Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Προαιρετική η εφαρμογή των νόμων

Έχω πολλές φορές γράψει για την ανομία που επικρατεί στην Ελλάδα. Για νόμους που εφαρμόζονται επιλεκτικά. Για νόμους που επιβάλλονται μόνο στους ηλίθιους και αδύναμους.

Αφορμή για το σημερινό σημείωμα είναι η διαμάχη στη Μανολάδα για το μεροκάματο όσων ασχολούνται με τη συγκομιδή της φράουλας. Ζητούν να αυξηθεί το μεροκάματο από 23 ευρώ σε 26. Τα τηλεοπτικά δελτία παρουσίασαν διεξοδικά τις εκατέρωθεν απόψεις. Μάθαμε ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να δώσουν περισσότερα διότι δεν βγαίνουν και ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ζήσουν με μεροκάματο 23 ευρώ.

Το ζήτημα είναι ότι σύμφωνα με το νόμο κανένα μεροκάματο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το ορισμένο ελάχιστο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που από 1/1/2008 είναι 33,4 ευρώ. Ο νόμος ισχύει για τους Έλληνες εργαζόμενους και για τους ξένους, είτε είναι νόμιμοι είτε παράνομοι. Για το ζήτημα υπάρχει και πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Αρείου Πάγου (36/2007).

Οι παραγωγοί που πληρώνουν τους μετανάστες εργαζόμενους 23 ευρώ και όχι το νόμιμο κατώτατο μεροκάματο θα έπρεπε να οδηγηθούν στο αυτόφωρο, αν το κράτος λειτουργούσε στη Μανολάδα. Οι υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας που ανέχονται αυτή την κατάσταση θα έπρεπε να διωχθούν για παράβαση καθήκοντος. Η Υπουργός Απασχόλησης θα έπρεπε να δώσει εξηγήσεις για όσα συμβαίνουν.

Εκτός αν η κυβέρνηση (στα ...πλαίσια επανίδρυσης του κράτους) μελετά την καθιέρωση του θεσμού της προαιρετικής εφαρμογής των νόμων. Ιδίως όταν αφορούν μετανάστες.

216 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 216 από 216
gnik είπε...

Χτύπησα και 200άρα

Ο Στέφανος γύρισε από τις διακοπές ????

Ανώνυμος είπε...

Το '56 σε Ιστανμπουλ & το '74 ες Τσυπρον ,δεν ειναι μακραν...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Αμήν...

Ανώνυμος είπε...

Απο τη πολη ερχομαι...

Μας την εσπασε ο ΣΜ. Μαγαζι για...S/M το κανε...

Ανώνυμος είπε...

τα άγχη τους οι άρρωστοι μικροαστοί υπουργοί τα εννοούν ως οικονομία

και την οικονομία εννοούν ως ιδέα που θα τους σώσει γενικώς

αν βρεθούν ενεργητικοί αρχιερείς να την εφαρμόσουν όπως πρέπει

οι ίδιοι δεν θα κάνουν τίποτα μόνο "οικονομικά μαθηματικά" θα αποστηθίζουν οι σπουδαίοι και θα σχεδιάζουν πως θα οδηγήσουν τις πράξεις των ανθρώπων για να τους εκμεταλλεύονται οι πονηροί...

να πάρεις λεέι έναν μουτρωμένο και θλιβερό οικονομέτρη και να μαστιγώσεις αλύπητα ένα βράχο...

Nikolaos Georgitsopoulos είπε...

εχεις δίκιο θα έπρπε να συλληφθούνε και να δούμε αυτους τι θα τους καναν! Αλλα σκ'εψου είναι που είναι ακριβές οι τιμές δεν θα μετέφεραν την αυξηση του μεροκάματος στο προϊον?

George Bourchas είπε...

Γράφει ο κ. Μάνος:

[Το ζήτημα είναι ότι σύμφωνα με το νόμο κανένα μεροκάματο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το ορισμένο ελάχιστο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που από 1/1/2008 είναι 33,4 ευρώ. Ο νόμος ισχύει για τους Έλληνες εργαζόμενους και για τους ξένους, είτε είναι νόμιμοι είτε παράνομοι. Για το ζήτημα υπάρχει και πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Αρείου Πάγου (36/2007).]

Κάνει όμως λάθος: Ο νόμος δεν ισχύει για τους παράνομους ξένους εργαζόμενους, γιατί αυτοί σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται να εργάζονται στην Ελλάδα. Η δε σύμβαση εργασίας που τυχόν συνάπτουν είναι άκυρη και θεωρείται ότι δεν έγινε ποτέ. Οι παράνομοι δε ξένοι εργαζόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τυχόν αποδοχές τους που δεν τους καταβλήθηκαν μόνο με τις διατάξεις περί αδικαιολογήτου πλουτισμού.

Συνεπώς, οι «παραγωγοί που πληρώνουν τους μετανάστες εργαζόμενους 23 ευρώ και όχι το νόμιμο κατώτατο μεροκάματο θα έπρεπε να οδηγηθούν στο αυτόφωρο» όχι για αυτό το λόγο αλλά επειδή απλώς και μόνο τους απασχολούν.

nikiplos είπε...

harrylogue, επιτέλους με την καταγωγή είσαι απίθανος... Εγώ που έχω μανιάτικες ρίζες μάλλον είμαι αφρικανοαρβανιτομαυριτανοτουρκο
φραγγοσπαρτιατόσπορος.... Άμα ψάξεις πίσω σου θα βρεις 200 γιαγιοπαπούδες... Δοθέντος ότι τα σημαντικά κληρονομικά χαρακτηριστικά κρατούν 7 γενεές, μάλλον δεν παίζει και σημαντικό ρόλο ε?... μετά η λογιστική απεικόνιση κάνει τα πράγματα αχταρμά... Έλα όμως που η γιαγιά μου λέει τα ίδια παραμύθια με αυτά που έλεγαν στα 1453 ή και πιο παλιά... και ο πολιτισμός? αν ήταν μόνο του σχολείου, τότε θα έπρεπε να φοράμε χλαμυδοφουστανέλες... όμως είναι τα έθιμα, τα παραμύθια τα βιβλία που λένε στοιχειωμένα λόγια, ...πολλά... Ρωμιοί είμαστε με ότι συνεπάγεται αυτό... και απο την ιστορία μας ας μου επιτρέψεις να μην πετάξουμε τίποτε... ούτε το αρβανίτικό μας γιατί εν πολλοίς σε αυτό οφείλεται που σήμερα δεν μιλούμε την τουρκικήν, και η αδερφή μας δεν φοράει μαντήλα, και δεν σκουπιζόμαστε με το αριστερό και χωρίς χαρτί υγείας και να το πασαλείβουμε στον τοίχο... σίγουρα έχουμε παρασσάγγες να διανύσουμε... Θα μου επιτρέψεις αντί να πάμε προς το άχαρο Οχάϊο ή την Οκλαχόμα (μέχρι εκεί μπορούμε) να προτιμώ να πάμε κατά Ιταλία, Ισπανία ή και (στα πιο τρελλά μας όνειρα) κατά Γαλλία μεριά...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@nikiplos

Ευχαριστώ...

Λόγω κτηθείσας πρόσφατα, απο εξωτερικούς παράγοντες, δυσλεξίας, δεν θα μπορούσα ποτέ να αρθρώσω το δικό σου...

αφρικανοαρβανιτομαυριτανοτουρκοφραγγοσπαρτιατόσπορος....

Όμως με βοήθησες να γράψω το δικό μου...

αφρικανοαρβανιτομαυριτανοτουρκοφραγγομεσσηνιόσπορος....

Να το βάλω και στο βιογραφικό μου;

Σκέφθηκα ότι αν το βάλω θα δημιουργήσω το σύνδρομο του δυσλεκτικού και σε όσους φουκαράδες θα το διαβάζουν οπότε θα αφήσω τα πράγματα ως έχουν σήμερα...

Ανώνυμος είπε...

Οχι παραμπλογκία...

Οι Μανιατες ειναι Σλαυονοι/Μακεδονες & Αλβανοι,με ολιγη Ιταλων...

Ο Μπαζιο ειναι καραμπινατη αρβανιτοφατσα.

Οι καρντασηδες οχι μονον δεν... αλλα κανουν μπιντε αντι για σκουπισμα. Ετσι ειναι παντα καθαροι & διαθεσιμοι για...ελληνικο...

Περιμενουμε να δεησει ο Μανος να εμφανιστει. Μαλλον κομπλαρε με τα σχολια ...

c|f είπε...

Υπάρχει προοπτική να δημοσιευθεί εδώ κάποιο πρωτότυπο κείμενο ή θα διαβάζουμε αναδημοσιεύσεις όσων μπαίνουν έτσι κι αλλιώς στην "Καθημερινή";

kostakis είπε...

συγχαρητήρια για το blog

Ανώνυμος είπε...

Καναμε το μπλογκ του Μανου φιρμα & ο ιδιος μας σνομπαρει...

Αρχαίος είπε...

Κρίμα που ένα ακόμα αξιόλογο μπλογκ θα καταστραφεί απο άσχετα σχόλια.
Για κατώτατα ημερομίσθια και εφαρμογή των νόμων το θέμα και τι δεν διαβάσαμε απο το αν ο Νίκος Δήμου είναι παραβάτης μέχρι για την φυλετική καταγωγή των Ελλήνων.

Να θέσω ότι κανένας δεν μίλησε ότι όλοι αυτοί οι μετανάστες που δουλεύουν στη φράουλα είναι ανασφάλιστοι. Βλέπετε όλοι φωνάζουν για την εισφοροδιαφυγή και την πάταξή της αλλά την αγνοούν όταν πρόκειται για τα χαϊδεμένα παιδιά των πολιτικών.

Ανώνυμος είπε...

Οι μεταναστες εχουν περιθαλψη,αν χρειαστει,απο το ΕΣΥ.

( Εδω ισχυει η φραση...¨ Αυτο να το εκλαβω σαν απειλη...? ¨).

Λέλος είπε...

vTo κράτος δεν είναι ουδέτερο στην παραγωγική διαδικασία, ούτε ενεργεί ως επισπεύδων των κερδοσκόπων/καπιταλιστών, αλλά είναι εγγυητής των αξιών που ανέδειξε ο πολιτισμός (μας) για τον άνθρωπο, που είναι πρόσωπο και υποκείμενο των νόμων. η ελάχιστη δυνατή αμοιβή της εργασίας είναι μια δικλείδα ασφαλείας κάτω από την οποία δεν μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος με ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όπως η απαγόρευση της κεφαλικής ποινής είναι μια άλλη απαγόρευση για να είμαστε όλοι εντάξει προς εαυτούς και αλλήλους:Πιο κάτω η δική μας πολιτεία δεν επιτρέπει.Τελεία.

Ενιοι σχολιασταί εδώ μοστράρουν μια "ελευθερία" της κακουργίας, της ζούγκλας,της ανομίας, ως ...φιλοσοφική άποψη!

Χαίρομαι για την πραγματικά φιλελεύθερη γνώμη του Στέφανου.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 216 από 216   Νεότερο› Νεότερο»