Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Προαιρετική η εφαρμογή των νόμων

Έχω πολλές φορές γράψει για την ανομία που επικρατεί στην Ελλάδα. Για νόμους που εφαρμόζονται επιλεκτικά. Για νόμους που επιβάλλονται μόνο στους ηλίθιους και αδύναμους.

Αφορμή για το σημερινό σημείωμα είναι η διαμάχη στη Μανολάδα για το μεροκάματο όσων ασχολούνται με τη συγκομιδή της φράουλας. Ζητούν να αυξηθεί το μεροκάματο από 23 ευρώ σε 26. Τα τηλεοπτικά δελτία παρουσίασαν διεξοδικά τις εκατέρωθεν απόψεις. Μάθαμε ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να δώσουν περισσότερα διότι δεν βγαίνουν και ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ζήσουν με μεροκάματο 23 ευρώ.

Το ζήτημα είναι ότι σύμφωνα με το νόμο κανένα μεροκάματο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το ορισμένο ελάχιστο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που από 1/1/2008 είναι 33,4 ευρώ. Ο νόμος ισχύει για τους Έλληνες εργαζόμενους και για τους ξένους, είτε είναι νόμιμοι είτε παράνομοι. Για το ζήτημα υπάρχει και πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Αρείου Πάγου (36/2007).

Οι παραγωγοί που πληρώνουν τους μετανάστες εργαζόμενους 23 ευρώ και όχι το νόμιμο κατώτατο μεροκάματο θα έπρεπε να οδηγηθούν στο αυτόφωρο, αν το κράτος λειτουργούσε στη Μανολάδα. Οι υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας που ανέχονται αυτή την κατάσταση θα έπρεπε να διωχθούν για παράβαση καθήκοντος. Η Υπουργός Απασχόλησης θα έπρεπε να δώσει εξηγήσεις για όσα συμβαίνουν.

Εκτός αν η κυβέρνηση (στα ...πλαίσια επανίδρυσης του κράτους) μελετά την καθιέρωση του θεσμού της προαιρετικής εφαρμογής των νόμων. Ιδίως όταν αφορούν μετανάστες.

216 σχόλια:

1 – 200 από 216   Νεότερο›   Νεότερο»
Unknown είπε...

Φυσικά και θα έπρεπε να συληφθούν οι τσιφλικάδες που χρησιμοποιούν τους δούλους ενώ οι ίδιοι κυκλοφορούν με Mercedes. Αλλά απαιτείται την ίδια στιγμη να μπουν όρια στην αθρώα εισροή οικονομικών μεταναστών η οποια ως λογική συνέπεια έχει τα φαινόμενα της Μανωλάδας.

Ειναι απλά οικονομικά, αν υπάρχει υπερπροσφορά εργασίας το μεροκάματο πέφτει ότι νόμοι και να έχουν ψηφιστεί.

Αlkimos είπε...

ΑΥΤΗ Η ΑΔΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΙΟ ΣΟΒΑΡΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΣΤH ΜΑΝOΛΑΔA:

ΝΑ ΑΦΕΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ Η ΕΥΗ ΤΣΕΚΟΥ!!!

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΤΗΝ «ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»

http://alkimosarchive.blogspot.com/2008/04/blog-post_23.html

athanasia είπε...

Για τους μετανάστες είναι έτι "προαιρετικότεροι"...

Θέμης Λαζαρίδης είπε...

Συγχαρητήρια για το άρθρο. Στην τηλεόραση δεν έγινε καμία μνεία για το αν υπάρχει ή όχι κατώτατο ημερομίσθιο. Άρθρα σαν αυτό δείχνουν ότι η κατηγορία του «νεοφιλελεύθερου» που σας επισυνάπτει η αριστερά είναι εντελώς άστοχη.

Το ζήτημα κ. Μάνο είναι τι πρέπει να γίνει για να αρχίσουν να εφαρμόζονται οι νόμοι. Μια στρατηγική είναι το «κράξιμο»: οι πολίτες και ο Τύπος καταγγέλλουν την ανομία έτσι ώστε να πιέζουν τους κυβερνώντες να εφαρμόζουν τους νόμους. Αυτό κάνετε και εσεις με τα άρθρα σας. Αναρωτιέμαι μήπως χρειάζεται ένα πιο δραστικό μέτρο. Π.χ. να μπορούσαν οι πολίτες να καταφεύγουν στα δικαστήρια κατά της εκτελεστικής εξουσίας και αυτά να επιβάλουν κυρώσεις (π.χ. πρόστιμο) στον αρμόδιο υπουργό όταν ένας νόμος δεν τηρείται. Αυτό ίσως προσκρούει στην ασυλία των βουλευτών (που η μεγάλη πλειοψηφία των κυβερνώντων είναι). Έχουμε στην Ελλάδα αυτό το παράδοξο: η εκτελεστική εξουσία νομοθετεί, η νομοθετική εξουσία εγκρίνει λόγω κομματικής πειθαρχίας, η δικαστική εξουσία παρακολουθεί αμέτοχη ή εξαρτώμενη από την εκτελεστική εξουσία, και κανένας δεν «εκτελεί», δεν εφαρμόζει δηλαδή τους νόμους.

Soufis είπε...

Ένα ακόμη κραυγαλέο παράδειγμα:

Σύμφωνα με το νόμο 2525/97 (αρ. 6 παρ. 3) πρέπει να διενεργείται διαγωνισμός εκπαιδευτικών ανά διετία. Αυτό εφαρμόζεται σε όλους τους κλάδους εκπαιδευτικών εκτός από τον κλάδο των μουσικών, για τους οποίους δεν έχει διενεργηθεί διαγωνισμός τα τελευταία 7 χρόνια! Η επιλεκτική αδρανοποίηση του νόμου για τους μουσικούς, αφ' ενός ενισχύει το απάνθρωπο καθεστώς της ωρομίσθιας εργασίας, καθώς ο μουσικός δεν έχει άλλη διέξοδο από το να εργαστεί ως ωρομίσθιος με την ελπίδα της μονιμοποίησης, αφ' ετ'ερου διευκολύνει το υπουργείο να πραγματοποιεί περιστασιακούς διορισμούς με πολιτικά κριτήρια. Για παράδειγμα, πριν 2 χρόνια διόρισε μουσικούς χωρίς ανώτατο τίτλο σπουδών, χωρίς παιδαγωγική κατάρτιση, χωρίς καμία διαδικασία αξιολόγησης και με μοναδικό κριτήριο μια προϋπηρεσία που αποκτήθηκε με αδιαφάνεια (επ' αυτού μπορώ να γίνω πιο συγκεκριμένος αν μου ζητηθεί). Και όλα αυτά τη στιγμή που υπήρχαν αδιόριστοι μουσικοί πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αρκετοί σε αριθμό για την κάλυψη των θέσεων.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Τὶ λέτε κύριε Μάνο πᾶμε νὰ πείσουμε ἕναν ἀπὸ τοὺς ἔχοντες ἔννομο συμφέρον νὰ κάνει μήνυση στὸν τοπικὸ ἐπιθεωρητὴ ὲργασίας; Ἡ ὑπόθεση θὰ τελεσιδικήσει σὲ 10 χρόνια τὸ ἐνωρίτερο. Ἐν τῷ μεταξύ, πολλοὶ νηστικοὶ θὰ χάσουν καὶ τὰ λίγα μεροκάματα ποὺ παίρνουν τώρα καὶ οἱ ὑπόλοιποι τὶς φράουλές τους.

Φιλοσοφικῶς, σκεφθήκατε ποτὲ ἂν θὰ μποροῦσε νὰ γίνει ἔστω ἀγώνας ποδοσφαίρου μὲ ἀπολύτως ἐπακριβῆ τὴν τήρηση τῶν κανονισμῶν. Πρόκειται γιὰ μιὰν αὐταπάτη τῶν διαφωτιστῶν τοῦ ΙΖ' αἰῶνος ὅτι, δῆθεν, ἡ κοινωνικὴ ζωὴ μπορεῖ νὰ ρυθμισθεῖ ἀποτελεσματικῶς ἀπὸ ἕνα σύμπλεγμα νόμων, αὐτὸ τὸ ὁποῖο θὰ ὑπαγόρευε ἡ κοινὴ λογική. Φιλοσοφικῶς παιδαριώδης αὐταπάτη (τὶς ἀδυναμίες της ἤξεραν ὁ Θουκυδίδης καὶ ὁ Ἀριστοτέλης) ποὺ, ὅμως, σήμερα ἀποτελεῖ τὸ θεμέλιο τῆς ἐννόμου τάξεως παντοῦ στὸν κόσμο! Μὲ τὰ γνωστὰ τραγικωμικὰ ἀποτελέσματα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν καναμε ομως καλη αρχη...

Φυγαμε απο το προηγουμενο ποστ χωρις στοιχειωδεις απαντησεις...

Επι του θεματος,ο νεοφιλελευθερισμος,κατ' αρχην,ειναι αντιθετος με επιβολη κατωτατου μεροκαματου.

Προσωπικα,συμφωνω.

Οι νεες εθνοτητες ( new nations) & οχι " μεταναστες " ,μπορει μεν στην GR να βρισκουν κολαση δικαιωματων,αλλα ζουν επισης σε οικονομικο παραδεισο,συγκριτικα με τις μητερες-πατριδες τους...

Οταν τα γειτονικα αδελφα εθνη τη βγαζουν με Ε 5 μεροκαματο,ηδη τα Ε 23 των φραουλομαζευτων ειναι υπερβολικα καλη αμοιβη. Γι' αυτο & η φραουλα ειναι ακριβη...

Διαβλεπω λοιπον ολισθημα σας προς λαικισμο...

Εσεις ειστε υπερ κατωτατου μισθου & συλλογικων συμβασεων ή υπερ ελευθερης διαπραγματευσης αμοιβης ?

athanasia είπε...

Δεν ξέρω αν είναι σε όλους μας σαφές ότι ένα ζήτημα είναι αν θα έπρεπε να ορίζεται από τον νόμο το κατώτατο ημερομίσθιο (περί του "δέοντος" και των παραμέτρων του χωρεί συζήτηση), κι ένα άλλο ζήτημα είναι γιατί υπάρχει επιλεκτική ανοχή από την πολιτεία στην μη εφαρμογή του νόμου που σήμερα ορίζει το κατώτατο ημερομίσθιο.

Τα δυο ζητήματα, βεβαίως, συνδέονται κατά το ότι, αν ανεχόμαστε την επιλεκτική ανοχή της πολιτείας στην μη εφαρμογή του νόμου (και μάλιστα όταν σκοπός του νόμου είναι η προστασία των πολιτών), ελάχιστη αξία έχει η συζήτηση περί του τί θα έπρεπε να είναι ο νόμος.

Μ' άλλα λόγια, μπορεί (και πρέπει) κανείς να ενοχλείται απο την μη εφαρμογή του νόμου περί κατωτάτου ημερομισθίου ακόμη κι όταν θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει την κατάργηση (ή αντικατάσταση) της σχετικής διάταξης.

Harris είπε...

O/H athanasia είπε...

"...Μ' άλλα λόγια, μπορεί (και πρέπει) κανείς να ενοχλείται απο την μη εφαρμογή του νόμου περί κατωτάτου ημερομισθίου ακόμη κι όταν θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει την κατάργηση (ή αντικατάσταση) της σχετικής διάταξης..."

Φυσικά και είναι σαφές. Η φθηνότερη εργασία είναι αυτή που γίνεται με μηδενική αμοιβή. Το καλύτερο αναπτυξιακό μέτρο είναι η δουλεία. Έτσι εξασφαλίζεις υψηλότατα κέρδη και κοινωνική σταθερότητα. Δεν ξέρω βέβαια τα σαΐνια της φιλελεύθερης οικονομίας πως ακριβώς σκέφτονται να πωλούνται τα προϊόντα που παράγονται, αφού κανένας δεν θα έχει χρήματα. Εκτός αν όλοι γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες (άρα καταργήσουμε εντελώς τις εταιρίες) ή γυρίσουμε στην εποχή του χαλκού όπου οι συναλλαγές γίνονταν μόνο σε είδος. Αν είναι τόσο απλά τα πράγματα, τότε γιατί στις φτωχές χώρες με τα χαμηλότερα μεροκάματα παγκοσμίως οι άνθρωποι εξακολουθούν να ζούνε άθλια;

Dersu είπε...

Απο την επιδότηση των φοτοβολταικών στην επιδότηση της φράουλας...

Ουσιαστικά το κράτος λέει στους Ελληνες πολίτες (μεταξύ αυτών και εργαζόμενους η συνταξιούχους των 700 ευρώ):
«Θα πληρώσετε τις φράουλες παραπάνω στην αγορά ώστε οι εργαζόμενοι στην συγκομοιδή να πάρουν 33 άναντι 23 ευρώ».

Ανθρωποι μεγάλης πνευματικής εμβέλειας στην ελλάδα θεωρούν οικονομκό παρεμβατισμό αυτού του τύπου δεδμένο τεττριμμένο θέμα, κοινή λογική.

Dersu είπε...

...Ενδεικτικά θα πώ οτι στις ΗΠΑ ο κατώτερος μισθός είναι 29 ευρώ. Βέβαια στις ΗΠΑ ελάχιστο ποσοστό των εργαζομενων (2%) αμοίβεται με τον κατώτατο μισθό. Αυτό σημαίνει οτι στα υπόλοιπα 98% των περιπτώσεων οι μισθοί ορίζονται απο την ισσοροπία προσφοράς – ζήτησης. Ο κατώτατος μισθός έχει μικρή επιρροή στην οικονομία.

Dersu είπε...

...Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι φράουλες εμφανίζονταν τελικά στις αγορές, σημαίνει οτι κάποιοι, Ελληνες η ξένοι, είναι διατεθειμένοι να τις μαζέψουν προς 23 ευρω την ημέρα φέρνοντας τις φράουλες στην αγορά προς Χ ευρώ το κιλό (δεν ξέρω πόσο στοιχίζουν στην Ελλάδα).

Το κράτος όμως θέλει να παρέμβει σε αυτήν την ισσοροπία προσφοράς ζήτησης και να υποχρεώσει τους καταναλωτές να πληρώσουν περισσότερο τις φράουλες στην αγορά ώστε να επιδοτήσουν τους εργαζόμενους στην συγκομοιδή φράουλας.

Dersu είπε...

...Τελικά καθώς οι Ελληνες θα σπαταλάνε τις δυναμεις τους προσπαθώντας να προσδιορίσουν «δια νόμου» το κατάλληλο μεροκάματο και την κατάληλη τιμή της φράουλας, οι βουλγαρικές , τουρκικές κλπ. φράουλες θα εκτοπίσουν τις ελληνικές.

Soufis είπε...

O/H athanasia είπε...

"Μ' άλλα λόγια, μπορεί (και πρέπει) κανείς να ενοχλείται απο την μη εφαρμογή του νόμου περί κατωτάτου ημερομισθίου ακόμη κι όταν θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει την κατάργηση (ή αντικατάσταση) της σχετικής διάταξης".

Συμφωνώ απόλυτα. Η μη εφαρμογή ενός προβληματικού νόμου μακροπρόθεσμα δημιουργεί προβλήματα χειρότερα από αυτά που θα δημιουργούσε η εφαρμογή του. Τουλάχιστον, η εφαρμογή του τον θέτει αυτομάτως υπό κρίση και δημιουργεί προϋποθέσεις για την αντικατάστασή του από έναν καλύτερο, καθώς και για την τήρηση του τελευταίου.

Dersu είπε...

...Πολλοί βέβαια στην Ελλάδα θα κατηγορήσουν τα «υπέρμετρα κέρδη των παραγωγών και αυτών των αοράτων πάντοτε μεσαζόντων φάντασμα.

Αφού λοιπόν τα κέρδη αυτών των παραγωγών και μεσσαζόντων είναι τόσο μεγάλα γιατί δεν αφήνουν οι εργαζόμενοι στις φράουλες (και οι μισθωτοί των 700 ευρω) τις δουλειές τους και να γίνουν και αυτοί παραγωγοί και μεσσάζοντες: Μήπως είναι τελικά και αυτά τα επαγγέλματα κλειστά όπως οι συμβολαιογράφοι η οι φαρμακοποιοί; Η μήπως είναι έμμεσα κλειστά διότι για να γίνεις πχ. παραγωγός η μεσσάζων χρειάζεσαι άδειες και κόντρα άδειες τις οποίες μπορεί να μην σου δώσουν; (δεν ξέρω, ρωτάω, δεν ζω στην Ελλαδα)

Τελικά όλα αυτά, άδειες και κόντρα άδειες, προσδιοριοσμοί μισθών δια νόμου, κλειστά επαγγέλματα κλπ. είναι όλα εκδηλώσεις μιάς λαικής νοοτροπίας σοβιετικού τύπου βάσει της οποίας το κοινό συλλογικά θέλει πάντα να ασκεί έλεγχο και να εγκρίνει τις δραστηριότητες των πολιτών του ως άτομα. Αποτέλεσμα: Τελμάτωση της παραγωγικής δραστηριότητας και διαφθορά.

Dersu είπε...

«Φραουλες Μανωλαδας / 2.80» και διπλα «Φραουλες Περισσού 3.65». Ο κάθε καταναλωτής μπορεί να διαλέξει με βάσει τις κοινωνικές του ευαισθησίες

Bionic είπε...

κε Μανο θα ημουν πολυ ευτυχης εαν χρησιμοποιουσατε τη κοινη λογικη σας οταν ησασταν υπουργος οικονομικων..Δυστυχως ομως δε το πραξατε και λαμβανατε σωρεια παραλογων μετρων για τη ενισχυση των κρατικων εσοδων της κυβερνησης Μητσοτακη..Το δε καταστροφικο εργο σας ολοκληρωθηκε απο την επερχομενη κυβερνηση Α.Παπανδρεου..Κριμα τοση λογικη πηγε χαμενη!

pap είπε...

Δεν είναι μόνο η Μανωλάδα με τις φράουλες, προϋπήρξε ο Βόλος κλπ, γενικά το καθεστώς των "παράνομων" μεταναστών που στηρίζει και αναπαραγάγει με διάφορα "κολπάκια" το κράτος, όπως η μη νομιμοποίηση χιλιάδων μεταναστών που ζουν αρκετά χρόνια στη χώρα μας, έχει ως στόχο το τσάκισμα και του κατώτερου μεροκάματου που το ίδιο θεσπίζει. Και μετά απορούν οι πολιτικοί μας γιατί οι πολίτες δεν τους εμπιστεύονται!

Adam Smith είπε...

Αγαπητέ και συμπαθέστατε κύριε Μάνο,

Προβληματίστηκα δεόντως για το αν θα σχολιάσω το προηγούμενο κείμενο σας, μια και δεν εμπίπτει τόσο στο χώρο της κοινής λογικής όσο της κοινής μπακαλικής. Η απλοϊκότητα με την οποία πραγματευτήκατε το ιδιαίτερα πολύπλοκο ζήτημα της παραγωγής, κατανομής, αγοράς και μεταφοράς ενέργειας με τις απρόβλεπτες παρενέργειες που μπορεί να έχουν οι βιαστικές μεταβολές στο υπάρχον σύστημα, ειδικά στα πλαίσια μιας τεχνολογικά αμόρφωτης και πολιτικά ανώριμης κοινωνίας όπως η ελληνική, δεν άφηνε πολλά περιθώρια για σοβαρή συζήτηση.

Μακάρι τα πράγματα να ήταν τόσο απλά όπως τα περιγράφετε. Δυστυχώς οι "απλές" και "λογικές" λύσεις που προτείνουν σωρηδόν ειδήμονες και μη τα τελευταία χρόνια, με αφορμή τη γενικευμένη υστερία για τη δήθεν επικείμενη καταστροφή του πλανήτη, έχει ήδη οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις, όπως μαρτυρούν περίτρανα και οι συνέπειες της εγκληματικής υιοθέτησης της χρήσης βιοκαυσίμων για παραγωγή ενέργειας από πολιτικούς παράγοντες που δεν έχουν ιδέα από επιστημονικές μεθόδους ή και στοιχειώδη μαθηματικά ακόμα. Θα μπορούσα να γράψω πολλά για τις κωμικοτραγικές συνέπειες που πιθανότατα θα είχε η μαζική υιοθέτηση της χρήσης φωτοβολταϊκών στοιχείων στις ταράτσες των ελληνικών σπιτιών (ειδικά στις αστικές περιοχές), αλλά δεν έχει νόημα. Ένα ιστολόγιο είναι άλλωστε, όπως χιλιάδες άλλα και οποιαδήποτε προσπάθεια σοβαρής συζήτησης είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία.

Εξάλλου τείνει να μετατραπεί σε παράρτημα των πάλαι ποτέ αφόρητα πολυσύχναστων και θορυβωδών ιστολογίων του κ. Νίκου Δήμου από τη μέρα που σας διαφήμισε στην ιστοσελίδα του, στα πλαίσια μιας απέλπιδος προσπάθειας να βγει από την αφάνεια στην οποία έχει περιέλθει και να διασκεδάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις που προκάλεσαν η αλαζονική συμπεριφορά του, η προληπτική και κατασταλτική λογοκρισία των αντίθετων απόψεων, οι αμέτρητες αντιφάσεις του, αλλά και η επιχειρούμενη διαπόμπευση όσων του άσκησαν κριτική στα ιστολόγια του ή το περιοδικό υπολογιστών με το οποίο συνεργαζόταν, με τη δημοσίευση θεωριών συνωμοσίας, ύβρεων και συκοφαντιών από τον ίδιο ή τους φανατικούς οπαδούς του. Οι οποίοι βεβαίως ενδιαφέρονται απλώς να εκδηλώσουν τη λατρεία τους για εκείνον και όσους εκείνος προτείνει, φλυαρώντας παράλληλα επί παντός επιστητού. Βλέποντας το ύφος και περιεχόμενο πολλών από τα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης σας και συγκρίνοντας το πλήθος τους με εκείνο των αναρτήσεων πριν τη διαφήμιση, μπορεί κανείς να διαπιστώσει εύκολα του λόγου το αληθές.

Αν και αυτή είναι μάλλον ευπρεπέστερη προσπάθεια επανάκτησης της χαμένης του δημοτικότητας από το τάχα ανώνυμο ιστολόγιο στα αγγλικά που έφτιαξε, το οποίο επίσης διαφήμισε, αλλά δεν του βγήκε. Ή τις παραληρηματικές του δηλώσεις περί μήνυσης ιεραρχών για τη σύμφωνη με την εκκλησιαστική ορολογία χρήση της δήθεν υβριστικής κατ' αυτόν λέξης "πορνεία", επιδεικνύοντας καταφανή άγνοια όχι μόνο των εκκλησιαστικών και νομικών ζητημάτων, αλλά και της πολυσημίας της ελληνικής γλώσσας.

Δικαίωμα του βεβαίως να γράφει ότι θέλει για να προκαλέσει και να προβληθεί. Ελπίζω μόνο να μην πιστεύετε και ο ίδιος πως είστε από τους ανθρώπους που "λένε πράγματα που ΚΑΝΕΙΣ δεν τα σκέφθηκε ούτε τα διατύπωσε πριν από αυτούς", όπως χαρακτηριστικά έγραψε για σας στην ιστοσελίδα του. Επειδή τέτοιες αμετροεπείς δηλώσεις δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές από οποιονδήποτε σοβαρό άνθρωπο χωρίς να τον πιάνουν τα γέλια. Αν όντως είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες από τις απόψεις σας διατυπώθηκαν από οποιονδήποτε στον κόσμο πριν ή μετά από σας, αλλά ακόμα και τι σκέφτεται ο καθένας, καλύτερα να κάνει καριέρα ως μέντιουμ και να μη χαραμίζεται σε κοινότυπες αμπελοφιλοσοφίες.

Για να πω και κάτι καλό όμως, ο τίτλος του προηγούμενου κειμένου σας δείχνει να επιβεβαιώνεται. Σας αφήνω να κολυμπήσετε μέσα στη θάλασσα της ανοησίας που άρχισε να δημιουργείται κι εδώ μέσα και εύχομαι να καταφέρετε να επιπλεύσετε.

Καλού κακού πάντως, πάρτε και καμιά σαμπρέλα.

Kαπα είπε...

Και οι κρίνοντες…


Ειλικρινά, ειλικρινέστατα, δεν μπορώ να φανταστώ τι κακό έχει κάνει ο Νίκος Δήμου σε κάποιους, ώστε (οφθαλμοφανέστατα) να διαστρεβλώνουν τα λεγόμενά του εσκεμμένα, απρόκλητα να τον φθονούν, αναίτια να τον μισούν και, με κάθε ευκαιρία, χολερικά να τον συκοφαντούν, πρόθυμα, βάρβαρα και ανεξήγητα παθιασμένα!

Ακόμα, όμως, κι αν αυτά τα άτομα νομίζουν ότι έχουν προσωπικά με τον ΝικόΔημο (που είναι δικαίωμά τους), επειδή αισθάνονται ότι τους αδίκησε, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι, με τον παραληρηματικό τους "αντίλογό", το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εκτίθενται ανεπανόρθωτα στα μάτια των νουνεχών;

Εκτός πια, εάν το παράλογο πάθος τους είναι τόσο ισχυρό, τυφλό και ασίγαστο, ώστε τελικά δεν τους αφήνει περιθώριο ούτε καν για έναν στοιχειώδη λογικό συλλογισμό, πόσω μάλλον για τη δυσπρόσιτη κοινή λογική που θα τους επέβαλε την λελογισμένη αυτοπαρατήρηση και αυτοκριτική.

Εντίμως

Κάπα

(Και δεν θα επανέλθω, εδώ μέσα, όσο και αν προκληθώ. Αλλού ευχαρίστως.)

Lefteris είπε...

Οι υπερβολικά πολλές συμβάσεις και κανονισμοί, καθορίζουν τον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα τα έσοδα-έξοδα σε πολύ στενά περιθώρια.

Έτσι, στις ΗΠΑ, εάν δεν τα καταφέρνω με το εισόδημά μου στο Σικάγο (όπου θέλουμε δύο άτομα με νοίκι 4.000 το μήνα για καλή ζωή), μετακομίζουμε στην Οκλαχόμα (όπου θέλουμε 1.200 το μήνα για καλή ζωή με τις ίδιες ακριβώς ανέσεις).

Στην Ευρώπη δεν έχουμε αυτές τις δυνατότητες διότι οι πολλές συμβάσεις και οι κανονισμοί μας βάζουν όλους σε στενά καλούπια... από τόσο έως τόσο. Ενώ στις ΗΠΑ λέμε "από 1.000 μέχρι 10.000", στην Ευρώπη λέμε "από 1.500 έως 2.500". Πολύ στενός σωλήνας.

Αποτέλεσμα; Βγαίνουν οι περισσότεροι και με το δίκιο τους λένε "δεν μπορώ να ζήσω με τάδε ευρώ το μήνα". Εάν μπορούσαν όμως να στείλουν τα προϊόντα τους όπου ήθελαν και χωρίς πολλές φορολογίες, τότε θα άλλαζε το πράμα.

Αν είναι δυνατόν να καθορίζει το κράτος κάτω και άνω τιμές προϊόντων... τι διάολο σε εποχές βασιλιάδων ζούμε;

Λευτέρης Κρητικάκης

dimitris είπε...

@Adam Smith
Θα μπορούσατε (λέτε) να γράφατε πολλά, αλλά τελικά δεν γράφετε απολύτως τίποτα. Κρίμα στο σεντόνι. Το μόνο συμπέρασμα από το κατεβατό σας είναι πως δε συμπαθείτε τον κύριο Δήμου. Θα μπορούσατε να το πείτε και με πολύ λιγότερα λόγια.

Ελπίζω το επόμενο μήνυμά σας να έχει επιχειρήματα, προτάσεις, απόψεις κλπ. Το ποιον συμπαθείτε και ποιον όχι δε νομίζω να ενδιαφέρει κανένα.

Ανώνυμος είπε...

Να 'τανε η ζηλεια ψώρα...

Για τα ανθρωπακια των μπλογκς,αρμοζει το ποιημα

¨Οσο μπορεις ¨

ενος ομ/φιλου φιλελληνα...

gnik είπε...

Αγαπητέ κ. Στέφανε
Σας εύχομαι καλή συνέχεια και καλή επιτυχία.
Συνεχίστε τις αναρτήσεις σας χωρίς να επηρεάζεστε από σχόλια τύπου adam smith
Τέτοιου είδους ¨τύποι¨ την βρίσκουν να κάνουν στιγμιαία προφίλ για να τα σούρνουν στον Ν. Δήμου είναι σκοπός ζωής.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι παρακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια όλες τις κινήσεις του.
Αγαπητέ adam Smith( αυτό το smith κάτι δεν μου πάει) αφού..
Ένα ιστολόγιο είναι άλλωστε, όπως χιλιάδες άλλα και οποιαδήποτε προσπάθεια σοβαρής συζήτησης είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία.
Τότε γιατί σπαταλάτε τον πολύτιμο χρόνο σας
Μας ενημερώσατε…σας είμεθα υπόχρεοι …. Στον άλλο κόσμο πάλι.
Και πάλι συγνώμη για το εκτός θέματος.

Panoptis είπε...

Κύριε Μάνο μας, αν ακόμα και ένας βέρος φιλελεύθερος σαν εσάς παίζει το γνωστό παιχνίδι του λαϊκισμού με την άπονη ακρίβεια, τους κακόμοιρους μετανάστες, τους στυγνούς καπιταλιστές και την άτιμη κοινωνία και υποστηρίζει μέτρα σοσιαλιστικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, είμαστε εντελώς καταδικασμένοι. Διάβαζα το κείμενο και δεν πίστευα τα μάτια μου. Ο Στέφανος Μάνος υπερασπιστής της κρατικής παρεμβατικότητας στη διαμόρφωση των ημερομισθίων!

Το κακό σε αυτή τη χώρα είναι πως όλοι θέλουν να γίνουν υπουργοί, διανοούμενοι και γραφιάδες, ενώ κανένας δε θέλει να μαζεύει φράουλες. Έχουμε πολλούς πολιτικάντηδες και χασομέρηδες, αλλά λίγους εργάτες και τεχνοκράτες. Γι' αυτό η παραγωγικότητα πέφτει, οι τιμές ανεβαίνουν, η οικονομία πάει κατά διαόλου και μετά ψάχνουμε για "κοινή λογική" και εθνοσωτήρες.

Δυστυχώς κι εσείς μέρος του συστήματος είστε. Γι' αυτό και συνεργαστήκατε με το ΠΑΣΟΚ. Την έδρα σάς νοιάζει να πάρετε και τίποτε άλλο. Μετά μπορείτε να γράφετε κάθε μέρα στις εφημερίδες, τα περιοδικά και, πλέον, τα blogs για τα στραβά των άλλων, παραβλέποντας τι (δεν) κάνατε εσείς ο ίδιος όταν ήσαστε Υπουργός και χάσατε την ευκαιρία να τα διορθώσετε.

Κρίμα που η Φιλελεύθερη Συμμαχία σάς αποκάλεσε "εμβληματική μορφή του Φιλελευθερισμού". Θα τρίζουν τα κόκαλα του Adam Smith!

----------
Για να μην παρανοηθώ, του original Adam Smith εννοώ κι όχι εκείνου που μπήκε και τα έχωσε χωρίς λόγο στον κύριο Δήμου πιο πριν. Επιβεβαιώθηκε όμως κι αυτός τελικά από το φανατικό σχόλιο του "Κάπα" και την αντιμετώπιση των υπολοίπων αυτόκλητων υπερασπιστών. Τόσο φανατική λατρεία στο είδωλο τους και τόσο τυφλό μίσος στους επικριτές του δεν έδειχναν ούτε οι κομμουνιστές του Μάο.

gnik είπε...

Αγαπητέ panoptis
Με προβληματίζετε.
Έτσι που τοποθετείτε τα πράγματα …είναι να μην ξαναπατάμε εδώ μέσα.
Δεν μας λέτε όμως που να πάμε.
Αν ζείτε σε αυτή την χώρα αρκετά χρόνια θα πρέπει να είχατε καταλάβει ότι δεν κυβερνάνε οι εκάστοτε υπουργοί. Όσο και αν αυτό είναι περίεργο.
Ποιοι πραγματικά κυβερνάνε θα έπρεπε να το γνωρίζετε…αλλιώς δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.
Εκτός λοιπόν από το να τα ¨χώνετε¨ και εσείς…δώστε μας κάποια άλλη τροφή μυαλού διαφορετική από του Μάνου να περάσουμε λίγο την μιζέρια μας
Αν πάλι θέλετε να πάμε να μαζέψουμε φράουλες να δώσουμε ραντεβού να πάμε,
να γνωρίσετε και εσείς αυτή την εμπειρία.

Panoptis είπε...

Κύριε/α gnik, όλοι γνωρίζουν πως σε κάθε δημοκρατική χώρα κυβερνά η Κυβέρνηση, δηλαδή ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του. Αν εσείς έχετε κάποια διαφορετική πληροφόρηση, παρακαλώ να την καταθέσετε και σε μας τους αδαείς να τη μάθουμε. Δε χρειάζεται να επιτίθεστε ούτε να καταφεύγετε σε θεωρίες συνωμοσίας, αοριστολογίες και μπουρδολογίες τύπου "πάμε να μαζέψουμε φράουλες".

Θεωρώ πως κ. Μάνος είχε εξουσίες και ευθύνες, όπως κάθε Υπουργός και καλά θα κάνει να τις αναλάβει κάποτε, αντί να το παίζει κήνσορας των πάντων. Αν εσείς θεωρείτε πως κάποιοι "άλλοι" κυβερνούν και επομένως δε μπορούσε να κάνει τίποτα, τότε τον υποβιβάζετε αυτόματα σε απλή μαριονέτα ενός αόρατου, απροσδιόριστου και μη θεσμικού προσώπου ή ομάδας. Ακόμα κι αν δεχθούμε το παράλογο σκεπτικό σας, τότε πάλι κακώς καυτηριάζει τα στραβά των άλλων και ζητά στο κείμενο εξηγήσεις από την Υπουργό Απασχόλησης. Σύμφωνα με την ηλίθια θεωρία σας ούτε αυτή κυβερνά!

Φυσικά και δε μπορούμε να συνεννοηθούμε. Απορώ μάλιστα αν καταλαβαίνετε καν τι γράφετε. Αλλά τουλάχιστον μη ζητάτε "τροφή μυαλού". Πρέπει να είστε σε θέση να την αξιοποιήσετε κιόλας.

gnik είπε...

Κύριε/α panoptis
Επειδή δεν είμαι σε θέση να ¨αξιοποιήσω¨ αυτά που λέτε ας το αφήσουμε καλύτερα.
Ευχαριστώ για την αντιμετώπιση.

Kαπα είπε...

Ωστε το να λοιδορούνται, να κατασυκοφαντούνται σκαιώς και να απαξιώνονται συλλήβδην (με ανακρίβειες, διαστρεβλώσεις και ad hominem επιχειρήματα) προσωπικότητες όπως ο ΝικόΔημος και ο κος Μάνος, συνιστά τάχα απλή "επίκριση" και όχι κατάφωρη αδικία., ενώ η υπεράσπιση του αυτονόητου (δηλαδή της αξιοπρέπειας του συνανθρώπου μας) είναι... φανατισμός και... μαοϊσμός!!!

Με έκπληξη

Κάπα

Stefanos είπε...

Μου φαίνεται, κρίνοντας από τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις, ότι με τα γραφόμενα μου προκάλεσα σύγχυση.

Οι υποστηρικτές του φιλελευθερισμού διαμαρτύρονται επειδή υποστηρίζω τον θεσμό του κατώτατου μισθού. Γράφει αγανακτισμένος ο panoptis: “Ο Στέφανος Μάνος υπερασπιστής της κρατικής παρεμβατικότητας στη διαμόρφωση των ημερομισθίων!” (Σημείωση: Ο κατώτατος μισθός είναι το αποτέλεσμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης που συμφωνήθηκε από τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών, χωρίς την παρέμβαση του κράτους. Ο νόμος ορίζει ότι ό,τι συμφωνήσουν τα δύο μέρη είναι υποχρεωτικό για όλους).

Η θέση μου, αυτή που εκφράζω με τα γραφόμενα μου, ήταν νομίζω σαφής: Σε μια οργανωμένη πολιτεία, σε ένα κράτος δικαίου, εφαρμόζεις τους νόμους του κράτους είτε σου αρέσουν είτε όχι. Αν δεν σου αρέσουν αγωνίζεσαι να πείσεις την πλειοψηφία να τους αλλάξει. Όσο δεν αλλάζουν, τους εφαρμόζεις. Συμφωνώ λοιπόν απολύτως με την athanasia.

Διαφωνώ απολύτως με τη λογική που εκφράζει η τοποθέτηση του dersu που έγραψε: Ουσιαστικά το κράτος λέει στους Ελληνες πολίτες (μεταξύ αυτών και εργαζόμενους η συνταξιούχους των 700 ευρώ):
«Θα πληρώσετε τις φράουλες παραπάνω στην αγορά ώστε οι εργαζόμενοι στην συγκομιδή να πάρουν 33 έναντι 23 ευρώ».

Είναι η λογική που εξωθεί στη φοροδιαφυγή. Γιατί να πληρώσω τον υδραυλικό με απόδειξη και ΦΠΑ, αφού χωρίς απόδειξη και ο υδραυλικός θα αποφύγει το φόρο εισοδήματος και εγώ τον ΦΠΑ; Και οι δύο θα βγούμε κερδισμένοι. Γιατί να πληρώσω για παρκινγκ, αφού μπορώ να παρατήσω το αυτοκίνητο μου παράνομα στο πεζοδρόμιο χωρίς καμιά συνέπεια;

Δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε κοινωνία μπορεί να ευδοκιμήσει, κάτω από οποιονδήποτε –ισμό, αν δεν συμφωνήσει να τηρεί απαρέγκλιτα ορισμένους κανόνες, τους νόμους.

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ είπε...

Πολύ εύστοχες οι διευκρινίσεις του κ. Μάνου.
Αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά ότι η "Κονή Λογική" είναι σπάνια και ότι συχνά σκεφτόμαστε, κρίνουμε και πράτουμε με ιδεοληψίες και προκαταλήψεις.

Andreas Batsis είπε...

@Adam Smith
Εκτός θέματος και με απίστεφτα κιλά καφρίλας, τζάμπα φορτώνεις έναν ιστοχώρο με posts που δεν προσφέρουν τίποτα σε κανέναν διάλογο. Η λογική του "Εγώ αυτό ξέρω, αυτό λέω" δεν ταιριάζει σε τέτοια blogs όπου το νούμερο ένα χαρακτηριστικό των συμμετεχόντων, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν ή όχι μεταξύ τους, είναι το ότι ξέρουν να συζητούν. Σε παρακαλώ να μας απαλλάξεις από την παθητική σου ύπαρξη και να αρχίσεις να επισκέπτεσαι blogs τύπου cacofinix!

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Κύριε Μανο,

Η ακόλουθη εξαιρετικά σημαντική είδηση σχετίζεται με την καταπάτηση των νόμων αλλά με έμμεσο τρόπο...

Αφορά το πως ορισμένοι μπαίνουν στο δημόσιο με πλάγιες μεθόδους αλλα νομότυπα...

Θα σας παρακαλέσω να ανοίξετε μια ξεχωριστή ενότητα για αυτό το τεράστιας σημασίας θέμα...



"Ξήλωμα" δεκάδων δημοσίων υπαλλήλων από τα "μαϊμού" πτυχία

Αδειάζουν εκατοντάδες θέσεις στο Δημόσιο, τις οποίες έχουν καταλάβει δολίως «αριστούχοι» με πτυχία-μαϊμούδες που απέκτησαν από ιδιωτικά ΤΕΕ πληρώνοντας μεγάλες ταρίφες έως και 15.000 ευρώ. Μία από τις ανθηρότερες βιομηχανίες παράνομων πτυχίων, η οποία από το 2000 που ιδρύθηκε έχει τροφοδοτήσει με προσωπικό δεκάδες Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου σε όλη τη χώρα, κατεδαφίστηκε στην Άρτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακληθούν περίπου 2.000 πτυχία που εκδόθηκαν την τελευταία επταετία από δύο ιδιωτικά ΤΕΕ της Άρτας, στα οποία μπαίνει λουκέτο.

Σε «ξήλωμα» δεκάδων δημοσίων καθηγητών, αλλά και δύο διευθυντών εκπαίδευσης του Νομού Άρτας, «λουκέτο» σε δύο ιδιωτικά ΤΕΕ και παραπομπή στον εισαγγελέα των υπευθύνων τους, των εκπαιδευτικών και περισσότερων από 2.000 αποφοίτων τους, κατέληξε η υπόθεση με το εμπόριο πλαστών πτυχίων που αποκαλύφθηκε στην Ήπειρο.
Την υπόθεση είχε καταγγείλει πριν από λίγες ημέρες η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) και χθες εκδόθηκε το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε, το οποίο καταλογίζει σοβαρότατες ευθύνες όχι μόνο στους ιδιοκτήτες των δύο ΤΕΕ (Ευρώπη και Τομή) που φέρονται να χορηγούσαν τα πλαστά πτυχία, αλλά και σε δύο διευθυντές εκπαίδευσης Άρτας και δεκάδες καθηγητές του Δημοσίου (υπολογίζονται σε περίπου 100), οι οποίοι συμμετείχαν στις επιτροπές των εξετάσεων.

Από το 1999

Ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου που διέταξε την ΕΔΕ, ανέφερε ότι σύμφωνα με αυτήν, αποδίδονται ευθύνες στους ιδιοκτήτες, στις διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς των σχολών, στις επιτροπές εξετάσεων, στους διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και βέβαια στους αποφοίτους των περιόδων που ελέγχθηκαν. Ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε αφορά στην περίοδο 1999-2000 μέχρι 2006.

Όσοι φερόμενοι ως υπεύθυνοι είναι καθηγητές του Δημοσίου, εκτός από τον εισαγγελέα, παραπέμπονται και στα Πειθαρχικά Συμβούλια, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και απόλυση.

Στη Δικαιοσύνη θα λογοδοτήσουν φυσικά και οι περίπου 2.000 «σπουδαστές», που έλαβαν τα πλαστά πτυχία- τα περισσότερα μάλιστα με... άριστα - προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για αύξηση της μοριοδότησής τους σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ.

Θα απολυθούν

Ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα έχουν ήδη διοριστεί στο Δημόσιο, κυρίως σε νοσοκομεία, και τώρα που τα πτυχία τους σύμφωνα με τον νόμο θα ακυρωθούν, θα πρέπει να απολυθούν, προκειμένου να προσληφθούν οι υποψήφιοι που έχασαν τις θέσεις εξαιτίας της απάτης... Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άριστα πλαστά πτυχία ήταν δεύτερα απολυτήρια «μαθητών», οι οποίοι το πρώτο απολυτήριό τους το είχαν λάβει από δημόσια σχολεία με βαθμολογία κοντά στη βάση!

Οι διαγωνισμοί

Για τον λόγο αυτό, λέει ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κ. Μιχ. Κουρουτός, ζητείται η αναστολή των διαγωνισμών ΑΣΕΠ που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να διασταυρωθεί εάν συμμετέχει κάποιος υποψήφιος με πλαστό πτυχίο.

Ο υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης τόνισε χθες ότι η υπόθεση θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη και συμπλήρωσε: «Δεν θα ανεχθούμε κανένα φαινόμενο διαφθοράς, δεν θα συμβιβαστούμε με καμία νοσηρή κατάσταση που προσβάλλει τις αρχές και τις αξίες μας, και θίγει στον πυρήνα του το αδιάβλητο του Εκπαιδευτικού Συστήματος

svensken είπε...

Αντιγράφω από σημερινό σχόλιο στο blog του Πιτσιρίκου:

(Δημοσιεύει μια φωτογραφία του Σωκράτη Κόκκαλη μαζί με τον Rivaldo) με το παρακάτω κείμενο =
"Είσαι και θα είσαι.......
Καταλαβαίνεις πως μια χώρα έχει λύσει όλα της τα προβλήματα, όταν την κυβερνά κάποιος που δεν έχει εκλεγεί από το λαό και όταν ο μόνος που του κάνει σκληρή αντιπολίτευση είναι ένας Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.".

Αυτή είναι η θλιβερή Ελληνική πραγματικότητα. Οι 5 οικογένειες των "τσιφλικάδων" που ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ κυβερνούνε την Ελλάδα.

Όλα τα άλλα είναι "να είχαμε να λέγαμε".....

Όσο δε για τους κομπλεξικούς οχετούς της βρόμας και της δυσωδίας εναντίον των ελάχιστων πραγματικών Ελλήνων που λένε ότι λένε και κάνουνε ότι κάνουνε διότι πονάνε για το κατάντημα και το μαύρο το χάλι της Ελλαδίτσας μας -π.χ. εναντίον του Νίκου του Δήμου- το μόνο που τους αξίζει είναι Η ΠΑΓΕΡΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ. Μπας και το πάρουνε απόφαση κάποτε να πάνε να "ολοκληρώσουνε" κάπου αλλού με τα σεντόνια τους............

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Κύριε Μάνο,

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα... δεν μπορούμε να μιλάμε με δυο μέτρα και δύο σταθμά...

Αυτό το παρατηρώ και εδώ σε ορισμένους σχολιαστές που θεωρούνται αριστερών αποκλίσεων ενω με τα όσα λένε αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο...

Μια ευνομούμενη χώρα ορίζει κατώτερο μισθολόγιο και το τηρεί χωρίς διαφορές μεταξύ Ελλήνων και ξένων.

Οι ξένοι βέβαια π.χ. απο το Πακιστάν, είναι ισως διατεθειμένοι να εργασθούν και για χαμηλότερους μισθούς διότι έχουν μέγιστη ανάγκη ενώ ζούνε με ελάχιστα κόστη μια σχεδόν υποτυπώδη ζωή.

Οι Ελληνες δεν μπορούν...

Όμως αυτό είναι το αποτέλεσμα της ελεύθερης αγοράς..

Πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι με εντιμότητα και όχι με υποκρισία.

Αν δεν μας παίρνει, ας καταργήσουμε το επίσημο ελάχιστο μεροκάματο προς τα κάτω, για να έχουμε απόλυτα απελευθερωμένη αγορά..

Αυτό θα ήταν εντιμότερο.

Τα περί επιδοτήσεων είναι σαχλά απο σαχλούς εμπορευόμενα...

Οι επιδοτήσεις μας τελείωσαν... Είναι η διαστροφή της αγοράς... Έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις δικτατορίες στην Δημοκρατία...

Με άλλα λόγια «δεν βάζουμε βοηθητικές ρόδες στα ποδήλατα διότι θα αργήσουμε να μάθουμε να οδηγούμε σωστά... και μπορεί να κτυπήσουμε ανεπανόρθωτα...»

Adam Smith είπε...

Αγαπητέ και συμπαθέστατε κύριε Μάνο,

Γράψατε σε πρόσφατο σχόλιο σας τα εξής:
"Σε μια οργανωμένη πολιτεία, σε ένα κράτος δικαίου, εφαρμόζεις τους νόμους του κράτους είτε σου αρέσουν είτε όχι. Αν δεν σου αρέσουν αγωνίζεσαι να πείσεις την πλειοψηφία να τους αλλάξει. Όσο δεν αλλάζουν, τους εφαρμόζεις."

Συμφωνώ απόλυτα. Δε νομίζω άλλωστε πως κανείς εχέφρων και συνειδητός πολίτης θα μπορούσε να διαφωνήσει. Όλως τυχαίως όμως, θυμήθηκα συνειρμικά επανειλημμένες δηλώσεις του κυρίου Νίκου Δήμου, στις οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ καυχάται για την πλήρη περιφρόνηση που δείχνει στα όρια ταχύτητας όταν οδηγεί αγωνιστικά εκτός πόλεως, με το σκεπτικό πως η υπερβολική ταχύτητα δεν είναι επικίνδυνη (κι ας την ανάγουν όλες οι επίσημες στατιστικές ως την πρώτη αιτία θανατηφόρων ατυχημάτων) και πως ο ίδιος έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις άριστες οδηγικές του ικανότητες (όλοι το ίδιο λένε μέχρι να συμβεί το απευκταίο) κι ας έχει αντικειμενικά και, σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής και της βιολογίας, μειωμένα αντανακλαστικά στην ηλικία που βρίσκεται.

Άσχετα με το αν οι ισχυρισμοί του περί άστοχων ορίων και εξαιρετικών ικανοτήτων έχουν βάση ή όχι, θα είχε ενδιαφέρον η άποψη σας για τις δημόσιες αυτές δηλώσεις. Επειδή σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με κατάφωρη παραβίαση του νόμου, αλλά και δημόσια ομολογία της παρανομίας, καθώς και παρότρυνση άλλων να κάνουν το ίδιο, χωρίς ποινικές συνέπειες. Μήπως θα έπρεπε κι εκείνος να οδηγηθεί στο αυτόφωρο ή έστω στον Εισαγγελέα, αν το κράτος λειτουργούσε;

Τόσοι νόμοι υπάρχουν που δεν εφαρμόζονται σε βάρος όλων σχεδόν των πολιτών της δύσμοιρης αυτής χώρας κι όχι μόνο των μεταναστών που διαμένουν σε αυτή, πολλοί από τους οποίους ούτως ή άλλως εργάζονται παράνομα εν γνώσει τους, παζαρεύοντας ουσιαστικά το δικαίωμα της παράνομης διαμονής τους στη χώρα με την ανασφάλιστη ή και μειωμένων αποδοχών εργασία τους. Δεν κατανοώ γιατί επιλέξατε να εστιάσετε την ευαισθησία σας περί τήρησης των νόμων σε άγνωστους κρατικούς παράγοντες, όταν πολύ γνωστοί σας φίλοι και πλέον διαφημιστές σας, γράφουν τους νόμους του κράτους στα πεπαλαιωμένα τους υποδήματα κι από πάνω καυχώνται δημοσίως για αυτό.

Ή μήπως όλα γίνονται επειδή η εκμετάλλευση των κατατρεγμένων μεταναστών αποτελεί προσφιλές λαϊκό θέ(α)μα στην υποκριτική κοινωνία που ζούμε;

Δυο μέτρα και δυο σταθμά δε χωράνε. Στην Κοινή Λογική τουλάχιστον.

Κατά τα άλλα διαπιστώνω πως οι προβλέψεις μου για τη θάλασσα της ανοησίας επαληθεύονται με γοργούς ρυθμούς. Ήδη η στάθμη των υδάτων έχει ανέβει επικίνδυνα μετά τα σχόλια των κάπα, gnik, andreas και svensken που ακολούθησαν το δικό μου. Ελπίζω να σωθείτε από τον επικείμενο κατακλυσμό.

vagsevans είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται, στα περισσότερα ελληνικά blogs, να υπάρχει η προσπάθεια, από κάποιους, να αποδείξουν πως για όλα φταίει ο Νίκος Δήμου. Ειδικά όταν τα θέματα που πραγματεύονται, όπως εδω, είναι πολύ πιο σημαντικά από όποια μισαλοδοξία.

Ανώνυμος είπε...

Ζηλευουν πολλοι

ζηλευουν πολυ


τις 800αρες...

Εκεινοι δεν μπορουν,δεν μπορουν...

Παντως ο Μανος αργει να επιμεληθει του μπλογκ του....

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Αγαπητέ φίλε Blogger vagsevans,

Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τα Ελληνικά Blog αλλά με όλα τα Blog οταν είναι ελεύθερα ώστε να κρεμάει ο καθένας την κουτουράδα του.

Θα σου αναφέρω ένα παράδειγμα...

Διάβαζα συστηματικά τα blogs της Greenpeace στην καμπάνια της ενάντια στην αλίευση της Φάλαινας...

Έκανε πολυ έργο εκεί η Greenpeace…

Συστηματικά λοιπόν ένας νεαρός απο το Reykjavik της Ισλανδίας, έμπαινε στα Blog και έλεγε ανοησίες όπως ότι του αρέσουν τα fish fingers απο κρέας φάλαινας κ.λπ.

Βέβαια δε είχε φαει φάλαινα ούτε στον ύπνο του αλλά το έλεγε για να την σπάσει στους άλλους που προσπαθούσαν να συνεννοηθούν σοβαρά...

Οι παρεμβολές του ήταν πολλές και συστηματικές αλλά οχι υβριστικές.

Στα Ελληνικά blog οι παρεμβολές προέρχονται κατά βάση απο αναρχοκρατούμενα άτομα με αδόμητο σκεπτικό και επιπόλαιη σκέψη που υβρίζουν, όντας ανίκανοι να διαμορφώσουν επιχειρήματα, βολευόμενοι πίσω απο την ανωνυμία.

Θα πρότεινα μάλιστα στον κύριο Μάνο, για να βαστηχτεί το επίπεδο αυτού του Blog σε αποδεκτό επίπεδο, να αποφύγει την ανωνυμία... Προτάσεις πίσω απο μάσκες δεν θέλουμε... Κουκουλοφόρους δεν θέλουμε...

Όσοι χρειάζονται φερετζέ για να πουν την σκέψη τους πρέπει να ξέρουν οτι δεν μας ενδιαφέρει η σκέψη τους...

Η σκέψη αξίζει όταν λέγεται ανοιχτά, καθαρά, ντόμπρα και με την δυνατότητα να δεχθεί επώνυμη κριτική.

Διαφορετικά αδέλφια ανώνυμοι bloggers «Φoρέστε ποδίτσες να κάνετε τις Μαρουλίτσες...»

Panoptis είπε...

Κύριε Μάνο μας, δε σας αναγνωρίζω!

Θέλετε να μας πείτε πως η ίδια η ύπαρξη της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και οι νόμοι που τη διέπουν δε συνιστούν κατεξοχήν δείγμα κρατικής παρεμβατικότητας στη διαμόρφωση των ημερομισθίων; Κι εγώ η αφελής που νόμιζα πως σε μια ελεύθερη οικονομία οι τιμές και οι μισθοί διαμορφώνονται από το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης κατά περίπτωση και το κράτος απλά φροντίζει να τηρούνται οι κανόνες δικαίου, να αποφεύγονται οι μονοπωλιακές πρακτικές και να συντηρείται κλίμα υγιούς ανταγωνισμού. Πού να φανταστώ πως θα έπρεπε ακόμα και τότε να συμμορφώνομαι με τις αποφάσεις των "εκπροσώπων" μου, δηλαδή στην ουσία κάποιων κρατικοδίαιτων αργόσχολων συνδικαλιστών. Κι ας μη συμμετείχα ποτέ σε κανένα στάδιο της διαμόρφωσης τους.

Γιατί δηλαδή να μη μπορώ να προσφέρω την εργασία μου με χαμηλότερο ημερομίσθιο αν αυτό μού προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην σκληρή προσπάθεια εύρεσης μιας θέσης εργασίας στην παγκόσμια ανταγωνιστική οικονομία που ζούμε; Είναι καλύτερα να παίρνει τη δουλειά κάποιος άλλος/η εργαζόμενος/η που είτε εργάζεται παράνομα εδώ είτε νόμιμα σε μια ξένη χώρα, όπου η αγορά δεν διαστρεβλώνεται από κρατικές παρεμβάσεις και το κόστος εργασίας μπορεί να είναι χαμηλότερο;

Ας μην απορούμε για τη αθρόα μετακόμιση των ελληνικών επιχειρήσεων στις βόρειες γειτονικές μας χώρες ή και πιο μακριά ακόμα. Όταν ακόμα και οι κατεξοχήν φιλελεύθερες φωνές της χώρας δεν στηλιτεύουν ή, ακόμα χειρότερα, υιοθετούν σοσιαλιστικές ή κεϋνσιανές λογικές, στο τέλος οι μόνοι εργαζόμενοι που θα μας απομείνουν θα είναι η δημόσιοι υπάλληλοι και οι ανασφάλιστοι παράνομα εργαζόμενοι (γηγενείς ή αλλοδαποί, δεν έχει σημασία), σε καθεστώς ανεξέλεγκτου πληθωρισμού. Οι υπόλοιποι είτε θα έχουν μετοικήσει σε κάποια πιο σοβαρή χώρα είτε θα έχουν πεθάνει από την ανεργία και την εξαθλίωση.

Λυπάμαι, αλλά η κοινή λογική αυτό υπαγορεύει. Τα υπόλοιπα συνιστούν ωμό λαϊκισμό και πολιτικάντικες αοριστολογίες για εσωτερική κατανάλωση.


----------
Διευκρίνιση: Είμαι "η" και όχι "ο" panoptis. Και καθόλου αγανακτισμένη. Απλώς έκπληκτη και απορούσα με αυτά που γράφετε.

magnon είπε...

Μερικών το μυαλό τους σκόνταψε στον μεσαίωνα, και από τότε έχει να πάρει στροφές. Η πανόπτις ας πάει να προσφέρει την εργασία της δωρεάν, για αυτήν θα κάνουμε μία εξαίρεση στην εφαρμογή του νόμου, και έτσι δεν θα πεινάσει στην ανταγωνιστική προσφορά εργασίας. Κατά τα άλλα ο νόμος είναι νόμος, δεν πρέπει να εξαιρείτε κανείς με καμία δικαιολογία. Οι αγρότες που δεν τα βγάζουν πέρα, ας τα μαζέψουν οι ίδιοι μαζί με όλο το σόι τους δωρεάν. Σε αυτή την περίπτωση ή πανόπτις για να μένει ανταγωνιστική, μάλλον θα πρέπει και να τους πληρώνει από πάνω, προκειμένου να μην μείνει χωρίς δουλειά. Μη γελάτε. Ακούσθηκε στα σοβαρά από κάτι επιχειρήσεις στην Αθήνα, όπου το πρώτο μισό χρόνο δεν θα σε πληρώνουν, και μετά βλέπουμε. Αν μας πληρώνεις καλά, δεν θα σε απολείσουμε. ¨οτι πρέπει για την πανόπτις.

Kostas Skiadas είπε...

Παρ'όλα όσα κατά καιρούς ακούγονται γιά τούς αγρότες, όσον αφορά δηλαδή τήν οικονομική τους ευμάρεια, τό γεγονός είναι ένα. Τό σύνολον σχεδόν τών αγροτών θά επιθυμούσαν τά παιδιά τους νά αφήσουν τά χωράφια καί νά διορισθούν στό δημόσιο, αυτό έξ άλλου ζητούν από τούς πολιτικούς καί τά κόμματα. Ήδη οί κοπέλες κατά μεγάλο ποσοστό έχουν εγκαταλείψει τήν επαρχία, πρός όφελος τής πρωτευούσης βεβαίως.

gnik είπε...

Αγαπητή panoptis
Αν δέχεστε διάλογο και με τρίτους εκτός του κ. Μάνου επιτρέψτε μου να εκφράσω τα ακόλουθα:
Απορείτε γιατί πρέπει να υπάρχει η οριοθέτηση του χαμηλότερου ημερομισθίου
Ή προσπαθείτε να κάνετε απλώς αντιπαράθεση.
Αν δεν υπήρχε ο φόβος τιμωρίας λόγω καταστρατήγησης του ορίου τότε οι ¨ανασφάλιστοι και παράνομα εργαζόμενοι¨ θα δούλευαν μόνο για την καλύβα και ένα καζάνι φασολάδα όχι για 25€
Απλά θα δούλευε ο νόμος προσφοράς και ζήτησης χωρίς φόβο… ο οποίος και τώρα δουλεύει γι αυτό και εσείς αν θέλετε να προσφέρετε την εργασία σας με ακόμα χαμηλότερο ημερομίσθιο είναι απολύτως σίγουρο ότι θα βρείτε αμέσως εργοδότη.
Από το post σας δεν κατάλαβα αν τελικώς είστε υπέρ ή κατά της εφαρμογής.
Στην αρχή αφήνετε να εννοηθεί ότι είστε κατά αλλά στο τέλος κατάλαβα ότι αν δεν εφαρμόζετε.. όλες τις δουλείες θα τις παίρνουν οι παράνομα εργαζόμενοι, οι οποίοι ως γνωστόν λόγω ανάγκης συμβιβάζονται και με λιγότερα.

Panoptis είπε...

Κύριε Μπαζιωτόπουλε, διαφωνώ με το ύφος του "Adam Smith" και καταδικάζω τις αναίτιες προσωπικές επιθέσεις. Επιτρέψτε μου όμως να αναγνωρίσω πως πέραν της όποιας εμπάθειας, διαθέτει σοβαρό λόγο υψηλού επιπέδου με λογικά επιχειρήματα και ελέγξιμα στοιχεία. Αντιθέτως, η αντιμετώπιση που είχε κυμάνθηκε από εκφράσεις επιπέδου παιδικής χαράς (harrylogy), παραλογισμό και φορτισμένο συναισθηματικά φανατισμό (κάπα), αοριστολογίες και θεωρίες συνωμοσίας (gnik), μέχρι ύβρεις και χυδαιότητες ("καφρίλα" από andreas, "κομπλεξικούς οχετούς της βρόμας και της δυσωδίας" από svensken). Θα μου επιτρέψετε να συμπεριλάβω και τους δικούς σας άστοχους παραλληλισμούς με τον Ισλανδό και το κρέας φάλαινας, τους κουκουλοφόρους, το φερετζέ, καθώς και τις "ποδίτσες" με τις "μαρουλίτσες". Φαίνεται καθαρά ποιος έχει δομημένη σκέψη και επιχειρήματα και ποιος όχι.

Τυγχάνει μάλιστα να γνωρίζω τις σχετικές επικίνδυνες δημόσιες δηλώσεις του κ. Δήμου περί ορίων ταχύτητας, καθώς και άλλα απαράδεκτα και ρατσιστικά που έχει γράψει κατά καιρούς, όπως για τις γυναίκες οδηγούς ή τα ελαττώματα των Ελλήνων συλλήβδην. Αναγνωρίζω τη θετική προσφορά του στην ελληνική σκέψη τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά αυτή δε μπορεί να αποτελεί σε καμία περίπτωση άλλοθι ή συγχωροχάρτι για τις όποιες παρεκτροπές του. Όπως ακριβώς με τον Μ. Θεοδωράκη και τις πρόσφατες εθνικιστικές του δηλώσεις ή τον Χ. Ιακώβου και την εμπλοκή του στο γνωστό σκάνδαλο ντόπινγκ. Οι νόμοι πρέπει να τηρούνται χωρίς εξαιρέσεις, ανεξάρτητα από την όποια θετική προσφορά του καθενός.

Και ουδείς είναι υπεράνω κριτικής ούτε μπορεί να την αποφύγει όταν γράφει δημόσια ή, ακόμα περισσότερο, επικρίνει συστηματικά τους πάντες και τα πάντα. Σήμερα π.χ. ο κ. Δήμου καταφέρθηκε σκληρά στο site του εναντίον του προέδρου του Συνασπισμού, κ. Τσίπρα και τον παραλλήλισε με τον κ. Πλεύρη, απομονώνοντας επιλεκτικά αποσπάσματα από συνέντευξη του τελευταίου σε ένθετο των "Νέων". Γιατί οι υπόλοιποι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν το ίδιο στον κ. Δήμου, όταν και εκείνος γράφει αστοχίες; Τα ίδια ισχύουν βεβαίως και για τον κ. Μάνο ή όποιον άλλο επιλέξει να εκτεθεί ή και να διαλεχθεί δημόσια. Και οι κρίνοντες κρίνονται.


Όσο για την απαίτηση σας περί επωνύμων απόψεων, προφανώς αγνοείτε ή παραβλέπετε σκόπιμα το γεγονός πως η συντριπτική πλειονότητα του online διαλόγου παγκοσμίως γίνεται με χρήση ψευδωνύμων. Στο κάτω κάτω εκτός από τον κ. Μάνο, τον κ. Δήμου και ίσως κάποιους σαν εσάς, που έχετε αναρτήσει ολόκληρο βιογραφικό στο προφίλ σας, κανείς δε μπορεί να γνωρίζει την πραγματική ταυτότητα όποιου σχολιάζει εδώ είτε χρησιμοποιεί ψευδώνυμο είτε πλήρες ονοματεπώνυμο. Το ζήτημα είναι πρωτίστως πρακτικό. Κι αν o Blogger της Google ή γενικότερα η ευρύτερη διαδικτυακή κοινότητα επιτρέπει ή και ενθαρρύνει την ανώνυμη ανταλλαγή απόψεων, ποιος είστε εσείς που θα μας επιβάλλετε να δηλώνουμε υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο μας πριν σχολιάσουμε; Μήπως υποστηρίζετε και την πρόσφατη φαιδρή εξαγγελία από Έλληνες πολιτικούς για έλεγχο του διαδικτύου με αφορμή τις γνωστές καταγγελίες για το PRESS-GR;

Η σκέψη αξίζει όταν λέγεται ανοιχτά, καθαρά, ντόμπρα. Και με την δυνατότητα να δεχθεί κριτική. Επώνυμη ή ανώνυμη.

Ιωάννα

THOMAS είπε...

Συμφωνώ ότι οι νόμοι θα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλους και όχι κατά περίπτωση. Όμως νομίζω πως στη συγκεκριμένη περίπτωση τουλάχιστον τυπικά (το τονίζω τυπικά) δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα.

Υποτίθεται πως οι αγρότες - εργοδότες εκτός από το μεροκάματο των 23 €, άμειβαν τους εργάτες και με παροχές σε είδος, τους παρείχαν δηλαδή στέγη (ο Θεος να την κάνει δηλαδή στέγη), αλλά τέλος πάντων τυπικά ή νομότυπα δεν πρέπει να υπήρχε πρόβλημα.

Από την άλλη μεριά ας μην ξεχνάμε πως στη χώρα μας για διάφορους λόγους ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζεται τελείως διαφορετικά από το κράτος και τη νομοθεσία. Δεν ξέρω αν η συλλογική σύμβαση εργασίας καλύπτει καν τους γεωργικούς εργάτες.

gnik είπε...

Αγαπητέ adam smith
Δεν ξέρω τι σας έχει κάνει ο κ. Ν. Δήμου αλλά ειλικρινά απορώ με την επιμονή σας.
Για ημερομίσθια σας λένε –ο Δήμου τρέχει με το αυτοκίνητο λέτε εσείς.
Για Πάσχα θα πούμε – ο Δήμου είναι άθεος θα μας πείτε.
Γλυκέ μας τύραννε μας κουράζετε με τον κ. Δήμου και τις στάθμες των υδάτων
Και μην το πάτε γλυκά –γλυκά περί εφαρμογής των νόμων.
Όλοι καταλαβαίνουμε τι σας καίει…..

Nikos Lioliopoulos είπε...

Πιστεύω οτι ο Στ.Μανος και ο Ν.Δήμου είναι τα φωτεινότερα μυαλά που υπάρχουν αυτή τη στιγμη στη χώρα μας. Διαβάζω και παρακολουθώ και τους δυο ανελλιπώς καιτι Στέλεχος του Πασόκ. Για τη σχέση Μάνου -Πασόκ θα τα πούμε στο μέλλον πιστεύω.
Για το συγκεκριμένο θέμα όμως θα ήθελα να εκφράσω τις διαφωνίες μου με τον Αγαπημένο μου πολιτικό διότι τυγχάνει να είμαι ΑΓΡΟΤΗΣ και ως ο γνωστόν ο καθείς και το σινάφι του!
Αγαπητέ κύριε Μάνο μας καθόλου άδικο δεν έχετε, αλλά θα πρέπει να ξέρετε οτι δεν βγαίνουμε! Μακάρι να δίναμε 30 και 40 και 50 ευρώ αλλά δεν μπορούμε πολύ απλά. Και βέβαια δεν είμαστε ούτε τσιφλικάδες sic!ούτε Mercendes έχουμε οι περισσότεροι. Παρακαλώ να το λάβετε σοβαρά υπόψιν . Το τι φταίει για τα χάλια μας είναι μεγάλη ιστορία και ο κ.Μάνος το ξέρει πολύ καλά.Αλλά δυστυχώς δεν τον ακούει κανείς!

gnik είπε...

@ panoptis για τον adam smith

Επιτρέψτε μου όμως να αναγνωρίσω πως πέραν της όποιας εμπάθειας, διαθέτει σοβαρό λόγο υψηλού επιπέδου με λογικά επιχειρήματα και ελέγξιμα στοιχεία.

Αυτά εσείς τα αντιλαμβάνεστε για ¨λόγο υψηλού επιπέδου¨ σε ένα post για την εφαρμογή της Συλλ. Συμβ. Εργασίας.
-------------------
Ένα ιστολόγιο είναι άλλωστε, όπως χιλιάδες άλλα και οποιαδήποτε προσπάθεια σοβαρής συζήτησης είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία.

Εξάλλου τείνει να μετατραπεί σε παράρτημα των πάλαι ποτέ αφόρητα πολυσύχναστων και θορυβωδών ιστολογίων του κ. Νίκου Δήμου από τη μέρα που σας διαφήμισε στην ιστοσελίδα του, στα πλαίσια μιας απέλπιδος προσπάθειας να βγει από την αφάνεια στην οποία έχει περιέλθει και να διασκεδάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις που προκάλεσαν η αλαζονική συμπεριφορά του, η προληπτική και κατασταλτική λογοκρισία των αντίθετων απόψεων, οι αμέτρητες αντιφάσεις του, αλλά και η επιχειρούμενη διαπόμπευση όσων του άσκησαν κριτική στα ιστολόγια του ή το περιοδικό υπολογιστών με το οποίο συνεργαζόταν, με τη δημοσίευση θεωριών συνωμοσίας, ύβρεων και συκοφαντιών από τον ίδιο ή τους φανατικούς οπαδούς του. Οι οποίοι βεβαίως ενδιαφέρονται απλώς να εκδηλώσουν τη λατρεία τους για εκείνον και όσους εκείνος προτείνει, φλυαρώντας παράλληλα επί παντός επιστητού. Βλέποντας το ύφος και περιεχόμενο πολλών από τα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης σας και συγκρίνοντας το πλήθος τους με εκείνο των αναρτήσεων πριν τη διαφήμιση, μπορεί κανείς να διαπιστώσει εύκολα του λόγου το αληθές.

Αν και αυτή είναι μάλλον ευπρεπέστερη προσπάθεια επανάκτησης της χαμένης του δημοτικότητας από το τάχα ανώνυμο ιστολόγιο στα αγγλικά που έφτιαξε, το οποίο επίσης διαφήμισε, αλλά δεν του βγήκε. Ή τις παραληρηματικές του δηλώσεις περί μήνυσης ιεραρχών για τη σύμφωνη με την εκκλησιαστική ορολογία χρήση της δήθεν υβριστικής κατ' αυτόν λέξης "πορνεία", επιδεικνύοντας καταφανή άγνοια όχι μόνο των εκκλησιαστικών και νομικών ζητημάτων, αλλά και της πολυσημίας της ελληνικής γλώσσας.

Δικαίωμα του βεβαίως να γράφει ότι θέλει για να προκαλέσει και να προβληθεί. Ελπίζω μόνο να μην πιστεύετε και ο ίδιος πως είστε από τους ανθρώπους που "λένε πράγματα που ΚΑΝΕΙΣ δεν τα σκέφθηκε ούτε τα διατύπωσε πριν από αυτούς", όπως χαρακτηριστικά έγραψε για σας στην ιστοσελίδα του. Επειδή τέτοιες αμετροεπείς δηλώσεις δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές από οποιονδήποτε σοβαρό άνθρωπο χωρίς να τον πιάνουν τα γέλια. Αν όντως είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες από τις απόψεις σας διατυπώθηκαν από οποιονδήποτε στον κόσμο πριν ή μετά από σας, αλλά ακόμα και τι σκέφτεται ο καθένας, καλύτερα να κάνει καριέρα ως μέντιουμ και να μη χαραμίζεται σε κοινότυπες αμπελοφιλοσοφίες.

Για να πω και κάτι καλό όμως, ο τίτλος του προηγούμενου κειμένου σας δείχνει να επιβεβαιώνεται. Σας αφήνω να κολυμπήσετε μέσα στη θάλασσα της ανοησίας που άρχισε να δημιουργείται κι εδώ μέσα και εύχομαι να καταφέρετε να επιπλεύσετε.

Καλού κακού πάντως, πάρτε και καμιά σαμπρέλα.

-----------------------
Αν ο καθένας σχολίαζε στο θέμα του οικοδεσπότη και μόνο δεν θα φτάναμε εδώ.

Kαπα είπε...

Ο/Η Panoptis είπε...

"διαφωνώ με το ύφος του "Adam Smith" και καταδικάζω τις αναίτιες προσωπικές επιθέσεις. Επιτρέψτε μου όμως να αναγνωρίσω πως πέραν της όποιας εμπάθειας, διαθέτει σοβαρό λόγο υψηλού επιπέδου με λογικά επιχειρήματα με στοιχεία ελέγξιμα (...)”

--------------------------

Αγαπητή κυρία Ιωάννα,

δείχνετε καλόπιστος άνθρωπος και επικαλείστε τη λογική, οπότε ας μιλήσουμε ορθολογικά.

1. Εμπάθεια και λογικά επιχειρήματα, δεν συμβαδίζουν. Ο συνδυασμός αυτός παραβιάζει τους στοιχειώδεις κανόνες που διέπουν κάθε παραγωγικό διάλογο επιστημονικών αξιώσεων, μιας και υποκρύπτει πείσμα, δογματισμό και κακή πίστη.

Αυτό το έχει επισημάνει ο Αριστοτέλης εδώ και 24 αιώνες. Ρωτήστε τους πρωτοετείς της νομικής ή και της φιλοσοφικής να σας το διαβεβαιώσουν.

2. Το εμπαθές... επιχείρημα (όπως ήδη ανέφερα σε προηγούμενο σχόλιο) αποκαλείται ad hominem επιχείρημα και θεωρείται μηδενικής αποδειξιμότητας και ανάξιο επιστημονικού λόγου και προβληματισμού. (Μονάχα για κοκορομαχίες προσφέρεται.)

Δοκιμάστε με τέτοια επιχειρήματα να διατυπώσετε μια υπόθεση εργασίας (πχ στη φιλοσοφία ή στο δίκαιο ή στην ψυχολογία και στην πολιτική επιστήμη) σε οποιοδήποτε πανεπιστημιακό ίδρυμα του πολιτισμένου κόσμου, και να δείτε ότι θα σας ξαποστείλουν.

3. Εν κατακλείδι, είναι αντιφατικός ο ισχυρισμός σας περί εμπαθούς, αλλά ταυτόχρονα και "σοβαρού λόγου με υψηλό επίπεδο", καθότι συνιστά, όπως απέδειξα, σήμα οξύμωρο.

Καλόπιστα και εντίμως

Κάπα

Ανώνυμος είπε...

Οταν ενας ανδρας διαβαζει σε μπλογκ το σχολιο μιας γυναικας,διαισθανεται αμεσως αν τουτο εχει γραφτει απο ανοργασμικη στερημενη.

Αυτοματα δε ,οπτικοποιειται στο μυαλο του φαντασιωση ευεργεσιας της εν λογω κυριας.Μαλιστα δε για Γραικους ( Greeks ), η κατα φυσιν φαντασιωση ειναι δια του Greek way...

Dersu είπε...

Stefanos είπε...

« (Σημείωση: Ο κατώτατος μισθός είναι το αποτέλεσμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης που συμφωνήθηκε από τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών, χωρίς την παρέμβαση του κράτους. Ο νόμος ορίζει ότι ό,τι συμφωνήσουν τα δύο μέρη είναι υποχρεωτικό για όλους).»

Δηλαδή, η παροχή υπηρεσιών μεταξύ δυο ατόμων είναι δυνατή (νόμιμη) μόνο μέσα στα πλαίσια κάποιας συμφωνίας που γίνεται περιοδικά μεταξύ ενός σωματίου εργαζομένων και ενός σωματίου εργοδοτών. Και αυτό θεωρείται προφανές και δεδομένο ?

Δηλαδή για να κάνω οποιαδήποτε δραστηριότητα/εργασία στην Ελλάδα πρέπει να εκλέξω αντιπρόσωπο και ότι συμφωνήσει αυτός γίνεται νόμος για μένα. Μόνη ελευθερία που μου απομένει είναι το ποιόν αντιπρόσωπο θα ψηφήσω. Μήπως απορείτε γιατί μερικές κοινωνίες έχουν χαμηλή παραγωγικότητα?

Υπάρχει κάτι τελικά, κάποια δραστηριότητα, που να μην ορίζεται βάσει νόμου στην Ελλάδα?

Ναι βεβαίως: οι τέχνες, ο πολιτισμός, η μουσική, τα γράμματα, η μόδα. Εκεί μόνο μπορεί να εκτονωθεί, και εκτονώνεται, η ελληνική δημιουργικότητα. Σε πράγματα που είναι απο τη φύση τους πολύ δύσκολο να ελεγχθούον δια νόμου. Γιά όλα τα υπόλοιπα «έχουμε λεπτομερές σχέδιο ανάπτυξης».

Δεν κατακρίνω αυτές τις δραστηριότητες (τέχνες γράμματα κλπ.) αλλά γι αυτούς που θέλουν να εφεύρουν, να καινοτομήσουν να επιχειρήσουν, τι έχει να προσφέρει το ελληνικό κοινό και οι πολιτικοί που εφαρμόζουν τη θέλησή του? Νόμους και κόντρα νόμους που ρυθμίζουν μέχρι και τις τελευταίες λεπτομέρειες κάθε παραγωγικής διαδικασίας ?

Γ. Κύρκος είπε...

Τι κοινό έχει ο λόγος του Άνταμ Σμιθ και του (ναι, αρσενικός είναι) Panoptis;
Αβάσιμη υπεροψία.
Ακράτεια λόγου.
Αμάθεια για το πως λειτουργούν τα IP (προξυ ή μη) και πόσο εύκολο είναι για κάθε εργαζόμενο στην Φορθνετ που εχει μια απλή γνωριμία στη Google να εντοπίσει τον σεντονά.

gnik είπε...

@γ.κύρκος
Έγραψες
Μήν σε χάνουμε...να μπεί κάποια τάξη
Δώσε & κάτι ακόμα όμως....

Dersu είπε...

Αγαπητέ Stefanos,

Αναγκάζομαι να διευκρινήσω ότι δεν έφτασα στο σημείο να παρωτρύνω την καταπάτηση του συγκεκριμένου εργασιακού νόμου και την φοροδιαφυγή (δλδ. civil disobedience - δεν ξέρω πως λέγεται ελληνικά). Ισως, και εν μέρει καταλαβαίνω, να υποθέσατε ότι αυτή ήταν η πιθανή λογική προέκταση του σχολίου μου.

Στην πράξη, δεν εχω αποφασίσει εαν η αντίθεση μου στο νόμο αυτό φτάνει σε σημείο που θα παρώτρυνα κατηγορηματικά την καταπάτηση του (άλλωστε δεν ζω στην Ελλάδα και το να εισχωρήσω σε τέτοιες λεπτομέρειες μου φαίνεται ανούσιο).

Θεώρησα όμως σκόπιμο, δεδομένου του αναγκαστικά σύντομου χαρακτήρα σχολίων σε blog, να σχολιάσω αυτό που κατά την γνώμη μου ηταν μια απο τις ουσιαστικές πτυχές του θέματος: την παράλογη περιοριστικότητα του νόμου. Επέλεξα δε την πτυχή αυτή διότι φαντάστικα οτι η επικρατούσα λογική του ελληνικού κοινού δεν βλέπει τα πράγματα υπό το πρίσμα αυτό. Με άλλα λόγια, προσπάθησα να εμπλουτίσω το διάλογο με απόψεις που προέρχονται απο τις εμπειρίες μου στις ΗΠΑ, δηλαδή από μία από τις λίγες, ας πούμε, υπαρκτές φιλελεύθερες κοινωνίες (προς το παρόν τουλάχιστον).

Πράγματι, η άλλη πτυχή του θέματος που θεώρησα σημαντική είναι το δείλημα του: «σε ποιό βαθμό η μειοψηφούσα άποψη είναι αναγκασμένη να υπακούσει τον νόμο της πλειοψηφίας;» πράγμα στο οποίο πολύ εύστοχα αναφέρθηκε η Athanasia.

Σε αυτό το δεύτερο θέμα, γνώμη μου είναι, ότι δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση. Η υποταγή της μειοψηφιας στην πλειοψηφία έχει, νομίζω, όρια.

Και στον Mississippi κάποτε όριζαν ποιός επιτρέπεται να μπαίνει σε λεωφορείο και ποιός όχι βάσει πλειοψηφικά εγκεκριμένων δημοκρατικών νόμων.

Και η νεαρά Ιρανή πιθανόν φοράει μαντήλα βάσει πλειοψηφικά εγκεκριμένων δημοκρατικών νόμων (και το Ιραν έχει στην ουσία δημοκρατία και στην δημοκρατία αυτή λεπτομέρειες προσωπικής συμπεριφοράς ορίζονται βάσει του Μουσουλμανικά εμπνευσμένου και πλειοψηφικά εγκεκριμένου νόμου).

Συμφωνώ ότι μία αντιμετώπιση του θέματος είναι αυτή που αναφέρατε «Αν δεν σου αρέσουν αγωνίζεσαι να πείσεις την πλειοψηφία να τους αλλάξει. Όσο δεν αλλάζουν, τους εφαρμόζεις."

Υπάρχει και άλλη λύση: φεύγεις και πας σε άλλο μέρος του πλανήτη όπου οι νόμοι σου ταιριάζουν περισσότερο. Αυτή ηταν η δική μου επιλογή (μια επιλογή που κάνει τους Ελληνες πολιτικούς να έρχονται στις ΗΠΑ για θεραπείες όταν πλέον το ζήτημα χρειάζεται ουσιαστική αντιμετώπιση και το ελληνικό θέατρο σκιών, της ρύθμισης των πάντων δια πλειοψηφικού νόμου, φεύγει απο το παράθυρο στο πι και φι.)

magnon είπε...

Όταν ακούω αμερικανάκια να μιλάνε για δημοκρατικές διαδικασίες ξερνάω. έλεος. Αυτοί ασ ανεβάσουν το επίπεδο τους και να ανατρέξουν τα καμόμματα των γιούνιον τους, μετά να μιλάνε. Οι νόμοι είναι για να προστατέψουν την μειοψηφία. Όταν επαναστατήσουν οι Χισπάνος θα τους λένε να πάνε από εκεί που ήρθαν. Έτσι και ατοί να μείνουν εκεί και να μην πατάνε εδώ μέσα.

Βασιλική Σ. είπε...

Kε Μάνο νομίζω πως είναι φανερό πως η προσπάθεια κάποιων να περιφρουρήσουν το ιστολόγιό σας -AS, Pan- [εντυπωσιακή η δημόσια επισήμανση για την προ και μετά διαφήμιση και ομολογώ την αμαρτία μου την είχα επιχειρήσει κι εγώ την σύγκριση προχθές που σας πρωτοείδα] και των υπολοίπων -γνωστών υφών στην πιάτσα και στα καθ΄ ημάς- να κάνουν την ψυχοθεραπεία τους και εδώ, θα πρέπει να έχει εμπράκτως την παρέμβασή σας. Ώστε να κρατηθεί σε ένα επίπεδο που έχουν καταφέρει αρκετοί επώνυμοι αρθρογράφοι να το κρατήσουν, μετά το πρώτο κραςτεστ (πχ Τσούκας).
Επί του θέματος με κάλυψε η Πανόπτης-Ιωάννα και σίγουρα δεν θα μπορούσα να είμαι η ίδια τόσο κυριολεκτική!
Ζώντας τηλεοπτικά βέβαια αυτή τη ντροπή ετούτων των ημερών και συζητώντας τα στο συγγενικό μου περιβάλλον, διατυπώνοντας λίγο επιπόλαια την άποψη πώς είναι και λίγο θέμα περιοχής.., τα ξαδέρφια μου μου ανέφεραν αντίστοιχες περιπτώσεις, αν και όχι τόσο άθλιες, για την περιοχή της Ηπείρου, θυμήθηκα την ταινία που είδα πρόσφατα για τον Μαρίνο Αντύπα. Δεν είναι φοβερό πόσο γρήγορα έγινε τσιφλικάδικη η ψυχή μας;! Άραγε τί πταίει; πολύ θα ήθελα να διάβαζα την ερμηνεία που δίνετε στο φαινόμενο, :)
Καλή συνέχεια
Βασιλική Σιάπκα

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Αγαπητή Ιωάννα, (Το Panoptis ηχεί ανδρικό...),

Θα αρχίσω απο εκείνο που εσύ καταχώρησες, απο όσα είπα, τελευταίο.

«Η σκέψη αξίζει όταν λέγεται ανοιχτά, καθαρά, ντόμπρα και με την δυνατότητα να δεχθεί κριτική...»

Αυτός είναι ο βασικός κανόνας του καλού επώνυμου συνομιλητή...

Ο άλλος της ανωνυμίας είναι ο βασικός κανόνας του κουκουλοφόρου...

Όποιος ντρέπεται ή φοβάται δεν μετράει... πολυ απλά κανείς δεν του δίνει σημασία... και αν δε σου δίνουν σημασία “γιατί να χαλάς τον χρόνο σου και να αναλώνεις την φαιά ουσία που διαθέτεις;” είναι το πρακτικό επιμύθιο.

Σχετικά με το τι σκέπτεται να κάνει η Κυβέρνηση...

Οχι, αυτό που λες δεν το σκέφθηκε καμία Ελληνική κυβέρνηση... Μερικοί άσχετοι το επανέλαβαν ως σκέψη τάχα της κυβέρνησης... Το μερικοί αφορά παραδημοσιογραφικούς κύκλους που ζουν απο την διασπορά ψευδών η υπερβολικών ειδήσεων και τον αντίλογο που ακολουθεί...

Μερικοί έχουν φοβηθεί μήπως επικρατήσει το μοντέλο της Κίνας ή του Ιράν. Αυτές όμως είναι δικτατορευόμενες (κατά το βασιλευόμενες) δημοκρατίες με ειδικούς μηχανισμούς καταστολής που δεν έχουμε ευτυχώς στην Ευρώπη... Τουλάχιστον έτσι νομίζουμε...

Όμως για τους «μπιτ» αφελείς θα προσθέσω οτι ο έλεγχος εξουδετερώνει τον έλεγχο...! Στις δε ΗΠΑ, αν το θελήσουν, σε έχουν στείλει εκεί που δεν το περιμένεις με ένα φάκελο κατηγοριών που ποτέ δεν είδες... Αυτά για να αποφύγουμε την υπερβολή του αντιθέτου...

Σχετικά με την ελευθερία της ανωνυμίας... Οχι δεν πρόκειται για ελευθερία Ιωάννα μου... Για δικτατορία της καφρίλας πρόκειται... Οι κάφροι ανήκουν στις ποικιλίες των βλακών... Έχεις διαβάσει για την κοινωνία των βλακών... Υπάρχει αρκετή και πρόσφατη σχετική βιβλιογραφία...

Όποιος ανοίγει ένα blog δεν το ανοίγει για να κατακλύζεται απο κάφρους... αλλα απο σκεπτόμενους ανθρώπους με ιδέες και προτάσεις για να παμε τον κόσμο μπροστά...

Και για να προσθέσω μια διαφορετική διάσταση στο θέμα...

O κύριος απο το Reykjavik δεν γνωρίζεις π.χ. αν πράγματι ήταν νέος απο την Ισλανδία και δεν ήταν γιαπωνέζος υπάλληλος των υπηρεσιών αντικατασκοπίας που σκοπίμως διέλυσε τον διάλογο και απορροφούσε αντιδράσεις για τα συμφέροντα της κυβέρνησής του... που δεχόταν αφόρητες πιέσεις κατά της φαλαινοθηρίας...


Αντίστοιχα, δεν γνωρίζεις πόσοι απο τους κουκουλοφόρους που ρίχνουν μολότοφ, τελούν εν διατεταγμένη υπηρεσία για να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα επιβάλουν την παρέμβαση των δυνάμεων καταστολής... Αναρωτήθηκες ποτέ Ιωάννα μου, γιατί είναι άφαντος ο Μπιν Λάντεν, για να χοντρύνω λίγο το παιχνίδι των ερωτήσεων;

Ο κόσμος Ιωάννα μου δεν είναι αγγελικά πλασμένος και εμείς οι παλιότεροι κάτι παραπάνω έχουμε δει... απο αυτά που εσείς σήμερα ούτε που φαντάζεστε στους εφιάλτες σας...

Ας έχετε επομένως κάπως ποιο ερευνητικό μάτι... και ποιο αναλυτική σκέψη... ιδιαίτερα για εκείνα τα λιγότερο προφανή...

Ανώνυμος είπε...

Οι αγραμματοι μεσα στο αντιαμερ. ντελιριο τους πλακωνονται στα ορθογραφικα λαθη.

Οι συνωμοσιοθεωρίτες ειναι συνολικα λαθος.

Τους αρμοζει το κρατος-λαθος,η Γραικια.

Panoptis είπε...

Κύριε Κύρκο (ή όπως αλλιώς σας λένε), είμαι "η" panoptis και η έκφραση απόψεων σε ένα blog με ψευδώνυμο δε συνιστά παράνομη πράξη.

Αντιθέτως, η αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, όπως η διεύθυνση IP ενός χρήστη χωρίς τη συγκατάθεση του ή την έκδοση νομικού εντάλματος από τις αρμόδιες αρχές (πρακτική που αιτιολογείται μόνο σε περιπτώσεις τρομοκρατίας, παιδοφιλίας ή άλλων εγκλημάτων μέσω διαδικτύου) τιμωρείται ποινικά τόσο από την Ελληνική, όσο και από την Ευρωπαϊκή και την Αμερικανική νομοθεσία. Προβλέπονται μάλιστα βαριές ποινές τόσο για τις εταιρείες όσο και για μεμονωμένους υπαλλήλους τους που χωρίς τη συγκατάθεση τους (μέσω "γνωριμιών" π.χ.) προβαίνουν σε τέτοιες αποκαλύψεις ή και απλώς παρακολουθούν τη δραστηριότητα των χρηστών, παραβιάζοντας τη νομοθεσία και τα Terms of Service.

Επιπλέον, η γενικευμένη χρήση ασύρματων δικτύων καθιστά τη συγκεκριμένη πληροφορία άχρηστη νομικά, αφού ο φυσικός κάτοχος της ενσύρματης γραμμής μπορεί άνετα να ισχυριστεί πως κάποιος άλλος τη χρησιμοποίησε, μπαίνοντας στο απροστάτευτο ασύρματο τοπικό του δίκτυο, χωρίς ο πρώτος να το γνωρίζει. Ή να χρησιμοποιείται η IP εν γνώσει του από άλλα άτομα που διαμένουν στην ίδια πολυκατοικία ή γειτονιά. Για να μην αναφέρω τους ιδιοκτήτες κόμβων Tor ή ακόμα και τα Internet Café και λοιπά κοινόχρηστα δίκτυα. Από κάποιον που ισχυρίζεται στο προφίλ του πως είναι επαγγελματίας στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, περίμενα να τα γνωρίζει όλα αυτά.

Προτού λοιπόν διατυπώσετε τους αστήρικτους ισχυρισμούς και τις έμμεσες απειλές σας, συμβουλευτείτε κανένα δικηγόρο καλού κακού. Μια και το θέμα του post είναι η προαιρετική εφαρμογή των νόμων, θα πρέπει να καταλάβετε πως ούτε οι ISP ούτε οι υπάλληλοι είναι υπεράνω του νόμου και οφείλουν να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του. Διαφορετικά, θα υποστούν και αυτοί τις προβλεπόμενες συνέπειες.


----------
Κύριε/α "κάπα": Δεν πείσατε. Η επίκληση στον Αριστοτέλη και τους πρωτοετείς της νομικής δε συνιστά σε καμιά περίπτωση λογικό επιχείρημα, αλλά επίκληση αυθεντίας και αοριστολογίας. Ο Αριστοτέλης άλλωστε πίστευε στον Αιθέρα, το γεωκεντρικό μοντέλο και άλλες ανοησίες. Μήπως κι εκεί είχε δίκιο; Όσο για το "ad hominem", δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που περιγράψατε. Διαβάστε εδώ για να μάθετε περισσότερα. Θα διαπιστώσετε μάλιστα πως εσείς ο/η ίδιος/α το χρησιμοποιήσατε κατά κόρον. Σαφώς και μπορεί να συνυπάρξει εμπάθεια με λογική και ευφυΐα, όπως και ευγένεια με παραλογισμό και βλακεία. Δε χρειάζεται να το αποδείξω νομίζω.


----------
Κύριε Μπαζιωτόπουλε, σας ευχαριστώ για το σχόλιο σας. Οι διευκρινίσεις σας ήταν εύστοχες και κατατοπιστικές.

Dersu είπε...

Κυριε Nikos.Lioliopoulos,

Διαβάζοντας το σχόλιο σας και έχοντας παρακολουθήσει λίγο ελληνική τηλεόραση γύρω απο παρόμοια θέματα, πράγματι, θυμήθηκα το εξής περίεργο,

...Απ οτι φαίνεται για το μεγαλύτερο μέρος τού ελληνικού κοινού, η μόνη τελικά κοινωνικά αποδεκτή κατάσταση για τον έλληνα επιχειρηματία είναι το «να την βγάζει με το ζόρι». Εαν δεν την βγάζει, τότε είναι κακομοίρης βιοπαλαιστής, και χρειάζεται επιδότηση. Εαν έχει επιτυχημένη επιχείρηση και κερδίζει πολλά χρήματα τότε είναι ασύδοτος κερδοσκόπος.

Lefteris είπε...

"...Ο κατώτατος μισθός είναι το αποτέλεσμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης που συμφωνήθηκε..."

Από την άποψη ομαδικής ψυχολογίας, σε Ευρώπη και Αμερική ο κατώτατος μισθός δημιουργεί και τη νοοτροπία του κατώτατου μισθού (ή ας πούμε ο "συνήθης" μισθός).

Το ίδιο (ομαδική ή μαζική ψυχολογία) συμβαίνει και με τα ασφαλιστικά θέματα. Είναι τουλάχιστον pathetic να βλέπει κανείς 20 χρονών ανθρώπους να κάνουν διαδηλώσεις όχι για επαγγελματικές ευκαιρίες, αλλά για... νοσοκομεία και γηροκομεία. Στα είκοσί τους χρόνια, διαδηλώνουν για γηροκομεία και νοσοκομεία...

Η έννοια του "να καθιερώσει το κράτος και να εφαρμόσει" αφαιρεί πλήρως κάθε ευελιξία από το άτομο... είτε πρόκειται για υδραυλικό, είτε πρόκειται για βιομήχανο.
Λόγω του ότι η Ελλάδα είναι μικρή οικονομία, εάν οι μετανάστες αρχίζουν να παίρνουν (δια νόμου) 1.000 ευρώ το μήνα, τότε και οι τιμές των προϊόντων που μαζεύουν θα αυξηθούν, οπότε το πραγματικό εισόδημα (εισόδημα με βάση την αγοραστική δύναμη) θα μειωθεί, ή θα παραμείνει το ίδιο.

Μου κάνει Τρομερή εντύπωση που στην Ελλάδα οι νέοι ονειρεύονται μια κοινωνία "στην οποία το κράτος ελέγχει και καθορίζει τα πάντα και όλα είναι ίδια για όλους" (βλέπε Pink Floyd, the Wall).

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Lefteris (Λευτέρη) μου,

Το μαντήλι σου...

Ομολογώ οτι «κλέβω» παρερμηνεύοντας το σχετικό διαφημιστικό spot για το «ποια μέρα είναι / εορτάζουμε αύριο...; » για να πω στον Lefteris πόσος ρεαλισμός διακρίνει τα γραφόμενα του...

pelopidas.georgiou είπε...

Αρκετα καλα σχολια σημερα, αλλα και πολλη σαβουρα. Συνεχεις παραφωνιες οι harrylogy, gnik, svensken και αλλοι τακτικοι θαμωνες του blog του κ. Δημου. Επιτελους πια, θελουμε να κανουμε εποικοδομητικο διαλογο με τον κ. Μανο και τους αλλους σοβαρους σχολιαστες. Βαρεθηκαμε να διαβαζουμε σωρηδον τις ανοησιες σας. Παρτε τα κουβαδακια σας και πηγαιντε αλλου να παιξετε. Εδω δεν ειναι doncat.

Ανώνυμος είπε...

Απο αλβανογραικους με ονομα Πελοπιδας (= αυτος που πηδαει τον Πελο ...? ).καθε δυσφημιση ειναι διαφημιση...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Διαβάζοντας διάφορες απόψεις εδώ για την καταπάτηση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας, για το αν πρέπει η μειοψηφία να έχει ίδια ισχυρό λόγο με την πλειοψηφία, για το εάν κάποιος εκλεγμένος αντιπρόσωπος μπορεί να διαπραγματεύεται τα συμφέροντα των συνδικαλιζόμενων κ λπ. αισθάνομαι ότι ζω λίγο πριν το 1905 ή το 1917 στην Τσαρική Ρωσία..

Τέτοια ερωτήματα έθεταν οι τότε μορφωμένοι Μπολσεβίκοι και κατά πλειοψηφία Εβραίοι (Η διοίκηση ήταν Εβραίοι κατά το απίστευτο ποσοστό του 80%) διοτι μόνο αυτοί είχαν την ¨φαγούρα¨, αφού δεν κατείχαν περιουσίες παρά μόνο καλλιεργημένο μυαλό, εκτός απο τας γραφάς, να διερευνούν και τα κακώς κείμενα στην τότε εξανδραποδισμένη και ισχνή εργατική τάξη....

Είχα επομένως την αίσθηση οτι επίκειται επανάσταση και θα πρέπει, όπως κάθε υποψιασμένος πολίτης, να δω τι θα κάνω με τα του οίκου μου...

Ακολούθως ξύπνησα... και διαπίστωσα ότι ήταν ένας εφιάλτης και μόνο... Η ζωή συνεχίζεται ρέοντας νωχελικά παρά την παγκόσμια αναταραχή και τα μέγιστα των προβλημάτων που μας πλησιάζουν ως πολιτικά και οικονομικά τσουνάμια...

Ευτυχώς που υπάρχει και αυτός ο νεανικός και ονειροπαρμένος αντίλογος, μερικές φορές σκληρός, άλλες άκομψος και άτεχνος που μας προετοιμάζει για αυτά που μόνο στα όνειρά μας αποδεχόμαστε... νωχελικότητας γαρ της καθημερινότητας μη επιτρέπουσας.

Όμως η πραγματική αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν θα έλθει ούτε με υπερβολές ούτε με λεονταρισμούς απο την κάθε μειοψηφία.

Η δημοκρατία σέβεται τις μειοψηφίες αλλά ενεργεί με κανόνα τα θέλω των πλειοψηφιών...

Στενόχωρη ισως αυτή η αλήθεια διοτι κονταίνει τους επιδιωκόμενους στόχους... ακόμα και των λαμπρών μειοψηφιών... Η πλειοψηφία φέρνει κάπως προς την βλακεία και ενεργεί κάπως αντίστοιχα...

Όμως αυτό το σύστημα έχουμε και έχει αποδειχθεί οτι υπερτερεί και της ολιγαρχίας και του κρατικίστικου σοσιαλισμού της διαφθοράς... (του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού)

Με άλλα λόγια καλλίτερα απο λίγη ανοησία και λίγη ανελευθερία στο τραπέζι μας, παρά ο δρόμος που χάραξε η χαώδης αναρχία ή η στείρα δικτατορία.

Ας μιλήσει κάποιος και για το τουρσί... Το πιάτο πρέπει να είναι πικάντικο...

Nikos Lioliopoulos είπε...

Με αφορμή τη συγκεκριμένη ανάρτηση έγραψα την άποψη μου για το θέμα στο μπλόγκ μου, με τον τίτλο:"Απο τη σκοπιά του αγρότη" για να μη πιάνω πολύ χώρο εδώ . Επισκέπτες και σχολιαστές καλοδεχούμενοι!
@darsu: Αλήθεια αγαπητέ μου γνωρίζεται κάποιον επιχειρηματία που να μην παίρνει επιδότηση απο το Ελληνικό δημόσιο, ή να μην κάνει μπίζνες με το Δημόσιο? έτσι από περιέργεια...

Kαπα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dersu είπε...

Κυριε, Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος....

Η αντιπαράθεση δεν είναι μεταξύ ολιγαρχίας, κουμμουνισμού και δημοκρατίας αλλά μεταξύ δημοκρατίας με 10,000 νόμους και δημοκρατίας με 200,000 νόμους. Μεταξύ δημοκρατίας της οποίας οι πολίτες έχουν την τάση να θέλουν να νομοθετήσουν και να ρυθμίσουν τα πάντα, έναντι δημοκρατίας στην οποία οι πολίτες δέχονται κάποιες λεγόμενες εξωτερικότητες προκειμένου να διατηρήσουν ένα πιό laissez faire περιβάλλον, και, κατά την γνώμη μου, την μεγαλύτερη ευημερία που το συνοδεύει.


Nikos.Lioliopoulos είπε... «Αλήθεια αγαπητέ μου γνωρίζεται κάποιον επιχειρηματία που να μην παίρνει επιδότηση απο το Ελληνικό δημόσιο, ή να μην κάνει μπίζνες με το Δημόσιο? έτσι από περιέργεια...»

Δεν ξέρω λεπτομέρειες της ελληνικής ζωής, αλλά μου φαίνεται αναμενόμενο οτι στην κολλεκτιβιστικη Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος των επιχειρηματιών να είναι ταυτόχρονα επιδοτούμενοι και στενά ελεγχόμενοι από το δημόσιο (δλδ το σύνολο, δλδ το ίδιο το ελληνικό κοινό).

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Dersu,

δέχομαι την διευκρίνησή σου ως ρεαλιστικό συμπλήρωμα των όσων είπα..

Kαπα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Kαπα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Kαπα είπε...

@ Ο/Η Panoptis


Αγαπητή κυρία,

1. Με ιδιαίτερη χαρά διαπίστωσα ότι σπεύσατε αμέσως σε διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια προκειμένου να μάθετε τι είναι το ad hominem επιχείρημα. Μόνον που "Ανέγνως, αλλ' ουκ έγνως• ει γαρ έγνως, ουκ αν κατέγνως"

2. Θέλω να πω, ότι για κακή σας τύχη, είδατε κάτι, αλλά ελάχιστα αντιληφθήκατε. Να σας διαφωτίσω:

το (αντιδεοντολοδικό) ad hominem επιχείρημα, συνιστά μόνον τον έναν από τους έξι βασικούς Τρόπους Πειθούς, τους οποίους πρώτος κατέγραψε και ανέλυσε (στην Ρητορική) συστηματικά ο Αριστοτέλης (Δες Αριστοτέλους Ρητορική, 1356α).

3. Τι λέει λοιπόν ο Αριστοτέλης στη Ρητορική; Ότι εχουμε τους εξής τρόπους πειθους (θεμιτούς και αθέμιτους, ανάκατα). Αυτοί είναι: πρώτος, η καταφυγή στη ΛΟΓΙΚΗ (με ΟΡΘΑ επιχειρήματα και αδιάσειστα τεκμήρια)., δεύτερος, η επίκληση στο Συναίσθημα., Τρίτος η χρήση της Αυθεντίας., Τέταρτος, η επίκληση στο Ήθος του Πομπού (πχ του ομιλητή)., Πέμπτος, η επίκληση στο ήθος του Δέκτη (πχ του συνομιλητή)., και Έκτος, η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥ ΔΕΚΤΗ.

4. Η καημένη η πηγή, όπου καταφύγατε, προσπάθησε να σας εξηγήσει ότι με τον Εκτο τρόπο πειθούς επιδιώκεται η συντριβή του αντιπάλου, πλήττοντας το ήθος του, αμφισβητώντας την ακεραιότητα του, χρησιμοποιώντας μέσα ποταπά, εμπαθή, εμπαθή, εμπαθή, εμπαθή, εμπαθή και ξανά εμπαθή, σαν κι αυτά που γράψανε οι φίλοι σας τόσο εαντίον του ΝικόΔημου, όσοι και του κου Μάνου.

5. Γι΄ αυτό τον λόγο, όπως είπα στο προηγουμενο σχόλι όμου, όλα, μα όλα τα πολιτισμένα πανεπιστήμια στον κόσμο, που διδάσκουν κοινωνικές επιστήμες και ανθρωπιστικές σπουδές, όπως και σε κάθε παραγωγικό και επιστημονικών αξιώσεων, διάλογο, οι μόνοι τρόποι πειθούς που γίνονται αποδεκτοί είναι Η Λογική και η Αυθεντία, και αυτοί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αφου ούτε όλα τα τα επιχειρήματα είναι Ορθά, ούτε όλα τα Τεκμήρια είναι αληθή, ούτε γεματος ο τόπος αυθέντες (δηλαδή πηγές έγκυρης γνώσης).

Τέλος, επιμένω, αυτά, που εσείς, αγαπητή κυρία, τώρα ανακαλύψατε στο διαδίκτυο, αυτά, επαναλαμβάνω, να είστε βεβαία ότι τα γνωρίζουν οι πρωτοετείς φοιτητές της νομικής και της φιλοσοφικής, μπορεί και οι καλούτσικοι μαθητές της Γ΄ Λυκείου να τα γνωρίζουν!

Αν θέλετε, ρωτήστε τους, να δείτε ότι θα με δικαιώσουν!

Στη διάθεσή σας

Καλόπιστα και Εντίμως

Κάπα

Ανώνυμος είπε...

Τα πράγματα είναι εξοργιστικά απλά:
Για να είναι νόμιμοι οι παραγωγοί, πρέπει να πληρώνουν το ισχύον ημερομίσθιο.
Αν δεν τους αρέσει, να μαζεύουν τις φράουλες μόνοι τους, να φυτέψουν κάτι άλλο, να πουλάνε μόνοι στις λαϊκές ή να πάρουν το χωραφάκι τους και να πάνε σε άλλη παραλία.

Σε όσους μιλάνε για έμμεσες "επιδοτήσεις" και λοιπές χαζομάρες, έχω να απαντήσω ότι στην ελεύθερη αγορά που προτείνετε, όποιος δεν μπορεί να παίξει με τους κανόνες του παιχνιδιού, ας πρόσεχε.
Θα πάρουμε φράουλες από Βουλγαρία, χωρίς τύψεις. Κι αν πάλι δεν μπορούμε, θα φυτέψουμε στο μπαλκόνι μας.

Αν οι νεο-τσιφλικάδες στην Ηλεία επιμένουν να αγνοούν το νόμο, να μας ενημερώσουν για να αποφασίσουμε να τον αγνοήσουμε κι εμείς (όπως και όποτε μας βολεύει). Προσωπικά, με βολεύει να καταπατήσω κάτι χωράφια.
Πιστέψτε με, αν παίξουμε με τέτοιους όρους, θα χάσουν αυτοί που -τώρα- έχουν περισσότερα.

Ανώνυμος είπε...

Ηδη με 75 σχολια,ανεβαζουμε το μπλογκ Μανου στο #1 των πολιτικων μπλογκς της χωρας...

Ομως πρεπει & ο ιδιος να...εμφανιστει...

gnik είπε...

Παιδιά οι του εξωτερικού μην μας παρεξηγείτε που μείναμε πίσω και φυλάμε το σπίτι γιατί αν φεύγαμε και εμείς ποιόν θα είχατε να πικάρετε τώρα.

@pelopidas
Λέω να μην πάρω το κουβαδάκι μου ακόμα και να περιμένω τα σχόλια σας εποικοδομητικού διαλόγου !!!!

@ nikos.lioliopoulos
Συμπαθέστατε συνονόματε γνωρίζω έναν τέτοιο επιχειρηματία ….εμένα
(πολύ καλό το post στο blog σας)

@lefteris
Λευτέρη το περίεργο είναι ότι τα προϊόντα ακριβαίνουν σταθερά κάθε εβδομάδα και χωρίς να παίρνουν οι μετανάστες 1000€ το μήνα.
Τα ιταλικά πλέον μαρούλια έχουν 1€ το τεμάχιο, γιατί τώρα έχουμε ιταλικά και όχι πάντα ελληνικά δεν γνωρίζω.

@panoptis
Αγαπητή μου όταν αναφέρεστε επί προσωπικού σε σχολιαστές με ¨κάποιο¨ προφίλ δημοσιευμένο όπως εγώ ο καπα ή άλλοι μην γράφετε Κύριε/ α …ή ο/η ίδιος /α
Τουλάχιστον όσον αφορά το φύλο έχουμε καταλήξει που ανήκουμε.
Ευχαριστώ

Περιμένω από τους σχολιαστές του εξωτερικού να μας ενημερώσουν αν στην χώρα που κατοικούν ισχύουν Συλλ. Συμβάσεις για τους μισθούς….άσχετα αν εφαρμόζονται… να μαθαίνουμε και κάτι.

Lefteris είπε...

@ gnik

Μας βλέπω όλους στην Κίνα αγαπητέ... τα μαρούλια εδώ έχουν 70 σεντς, μάλλον από Αργεντική ή κάπου κει... τα τρόφιμα είναι πολύ πιο φτηνά εδώ (από πρόχειρη σύγκριση που είχα κάνει τον Απρίλη του 2005, μισή τιμή στην Αμερική απ' ότι στην Αθήνα, τώρα η διαφορά μπορεί να είναι και μεγαλύτερη), αλλά πετάμε τα λεφτά μας σε άλλες βλακείες εδώ πέρα. Όλα είναι θέμα νοοτροπίας και συνηθειών τελικά... όσα λεφτά κάνουμε τα τρώμε, είτε είναι 500 είτε είναι 50.000...

Μεγάλο πράμα η οικονομική παιδεία και οι καλές συνήθειες...

Panoptis είπε...

Κάπα, γράψατε για μένα στο τελευταίο σας σχόλιο πως τάχα "κατέφυγα" στη Wikipedia για να "μάθω" τι είναι ad hominem, το οποίο "τώρα ανακάλυψα" και πολλά άλλα ακόμα φαιδρότερα και ηλιθιότερα, συνονθυλευμένα ατάκτως με ύφος αυθεντίας του μεσαίωνα σε ένα μνημείο παραλογισμού και τρικυμίας εν κρανίω, που δε χρειάζεται να επαναλάβω.

Ούτε έχει κανένα νόημα να απαντήσω στις "καλόπιστες" ειρωνείες σας και τις "έντιμες" διαστρεβλώσεις σας. Σας υπενθυμίζω απλώς πως παρέθεσα το link της Wikipedia για να μάθετε ΕΣΕΙΣ τι είναι το ad hominem, επειδή δεν ήταν αυτό που περιγράψατε στο δικό σας προηγούμενο σχόλιο. Δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε τι ξέρω, πότε τα έμαθα και από ποιες πηγές. Και οι σχολιαστές του blog δεν είναι "φίλοι μου". Λυπάμαι που καταφύγατε σε ασύστολα ψεύδη για να στηρίξετε τις απόψεις σας.

Αλλά κακώς χάνω χρόνο ασχολούμενη μαζί σας. Μπορείτε να πιστεύετε ότι θέλετε, λογικό ή παράλογο, ακόμα και το τι είναι λογικό ή παράλογο, σύμφωνα με όποιους κανόνες και κριτήρια θεωρείτε εσείς λογικά ή παράλογα. Και οι θρησκόληπτοι φονταμενταλιστές το ίδιο κάνουν.

Άλλωστε το νέο παραλήρημα που γράψατε αποκάλυψε ακόμα περισσότερο τον τυφλό φανατισμό σας, απόρροια υποθέτω της άμετρης προσωπολατρίας που σας διακατέχει. Εξάλλου πέρα από το περιεχόμενο όσων γράφετε, μόνο και μόνο η εξαπλή επανάληψη της λέξης "εμπαθή" λέει πολλά για την ψυχική σας κατάσταση. Ειλικρινά, σας λυπάμαι.

Ιωάννα

Stefanos είπε...

Η απάντηση στο ερώτημα του thomas για το αν η συλλογική σύμβαση καλύπτει τους γεωργικούς εργάτες, η απάντηση είναι ναι. Υπάρχει και πρόσφατη ομόφωνη απόφαση τής ολομέλειας του Αρείου Πάγου - η 36/2007 - που διευκρινίζει ότι όχι μόνο ισχύει, αλλά ισχύει και για μετανάστες, νόμιμους ή και μη νόμιμους.

Από τις χθεσινές ειδήσεις πληροφορήθηκα ότι για το ζήτημα παρενέβη και ο Συνήγορος του Πολίτη. Η σχετική ανακοίνωση βρίσκεται στο http://www.synigoros.gr/pdf_01/fragola.pdf

Nikos Lioliopoulos είπε...

Κατ αρχήν για όσους ξενίζει η τοποθέτιση του κ. ΜΑνου για ελάχιστο μεροκάματο,θα τους παραπέμψω στον πατέρεα της φιλελεύθερης θεωρίας Milton Freedman και την λεγόμενη σχολή του Σικάγου. Το ελάχιστο εγγυιμένο εισόδημα μέσω της "αρνιτικής" φορολογίας είναι βασικό συστατικό της φιλελεύθερης θεωρίας.
Όσο για εμάς τους "καπιταλιστές" αγρότες ,είμαστε τα βαρύτερα θύματα της μη εφαρμογής των φιλελεύθερων αρχών παγκοσμίως με τους κάθε λογής παρεμβατισμούς. Η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση κατά τη γνώμη μου δεν υπήρξε ποτέ, είναι η παγκοσμιοποίηση των ισχυρών που χρησιμοποιούν την παρέμβαση προς δικό τους όφελος και μόνο.
@gnik Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Ισως να ήμουν λίγο υπερβολικός όταν είπα ότι όλοι οι Ελληνες επιχειρηματίες επιδοτούνται ή συναλλάσσονται με το δημόσιο, για να δείξω πόσο "φιλελεύθερη" είναι η οικονομία μας. Μάλλον είστε μια από τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα...

Kαπα είπε...

Ο/Η Panoptis είπε...
Κάπα, γράψατε για μένα στο τελευταίο σας σχόλιο πως τάχα "κατέφυγα" στη (...)

--------------------------------

Αγαπητή κυρία Ιωάννα,

Τα πράγματα έχουν ως εξής:

1. Ένας κύριος ήλθε τις προάλλες εδώ μέσα αλλά και στο προηγούμενο ποστ και άφησε οχετούς εμπάθειας και συκοφαντίας κατά του ΝικόΔημου, αλλά και αγενέστατης ειρωνείας κατά του κου Μάνου.

2. Ορισμένοι από εμάς αντιδράσαμε, άλλος έτσι κι άλλος αλλιώς, σε αυτήν την απολίτιστη συμπεριφορά, καταγγέλλοντάς της.

3. Εμφανιστήκατε εσείς για να υπερασπιστείτε τον εν λόγω κύριο, καθώς του βρήκατε "υψηλού επιπέδου επιχειρήματα και ελέγξιμα στοιχεία".

4. Επεσήμανα το αντιφατικό της διαπίστωσή σας, λέγοντας ότι δεν μπορεί κάποιος να βρίζει, και να συκοφαντεί και την ίδια στιγμή να μιλάει... ορθολογικά, επειδή αναγκαστικά οι θέσεις του εκπίπτουν στα ad hominem επιχειρήματα, όπως από αιώνες έχει επισημάνει ο Αριστοτέλης.

5. Εσείς, βρίζοντάς με, αντιλέξατε ότι ο Αριστοτέλης δεν έχει καμία σχέση με αυτά, και... θριαμβευτικά με παραπέμψατε, δυστυχώς για σας, στην αγγλική έκδοση τής Βιβιπαιδεία.

6. Κι όμως, όλα αυτά που είπα (που δεν τα λέει η Βικιπαιδεία - τι να πρωτοπεί η καημένη) για τους θεμιτούς και αθέμιτους Τρόπους Πειθούς, όπως σας απέδειξα, πράγματι τα είπε ο Αριστοτέλης προ 24 αιώνων (δες Αριστοτέλους Ρητορική 1356α) και ισχύουν στις μέρες μας ως Βασικές Αρχές στη Μεθοδολογία των Κοινωνικών Επιστημών και Ανθωπιστικών Σπουδών (κάτι που είναι εν γνώσει των φοιτητών της νομικής και της φιλοσοφικής, αλλά και ορισμένων μαθητών της Γ΄ Λύκείου).

7. Μετά από την τελευταία επισήμανσή μου, μου επιτεθήκατε σκαιώς, μιμούμενη, με ζήλο, το βάρβαρο, αγενέστατο και εμπαθέστατο ύφος του "φίλου" σας που υπερασπίζεστε.

Αλλά έτσι είναι: "όμοιος ομοίω αεί πελάζει".

Εντίμως και καλόπιστα

Κάπα

ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ είπε...

To σίγουρο είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο πορεύεται αυτή η χώρα πάντα θα δίνει τροφή για σχόλια στο Στέφανο Μάνο.

Έχοντας την τύχη να δουλέψω με Δυτικοευρωπαίους, είδα την τεράστια διαφορά στη νοοτροπία.

Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι παίρνουμε αυτό που αξίζουμε ως λαός : σκιντζήδες, απατεώνες, άσχετους που το παίζουν ξερόλες και ουσία μηδέν.

Νομίζω ότι όλα ξεκινούν από το σαθρό βαλκανικό μας υπόβαθρο και τα ιδιοτελή κίνητρα της κάθε αμόρφωτης και αστοιχείωτης ελληνικής μονάδας με αποτέλεσμα να προκύπτει μια συνισταμένη χάλια.

Και φυσικά δεν εξαιρώ κανέναν : Ούτε αριστερούς, ούτε κεντρώους, ούτε δεξιούς : Πάρε τον έναν και χτύπα τον άλλον είναι όλοι τους.

Πτωχοί και κουτοπόνηροι Μπαλκάνιοι, μάθετε επιτέλους ότι όταν κατουράτε στη θάλασσα το βρίσκετε στο αλάτι!

bulldog είπε...

Οτι φιλολαικότερο μαζί με το άρθρο γιά ρύθμιση κατωτάτων μισθών στον ιδιωτικό τομέα απο την κυβέρνηση εκτός ΓΣΕΕ.Βλέπετε τα κόμματα του λαού αντί να ξεμπροστιάσουν αυτούς που είναι ταγμένοι να ελέγχουν-όλη την τοπική επιθεώρηση εργασίας- προτιμούν αγωνιστικούς ακτιβισμούς.
Εύγε κε Μάνο.

Panoptis είπε...

Κάπα, συνεχίζετε να ψεύδεστε και να παραλογίζεστε. Γράψατε:
"Εσείς, βρίζοντάς με, αντιλέξατε ότι ο Αριστοτέλης δεν έχει καμία σχέση με αυτά, και... θριαμβευτικά με παραπέμψατε, δυστυχώς για σας, στην αγγλική έκδοση τής Βιβιπαιδεία."

Αντιγράφω επακριβώς όσα έγραψα για σας στο σχόλιο που αναφέρεστε, χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω λέξη:

"Κύριε/α "κάπα": Δεν πείσατε. Η επίκληση στον Αριστοτέλη και τους πρωτοετείς της νομικής δε συνιστά σε καμιά περίπτωση λογικό επιχείρημα, αλλά επίκληση αυθεντίας και αοριστολογίας. Ο Αριστοτέλης άλλωστε πίστευε στον Αιθέρα, το γεωκεντρικό μοντέλο και άλλες ανοησίες. Μήπως κι εκεί είχε δίκιο; Όσο για το "ad hominem", δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που περιγράψατε. Διαβάστε εδώ για να μάθετε περισσότερα. Θα διαπιστώσετε μάλιστα πως εσείς ο/η ίδιος/α το χρησιμοποιήσατε κατά κόρον. Σαφώς και μπορεί να συνυπάρξει εμπάθεια με λογική και ευφυΐα, όπως και ευγένεια με παραλογισμό και βλακεία. Δε χρειάζεται να το αποδείξω νομίζω."

Όπως βλέπετε ούτε σας έβρισα ούτε έκανα καμιά "θριαμβευτική" παραπομπή. Εκτός κι αν θεωρείτε θρίαμβο ένα απλό link. Δεν έχετε καταλάβει πως όλα σας τα σχόλια από το πρώτο μέχρι το τελευταίο είναι ένα ατελείωτο λογύδριο παραλογισμού, που εκτός από τη συστηματική χρήση ad hominem, περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα λογικά fallacies; Τα ψεύδη σας και οι "αποδείξεις" σας μόνο ηλίθιους μπορούν να πείσουν. Όπως επίσης η "εντιμότητα" και η "καλοπιστία" σας.

Εξάλλου είναι προφανές πως οι όποιες ευαισθησίες σας εξαντλούνται στο πρόσωπο του αγαπημένου σας Ειδώλου και ποσώς σας ενδιαφέρει να στηλιτεύσετε με παρόμοιο ζήλο καταφανείς ύβρεις και χυδαιότητες που εκπορεύονται εναντίον άλλων, όπως π.χ. τα περί ανοργασμικών στερημένων και "greek way".

Λυπάμαι μόνο που αρκετά σχόλια μου ήταν εκτός θέματος, καθώς αναγκαζόμουν να απαντώ σε σχόλια που μου απευθύνονταν ή και επιτίθονταν προσωπικά, παρότι περιφρόνησα τα χυδαιότερα. Αλλά έτσι κι αλλιώς φαίνεται πως ο κ. Μάνος δεν έχει χρόνο ή διάθεση να μας απαντήσει ή γενικότερα να ασχοληθεί με το blog του. Οπότε περαιτέρω συμμετοχή μου δεν έχει νόημα, καθώς δε με ενδιαφέρει να σχολιάζω σε ένα ανεξέλεγκτο απρόσωπο φόρουμ.

Καλό Πάσχα.

nikiplos είπε...

Κύριε Μάνο Καλησπέρα...

Οι νόμοι έχουν τυπικότητα (σύμφωνοι με το Σύνταγμα) και ουσιαστικότητα (τους θέλει η κοινωνία)... Τότε συνήθως εφαρμόζονται από την πλειοψηφία...

Κατ΄αρχήν συμφωνώ με τον ισχυρισμό σας πως οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται ακόμη κι όταν δεν είναι αρεστοί, γιατί αυτό είναι και το ζητούμενο του συντεταγμένου κράτους... έτσι είναι το σωστό... αλλιώς είμαστε λίγο μετά την Τουρκοκρατία...

Όμως στην Ελλάδα έχουμε το εξής παράδοξο: Τα μέλη του κοινοβουλίου ασχολούνται με τη Διοίκηση κι όχι με τη νομοθεσία... λόγικό αφού το ακέφαλο άναρχο Δημόσιο δεν είναι ανεξάρτητος αξιοκρατικός φορέας αλλά άσκοπος γραφειοκρατικός λαβύρινθος...
Στον λίγο χρόνο που νομοθετούν στο κοινοβούλιο, οι νόμοι, είτε από δόλο (για ημέτερους) είτε από προχειρότητα (πιο συχνά), συχνά βγαίνουν στο τέλος να είναι αντισυνταγματικοί...

Αποτέλεσμα: κάθε δεύτερη ή τρίτη Βουλή αναθεωρούμε το σύνταγμα σε αντίθεση με τους υπολοίπους Ευρωπαίους... Συχνά οι αναθεωρήσεις γίνονται για να εξυπηρετήσουν "βολικούς" νόμους...

Προκύπτει έτσι ένα χαώδες νομικό καθεστώς με αντιφατικά άρθρα που αλληνοαναιρεί το ένα το άλλο. Ο πολίτης δεν έχει παρά να προσφύγει στα Δικαστήρια για να βρει το δίκιο του, το οποίο συχνά αν και προφανές δεν του αποδίδεται... (Μας λεν και δικολάγνους από πάνω...)

Η επιλεκτική εφαρμογή (ή παράκαμψη) των νόμων συχνά εμπίπτει στις αλληλοαναιρούμενες αρμοδιότητες του υδροκέφαλου Δημοσίου Τομέα...

Αλήθεια ποιός πολίτης αισθάνεται σήμερα ότι ζει σε κράτος Δικαίου στην Ελλάδα? Και το ρωτώ σοβαρά... όταν για τα προφανή πρέπει να προσφύγει στην επικουρία των πολιτικών? αλλιώς είναι πολίτης χωρίς δικαιώματα...

Kαπα είπε...

Ο/Η Panoptis είπε...
Κάπα, συνεχίζετε να ψεύδεστε και να παραλογίζεστε. Γράψατε:
----------------

Αγαπητή κυρία Ιωάννα,

όπου έσφαλα ή σας αδικησα, δεν έχω κανέναν ενδοιασμό, ύστερα από υπόδειξή σας, είτε να αναγνωρίσω τα λάθη μου ή και να ζητήσω συγγνώμη. Απολύτως κανέναν!

Από εκεί και πέρα, όμως, τα πράμγατα, μεταξύ μας, είναι απελπιστικά απλά. Θέλω να πω υπάρχει μία τεράστια διαφορά ήθους και κινήτρων:

εγώ αντιδρώ, όσο πιο πολιτισμένα γίνεται (μη με ανακατεύετε με σχόλια άλλων) υπέρ ενός 70χρονου διανουμένου, με εξαιρετικό στοχαστικό και λογοτεχνικό έργο (περί των 60 τόσων βιβλίων),

ενώ εσείς βρίσκεστε στο πλευρό ενός λασπολόγου, συκοφάντη και υβριστή που προσπαθει να μηδενίσει αυτόν τον άνθρωπο και διανοητή, όπως και το έργο του, με παραληρήματα.

Αυτή ειναι η διαφορά μας.


Καλή Ανάσταση με υγεία

Εντίμως και καλόπιστα

Κάπα

pelopidas.georgiou είπε...

Ρε συ Καπα ολοι καταλαβαμε το κολλημα που εχεις με τον Δημου. Δε χρειαζεται να τα βαζεις με τους αλλους ουτε μπορεις να αποδειξεις τιποτα με τις παλαβομαρες που γραφεις. Ειναι φανερο πως εχεις ψυχολογικα προβληματα οπως ολα τα νικοδημοπουλακια. Πηγαιντε αλλου να τα ξεπερασετε κι αστε να γραψουν οι αλλοι κανα σχολιο της προκοπης για το κειμενο του Μανου. Στο μπλογκ του ειμαστε. Αν θελετε να γραφετε υμνους για τον Δημου πειτε του να σας ανοιξει ξανα το doncat να τον γλειφετε οσο θελετε. Ελεος πια.

Ανώνυμος είπε...

Απο τις 24 ωρες του Le Mans,
στις 24 του...Le Manos ( που δεν εμφανιζεται...).

Γ. Κύρκος είπε...

Πάλι μιλήσατε κύριε Αδαμ/Panoptis χωρίς να κάνετε μια στοιχειώδη έρευνα για τι είδους αδικήματα η Google γίνεται λαλίστατη. Συνοπτικά σας λέω ότι το πιο συχνό αδίκημα ήταν αυτό της απλής συκοφαντίας. Κάποιος είπε κάποιον «ρατσιστή» π.χ.

Η ημιμάθειά σας πάλι έλαμψε με τις άρες μάρες κουκουνάρες για privacy laws. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, διαβάστε τους όρους. Απαγορεύεται να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία για να συκοφαντήσετε κάποιον. Αν τον αποκαλέσετε δηλαδή «ρατσιστή» η Google διατηρεί το δικαίωμα να αποκαλύψει τα στοιχεία σας, όπως έγινε στην περίπτωση τριών μελών του συμβουλίου Shaarei Tikva που προσεβλήθησαν από τα σχόλια κάποιου πολύξερου.
«The defamation case centers on allegations against three members of the Shaarei Tikva council posted on Blogger, including posts that suggested the council members took bribes, pretended to be disabled to gain tax advantages, and that the councilmen have links to organized crime. The councilmen asked the court to order Google to hand over the IP address details of the anonymous blogger but the court did not order Google to do so. Instead Google entered into an arrangement where by they would contact the blogger and give him or her 3 days to respond anonymously to the allegations. There was no response from the blogger so Google handed over the IP address to the court and plaintiffs despite there being no legal requirement for them to do so.”
Ιδρώνετε ή κάνω λάθος; Μήπως φταίει η εμμηνόπαυση;
Τώρα για την Ελληνική νομοθεσία, εδώ γελάμε. Πάλι από τη Βίκυ πήρατε τις πληροφορίες σας Αδαμ/Panoptis; Για ποια εφαρμογή νομοθεσίας μιλάμε ακριβώς όταν δημοσιογράφοι γνωρίζουν τη δικογραφία πριν καν τη μελετήσουν οι δικηγόροι;
Τέλος όσο γνωρίζετε απο τηλεπικοινωνίες και υπολογιστές άλλο τόσο γνωρίζετε για IP owner tracking. Τα ίδια πίστευαν και άλλοι πολλοί που δε γνωρίζουν δυστυχώς πολλά για τα IP. Παρά μόνο αυτά που διάβασαν στη Βίκυ. Για να περάσουν την ώρα τους το κάνουν μερικοί υπάλληλοι. Και έτσι αν θέλουν μαθαίνουν ως και αν είναι σε όροφο ή σε Ισόγειο.
Τώρα τι μπορεί να κάνουν με τα print outs δεν το γνωρίζω. Το αφήνω «στη θηλυκή σας διαίσθηση» να το μαντέψει.
Αν τέλος εσείς νομίζετε ότι σε περίπτωση που κάποιος ξεκινήσει κάποια νόμιμη διαδικασία για IP tracking, εσείς θα ισχυριστείτε όλες αυτές τις σαχλαμάρες που γράψατε, τότε σας εύχομαι ολόψυχα καλή σας τύχη!
Μάκια.

Kαπα είπε...

Ο/Η pelopidas.georgiou είπε...
Ρε συ Καπα ολοι καταλαβαμε το κολλημα που εχεις με τον Δημου. Δε χρειαζεται να τα βαζεις με τους άλλους...

----------------------------------

Αγαπητέ κύριε, αυτό καταλάβατε; Ότι τα βάζω με τους... άλλους;

Πρόβλημα με το ΝικόΔημο έχουν οι συκοφάντες του, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τον εδώ χώρο για να υποσκάψουν την προσφορά του στην κοινωνία και την τέχνη.

Σε εκείνους αντιδρούμε. Και σε κείνους απαντούμε. Και σε σας, φυσικά, μιας κι απ΄ ο,τι βλέπω, πολύ θα θέλατε να λοιδορείται, ανεμπόδιστα, ο πολυτιμος στοχαστής ΝικόΔημος, και εσείς να χειροκροτάτε.

Αλλά, δεν θα σας περάσει η χαιρεκακία. Η κακοήθεια, εδώ μέσα, θα καταγγέλλεται. Χωνέψτε το και πηγαίνετε αλλού να βρίσετε!

Εντίμως

Κάπα

Meropi είπε...

Αγαπητέ Στέφανε,
με συγχωρείς για τον ενικό, αλλά νομίζω ότι μεταξύ των blogger συνηθίζεται. Πολύ ωραία το έχεις αναλύσει το θέμα. Λες και η εφαρμογή των νόμων εξαρτάται από το αν βγαίνει ή όχι ο εργοδότης. Αν δεν "βγαίνεις" κ. Εργοδότα μου μάζεψε τις φράουλες (ή τις ελιές κλπ) μόνος σου με την οικογένεια σου. Κι εγώ αν δεν "βγαίνω" δεν παίρνω οικιακή βοηθό, σφουγγαρίζω και πλένω μόνη μου.
Να σαι καλά Στέφανε μου και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Nikos Lioliopoulos είπε...

@ μεροπη. Αγαπητή μου δεν είναι ετσι ακριβώς όπως τα λές. Οι εργάτες γης δεν είναι οικιακοί βοηθοί. Αν δεν πάρω εργάτες δεν θα καλλιεργήσω πάνω απο 10 στρέμματα ροδάκινα το πολύ, και βέβαια θα πεινάσω. Στις χειρωνακτικές καλλιέργειες οι εργάτες είναι απαραίτητοι. Εγω όμως θα συμφωνούσα με την επιβολή των νόμων. Αν όμως επιβαλλόταν οι νόμοι τότε θα γέμιζαν οι φύλακές στην Ελλάδα ακόμη και αν έπρεπε εμείς οι αγρότες να πεινάσουμε...

gnik είπε...

Εντάξει ………
Αρκετά ξεφτιλίσαμε το blog του κ. Μάνου με προσωπικά
Στο επόμενο Post θα παρακαλούσα να είμαστε όλοι εντός θέματος χωρίς κανέναν υπαινιγμό για κανέναν απολύτως.
Σε όποιον δεν αρέσει έτσι είναι καλύτερα να την κάνει παρά να μας βάζει στο ρόλο του υπερασπιστή.
Ερχόμαστε για να μάθουμε κάτι να ανταλλάξουμε απόψεις πάντα καλοπροαίρετα και κυρίως να περάσουμε ευχάριστα.
Οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτά είναι απαράδεκτο και αποβλέπει σε αποπροσανατολισμό και φασαρία.
- Ευχαριστώ
Και όποιος διαφωνεί έχω e-mail να μου τα σούρει & καλό είναι μαζί με το προφίλ σας να ενεργοποιήσετε όλοι και ένα e-mail για αυτού του είδους τις περιπτώσεις.
-----------
Συγνώμη κ. Στέφανε για το ξέσπασμα αλλά είναι γεγονός ότι το κάναμε μπάχαλο.
Δικαίως ή αδίκως δεν έχει σημασία.

gnik είπε...

Μερόπη γεια σου
Συμφωνώ μαζί σου αλλά δεν έχω καταλάβει ακόμα τι εννοεί ο παραγωγός όταν λέει δεν βγαίνω.
Η μία εξήγηση που δίνω είναι ότι αν πληρώσω υψηλότερα μεροκάματα δεν θα μου μείνουν αρκετά για να ανταπεξέλθω στην σπάταλη ζωή που θέλω να κάνω!!!!
Η άλλη που μου έρχεται είναι ότι αν πληρώσω περισσότερα στους εργάτες θα πρέπει να αυξήσω την τιμή του προϊόντος…πράγμα το οποίο δεν θέλει ούτε η εκάστοτε κυβέρνηση ούτε εμείς πιστεύω. Γιατί αν ακριβύνει το προϊόν δεν θα είναι ανταγωνιστικό στην αγορά, θα πλακώσουν τα εισαγόμενα και πάει λέγοντας.

‘Άρα αναγκάζεται η επιθεώρηση εργασίας και κάνει τα στραβά μάτια στην εφαρμογή του κατώτερου ημερομισθίου εφόσον το δέχονται και οι εργαζόμενοι και όλα είναι καλά…..μέχρι να μυριστούν το ψητό τα ΜΜΕ και να αρχίσει το λιβάνισμα.

Το ερώτημα λοιπόν εξακολουθεί να παραμένει - είναι σωστό να εφαρμόζεται η Συλλ. Συμβ. Εργασίας στην συγκεκριμένη περίπτωση ή να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε.

Παρόλο που είμαι γενικά νομοταγής πολίτης και θέλω οι νόμοι να ισχύουν για όλους από την άλλη δεν θα ήθελα να αγοράζω ένα προϊόν ακριβότερα από ότι το αγοράζουν οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μου.

Η λύση που θα πρότεινα είναι να μπορούσε κάποιος να ελέγξει αν ο παραγωγός εφαρμόζοντας τον νόμο στους μισθούς είναι πράγματι υποχρεωμένος να αυξήσει την τιμή του προϊόντος. Να γίνετε δηλαδή πραγματικός έλεγχος του κόστους στον παραγωγό.

Απορία: Οι φράουλες τι μισθό παίρνουν και έχουν μέγεθος αχλαδιού.

Nikos Lioliopoulos είπε...

@gnik. Καλο είναι τις συμβουλες μας να τις τηρούμε οι ίδιοι. Εγώ τώρα που πρέπει να απαντήσω στη δημόσια επίθεση που εξαπολύεις απέναντι στο επάγγελμα μου απο ένα τόσο δημοφιλή μπλόγκ? Εδώ ή στο μέιλ σου να τι διαβάσεις μόνο εσυ ?
Ακούς εκεί:"να αντεπεξέλθω στην σπάταλη ζωή που θέλω να κάνω!"
Σπάταλη ζωή ή μόλις και με τα βίας ικανοποίηση των βασικών αναγκών για μάς .Εχετε πάει ποτέ στην ελληνική επαρχία αγαπητά να δείτε πόσο"σπάταλα" ζούμε?
Οποτε σας βγάλει ο δρόμος απο την Ημαθία σας καλώ ευχαρίστως να το διαπιστώσετε και μόνος σας.
Υ.Γ. Για καλό και για κακό ελάτε με το δυνατό πλιν ταπεινό τζιπ σας μήπως μας βοηθήσετε σε καμία ακριτική εργασία ,να φανεί και κάπου χρήσιμο επιτέλους αυτό το ενεργοβόρο τερατούργημα...

gnik είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
gnik είπε...

Νίκο μην με βαράς
Την περίπτωση αυτή την έγραψα σαν απίθανη γι αυτό έβαλα και θαυμαστικά.
Είναι κάτι που πολλοί πιστεύουν αλλά όχι εγώ.
Την δεύτερη περίπτωση ανέλυσα.

Συγνώμη αν άφησα να εννοηθεί κάτι τέτοιο με τα γραφόμενα μου
-----------
Νικόλα στην επαρχία ζω και πολλοί συγγενείς μου είναι αγρότες και ξέρω ότι χρεωστάνε τα μαλλιοκέφαλα τους στη Αγροτική.
Και όταν λέω δυτική Ελλάδα εννοώ Αιγιαλεία και Ηλεία μέσα και ξέρεις τι βλέπω γύρω μου.
Που τύχη να βλέπουμε τον κόσμο από το ψηλό κάθισμα ενός τζιπ.
Και έχω ρίξει και αρκετο σκάψιμο στην ζωή μου και ξέρω την γλύκα του.

Ανώνυμος είπε...

Ε οχι να κλαιγονται & οι αγροτες,το πιο προνομιουχο επαγγελμα...Ολο το χρονο αραλικι & τους δουλους για μαζεμα...

Μου θυμιζουν τους θρασυτατους & προκλητικους σκυλοτραγουδιστες που λενε " εργαστηκα σκληρα ¨...

doctor είπε...

Κύριε Μάνο, μία διόρθωση αν μου επιτρέπεται: Σύμφωνα με την ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2008-2009, το κατώτατο ημερομίσθιο ανειδικεύτου εργάτη ανέρχεται στο ποσό των 30,40ευρώ και όχι 33,40 που γράψατε προφανώς εκ παραδρομής):

http://www.gsee.gr/news/news_facts_download.php?id=436

***

Η περίληψη της υπ'αρ.36/2007 Α.Π. αναφέρει:

36/2007 ΑΠ (ΟΛΟΜ) (435677)
Μίσθωση εργασίας.
Αποδοχές απασχολουμένων στην καλλιέργεια γεωργικών
προϊόντων ή στην κτηνοτροφία. Καλύπτονται από τις ρυθμίσεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Επικυρώνει την υπ΄ αριθμ.
4604/2006 απόφαση του Εφετείου Αθηνών.

***

Κατά τα λοιπά συμφωνώ με το σκεπτικό σας.
Η τήρηση των κατωτάτων ορίων που ορίζει η εκάστοτε ισχύουσα Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. θεωρείται ως προαπαιτούμενο για την στοιχειώδη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Τέλος, με τις διατάξεις του άρθρου 27 του ν.2639/1998 οι εργάτες γης εξαιρέθηκαν από την ασφάλιση στο ΙΚΑ και υπήχθησαν στον ΟΓΑ. ...
Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες των εργατών γης απαλλάσσονται από την καταβολή των υψηλών ασφαλίστρων του ΙΚΑ (π.χ. η ασφάλιση στα ΜΙΚΤΑ-ΕΤΑΜ έχει συνολικό ασφάλιστρο 44,06%), ενώ στον Ο.Γ.Α. οι εργάτες γης πληρώνουν οι ίδιοι της εισφορές τους:
http://www.oga.gr/content.asp?NwcID=000000000000003.EL&NewID=000000000000191.EL

Άρα, οι εργοδότες των εργατών γης είναι ήδη προνομιούχοι σε σχέση με τους υπόλοιπους εργοδότες, αφού απαλλάσσονται από την υποχρέωση ασφάλισης των εργαζομένων τους στο ΙΚΑ, πράγμα εντελώς παράνομο, διότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1846/51 όσοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία υπάγονται αυτοδίκαια στην ασφάλιση του ΙΚΑ.

Όχι λοιπόν να μην πληρώνουν και τα νόμιμα στους εργαζόμενους.
Αν δεν βγαίνουν οικονομικά, ας μαζέψουν μόνοι τους τις φράουλες.

doctor

doctor

doctor είπε...

Να πω ότι σας βρήκα μέσα από το site του Νίκου Δήμου.

doctor

Ars longa, vita brevis είπε...

@lak 23 Απρίλιος 2008 4:10 μμ

δεν υπαρχει θεμα υπερπροσφορας μεταναστων, γιατι και το μαζεμα φραουλας, προυποθετει καποια ειδικευση

εγω ξερω αγροτη στην πελοπονησο που οι αλλοδαποι εργατες του ζητανε 35 ευρω /μερα γιατι ειναι ειδικευμενοι, δουλευουνε δηλαδη πολλα χρονια στο μαζεμα ελιας, ενω οι ντοπιοι που ειναι σχετικα ανειδικευτοι και κανουν αυτη τη δουλεια περιστασιακά, δεν πληρωνονται πανω απο 25

οχι δηλαδη επειδη ειναι φραουλες, ελιες και λουλουδια ειναι και μια δουλεια που μπορουν να την κανουν ολοι, οσοι ξερουν απο χωραφια καταλαβαινουν τι εννοω...

Ars longa, vita brevis είπε...

επανω ειπα ''δεν υπαρχει θεμα υπερπροσφορας μεταναστων''

το διευκρινιζω γιατι μαλλον δεν βγηκε νοημα

θελω να πω, δεν υπαρχει θεμα υπερπροσφορας γιατι οι ειδικευμενοι και χρησιμοι αγροτικοι ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ εργατες ειναι λιγοι και καλοι, σε συγκριση με τους πολλους ανειδικευτους ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ που ειναι ασχετοι και χρειαζονται 3-4 μηνες να 'μπουν στο νοημα' της δουλειας γιατι οπως ειπα, δεν ειναι σπασιμο πετρας σε κατεργα, προυποθετει καποια τεχνικη γνωση (για το μαζεμα φρουτων λεω)

ναι μπορει καποιος να παρει τον πολυ φθηνο ανειδικευτο αλλοδαπο αλλα θα ξοδεψει χρονο και κοπο να του διδαξει 5 πραγματα, και αυτο οι περισσοτεροι θελουν να το αποφυγουν

οποτε! δεν υπαρχει θεμα ''υπερπληθωρας'' μεταναστών

Ars longa, vita brevis είπε...

@harrylogy 23 Απρίλιος 2008 7:49 μμ

ανοησίες, εφοσον δεν κατοικουν σε (πολλες φορες σταυλικά) κτισματα του αγροτη, οι μεταναστες των 23 ευρω μεροκαματο πρεπει να πληρωσουν ΝΟΙΚΙ-ΡΕΥΜΑ-ΝΕΡΟ-ΤΗΛΕΦΩΝΟ(στο εξωτερικο) και αρκετοι εχουν συγγενεις στις πτωχες χωρες τους στους οποιους στελνουν συναλλαγμα

εαν μιλαμε για 23 ευρω μεροκαματο και διαμονη-λογαριασμοι δωρεαν απο το αφεντικό, τοτε ΟΚ

Ανώνυμος είπε...

23χ22=506 χ2 = 1012/μηνα/ζευγαρι.

Περισσευουν τουλαχιστο Ε 200/μηνα για τη μητερα πατριδα τους,δηλ. απο 2 εως 4 ντοπια μηνιατικα...

Παραδεισος οικονομικος η Γκρης για μεταναστες απο κρατη κατωτερα της Γραικιας,#27,δηλ στις θεσεις 28-190 του ΟΗΕ.

Meropi είπε...

-@ harrylogy μου
δεν εργάζονται 22 ημέρες ΚΑΘΕ μήνα οι αλλοδαποί εργάτες. Επίσης σπάνια εργάζονται και οι δύο. Επομένως δεν βγάζουν τόσα πολλά όσα αναφέρεις μηνιαίως. Αυτό το "Γραικιά" κάτι μου θυμίζει....

-@ nikiplos συμφωνώ με την ανάλυση σου για τους νόμους. Αλλάζουν χωρις μελέτη και περίσκεψη, για να χρειαστεί να αλλάξουν και πάλι σε λίγο. Άσε το Σύνταγμα τι το κάναμε...

-@ gnik μου το κατάλαβα ότι με το δεν "βγαίνω" ο Αγρότης εννοεί το ανέβασμα του κόστους και συνακόλουθα της τιμής. Όμως αν βάλουμε στο ένα μέρος της ζυγαριάς την τιμή και στο άλλο το μεροκάματο του φτωχού, θα έλεγα ότι δεν μπορεί να θυσιαστεί το μεροκάματο για να μην ανέβει η τιμή. Αν είναι απολύτως αναγκαίο να ανέβει η τιμή για να πάρει ο εργάτης το μεροκάματο του, ας ανέβει.
Η απάντηση αυτή ισχύει και για τον @ Dersu

-@ Nikos.Lioliopoulos μου η πιο πάνω απάντηση ισχύει και για σένα. Ξέρω ότι η καλλιέργεια της γης είναι δύσκολη τόσο για σας τους επαγγελματίες αγρότες, όσο και για τους εργάτες.

-@@@ Προς όσους ήλθαν εδώ για να τα ψάλλουν στο Νίκο Δήμου. Get a life

Ανώνυμος είπε...

Πηρα βιολ. φραουλα απο ΑΒ...Ε 7/κιλο.

Οχι ρε μαγκες.

Ε 23.5 & πασης Γραικιας...

Αλλαχ ακμπαρ...

Ολοι πρεπει να υπακουουμε στους νομους της αγορας...

Βασιλική Σ. είπε...

Πανόπτης-Ιωάννα ο Κάπα τεκμηρίωσε επαρκώς και νομίζω πως για να είστε συνεπείς με τα κριτήρια σας οφείλετε να του το αναγνωρίσετε, όπως πράξανε αξιοπρεπώς και άλλοι συνομιλητές μεταξύ τους και όχι να αποχωρείτε λόγω της -ευφυούς, θα έλεγα- μη εμπλοκής του κου Μάνου στα επιμέρους τεκταινόμενα. Ενδιαφέρουσα και χρήσιμη για την αποτίμηση των ένθεν κακείθεν και μακριά κι αλάργα από μας φαν και αντι-φαν η εξέλιξη του συγκεκριμένου θέματος, αρκεί να μην έχει συνέχεια, την εμπεδώσαμε.
Λευτέρη δεν χρειάζεται να συγκρίνετε τα ζαρβατικά της Αμερικής, σας έχω ολόφρεσκο παράδειγμα, εχθές αγόρασα πουκάμισο με αναγραφόμενες τιμές: ευρώ 56, αλλά για την Γερμανία, για την Ελλάδα 68... κι εγώ η κακομοίρα νόμιζα πως γίναμε Ευρώπη με ενιαίο νόμισμα...
Κε Μπαζιωτόπουλε πολλοί χρησιμοποιούν την επώνυμη γραφή για να προσδώσουν κύρος και αίγλη στη γραφόμενά τους. Προσωπικά γράφω το ονοματεπώνυμό για ένα λόγο μόνον, για να με προστατεύω έναντι των επίδοξων φρικιών στέλνοντας εξ αρχής το μήνυμα πως ένα Πρόσωπο δεν μπορεί να συνομιλεί με α-Πρόσωπους. Σε εσάς δεν μου είναι απαραίτητο το ονοματεπώνυμό σας για να σας διαβάσω, μου αρκεί που δεν είστε φρικιό, ήτοι η ευπρέπεια και η σοβαρότητα των γραφτών σας.

Dersu είπε...

Ο/Η Meropi είπε...
Αν δεν "βγαίνεις" κ. Εργοδότα μου μάζεψε τις φράουλες (ή τις ελιές κλπ) μόνος σου με την οικογένεια σου. Κι εγώ αν δεν "βγαίνω" δεν παίρνω οικιακή βοηθό, σφουγγαρίζω και πλένω μόνη μου.

Καί όμως σε πολλές περιπτώσεις και σε αυτήν τη βασική επιλογή το ελληνικό κράτος (δλδ. το ελληνικό κοινο) έχει λέγειν και περεμβαίνει.

Παραδειγμα: Απαγορεύεται σε οποιονδήποτε (Ελληνα η ξενο) επί ελληνικού εδάφους να κτίσει μόνος του το σπίτι του.

Το Ελληνικό κράτος (δλδ. το ελληνικό κοινό) ορίζει ότι αν κάποιος θέλει να κτίσει κατοικία (έστω και την δικία του) πρέπει να μισθώσει τρίτους (ούτε καν συγγενείς διότι και αυτοί υπόκεινται περιορισμούς) και να τους πληρώσει ποσά σύμφωνα με την συλλογική σύμβαση που κάποιοι τρίτοι υπέγραψαν και, προπαντός βέβαια, να κάνει και τις ανάλογες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία όπως κάποιοι τέταρτοι αποφάσισαν.

Για τους Ελληνες που ζούν μόνιμα σε αυτό το περιβάλλον αυτά θεωρούνται δεδομένα. Κανείς δεν τα συνδέει με την χαμηλή παραγωγικότητα. Η χαμηλή παραγωγικότητα οφείλεται σε εξωτερικές συνομωσίες.

Dersu είπε...

Ο/Η gnik είπε...

“Η λύση που θα πρότεινα είναι να μπορούσε κάποιος να ελέγξει αν ο παραγωγός εφαρμόζοντας τον νόμο στους μισθούς είναι πράγματι υποχρεωμένος να αυξήσει την τιμή του προϊόντος. Να γίνετε δηλαδή πραγματικός έλεγχος του κόστους στον παραγωγό.”

Ναι ένα επιπλέον ρυθμιστικό νομοσχέδιο (πχ. για την ρύθμιση του ποσοστού κερδών που μπορεί να έχει μια επειχείρηση) μάλλον θα έλυνε το πρόβλημα. Η ίσως μερικές ακόμα απαγορεύσεις να έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Η μπορεί να γίνεται μια συλλογική σύμβαση κάθε χρόνο που να ορίζει ποιά είναι η ζώνη κέρδους για κάθε επιχείρηση. Βέβαια αυτό θα εξαρτάται απο το μέγεθος της επιχείρησης οι μεγάλες επιχειρήσεις θα υποχρεώνοται σε μικρότερα ποσοστά κέρδους....

Γιά εξετάστε το. Μπορεί μιά τέτοια πρόταση να πλειοψηφήσει στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Η πιο ωραια Ανασταση,απο το μπαλκονι του σπιτιου σου να κοζαρεις εκκλησια...

Οχι μονο πλακωσαν ολοι σε στυλ ντραηβ ιν ,αλλα με το χριστοςανεστη,τη κοπανησαν ολοι κατα ορδες για μασα...

Επιτελους.ο λαος σιγα-σιγα εξαμερικανιζεται,κοιταζει δηλ

τι θα φαει-
τι θα πιει-
πώς θα πα να ...

Να ειμαστε ομως αμερικανοφιλοι,αλλα οχι " αμερικανακια"...

Ερωτηματα για το νομο περι οικοδομησης στη Γραικια δεν πρεπει να ειναι αφελη. Ο νομος απαγορευει ιδια οικοδομηση,διοτι αλλιως ολοι θα τη δηλωναν εικονικα για να αποφυγουν φορους & εισφορες ΙΚΑ.

doctor είπε...

Adam Smith, εύχομαι να μην δαγκώσεις ποτέ την γλώσσα σου...

doctor

Dersu είπε...

Ο/Η harrylogy είπε...
«Ερωτηματα για το νομο περι οικοδομησης στη Γραικια δεν πρεπει να ειναι αφελη. Ο νομος απαγορευει ιδια οικοδομηση,διοτι αλλιως ολοι θα τη δηλωναν εικονικα για να αποφυγουν φορους & εισφορες ΙΚΑ.»



Αυτό θα το ονόμαζα προληπτική απαγόρευση εκ συσχετισμού. Επειδή η νόμιμη ενέργεια Ε διευκολύνει την παρανομία Π. Απαγορεύεται προληπτικά η ενέργεια Ε.

Πχ. Επειδή η κατοχή μιας BMW διευκολύνει την παράβαση του ορίου ταχύτητας, απαγορεύουμε, η τουλάχιστο έχουμε νομικό ρυθμιστικό πλαίσιο προς περιορισμό των BMW που κυκλοφορούν.

Επειδή όσοι καμπνίζουν έχουν την τάση να ρυπαίνουν τα πεζοδρόμια με γόπες, απαγορεύουμε το κάπνισμα.

Δηλαδή γενικά αντί να ποινικοποιούμε την παράβαση, θεωρούμε αποδεκτό το να απαγορεύουμε προληπτικά όλα όσα διευκολύνουν η σχετίζονται με την παρανομία.

Το τραγικό είναι οτι πολλοί στην Ελλάδα θα πουν «Ναι και τι πειράζει αυτό, καλό είναι».



Οσο για την καταναγκαστική συμμετοχή στο εκ προμελέτης μέτριο κρατικό σύστημα υγείας, και συνάξεων, αυτή είναι άλλη ιστορία...

Ανώνυμος είπε...

Στη Republika Psorokostainja τετοιοι νομοι εχουν περαση.

Μη ζητας μεταξωτα σεντονια σε οικο ανοχης.

magnon είπε...

Γιατί νάνε τόσο χαζά αυτά τα αμερικανάκια, τι άραγε να τουσ ποτίζουν εκί στιν αμέρικα? Όχι δεν θέλο κε εγό, αλλά τουσ ζηλέβο. Όλο χαρά και χαζομάρα ίνι.

magnon είπε...

Κάποιοσ να τουσ πει ότι εκεί το νομικό σύστημα είναι πολύ, μα πάρα πολύ πιο πολύπλοκο από εδώ στην Γραικία. Ασ κτίσει ένα σπίτι και ασ τραυματιστή κάποιοσ μετα 50 χρόνια. Καλά νανε ι δικηγόροι να δει κατά πόσο γρήγορα θα τον χόσουν στα πριζον μπρεικ. Εξάλου το μόνο που παράγει σήμερα η αμερική είναι δικηγόρουσ. Μπορεί να μην υπάρχουν τόσοι νόμοι όσο εδώ στην Ευρώπη, αλλά κάποια απόφαση κάποιου δικασ΄τη στον δεκατοέκτο αιώνα έχει ανότερη ισχύ από ένασ νόμοσ εδώ στην ελλάδα. Τον νόμο εδώ τον αλλάζεισ με συνοπτικέσ διαδικασίεσ σε μία μεταμεσονύκτια συνεδρίαση στην βουλή. Την δικαστική απόφαση να αναιρέσεισ πρέπει να κάνεισ δικαστικό αγώνα που θα διαρκέσει δεκαετίεσ. Δι αυτό, το σπίτι να το κτίσεισ μόνοσ σου μόνο στην ελλάδα μπορείσ, φτυνά θα την γλιτώσεισ, στο αμέρικα θα το πληρώσεισ με ηλεκτρική καρέκλα.

kapa-skeptikos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kapa-skeptikos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kapa-skeptikos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kapa-skeptikos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kapa-skeptikos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
CROSSROADS είπε...

α,πα,πα,πα
του "doncat" παει να γινει κι' εδω μεσα...
Λοιπον εν συντομια
α) ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ αδελφια μπλογκερς! Αφηστε τους διαξιφισμους για αργοτερα!
β) Χρονια Πολλα στον οικοδεσποτη που [ξανα]δινει σε ολους την ευκαιρια να εκφραζονται μαζικα...!
γ) προσωπικη μου εκτιμηση : καιριο το ποστ οπως και τα προηγουμενα, τα θεωρω αφορμες για προβληματισμο, σε καμμια περιπτωση δεν εξαντλουν τα ζητηματα, ξεκινανε ομως απο πολυ σωστη βαση.
δ) harry μου οι απολυτως αναγνωρισιμες αποψεις σου ειναι το "αλας" για καθε ποστ. Keep walking..:))))
ε) meropi & doctor, et alles, well done !
στ) dersu μου λυνεις σε παρακαλω μιαν απορια ;;; τι ακριβως υπαινισσεσαι (πολυ διακριτικα ειν' η αληθεια) να χτιζει οποιος θελει οτι θελει χωρις μηχανικους κλπ ;;;
Δλδ να κανει π.χ. μονος του και τα στατικα ;να σχεδιαζει τα αρχιτεκτονικα ; να κανει μονος του ελεγχο τιτλων κλπ,κλπ,κλπ ;;;
Και μετα να τα ασφαλιζει π.χ. μονος του στη "δικη" του ασφαλιστικη εταιρεια ;;
χμ....χμ.....
ενδιαφερουσα ιδεα. Ετσι γινεται στα στεϊτς ;
βεβαια το γεγονος οτι ΟΛΗ η Ελλαδα θα ειχε γινει ενα απεραντο τσιμεντοκομειο δεν φαινεται να απασχολει κανενα εκει...(στα στεϊτς εννοω)
Τελικα αυτη η "θεωρια" του "υγιους" ανταγωνισμου μηπως τεινει να αποτελει τη νεα θρησκεια-οπιο του "λαου των αφελων καπιταλιστων" ;;;
Μπορει καποιος (lefteris where are you ??) να μου εξηγησει σε απλα ...γραικικα γιατι καταρρεουν οι αγορες - ξεκινωντας απο την κριση των subrimes/στεγαστικα δανεια για κατοικιες (!)- στη μεκκα των "ελευθερων αγορων" Αμερικη ;;;
οπου ολα δουλευουν τελεια στο πλαισιο αγορας - ζητησης χωρις [απεχθεις] κρατικους παρεμβατισμους και αλλες "παλαιοευρωπαϊκες ....αρχαιολογιες";;;;
Να μου εξηγησει ειπα οχι να μου περιγραψει ...
Καλο ελληνικο Πασχα σε ολους
με αγαπη και ειρηνη υμιν !
Υ.Γ. κε Μανο και εγω απο το Νικο Δημου σας βρηκα, απο βιασυνη παρεβλεψα την αναφορα στο πρωτο μου σχολιο. Τον ευχαριστω γι' αυτο και εσας για το χωρο...
Γιωργος Μ.

kapa-skeptikos είπε...

Μια ιστορία από τα παλιά…


[Πνάζω, στα κυπριακά, σημαίνει ξεκουράζομαι, ξαποσταίνω., (υπνάζω). Αμα θέλανε οι παλαιότεροι να πουν "ξεκουραστήκαμε", λέγανε "επνάσαμεν".]


Ο παππούς στη Μόρφου ήταν περιβολάρης, με κάποια λίγα κέρδη, επειδή, ενώ λάτρευε τη γη του, δεν ήταν εντελώς προσκολλημένος σ΄ αυτήν. Έβγαινε και παραέξω και εμπορευότανε ο ίδιος τα πορτοκάλια του.

Αντίθετα, οι πιο πολλοί φίλοι και γειτόνοι περιβολάρηδες ξημεροβράδιαζαν αφοσιωμένοι στα περβόλια τους, σε σημείο που ο μόχθος, η γη και τα δέντρα τους, να γίνεται ένα πράγμα κι αξεχώριστο. Το ίδιο και η εσωτερική τους πορεία (μας λέει ο Πιερίδης), το σφιχτοδέσιμο της ψυχής τους με τούτο το χώμα, να μην ξεχωρίζουν τον αγώνα τους από την πάλη του νέου δεντρού να κρατηθεί στη ζωή, το δικά τους βάσανα από του δέντρου που το χτυπήσανε αρρώστιες, ν΄ ακούνε στο ύπνο τους το σφιγμό των περβολιού, και να αιστάνουνται οι ίδιοι μια ευφροσύνη γιατί εκείνο χόρτασε νερό.

Κι ο καημένος ο παππούς, τα ίδια ένιωθε, αλλά, είπαμε, ήτανε και λιγάκι έμπορος και κάμποσο τυχερός, διότι βρήκε στο κτήμα του (με την πρώτη διάτρηση), πολύ, μα πάρα πολύ νερό, το οποίο επίσης μοσχοπουλούσε. Έτσι είχε την πολυτέλεια, την ώρα που οι άλλοι, από ανάγκη δίνανε τα πορτοκάλια τους, για ένα κομμάτι ψωμί, στον συνεταιρισμό, εκείνος να τραβάει κατά τους χωραϊτες εμπόρους και μανάβηδες. (Δυστυχώς δεν πρόλαβε να χαρεί τους κόπους του γιατί ήλθε το 74 η μεγάλη συμφορα…)

Χρόνια μετά την καταστροφή του 74, ο παππούς συνάντησε, τυχαία, σε ένα καφενείο, το πιο ξακουστό περιβολάρη της Μόρφου (που πρόσφυγας πια και συνταξιούχος της πείνας, τώρα καθότανε σε μια γωνιά, τσακισμένος απ΄τα χρόνια, αλλά παραδόξως ήρεμος) και τον ρωτάει: - Ιντα που κάμνεις, κουμπάρε μου;

Εκείνος, δίχως να ταράξει, τον κοίταξε καλά-καλά και βαθιά, «σάμπως και έκαμεν με τον νου του λογαρισαμούς αιώνων»: - «Πετρή μου, Πετρή μου, επνάσαμεν!»


Χρόνια πολλά! και υγεία σε όλους σας!

Κάπα

gnik είπε...

Καλημέρα
Χρόνια πολλά

@dersu
Αυτό θα το ονόμαζα προληπτική απαγόρευση εκ συσχετισμού.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση όπως και να το πεις είναι αναγκαίο κακό.
Είναι εντελώς αδύνατο να φτιάξεις σήμερα ένα σπίτι μόνος σου ή με τους συγγενείς σου.
Ας υποθέσουμε ότι έχεις ένα οικόπεδο, βγάζεις μια άδεια και… ξεκινάς.
Παίρνεις ένα κασμά και ένα φτυάρι και αρχίζεις. Σε ένα χρόνο θα έχεις σκάψει τα θεμέλια, θα αγοράσεις σανίδες και θα αρχίσεις το καλούπωμα. Μετά θα βάλεις κακήν κακώς τα σίδερα και θα αρχίσεις να σκέπτεσαι πως θα γεμίσεις τα καλούπια με μπετό
Κάπου εκεί θα πάθεις εγκεφαλικό και οι κληρονόμοι σου θα πάρουν έναν εργολάβο να το συνεχίσει.
Εκτός και αν μιλάμε για καλύβα στο χωράφι.
Αυτό μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου νομίζω.

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

kapa-skeptikos,

όμορφη η ιστοριούλα αλλά τι προτείνεις...; Nα πνάσουμε ομαδικώς;

Δεν βλέπεις εδώ ολόκληρο πρώην Υπουργό, που αν και δεν στερήθηκε ποτέ τα χρήματα σε επίπεδο ευμάρειας... παλεύει για το γενικό καλό σε αυτή την ηλικία...;

Αν ήταν αδιάφορος θα είχε «πνάσει» αλλά δεν είναι και δεν το βάζει κάτω.

Γιαυτό συγκεντρωνόμαστε όλοι εδώ, σαν τα κοτοπουλάκια κάτω απο τη μάνα Κότα (ας μη με παρεξηγήσει ο κύριος Μάνος) για να τιτιβίσουμε τις ιδέες μας μπα και τις ακούσει κανένα από τα κεφάλια που πνάνε πραγματικά αλλά σε λάθος μέρος... στην Βουλή των Ελλήνων...

Το σύνθημα λοιπόν αυτό το Πάσχα ας είναι «Πνάστε για τη μέρα αυτή της αξιοσύνης αλλά εμπρός να βάλουμε μια τάξη σε αυτό το Κοτέτσι «η ωραία Ελλάς» μπας και το αναβαθμίσουμε σε σπίτι και σε χώρα μόνο για ανθρώπους...

Τι λετε...;

E…ΩΩΩΠΑΑΑΑ... μπας και κάτι ξεκολλήσει...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Dersu,

Προσοχή στην χρήση της λέξης κέρδος...

Στην χώρα μας όλοι εννοούν τα λογιστικά κέρδη που δεν σημαίνουν τίποτα και δημιουργούν τεράστιες παρεξηγήσεις...

Την εφορία μπορεί να την ενδιαφέρουν τα λογιστικά κέρδη (κακώς αλλά δεν έχει πλαίσιο για να κάνει αλλιώς...) αλλά τους επιχειρηματίες ποσώς τους ενδιαφέρουν.

Η παραγωγή πλούτου τους ενδιαφέρει, δηλαδή, το λεγόμενο «Οικονομικό Κέρδος» και μόνο.

Αλλα ας μη ταράξω, μέρα που είναι, τα νερά όσων «πνάζουν» παρέα με τους λογιστές τους, άλλοι χαμογελώντας πονηρά και άλλοι αγωνιώντας... διοτι μόνο αυτά τα συναισθήματα προκαλούν τα λογιστικά κέρδη...

Καλό μας ΠΑΣΧΑ Dersu…!!!

Γ. Κύρκος είπε...

Dersu
Κάνεις ένα λάθος. Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω οτι μπορώ να απασχολήσω τον εαυτό μου στην ανέγερση οικοδομής φτάνει να καταβάλω τις ισχύουσες εισφορές στο ΙΚΑ ως ελαιοχρωματιστής φερ'ειπείν.
Αυτονόητο ότι δεν μπορώ να κάνω ηλεκτρικές εγκαταστάσεις διότι δεν εχω την απαραίτητη άδεια.
Χωρίς αυτό να σημαίνει οτι αυτοί που την έχουν γνωρίζουν.
Το μεγάλο πρόβλημα της οικοδομής στην Ελλάδα είναι η πολυνομία και οι εξαιρέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση Μαγγίνα. Στην περιοχή εκείνη στο Μαρκόπουλο (απ'ότι μου είπε φίλος πολιτικός μηχανικός), όλοι πήραν άδεια για αναψυκτήριο εφ'όσον αυτό μόνο επιτρεπόταν. Κατόπιν όμως, νόμιμα κάποιος μπορούσε να προβεί σε αλλαγή χρήσης. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι το εξής:
Τι απέγινε με όλους τους γείτονες του Μαγγίνα που είχαν ακολουθήσει την ίδια οδό;
Πέρα από την αλλαγή χρήσης, υπάρχουν και τα κατ' εξαίρεσιν, μεταφορά σ.δ. (πρωτοφανής Ελληνική πρωτοτυπία) και πολλά άλλα.

kapa-skeptikos είπε...

Ο/Η Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

kapa-skeptikos,

όμορφη η ιστοριούλα αλλά τι προτείνεις...; Nα πνάσουμε ομαδικώς;
--------------------------------------------

Χα χα χα!!!

Αγαπητέ κύριε, Χρόνια Πολλά και από μένα,

1. Σας ευχαριστώ για το χιούμορ και είθε πάντα οι αντιρρήσεις εδώ μέσα να εκφέρονται σε αυτό το ύφος και καλόκραρδα, καλή ώρα όπως συνέβη και το πιο πάνω δικό σας σχόλιο.

2. Ρωτάτε, αν προτείνω να... (χα χα χα) "πνάσουμε"! (Χα χα χα!)

Με την ιστοριούλα, απλώς, μέρα γιορτινή που είναι, ήθελα να εκφράσω τη συμπαράστασή μου τόσο προς τους ταλαίπωρους αγρότες, όσο και προς τους βασανισμένους αγρεργάτες/οικονομικούς μετανάστες, που καλούνται να ζήσουν με κάτι λιγότερο από 25 ευρώ μεροκάματο!

Μα, ζουν άνθρωποι με 25 Ευρώ μεροκάματο; Και που μένουν; σε σπηλιές, σε παράγκες, σε καταγώγια ή σε αχυρώνες. Και δεν αρρωσταίνουν; Δεν έχουν παιδιά να φροντίσουν, να περιθάλψουν, να ντύσουν, να ποδέσουν, να ταΐσουν, να μορφώσουν και να σπουδάσουν;

3. Τι ισχύει στην Κύπρο:
Εδώ οι παράνομοι οικονομικοί μετανάστες είναι κυριολεκτικά αφημένοι στο έλεος του θεού. Οι πιο πολλοί τρέμουν τη σκιά τους και δουλεύουν στις φάρμες, νυχθημερόν, για ξεροκόμματα.

Η κυπριακή βουλή έχει, ασφαλώς ψηφίσει νόμο, πρόσφατα, για τον κατώτατο μισθό: 750 Ευρώ, που ισχύει μόνον για τους Κυπρίους και τους κοινοτικούς εργαζομένους. Όχι για τους άλλους, νομίμους και παράνομους εξωκοινοτικούς οικονομικούς μετανάστες που μάλλον του έχουμε για είλωτες και τους πίνουμε το αίμα....

Και πάλι Χρόνια Πολλά


Καλόπιστα

Κάπα

magnon είπε...

Ως αναμενόμενο, τα αμερικανάκια κρυφτήκανε και θα εμφανιστούν σε ένα επόμενο ποστ. Να μας κηρύσσουν ξανά και ξανά το πόσους πολλούς νόμους και κανονισμούς έχουμε εδώ στην Ευρώπη, ενώ στην Αμερική υπάρχει απέραντη ελευθερία και ο καθένας μπορεί να κτίζει ότι θέλει όπου θέλει, αρκεί να μη μπει στο μάτι του γείτονα και του ανάψει μία στο δόξα πατρίς. Τι γελοίοι και αυτοί οι Ευρωπαίοι να υπάρχει κανονισμός που ορίζει ότι το καλώδιο εντός κατοικίας δεν μπορεί να είναι μικρότερης τομής από 1,5 mm^2. Εκεί στο Αμέρικα με 1,5 τετραγωνικό χιλιοστό τροφοδοτείς ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Η αμάθεια γδέρνει κυριολεκτικά. Άντε να πλένουν κάνα πιάτο, το γκρηκ μουζάκα είναι έτοιμο.

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Εγώ φίλε Γ. Κύρκος ,

Την πολιτική αλητεία δεν την χαρακτηρίζω πολυνομία αν και έτσι εμφανίζεται προς τα έξω..

Τον εγωκεντρισμό των Ελλήνων, που τον εξισώνω με την επίδειξη αήθειας ενός υποπολιτισμένου λαού, δεν τον κατατάσσω επίσης στην πολυνομία...

Διάβαζα πρόσφατα τα σχόλια μιας κυρίας που είχε εκνευριστεί επειδή στην Ελλάδα λέμε... Ούτε στην Ουγκάντα δεν γίνεται αυτό ή εκείνο...

Εκείνη, που λόγω δουλειάς ήξερε την Ουγκάντα καλά, περιέγραψε το πόσο καθαρά και ευχάριστα είναι τα προάστια της Καμπάλα και πόσο προσεγμένο το κέντρο της πόλης, έστω και χωρίς φανάρια..

Αγαπητέ μου, έχουμε τυφλωθεί από τον υπερεγωισμό μας που δεν μας επιτρέπει να δούμε την πραγματικότητα.

Είμαστε πλέον χειρότεροι απο τις παραβαλκάνιες χώρες...

Είμαστε πλέον πίσω σε ενδιαφέρον και προστασία του περιβάλλοντος απο την Βουλγαρία και την Ρουμανία...

Αυτοί δεν ρήμαξαν την ύπαιθρο με σκουπιδοκατασκευές και μπάζα στα δάση...

Εκεί, στη Ρουμανία, η εξοχή σου παίρνει την αναπνοή απο την ομορφιά και την γαληνή της...

Στη Ελλάδα δυσκολεύομαι να βρω περιοχή που δεν την λέρωσε η άθλια βλαχιά μας... Το κακό είναι ότι στην υποβάθμιση της φύσης οι δήμαρχοί μας είναι μπροστάρηδες... Ελάχιστες οι εξαιρέσεις...

Ως πότε όμως; Ως πότε θα έχουμε την αριστερά να εμφανίζεται ως προστάτης του περιβάλλοντος... Ω τι υποκρισία... ενω η πολιτική της ήταν πάντα συνυφασμένη με το παράνομο κεραμίδι στο κεφάλι του εργάτη...

Στη Ρουμανία όμως που ήταν φτωχότερη, δεν βάζαν σκουπιδοκεράμιδα στα κεφάλια των εργατών με την ψευδαίσθηση της προσφοράς λαϊκής πολιτικής... Οι εργατικές πολυκατοικίες εκεί, μπορεί να μη φαίνονται όμορφες απ έξω αλλά προσφέρουν φως και ελευθερία ορίζοντα στους ενοίκους τους...

Και εν πάση περιπτώσει τα οικτρά οικοδομήματα στη Λούτσα τι σχέση έχουν με το κεραμίδι στο κεφάλι του εργάτη... Μήπως χάσαμε την έννοια των λέξεων...;

Στην Βουλγαρία οι φτωχότεροι... δεν ρήμαξα την χώρα με κεραμίδια πάνω απ τα κεφάλια του πάσα ένα...?

Άρα δεν είναι μόνο έλλειψη τήρησης των νόμων αλλα και έλλειψη στοιχειώδους κουλτούρας για το περιβάλλον που πλέον στην Ελλάδα το σεβόμαστε λιγότερο απο τους Ουγκανέζους.

Στην γειτονιά μου, στην Κηφισιά, τα ακίνητα πωλούνται 5.000 € το Μ2... Και όμως οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων της περιοχής τα βγάζουν βόλτα όχι για να ξεμουδιάσουν αλλά για να χέσουν παντού σε σημείο που η οδός να πρέπει, το εχω ήδη εισηγηθεί..., να μετονομασθεί σε «Οδός των κόπρων...»

Αυτά για να συνειδοποιήσουμε ποιοι είμαστε...

Ανώνυμος είπε...

Στο Αμερικα υπαρχει η ελαχιστη γραφειοκρατια που δινει ικανοποιητικα αποτελεσματα.

Βλεποντας & κανοντας. Αν απαξιωθει,ενισχυεται ή αλλαζει.

Ετσι κανει καθε υγιης οργανισμος.

Δεν εξαναγκαζεσαι να φορας πανοπλια για να πας σε πικ-νικ.

Στην...Παλια Μακεδονια ( sic) λειτουργει μονο οτι αποφερει χρημα στο κρατος. Τωρα ομως,με ΕΕ & φιλελευθερες αντιληψεις εναντιον προσωποκρατησης.ξεδοντιαζεται & αυτο, Γι' αυτο & οι πολιτικαντηδες ανεβαζουν συνεχεια το ΦΠΑ,τις Θερμοπυλες της φορομπηξιας...

gnik είπε...

Μην βιάζεστε για τις απαντήσεις εκ USA
Έχουμε διαφορά ώρας.

@isogimatias taratsas
Εκεί στο Αμέρικα με 1,5 τετραγωνικό χιλιοστό τροφοδοτείς ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.
-Εδώ είσαι λάθος…η διατομή αντιθέτως είναι μεγαλύτερη εκεί γιατί η τάση του ρεύματος είναι χαμηλότερη.

@παναγιώτης μπαζιωτόπουλος
Αγαπητέ Παναγιώτη
Προβλέπω εκρήξεις πολιτικής τοποθέτησης.
Εκτός αυτού όταν το m2 κάνει 5000€ δεν το χέζεις….πας στο κοινόχρηστο.!!!

Ανώνυμος είπε...

Ακομα & να ψηφιστει στη GR νομος ¨χεζει(το σκυλι)-σκουπιζει ( ο...μαιμου ¨αρχαιος¨),δεν θα εφαρμοστει.

Πρεπει να οριστουν χεστρες στον ακαλυπτο πολυκατοικιων & σπιτιων & να απαγορευεται η εξοδος σκυλιων σε δημοσιο δρομο.

Τερμα τα σκυλια εξω.
Μονο μαιμουδες...

magnon είπε...

@gnik
Το σωστό να λέγεται, αυτοί μετρούν με αρχέγονες ίντσες. Κάθε χρόνο ορίζετε το στάνταρ πάχος του μεγάλου δακτύλου του δεξιού ποδιού του Μπούστη.

Ανώνυμος είπε...

Πρωτοι διδαξαντες στη μετρηση διαμετρηματων οι αρχαιοι μας προγονοι...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

«Astika Apocroustika Gretcia…»

@gnik
Αγαπητέ Παναγιώτη
Προβλέπω εκρήξεις πολιτικής τοποθέτησης.
Εκτός αυτού όταν το m2 κάνει 5000€ δεν το χέζεις….πας στο κοινόχρηστο.!!!

Τι προβλέπεις gnik; Την είδες ήδη την έκρηξη... αλλα άνθρωποι ήμαστε και μας παρασέρνει μερικές φορές η αγανάκτηση.

Καλό το επιμύθιο... Σιγά μη λερώσουν τον χώρο των 5.000 € μ2

Αλλά θα έχεις παρατηρήσει το παράδοξο των Ελλήνων... που εκφράζεται με το «Μέσα κούκλα και έξω πανούκλα...» Όλοι έχουν πολυ καθαρά σπίτια αλλά στο πεζοδρόμιο πετάνε ακόμα και τα δικά τους σκουπίδια ενω οι μηχανικοί μας επιδεικνύουν πάντα εξαιρετικό ταλέντο στο να κτίζουν τα αστικά σπίτια με τη λογική της γυρισμένης κάλτσας... Ξέρεις, όταν η γιαγιά (για όσους τυχερούς την έχουν ακόμα...) συνηθίζει να γυρνάει τις κάλτσες μέσα-έξω, κουβάρι-ζευγάρι για να μας διευκολύνει στον πρωινό αγώνα με το ντύσιμο και να μη γελάνε στο γραφείο, με τα περίεργα γούστα μας... Γκρίζα στο ένα και μπλε στο άλλο πόδι...

Ε λοιπόν, οι μηχανικοί μας ακολουθούν πιστά το μήνυμα της γιαγιάς... αλλά σε λάθος αντικείμενο... (Γυρνούν τα αστικά σπίτια μέσα-έξω... Τα άσχημα απο έξω και τα όμορφα... (ποια όμορφα...;) απο μέσα.

Δεν τους φτάνει αυτό αλλά δίνουν και το τελικό κτύπημα στην κουλτούρα της γιαγιάς... δηλαδή, και ανάποδα και αταίριαστα... Γκρίζο με μπλέ και σε όποιον αρέσει... Θα πάθαινε συγκοπή η καημένη η γιαγιά αν το μάθαινε... ή μήπως το έμαθε και είδατε τα αποτελέσματα...

Το σκεπτικό των μηχανικών μας είναι... Εκεί πάνω και εκεί πίσω ποιός θα τα δει;
Ποιος θα προσέξει την ταράτσα και τον ακάλυπτο...;

Το είδος αυτής της αρχιτεκτονικής το ονομάζω «Astika Apocroustika Gretcia…» Καλά μην ανοίγετε λεξικό... Μόλις έπλασα τις λέξεις... Το τι σημαίνουν το λενε οι αεροφωτογραφίες της πόλης... Τον ανταγωνισμό θα τον βρείτε μόνο έξω απο το Νεο Δελχί ή την Καλκούτα... και σε παλαιές φωτογραφίες...

Μια που δεν εξάγουμε πολλά απο αυτή τη χώρα, λεω να εξάγουμε την ικανότητά μας να φαινόμαστε ποιο αποκρουστικοί απο οτι πράγματι είμαστε...

Τώρα για βάλτε αυτό που εκφράζει η «αστική αρχιτεκτονική» μας δίπλα στον χαρακτήρα μας και θα βρείτε φανταστικές ομοιότητες...

Μήπως δεν είμαστε τελικά όσο κακοί δείχνουμε, όσο ρατσιστές δείχνουμε ή όσο πρόχειροι και ερειστικοί δείχνουμε;

Εγώ πάντως έριξα την ιδέα του παραλληλισμού... Ας το ψάξουν βαθύτερα οι ψυχολόγοι της παρέας...

Και μια ευχή...

Μέρα που είναι σκέφθηκα να θυμηθούμε τους φυλακισμένους.. .

Θα συμφωνήσετε ότι όσο και αν υπήρξαν κακοί, οι φυλακές μας δεν σωφρονίζουν αλλά εκδικούνται... φτιαγμένες μόνο για ανθρωπόμορφα κτήνη...
Περισσότερα στο blog μου... για όσους ενδιαφέρονται....

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως,η φτωχεια αναγκαζει πολλους να ειναι ακριβοι σε ο,τι φαινεται & φτηνοι σε ο,τι δεν φαινεται.

Ακομα & στο Αμερικα,μερικα φτωχοσπιτα εχουν τουβλα μονο στη προσοψη...Υπαρχει & βινυλιο σε απομιμηση τουβλου...

Και εδω,στη RP,πολλοι το γυριζουν σε μελαμινες,το αρνι του φτωχου...

Ολοι στο πουλημα μουρης,σαν το γνωστο δικηγορο με το διαζυγιο...

Ανώνυμος είπε...

είναι και εκείνοι που πιστεύουν ότι θα πλουτίσουν αν ... εφαρμοστούν ... οι νόμοι

επειδή είναι μικροαστοί

δηλαδή εξαθλιωμένοι ψυχολογικώς και χαμένοι μέσα στη ζωή και θύματα εν γένει της Ιδέας που σώζει

στην πραγματικότητα ναι για τους ελεύθερους ανθρώπους τα πάντα είναι προαιρετικά όχι πια οι συμβάσεις αλλά και τα συναισθήματα και οι πράξεις

δεν θα εφαρμόσουν λοιπόν ποτέ νόμους που δεν αποφάσισαν οι ίδιοι να τους εξυπηρετήσουν για κάποιο σκοπό

διότι οι κάτοικοι αυτού του γεωγραφικού κράτους δεν πιστεύουν στην ιδέα "ελληνικό κράτος"

έχουν αποκοιμηθεί με τους εθνικοκλεκαπιταλιστικούς δεκάρικους των εγχώριων απατεώνων με τα φωτοβολταϊκά και τη φασιστική ελεύθερη οικονομία που παριστάνουν τους καπιταλιστές και το ξύπνημα τους αργεί

οι εγχώριοι απατεώνες κλέβουν σήμερα από την ευρωπαϊκή βοήθεια, παλαιότερα έκλεβαν την αμερικάνικη, και το προτεκτοράτο συνεχίζεται ως μηχανή καταλήστευσης του δημόσιου ταμείου ως άγνωστον

αυτά συμβαίνουν και δεν είναι σημαντικά σε βαθμό να αγοράσουμε στιλό πάρκερ να σταθούμε με χαρτοφύλακα στη στάση του λεωφορείου και να αναρωτηθούμε ποια διορθωτική αλλαγή θα μας βολέψει καλύτερα ώστε να ντυθούμε μασκαράδες στο ιστολόγιο

Dersu είπε...

Ο/Η esp0ir είπε...
Θα πάρουμε φράουλες από Βουλγαρία, χωρίς τύψεις.

Δηλαδή ούτε €23 ούτε €26 οθτε €33 αλλά αγρότες = εργάτες = 0€

Dersu είπε...

Ο/Η Lefteris είπε...
«Μας βλέπω όλους στην Κίνα αγαπητέ...»

Υπάρχει συλλογική αντιμετώπιση και γι αυτή την πρόκληση. Είναι η:

«Λαέ απεργία ξεκίνα,
να γονατίσει η Κίνα.»

Dersu είπε...

Ο/Η CROSSROADS είπε...
Δλδ να κανει π.χ. μονος του και τα στατικα ;να σχεδιαζει τα αρχιτεκτονικα ; να κανει μονος του ελεγχο τιτλων κλπ,κλπ,κλπ ;;;

Εννοούσα τους εργάτες που φτειάχνουν την κατοικία.

Αλλά και σε αυτο το θέμα ακόμα, στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ για να κατασκευάσει κανείς μια συνηθισμένη προσωπική κατοικία (πχ. σπιτι 200 τμ, σε οικόπεδο 800τμ, με 1-2 πατώματα και ξύλινο σκελετό) δεν υποχρεωνεται να βάλει κάποιον μηχανικό η αρχιτέκτονα να του κάνει τα σχέδια. Μπορεί να τα κάνει μόνος του εαν ακολοθήσει κάποια μάλλον στοιχειώδη μεγέθη, πχ ένα ξύλινο στήριγμα 2 επι 4 ίντσες ανα 18 ίντσες κλπ.

Ο ελεκτής του δήμου (αντίστοιχο πολεοδομίας στην Ελλάδα) κάνει 5-6 επισκέψεις της μιας ώρας στον τόπο κατασκευής (inspections) σε προκαθορισμένες φάσεις της κατασκευής, με ραντεβού, κατά την διάρκεια των οποίων επιβεβαιώνει οτι όντως ακολούθησες αυτές τις στοιχειώδεις αρχές που περιέχονται στα σχέδια που υπέβαλλες.

Ο ελεγκτής δεν έχει κανένα λέγειν στο ποιός κάρφωσε αυτό η το άλλο συσγκεκριμένο δοκάρι αν είναι μαραγκός ξυλουργός κλπ. αν ανήκει σε σωματείο πόσα ένσημα έχει (άγνωστη έννοια) κλπ. Εαν έχει δυο πρόκες των 6 πόντων ανά 10εκ τότε ειναι εντάξει λίγο ενδιαφέρει ποιός τις κάρφωσε.

Dersu είπε...

isodimatias taratsas: «Ως αναμενόμενο, τα αμερικανάκια κρυφτήκανε…» και λοιπές ανοησίες...

Οντως αναγνωρίσαμε τελικά την ματαιότητα των λεγομένων μας διότι τελικά και εμείς καταλάβαμε ότι ο ελληνικός λαός είναι ανυπότακτος και απειθάρχητος και παρά τα αλεπάληλα κτυπήματά μας στις πολιτιστικές του ρίζες, τη γλώσσα, την ιστορία, τη θρησκεία, τα έθιμά του και το κοινωνικό του σύτημα, δεν γίνεται υπάκουος, συνεχίζει να μας ενοχλεί οπότε και τελικά πρέπει να αποδεχτούμε ότι αργά η γρήγορα θα πέσουμε σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην ανωτερότητα του κοινωνικού του συστήματος.

Dersu είπε...

Ο/Η isodimatias taratsas είπε...
«Τι γελοίοι και αυτοί οι Ευρωπαίοι να υπάρχει κανονισμός που ορίζει ότι το καλώδιο εντός κατοικίας δεν μπορεί να είναι μικρότερης τομής από 1,5 mm^2.. Εκεί στο Αμέρικα με 1,5 τετραγωνικό χιλιοστό τροφοδοτείς ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.»

Ισως η διαφορά να είναι στο ότι σε μια λιγότερο ασφυκτικά ελεγχόμενη οικονομία (πχ. ΗΠΑ) δεν χρειάζεται να απασχολείται ένας μηχανικός, με 5 ετη πανεπιστημιακών σπουδών, για να κάνει έναν υπολογισμό που ενας μαθητής γυμνασίου με ενα εγχειρίδιο 2 σελίδων μπορεί να κάνει σε 5 λεπτά καθήμενος σε τουαλέττα. Ο μηχανικός είναι πιό ελεύθερος να ασχοληθεί με άλλα πιο παραγωγικά πράγματα τα οποία τελικά δημιουργούν και περισσότερες επιπλέον θέσεις εργασίας.

...και δεν υποχρεώνει να γίνεται η εγκατάσταση απο ηλεκτρολόγο (που ανήκει σε σωματείο, πληρώνει εισφορές κλπ.) την στιγμή που οποιοσδήποτε μπορεί να την κάνει και απλούστατα ο ηλεκτρολόγος ελεγκτής του δήμου πλέον (που ούτως η άλλως έρχεται για 15 λεπτά να ελέγξει την ηλεκτρολογική εγκατάστση) μπορεί να επαληθεύσει με μια ματιά.

Δύσκολη η ζωή για τους Αμερικανούς ηλεκτρολόγους λοιπόν χωρίς την μέριμνα του κράτους. Μεγάλη ανεργία εεε;

Απλά οι ηλεκτρολόγοι μπορούν να ασχοληθούν, και ασχολούνται, με πιο πολύπλοκα ηλεκτρολογικά συστήματα οπότε και προσφέρουν πιο πολύτιμες υπηρεσίες και αντίστοιχα αποκομίζουν και μεγαλύτερες αμοιβές. Τα πράγματα λοιπόν μπορούν να βρούν το δρόμο τους και χωρίς κρατική μέριμνα. Τελευταια φορα που κύτταξα η ανεργία των ηλεκτρολόγων ήταν 3%.

Οταν όμως η οικονομία ελέγχεται σε τέτοιο βαθμό που για να κτίσεις ένα σπίτι σου βγαίνει το λάδι, παύει να υπάρχει επιπλέον ενεργητικότητα για τα πιο πολύπλοκα ηλεκτρολογικά συστήματα και η κοινωνία αυτή περιορίζεται στο να φτειάχνει μέτρια σπίτια με δυσανάλογο κόπο (δλδ. χαμηλή παραγωγικότητα)

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπαρχει λογος να συγκρινουμε το #1,Αμερικα,με το #27,Γραικια.

Ειναι σαν τον Ολυμπιακο με την #11 ομαδα της Β΄Εθνικης..

Κερκυρα,Πανγκατζολιακος,ουτε που προσεχω,ουτε που μας νοιαζει...

Dersu είπε...

Αφού δε φτάσαμε έως εδώ να προσθέσω τελικά...

Δεν θα ήθελα να αφήσω να εννοηθεί οτι θεωρώ τις ΗΠΑ παράδεισο οικονομικής ελευθερίας.

Απλά οτι είναι πιο οικονομικά ελεύθερες απο την Ελλάδα και γενικότερα τις Ευρωπαικές χώρες. Μάλιστα το γεγονός οτι οι διάφορες στην οικονομική ελευθερία μεταξύ ΗΠΑ Ευρώπης είναι απλά μέτριες, είναι, κατα τη γνώμη μου, ενδεικτικό του μεγάλου βαθμού στον οποίο η ατομική οικονομική ελεθυερία κινήσεων (στην σχέση ατόμου έναντι κράτους-κοινού) επηρεάζει την παραγωγικότητα.

Ετσι μια Αμερική με άτομα μετρίων μέσων ικανοτήτων αλλά αυξημένη ατομική οικονομική ελευθερία, έχει μεγαλύτερη παραγωγικότητα απο μια Ευρωπαική χώρα με πιό ικανά αλλά περισσότερο ελεγχόμενα (απο το κράτος-κοινό) άτομα.

Ανώνυμος είπε...

Σαν νυν Γραικος αλλα μελλων Αμερ,κατεληξα στο συμπερασμα οτι,οσοι Γραικοι εχουν Αμερ πολιτογραφηση,πρεπει ν' αποφασισουν σε ποιο εθνος ανηκουν.

Η εθνικοτητα ειναι ιδεα.

Θες να σαι το #1 ή
το #27,που τη φωνιζει οτι ειναι #1 λογω...ανυπαρκτου ¨πολιτισμου ¨ ανυπαρκτων προγονων ?

Οσοι Γραικοι λοιπον ανηκουν στο Αμερ εθνος δεν πρεπει να χολοσκανε για Γραικια.

Ο καθενας ειναι αξιος της τυχης του. Ηδη η Αμερ εχει πολλα & σοβαρα εσωτερικα προβληματα,οπως το καρκινωμα των αντιαμερικανων/ αντιλευκων μαυρων & η συμμαχια που κανουν με την ακρα αριστερα,οπως φαινεται στη περιπτωση Ομπαμα.

Ηδη,η ακρα αριστερα,25% των εκλογεων ειναι αντιαμερικανικο αποστημα & κινδυνος,οπως & το γενικοτερο δημογραφικο προβλημα,με παρανομους μεταναστες & μειωση του πληθυσμου των οριτζιναλ Αμερ ( Wasps ).

Εχει & η Αμερικη βασανα,δομικα & δυσεπιλυτα...

magnon είπε...

Θα τοποθετηθώ αργότερα, αφού διαβάσω και τις απαντήσεις για το απέραντο χάος που υπάρχει στο νομικό σύστημα των ΗΠΑ. Προς το παρόν ας πω ότι η ερώτηση ήταν πως κτίζεις ένα σπίτι και όχι μία καλύβα. Εδώ κτίζεις την καλύβα σου χωρίς να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν (εκτός από τον γείτονα, αν υπερβείς τα όρια του οικοπέδου).

kapa-skeptikos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Στέλιος Καλτσούνης είπε...

Dersu,
είσαι ΑΠΑΙΧΤΟΣ!!!

kapa-skeptikos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kapa-skeptikos είπε...

ersu είπε...

Αφού δε φτάσαμε έως εδώ να προσθέσω τελικά...

Δεν θα ήθελα να αφήσω να εννοηθεί οτι θεωρώ τις ΗΠΑ παράδεισο οικονομικής ελευθερίας.
------------------

Αγαπητέ κύριε,

όσα λέτε για τα (ξύλινα) σπίτια, που τα χτίζουν μονοι τους οι άνθρωποι με απλή επιβλεψη ενός υπαλλήλου του δήμου - δίχως γραφειοκρατίες και τα ρέστα, ισχύουν και στον Καναδά, παρ΄ότι εκεί το κράτος επεμβαίνει δραστικά στην οικονομια.

Από την άλλη μεριά, η ανεξέλεγκτη οικονομική ελευθερία, δεν είναι πανάκεια. Η ασυδοσία στις επενδυτικές δραστηριότητες πέριξ της φούσκας των επισφαλών στεγαστικών, προκάλεσε οικονομική κρίση η οποία σταθεροποιήθηκε (;) μοναχα ύστερα από την κρατική παρέμβαση.

Κατά τ΄άλλα, συμφωνώ μαζί σας, ότι δλδ οι πολιτες αναπνέουν οικονομική και επαγγελματική ελευθερία - ότι δεν πνίγονται από μία αυθαίρετη και παράλογη πολυνομία που εν πολλοίς εξυπηρετεί συντεχνιακά συμφέροντα.

Με εκτίμηση

Κάπα

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@harrylogy

Εχω τη γνώμη οτι κάτι δεν πάει καλά με τα λεγόμενά σου στο τελευταίο σημείωμα...

Ένταξη, έχουμε κάποιο υπέρμετρο εγωισμό στην Ελλάδα αλλά όχι και να μας λες οτι δεν φανταζόμαστε τους προγόνους μας... διότι με αυτό αγριεύουμε πολύ εμείς οι Γραικοί, μα πάρα πολυ και καμία φορά χάνουμε και την αυτοσυγκράτησή μας...

Τα περί ιδέας των εθνών έχουν εν μέρει βάσει διότι οι λαοί πάντα δένονται με ιστορικά δεδομένα και παραδόσεις που δημιουργούν στην ιστορική τους πορεία... αλλά οχι με στιγμιαίες ετσιθελικές φαντασιώσεις που υποθέτω οτι εννοείς. Σε κάθε περίπτωση ποίος είναι αυτός που θα πει σε ένα έθνος τι να κάνει... και πως να αισθάνεται... ιδιαίτερα όταν αυτός είναι η σημερινή γενιά των απανταχού της γης μεταναστών και τυχοδιωκτών που έφτιαξαν την Αμερική ή για την ακρίβεια τις ΗΠΑ.

Επομένως, εμείς δεν γίναμε Ελληνες επειδή είχαμε την έμπνευση ενα πρωί να βαπτισθούμε έτσι αλλά επειδή έχουμε ρίζα απο τους Ελληνες που υπήρξαν εδώ παρά πολλά χρόνια πριν, μα πάρα πολλά χρόνια και οχι μόνο τα όσα μας λένε στην Ιστορία του σχολείου... μια ιστορία προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της παλαιάς διαθήκης οι ερμηνευτές της οποίας θέλουν να μας επιβάλουν πέραν κάθε επιστημονικής απόδειξης το δικό τους χρονολόγιο...

Όσον αφορά τα προβλήματα των ΗΠΑ, ναι υπάρχουν και οφείλονται στην βουλιμία...

Μοιάζουν με τα προβλήματα εκείνων που μετά απο νηστεία το ρίχνουν ανεξέλεγκτα στο φαΐ και καταλήγουν στο νοσοκομείο...

Η ΗΠΑ αρρώστησαν απο την βουλιμία των τραπεζικών της ιδρυμάτων που προσπάθησαν να λειτουργήσουν σε μια υπερδιεργερμένη αγορά, χάριν του πολεμικού της Πριαπισμού... Με άλλα λόγια, οι τράπεζες ανέλαβαν να βρούνε λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης για την εξυπηρέτηση της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ και στη διαδρομή έχασαν την ανάσα τους... Ήταν βλέπεις πολύ ανηφορικός ο δρόμος και οσα χρηματοδοτικά τεχνάσματα και αν μαγείρεψαν δεν έφτασαν... κόλλησαν και τους πήρε ανάποδα η κατηφόρα...

Οταν όμως ακούω οτι ο Obama σχετίζεται με ακροαριστερές θέσεις που τα βρήκαν με τι ακροδεξιές... βγάζω φλύκταινες...

Ακόμα και αν υπήρχαν τέτοιες οργανώσεις ή θέσεις στις ΗΠΑ (Οι Μαύροι Πάνθηρες έχουν προ πολλού διαλυθεί και ο Malcolm Χ δολοφονηθεί), το να τις παντρεύει κάποιος με ακροδεξιούς και να κερδίζει στην πορεία την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών εκλογέων, είναι αποκύημα αρρωστημένης φαντασίωσης...

Άσε φίλε harrylogy...

Αν τέτοια είναι η ανάλυσή σου απο τις ΗΠΑ, γύρνα στην Ελλάδα μπας και δεις το φως σου, βρεις το εαυτό σου... αλλα και τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων των ΗΠΑ.

Σε ευχαριστώ και για το καλύτερο Πασχαλινό αστείο... Οτι δηλαδή στις ΗΠΑ υπάρχουν «ορίτζιναλ» Αμερικανοί γνωστοί ως Wasps (=Protestants of Anglo-Saxon ancestry).

Ναι πράγματι... υπήρξαν «Real Wasps (=σφήκες) in the ass…» των πραγματικών γηγενών (original) Αμερικανών δηλαδή των Ερυθροδέρμων...

gnik είπε...

@dersu
Για να θεωρήσω τις πληροφορίες ως απολύτως σίγουρες.
Έστω και για τα κλασικά γνωστά ξύλινα διώροφα αμερικάνικα σπίτια.
Είναι τεκμηριωμένα αυτά που λες δηλαδή έχουν συμβεί σε εσένα ή τα έχεις παρακολουθήσει από πολύ κοντά ?
Αν ναι να τα δεχτώ. Αν απλώς τα έχεις ακούσει σαν φήμες τότε να περιμένουμε και τον leyteris να τα επιβεβαιώσει ή κάποιον άλλον που συμμετέχει στον διάλογο.
Τώρα για μεγαλύτερες κατασκευές που στεγάζουν περισσότερα άτομα πιστεύω ότι θα υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος.

Ανώνυμος είπε...

Μπαζιωτοπουλος = αρβανιτης του Μορια.Εκγραικισμενος Αλβανος.

Δεν χανω αλλο χρονο μιλωντας με αρχαιους...Το σταματαμε εδω.

Ο ψωραλεος Καναδας δεν εχει σχεση με Αμερικα...

Dersu είπε...

Καλύβες.

Σημειωση:
1 acre = 4047 τετραγωνικά μέτρα.
1 τετραγωνικό μέτρο = 10.76 Sq. Ft.

Ανώνυμος είπε...

Η στεγαση στο Αμερ ειναι κορυφαια παγκοσμια,μονο ομως σε προαστια & για μονοκατοικιες.

Σε διαμερισματα & στις μεγαλουπολεις ειναι παραπλησια με Αθηνα.

Απο τη κριση των στεγαστικων,χιλιαδες μπαταχτσηδες ωφεληθηκαν με προνομιακα δανεια...

magnon είπε...

Όντως είναι καλύβες. Εδώ στο γκρης τα λέμε λυόμενα σπίτια. Εάν το οικόπεδο καλύπτει τις προϋποθέσεις, μία απλή δήλωση της κατασκευαστικής εταιρίας αρκεί για τα πάντα. Ούτε να τα ελέγξει υπάλληλος της πολεοδομίας, ούτε τίποτα άλλο. (Εδώ στην Ελλάδα όλα αυτά). Για να πάρουμε μία καλύτερη εικόνα, δείτε εδώ

http://home.howstuffworks.com/house.htm/printable

Εάν το επιχειρήσει κανείς στην Αμερική να το κατασκευάσει μόνος του, απαιτείτε να το περάσει και από ένα έλεγχο από κάτι ιδρύματα πιστοποίησης, κάτι αντίστοιχα των ΚΤΕΟ για τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα. Διαφορετικά στο γκρεμίζουν και σου στέλνουν τον λογαριασμό σπίτι σου. Το αυτό ισχύει για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Λόγω αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς, απαγορεύεται έστω και να τοποθετήσεις μόνος σου μία πρίζα. Χωρίς όλα αυτά καμία ασφαλιστική εταιρία δεν αναλαμβάνει να ασφαλίσει το πόνεμα σου. Η ασφάλεια έναντι πυρός είναι υποχρεωτική για τα λυόμενα. Ξέχωρα από αυτά, αυτές οι κατασκευές έχουν μία μέση διάρκεια ζωής τα δέκα χρόνια. Είδη από τον πρώτο χρόνο αρχίζουν τα χάρντμπορντ να φουσκώνουν, οι γυψοσανίδες απαιτούν επιδιορθώσεις. Στα δέκα χρόνια έχεις αλλάξει σχεδόν τα πάντα, εκτός από τον σκελετό, την οροφή και τα θεμέλια, τα οποία δεν είναι υπόγεια αλλά πάνω από το χώμα. Κάτι που δεν φαίνεται στο λινκ, αλλά για να μην φύγει το σπίτι σου και πάρει την κατηφόρα για το γκρεμό, απαιτείτε να κάνεις και ένα λεπτομερέστατο σχέδιο ντραιναζ των νερών της βροχής. Και να μην χρειαστεί, θα σου το απαιτήσουν οι γείτονες σου. Είναι και οι τερμίτες, τα τρωκτικά, οι τυφώνες... Δια ταύτα, μόνο σε παλιές ταινίες του σινεμά και στο «μικρό σπίτι στο λιβάδι» φτιάχνουν μόνοι τους τα σπίτια. Αλλά και εδώ στην επαρχία, σε κοινότητες κάτω των 1000 ατόμων κτίζεις το σπίτι σου με μία απλή αίτηση στον κοινοτάρχη. Κάποιος θείος θα υπάρχει που ξέρει από μτετά, κάποιος εξάδελφος να σου κάνει τις στατικές μελέτες δωρεάν.

Dersu είπε...

Ο/Η kapa-skeptikos είπε...
«...ισχύουν και στον Καναδά, παρ΄ότι εκεί το κράτος επεμβαίνει δραστικά στην οικονομια.»

Η λέξη «δραστικά» στην φράση σας είναι υπερβολή και θα δημιουργούσε λάθος εντυπώσεις σε όσους αναγνώστες την ακολουθήσουν.

Η οικονομική παρεμβατικότητα στον Καναδά, αν και κατά μέσον όρο είναι όντως μεγαλύτερη απ οτι στις ΗΠΑ, εν τούτοις παραμένει αρκετά χαμηλώτερη απ οτι σε Ελλάδα και γενικότερα Ευρώπη.
Αυτά σε γενικές γραμμές. Υπάρχουν δε και εξεραίσεις. Μερικές καναδικές πολιτείες πχ. Alberta και Saskatoon (ενδιαφέρουσα η Ελληνική προφορά) είναι συνολικά πιό οικονομικά ελεύθερες απο μερικές πολιτείες των ΗΠΑ πχ. New York, New Jersey και California.

Ανώνυμος είπε...

Ο ταρατσας συγχεει τα mobile homes με τα single family homes...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@harrylogy,

Συγκινήθηκα με την τεκμηριωμένη απάντησή σου..

Και εις άλλα τέτοια για να ανέβει το επίπεδο δια της καθόδου....

Νέα μέθοδος... Αμερικανική ή Καναδέζικη...

Ανώνυμος είπε...

Αν εχει μεινει ιχνος αρβανιτωσυνης στον Μπαζιο,η καλυτερη πραξη γι' αυτον & τη φαμιλια του ειναι η αποκηρυξη του ελληνισμου. Κι αντι για εγκληματιες φυλακισμενους,να συμπονει τους αδελφους του Αλβανους.

Αυτη η τρελλα με τους αρχαιους πρεπει να τελειωσει. Η ¨κουλτουρα " τους ειναι τουλαχιστον ξεπερασμενη. Ανηκει στο χρονοντουλαπο ιστοριας.

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Ξέρεις Harry;

Έχασες το Gold σου…

Με άλλα λόγια έμεινες ξεβράκωτος... ή κοινώς γυμνός στα αγκάθια...

Η θεώρηση του Ελληνισμού είναι τόσο παλιά ή αρχαία όσο και σύγχρονη...

Οι δημιουργοί νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων είναι πρώτα γνώστες μιας ισορροπημένης γνώσης που βασίζεται στην Ελληνική γνώση ή σοφία...

Αναφέρομαι σε εκείνους που δημιουργούν και οχι σε εκείνους που επαναλαμβάνουν... Δεν αναφέρομαι σε επαναλαμβανόμενες μηχανιστικές εργασίες όπου το πνεύμα είναι δούλος του σώματος...

Αλλα όπως λες και συ... Τι ασχολούμαι... Harry… Harry with no Gold…

Ανώνυμος είπε...

Ολα τα εθνη της αρχαιοτητας ειχαν 5-6 επιστημονες πρωτοπορους...

Απο Ελλ. & Ρωμαιους,μεχρι Ασσυριους,Αιγυπτιους,Κινεζους.

Εμεις ειμαστε νεο εθνος ,300-400 ετων & εχουμε 0 πρωτοπορεια σε ολους τους τομεις...

kapa-skeptikos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kapa-skeptikos είπε...

Ο/Η Dersu είπε...

Ο/Η kapa-skeptikos είπε...
«...ισχύουν και στον Καναδά, παρ΄ότι εκεί το κράτος επεμβαίνει δραστικά στην οικονομια.»

Η λέξη «δραστικά» στην φράση σας είναι υπερβολή και θα δημιουργούσε λάθος εντυπώσεις σε όσους αναγνώστες την ακολουθήσουν.

Η οικονομική παρεμβατικότητα στον Καναδά, αν και κατά μέσον όρο είναι όντως μεγαλύτερη απ οτι στις ΗΠΑ, εν τούτοις παραμένει αρκετά χαμηλώτερη απ οτι σε Ελλάδα και γενικότερα Ευρώπη.
Αυτά σε γενικές γραμμές. Υπάρχουν δε και εξεραίσεις. Μερικές καναδικές πολιτείες πχ. Alberta και Saskatoon (ενδιαφέρουσα η Ελληνική προφορά) είναι συνολικά πιό οικονομικά ελεύθερες απο μερικές πολιτείες των ΗΠΑ πχ. New York, New Jersey και California.

28 Απρίλιος 2008 10:38 μμ

------------------------------

Αγαπητέ κύριε, αν και από μια άποψη συμφωνουμε, μάλλον θα πρέπει να δώσω λίγες ακόμη διευκρινίσεις:

Στον Καναδά και στην Ευρώπη δεν θα επέτρεπαν τα "κεντρικά" θεσμοθετημένα όργανα να παιχτεί το παιγνίδι με τις φούσκες των υπερτιμημένων ακινήτων (αυτό εννοώ ως δραστική παρέμβαση), που αγοράστηκαν με πανάκριβα επισφαλή δάνεια από τον φτωχοκοσμάκη (που δεν θα τα ξεπληρωνε ποτέ), των οποίων στη συνέχεια υποθηκεύτηκαν οι... μέλλουσες δόσεις (του φτωχοκοσμάκη, πάλι, που δεν θα τις έδινε) για να μεταμορφώθούν στη συνέχεια σε... περιζήτητα υπεραποδοτικά ομόλογα, τα οποία περέσυραν τις ήδη πλαστές τιμές των ακινήτων πάλι προς τα πάνω, ώσπου η φουσκα έσκασε και πήρε ο διάολος τους πάντες. (Περί τα τρία εκατομμύρια δανειστές βγήκανε -και δεν ξέρω ακόμη πόσοι θα βγουν- στα τρίστρατα, ενώ τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες, εδώ και μήνες μετρουν τις φούσκες από την ανάποδη, όπως και το δολάριο την αξία του, το πετρέλαιο και το ευρώ την... υπεραξία τους και το κακό δεν τελειωσε ακόμη...

Αυτά τα ζητήματα δεν ανήκουν στις αρμοδιότητες των όποιων πολιτειών, αλλα σε εκείνες των ομοσπονδιακών οργάνων που όφειλαν να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά. (Ο Γιώργος Κουμάντος έγραψε, προ ετών, ένα προφητικό κείμενο με τίτλο "Μια οικονομία γεμάτη μυστικά")

Κατά τα άλλα, έχετε απολύτως δίκιο (για τις πολιτείες). Αν και νομίζω ότι μιλάμε για πολυ διαφορετικά πράγματα: Εσείς, δηλαδή, έχετε κατα νου την παραδοσιακή φιλελεύθερη οικονομική αντίληψη, συμφωνα με την οποια το κράτος οφείλει να μην εμποδίζει τις οικονομικές δραστηριότητες των ατόμων (με πολυνομία, γραφειοκρατία, φόρους και παραλογισμούς), ενώ εγώ αναφέρομαι στον επιβεβλημένο ρόλο του κράτους ως ρυθμιστή και επόπτη των πολυσυνθετων, σύγχρονων, οικονομικών δραστηριοτήτων και μεγεθών, με στόχο την αποφυγή περιπετειών πχ κρίσεων, ανεργίας, δυσβάστακτης αιφνίδιας ύφεσης κλπ.

(Οι πολιτείες δεν ρυθμίζουν τα "κρίσιμα" επιτόκια, ούτε έχουν τη δικαιοδοσία και δυνατότητα να επιβλέπουν την κινηση κεφαλαίων σε διαπολιτειακό επίπεδο, προκειμένου να αποφασίσουν το άνομο ή το σύννομο ή και το αδιέξοδο μιας οικονομικής δραστηριότητας.)

Να μία ακόμη απόδειξη, ότι ο κοινός νους, που προτείνει ο κος Μάνος δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, όπως σοφά επισήμανε ο ΝικόΔημος.

Με εκτίμηση

Κάπα

Dersu είπε...

Ο/Η gnik είπε...
«Είναι τεκμηριωμένα αυτά που λες δηλαδή έχουν συμβεί σε εσένα ή τα έχεις παρακολουθήσει από πολύ κοντά ?»

Ναί στο μερος που ζω (και στα περισσοτερα μερη). Αλλά διαφέρει απο πόλη σε πόλη, συνοικία σε συνοικία (αναφέρω πιό κάτω)

Ο/Η gnik είπε...
«Τώρα για μεγαλύτερες κατασκευές που στεγάζουν περισσότερα άτομα πιστεύω ότι θα υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος.»

Μαλλον, αλλα δεν είμαι απόλυτα σίγουρος. Δεν είχα επαφές με μεγαλύτερες κατασκευές. Και πάλι φαντάζομαι διαφέρει απο πόλη σε πόλη


Ισως αξίζει να πω, διότι ίσως φανεί λίγο περίεργο σε Ελληνες αναγνώστες, είναι οτι δεν υπάρχουν πχ. ενιαίοι οικοδομικοί κανονισμοί που να ισχύουν σε όλες τις ΗΠΑ. Ούτε καν σε ολόκληρες πολιτείες. Οι όποιοι οικοδομικοί κανονισμοί αυτού του τύπου υιοθετούνται συνήθως σε τοπικό επίπεδο απο τα διάφορα counties και cities (κάπως αντίστοιχα σε νομαρχίες και δήμους στην Ελλάδα) αν και πολλοί δήμοι και κοινότητες αποφασίζουν να υιοθεήησουν κάποιον απο τους διάφορους τυποποιημένους κανονισμούς η έστω κομμάτια αυτών . Τι ίδιο πχ. ισχύει και για τα σχολεία. Το τι θα διδαχτεί κάποιος στην 3η πχ δημοτικού μπορεί να διαφέρει πολύ απο πόλη σε πόλη.

Κατά την γνώμη μου αυτός ο αυτοπροσδιορισμός δίνει μία ικανότητα επιλογής, συναγωνισμού και πειραματισμού με διάφορα συστήματα. Θέλει κάποιος τη όποια προστασία μιάς γραφειοκρατικής πολεοδομίας και τα συνεπαγόμενα έμμεσα και άμεσα έξοδα τα οποία θα συμπεριλιφθούν αναπόφευκτα στο τελικό κόστος αγοράς της τελειωμένης κατοικίας. Αν ναι, διαλέγεις ένα πιο παρεμβατικό περιβάλλον όπως πχ. New York, New Jersey. Εαν προτιμάς λιγότερη γραφειοκρατική προστασία διαλέγεις οποιοδήποτε σχεδόν άλλο μέρος των ΗΠΑ. Υπάρχουν πολλές αποχρώσεις.

neoinileias είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
neoinileias είπε...

Η εξάπλωση των ναρκωτικών τείνει να γίνει πολιτισμός.

mantz είπε...

Να κάνω κι εγώ το αμάρτημα να βγω εκτός του αρχικού θέματος για να επιβεβαιώσω τα όσα λέει ο dersu στο τελευταίο του σχόλιο περί κατοικιών.
Ενδεικτικά κάποιους κανονισμούς (μιας κάποιας πόλης) μπορείτε να δείτε εδώ.. Ενδιαφέρον έχει το έντυπο "Guide to Residential Process". Μια επιπλέον διαφορά που θα εντόπιζα με το ελληνικό σύστημα είναι ότι και εκεί υπάρχει γραφειοκρατία (στο να κτίσεις) αλλά αυτή είναι σαφής, απλούστερη και δομημένη. Όχι χαώδης, δαιδαλώδης και απειλητική. Είναι δηλ. πραγματική γραφειοκρατία και όχι τριτοκοσμικό ομοίωμα γραφειοκρατίας.

magnon είπε...

Ή δεν ξέρετε τι λέτε και σκόπιμα παραπλανείτε του αναγνώστες, ή έχετε μεσάνυχτα και ο εγωισμός σας αποτρέπει να παραδεχτείτε τα λάθη. Εγώ έχω κτίσει σπίτι στην Ελλάδα και διαβάζοντας το έντυπο

http://www.columbiascgateway.com/content/pdf_PZ/DC_UTILITY_MAIN_CONSTRUCTION.pdf

Έφρυξα κυριολεκτικά από το χαρτομάνι. Βέβαια οι Αμερικάνοι τα παίζουν στα δάκτυλα τους, και τα κάνουν αυτά σε ένα καθισιό στην τουαλέτα, μεταξύ χέσιμου και κατουρήματος. Άκου εκεί να υποβάλεις πλήρες σχέδιο αποχέτευσης. Όχι ότι θα έκανε κακό να υπήρχε και εδώ κάτι τέτοιο, αλλά δεν σου το ζητάνε. Έχω την απορία να μάθω πια δυσκολία υπάρχει εδώ στην Ελλάδα και σας φαίνεται τόσο τριτοκοσμικό. Το αντίθετο ισχύει στην πραγματικότητα. Τα έχουμε φορτώσει όλα στην υπογραφή του μηχανικού και γίνονται του κόσμου οι αυθαιρεσίες χωρίς να ελέγχει κανένας κανέναν. Περισσότερη γραφειοκρατία και πραγματικούς ελέγχους χρειαζόμαστε. Να μοιάσουμε κάποτε τους Αμερικάνους. Και τέλος, από αυτό το έγγραφο και τα άλλα γίνεται σαφές ότι ο μηχανικός και λοιποί επαγγελματίες είναι απαραίτητοι και στις ΗΠΑ. Παντού βλέπω να σου ζητούν qualification’s license number. Μέχρι πριν λίγα χρόνια (στην ζούλα και σήμερα) μπορούσες στην Ελλάδα να κάνεις τα υδραυλικά και ηλεκτρικά μόνος σου, και κάποιος φίλος ηλεκτρολόγος σου υπέγραφε το χαρτί (για τον υδραυλικό δεν ήταν απαραίτητο).

Dersu είπε...

Αυτό που δεν διάβασες, πρωτού κάνεις κριτική γιά έναν κόσμο που μάλλον ποτέ δεν γνώρισες, είναι η δεύτερη σελίδα της αίτησης όπου λεει:

“…to be completed when the homeowner is applying for permit …”

“..The exemption allows you, as the owner of your property, to act as your own builder even though you do not have a license. You must supervise the construction yourself. You may build or improve a one_family or two_family residence.”

Με άλλα λόγια, οι μηχανικοί, και οι εργολάβοι, και τελικά και οι εργάτες, είναι προαιρετικοί. Απλώς εάν έχεις μισθώσει μηχανικό η εργολάβο τότε δηλώνεις τον αριθμό αδείας του στην αίτηση.

…Βέβαια το γεγονός οτι, στη συγκεκριμένη πόλη, η ελευθερία αυτή φαίνεται να επιζεί ως εξαίρεση μπορεί να σημαίνει ότι απειλείται με εξαφάνιση.

Βλέπεις και στην Αμερική το κοινό παρασύρεται από τις σειρήνες της κρατικής προστασίας . Ο προγονός τους, ο Jefferson, τους είχε προειδοποίησει «...The normal state of things is for the state to advance and for liberty to yield,… therefore eternal vigilance is needed…» αλλά η συμβουλή του σιγά σιγά ξεχνιέται. Που και που αντιλαμβάνονται οτι η, ακόμα μεγάλη σχετικά ελευθερία τους, διαβρώνεται σιγά σιγά και προσπαθούν να την αποκαταστήσουν. Αλλά, όπως και εσείς στην Ελλάδα ίσως έχετε διαπιστώσει ακόμα καλλίτερα, όταν πλέον φορέσεις στον εαυτό σου χειροπέδες τότε δεν μπορείς πιά να χειριστείς ούτε το κλειδί να τις ξεκλειδώσεις.

Dersu είπε...

...Οσο γιά την χαρτούρα είναι συνολικά λιγότερη απ ότι την Ελλάδα (ναι μεν σχέδιο αποχέτευσης αλλά όχι παράβολα σε τράπεζες ΦΕΚ, ΜΕΚ, ΙΚΑ, περιοδικές δηλώσεις, ΦΠΑ, αποδείξεις για το ρεύμα κλπ. που κάποτε παρακολούθησα συγγενή μου να υπομένει).

Η δική μου εμπειρία όταν επέκτεινα το σπίτι μου (διπλασίασα την επιφάνεια του) στην California (ουσιαστικά από τις πλέον ανελεύθερες πολιτείες) ήταν ότι: έκανα μόνος μου τα σχέδια και μετά έκανα τηλεφωνικώς ένα ραντεβού με το δήμο για τις 9 το πρωί. Από τις 9 μέχρι τις 11 το πρωί διαδοχικά καθώς καθόμουνα εγώ στην ίδια πάντα καρέκλα ήρθαν διαδοχικά 3 ελεγκτές σχεδίων και κάθησαν απέναντι μου για 15 λεπτά ο καθένας. Μου είπαν ότι έπρεπε να αλλάξω κάτι (στην αποχέτευση όντως!). Εκανα επί τόπου καινούργιο ραντεβού για δύο μέρες μετά και στο δευτερο αυτό ραντεβού ένας ελεγκτής κύτταξε τις διορθώσεις μου. Μετά απο 1 ώρα είχα την άδεια στα χέρια μου. Στην ανέγερση, έκανα μόνος μου το 1/3 της δουλειάς συμπεριλαμβανομένης και της ηλεκτρικής εγκατάστασης.
ΙΚΑ στον εαυτο μου? Αγνωστη έννοια.

Dersu είπε...

...παρ όλα αυτά...

...οπως είπα και προηγουμένως, το οτι ο κρατικός παρεμβατισμός είναι μικρότερος στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ελλάδα είναι μια γενικότητα στην οποία υπάρχουν εξαιρεσεις.

Πχ. στην πόλη που ζώ δεν μπορείς να αγοράσεις σπίρτα αν δεν είσαι 18 ετών! (ήδη ακούω Ελληνες να κραυγάζουν «καλό θα ήταν να γινόταν και εδώ»). Επίσης πχ. απαγορεύονται τα πυροτεχνήματα. Σε μερικές παραλίες απαγορέυεται το ?καπνισμα?! (όχι δεν καπνίζω ο ίδιος, ούτε κάπνισα ποτέ).

Αλλά μην βγάζετε γενικά συμπεράσματα απο εξαιρέσεις. Γενικά στις ΗΠΑ κάποιος αισθάνεται πιο ελεύθερος, ειδικά οικονομικά ελεύθερος. Και σε αυτό επαναλαμβάνω οφείλται η επιτυχία των ΗΠΑ. Γι τον συσχετισμό αυτό δεν μου έχει μείνει καμμία αμφιβολία.

κούκλοθ είπε...

Ο Μάνος (ο Στέφανος, όχι ο Χατζιδάκις) κάνει αυτό που έπρεπε να είχε κάνει κι ο Δήμου: Γράφει το πόστ του, σχολιάζει καναδυό φορές άν βρεί νόημα και αφήνει τους άσχετους να πλακώνονται μεταξύ τους.

magnon είπε...

Το έχω διαβάσει. Μιλάει για supervisor/constructor και περιορίζεται σε κατασκευή κατοικίας μιας οικογένειας ή το πολύ δύο και δεν μπορείς να τα πουλήσεις εάν δεν περάσουν δύο χρόνια. Εάν κατασκευάσεις διαμερίσματα να τα νοικιάσεις ή να πουλήσεις, τότε σε υποχρεώνουν να προσλάβεις κατασκευαστές. Αυτός ο περιορισμός δεν υπάρχει εδώ. Εδώ κάλλιστα μπορείς να κτίζεις και να τα πουλάς ή να τα νοικιάζεις αμέσως. Εκτός αυτού, δεν βλέπω πως μπορείς να παρακάμψεις την license number όταν κάνεις αίτηση στο ηλεκτρικό δίκτυο ή στο υδραυλικό, αποχέτευση, γκάζι. Εάν είσαι ηλεκτρολόγος βάζεις την δικιά σου άδεια, διαφορετικά θα προσλάβεις επαγγελματίες. Αυτά τα παράβολα, ΦΕΚ, ΜΕΚ δεν τα ξέρω και καλώς πληρώνεις ΙΚΑ εφ’ όσων γίνεσαι εργοδότης και απασχολείς προσωπικό. Τελικά υπάρχει πολύ περισσότερη γραφειοκρατία εκεί από εδώ. Από το «κτίζω ότι θέλω όπου θέλω» καταλήξαμε να κτίζεις εκεί κάνοντας 100 αιτήσεις αδείας και εδώ μόνο μία. Όλα αυτά εδώ τα κάνει ο μηχανικός. Εκεί να κάνουν εκατό ελέγχους και εδώ να μην γίνεται κανένας έλεγχος. Εδώ ο μηχανικός θα υποβάλει τα σχέδια για την άδεια, κανένας υπάλληλος της πολεοδομίας δεν θα τα ελέγξει, κανένας μηχανικός δεν ελέγχει αν όντως έκτισες ότι λένε τα σχέδια και η άδεια. Όλα δουλεύουν με καλή πίστη. Με αποτέλεσμα να υποβάλεις σχέδια και να ζητάς άδεια να κτίσεις ένα αναψυκτήριο και στην πορεία να προκύπτει μία βιλάρα των 500 τμ.

Dersu είπε...

isodimatias taratsas,

Τελικά έχεις δίκιο. Η περισσότερη γραφειοκρατία της Αμερικής και όχι η λίγη της Ελλάδος είναι τελικά το κλειδί της παραγωγικότητας.

Υ.Γ. Καλή πρωτομαγιά (και ας δουλεύουν σήμερα πέμπτη στο Σικάγο).

Kαπα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Kαπα είπε...

Σχετικά με το τι "έπρεπε να κάνει ο Νίκος Δήμου"


Ο Νίκος Δήμου, ως στοχαστής και λογοτέχνης και πιστός στην παράδοση των ευρωπαίων διαφωτιστών, (ευτυχώς για μας τους νεότερους που έχουμε υπόψη μας το σύνολο έργο του) σωστά έπραξε και συμμετείχε δυναμικά στο μπλόγκ του, προσφέροντας έτσι στη κοινωνία και στον κόσμο των Τεχνών, των Γραμμάτων και των Επιστημών, μία ακόμη σημαντική υπηρεσία, καθώς, μεταξύ άλλων, σε ορισμένες περιπτώσεις μπόρεσε να αναβιώσει κάτι από την αύρα των Πλατωνικών Διαλόγων.

Με εκτίμηση

Κάπα

ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ είπε...

Γιατί η σύγκριση θα πρέπει να γίνεται με τις ΗΠΑ των 300.000 κατοίκων, της αχανούς έκτασης και της διαφορετικής κοσμοθεώρησης και όχι με άλλα σύγχρονα κράτη που τουλάχιστο πληθυσμιακά βρίσκονται πιο κοντά μας ;

Πάρτε μια Σουηδία, μια Ολλανδία και κάνετε copy-paste το εργασιακό - ασφαλιστικό τους καθεστώς !!

Αλλά αυτό, θα μου πεις, δε συμφέρει πολλούς, ιδιαίτερα εκείνους τους βολεμένους νεοέλληνες που δουλεύουν ψιλό γαζί τη συντριπτική πλειοψηφία των αφελών συμπατριωτών τους, τους οποίους τελικά και απομυζούν !!

magnon είπε...

Μη τα γενικεύομε όλα. Ας περιοριστούμε στις οικοδομές. Στις μικρές κοινότητες εδώ ούτε σχέδια υποβάλεις. Υπάρχει και μία λογική εξήγηση για αυτό. Συνεχώς θα έχεις τους γείτονες σου στο κεφάλι σου να ελέγχουν τα πάντα. Από την τήρηση των ορίων του οικοπέδου, τα υψόμετρα της οικοδομής έως πια υλικά χρησιμοποιείς και που πετάς τα μπάζα. Ο Δήμου θα το χαιρόταν ότι άλλος ένας μύθος καταρρίφθηκε. Ότι εδώ υπάρχει πολύ γραφειοκρατία στις οικοδομές και αλλού λιγότερο. Η αλήθεια είναι ότι ναι μεν η νομοθεσία είναι ίδια με τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, αλλά στην εφαρμογή υστερούμε. Από την άλλη πάλι, ο Δήμου σαν γνωστός ανθέλληνας θα είχε λογοκρίνει όλη την συζήτηση.

Lefteris είπε...

απει ρωταν

Να κάνεις copy-paste τη Σουηδία χωρίς τους φόρους της; Ξέρεις τι είναι να ζεις μετρώντας δίφραγκα μέσα στο κρύο και έχοντας την τεράστια ποικιλία των δύο (2) ή τριών (3) εστιατορίων/καφέ να επισκεφτείς το καλοκαίρι... δεν είναι η Σουηδία παράδεισος μάγκες...

Έχεις δίκιο πάντως για τις ΗΠΑ, είναι άστοχες οι συγκρίσεις. Είναι σαν να λέει κάποιος "να συγκρίνω την τάδε χώρα (μία μεμονωμένη χώρα) με μια Ευρωπαϊκή Ένωση 50 χωρών.


Στην Ελλάδα το θέμα είναι η αποκέντρωση. Η Αθήνα είναι σαν τη Νέα Υόρκη (βρώμικη, άστατη και ακριβή) και συνεπώς καταδικασμένη.

Η Ελλάδα χρειάζεται Chicago (οργανωμένο, καθαρό και οικονομικό), ή και νέες πόλεις που θα αναπτυχθούν σε σωστή βάση από τις τωρινές, ή και ανάπτυξη εργασιών και εμπορίου σε μικρότερες πόλεις (στις ΗΠΑ οι μεγάλες εταιρίες έχουν γεμίσει με παραρτήματα την επαρχία, διότι είναι πιο φτηνά και βολικά).

Σκεφτείτε αποκέντρωση! (όταν ζούσα στο Ηράκλειο, έβγαινα κάθε μέρα και περπατούσα κι έβλεπα κόσμο... όταν ζούσα στην Αθήνα, παρά το ότι στην Αθήνα ήταν οι περισσότεροι συγγενείς, έβγαινα μια φορά τη βδομάδα και κατά τα άλλα ταράστα κι απομόνωση).

Αποκέντρωση και καλό φαγητό και καλή κι ευχάριστη ζωή!

gnik είπε...

@ lefteris

Εύστοχος όπως τις περισσότερες φορές.
--------------------
Αποκέντρωση
Παρέμεινε όνειρο θερινής νυκτός
Όλα για την κεντρική εξουσία και το χλαπάκιασμα.

Η επαρχία στην Ελλάδα είναι άλλο κράτος και άλλοι πολίτες.
Δεν πειράζει …Θα γυρίσει και ο τροχός.

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@ Lefteris

Καλές αναφορές και σύντομες...

Όσο για τις νέες πόλεις Lefteris έχω να πω δυο πράγματα;

Το πρώτο είναι οτι στην Ελλάδα είμαστε άρρωστοι με την ιδιοκτησία...

Επιπλέον έχουμε διαμορφώσει ένα απόλυτα ανόητο θεσμικό πλαίσιο για να έχουν δουλειά οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι...

Να σου θυμίσω τις συχνά άθλιες παρεμβάσεις διαφόρων ιδρυμάτων, (βλέπε π.χ. το ανόητο καθεστώς κληροδοσίας στα ιδρύματα με τις επιτροπές διαχείρισης που συνήθως κοιτάζουν πως να εκμεταλλευθούν τα ακίνητα αποκομίζοντας ίδια οφέλη)

Έτσι δεν ξεκίνησαν ακόμα τα γκρεμίσματα στην Αθήνα που βρωμάει και ασφυκτιά.

Η Αθήνα θέλει γκρέμισμα σε ποσοστό τουλάχιστον 30% για να γίνει πόλη..

Ήδη εξαιρετικά μεγάλος αριθμός πολυκατοικιών έχουν καταστραφεί απο τους σεισμούς και οι ιδιοκτήτες τους, αφού κάλυψαν τα ρήγματα με γύψο... τα μοσχοπουλάνε σε ανίδεους νέους Ελληνες ιδιοκτήτες ή μετανάστες σε καλές τιμές!!!

Ακόμα όμως και κατεστραμμένες να μην είναι, είναι ακατάλληλες για τις σημερινές συνθήκες διαβίωσης.

Το δεύτερο είναι οι νέες πόλεις..

Και εδώ εμφανίζονται οι ψευτο περιβαλλοντολόγοι και κάνουν τα πράγματα άνω κάτω.

Στην Γαλλία ο Σαρκοζί πέρασε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη 10 νέων πόλεων.

Στην Ελλάδα ας ξεκινήσουμε με μια για να μάθουμε το πως πρέπει να λειτουργεί και τι πρέπει να προσφέρει μία σύγχρονη πόλη αντι να συνεχίζουμε το σχεδόν μεσαιωνικό σύστημα δόμησης και επέκτασής τους.

Ας σχολιάσει και ο κύριος Μάνος το καθεστώς «πετροφιλίας» που διακατέχει τον Ελληνα μαζί με το συνοθύλευμα των νόμων που δυσκολεύουν τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Πόλεων... Πόλεις που για μένα είναι απλά Οικιστικές Χαβούζες.

nikiplos είπε...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος, Lefteris και άλλοι είπαν αλήθειες αν μη τι άλλο...

Οι αιτίες πολλές... τα 5 εκατομύρια της πρωτεύουσας αν έσπαγαν σε 5 πόλεις θα έπρεπε η χώρα να έχει 5 ισάριθμες υποδομές... Νοσοκομεία, πανεπιστήμια κλπ... Την εποχή των Βασιλέων ήταν έξοδα που θα έλειπαν από την καλοπέρασή των, κι έτσι ανέθεσαν στον Καραμανλή Κων/νο να μαντρώσει τους χαχώλους... κάτι εξυπηρετικό και για τη μετεμφυλιακή Ελλάδα που μάζευε τις σάρκες της...
Αυτό βόλευε και τους πολιτικούς που μπόρεσαν να διορίζουν ανέξοδα και να φτιάξουν αυτόν τον ενεργοβόρο αντιπαραγωγικό δημ. τομέα...

Σήμερα? Η Ελλάδα καταστράφηκε από τους εργολάβους... οριστικά νομίζω... Η ενεργοβόρα, αντιπαραγωγική υδροκέφαλη πρωτεύουσα θα σπαταλάει κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη... ΠΧ Ανάπτυξη θα ήταν να φτιαχτούν άμεσα (σε πλάνο 5ετίας) σύγχρονοι σιδηρόδρομοι σε όλες τις Ελληνικές πρωτεύουσες... Αυτό θα έλυνε ταυτόχρονα 5 ή 6 πράγματα:

1. θα ανακούφιζε τους δρόμους και οι λάτρεις των 4 τροχών θα απολάμβαναν καλύτερα τα 100000€ που ξόδεψαν για να είναι ακινητοποιημένοι στην Αττική οδό...

2. φθηνότερο μεταφορικό κόστος των προϊόντων και άρα το γάλα 0.80/λίτρο όσο έχει εδώ στη Γαλλία ανέρωτο και όχι 1.70/λίτρο νερωμένο στα ΣΜ της Αθήνας
3. Αποκέντρωση για πολλούς... το τρένο σε φέρει στην πρωτεύουσα μέσα σε 4 ώρες το πολύ οπότε η αστυφιλία για λόγους εργασίας ή υποδομής υγείας θα ανακουφιζόταν... Θα ανακουφιζόταν και η υγεία γιατί περιφερειακά νοσοκομεία θα αναλάμβαναν σημαντικό βάρος από τα 3 εφημερεύοντα που σηκώνουν 6 εκατομύρια τριτοκοσμικούς σήμερα στο Λεκανοπέδιο...
4. Ποιοτικότερες οικιστικές λύσεις για πολύ κόσμο...
και άλλα πολλά...

Ακούσατε κανένα πρόγραμμα για σιδηρόδρομους στην Ελλάδα? ούτε και θα ακούσετε...

'οσο για το κόστος οι ειδικοί ας μιλήσουν. Τι είναι φθηνότερο μια οδός ταχείας κυκλοφορίας με 3 λωρίδες ανά κατεύθυνση ή μια διπλή ηλεκτρική σιδηροδρομική γραμμή? Μην παρασυρθείτε από το δυνητικό κόστος μιας εφαρμογής σήμερα γιατί δεν υπάρχει τέτοια στην Ελλάδα... Αν ξεκινήσει όμως, σε 3 ή 4 χρόνια θα είναι πάμφθηνη...

Αντ' αυτού, συνεχίζουμε να φτιάχνουμε δρόμους για να πήξουν στην Πατησίων και στην Κηφισίας και στα δαχτυλίδια...

Αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έχουμε στην Ελλάδα για να θιγούν τα συμφέροντά τους... Οι μεγαλέμποροι ας επενδύσουν στα τρένα με την ενεργή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (την θεωρώ εκ των ουκ άνευ...)

ζητάω συγνώμη από τον οικοδεσπότη για την κατάχρηση του χώρου...

Ανώνυμος είπε...

Εχω βαρεθει ν' ακουω αναρχοαριστερες μπαρουφες περι πολεοδομησης & συγκοινωνιας...

Το μελλον το δειχνει το Χιουστον.
Συνεχης επεκταση του ¨σχεδιου πολης ",νεοι δρομοι,χωρις ΜΜΜ.Μονο για πολιτισμο,δηλ ΙΧ

Ηδη στο Αμερικα ο κοσμος ψηφιζει δια της μετακομισης. ΝΥ,ΛΑ,Σικαγο ειναι για μαζοχες...

nikiplos είπε...

Ο/Η harrylogue, πρόσεχε, βάζεις ταμπέλες στους ανθρώπους... είναι πολύ μυωπικό... (με εμένα πάντως έπεσες πολύ έξω...)

και τα σχόλια σου έχουν μια αντίφαση...

Αν δεν έχεις πάει στο Χιούστον, θα σου φανεί χωριό... εκτός από τη γειτονιά με τα σκαισκράπερσ... μέχρι και κοτέτσια έχει στο κέντρο, λαμαρίνες παλιές κλπ, ενώ δεν θα άντεχες να πιείς καφέ από τη βρώμα στα μοτελσ του...

Κατά τα άλλα μιλάς για κάτι ουτοπικό αδύνατο για την Ελλάδα...12 και 14 μέτρα πλάτος που έχουν τα "στενάκια" του που να τα βρεις στην Αθήνα?
Θα μπορούσε να γίνει η Αθήνα Χιούστον αν απο την Εποχή του Μακρυγιάννη και ύστερα οι συντελεστές δόμησης παρέμεναν οι ίδιοι και πιο κάτω ακόμη...

καλύτερα να έχουμε στο νου μας κάτι πιο εφικτό...

να γκρεμιστούν αρκετές πολυκατοικίες, και να φτιαχτούν καινούριες. Ουρανοξύστες με χαμηλούς όμως συντελεστές δόμησης... Έτσι θα προκύψουν πλατείες, πάρκα, χώρος για τρένα, και άφθονος χώρος για αυτοκίνητα... (για όσους θέλουν αυτά να τσουλάνε δλδ κι όχι να είναι ακίνητα).

Δεν λέμε αυτό να γίνει γρήγορα... Αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου... Για τα τρένα θεωρώ άμεση ανάγκη να γίνει αυτό που είπα... Δεν μπαίνω σε κόπο να το εξηγήσω... γιατί ξέρω ότι είναι προφανές και σε σένα...

Ανώνυμος είπε...

Κοτετσια εχει & στο Γαλατσι & στον " Ελαιωνα ¨...Ολες οι πολεις εχουν γκεττο...

Τα ΜΜΜ ειναι το συμβολο της σοσιαλιστικης βαρβαροτητας.

Κανενας πολιτισμενος δεν γουσταρει να κολλαει Ασιατικη γριππη απο τον αποφυλακισμενο ή τον λαθρομεταναστη διπλα του.

Η ουσια ειναι οτι η συγκριση USA -GR εχει τοσο νοημα,οσο του Ολυμπιακου με Πανγκατζολιακο. Οι Γκατζοι δεν θα γινουν ποτέ Γαυροι.

Οι οπαδοι ομως,μπορουν...

nikiplos είπε...

Ο/Η harrylogue
Εδώ σε βρίσκω κάπως...

Τα ΜΜΕ δεν είναι για να είναι υποχρεωτικά και οτιδήποτε άλλο μηδέν... είναι για να κουβαλούν τον κόσμο στις δουλειές του χωρίς να τον έχουν σκλάβο - υποθήκη νταβατζιλίκι να αγοράσει αυτοκίνητο... Στην Ελλάδα ένα ΙΧ κοστίζει 400€/μήνα μαζί με συντήρηση-ασφάλειες κλπ αν το αγοράσεις χωρίς την επιδότηση έτερων γονέων κλπ...

Στην Αθήνα δεν έχεις εναλλακτική... ή παίρνεις ΙΧ ή κόβεις το λαιμό σου... και σου μιλάει ένας που στην Αθήνα εξυπηρετείται από Μετρό, έχει την πολυτέλεια να έχει πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας κλπ... όμως αποτελώ εξαίρεση...Ο πολύς κόσμος ζει στη σύγχυση... Δεν έχει εναλλακτική ούτε χρήμα για αυτό και κυκλοφορούν ακόμη σαράβαλα...

Εδώ στο Παρίσι, κυκλοφορούν σαράβαλα αλλά μόνο από αυτούς που ζουν πολύ μακριά από ΜΜΜ.
Γνωρίζω μια πληθώρα στελεχών εταιριών με καλούς μισθούς που δεν έχουν ΙΧ. Δεν το έχουν ανάγκη... προτιμούν να έχουν ποιότητα στη ζωή τους (τόσο ωραία λέξη) και να νοικιάζουν το Καλοκαίρι στη Βρεττάνη ότι τραβάει η ψυχή τους...
Στον περιφερίκ έχω δει αρκετούς Εγγλέζους ακίνητους με τους οδηγούς τους να θέλουν 1,5 ώρες να φθάσουν στο κέντρο... Εδώ τα κτήρια είναι άθλια, αλλά η πόλη τουλάχιστον λειτουργική, και αυτό ισοσταθμίζει κατά πολύ την ποιότητα ζωής...

όταν μαντρώνεις 6 μύρια σε ένα "κοτέτσι" τότε ναι πέφτεις ο ένας στον άλλον και κινδυνεύεις και από ασιατική γρίππη και πολλά...

μέχρι όμως να αποκεντρώσεις αυτό το συμφερτό, αν δεν κάνεις κάτι, θα καταντήσουμε σαν το Σάο Πάολο, το Μοντεβιδέο την Ασσουνσιόν, που οπλοφορούν όλοι (η αστυνομία είναι λίγο έως πολύ σαν τους δικούς μας βλαχο-μπατσάκους), και έχουν γύρω στους 1200 νεκρούς το χρόνο από πυροβολισμούς που γίνονται στις Εθνικές οδούς από τσαμπουκάδες...

Μπορεί εμείς οι νεο έλληνες με τα τσαρουχάκια μας να οραματιζόμαστε ΝΥ και ΛΑ, αλλά με τον παρά μας μέχρι Μπογκοτά φθάνουμε....

Γενικά πιστεύω ότι πρέπει πρώτα να λύσουμε τα subsistances και μετά να πάμε στα πιο élégant...
Αλλιώς ο κόσμος μας μουντζώνει και γράφει στα τέτοια του τους νόμους και όλα (όπου μπορεί κι όπου τον παίρνει) για να ανασάνει λίγο...αλλά πλέον οι λύσεις αυτές δεν δουλεύουν... δεν χωράμε...

Και τέλος ναι κοτέτσια υπάρχουν και στο κέντρο του Λονδίνου... (ακριβώς πίσω από το cité και πάνω απο το Depford)...

σε ασπάζομαι

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@harrylogue

Όποιος ισχυρίζεται ή πιστεύει σε αυτό «Τα ΜΜΜ είναι το σύμβολο της σοσιαλιστικής βαρβαρότητας» περαστικά του...

Ακόμα και ο διάλογος μαζί του είναι περιττός...

Με εκπλήσσουν πάντως οι γνώσεις όλων εδώ για τις τοποθεσίες των κοτετσιών... παγκοσμίως...

Μήπως έχω πέσει σε blog υψηλού επιπέδου κλεφτοκοτάδων...;

Ανώνυμος είπε...

Σε αλβανομωραιτη & αν μιλας,
τα λογια σου χαλας...

Καποιος ποιητης το ειπε ωραια...

Παραφραζοντας...

Οσα διπλωματα,ντοκτορα,B.Sc,M.Sc,Phd

& να παρεις,

παλι θα μυριζει το
αρβανιτοβλαχικο τσαρουχι σου...

Ωραιο μαγαζι ανοιξε οι Μανος...

200 σχολια & δεν εμφανιζεται

Δημήτρης ηλεκτρολόγος είπε...

Προαιρετική η εφαρμογή των νόμων ...

Προαιρετική και η εφαρμογή των καλών τρόπων σε blogο διάλογο.

gnik είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
gnik είπε...

Για όσους δεν έτυχε να την διαβάσουν επειδή αποφεύγουν (και πολύ καλά κάνουν)
τα blog των δημοσιογράφων με τα πολλά ανώνυμα υβριστικά σχόλια Αποκλειστική συνέντευξη με τον Στέφανο Μάνο

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Σχολιάζοντας την συνέντευξη του Στέφανου Μάνου θα ξεκινήσω απο το σχόλιο του john anast,

«Ένας πολιτικός, δεν αρκεί να έχει σωστές σκέψεις και ιδέες. Πρέπει να έχει και τρόπο να τις κάνει πράξη. Αυτό πιστεύω πως είναι και το μείον του Στ. Μάνου»

Θεωρώ ότι είναι το μόνο αρνητικό σχόλιο για την εξαιρετική συνέντευξη του Στέφανου Μάνου.

Ο κύριος Μάνος, είχε πάντα ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης που του έδινε την πρωτοτυπία και την φρεσκάδα των μη αναμενόμενων προτάσεων και λύσεων.

Το έχει αυτό το πλεονέκτημα διότι δεν περιορίζεται όπως οι περισσότεροι απο όρια και συμβατικούς τρόπους σκέψης. Δεν τα συνειδητοποιεί καν ... εκτός απο εκείνα που επιδιώκει να αντιμετωπίσει.

Αυτό ίσως εξηγεί το ότι είχε σαν σύμβολο στο κόμμα που δημιούργησε κάποτε τον Ταύρο... που ειλικρινά δεν καταλαβαίνει απο όρια αλλά επιτίθεται και όποιον πάρει στον δρόμο του...

Αυτό όμως δεν είναι γνώρισμα της πολιτικής του Κώστα Καραμανλή που μεγάλωσε σε «κονσέρβα» πολιτικής και λειτουργεί απο «κονσέρβα» πολιτικής....

Απο την άλλη, το ΠΑΣΟΚ στο άγχος του να διατηρηθεί ως κόμμα εξουσίας κάνει τόσες παραχωρήσεις που δεν έχει πλέον ούτε ιδεολογικό ούτε καν λογικό υπόβαθρό...

Ενα συνοθύλευμα ανθρώπων είναι που πότε τραβάνε δεξιά και πότε αριστερά ενω αρκετοί στρίβουν πριν δοθεί το σχετικό παράγγελμα... όπως στα πρώτα μαθήματα βάδην των μαθητών του δημοτικού που δεν έχουν ακόμα παρευρεθεί σε παρέλαση...

Ο Μάνος έχει το ελάττωμα της μη επιβολής των θέσεών του, δεν κτυπάει το χέρι στο τραπέζι όταν υποστηρίζει τις θέσεις του... δεν προβάλει εκτός απο τις θέσεις του και τα σημάδια οτι μπορεί και να τις επιβάλει...

Παρά ταύτα κατά τις περιόδους της υπουργίας του κατέφερε να εισάγει αρκετές καινοτομίες στην λειτουργία του Ελληνικού κράτους.

Θα ήταν ευτύχημα αν το μυαλό του Μάνου είχε κλωνοποιηθεί... σε έναν νεο δυναμικό πολιτικό με μάτια που να λάμπουν απο λαχτάρα στο να παει αυτός ο τόπος μπροστά...

Είναι μια ευχή που φοβάμαι οτι θα πάει χαμένη...

Όμως έστω και απο το Blog του μπορεί να κερδίσει νέους και δυναμικούς ανθρώπους γεμάτους ιδέες, εντιμότητα και μαχητικότητα για ενα καλύτερο αύριο.

Ας το ελπίσουμε και με την συνεργασία του ας το επιδιώξουμε...

Ανώνυμος είπε...

Μια που αναφερθηκε η συνεντευξη Μανου,καθιστα σαφες,οπως αλλωστε σε ολη του τη καρριερα,οτι ειναι ελληνιστης ενω ειναι μαλλον αλβανογραικος,με καταγωγη μωραιτικη,η δε συζυγος του Ολλανδη...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@harrylogue, παιδί μου,

μήπως τα έχεις εντελώς χαμένα;

Άντε πάρε τους βώλους σου και πήγαινε πάρα πέρα να παίξεις...

Η παραλία των Bloggers έχει καλύτερα μέρη για σένα...

Εδώ είναι μόνο για μεγάλους... και ευφυείς...

Ανώνυμος είπε...

Κατι μου μυρισε...

Που δεν ξεπλενεται με διπλωματα...

gnik είπε...

Παναγιώτη
Μην μας αποπαίρνεις τον harry
Ότι και να λέει τον έχουμε συνηθίσει χρόνια τώρα και μας είναι απαραίτητος.
Δεν είναι λίγες οι φορές που μας έφτιαξε το κέφι… άλλες πάλι είναι ακραίος.
Αλλά είναι και αυτό ένα χάρισμα.

Ανώνυμος είπε...

Κεφι σας εφτιαχναν οι αρχαιοι σας προγονοι,1453-1821,εγω σας τους υπενθυμιζω διοτι φαντασιωνετε εσφαλμενα...

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
gnik είπε...

Ναι τώρα…
¨Δώσε θάρρος στον χωριάτη να ……

Δεν φτάνω τόσο μακριά.
Ίσα που θυμάμαι τον παππού μου.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 216   Νεότερο› Νεότερο»