Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Πως οραματίζομαι την 'τρίτη λύση'

Έχει καθιερωθεί να λέγεται ότι: «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Πράγματι η εκλογική διαδικασία επιτρέπει στο εκλογικό σώμα να εκφράζει τη θέληση του. Κατά τούτο συνεπώς δεν υπάρχει αδιέξοδο. Έλα όμως που οι ψηφοφόροι τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ είναι βαθιά δυσαρεστημένοι όχι μόνο με το κόμμα που ψήφισαν, αλλά και με το αντίπαλο κόμμα εξουσίας. Μπορεί να μην υπάρχουν αδιέξοδα στη δημοκρατία, αλλά πάρα πολλοί ψηφοφόροι που παραδοσιακά ψήφιζαν Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν ένα προσωπικό αδιέξοδο: Δεν ξέρουν τι να ψηφίσουν.

Η δημοκρατία δεν είναι σε αδιέξοδο. Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. όμως βρίσκονται σε αδιέξοδο επειδή οι πολιτικές που ακολούθησαν διαδοχικά από το 2000 (δεύτερη τετραετία Σημίτη) μέχρι σήμερα δεν οδήγησαν και δεν φαίνεται να οδηγούν πουθενά.

Είναι σε αδιέξοδο διότι ούτε στο ένα, αλλά ούτε στο άλλο κόμμα, διαφαίνονται διάδοχα πρόσωπα ικανά να προβάλλουν μια νέα πρόταση διακυβέρνησης αρκετά διαφορετική από αυτή που δοκιμάστηκε και απέτυχε.

Χάθηκαν για την Ελλάδα 8 πολύτιμα χρόνια εξαιρετικά ευνοϊκής διεθνούς συγκυρίας. Και τώρα που η διεθνής συγκυρία γίνεται πιο δύσκολη και πολύπλοκη, ποιός θα κάνει ό,τι πρέπει να γίνει; Ποιός θα χαράξει νέα πορεία και θα έχει την ικανότητα και κυρίως το κουράγιο να την τηρήσει; Το 80% του ελληνικού λαού θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι σε λάθος δρόμο. Ποιός θα δείξει το σωστό δρόμο;

Η Ελλάδα το 2009 θα βρίσκεται σε πολύπλευρη κρίση. Κρίση θεσμών και αξιών. Κρίση οικονομική. Κρίση ηθική. Κρίση εμπιστοσύνης. Κρίση παιδείας. Το 2008 είναι μόνο η αρχή, το 2009 φοβάμαι ότι θα είναι σημαντικά δυσκολότερο.

Για να επιστρέψουμε στο σωστό δρόμο, προτείνω ένα όραμα για την Ελλάδα στηριγμένο στην ανάλυση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων:

Ιστορία, πολιτισμός, περιβάλλον, ναυτιλία.

Ιστορία, ήλιος και θάλασσα.

Ζητώ να αναδιατάξουμε το κράτος ώστε να υπηρετεί αυτό το όραμα. Να πούμε ότι αυτά προηγούνται και τα υπόλοιπα έπονται. Να οργανώσουμε αντίστοιχα το κράτος. Ο κρατικός προϋπολογισμός να αναμορφωθεί ώστε να υπηρετεί κατά προτεραιότητα τους νέους στόχους.

Με παραδείγματα θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι εννοώ με την αναδιάταξη του κράτους.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Ν.Δ. ακολούθησαν μια πολιτική προσέλκυσης βιομηχανικών επενδύσεων στηριγμένη σε παχυλές επιδοτήσεις. Τα λεφτά ξοδεύτηκαν, βιομηχανίες όμως άξιες λόγου δεν ιδρύθηκαν. Διότι στην πραγματικότητα η βιομηχανία δεν φαίνεται να έχει τις προϋποθέσεις να ευδοκιμήσει στην Ελλάδα. Η μεταποίηση δεν περιλαμβάνεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Αφήστε που δεν χωνεύουμε τους βιομήχανους και δεν θέλουμε βιομηχανίες κοντά στις πόλεις όπου ζούμε.

Πολλές φορές αναρωτήθηκα τι θα γινόταν αν το κράτος, αντί να επιδοτεί θνησιγενείς βιομηχανίες, ανακοίνωνε π.χ. ότι θα επιδοτήσει πλουσιοπάροχα την εγκατάσταση στην Ελλάδα παραρτημάτων των σπουδαίων πανεπιστημιακών αρχαιολογικών σχολών του κόσμου. Δεν θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας; Δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να καταστούμε παγκόσμιο αρχαιολογικό κέντρο; Πού στην υφήλιο θα ήταν καλύτερα να σπουδάσει κάποιος αρχαιολογία;

Χάρη στην ιστορία μας, επιφυλάσσουν στην Ελλάδα ιδιαίτερες τιμές στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Την ιστορία μας τιμούν τρέχοντας τον Μαραθώνιο. Σε ποια άλλη χώρα επιφυλάσσονται τέτοιες τιμές;

Γιατί δεν θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα παγκόσμιο φιλοσοφικό κέντρο;

Δεν θα έπρεπε η Ελλάδα να είναι ο θεματοφύλακας της ελληνικής γλώσσας;

Όλα αυτά απορρέουν από την επιλογή να δοθεί προτεραιότητα στην ιστορία και τον πολιτισμό, όχι για ρομαντικούς λόγους, αλλά για πρακτικούς. Διότι η μελλοντική ευημερία της Ελλάδας εξαρτάται από τη σωστή αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Να επιλέξουμε να αναπτύξουμε τους τομείς όπου ευκολότερα από άλλους μπορούμε να είμαστε στην κορυφή. Εκεί που μπορεί, η Ελλάδα να επιδιώκει την αριστεία.

Αλλά και το ελληνικό περιβάλλον (φυσικό και δομημένο) είναι πηγή έμπνευσης και πλούτου. Σε αυτό στηρίζεται ο τουρισμός και η ευημερία εκατομμυρίων Ελλήνων. Ο συνδυασμός της ιστορίας και του περιβάλλοντος είναι ακόμη terra incognita που κρύβει αμύθητους θησαυρούς. Θησαυροί που αν αναδειχτούν μπορούν να στηρίξουν την μελλοντική ευημερία της Ελλάδας.

Στην ναυτιλία αριστεύουμε ήδη. Σημασία έχει να μην παρασυρθούμε από τον φθόνο που συχνά καθορίζει τη συμπεριφορά μας και δημιουργήσουμε εμπόδια σε μια δραστηριότητα όπου ξεχωρίζουμε.

Δεν πιστεύω ότι στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πια δυνάμεις ικανές να χαράξουν μια πραγματικά νέα πορεία. Και στα δύο κόμματα έχουν αναπτυχθεί πανίσχυρες κομματικές δυνάμεις που έχουν εισχωρήσει στην καρδιά της πολιτείας. Στα πανεπιστήμια, στον συνδικαλισμό, στα νοσοκομεία, στις ΔΕΚΟ, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα κόμματα και ο κομματισμός είναι κυρίαρχα. Η πολιτεία, για τις δυνάμεις αυτές, υπάρχει για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους. Ούτε η Ν.Δ., ούτε το ΠΑΣΟΚ έχουν τη δύναμη ή και τη θέληση να ξεπεράσουν το εμπόδιο των κομματικών μισθοφορικών στρατών που εξέθρεψαν. Οι μισθοφόροι ορίζουν τις πολιτικές των δύο κομμάτων. Οι μισθοφόροι θα επιλέξουν τις επόμενες ηγεσίες των κομμάτων με στόχο την προάσπιση των δικών τους συμφερόντων, όπως ιστορικά έγινε στις κοινωνίες που περιέπεσαν σε παρακμή.

-Τι είναι λοιπόν ζητούμενο από τη Δημοκρατία που δεν είναι σε αδιέξοδο; Να αποφασίσει ο λαός να απαλλαγεί από τους κομματικούς στρατούς ψηφίζοντας ένα κόμμα νέου τύπου.

Ένα άλλο κόμμα που δεν θα έχει κομματικό στρατό, αλλά θα αποτελείται από ανθρώπους έντιμους, ικανούς και αποφασισμένους να κυβερνήσουν, χωρίς κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις, με κοινή λογική. Ανθρώπους που θέλουν να υπηρετήσουν για να λύσουν προβλήματα (της Ελλάδας, όχι τα δικά τους). Ανθρώπους που αυτό-ορίζονται όχι από αυτά που λένε, ή από τα αξιώματα που κατέχουν, αλλά από το έργο τους.

Ένα άλλο κόμμα, μετριοπαθούς και ευρωπαϊκής νοοτροπίας, στο οποίο θα αισθάνονται άνετα οι μέχρι τώρα άδολοι ψηφοφόροι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ανανεωτικής αριστεράς.

Κάπως έτσι οραματίζομαι τη δημιουργία της πολυσυζητημένης «τρίτης λύσης». Ένα άλλο κόμμα που θα αφαιρέσει το κράτος από τα χέρια των κομματικών μισθοφορικών στρατών και θα το θέσει στην υπηρεσία του ελληνικού λαού.

70 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Δυστυχώς για σας το "εργο" σας είναι πασίγνωστο και έχει κριθεί.
Μέχρι και ο πολιτικός Αλογοσκούφης, που μας ταλαιπωρεί σήμερα, δικό σας δημιούργημα είναι...

Policritos είπε...

Σωστές οι διαπιστώσεις, δύσκολη η λύση. Διότι ένα άλλο κόμμα « . . . που δεν θα έχει κομματικό στρατό, αλλά θα αποτελείται από ανθρώπους έντιμους, ικανούς και αποφασισμένους να κυβερνήσουν, χωρίς κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις, με κοινή λογική . . .» δεν μπορεί να υπάρξει σ’ αυτή τη χώρα. Κάθε κόμμα είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας που εκπροσωπεί και είναι θλιβερή η διαπίστωση ότι η μεγάλη πλειοψηφία της νεοελληνικής κοινωνίας δεν είναι «. . ευρωπαϊκής και μετριοπαθούς νοοτροπίας . .»

Μπορείτε πολλά να προσφέρετε στη χώρα κ. Μάνο, αλλά δυστυχώς πρέπει να κολυμπήσετε πάλι στα ίδια γνώριμα νερά.

gnik είπε...

Πάρα πολύ καλός ο συλλογισμός σας κ. Στέφανε αλλά για να υλοποιηθεί χρειάζεται πρώτα μια πυρηνική καταστροφή...
Μην ξεχνάμε ότι όλα τα κόμματα μεταπολεμικά έλεγαν ότι είναι το ¨άλλο κόμμα¨

Ανώνυμος είπε...

Το ξέρετε ότι δεν είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις το ίδιο. Και ξέρετε καλά ότι υπάρχει μία πολιτική δύναμη που πρεσβεύει και διακηρύσσει με κάθε τρόπο πολιτικές που οδηγούν στην ελευθερία επιλογών του πολίτη, σε λιγότερο κράτος, σε ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, σε περιορισμό της διαφθοράς: είναι η Φιλελεύθερη Συμμαχία. Θα μπορούσα ίσως να αντιληφθώ κάποιους λόγους που δε θα συμφωνούσατε μαζί μας (ούτε όλα τα μέλη της ΦΣ συμφωνούν με όλες τις θέσεις άλλωστε), όπως και την επιλογή σας να μη συμμετέχετε σε αυτό το εγχείρημα. Όμως αυτά απέχουν πολύ από τα όσα γράφετε στο ιστολόγιό σας, ότι δηλαδή δεν υπάρχει καμία πολιτική δύναμη "που θα αφαιρέσει το κράτος από τα χέρια των κομματικών μισθοφορικών στρατών και θα το θέσει στην υπηρεσία του ελληνικού λαού.". Αν ήταν άλλος στη θέση σας, που δε γνώριζε, πιθανόν να τον δικαιολογούσα. Εσείς όμως γιατί; Επίσης, αν ήταν κάποιος άλλος στη θέση σας θα επέλεγα να αντιπαρατεθώ εξαρχής μαζί του. Λόγω της μακρόχρονης σεβαστής παρουσίας σας, θα περιμένω, αν θέλετε, απάντησή σας.

ΥΓ: το όραμα για αναδιάταξη του κράτους, όπως το περιγράφετε, δεν μοιάζει με μορφή κεντρικού σχεδιασμού; Εκτός αν έχω καταλάβει λάθος...

magnon είπε...

Mpouxtisame apo ilio, thalassa, aeras kopanistos. Ayta ta oramata mas eloipan. Kati allo exei to menu, i tsampa perimenoyme thn deytaira paroysia.

Statler είπε...

Δεν είναι κακή ιδέα τα στελέχη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας να στελεχώσουν την προσπάθειά σας. Νέα παιδιά με καθαρές και φρέσκες ιδέες. Ούτε αυτοί όμως ούτε μονος σας είστε αρκετοί. Χρειάζεται η συστράτευση και άλλων πολιτικών και κυρίως του Ανδριανόπουλου, προσωπικοτήτων λ.χ. Νίκου Δήμου, ενδεχομένως και κάποιων της παλιάς Σημιτικής ομάδας (λ.χ. Γιαννίτσης) και της ανανεωτικής αριστεράς (π.χ. Γουσέτης).
Είναι ανάγκη να προχωρήσετε γνωρίζοντας ωστόσο τις δυνατότητές σας και τα όριά σας.
Από την άλλη μεριά φίλε "Φιλελεύθερε" μόνο ως αστείο ακούγεται, ότι η ΦΙΣ είναι κόμμα. Η απόφασή σας να κατεβείτε στις εκλογές αποκάλυψε και τα όρια του εγχειρήματός σας.

Βασιλική Σ. είπε...

Δυστυχώς ο Παπανδρέου σας έκαψε ως χάρτι σε μια άκαιρη στιγμή. Ενώ εάν δεν είχατε συνεργασθεί τότε, τουλάχιστον εσείς, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τώρα θα μπορούσατε να είστε μέσα στο παιχνίδι. Ένα ακόμη κόμμα αντιπολίτευσης είναι περιττό. Ένα κόμμα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται χρόνο και υπάρχει ήδη ο ΣΥΝ να καλύψει την ανάγκη, ενώ η ΝΔ έχει έτοιμο τον ΛΑΟΣ. Το κόμμα που θα χρηματοδοτείται από τους επιχειρηματίες και θα σας χρησιμοποιήσει ως πολιορκητικό κριό για την άλωση της λαϊκής ψήφου λιγουρεύεται μπερλουσκονικές ημέρες αλλά μόνον εσάς θα κάψει. Και είναι κρίμα.

Καππαδόκης είπε...

Η αρχική σκέψη εξαίρετη.

Ο χρόνος, δεν γίνεται καλύτερος.

Εκείνο που έχει σημασία είναι να δούμε τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο αυτό κόμμα. Επειδή πλέον ο κόσμος είναι καχύποπτος και βαρέθηκε τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, δεν έχει σημασία τόσο τι θα λεχθεί για αυτό το κόμμα αλλά ΠΟΙΟΣ και ΠΟΙΟΙ θα το πουν. Γιατί καλές οι θεωρίες για άφθαρτους πολίτες αλλά όπως απέδειξε και η προιστορία, αυτό δεν αρκεί. Χρειάζονται και αυτοί για τα μετόπισθεν και τη "λάντζα" αλλά ο καθρέπτης προς τα έξω πρέπει να γυαλίζει.
Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από τις αναγνωρισμένες προσωπικότητες, πλην του Στέφανου Μάνου ασφαλώς, που με την προιστορία τους και την διαδρομή τους θα σηματοδοτήσουν όχι μόνο τις προθέσεις αλλά και την ικανότητα τους να τις υλοποιήσουν.

Οψόμεθα αναμένοντες με ανυπομονησία.

Μπανάνες είπε...

ο νικος δήμου είχε γράψει ένα άρθρο στη lifo που έγραφε ότι χρειαζόμαστε κάποιον που θα αυτοκτονήσει πολιτικά και δεν θα τον ενδιαφέρει να ξαναβγεί.Η κοινωνία στην ελλάδα είναι σαν να ζεί σε ένα τραίνο που τρέχει σε κομμένη γραμμή αλλά κανένας οδηγός δεν τολμάει να τους το πεί γιατι θα τον βγάλουν από οδηγό...

Ανώνυμος είπε...

Ωστε θα πουλησετε " ιστορια " & " πολιτισμο " ...?

Θα φτιαξετε ειδωλολατρικο Αλλου Φαν Παρκ στον Ολυμπο ?

Θα κανετε ανθρωποθυσιες,
θα λειτουργησετε θρησκευτικα πορνεία με ιεροδουλες (...αυτο να το κουβεντιασουμε ...)
ή
Θα διορισετε στα γυμνασια ( με μαθητες γυμνους ) παιδοτρίβες ?

Για να...τριφτουν με τον ελληνισμο...

Ή ειστε "ελλην " ή δεν ειστε...

Stefanos είπε...

@monahikoslikos

Θα ήταν νομίζω ιδιαίτερα χρήσιμο αν παραθέτατε το "εργο" που κρίθηκε. Για να προφυλάξετε όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν.

Stefanos είπε...

@policritos + @gnic + @Ιωάννης Θεοδούλης

Οι παρατηρήσεις σας εντάσσονται στον γνωστό αφορισμό:

"Στην Ελλάδα, αυτά δεν γίνονται!"

Μπορεί να έχετε δίκηο, αλλά εγώ νομίζω ότι πρέπει κάθε τόσο να ελέγχεται η ορθότητα του αφορισμού.

Αν επιβεβαιωθεί ο αφορισμός, εσείς που λέτε ότι αυτά δεν γίνονται δεν κινδυνεύετε ούτε θα χάσετε κάτι. Εγώ θα χάσω. Γιατί λοιπόν μπαίνετε στον κόπο να στενοχωριέστε;

Εσείς τι θα κάνετε για να αλλάξει κάτι στην Ελλάδα;

Averell είπε...

Προφανώς η (δικαιολογημένη) φήμη σας ως doer σας δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα, εάν την συνδυάσετε με αντίστοιχη φήμη των συνεργατών σας, εφ' όσον προχωρήσετε σε μια τέτοια κίνηση, ειδικά στην παρούσα συγκυρία. Σας στέλνω τις καλύτερες ευχές μου - και μακάρι να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε και στην πράξη.

Stefanos είπε...

@fileleytheros

Ο συλλογισμός σας στηρίζεται σε ανύπαρκτο θεμέλιο. Θεωρείτε ότι η ΦΣ είναι πολιτική δύναμη. Ομάδα είναι ασφαλώς, αλλά δύναμη όχι. Πάντως όχι ακόμη. Εύχομαι να γίνει. Έως ότου γίνει όμως... κάποιος πρέπει κάτι να κάνει.

Μου δημιουργήσατε την εντύπωση ότι επικρατεί κάποια σύγχυση για το ποιος είναι ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας.

Πρέπει να θέτει στόχους; πρέπει να ηγείται; και αν δεν ηγείται τι σόϊ ηγεσία είναι;

Υποστηρίζω ότι οφείλει να θέτει στόχους. Οφείλει να ενδυναμώνει την κοινωνία ώστε να μπορεί να τους επιτύχει. Αν θέλει.

Στόχος π.χ. είναι να αριστεύουν τα παιδιά στα μαθηματικά. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να δώσει τις δυνάμεις στην κοινωνία, να την ενδυναμώσει, για να μπορέσει να επιτύχει αυτόν το στόχο.

gnik είπε...

Αγαπητέ Στέφανε
Κατ αρχάς χαίρομαι που βλέπω ότι πλέον απαντάτε σχεδόν σε όλα τα σχόλια.
Στο ερώτημα σας τι θα έκανα για να αλλάξω τα πράγματα …θα απαντήσω ότι δεν μου δόθηκε ποτέ η δυνατότητα μέσα από την δημόσια διοίκηση να κάνω αλλαγές.
Περιμένω από εσάς με την πείρα που έχετε να περάσετε από τον σχεδιασμό στην εφαρμογή –προσαρμογή του συλλογισμού σας και τα ξαναλέμε.

Ανώνυμος είπε...

Στα δυσκολα δεν απαντατε & φυγομαχειτε...

Ουσιαστικα η πολιτικη σας σκεψη ειναι
μυθολογικος φασισμος,
με εξωραισμο αρχαιου λαου ειδωλολατρων παιδεραστων
&
ωμός πλουτοκρατισμος...

Καππαδόκης είπε...

Θυμάστε πιστεύω ότι το 1967 τη δικτατορία την ετοίμαζαν οι στρατηγοί αλλά τους έφαγε στο timing ο Παπαδόπουλος.

Η επισήμανση δεν έχει σχέση με τη δικτατορία ασφαλώς αλλά με το timing και ο νοών νοείτω....

Βασιλική Σ. είπε...

@Stefanos
Σε ό,τι με αφορά θεωρώ πως στην Ελλάδα αυτά μπορούν να γίνουν και μπορούν να γίνουν μέσα από τους υπάρχοντες κομματικούς οργανισμούς. Όταν είμαστε σε μια εποχή σταθερότητας, ως κοινωνία, τέτοια εγχειρήματα δεν περπατάνε. Δεν περπατήσαν οι Ταύροι, δεν περπάτησε το ΚΕΠ και σε εποχές που υπήρχε μεγαλύτερη ανησυχία, συγκριτικά με σήμερα. Ο μέσος Έλληνας έχει τα χαρακτηριστικά του μέσου καταναλωτή, θα δοκιμάσει το νέο λευκαντικό αλλά θα ξαναγυρίσει στην χλωρίνη, αυτή ξέρει, αυτή εμπιστεύεται. Μακάρι το εγχείρημά σας να εύρισκε ευήκοα ώτα είτε στη Νέα Δημοκρατία, είτε στο Πασόκ. και με δεδομένη τη νομοτέλεια των πραγμάτων εγώ προσωπικά θα σας ήθελα υπουργό οικουμενικών του πασοκ στην επόμενη τετραετία και όχι έναν από τους πέντε δέκα το πολύ είκοσι βουλευτές ενός νέου κόμματος.

Βασιλική Σ. είπε...

@harryloque
απαντά σε αυτά που τον ενδιαφέρουν και τα οποία αποτελούν τους λόγους της κάθε ανάρτησής του.
το μαγαζί του δεν γράφει απέξω "δωρεάν ψυχοθεραπεία".

Policritos είπε...

@ stefanos , 6 Σεπτέμβριος 2008 5:05 μμ
>Οι παρατηρήσεις σας εντάσσονται στον γνωστό αφορισμό:
>
>"Στην Ελλάδα, αυτά δεν γίνονται!"
>
>Μπορεί να έχετε δίκηο, αλλά εγώ νομίζω ότι πρέπει κάθε τόσο να ελέγχεται η ορθότητα του >αφορισμού.

>Αν επιβεβαιωθεί ο αφορισμός, εσείς που λέτε ότι αυτά δεν γίνονται δεν κινδυνεύετε ούτε θα χάσετε >κάτι. Εγώ θα χάσω. Γιατί λοιπόν μπαίνετε στον κόπο να στενοχωριέστε;
>
>Εσείς τι θα κάνετε για να αλλάξει κάτι στην Ελλάδα;

Κύριε Μάνο,
Σωστό είναι να ελέγχεται πότε-πότε η ορθότητα του αφορισμού αρκεί σε κάθε έλεγχο να μη θυσιάζονται οι ελάχιστοι πόροι που ακόμη διαθέτει ο πολιτικός μας κόσμος.

Εγώ μπαίνω στον κόπο να στεναχωριέμαι γιατί πιστεύω ότι δεν υπάρχουν στη χώρα «ευρωπαϊκής και μετριοπαθούς νοοτροπίας» κοινωνικά στρώματα με αξιόλογο πολιτικό μέγεθος και γιατί φοβάμαι ότι σε μια νέα δονκιχωτική προσπάθεια θα χαθεί μάλλον οριστικά η ευκαιρία να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον τόπο ένας πολιτικός που έχει γράψει ιστορία, όπως εσείς.

Ταπεινά επαναλαμβάνω την άποψη μου ότι πρέπει να κολυμπήσετε πάλι στα ίδια γνώριμα νερά – άλλωστε όπως διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο, μάλλον θα είσαστε περιζήτητος απ’ όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς.

Κατά τα άλλα, όσοι έχουν εκτιμήσει το έργο σας , πιστεύω ότι παραμένουν στη διάθεση σας και αυτοί είναι πολλοί.

Kefalas είπε...

Πολύ καλό το άρθρο, αλλά υπάρχουν πάντοτε τα γνωστά προβλήματα.

Αν υπάρξει ένα τρίτο κόμμα, ποιος θα κάτσει να το ακούσει, ώστε να καταστεί δύναμη;

Αν δε συμμετάσχουν πρόσωπα της υπάρχουσας πολιτικής σκηνής δε θα μείνει στην αφάνεια(όπως η ΦΣ);

Αν γίνει όντως δύναμη τι θα εμποδίσει την εισχώρηση των ανεπιθύμητων στοιχείων που υπάρχουν στα άλλα κόμματα (και πολύ μάλλον αν συμμετάσχουν πρόσωπα της υπάρχουσας πολιτικής σκηνής);

Ανώνυμος είπε...

@Στέφανος:
Αγαπητέ κύριε Μάνο. Δεκτή η κριτική, αλλά να συμπληρώσω ότι η ομάδα (όπως λέτε) της ΦΣ, τουλάχιστον είναι μακριά από τις παρασιτικές ομάδες και τους κομματικούς στρατούς, ζει μέσα στην κοινωνία και συζητά με όλους τους ανήσυχους πολίτες και όσους έχουν διάθεση να κάνουν κάτι!

Όσον αφορά τα περί κεντρικού σχεδιασμού ή ρόλου της ηγεσίας, επίσης δεκτή η διευκρίνιση. Νομίζω όμως ότι χωρίς ξεκάθαρο πολιτικό ή ιδεολογικό στίγμα, μια νέα κομματική προσπάθεια δε θα έχει συνοχή και αποτελεσματικότητα. Διότι η κοινή λογική, δεν είναι και τόσο κοινή όταν χρειαστεί να κάτσουμε σε ένα τραπέζι πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές κοσμοθεωρίες και διαφορετικές επιδιώξεις...
Πάντως θα συμφωνήσω ότι κάτι πρέπει να γίνει. Αυτά τα κόμματα εξουσίας έχουν ολοκληρώσει το ρόλο τους ως δυνάμεων προόδου. Το ζήτημα είναι οι προϋποθέσεις και οι επιδιώξεις μιας τρίτης λύσης...

αμμοδύτης είπε...

συγγνώμη, να ενημερώσω την Βιοχάλκο και τον Τιτάνα να μετακομίσουν; Και κατι χιλιάδες εργαζόμενοι; ξεναγοί, σερβιτόροι ή μετανάστες στην Βουλγαρία και την Ρουμανία; Διάλεξα αυτούς τις δύο γιατί δεν νομίζω είναι κρατικοδίαιτοι...

Έχουμε, νομίζετε, συγκριτικό πλεονέκτημα στην ναυτιλία; Buy low, sell high, cut corners. Για πόσο καιρό ακόμα;

Προσωπικά είμαι κατά του κρατικού σχεδιασμού, και οποιασδήποτε κρατικής παρέμβασης, και κατά των επιδοτήσεων. Είμαι υπέρ της τιμιότητας, της διαφάνειας και του διαχωρισμού εξουσιών. Αυτά χρειαζόμαστε.

Βέβαια με απομάκρυνση των βιομηχανιών θα λυθεί και το ηλεκτροδοτικό και ίσως γλυτώσω από τις επιδοτούμενες ανεμογεννήτριες και τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά στην Τήνο.

nikiplos είπε...

αμμοδύτη, εγώ κατανόησα αυτό που είπε ο κύριος Μάνος σαν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό... Από την εγχώρια βιομηχανία έτσι κι αλλιώς θα μείνει μόνο ότι συντηρεί τις βασικές ανάγκες της χώρας και τίποτε άλλο... Πριν ενημερώσετε τον Τιτάνα, να σας ενημερώσω ότι όλη η Βόρεια Ελλάδα έχει ήδη μεταναστεύσει... στην ανεργία και τις καφετέριες... και στη Βουλγαρία που είναι δίπλα για κάνα μαύρο μεροκάματο...

Ο Κύριος Μάνος είπε το αυτονόητο... Πρίν νομοτελειακά οδηγηθούμε έκεί που φυσάει ο παγκόσμιος άνεμος της οικονομίας, μήπως θα ήταν καλύτερα κάποια στιγμή να κάναμε (έτσι για αλλαγή βρε παιδί μου) και κανέναν σχεδιασμό? Με τον όρο Γκαρσόνια, μάλλον εννοείτε τους σερβιτόρους πορτιέρηδες με μπράτσα των νησιών μας που εξυπηρετούν τα κλαμπ των νονών της νύχτας... γιατί από Τουρισμό πάει μας τελείωσε, χωρίς να φταίει στο παραμικρό ο κύριος Μάνος για αυτό...

Πριν 40 ημέρες περίπου ήμουν στο Νότο της Κεντρικής Γαλλίας... Σε ένα χωριό που μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια γιατί το χωριό είχε πολλούς μόνιμους κατοίκους και όχι φερτούς του 15Αυγουστου... Εκεί καλλιεργούν λεβάντα... Έπιασα κουβέντα με έναν ηλικιωμένο σε ένα καφέ... Μου είπε:

"Ξέρεις εδώ ποτέ δεν καλλιεργούσαμε Λεβάντα... Είχαμε αμπέλια πάντα... αλλά το κρασί που φτιάχναμε δεν ήταν και το πρώτο... έτσι μας πρότεινε η κυβέρνηση τη λεβάντα, είδαμε τα πλάνα και τα σχέδια και δεχτήκαμε... "
Αντί να μαραζώσει ο τόπος τους λοιπόν, και τα παιδιά τους να δουλέψουν σεκιούριτι και ντεληβεράδες στην Αθήνα, είχαν ισχυρή βοήθεια από ανθρώπους με γνώωσεις και έτσι έκαναν κίνηση ριζικής αλλαγής που έπιασε... Μάλιστα ο Γέρων πρόλαβε και να δρέψει τους καρπούς της αλλαγής αυτής...

Τι λέτε λοιπόν, μια φορά στη ζωή μας να κάνουμε κάνα σχέδιο για το μέλλον κι όχι "έχει ο Θεός"?

Ανώνυμος είπε...

Καλά όλα αυτά, πλήν όμως προϋποθέτουν πρωτίστως :
- η ελλαδική ελίτ να υπερβεί τα υπαρξιακά της αδιέξοδα.
- μιάν άλλη λειτουργία του Τύπου και γενικώς των ΜΜΕ.
Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις, πώς θα γίνει αυτό που λέτε;

Καππαδόκης είπε...

H "τρίτη λύση" είναι σήμερα απαράτητη παρά ποτε διοτι:

"Στο δικομματικό Ελλαδιστάν, αν είσαι Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ξέρεις πως μια μέρα θα γίνεις σίγουρα πρωθυπουργός. Οσο κακός και αν είσαι και όσο ανώριμος, ωριμάζει για σένα η εκάστοτε Κυβέρνηση και πέφτει στο πιάτο σου σαν ώριμο φρούτο η Εξουσία. Ετσι ο μεγαλύτερος αγώνας είναι να παραμείνεις αρχηγός στο κόμμα, για τα υπόλοιπα φροντίζουν άλλοι. Ετσι δεν πήρε την εξουσία ο Καραμανλής; Ετσι κατά πως φαίνεται αργά η γρήγορα θα την παραδώσει.

Είναι φυσιολογικό, μετά από κάποια χρόνια διακυβέρνησης, ο λαός να επιθυμεί μια αλλαγή εξουσίας ελπίζοντας πως η καινούργια κυβέρνηση θα τον ικανοποιήσει εκεί που τον απογοήτευσε η παλιά. Αν λοιπόν στρέψει το βλέμμα προς την άλλη λύση ποια είναι αυτή; Μα ασφαλώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ετσι γίνονταν χρόνια, έτσι θα γίνεται για χρόνια όσο θα εξακολουθεί να ισχύει αυτόν το αντιδημοκρατικό και καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα που βγάζει "ισχυρές κυβερνήσεις" και αποτρέπει τη "χαμένη ψήφο". Και έτσι ανακυκλώνουμε τους "άχρηστους" οι οποίοι μετά από κάποια περίοδο γίνονται "ικανοί" για να πάρουν τη θέση τους οι άλλοι και πάει λέγοντας.

Διαβάζω τα σημερινά ενθουσιώδη δημοσιεύματα του αντιπολιτευόμενου τύπου σχετικά με το νέο πρόσωπο που έδειξε ο Γιώργος Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, για το μήνυμα ανατροπής της πολιτικής Αλογοσκούφη, για τις εκλογές που ζητά με ταυτόχρονη κάθαρση ( του έχουν διαμηνύσει πως με άμεσες εκλογές όλα τα πολιτικά εγκλήματα παραγράφονται η είναι αυτό που επιδιώκει;) και γενικώς υπάρχει ένα σάλπισμα νίκης ενώ στην ουσία καλείται να διαχειριστεί την επερχόμενη ήττα της ΝΔ, ήττα που αν συμβεί θα οφείλεται περισσότερο σε δικα της λάθη και σε απατεώνες ταγούς παρά σε επιτεύγματα της άλλης πλευράς.

Και με αυτό το σύστημα εναλλαγής της εξουσίας όπου οι έσχατοι γίνονται πρώτοι χωρίς την δική τους αξία απλώς περιμένοντας την σειρά τους , διαμαρτυρόμαστε γιατί διαχρονικά ο τόπος δεν διοικείται σωστά παραβλέποντας τον φυσικό νόμο όπου μετά την ωρίμανση ακολουθεί η σαπίλα αν η μόνη μας ικανότης είναι η ακινησία της αναμονής της ωρίμανσης"

Από ανάρτηση στο www.apovaro.blogspot.com με τίτλο:

ΤΟ ΩΡΙΜΟ ΦΡΟΥΤΟ ΚΑΙ Η ΣΑΠΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

κ. Μάνο απλώς θα ήθελα να σημειώσω ότι η Φιλελεύθερη Συμμαχία κατέβηκε στις εκλογές 5 μήνες μετά την ίδρυση της χωρίς κανέναν γνωστό πολιτικό και με λίγα μέλη και όμως κατάφερε να πάρει 7500 χιλιάδες ψήφους, πράγμα το οποίο προκάλεσε την έκπληξη σε αρκετούς που περίμεναν να παίρναμε πολύ λιγότερους.
Για εμάς πάντως δεν σταμάτησε η προσπάθειά μας με τις περασμένες εκλογές. Μέσα στο καλοκαίρι στήσαμε τους διαδικτυακούς τόπους όλων των Περιφερειακών Κινήσεων, και τώρα έχουμε αποκτήσει πλήρη διαδικτυακή κάλυψη της Ελλάδας, κάτι που κανένα μικρό κόμμα (απο ΣΥΡΙΖΑ) και κάτω δεν έχουν καταφέρει. Σας καλώ να επισκεφτείτε την κεντρική σελίδα μας και να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους οι οποίοι με τις ανακοινώσεις τους φέρνουν τον φιλελεύθερο λόγο και στην επαρχία.

Κατανοώ πλήρως και σας έχω δικαιολογήσει στο γιατί δεν θέλετε εσείς και αρκετοί του φιλελεύθερου χώρου δεν θέλετε να σχετιστείτε με ένα πολύ μικρό κόμμα, ελπίζω ότι σύντομα θα είμαστε μια υπολογίσιμη δύναμη ανάμεσα στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα και θα μπορούσαμε να συζητήσουμε περισσότερο.

Τώρα για την 'μεσοπρόθεσμη' τρίτη λύση, η επίκληση στην ηθική κ. Μάνο, δυστυχώς δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα γιατί δεν δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις.
Ποία θα είναι η θέση του κόμματος που οραματίζεστε για τα πανεπιστήμια;
Ιδιωτικά πανεπιστήμια ή Δημόσια Πανεπιστήμια διοικούμενα από ηθικούς ανθρώπους;
Στην Ενέργεια; απελευθέρωση της αγοράς ή μήπως εξυγίανση της Δ.Ε.Η από αγνούς και ηθικούς πολίτες;
Στα σχολεία; Κουπόνια εκπαίδευσής ή 'βελτίωση' του εκπαιδευτικού συστήματος με αφηρημένα μέτρα.

Τρίτη λύση μετριοπαθής και βιώσιμη ανάμεσα στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε και κατα την γνώμη μου δεν θα υπάρξει γιατι απλούστατα τα ιδια με αυτό το κόμμα μπορεί να τα πεί και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ένα νέο 'αγνό' κόμμα θα ξεφτίσει γρήγορα είτε γιατί οι γνωστοί πολιτικοί που θα ενταχτούν σε αυτό θα έχουν ήδη παρελθόν, είτε οι αγνοί άγνωστοι δεν θα έχουν την απαιτούμενη αναγνωρισιμότητα για να πετύχουν τα ποσοστά που θέλουν.
Η διακύρηξη των 70 για μιά νέα μεταπολιτευσή σχολιάστηκε απο την Γενιά των 700 ευρώ ή οποία έθεσε ποσοστό επιτυχίας το 10%.
Κανένα κόμμα με αγνώστους ούτε κάν με κάποιου είδους γνωστούς μπορεί να καταφέρει έυκολα κατι τέτοιο.
Και δεν έχουμε φτάσει καν σε θέματα λεπτομερούς προγράμματος.
Προσωπικά πιστεύω ότι ο θόρυβος δεν θα ευοδώσει σε κόμμα τόσο εύκολα αν και θα το έβλεπα πολύ θετικά.
Έχω μία εντύπωση ότι μετά από τον θόρυβο, πάλι η Φιλελεύθερη Συμμαχία θα μείνει να εκπληρώσει τα οράματα του άρθρου σας (ή τουλάχιστον μέρος αυτών). Ελπίζουμε να μπορέσετε να έρθετε στο 2ο συνέδριο μας (18-19 Οκτωβρίου)

Ανώνυμος είπε...

Το ιντερνετοκόμμα ΦΣ δεν θα ηταν κακό,αν δεν ηταν μεσα στη κοσμοθεωρια του ελληνισμου.

Θεωρουν τους εαυτους τους απογονους (αρχαιων ) ελληνων ,με μεγαλο "πολιτισμο"...

Γι' αυτο & θελουν δικο τους τ' ονομα Μακεδονας,διοτι αυτοι ειναι απογονοι αρχαιων Μακεδονων...

Οσο για τις 7500 ψηφους,ο κουζουλος που βγαζει μουρη στο γυαλι παιρνει 60χιλ...

test.kremmydas είπε...

Συμφωνώ μαζί σας.
Το παρόν πολιτικό σύστημα έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Δεν είναι σε θέση να παράξει λύσεις σε προβλήματα.

Για την ακρίβεια παράγει λύσεις με απελπιστικά αργούς ρυθμούς σε σχέση με την εξέλιξη των προβλημάτων.

Θεωρώ απίθανο να προκύψει τρίτη λύση που δεν θα έχει ως ένα βαθμό ενσωματωμένο το παρόν σύστημα.

Πιο ρεαλιστικό θεωρώ η αδυναμία επίτευξης αυτοδυναμίας να οδηγήσει φυγόκεντρες (υγιής ;) δυνάμεις κι απο τα δύο κόμματα στο να συμπαραταχθούν και να δημιουργήσουν ένα καινούργιο κόμμα, το οποίο θα συσπειρώσει δυσαρεστημένους.

Είναι ωστόσο προβληματικό ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος ηγέτης που θα μπορούσε να τραβήξει ένα τέτοιο εγχείρημα μπροστά.

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

harrylogue είπε...
Το ιντερνετοκόμμα ΦΣ δεν θα ηταν κακό,αν δεν ηταν μεσα στη κοσμοθεωρια του ελληνισμου.

Οσο για τις 7500 ψηφους,ο κουζουλος που βγαζει μουρη στο γυαλι παιρνει 60χιλ...


κοσμοθεωρία του Ελληνισμού!!!!;;;;;;
Δεν μπορώ να καταλάβω πώς βγαίνει αυτό το συμπέρασμα.Τι ακριβώς εννοείς;

Ποίος είναι ο κουζουλός στο γυαλί που πήρε 60 χιλιάδες ψήφους;
Ποίο κόμμα κατέβηκε στις εκλογές με τις συνθήκες που κατέβηκε η ΦΣ και πήρε περισσότερους ψήφους;

tyn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
nikiplos είπε...

Αν ο harrylogue ήταν Γάλλος, εκτός από επιτυχημένος συγγραφέας θα ήταν και διάσημος "παραθυράκιας" της Γαλλικής Τηλεόρασης...
Όλοι μας συμπαθούμε αυτά που ωμά γράφει ενίοτε, αλλά δεν τολμούμε να το ομολογήσουμε...

Για την ΦΙΣ, συμφωνώ με τον κύριο Χαραλάμπους... Και ας μην αδικούμε την προσπάθεια... Είναι όντως ενδιαφέρουσα, γιατί αν παραμείνει κι άλλο το μοντέλο του δικοματισμού, η Ελλάδα θα είναι η μόνη Σοσιαλιστική Χώρα της Ευρώπης με 2000000 Δημοσίους Υπαλλήλους... Όύτε η Ρωσία του Λέννιν δεν είχε το 40% του εργατικού της δυναμικού να αμοίβεται από το Δημόσιο...

Ανώνυμος είπε...

Στη France ( Φραγκία ),κατοικουν κυριως Φράγκοι...

Η ΦΣ ειναι συνταγμενη στην " εθνικη κοκκινη γραμμη ".

Ο μορφάντρας βγαινει μεσανυχτα στο Αλτερ. Ειχε φτασει μεχρι 70χιλ ψηφους...

Yannis H είπε...

Κε Μάνο,

Η δημοκρατία είναι μια κοινωνική καθημερινότητα, μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπάρχει χάρη στους πολίτες της – δεν δημιουργείται πατώντας κάποιο διακόπτη. Στη δημοκρατία (όπως αυτή θα έπρεπε να είναι) μπορεί να μην υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά στο πολιτικό μόρφωμα της Ελλάδας υπάρχουν - και μάλιστα πολλά.

Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού νιώθει σε αδιέξοδο, π.χ. όταν σκέφτεται τις εναλλακτικές λύσεις με βάση τα υπάρχοντα κόμματα. Νιώθει σε αδιέξοδο όταν σκέφτεται τη στιγμή που θα πάει να ψηφίσει στις επόμενες εκλογές. Όχι μόνο δεν θ’ ακούσετε κανένα Έλληνα να λέει αυτή τη φράση, αλλά όλοι λένε το ακριβώς αντίθετο. Το παράδοξο είναι ότι στην καθημερινότητα τους αποτελούν μέρος του προβλήματος – όχι της λύσης.

Τη συγκεκριμένη φράση τη λέει το άλλο μισό του προβλήματος: οι πολιτικοί. Είναι το προνομιακό άλλο μισό, που (όπως είπατε) επιζητούν να συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση. Στην ουσία, με αυτή τη φράση λένε πως δεν υπάρχει τέλος ή αδιέξοδο στο δρόμο που διανύουμε τόσα χρόνια. Όλο και κάποια ρωγμή, κάποια χαραμάδα θα υπάρχει για να περάσουμε και να μην αλλάξουμε ρότα.

Προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί πολιτική κουλτούρα στην Ελλάδα μπορεί να υπάρξουν; Αυτή θα ήταν η πιο αποδοτική επένδυση – και η πιο μακροχρόνια. Είναι προτεραιότητα να κάνουμε την Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο αρχαιολογικών σπουδών όταν η Παιδεία μας είναι σε αυτά τα χάλια; Είναι προτεραιότητα να πουλάμε ήλιο και θάλασσα (δηλαδή περιβάλλον) όταν ο μέσος Έλληνας έχει παντελή έλλειψη οικολογικής συνείδησης ή λαδώνει δεξιά κι αριστερά για να χτίσει μέχρι το κύμα;

Με τρόμο σκέφτομαι τις αντιδράσεις ενός λαού που έχει υπερφουσκωμένο Εγώ αναφορικά με το παρελθόν του, όταν κάνεις το σπίτι του κέντρο ιστορικών σπουδών (όπου μπορεί να ειπωθεί οτιδήποτε, αυτό σημαίνει ακαδημαϊκή έρευνα). Με νύχια και με δόντια κρατιούνται Άνθιμοι και Ψωμιάδηδες να μην πάρουν τα λάβαρα – φαντάζεστε μια διεθνή συζήτηση για το Μακεδονικό; Ποιος άλλος λαός έχει φράσεις του στιλ «όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες εσείς τρώγατε βελανίδια»; Θυμάστε το συνέδριο στη Θεσσαλονίκη όπου ειπώθηκε ότι ο Μ. Αλέξανδρος είχε ομοφυλοφιλικές τάσεις κι όρμησαν μέσα χρυσαυγίτες; Είναι αυτά εχέγγυα για να δημιουργηθεί εδώ το παγκόσμιο κέντρο ιστορικών σπουδών; Αφήστε που, ήδη βλέπω την εκκλησία να απαιτεί μέρος των κονδυλίων – και από «ιστορικές» οι σπουδές να γίνονται «ελληνορθόδοξες».

Θα μου πείτε, τα βλέπω όλα από την αρνητική πλευρά – αλλά τα παραδείγματά μου δεν είναι εξωπραγματικά. Λέω ότι για ν’ αλλάξει αυτή η χώρα πρέπει πρώτα ν’ αλλάξουν οι πολίτες της. Ότι αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας. Δεν είναι (δυστυχώς) όλα οικονομία όπως διαφαίνεται στη σκέψη σας, αν ήταν έτσι θα είχαμε σχετικά εύκολο στόχο. Όλοι νιώθουμε σε φαύλο κύκλο. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή η συμπεριφορά του μέσου Έλληνα κάνει κάθε πιθανή λύση να οδηγεί πίσω στον ίδιο.

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

Εξακολουθώ να μην μπορώ να καταλάβω τον harrylogue και τους χαρακτηρισμούς του για την ΦΣ.
Αν ποτέ θελήσει να διευκρινίσει, εμείς εδώ είμαστε γιατί έχω μία εντύπωση ότι μάλλον μπερδεύει την ΦΣ με άλλο κόμμα.
Και επειδή δεν βλέπω Αλτερ θα μπορούσε να μου πεί το όνομα του 'μορφάντρα' με τους 70 χιλιάδες ψήφους;
θα πρέπει να έχει κάποιο όνομα για να τον ψήφισαν 70 χιλιάδες....

Ανώνυμος είπε...

Υπαρχουν ατομα που ασχολουνται με πολιτικη & δεν ξερουν τον Λεβεντη ?

Ποια ειναι η θεση της ΦΣ & του κομματος που οραματιζεται ο Μανος για το μακεδονικο ?

" Εθνικη κοκκινη γραμμη " δεν σερβιρουν ?

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

Αγαπητέ harrylogue με τις 60 χιλιάδες ψήφους με μπέρδεψες.
Η Ένωση Κεντρώων του κ. Λεβέντη στις περασμένες εκλογές πήρε 29 χιλιάδες ψήφους. Οι οποίες είναι πολύ λιγότερες από τις 60 χιλιάδες που ανέφερες.
Αλλά και όταν είχε πάρει τις 60 χιλιάδες ψήφους κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 90 (μετά άρχισε η κατρακύλα) υπήρχαν αρκετές διαφορές μεταξύ των αντικειμενικών συνθηκών της ΦΣ και της Ένωσης Κεντρώων.
Τον πρώτο τον ανέφερες εσύ:
Ο κ. Λεβέντης απέκτησε δική του συχνότητα εξέπεμπε τηλεοπτικά καθημερινά, και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να έχει τηλεοπτική παρουσία
Τις δε 60,000 χιλιάδες ψήφους τις πήρε μετά από 3 με 4 χρόνια συνεχούς τηλεοπτικής παρουσίας.
Επίσης ας μήν ξεχνάμε ότι απ'οσο γνωρίζω ο κ. Λεβέντης έδωσε την συχνότητα αντί ενός ευσεβούς ποσού το οποίο είναι αρκετό για να χρηματοδοτεί το κόμμα του για τον επόμενο αιώνα.

Η ΦΣ βγήκε στην τηλεόραση (δυστυχώς ακόμη το βασικό μέσο) μόνο κατά την διάρκεια του τελευταίου μήνα πριν τις εκλογές.
Οι οικονομικοί πόροι είναι πενιχροί.
Κάνε λίγο υπομονή, και αν τελικά είμαστε ικανοί για μεγαλύτερο ποσοστό θα δείξει. Αλλά χρειάζεται χρόνος.

Τώρα για το Μακεδονικό δεν μπορώ να δώ πώς συνδυάζεται το 'εθνική' με το 'κόκκινη'.
Το τελευταίο ΔΤ της ΦΣ για το Μακεδονικό υποστήριζε τις προσπάθειες του κ. Νίμιτς για επίλυση του θέματος της ονομασίας, και καταδίκαζε κάθε τάση αλυτρωτισμού.
Έχω την εντύπωση ότι εκεί βρίσκεται το σύνολο του πολιτικού κόσμου.
Παρεμπιπτόντως εσένα ποία είναι η
θέση σου;

Ανώνυμος είπε...

Αρα η ΦΣ δεχεται οτι υπαρχει θεμα
"ονοματος"
&
"αλυτρωτισμος "...

Δηλαδη,ιδια ακριβως θεση με ολο το πολιτικο κατεστημενο...
Αρα & εσεις στην "εθνικη γραμμη " ειστε.
Ουτε καν σαν " αυτοπροσδιοριστές " δεν τη βγαινετε...

Να δουμε & τη θεση Μανου στα " εθνικα θεματα ".

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

Αγαπητέ harrylogue δεν νομίζω ότι το Μακεδονικό είναι το θέμα μας εδώ πέρα.

Πιστεύεις δηλαδή ότι αν η ΦΣ πει ότι δεν υπάρχει θέμα ονόματος, θα σταματήσει το όνομα να τίθεται σαν θέμα;

Είναι το Μακεδονικό το σημαντικότερο θέμα για συζήτηση; Είναι αυτό που απασχολεί την Ελληνική κοινωνία;

Εδώ εξετάζουμε την ανάγκη 'τρίτης πολιτικής λύσης'. Την βιωσιμότητα της, την πιθανότητα επιτυχίας της, την χρησιμότητα της, τις προοπτικές της. Αν τώρα εσύ πιστεύεις ότι το Μακεδονικό είναι πιο σημαντικό.....

Ανώνυμος είπε...

Αφαντος ο Μανος.

Φυγομαχει...

Kefalas είπε...

κ. Μάνο
Άσχετο με το τωρινό θεμα.
Κάποτε είχατε κάνει ένα σχόλιο για την απόρριψη της πρότασης να φυτευθούν πράσινες στέγες στο κτήριο του Υπουργείου Οικονομίας και αν δεν κάνω λάθος στο πρωτοδικείο Αθηνών(στη νετ στην εκπομπή "στα ακρα"). Άκουσα ότι φυτεύθηκε η στέγη του υπουργείου οικονομικών ( http://www.mnec.gr/el/press_office/DeltiaTypou/dt/dt-2008-09-29.html ). Κάποιο σχόλιο;

Sunscreen είπε...

Το μόνο που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί δεν δίνει ο κ. Μάνος μία ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου, το οποίο δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη στην εξουσία (πριν καταφύγουμε στην τρίτη λύση). Τί απέγινε εκείνος ο έρωτας; Τί απέγιναν τα υπεραισίοδοξα σχόλια του κ. Μάνου για τον κ. Παπανδρέου; Η παντελής ανυπαρξία πολιτικής (και μόνο;) ευφυίας και πολιτικών θέσεων είναι χειρότερη ακόμα και από την πολιτική ατολμία της ΝΔ, έτσι δεν είναι;
Προς όλους: ΜΗΝ ΑΥΤΑΠΑΤΑΣΤΕ. Όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει σε αυτή τη θλιβερά αξιοπερίεργη χώρα. Απλά κανείς δεν έχει τα πολιτικά κότσια να το κάνει. Όλοι ονειρεύονται 2η και 3η επανεκλογή (ακόμα και οι πιο σεμνοί και ταπεινοί). Η φιλοδοξία, φοβάμαι, είναι η τρελή ξαδέρφη της κοινής λογικής. Γιατί να ονειρευόμαστε μία 'τρίτη λύση'; Όλοι ξέρουν ότι ο Δημόσιος Τομέας της Ελλάδας είναι εξαπλάσιος του απαιτούμενου. Ποιος θα πει ότι σταματάνε οι προσλήψεις;
Αυτά και μην υποτιμάτε το χαμηλό επίπεδο του ελληνικού λαού κε Μάνο: ένας λαός που κοιτάζει το Λαζόπουλο ωσάν θεό μπορεί να ανεχτεί πάρα πολλά ακόμη

Kefalas είπε...

Πληροφορήθηκα ότι ο κύριος Μάνος σχολίασε την πράσινη στέγη του υπουργείου οικονομίας...

Ανώνυμος είπε...

Τελικά, αυτές οι τρίτες λύσεις (και οι τέταρτες άν δεν επαρκέση η τρίτη), σκοπό έχουν να διευρύνουν τα όρια ανοχής μας και μόνο, απέναντι στο Σύστημα.

Καππαδόκης είπε...

Οσο η τρίτη λύση κοιμάται τον ύπνο του δικαίου η πρώτη ετοιμάζεται και η δεύτερη πελαγοδρομεί.

Στο θέμα timing υπήρχε πάντα κάποιο μικρό προβληματάκι...

Ανώνυμος είπε...

Η αφάνεια Μανου
φερνει & α-fun-εια στο μπλογκ...

gnik είπε...

Δεν ξυπνάει κανένας τον Στέφανο !!!!!
Πέρασε ένας μήνας και ακόμα ¨οραματίζεται¨.

Ανώνυμος είπε...

Η απρεπης σταση Μανου,ομοια με του Μπεν Ζελον,στο αντιστοιχο μπλογκ,δειχνουν τον χαρακτηρα τους...

Ενω ο Χατζηδακης φερεται ενταξει...

Απαντα & προσωπικα,μερικες φορες...

Χρυσόστομος είπε...

Ελπίζω στην ενεργό σας συμμετοχή και σε πρωτοβουλίες σας για την ύπαρξη της τρίτης λύσης.Θέλει υπομονή,επιμονή και πολλή προσπάθεια.Δεν αλλάζει εύκολα η νοοτροπία του Έλληνα.
Προσωπικά,θα σας παρακαλούσα σε επανασύσταση των Φιλελευθέρων...Και είναι βέβαιο ότι μπορούν να πάνε πολύ ψηλά!

Καππαδόκης είπε...

Και οραματίζεται.
Και οραματίζεται.
Και οραματίζεται.
Και οραματίζ.....
Και οραμ.........
Και ορ............
zzzzzzzzzzzzzzz

Ανώνυμος είπε...

Στέφανε ξύπνααααααααααα....
Είναι η καταλληλότερη στιγμή γιά την τρίτη λύση. Δεν βλέπεις το μπάχαλο που περνάει η πρωτοδεύτερη λύση;

Ανώνυμος είπε...

Κοιμησου & παραγγειλα

στην Ιστάνμπουλ τα προικια σου...

constantinos alexacos είπε...

Αγαπητέ κ.Μάνο

Είναι πλέον σαφές ότι όλος ο μηχανισμός που τόσο καλά περιγράφετε με τις “πανίσχυρες κομματικές δυνάμεις που έχουν εισχωρήσει στην καρδιά της πολιτείας” (προσφιλέστερος όρος μου το “στρατός κατοχής”) έχουν ένα και μοναδικό στόχο:

το πορτοφόλι μας.

Είτε αυτό είναι ακίνητη περιουσία, Ολυμπιακή, ΔΕΚΟ, κλπ, είτε είναι έσοδα που εμείς οι πολίτες συνεισφέρουμε μέσω φόρων, εισφορών κλπ, για να βρεθούν εν συνεχεία “παραπλανιθέντες υπουργοί” να τα κακοδιαχειρίστούν!
Πως γίνεται να συνεχίζουμε να πληρώνουμε για Υγεία, Παιδεία, Ασφάλεια και να μην λαμβάνουμε τίποτε, είναι μυστήριο.

Ημέτεροι, πονηροί παπάδες, κυπριακές off-shore, εθνικοί εργολάβοι κ.α. αυτό κυνηγούν και για αυτό μαλώνουν, ο καθένας με ότι όπλα διαθέτει (πολιτικούς, ΜΜΕ κλπ).
Η συζήτηση για το ποιος έφαγε τι και με ποιόν με αφήνει πλέον παγερά αδιάφορο. Το γεγονός, της συνεχιζόμενης ληστείας σε καθεστώς ατιμωρησίας με εξοργίζει αφάνταστα.

Αν λοιπόν το πορτοφόλι μας είναι ο στόχος τους, οφείλουμε να το προστατεύσουμε!
Ο μόνος τρόπος να καταρεύσουν όλοι αυτοί είναι να λείψει το δια ταύτα: το πουγγί!

Ετσι, φαντάζομαι μία νομικού χαρακτήρα διεκδίκηση πολιτών έναντι του κράτους, όπου:
εφόσον αποδεδειγμένα το κράτος αδυνατεί να διαχειριστεί σωστά τους πόρους που του προσφέρουμε, οφείλουμε να απαιτήσουμε να μας αποδείξει ΕΜΠΡΑΚΤΑ ότι έχει δημιουργήσει τις απαραίτητες δικλείδες και μηχανισμούς για την σωστή διαχείριση του κρατικού πλούτου, πρωτού συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε την δική μας υποχρέωση της καταβολής φόρων και εισφορών παντός τύπου.
Ηδη αυτό συμβαίνει άτυπα με την φοροδιαφυγή (αν δεν με γελάει η μνήμη μου αυτό δεν υπενόησε ο κ.Σημίτης όταν μιλούσε για κράτος εμπιστοσύνης;).
Επιδίωξη μου είναι η ανακίνηση του θέματος επί μίας λογικής βάσης (κοινός νους) και όχι η ανατροπή του πολιτευματος ή η κατάρευση του κράτους. Για να μην παρεξηγηθώ. Για επανίδρυση ομιλώ, ναι,... και εγώ...

Κοινώς Facebook | ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ !

Με τιμή
Κωνσταντίνος Αλεξάκος

http://www.new.facebook.com/group.php?gid=25823248767

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Στέφανε,
Δεν θα το πιστέψης, αλλά προ ημερών καθώς ομφαλοσκοπούσα, οραματίστηκα ότι ένας Νεοφιλελεύθερος, οραματιζόταν μία "τρίτη λύση" όπως την έλεγε.

Μεσούντος του οραματισμού του, έπεσαν στο κεφάλι του οι νέες δημοσκοπήσεις που άφηναν περιθώριο στην δεύτερη λύση να ελπίζη και, τον άφησαν αναίσθητο.
Έκτοτε, ότι και να κάνουμε, δεν καταφέραμε να τον συνεφέρουμε. Παραμένει αναίσθητος. Ξερός που λέμε.
Μήπως μπορείς να βάλης ένα χεράκι να τον συνεφέρουμε;

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Aris Trantidis είπε...

Αγαπητέ κ. Μάνο. Είχα την ευκαιρία να σας ακούσω χτες στην ομιλία σας στο LSE. Πόσο έτοιμη είναι η χώρα μας να αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση με τα δικά της εργαλεία μακροοικονομικής πολιτικής; Ας δούμε τι συμβαίνει.

Τη στιγμή που η Βρετανία μειώνει το ΦΠΑ σε 15 τοις εκατό, η χώρα μας αύξησε το ΦΠΑ στο 19 τοις εκατό τον περασμένο χρόνο για να καλύψει τις τρύπες του προϋπολογισμού. Παράλληλα με τη δημοσιονομικά βάρη, οι ελληνικές κυβερνήσεις παρασυρμένες από τα κοινοτικά κονδύλια που εισέρεαν στα ταμία του κράτους εδώ και δυόμισι δεκαετίες, και με την άνεση της ασφάλειας του ευρώ, πραγματοποίησαν μερικές μόνο από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα έδιναν αέρα στην ελληνική οικονομία. Την εποχή που η χώρα είχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, είδαμε δειλά μέτρα για την μεταρρύθμιση στην παιδεία και την οργάνωση του κράτους, και απογοητευτικά αποτελέσματα στον εξορθολογισμό των δαπανών και στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Για την Ελλάδα ισχύει η φράση ότι αν δε φτιάχνεις της στέγη όταν ο ήλιος λάμπει, δε μπορείς να τη διορθώσεις στη βροχή.

Πότε λοιπόν θα γίνουν βαθιές τομές; Αν ως σύγχρονοι Επιμηθείς κινηθούμε τελευταία στιγμή σε περίοδο ύφεσης, και χειρότερα όταν τα κοινοτικά κονδύλια θα σταματήσουν να εισρέουν στη χώρα μας την ερχόμενη δεκαετία, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι πιο βαθιές και πιο επίπονες, και το πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό θα είναι πολύ πιο δυσμενές. Δυστυχώς για την χώρα μας η οικονομική κρίση τη βρίσκει όχι μόνο ευάλωτη οικονομικά, αλλά σε μια περίοδο όπου η παραμικρή θρυαλλίδα πυροδοτεί εκρήξεις οργής, και κάθε πρόταση μεταρρύθμισης συναντά την δυσπιστία της κοινής γνώμης. Από τη μια υπάρχει η αίσθηση ότι η χώρα δεν πάει καλά. Τα υπαρκτά προβλήματα των νέων και η οικονομική ανασφάλεια για τις ελληνικές οικογένειες συναντούν την αναξιοκρατία, την ευνοιοκρατία και μια παρέλαση σκανδάλων που υπονομεύει την αξιοπιστία κάθε μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας.

Ταυτόχρονα η γενικευμένη απογοήτευση εκτρέπεται από ιδεοληψίες που αντέχουν χρόνια στην ελληνική κοινωνία, και δεν μετατρέπεται σε κοινωνική στήριξη για προσαρμογή στις απαιτήσεις των καιρών. Αντί για σύγχρονες πολιτικές ο κόσμος ακόμα γοητεύεται από παρωχημένες φρασεολογίες και ταμπουρώνεται πίσω από συντηρητικές θέσεις, είτε από τα δεξιά ή είτε από τα αριστερά. Η Ελλάδα ζει το δικό της winter of discontent, μια περίοδο αναταραχής αντίστοιχη με τη αποκορύφωση στη Βρετανία το χειμώνα του 1979 του οικονομικού τέλματος της δεκαετίας του 70 που ταλάνισε τις εργατικές και συντηρητικές κυβερνήσεις της εποχής. Το ζήτημα για την κοινωνία μας είναι η έκρηξη οργής των νέων και η πνιγηρή απογοήτευση των μεγαλυτέρων να βρουν τη δυνατή εκείνη πρωτοβουλία που θα τις μετατρέψουν σε δημιουργική στήριξη για γενναίες μεταρρυθμίσεις, ιδίως στη δημόσια διοίκηση και στην παιδεία. Για μεταρρυθμίσεις με κοινωνική συναίνεση απαιτούνται πρωτοβουλίες για αλλαγή παραδείγματος από πρόσωπα με ανοιχτούς ορίζοντες και αξιοπιστία.

Άρης Τραντίδης
London School of Economics

Kefalas είπε...

Έμαθα ότι σκέφτεσθε να φτιάξετε νέο κόμμα... Μακάρι να γίνει...
Σας παρακαλώ να γίνει...

Skipper Dimitri & Hostess Marina είπε...

Κύριε Μάνο,
πως, που, μπορούμε όσοι απο εμάς το θέλουμε να συσπειρωθούμε στη τρίτη λύση σας και να βοηθήσουμε

Φίλιππος Βουκελάτος είπε...

Αγαπητέ κ. Μάνο,

Παρακολουθούμε τις πολιτικές εξελίξεις καθημερινά, από τη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες των τελευταίων εκλογών, με αφορμή τις δηλώσεις στο Ζάππειο του κ. Βενιζέλου. Αν και ποτέ δεν είχαμε ‘’στενές’’ πολιτικές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, η εξωφρενική αντίδραση του κ. Βενιζέλου στο αποτέλεσμα της κάλπης, μας ανάγκασε να εγγραφούμε μέλη στο ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρήσαμε αναγκαίο την υποστήριξη του κ. Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές. Πιθανή επικράτηση του κ. Βενιζέλου νιώσαμε πως θα ήταν καταστροφική για το τόπο. Η απόφασή μας αυτή ελήφθη αστραπιαία, αξιολογώντας την στάση του πολιτικού Βενιζέλου εκείνες τις μέρες, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ αντιμετώπιζαν το γεγονός.

Αρκεί να θυμηθούμε πως όλοι σχεδόν οι ειδήμονες των ΜΜΕ, προέβλεπαν την επόμενη των εκλογών επικράτηση Βενιζέλου και του έδιναν μια αποδοχή από τη βάση του ΠΑΣΟΚ μεγαλύτερη από 70%. Μας φάνηκε πως ζούσαμε σε άλλη χώρα και ενστικτωδώς συνειδητοποιήσαμε πως η κατάσταση άρχισε να γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη για όλους μας. Φυσικά εννοείται πως για τον πολιτικό Γ. Παπανδρέου είχαμε θετική γνώμη, όχι όμως και για τον πατέρα του.

Τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε με προσοχή τα άρθρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και που προαναγγέλλουν τη δημιουργία πολιτικού φορέα από εσάς, τον κ. Κοντογιαννόπουλο και τον κ. Μπουτάρη. Δεδομένου πως η αρχική σας τοποθέτηση σχετικά με τη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελληνική πολιτική σκηνή, μας βρίσκει γενικά σύμφωνους, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να μας διευκρινίσετε τα εξής:


1.Πως αξιολογείτε την παρακάτω πρόταση και τι πιθανότητες συγκεντρώνει το νέο κόμμα να επιδιώξει μέσο του πολιτικού του λόγου και έργου, λογικές άμεσης δημοκρατίας, σε ότι έχει να κάνει με το Εκλογικό Σύστημα και τη Διοικητική Αναδιάρθρωση της χώρας:

''Εκλογικό Σύστημα και Διοικητική Αναδιάρθρωση''

Η Ελλάδα διαιρείται σε 300 γεωγραφικά και πληθυσμιακά ίσες, εκλογικές Περιφέρειες.
Ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει τη συμμετοχή ίσου αριθμού Ανδρών και Γυναικών σε όλων των ειδών τα εκλογικά ψηφοδέλτια.
Κάθε 5 χρόνια διεξάγονται εθνικές εκλογές για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, απευθείας από το λαό. Υποψήφιος μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης.
Ταυτόχρονα με τις εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διεξάγονται ξεχωριστές εκλογές σε κάθε περιφέρεια της χώρας για την εκλογή του αντιπροσώπου της περιφέρειας στο Εθνικό Κοινοβούλιο.
Υποψήφιοι μπορεί να είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες, με την προϋπόθεση να είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιφέρειας στην οποία θέτουν υποψηφιότητα.
Μετά το σχηματισμό του, το Εθνικό Κοινοβούλιο εκλέγει με ψηφοφορία το Υπουργικό Συμβούλιο (20 άτομα) και το Πρωθυπουργό.
Υποψήφιοι είναι ταυτόχρονα με την εκλογή τους και οι 300 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των περιφερειών του Εθνικού Κοινοβουλίου.
Ακολουθεί μυστική ψηφοφορία, όπου ο κάθε αντιπρόσωπος, ψηφίζει υποχρεωτικά εκτός από τον εαυτό του, άλλους 20 διαφορετικούς συναδέλφους του.
Ο αντιπρόσωπος της περιφέρειας που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους ψήφους στη μυστική ψηφοφορία των 300, εκλέγεται Πρωθυπουργός.
Οι 20 πρώτοι σε ψήφους περιφερειακοί αντιπρόσωποι, συγκροτούν το Υπουργικό Συμβούλιο.
Η Κυβέρνηση έχει την πλήρη ευθύνη και τη καθολική αρμοδιότητα για τη στελέχωση των υπηρεσιών του Κράτους και τη διαχείριση των ζητημάτων του Έθνους.
Ο έλεγχος της Κυβέρνησης, γίνεται από τους υπόλοιπους 279 αντιπρόσωπους του Εθνικού Κοινοβουλίου και από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η Κυβέρνηση παύει να ασκεί τα καθήκοντά της:

a)αν σε σχετική συνεδρίαση του Εθνικού Κοινοβουλίου 186 περιφερειακοί αντιπρόσωποι ψηφίσουν εναντίον της, ανεξάρτητα από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας,

b)αν σε σχετική συνεδρίαση του Εθνικού Κοινοβουλίου 150 περιφερειακοί αντιπρόσωποι ψηφίσουν εναντίον της, με τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Δημοκρατίας,

c)αν συμπληρωθούν 5 χρόνια συνεχούς κυβερνητικής θητείας.

Ταυτόχρονα με τις εκλογές για το Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη συγκρότηση του Εθνικού Κοινοβουλίου, διεξάγονται εκλογές για τη τοπική αυτοδιοίκηση, με στόχο την εκλογή του Περιφερειακού Δημάρχου.
Υποψήφιος μπορεί να είναι οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης αρκεί να είναι μόνιμος κάτοικος της περιφέρειας στην οποία βάζει υποψηφιότητα.
Οι εκλογές διεξάγονται ξεχωριστά σε κάθε μια από τις 300 καθορισμένες εκλογικές περιφέρειες με το πέρας των οποίων συγκροτείται 10μελές τοπικό Διοικητικό Συμβούλιο.

Ακολουθεί μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών του τοπικού Δ.Σ. για την ανάδειξη του Δημάρχου της Περιφέρειας. Υποψήφιοι είναι ταυτόχρονα με την εκλογή τους και οι 10 τοπικοί αντιπρόσωποι. Ο κάθε αντιπρόσωπος, ψηφίζει υποχρεωτικά εκτός από τον εαυτό του, άλλους δύο (2) διαφορετικούς συναδέλφους του. Ο πρώτος σε ψήφους τοπικός αντιπρόσωπος εκλέγεται Δήμαρχος της Περιφέρειάς του.

Ο Δήμαρχος της Περιφέρειας, αναφέρεται στον εκλεγμένο αντιπρόσωπο της Περιφέρειας στο Εθνικό Κοινοβούλιο.


2.Ποια η άποψή σας για την θέση:

‘’Υποστηρίζουμε τον ανθρωπιστικό και πνευματικό ρόλο της Εκκλησία στην Ελληνική κοινωνία, αλλά η διαχείριση της Εκκλησιαστικής περιουσίας είναι αρμοδιότητα της πολιτείας και πάντα με γνώμονα το όφελος των μη προνομιούχων’’.


3.Ποια η άποψή σας για την θέση:


‘’Υποστηρίζουμε την αναδιανομή του ιδιωτικού και κρατικού πλούτου, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η έννοια της φτώχειας στην Ελληνική κοινωνία’’.



Για το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο μέσα από το οποίο προκύπτουν οι προβληματισμοί μας, μπορείτε να έχετε μια εικόνα στο blog:

http://liberalsocialism.wordpress.com/


Επίσης χρησιμοποιούμε και το blog της ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ:

http://avantgrande.wordpress.com/

για να σχολιάζουμε την επικαιρότητα.



Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Φίλιππος Βουκελάτος

e-mail: filipvoukelatos@yahoo.com

RedRum είπε...

Αγαπητε κ. Μανο

Με ενδιαφερον παρακολουθω το καινουργιο πονημα σας στην πολιτικη, και ομολογουμενος η φωνη και η σκεψη σας ειναι ειναι χρησιμα στην χωρα μας. Εαν και διαφωνω μαζι σας οσον αφορα την βασικη νεο-φιλελευθερη σκεψη σας, ωστοσο βρισκω τον εαυτο μου να συμφωνει μαζι σας σε πολλα σημεια.

Κατι που θα ηθελα να σας επισημανβω ειναι να αποφυγεται τον ορο "Κοινη Λογικη" ως βασικο συνθημα του κομματος σας αλλα και τις ιδεολογιας σας. Ο λογος ειναι απλος, "Κοινη Λογικη" ηταν το βασικο συνθημα του Χιτλερ στις εκλογες του '33, οπως επισης ατυχως του Συντηρητικου William Hague στις εκλογες του 2000 εδω στην Αγγλια. Νομιζω οτι θα γινετε στοχος δρυμητατης κριτικης, οπως και ο Hague, o οποιος αναγκαστηκε να το αποσυρει και να απολογειτα απο τις πρωτες κιολας εβδομαδες της εκστρατειας του...

Ναι, οντως πλεον χρειαζεται η λογικη σκεψη στην ελληνικη πολιτικη, αλλα δυστυχως η σημειολογια του ορου "κοινη λογικη" ως κομματικου συνθηματος ειναι ιδιαιτερως επιβαρημενη...

Aristos είπε...

Κύριε Μάνο
Η ίδρυση του κόμματος ν.δραση είναι ότι καλύτερο και παρήγορο άκουσα τον τελευταίο καιρό, για να ζωντανέψει πάλι η ελπίδα στους ψηφοφόρους που την έχουν χαμένη.
Συγχαρητήρια και σιδερένιος.

Ένας οπαδός σας

FIFTYPLUS είπε...

Απο το να λέμε αυτό η το άλλο δεν γίνεται ας δώσουμε την ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να δείξουν τι μπορούν να κάνουν. ΟΛΕΣ οι άλλες επιλογές θα πρέπει να αποκλειστούν. Τις είδαμε τις γνωρίσαμε και φάγαμε τις συνέπειες. Οταν τα πάντα καταρρέουν μόνο η κοινή λογική μπορεί να μας σώσει.
Και η κοινή λογική λέει ότι πρέπει να ξαπλώσουμε στο κρεβάτι της εθνικής ψυχανάλυσης και να ομολογήσουμε την αλήθεια.
Ναί ήμουνα στο πολυτεχνείο αλλά μπήκα γιατί ήθελα να γ....., όχι για να έρθει ο σοσιαλισμός.
Ναί εκβίασα καθηγητές να με περάσουν κατηγορόντας τους για χουντικούς.
Ναί έβαλα μέσο για να λουφάρω στον στρατό.
Ναί κοροιδεψα τους πάντες δουλεύοντας στο δημόσιο
Ναι, ναί ναί.....ναί.
Τώρα όμως πρέπει επι τέλους να κάνω το σωστό για το παιδί μου.

Δράστης είπε...

Για όσους θέλουν να διαβάσουν περισσότερα για τη Δράση, μπορούν να κατευθυνθούν είτε στην ιστοσελίδα της, είτε στο άτυπο blog της.

variete είπε...

Υποθέτω οτι μας κάνατε μεγάλη πλάκα σχολιάζοντας τον Κ. Καραμανλή (τον τεθνεώτα)στην εκπομπή "Μεγάλοι Ελληνες" ως μεγάλο ευρωπαϊστή.
Υποθέτω οτι γνωρίζετε αλλά το αποκρύπτετε σκοπίμως οτι το 1959 όταν ήρθε στην Ελλάδα ο γερμανός καγκελλάριος Ερχαρτ του πρότεινε να γίνει η Ελλάδα το 6ο μέλος της κοινής Αγοράς. Θέλετε την απάντηση του καθ΄υμάς εθνάρχου;"Να ρωτήσω τον μεγαλειότατο"...
Αμ, με Κοινή Αγορά ούτε τις εκλογές του 1961 θα έκλεβε,ούτε τον Παπαδόπουλο θα είχε στην επιτροπή "Σχέδιον Περικλής", ούτε τα ξερονήσια θα λειτουργούσαν,ούτε οι Μήτσου, Καπελώνηδες,Νάτσινες, Σκαρμαλιωράκηδες κλπ θα υπήρχαν.
Ερρωσθε

Unknown είπε...

Ο ταύρος να βάλει το χέρι του...
Τα ΜΜΕ διαμορφώνουν πολιτική συνείδηση και στη συνέχεια προωθούν ανίκανους πολιτικούς (τον καθρέφτη μας) σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Η παροιμία ότι το ψάρι βρομάει από το κεφάλι είναι λάθος. Το ψάρι το καθαρίζουμε από την ουρά.

Aισυμνήτης Χωρίς Όνομα είπε...

Δεν υπήρξα ποτέ μου χειροκροτητής της απρααξίας.Δεν είμαι άνθρωπος της βολεμένης ικανοποίησης.Με άλλα λόγια είμα μαχόμενος ενεργός πολίτης και ποτέ αδιάφορος. Σας παρακολουθώ χρόνια τώρα και εκτιμώ την ειλικρίνειά σας και την τιμιότητά σας.Θάθελα να επικοινονήσω μαζίσας, πέρα απο τα
σχόλια. το e-mail είναι: whitepete2009@hotmail.com

Lefteris είπε...

Στην Αμερική όπου ανακατεύτηκε πολύ το κράτος η περιοχή έγινε γκέτο.

Επίσης:
α) εγγήθηκε τα φοιτητικά δάνεια, με αποτέλεσμα να κάνουν οι φοιτητές πλειοδοτικό διαγωνισμό διδάκτρων. Η κρατική εγγύηση αύξησε τα δίδακτρα κατά πολύ.

β) εγγυήθηκε τις υποθήκες των ακινήτων (Fannie, Freddie), οδηγώντας έτσι σε μειωμένα δανειοληπτικά standards, με αποτέλεσμα υπέρογκες τιμές ακινήτων που τώρα πέφτουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

γ) το κράτος προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι κακό να είναι φτηνά τα σπίτια (!!!) και ότι είναι καλό να πέφτει το δολάριο κάθε μέρα (!!!)

Η μείωση του κράτους δυστυχώς δεν γίνεται σε χώρες όπως η Ελλάδα, επειδή ο κρατισμός είναι έμφυτος πλέον στα γονίδια του Έλληνα (η Ελλάδα δεν αποκρατικοποιήθηκε ποτέ στην ιστορία της). Ακόμα και οι νέοι Έλληνες, όταν θέλουν να πούνε ότι χρειάζονται ελευθερία κινήσεων λένε "να συσταθεί μια κρατική επιτροπή να μας δώσει περισσότερες ελευθερίες".

Ευνουχισμένος λαός. Η γιαγιά μου είχε φυτέψει ένα σωρό δέντρα. Οι σημερινοί Έλληνες, για να φυτέψουν ένα δέντρο πρέπει να σχηματίσουν πρώτα πολυκομματική επιτροπή. Κι αυτό το λένε "πολιτισμό" (!?).

Υποστηρίζουν ότι όλα πρέπει να γίνονται από το κράτος (και η παιδεία μονοπώλιο του κράτους) και μετά παραπονιούνται για τα κρατικά ΜΑΤ και ΜΕΑ.

Εάν κκ. νέοι και λοιποί δεν θέλετε τα σχολεία και οι δραστηριότητές σας και οι δικές σας πολιτικές να καθορίζονται και να ελέγχονται 100% από το κατεστημένο, πρέπει να αποκηρύξετε το κατεστημένο, δηλαδή τον κρατισμό. Πρέπει οι νέοι περισσότερο από όλους να τονίσουν ότι θέλουν μικρότερο κράτος και ότι θα φτιάξουν μόνοι τους πράγματα και καταστάσεις.

Μη φοβάστε, δεν θα ορμήσουν άλλοι απ' έξω να σας τα φάνε εάν δεν υπάρχει κράτος. Ξέρετε γιατί; Because nobody gives a .... about Greece. So you don't need to worry about it.

Ωστόσο, ακόμα και οι πλέον φιλελεύθεροι στην Ελλάδα μιλούν λες και περιμένουν να τους δοθεί ο φιλελευθερισμός... από το κράτος!

Οι Έλληνες είναι οι Μαοϊστές του δυτικού κόσμου αλλά δεν το γνωρίζουν.

Λευτέρης

ΥΓ. Θέλετε φιλελεύθερο κράτος; Ε, να μια αρχή: καταργήστε τις αστυνομικές ταυτότητες, όλες τις θεωρημένες αποδείξεις και ταμειακές μηχανές, τις άδειες για τα "μη κρίσιμα επαγγέλματα" και την ΥΠΕΔΑ. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα.

Τάκης και Στάθης είπε...

Ποιοί είμαστε...
Ο Τάκης και ο Στάθης.
Δύο σκληρά εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που βαρέθηκαν να πληρώνουν φόρους για να συντηρείται το δημόσιο. Καλούμε όλους τους συναδέλφους του ιδιωτικού τομέα, να αγκαλιάσουν την προσπάθειά μας, να αναδείξουμε τα προβλήματά μας και να προτείνουμε λύσεις. Ευπρόσδεκτοι είναι και οι επιχειρηματίες, αρκεί να μήν έχουν πολλά πολλά με το δημόσιο.
Σχολιασμοί ελεύθεροι.
http://idiotikosypallilos.blogspot.com/

asonitiVart είπε...

Σας ακουσα στο ραδιοφωνο σημερα το μεσημερι.Με πειθετε με την λογικη και την πραοτητα που εχετε..επισης ειδα και τις προθεσεις του δημοσιογραφου να σας επιτρεψει να πειτε μονο οσα ηθελε να ακουσει ωστε να φανειτε και σεις σαν ενας απο το τσουβαλι..Μου αρεσε που με επιμονη αλλα χωρις να υψωσετε την φωνη σας ολοκληρωσατε το σκεπτικο σας αλλα και" ακουστηκατε "...απο οσους μπορουν ακομα να 'ΑΚΟΥΝ"

Vpower είπε...

Χρειάζεται πολύ δουλειά για καταπολεμηθεί το εμπόριο ψήφου στην Ελλάδα. Πρέπει ξανά να διδαχθεί ο Έλληνας απο την Αρχή τι είναι Κράτος, τι είναι εκλογές, τι είναι Δημόσιος και τι Ιδιωτικός Τομέας, τι είναι επαγγελματικά δικαιώματα των πολιτών και γιατί πρέπει δια ροπάλου να απαγορεύεται η εμπορία τους, Τί είναι το Σύνταγμα και γιατί πρέπει άμεσα και συνοπτικά να φυλακίζεται όποιος Δικαστής συζητά την ιδιοκτησία οποιασδήποτε Λίμνης για παράδειγμα, Τι είναι φόρος και γιατί το Κράτος δεν πρέπει να μετονομάζει τους φόρους σε Άδειες κάθε είδους, τι είναι το Έθνος και γιατί δεν το υπερασπίζεσαι ούτε όταν λες αθρόα μπατε σκύλοι αλέστε, ούτε όταν ρατσιστικά ζητάς να φύγουν όλοι, όταν όταν επιτίθεσαι και ξυλοκοπείς όποιον υποπτεύεσαι οτι γεννήθηκε στην Γερμανία η οπουδήποτε αλλού, Τι είναι Παιδεία και γιατί δεν μπορείς να μιλάς για δωρεάν παιδεία όταν έχεις τόσα φροντιστήρια, τι είναι υγεία και γιατί δεν πρέπει να είναι ο Ιατρός ταυτόχρονα και πωλητής φαρμάκων, Τι είναι μεταφορές και γιατί ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων δεν μπορεί να ανήκει σε έναν μόνο Ιδιώτη (βλ. dhl) Τι είναι Αγορά και γιατί ο ανταγωνισμός είναι η μόνη ικανή και αξιοκρατική δύναμη που μπορεί να την ελέγξει..... Αυτές και πολλές ακόμα χιλιάδες στρεβλώσεις δημιουργούν το χάος, το χρέος και την ανυποληψία που βιώνουμε σήμερα πιστεύω....