Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Η γνώμη ενός φοιτητή για το Πανεπιστήμιο

Ένας τεταρτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο Πέτρος Κολοκοτρώνης, μου έστειλε ένα κείμενο με τις απόψεις του για το πανεπιστήμιο. Τον ερώτησα αν θα συμφωνούσε να το αναρτήσω στο blog μου. Συμφώνησε, και το κείμενο ακολουθεί. Δεν έχει υποστεί καμιά παρέμβαση εκ μέρους μου.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΣΤΟΧΟΙ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

· Τα πανεπιστήμιο πρέπει να παρέχει ουσιώδη παιδεία στους και όχι στείρα γνώση.
· Ακόμα πρέπει να αξιολογούνται σε τακτική βάση οι καθηγητές με βάση το επιστημονικό τους έργο. Δηλαδή από τις δημοσιεύσεις που έχουν κάνει κατά την διάρκεια της ακαδημαϊκής τους καριέρας σε επιστημονικά έντυπα και το κύρος αυτών και όχι από καθηγητές άλλων σχολών.
· Ενώ ότι αναφορά την διδασκαλία προτείνω λειτουργία παρουσιολογίου καθηγητών.
· Επίσης έλεγχος των οικονομικών στοιχείων του πανεπιστημίου από ορκωτούς ελεγκτές οι οποίοι όμως δεν θα λογοδοτούν στη διοίκηση του πανεπιστήμίου αλλά στο υπουργείο παιδείας από όπου υπάρχει και η χρηματοδότηση.
· Ακόμα να υπάρχει διασύνδεση με επιχειρήσεις οι οποίες να χρηματοδοτούν το πανεπιστήμιο συγκεκριμένα και όχι μέσου του υπουργείου παιδείας και αυτές να έχουν πρόσβαση στον φοιτητή διότι με αυτών των τρόπο να μειωθεί στο ελάχιστο το πρόβλημα ευρέσεως εργασίας στον τομέα τον οποίων γίνονται οι σπουδές. (Διότι κατά την γνώμη μου είναι τουλάχιστον αφελές να θέλουμε τις επιχειρήσεις έξω από τα πανεπιστήμα από την στιγμή που σε αυτές είναι πού θα ζητήσουμε εργασία.)
· Στην προσπάθεια αναβάθμισης του πανεπιστημίου να υπάρχει επιτροπή σε κάθε σχολή που να προτείνει τον αριθμό των φοιτητών που πρέπει να δέχεται ένα τμήμα με την προϋπόθεση το υπουργείο να δέχεται αυτές τις προτάσεις.
· Ανέγερση νέων κτιρίων για την διδασκαλία αν και πιστεύω ότι με το παραπάνω μέτρο να μην υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα αιθουσών.
· Κάθε φοιτητής θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να στεγάζεται στις φοιτητικές εστίες. Αυτό το μέτρο προϋποθέτει ανέγερση νέων εστιών
· Επίσης κατά την δική μου αιρετική άποψη πρέπει τα πανεπιστήμια ή καλύτερα οι σχολές να χωριστούν ανάλογα με την γνώση που προσφέρουν (π.χ. Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και όλα τα επιμέρους οικονομικά τμήματα) και να θέσουν τα δικά τους κριτήρια για την εισαγωγή των φοιτητών διότι πάντα κατά την δική μου άποψη άλλες δεξιότητες και γνώσεις χρειάζεται ο οικονομολόγος και άλλες ο φυσικομαθηματικός
· Ακόμη μια αιρετική άποψη είναι η αύξηση του μισθού του ακαδημαϊκού με μπόνους τα οποία θα προκύπτουν από την δημοσίευση της έρευνα που κάνουν.


ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΆΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ 16

Αυτή την στιγμή είμαι κατά την αναθεώρηση του. Διότι αυτή την στιγμή το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι σε κακή κατάσταση και οποιαδήποτε εισαγωγή μη κρατικού πανεπιστημίου θα το κατακερματίσει. Άποψη μου είναι ότι αν το ελληνικό πανεπιστήμιο αλλάξει και γίνουν αυτά που προτείνω θα είναι ανταγωνιστικό και δεν θα φοβηθεί κανένα μη κρατικό πανεπιστήμιο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι των πανεπιστημίων των Η.Π.Α. όπου τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αυτά που παρέχουν την κατώτερη ποιότητα διότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος.

Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι ένα μεγάλο μέρος της φοιτητικής κοινότητας συμμερίζεται τις απόψεις μου φυσικά όχι καθ’ ολοκληρία αλλά σε μεγάλο μέρος του. Αν θέλετε μπορείτε να μεταδώσετε σε περισσότερο κόσμο αυτές τις απόψεις.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
Με τιμή

Πέτρος Κολοκοτρώνης
4ετης φοιτητής Λογιστικής
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας & Χρηματοοικονομικής

Υ.Γ. για τυχόν διευκρινήσεις 2310266531 6970831159

101 σχόλια:

TeddyBoy είπε...

Με βρίσκει απολύτως σύμφωνο η προσέγγιση του Πέτρου στην αναθεώρηση του Άρθρου 16.

Θα ήθελα να ακούσω και την άποψη του κυρίου Μάνου πάνω σ' συτό.

monahikoslikos είπε...

Πολύ φοβάμαι ότι ο κύριος Μάνος έκανε την ανάρτηση αυτής της ασυνάρτητης επιστολής για να καταδείξει ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο βγάζει αγράμματους.
Έλα, Στέφανε ...μολόγα το, γι αυτό δεν το έκανες;

Ανώνυμος είπε...

Εχει πλακα ο αλβανογραικος Κωλοκοτρωνης,οταν δηλωνει οτι τα ιδιωτικα στο Αμερικα ειναι κατωτερα απο τα δημοσια Παν/μια...

Περαν βεβαια του οτι αντιφασκει...Αν.κατ' επεκταση, τα ιδιωτ Γκρης θα ειναι κατωτερα,τοτε θα επρεπε να τα...δεχτει,για να λαμψει ακομα περισσοτερο η...ανωτεροτητα των δημοσιων...

Δυστυχως,η αρβανιτιά δεν φημιζεται για το IQ της ...

Joe είπε...

Όντας και εγώ φοιτητής συμμερίζομαι την αγωνία του καθενός για την πορεία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Το ελληνικό πανεπιστήμιο βρίσκεται σε απερίγραπτο χάλι και όποιος δεν εθελοτυφλεί ή δεν έχει άλλου είδους σκοπιμότητες μπορεί να το διαπιστώσει.
Οι προτάσεις μου για την αναστροφή της φθίνουσας πορείας που έχει πάρει το πανεπιστήμιο εμπερικλείονται στο τρίπτυχο αξιολόγηση-αυτονομία-κατάργηση του ασύλου.
Εξηγούμαι:Για να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί ένα παντεπιστήμιο θα πρέπει να αυτονομηθεί από το κράτος και το υπουργείο παιδείας το οποίο είναι υπεύθυνο για την γραφειοκρατία, τις πελετειακές σχέσεις και πολλά άλλα προβλήματα.Μέχρι να εγκριθεί π.χ. μία θέση μέλους ΔΕΠ από το υπουργείο πρέπει να περάσουν μήνες.
Σε ότι αφορά το ζήτημα της αξιολόγησης, νομίζω ότι η αποτελεσματικότερη λύση μπορεί να προέλθει από τους άμεσα ενδιαφερόμενους δηλαδή τους φοιτητές.Για αυτό η καλύτερη μέθοδος αξιολόγησης είναι τα κουπόνια εκπαίδευσης. Κάθε κουπόνι θα αντιστοιχεί στην κατακεφαλήν δαπάνη που προβλέπει ο προυπολογισμός για τους φοιτητές.Το κουπόνι εκπαίδευσης θα χρησιμοποείται από τον κάθε φοιτητή προκειμένου να χρηματοδοτεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα της αρεσκείας του.Έτσι δημιουργούμε άμεσα έναν εσωτερικό ανταγωνισμό και αυτόματα αξιολογούμε το κάθε πανεπιστήμιο
Τέλος η κατάργηση του ασύλου είναι απαραίτητη προυπόθεση για την εφαρμογή και της πλέον επουσιώδης αλλαγής.Τα ατομικά δικαιώματα και η ασφάλεια όλων μέσα στο πανεπιστήμιο είναι στο έλεος δυναμικών μειοψηφιών οι οποίες μπορούν -ανεμπόδιστα όπως βλέπουμε καθημερινά-να σταματήσουν κάθε αλλαγή.
Αυτά είναι τα θεσμικά μέτρα που έχει -κατά την αποψή-ανάγκη το πανεπιστήμιο.Η κυβέρνηση αρκέστηκε σε επιδερμικές αλλαγές οι οποίες δεν άγγιξαν τον πυρήνα του προβλήματος.

Dersu είπε...

Οσο έχετε μια και μόνη μονοπωλικακή κρατική εκπαίδευση, όλοι θα τσακώνεστε για το πως θα πρέπει αυτή η μια, και μοναδική, επιλογή εκπαίδευσης να είναι, ώστε να ταιριάζει στα μέτρα σας, συμφοροντά σας, και ιδεολογία σας.

Το αποτέλεσμα είναι μία και μόνο ισοπαιδωτική επιλογή η οποία δεν ικανοποιεί κανέναν. Και επειδή η επιλογή είναι και κρατική είναι και μέτρια - Μόνη και μέτρια!.

Ετσι όχι μόνο εξαναγκάζονται όλοι να ακολοθήσουν ενα σύστημα που τελικά ταιριάζει σε ελάχιστους αλλά αποκλείετε και αυτομάτως οποιονδήποτε άλλο πειραματισμό σε οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση. Λες και όλοι οι Ελληνες είναι φτειαγμένοι με την ίδια στάμπα και άρα τους ταιριάζει ένα και μόνο πανεπιστήμιο.

Dersu είπε...

….Aλλα η αντιμετώπιση αυτή είναι γενικότερη....

Γιά όλα τα προβλήματα, οι Ελληνες πάντα προτείνουν την ίδια μέθοδο:

«να μαζευτούμε όλοι μαζύ (οι αντιπρόσωποι μας στη Βουλή), να βγάλουμε πλειοψηφική απόφαση για το πως θέλουμε να είναι το Χ (παιδεία, υγεία, δομή πόλεων, μεταφορές, φωτοβολταικά, ωράρια φαρμακείων κλπ) και να ορίσουμε νόμους και ρυθμιστικά πλαίσια ώστε να στρατολογηθούν όλοι οι πολίτες προς επίτευξη του εθνικού στόχου Χ».

Με άλλα λόγια, η πεποίθηση οτι λύση κάθε προβλήματος έγκειται στην σωστή επιλογή της μιάς και μόνης εθνικής πολιτικής για το θέμα».

Monahikoslikos,
Μπορεί τα ελληνικά Πανεπιστημια να μην βγάζουν αγράμματους αλλά μυημένους στον κολλεκτιβισμό σίγουρα βγάζουν.

Hristos είπε...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΣΤΟΧΟΙ!!!
Τι να λέμε.....

Ανώνυμος είπε...

Τα ωρθωγραφηκά λαθοι ειναι συμβολικα...

Οι γέροι ( > 40) τα κανουν επειδη ξεχασαν τη γλωσσα & οι νεοι επειδη δεν την εμαθαν...

Kαπα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Lefteris είπε...

Εάν στείλουμε έναν Έλληνα νέο στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού και γίνει ο κορυφαίος θεωρητικός του κορυφαίου κλάδου (όποιος κι αν είναι αυτός) και γυρίσει μετά στην Ελλάδα, τότε θα λέει "ε, ας βγάζω λίγα παραπάνω από 1.000 ευρώ το μήνα και καλά είμαι".

Το πρόβλημα δεν είναι τα κτίρια ή οι φοιτητικές εστίες (αυτά είναι προεφηβικές νοοτροπίες). Το πρόβλημα είναι ότι μαθαίνουμε τον πληθυσμό μιας ολόκληρης χώρας να αρκείται σε "ψωμί-ψωμάκι" και να αποδέχεται τη μιζέρια σ' όλες τις πτυχές της ζωής, ειδικά στην επαγγελματική.
Πάει ο άλλος στο London School of Economics και μετά (ο ηλίθιος) γυρίζει πίσω Ελλάδα για να τσακωθεί για θέση ταμία σε τράπεζα (θέσεις που έπρεπε να καταλαμβάνονται από part time φοιτητές).

Η Ελλάδα ΔΕΝ έχει ούτε resources (πόρους) αλλά ούτε και ανάγκη για μεγάλα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεν μπορεί να τα υποστηρίξει (οι ευκατάστατοι θα προτιμούν πάντα το εξωτερικό ούτως ή άλλως) και δεν μπορεί να υποστηρίξει τους πτυχιούχους των εν λόγω πανεπιστημίων (φανταστείτε απόφοιτο του Ελληνικού Χάρβαρντ να ψάχνει δουλίτσες με 700 ευρώ το μήνα).
Η Ελλάδα δεν έχει αγορά για να υποστηρίξει πολλούς απαιτητικούς πτυχιούχους. Είναι μικρή αγορά, αποκομμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη (γεωγραφικά) και χωρίς τη δυνατότητα έκδοσης του δικού της νομίσματος (δηλαδή του leverage τοπικής παραγωγής).

Η Ελλάδα καλό θα ήταν να προστατεύσει τα ήδη υπάρχοντα πανεπιστήμια καταργώντας το άσυλο και καθιερώνοντας ομάδες προστασίας τους. Επίσης, καλό θα ήταν να καθιερώσει επιχειρηματική παιδεία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κάνα καλό σχολείο για μάνατζερς κλπ., μια και οι μικρές χώρες μπορούν να θριαμβεύσουν στο εμπόριο (αλλά όχι στη βαριά βιομηχανία, η οποία βρίσκεται πλέον στην Κίνα).

Τέλος, εξακολουθώ να συνιστώ θερμά σε όλους τους ταλαντούχους και εργατικούς νέους να την κοπανήσουν από Ελλάδα όσο το δυνατόν συντομότερα προς άλλες χώρες. Αν και τα πράγματα θα αλλάξουν όντως στην Ελλάδα, οι αλλαγές αυτές θα υλοποιηθούν σε διάστημα 20-30 ετών... δε συμφέρει να περιμένετε. Φύγετε για Γερμανία (μεγάλη ζήτηση σε ΙΤ και μηχανικούς), Αγγλία, Η.Π.Α., όπου μπορείτε.

gnik είπε...

Αχ ρε Κρητικάκη έτσι μας τα χαλάς
Εκεί που καταλήγουμε κάπου έρχεσαι και μας τα κάνεις Αμέρικαν μπαρ.
Και το ωραίο είναι ότι έχεις και δίκιο.

Αόρατη Μελάνη είπε...

Εγώ αναρωτιέμαι, πώς κατάφερε ένας τεταρτοετής φοιτητής να περάσει όλα αυτά τα χρόνια στα θρανία χωρίς να μάθει να γράφει σωστά ελληνικά.

Ο θεός να με συγχωρέσει, αλλά μόνο που βλέπω όλα τα γραμματικά - ορθογραφικά και δεν συμμαζεύεται, μου είναι αδύνατον να σταθώ στην ουσία.

Συμπέρασμα: δίκιο έχει το παλικάρι, μεταρρύθμιση εκ βαθέων, και γρήγορα!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Κύριε Μάνο,

Είναι προφανές ότι ο Πέτρος Κολοκοτρώνης δεν έχει μάθει και πολλά στα τέσσερα χρόνια του πανεπιστημιακού του βίου...

Το επίπεδο σύνταξης και ειρμού του λόγου του είναι κατώτερο μαθητή της έκτης δημοτικού...

Όμως τα αναφερόμενα περιλαμβάνουν και κάποιες προτάσεις σχετιζόμενες με την αξιολόγηση των καθηγητών ή τον έλεγχο των δαπανών, που αξίζουν μνείας και προσοχής...

Οι απόψεις του για τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια είναι απερίγραπτα αφελείς και δείχνουν τη ζημιά που έκανε στην Ελληνική παιδεία ο απερίγραπτος λαϊκισμός του Παπανδρεϊσμού, Γεωργίου και Ανδρέα που συνεχίζει σήμερα ο Αλαβανισμός...

20 χρόνια Ευρωβουλευτής, δεν κατάφερε ο κύριος αυτός να μορφωθεί με αποτέλεσμα να επιχειρηματολογεί στη Βουλή των Ελλήνων ως μαθητής Γυμνασίου!!!

Παντελής είναι η απουσία, απο τα σχόλια του Πέτρου, θεμάτων όπως η αθλιότητα της μονοσυγγραμματικής κουλτούρας σε συνδυασμό με την φλύαρη και θεωρητική παπαγαλία, η μη ανάπτυξη συγκριτικής σκέψης, το έλλειμμα εισαγωγής νέων ιδεών στα μαθήματα διοίκησης των επιχειρήσεων, η μη αναφορά στην επανάκαμψη της οικονομικής λογικής στη θέση της λογιστικής στην αξιολόγηση των επιχειρήσεων και γενικά θέματα που διαφοροποιούν τον γνώστη της σύγχρονης επιχειρηματικής κουλτούρας απο τον καταστικογράφο (Bookkeeper)

Εν κατακλείδι, κύριε Μάνο, υπάρχει φτώχια στην απόδοση των γραφομένων και περιορισμός σε αυτά που πρέπει να κάνουν οι άλλοι και μάλιστα οι καθηγητές... χωρίς μνεία των καυτών γνωσιακών θεμάτων που θα έπρεπε να τον απασχολούν...

Αν και πολλοί Έλληνες καθηγητές κάθισαν στις καρέκλες τους με πολιτικά προσόντα... γεγονός που υποβιβάζει το επίπεδο της παιδείας προσφέροντας άλλοθι στον Πέτρο, δεν θέλω να του δώσω δίκιο χωρίς όμως και να τον απογοητεύσω.

Θέλω μόνο να τον παρακαλέσω να συμμαζέψει τις δυνάμεις του και μια που το Ιντερνετ είναι τόσο φτηνό πλέον, να ρίχνει που και που κλεφτές ματιές στα sites του Wharton school of Management http://knowledge.wharton.upenn.edu and Insead Business School http://knowledge.insead.edu/home.cfm

Και απο τα δυο κορυφαία και συνεργαζόμενα μεταξύ τους ιδρύματα θα ωφεληθεί τα μέγιστα...

Συμπληρώνω με τις αποκαλύψεις του φοιτητή – Γραμματέα της ΠΑΣΠ – ΤΕΙ «Σιχάθηκα τον εαυτό μου, ντρέπομαι για οσα έκανα... Πήγα βλαχάκι και με κάνανε εξουσία... Δεν πλήρωνα σε κανένα μαγαζί... Για να περνάνε οι δικοί μας τα μαθήματα πάσαρα απο πριν λίστα στους καθηγητές...

Με αυτή την χυδαιότητα «Αin’t hope for Greek Universities…»

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
nikiplos είπε...

Καλημέρα σε όλους...

Είμαι απόφοιτος των Ελληνικών Πανεπιστημιων, και χρειάστηκε να πάω στο εξωτερικό, για να δω ότι και αυτά είναι άλλη μια κατ΄όνομα παροχή του Ελληνικού Κράτους...

Οι κύριοι, Λευτέρης και Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος με έχουν καλύψει σε πολλά, ενώ ο harrylogue έχει θέσει και τη δική του χρήσιμη πινελιά...

Εγώ θα θέσω ένα ερώτημα μάλλον συνέχεια του Λευτέρη:

Πανεπιστήμια: Για ποιό λόγο?

1) Χρειάζεται η σημερινή Ελληνική κοινωνία πανεπιστήμια?
2)Αν ναι έχει λόγο ως προς αυτά?

Η απάντηση στο (1) είναι απλή. Μέχρι τη δεκαετία του 80 "ζήτω η ανοικοδόμησις" η ΕΛληνική Κοινωνία χρειαζόταν Μηχάνικούς για τις Οικοδομές, φυσικομαθηματικούς και φιλόλογους (ΦΜΦ) για εκπαίδευση και Οικονομολόγους για λογιστικά ανωτέρου επιπέδου. Επίσης χρειαζόταν και Γιατρούς καθώς ιδρύονταν τα "περιφερειακά" νοσηλευτικά ιδρύματα.

Σήμερα: Οι Μηχανικοί και οι ΦΜΦ περισσεύουν και έχουν στριμωχτεί στα ιδιαίτερα και σε βοηθητικές δουλειές γραφείου. Τα επόμενα 2 χρόνια θα παραχθούν όσοι παράχθηκαν τα τελευταία 5, ένεκα του λαϊκού συνθήματος "κάθε χωριό και πανεπιστήμιο" κοκ. Οι γιατροί είναι τόσοι πολλοί που περισσεύουν, ενώ για να ξεκινήσει κανείς μια ειδικότητα θα πρέπει να περιμένει 8 έτη στην Ελλάδα. Ο ισχυρός νεποτισμός στο επάγγελμα αυτό (4-5 οικογένειες) αποκλείει και δυνατότητες καριέρας για νεότερους κοκ

Αν εξαιρέσουμε λοιπόν τα επαγγελματικά πτυχία (Μηχανικός, Ιατρός, Δικηγόρος, Λογιστής, ΦΜΦ) κανέναν επι τοις ουσίας σήμερα δεν ενδιαφέρουν τα πανεπιστήμια.

Υποκριτικά η Ελληνική κοινωνία, κόπτεται για τη "μόρφωση" την ίδια στιγμή που έχει εγκαταλείψει τη Β'θμια εκπαίδευση. Πιστέψτε με κανέναν δεν νοιάζουν τα Πανεπιστήμια... τον τίτλο για το κλειστό επαγγελματικό δικαίωμα θέλουν όλοι... χωρίς κόπο φυσικά και ει δυνατόν με λίγο μέσον...

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, όπως προτείνει ο αρθρογράφος αλλά και πολλοί άλλοι που θα έπρεπε να τοχουν σκεφθεί καλύτερα, είναι ανέφικτη. Για να αξιολογηθεί ένας καθηγητής πρέπει να αξιολογηθεί το έργο (πραγματικό όχι μόνο συγγραφικό) των φοιτητών του στο σύνολο της σταδιοδρομίας τους. Λογικώς ο καθηγητής θα έχει πεθάνει πολύ πριν καταστεί δυνατή η αξιολόγησή των φοιτητών που δίδαξε και δι' αυτής η δική του. Τα συστήματα αξιολογήσεως που έχουν τα πανεπιστήμια παγκοσμίως μετρούν απλώς την αξία που έχουν τα πανεπιστήμια στα μάτια των άλλων πανεπιστημίων και όχι στα μάτια των κοινωνιών που υπηρετούν.
Για το επίπεδο της εκφράσεως, της επιχειρηματολογίας, της συντάξεως και της ορθογραφίας των φοιτητών ευθύνεται το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο. Φέρουν, όμως, ευθύνη και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου που, όπως λένε, κουράζονται να βλέπουν τον ίδιο φοιτητή κάθε εξάμηνο στις εξετάσεις και του βάζουν το δημοκρατικό πέντε για να τελειώνουν. Εδώ σηκώνει αξιολόγηση!
Με απλή δημοσιότητα λύεται το θέμα. Τα γραπτά των φοιτητών που ο καθηγητής θεωρεί ότι πέρασαν το μάθημά του μετρώνται και ταξινομούνται σύμφωνα με τον βαθμό που φέρουν. Κατόπιν ευρίσκεται ο βαθμός στον οποίο αντιστοιχεί ο μεγαλύτερος αριθμός γραπτών. Όλα τα γραπτά που φέρουν τον βαθμό αυτό και χαμηλότερο μέχρι και την βάση δημοσιεύονται χωρίς το όνομα του φοιτητού, αλλά με το όνομα του καθηγητού. Εκεί να δείτε γλέντια! Όποιος δεν ξέρει να εκφράζεται γραπτώς, θα μένει χωρίς πτυχίο, τελεία και παύλα. Και θα παταχθεί και η λογοκλοπή και η παπαγαλία. Οι καθηγητές κάνουν ό,τι κάνουν γιατί νομίζουν πως η πολιτεία θα τους πληρώνει χωρίς ποτέ να ελέγξει το έργο τους. Τώρα θα κινδυνεύουν να γίνουν περίγελως όχι μόνο στο σινάφι τους αλλά και παραέξω.
Ας σημειωθεί ότι αντίστοιχα συμβαίνουν και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και θα τα ωφελούσε πολύ κι αυτά ένα τέτοιο μέτρο.

Takis Alevantis είπε...

Όλη η παρέμβαση του φοιτητη που αναφέρει ο nikiplos δημοσιεύεται εδώ. Μπορεί να θεωρηθεί κάλλιστα ως συμπλήρωμα στο αρχικό δημοσίευμα. Και συμφωνώ απόλυτα με τον monahikoslikos για τις προθέσεις του κ. Μάνου.

Πάντως προσωπικά, αν ήμουν καθηγητής και μου παρουσίαζε κάποιος 4ετής φοιτητής ένα γραπτό με την ορθογραφία, τη σύνταξη και τη δόμηση του κειμένου που δημοσίευσε ο κ. Μάνος, θα τον απέρριπτα χωρίς συζήτηση.

Συχνά διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι πτυχιούχοι ανωτάτων σχολών δουλεύουν ως ταξιτζήδες ή σερβιτόροι. Είχα συχνά αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν κάτι τέτοιο - ευχαριστώ τον κ. Μάνο που μου έλυσε αυτή την απορία.

Στις προτάσεις βέβαια του συντάκτου, αλλά και στις προτάσεις του συνδικαλιστή της ΠΑΣΠ από τα ΤΕΙ Λαμίας θα είχα μια μόνο πρόταση - όσα ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν έχουν συμμορφωθεί εντός μιας χ προθεσμίας με ορισμένα πρότυπα ποιότητας, που θα καθοριστούν και θα ελεγθούν συνοπτικά από επιτροπή ξένων καθηγητών, να κλείσουν.

SOTIRIS είπε...


Ας δούμε και μια άλλη «κρυφή» διάσταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Είναι γνωστό και κατανοητό νομίζω, ότι για τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές όπου υπάρχουν πανεπιστήμια, τα χρήματα τα οποία αφήνουν οι φοιτητές αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της τοπικής οικονομίας. Θυμηθείτε τις διαδηλώσεις που έκαναν, τότε που είχε γίνει η ρύθμιση για την βάση του 10.

Με δεδομένο ότι η πλειονότητα των καθηγητών και της διοίκησης στα πανεπιστήμια προέρχεται από την τοπική κοινωνία δεν είναι λογικό να υποθέσουμε ότι θα προσανατολιστούν την λειτουργία του πανεπιστημίου ώστε να μεγιστοποιεί τα κέρδη για την τοπική κοινωνία ;

Και για να το κάνω πιο λιανά. Δεν έχει συμφέρον πχ ο καθηγητής να κάνει στριφνή και δυσνόητη παράδοση και να βάζει στην εξεταστική δύσκολα θέματα με απώτερο στόχο να μην περνάνε οι φοιτητές τα μαθήματα ;

Με αυτό τον τρόπο και ποσοτικά αυξάνει τους φοιτητές στην τοπική κοινωνία (αφήνουν χρήματα για ενοίκιο, διατροφή, διασκέδαση κτλ) αλλά και την ζήτηση αυξάνει ώστε να αυξάνονται οι τιμές.

Ποίος θα τον εμποδίζει να δρα με αυτόν τον τρόπο ; Γιατί να κάθετε να ασχολείται με την εκπαίδευση, τι συμφέρον έχει ;

Και μετά παραπονούνται ότι η Ελλάδα είναι έχει τους χαμηλότερους μισθούς στην ΕΕ. Φυσικά και τους έχει εφόσον οι νέοι της (εκτός εξαιρέσεων φυσικά) μη αποκτώντας ουσιαστικές δεξιότητες στο πανεπιστήμιο δεν παράγουν τίποτα αξιόλογο. Από πού να βρεθεί ο πλούτος ;

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@nikiplos

Απόλυτος σωστός κυνισμός... αλλά ΣΩΣΤΟΣ...

Το σχόλιo του Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας προσφέρει μία λογική παρένθεση στην επαναξιολόγηση και είναι στα πλαίσια της Κοινής Λογικής του Μάνου.

Η Ελληνική κοινωνία στην εκπαίδευση είναι αφάνταστα κομπλεξική σχεδόν άθλια...

Το κακό είναι ότι αυτά τα περίεργα περί λαϊκής εκπαίδευσης, τα τσαμπουνάνε οι αριστεροί που δείχνει οτι έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου και είναι τραγικό..

Θυμίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει οικογενειακή επιχείρηση που κτίζει τυποποιημένες πολυκατοικίες του κιλού απο αυτές που σήμερα κτίζεις και αύριο θέλεις να γκρεμίσεις αλλά έτσι βγάζει λεφτά η αριστερή οικογένεια του...

Ο Αλαβάνος είναι τόσο αριστερός... πού θεώρησε τον εαυτόν του τον μόνο κατάλληλο και έμεινε στην Ευρώπη 20 χρόνια... Άθλια εγωκεντρική έως σιχαμερή συμπεριφορά αριστερού της πλάκας...

Μόνο για αυτό θέλει δημόσιο γιαούρτωμα ...

Η κυρία ΓΓ του ΚΚΕ πήρε την θέση της ΓΓ απο τον Φλωράκη... Δακτυλίδι και αυτό...

Βλέπετε κριτήρια επιλογής...; Tύφλα να έχει η βασιλεία...

Μας δουλεύουν όλοι αυτοί οι κύριοι και για αυτό όταν χαλάνε τα γιαούρτια και τα λαχανικά σας μην τα πετάτε...

Υπάρχουν πρόσωπα για να τα χρησιμοποιήσετε...

Ανώνυμος είπε...

Λυπαμαι που γραφονται στο μπλογκ αυτο προτασεις επιπεδου " Βουλης Εφηβων ".

Ο,τι συμβαινει στη Γκρης εχει εξηγηση. Αν ο λαος ηταν αλλιως,θα υπηρχε αλλη κατασταση...

Ο Μεγανήσιος εχει δικιο...Οσοι δεν κανουν για εδω,πρεπει να τη κοπανανε...

mantz είπε...

@Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας:
Η πρότασή σας για την αξιολόγηση είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα νοητική άσκηση η οποία όμως θα δημιουργούσε πρακτικώς έναν ακόμη γραφειοκρατικό γολγοθά, δηλ. είναι πλήρως ανεφάρμοστη.
Επιπλέον είναι και άδικη υπό την έννοια οτι το Παν/μιο δέχθηκε τον Χ φοιτητή ξέροντας το επίπεδό του στις βασικές γνώσεις...
Πάντως είχα συμφοιτητές με κάκιστη ορθογραφία (το γνώριζαν και οι ίδιοι) αλλά "στην πράξη" μπορούσαν να ανταπεξέλθουν (και άνετα κάποιοι) στις απαιτήσεις του Παν/μιου.

Το θετικό που βρίσκω από την παρέμβαση του φοιτητή είναι ότι υπάρχουν ιδέες πάνω στις οποίες θα μπορούσε να πατήσει ένας υπουργός. Αν μη τι άλλο είναι πιο προχωρημένες από αυτά που τολμούν να πουν οι περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί...

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

@mantz
Πῶς ἀνεφάρμοστη ; Δὲν δημοσιεύονται ὅλες οἱ διατριβές ἤδη σήμερα ; Μὲ τὴν τεχνολογία ποὺ ἔχουμε σήμερα αϋτὸ ποὺ προτείνω εἶναι ἁπλούστατο.
Γιὰ τὴν ὀρθογραφία, ὑπάρχει αϋτόματος διορθωτής. Γιὰ τὴν ἔλλειψη καλλιεργείας, ὑπάρχει ἐπίσης γιατρικό: τὸ διάβασμα.
Τὰ πανεπιστήμια, οἱ ἀπόφοιτοι τῶν ὁποὶων δὲν ξέρουν νὰ ἐκφράζονται, δὲν μπορεῖ νὰ λέγονται πανεπιστήμια. Ἂς λέγονται τεχνικὲς σχολὲς ἤ ἐπαγγελματικὲς σχολὲς. Δὲν μπορεῖ νὰ κατεβάζουν τὶς ἀπαιτήσεις καλλιεργείας καὶ νὰ θέλουν τὸν σεβασμὸ καὶ τὰ λεφτὰ τῶν φορολογουμένων.

Ανώνυμος είπε...

Οι πολυτονιστες εχουν μια ιδιαιτερη πλακα...ιδιως αν σκεφτεις ποιές γλωσσες μιλουσαν οι προγονοι τους επι Οθωμανικης...

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

@harrylogue
Οἱ ρατσιστὲς εἶναι ἀκόμη λιγώτερο τῆς μoδὸς ἀπ᾿ὅσους πρόλαβαν νὰ μάθουν γράμματα. Ἡ σκούφια σου, προφανῶς, κρατᾶ ἀπ᾿εὐθεὶας ἀπὸ τὸν Περικλῆ ...
Γιατί δέν κάνεις, όμως, αὐτὸ ποὺ ὁ ἴδιος προτείνεις :
«Οσοι δεν κανουν για εδω,πρεπει να τη κοπανανε...» Δὲν βλέπω νὰ συνεισφέρεις τίποτε οὐσίας στὴν συζήτηση.

mantz είπε...

@Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας :
Δεν κατάλαβα ότι αναφερόσουν στις διατριβές. Νόμιζα ότι εννοούσες όλες τις εργασίες / διαγωνίσματα (στα οποία πράγματι φαίνονται οι ελλείψεις του καθενός). Οι τελικές εργασίες / διατριβές όμως φαντάζομαι ότι μπορούν άνετα να... τύχουν επιμέλειας από τρίτους (ή και τους ίδιους) προκειμένουν να δώσουν μια καλύτερη εικόνα.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Στὴν ἐποχὴ τοῦ Google καὶ τοῦ Facebook, μπορεῖ νὰ ἰσχύσει γιὰ ὅλες τὶς ἐργασίες αϋτὸ ποὺ ἰσχύει σήμερα μόνον γιὰ τὶς διατριβὲς.
Καὶ νὰ βὰλουν καί τὶς παραδόσεις οἱ κ.κ. καθηγητὲς στὸ διαδίκτυο νὰ τὶς καμαρώνουμε ὅσοι τοὺς πληρώνουμε. Νὰ δωρεὰν παιδεία γιὰ ὅποιον θέλει!

Anastasios είπε...

Είναι θετικό ότι ένας νέος άνθρωπος καταθέτει κάποιες προτάσεις για την ανώτατη εκπαίδευση. Με κάποιες συμφωνώ με κάποιες διαφωνώ.
ΣΥΜΦΩΝΩ
1. Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η πρόταση για παρουσιολόγιο των Καθηγητών. Πραγματικό παρουσιολόγιο όμως το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και τις «απουσίες» των μεγαλό-Καθηγητών (φίρμες) των κεντρικών πανεπιστημίων που δεν πατάνε και στέλνουν βοηθούς και παρατρεχάμενους να διδάξουν.
2. Συμφωνώ όσον αφορά στην ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών και στην ανέγερση φοιτητικών εστιών. Είναι αδιανόητο να υποχρεώνονται οι φοιτητές να νοικιάζουν σπίτια, με αποτέλεσμα την οικονομική αφαίμαξη των γονιών. Το κράτος αν θέλει να ανοίγει ΑΕΙ και ΤΕΙ στην κολοπετεινίτσα να φροντίζει να δημιουργεί και πλήρεις υποδομές.
3. Η σύνδεση bonus (και όχι μισθού) με δημοσιεύσεις με βρίσκει επίσης απόλυτα σύμφωνο. Αποτελεί εξαιρετικό κίνητρο για τον ακαδημαϊκό, χωρίς να κάνει τις δημοσιεύσεις αυτοσκοπό. Οι δημοσιεύσεις ως αυτοσκοπός εγκυμονεί κινδύνους όπως π.χ. δημοσιεύσεις που αναμασάνε τα ίδια πράγματα, δημοσιεύσεις σε αμφιβόλου ποιότητας περιοδικά μόνο και μόνο για την είσπραξη χρημάτων, παραμέληση διδακτικού έργου κ.ο.κ..
4. Ο οικονομικός έλεγχος είναι θεμιτός, αρκεί να είναι ουσιαστικός.
5. Είμαι κατά της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων διότι είναι δεδομένο ότι θα απαξιωθούν τα περισσότερα δημόσια. Ποιος γονιός θα στέλνει τα παιδιά του στην επαρχία, αφού με το μισό κόστος θα μένουν στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επίσης θεωρώ σίγουρο τη δημιουργία μίας ελιτίστικής τάξης αποφοίτων των οποίων οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν αδρά για την εισαγωγή τους σε ένα τύπου Χαρβαρντ ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Οι απόφοιτοί αυτοί θα έχουν προδιαγεγραμμένο μέλλον, ενώ οι απόφοιτοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά θα πρέπει σκληρά να αποδείξουν ότι αξίζουν.
ΔΙΑΦΩΝΩ
1. Είμαι κάθετα αντίθετος στη διασύνδεση Πανεπιστημίων με επιχειρήσεις. Πρέπει να αποφασίσουμε ποιος επιθυμούμε να είναι ο ρόλος του Πανεπιστημίου. Να παράγει νοήμονες ανθρώπους με κριτική σκέψη ή εξειδικευμένους εργάτες. Στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη θεωρούν τη γενική παιδεία ως τη βασικότερη προϋπόθεση για την επιτυχία στην εργασία. Η εξειδίκευση και η διασύνδεση κλπ. μπορεί να γίνεται σε μεταπτυχιακά επίπεδο και ΟΧΙ σε προπτυχιακό. Επιπλέον σχολές όπως η Φιλοσοφική, Αρχαιολογικό, Πολιτικών Επιστημών, Ιατρικές Σχολές κλπ. τι διασύνδεση μπορούν να έχουν με επιχειρήσεις? Είτε είναι αδύνατο (δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τις ίδιες τις επιχειρήσεις), είτε προβληματικό εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Θα χρηματοδοτούν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας έρευνες για την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο λόγω χρήσης κινητού???
2. Το θέμα της αξιολόγησης στην Ελλάδα είναι επίσης προβληματικό. Η θα καταλήξει σε παρωδία όπως γίνεται στο Δημόσιο ή σε ρουσφετολογική διαδικασία προώθησης υμετέρων. Δυστυχώς η αξιολόγηση προϋποθέτει πολλές και ριζικές αλλαγές στη δομή όχι μόνο των Πανεπιστημίων αλλά και της ελληνικής κοινωνίας, που αργούν πολύ ακόμα να έρθουν.

Καλή προσπάθεια Πέτρο. Συνέχισε έτσι με κριτική άποψη, φρέσκιες ιδέες γιατί το Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο να ξέρεις καλή λογιστική, αλλά να μπορείς να σκέφτεσαι!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
nikiplos είπε...

Μια λεπτομέρεια που κρίνω σημαντική να αναφερθεί στην όλη κουβέντα.

Μου φαίνεται αστείο, να ονειρεύονται κάποιοι ιδιωτικά τύπου Χάρβαρντ στην Ελλάδα. Απλά οι σχολές Ωμέγα θα ανοίξουν κάτι παρεμφερές με αυτά που τώρα έχουν το οποίο θα αξιώσουν (αν περάσει) να πάρει ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα.

Το κακό (που όλοι κρύβουμε από τις συζητήσεις) είναι ότι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια τα έχουμε όλοι μας απαξιώσει και έτσι θεωρούμε αυτές τις αναβαθμισμένες σχολές μαθητείας "ανταγωνιστικές" προς τα Πανεπιστήμια.

Ο Anastasios έβαλε κάποια θέματα θεσμικά που είναι σωστά, αλλά έτσι κι αλλιώς ακόμη και τώρα οι οδηγοί σπουδών των Ελλ.Παν είναι παρεμφερείς με αυτούς των Μεγάλων Πανεπιστημίων της Αλλοδαπής.
Όμως αγαπητοί κύριοι who cares? Καρφί δεν καίγεται σε κανέναν... Αφενός γιατί στα ΕλλΠαν το εκπαιδευτικό έργο είναι υποβαθμισμένο, ενώ η Ελλ Κοινωνία τους εγγράμματους τους θεωρεί "βλαμμένους" συγχωρήστε με για την έκφραση...

Ένα απλό πείραμα θα αποδείκνυε την υποκρισία όλων.
Να ιδρυθούν κατ' αρχήν ισότιμα ιδιωτικά χωρίς επαγγελματικό δικαίωμα. Να δείτε πόσοι κόπτονται για τη "γνώση".

Δύο μόνο σχόλια αν επιτρέπετε.
1. Την πολιτεία πρώτα και κύρια ΔΕΝ την συμφέρει η αξιολόγηση των δημοσίων ΕλΠαν κι ας ψεύδονται ανερυθρίαστα. Κι αυτό γιατί μια αξιολόγηση θα αποδείκνυε τις δικές της ευθύνες (οικοδόμηση εστιών, βιβλιοθήκες με ευέλικτα ωράρια, σοβαρή διοίκηση, παρουσιολόγια, αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου, προσρόφησης στην κοινωνία του ακαδημαϊκού έργου κλπ)

2. Εστίες για στέγαση με αντίτιμο βέβαια γιατί στην Ελλάδα δωρεάν είναι μόνο τα σκουπίδια, ΔΕΝ πρόκειται να γίνουν... πριν ιδρύσουν ένα πανεπιστήμιο οπουδήποτε οι ΣυνΈλληνές μας έχουν πρώτα χτίσει τα δάση και τα έχουν κάνει γκαρσονιέρες...

Θεωρώ κατ' αρχήν ΔΙΚΑΙΩΜΑ να ανοίξει στην Ελλάδα οποιοσδήποτε οτιδήποτε, και κατά συνέπεια ΚΑΙ Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο.

Απλά επειδή κανείς δεν θα άνοιγε στην κωλοπετινίτσα ένα οίκο Ντιόρ με ακριβά κοστούμια, για αυτό μου φαίνεται ανέκδοτο μια τέτοια εκδοχή...

kalamata είπε...

Το πρόβλημα για την αναθεώρηση του άρθρου 16, δεν είναι η ίδρυση ή μη ιδιωτικών πανεπιστημίων (όπως κάποιοι βολεύονται να διαλαλούν), αλλά η ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να διαδραματίζει το ρόλο της με επιτυχία. Γιατί ακόμη και τώρα που δεν υπάρχουν «ιδιωτικά», στο δίλημμα: μεταπτυχιακό στην ΑΣΟΕΕ ή στο ALBA, υπερτερεί το ALBA( υποδομή, εργαλεία, περισσότερα βιβλία σε κάθε μάθημα, κτλ)
Προσωπικά θεωρώ ότι για να ενισχυθούν τα πανεπιστήμια είναι αναγκαίο:
Α. να υπάρχει αυτοδιοίκηση των πανεπιστήμιων.
Β. τα μέλη ΔΕΠ να επιλέγονται με βάση το επιστημονικό τους έργο (όχι τις δημόσιες σχέσεις ή κομματικές θέσεις) και να θεωρούν εαυτούς επιστήμονες & διδασκάλους και όχι δημόσιους υπαλλήλους.
Γ. οι φοιτητές να μην οργανώνονται με βάση τις κομματικές πεποιθήσεις τους ή τουλάχιστον να μη γίνονται υποχείρια των κομμάτων.
Δ. το θέμα του ασύλου θα λυθεί τη στιγμή που οι «γνωστοί – άγνωστοι» και οι «δυναμικές μειοψηφίες» σταματήσουν να χρηματοδοτούνται & χρησιμοποιούνται από κομματικές σκοπιμότητες.

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Είναι ενδιαφέρον που ο Anastasios κάθισε και ξεχώρισε τα συν και τα πλην του Πέτρου και δεν ήταν απλά επικριτικός ...

Εδώ θα μείνω στα πλην διοτι στα συν θα έλεγα οτι δεν έχω πολλά να διαφοροποιηθώ.

Λέει οτι διαφωνεί στην διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις...

Αν πραγματικά το πιστεύει αυτό τότε θα πρότεινα στον Αναστάσιο να κόψει το σώμα του σε δυο φέτες... να πετάξει την μια και να παραμείνει και να λειτουργεί με την άλλη...

Όσο αυτό είναι αδύνατο τόσο αδύνατο και ουτοπικό είναι να υπάρξει πανεπιστήμιο σήμερα που σέβεται το κύρος του, χωρίς συνεργασία με επιχειρήσεις και οργανισμούς...

Αυτή η θεώρηση δεν υπάρχει πουθενά... ΠΟΥΘΕΝΑ...

Πρόκειται για πολιτικές θέσεις που αποβλέπουν στην διάλυση της παιδείας μας εκμεταλλευόμενες τις αριστερίζουσες θέσεις των άπειρων νέων για να μας απομακρύνουν απο κάθε τι το φρέσκο, το δημιουργικό και το παραγωγικό... Πρόκειται για την χειρότερη και σκληρότερη προπαγάντα με τα εντυπωσιακότερα αποτελέσματα στο γονάτισμα και την διάλυση ολόκληρων λαών ή εθνών...

Έχει τις ρίζες της στην παλαιά Αγγλική αποικιοκρατική νοοτροπία που αντέγραψαν και οι δυο φασιστικές δικτατορίες, του Χίτλερ και του Στάλιν, αλλα μόνο η δεύτερη κατάφερε να διαδώσει αποτελεσματικά στους λαούς με τα δηλητηριώδη παρακλάδια των διαφόρων ΚΚ... όπως το ΚΚΕ.

Το προπτυχιακό επίπεδο σπουδών πρέπει να είναι γενικό μεν αλλά κατάλληλο ως βατήρας για τα επαγγελματικά σωματεία που μόνο αυτά θα κρίνουν, με πρόσθετη εκπαίδευση και εξετάσεις, τους κατάλληλους για το κάθε επάγγελμα όπως λογιστές, τραπεζικούς κ.λπ. Δεν νοείται π.χ. τραπεζικός με απολυτήριο λυκείου... Πρόκειται για αθλιότητα Ελληνικής έμπνευσης...

Οι σπουδάζοντες σε φιλοσοφικές σχολές (ω τι γελοιότης... έχουμε περισσότερους φοιτητές φιλοσοφικών σχολών απο τεχνικούς... Στην αρχαία Ελλάδα οι περισσότεροι εκτός απο επαγγελματίες μαχητές... ήταν τεχνικοί, μαραγκοί και μαρμαράδες..., παρά το οτι η φιλοσοφία ήταν το καλύτερο μας...) θα πρέπει να γνωρίζουν οτι ελάχιστη πιθανότητα έχουν να βρουν εργασία...

Στη χώρα μας έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία να φοιτά το 67% σε γενικά λύκεια ενω στις άλλες ευρωπαϊκές και λοιπές χώρες το 70% πηγαίνει σε τεχνικά λύκεια...

Μόνο αυτό αρκεί για να μας βάλει σε σκέψεις...

Τα Ελληνόπαιδα πλέον είναι απο τα ποιο αγράμματα της Ευρώπης...

Οι απόφοιτοι, στο μέγιστο ποσοστό, είναι για κλάματα...

Οι εταιρείες όσο και αν το αρνούνται οι κρατιστές και τα φασιστικά παρακλάδια των παρατάξεων που τους ενισχύουν χωρίς να αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις τους... είναι οι πηγές προόδου και εξέλιξης... οι μόνες πηγές προόδου και εξέλιξης.

Συνιστώ στον ANASTASIO να διαβάσει την βιογραφία του Steve Jobs «Inside Steve's Brain» που μόλις κυκλοφόρησε στα αγγλικά και να δει οπωσδήποτε το φιλμάκι http://www.youtube.com/watch?v=UF8uR6Z6KLc

Το προτείνω σε όλους και κυρίως στον κύριο Στέφανο Μάνο.

Θα μπορούσε να αποτελέσει τον επόμενο πυρήνα συζητήσεων για το Ελληνικό πανεπιστήμιο...

Νιώστε απλά το συναίσθημα και το ρίγος της παρουσίας όλων αυτών των φοιτητών του Stanford και συγκρίνατέ το με τα τρέχοντα σαχλά και αηδιαστικά στη χώρα μας...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@ Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας

Είπες αυτό που ήταν κολλημένο στα χείλη μου...

Αυτές οι τραγελαφικές και εξυπνακίστικες παρεμβάσεις ενός ανθέλληνα με διαταραγμένο όπως αποδεικνύεται ψυχισμό πρέπει να τελειώσουν...

Απόψεις ναι, να τις ακούσουμε, ακόμα και αν διαφωνούμε 100% διοτι ετσι θα δημιουργηθεί παραγωγικός διάλογος..., αλλά για τους υπόλοιπους υπάρχουν sites ειδικά για την περίπτωσή τους... και τις ανάγκες τους...

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

@harrylogue
Προσοχή θέλεις, έτσι δεν είναι ;
Περαστικά !

Ανώνυμος είπε...

Οσοι βαζουν για αβαταρι την ομορφη φατσα τους ,φατσοαβατάρηδες,μου θυμιζουν τον Λεβεντη της " Ενωσης Κεντρωων " & καποια αλλα ψωνια,που βαζουν τη μουρη τους για εν-βλημα του κομματος τους...

Ein Steppenwolf είπε...

Anastasios είπε...

5. Είμαι κατά της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων διότι είναι δεδομένο ότι θα απαξιωθούν τα περισσότερα δημόσια. Ποιος γονιός θα στέλνει τα παιδιά του στην επαρχία, αφού με το μισό κόστος θα μένουν στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μα γιατί να τα στέλνει στην επαρχία; Για να πληρώνει η οικογένεια ακόμα ένα νοίκι, τη στιγμή που έχουν σπίτι στην Αθήνα και τα λεφτά θα μπορούσαν να ξοδευτούν για κάτι χρήσιμο;

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@harrylogue

Άκουσε Harry,

Εδώ όλοι γνωρίζουν το πρόβλημά σου και δείχνουν κατανόηση... Eδώ τα δικαστήρια δείχνουν κατανόηση και δεν θα δείχνουν οι φίλοι σου...;

Να γνωρίζεις όμως οτι ο Μπόγιας τελευταία έχει αγριέψει και μαζεύει οτι ενοχλεί...

Να είσαι σε εγρήγορση...

Κάνε και καμιά προσευχή εν τω μεταξύ...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@Ein Steppenwolf & @nikiplos & @kalamata & @Lefteris & @Dersu & σε όλα τα καλά παιδιά που δεν είναι ακριβώς παιδιά...

Συνιστώ να διαβάσουν την βιογραφία του Steve Jobs «Inside Steve's Brain» που μόλις κυκλοφόρησε στα αγγλικά και να δούν οπωσδήποτε το φιλμάκι http://www.youtube.com/watch?v=UF8uR6Z6KLc

Το προτείνω σε όλους σας και κυρίως στον κύριο Στέφανο Μάνο.

Έτσι θα προκύψει παραγωγικός διάλογος... Οταν ακούσετε τον Steve και αισθανθείτε το ρίγος να σας διαπερνά..

Όσοι δεν ριγήσουν απο τα όσα λέει ο Steve «ain’t any good for this country…»

3 Ιούνιος 2008 5:23 μμ

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
gnik είπε...

Από το blog του ΑΝΤΙ
Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του πρώην υπουργού Οικονομίας Στέφανου Μάνου για τα μαύρα ταμεία ότι «η φήμη πάντοτε κυκλοφορούσε, ότι υπάρχει κάποια βρωμιά». Μιλώντας στον ALPHA, ο πρώην υπουργός είπε ότι «τον Αύγουστο του ’93 ζήτησαν η Siemens και η Intracom ως τελευταία πράξη του απερχόμενου συμβουλίου, να τους δοθεί η προμήθεια των ψηφιακών παροχών που θα δέσμευε την τεχνολογία του ΟΤΕ για πολλά χρόνια. Θυμάμαι, ότι έγιναν κάτι συζητήσεις, αλλά ήταν κατηγορηματική η άρνησή μου. Δεν το συζητούσα». Επειδή όμως δεν τα είπε όλα ο κ. Μάνος, είτε επειδή δεν τα θυμάται, είτε επειδή δεν θέλει, τα θυμίζουμε εμείς:
Η συνέχεια στο ΑΝΤΙ - http://www.antinews.gr

Ερώτηση:
Κ. Μάνο γιατί δεν συζητάτε στο δικό σας blog τέτοια σοβαρά θέματα να μαθαίνουμε και εμείς την αλήθεια από πρώτο χέρι ??

Ανώνυμος είπε...

Αν ο Μανος συνεχιζει να μας σνομπαρει χωρις απαντησεις & με θεματα-φόλα σαν αυτο,προτεινω αποχη.

Dersu είπε...

Takis Alevantis : Πάντως προσωπικά, αν ήμουν καθηγητής και μου παρουσίαζε κάποιος 4ετής φοιτητής ένα γραπτό με την ορθογραφία, τη σύνταξη και τη δόμηση του κειμένου που δημοσίευσε ο κ. Μάνος, θα τον απέρριπτα χωρίς συζήτηση.

Ο εν λογω φοιτητής μπορεί να είναι απλά λιγο δυσλεκτικός ορθογραφικά η και γραμματικά.

Φαντάζομαι κάποιον Stephen_Hawkin η κάποιον αυτιστικό Μότσαρντ να προσπαθεί να περάσει μέσα από την ελληνική εκπαίδευση...

Αναμενόμενη η μικρή ανοχή σε διαφορετικότητες σε κοινωνίες που «Ξέρουν τι εστί ιδανικός πολίτης», «ένα νούμερο παπούτσι δίνουμε», «αν δεν ταιριάζεις δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια».

Και αυτό με την σειρά του είναι αναμενόμενο σε κοινωνίες που προσπαθούν να φτειάξουν όλους τους πολίτες με την ίδια στάμπα – φαύλος κύκλος.

Πρώτα, στην δημιουργική ηλικία, έρχεται μια καταναγκαστική μονοπωλιακή εκπαίδευση όπου όλοι ανεξαίρετα οι πολίτες διδάσκονται τα ίδια ακριβώς πράγματα, απ τα ίδια ακριβώς βιβλία, στην ίδια ακριβώς ηλικία και εποχή, με την ίδια ακριβώς σειρά, από καθηγητές που τελείωσαν τα ίδια μοναδικά σχολεία.

Μετά για όσους έχουν ακόμα διάθεση για ανεξάρτητη σκέψη αναλαμβάνει ο στρατός (το κρεββάτι του Προκρούστη) να τους περιορίσει στα μέτρα του ιδανικού Ελληνα Πολίτη.

Ε βέβαια επαναστατεί η νεολαία. Δεν αντιλαμβάνεται και η ίδια γιατί επαναστατεί. Δεν επαναστατεί, απλώς ενστικτοδώς σπαρταράει το ακόμα αδάμαστο ζώο καθώς ο Προκρούστης αγωνίζεται να το «ταιριάξει» στο κρεββάτι του ιδανικού Ελληνα Πολίτη.

Ξυπνατε. Το πρόβλημα δεν λύνεται με ατέρμονες συζητήσεις για την ανάδειξη του ιδανικού συστήματος. Το πρόβλημα δεν ειναι το σύστημα αλλά η μονοτονία και η καταναγκαστική στρατολόγηση σε μία και μόνο επιλογή – Κύρια κεντρική ιδέα της Ελληνικής κοινωνίας.

Με τιμή,
Ενα Χαζοαμερικανάκι

Takis Alevantis είπε...

ΟΚ dersu. Κατάλαβα. Εσείς σε αντίστοιχες περιπτώσεις βάζατε καλό βαθμό με στόχο ο φοιτητής να προαχθεί, να αποφοιτήσει και να γίνει ταξιτζής ή σερβιτόρος με πτυχίο πανεπιστημίου. Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα. Και ελπίζω ο ούτως αποφοιτήσας να μην παραπονιέται όταν δουλεύοντας διπλοβάρδια σχολιάζει την κατάντια των ελληνικών πανεπιστημίων. Κάποιος βέβαια ίσως του μιλήσει για το Rexona, αλλά προς θεού να μην μπαίνουμε σε καλούπια ...

Από την άλλη πλευρά, η φυσική αναπηρία του Hawking δεν τον εμποδίζει να σκέπτεται και να εκφράζεται σωστά, όπως και οι Έλληνες συνάδελφοι του Μότσαρτ, κκ. Σγουρός, Καβάκος και Γραμμένος, ο οποίος πρόσφατα βραβεύθηκε ως πρώτος κλαρινετίστας στην Ευρώπη (και που είναι και μέλλων συνάδελφος του Hawking). Εκτός και αν η ανορθογραφία, η ασυνταξία και η αδυναμία διαμόρφωσης δομημένου λογου θεωρηθούν αναπηρίες - ίσως μάλιστα στο μέλλον να λαμβάνουν και επίδομα. Όπως υποθέτω γίνεται στην Αμερική ...

Takis Alevantis είπε...

Όσον αφορά τις προτάσεις του αρθρογράφου προτιμώ προτάσεις σαν κι αυτήν που έκανε ο κ. Αντώνης Πλατάνιος ή σαν κι αυτήν του Daniel Burd. Ανορθόγραφες και αδόμητες προτάσεις σαν του αρθρογράφου είναι γεμάτες οι είσοφοι των πανεπιστημίων μας. Όμως η κοινωνία μας χρειάζεται προτάσεις σαν του Πλατάνιου και του Burd και πάνω απ'όλα ανθρώπους που να μπορούν να τις υλοποιήσουν.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

@dersu
Καλά, ένα ελάχιστο κοινό υπόβαθρο γνώσεων (και δεξιοτήτων) δεν χρειάζεται, προκειμένου να έχουμε στοιχειωδώς πολιτισμένη ζωή ;
Έπειτα, η γνησία πρωτοτυπία είναι 99% ιδρώτας και 1% έμπνευση. Συνεπώς, τα περί ομοιομορφίας που καταπνίγει την δημιουργικότητα είναι πρόβλημα τουλάχιστον δευτέρας, αν όχι τριακοστής τάξεως.

κούκλοθ είπε...

Ο/Η harrylogue είπε...

Αν ο Μανος συνεχιζει να μας σνομπαρει χωρις απαντησεις & με θεματα-φόλα σαν αυτο,προτεινω αποχη.

Καλή ιδέα. Ξεκίνα.

Takis Alevantis είπε...

Ιδιαίτερα επίκαιρο και το τελευταίο άρθρο του Ν. Δήμου στο LiFO.

Ανώνυμος είπε...

Βλεπω οτι οχι μονο ο Μανος αλλα & αλλοι πολιτικοι που εχουν μπλογκ,γραφουν τους σχολιαστες κανονικά...

Ψαχνουν για κορόιδα στα οποια θα εκδιδουν ημερησια διαταγη κι εκεινα θα υπακουουν,σχολιαζοντας στο πουθενα.

Γι αυτο μπουκοταρω τα μπλογκς τους & καλω ολους οσους δεν ειναι μαζοχες να τη κοπανησουν.

κούκλοθ είπε...

Ωραία, κοπάνα τη.

Anastasios είπε...

Ωραίο το άρθρο του Ν. Δήμου στο LIFO στο οποίο μας παρέπεμψε ο T. Alevantis. Ο Δήμου, για άλλη μία φορά, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να χρησιμοποιεί τον ορθολογισμό, την κοινή λογική. Είναι απορίας άξιο γιατί ακόμα και σήμερα τα ελληνόπουλα είναι αναγκασμένα να παπαγαλίζουν. Είναι απορίας άξιο γιατί τουλάχιστον στις πανελλήνιες δεν έχει εφαρμοσθεί πλήρως το σύστημα εξετάσεων βάσει πολλαπλών επιλογών απαντήσεων. Αυτό θα ήταν πραγματική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια βαφτίζουν ως μεταρρύθμιση τη δημιουργία ιδιωτικών («μη κερδοσκοπικών»-ας γελάσω) Πανεπιστημίων, την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, την ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών, μέχρι και την αύξηση των προστίμων του ΚΟΚ θα βαφτίσουν μεταρρύθμιση. Θα τρίζουν τα κοκάλα του Λυκούργου και του Σόλωνα, όπου οι μεταρρυθμίσεις αφορούσαν αφενός στον αναδασμό της γης, αφετέρου στη διαγραφή των χρεών των φτωχών.
Για να μη ξεφεύγω από το θέμα, όμως, όταν ασχοληθεί ποτέ σοβαρά κανένας Υπουργός Παιδείας στην Ελλάδα με την Παιδεία, τότε μόνο μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα απαλειφθεί το ψυχαναγκαστικό σύστημα της παπαγαλίας.

Dersu είπε...

Προτιμώ! Θέλω! Πρέπει!....

Το θέμα δεν είναι ότι Dersuδες, Αλαβάνηδες, Μπαζιωτόπουλοι, Δήμοι, Αναστάσιοι Γεωργάνηδες κλπ. έχουν κάποιες προσωπικές ιδεολογικές γνώμες και πρακτικές προσωπικές προσδοκίες όσον αφορά την εκπαίδευση.

Το θέμα είναι ότι, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όποια απόφαση η συμβιβασμός υπερισχύσει στη διαμάχη των εκ φύσεως διαφορετικών συμφερόντων, θα επιβληθεί ως η μία και μόνη καταναγκαστική επιλογή για όλους. Καμμία ευελιξία, κανένα περιθώριο πειραματισμού με εναλλακτικές επιλογές.

Δεν χρειάζεται εθνικό πρόγραμμα μέτρων, κινήτρων, απαγορεύσεων και ρυθμίσεων γιά όλα, συμπεριλαμβανομένης και της παιδείας.

Takis Alevantis είπε...

Αγαπητέ dersu, δυό ερωτήσεις:

Διαβάσατε πόσα «πρέπει» περιέχει το αρχικό άρθρο;

Γνωρίζετε την ετυμολογία της λέξης «παιδεία»;

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

@dersu
Ἔχω παρατηρὴσει ὅτι οἱ Ἀμερικανοὶ (οἱ ἐγγράμματοι Ἀμερικανοὶ) ἔχουν μεγάλη ὁμοιομορφία στὸν γραφικὸ χαρακτῆρα τους. Ἀντίστοιχη ὁμοιομορφία, ἂν καὶ λιγώτερη παρατήρησα στοὺς Ἄγγλους. Πολὺ μεγαλύτερη, πάντως, ἀπ` ὅτι στοὺς Ἕλληνες.
Νὰ δεχθῶ ὅτι ἡ ἀποκλίνουσα συμπεριφορὰ τῶν Ἑλλήνων ὀφείλεται στὴν φυσικὴ ἀντίδραση τοῦ ἀνθρώπου στὸν καταναγκασμὸ. Πώς, ὄμως, νὰ ἐξηγήσω τήν συγκλίνουσα συμπεριφορὰ τῶν Ἀμερικανῶν καὶ τῶν Ἄγγλων ;

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Πᾶμε καὶ λίγο στὴν παπαγαλία.
Κακὸ καὶ φρικτὸ πρᾶγμα εἶναι ἂν θέλουμε νὰ ἐκπαιδεύσουμε ἔθνος φιλοσόφων. Ἔλα, ὅμως, ποὺ τὸ σχολεῖο εἶναι καὶ προθάλαμος τοῦ μεγαλυτέρου σχολείου, αϋτοῦ τῆς ζωῆς. Κι ἐκεῖ ἡ παπαγαλία καί ἡ μίμηση ἀποφέρει καρποὺς. Στον ἐπαγγελματικὸ τομέα, μὲ τὴν παπαγαλία περνᾶς ΑΣΕΠ καὶ ἀράζεις διὰ βίου. Ἐκτὸς δημοσίου ἡ ἐπιτυχὴς μίμηση τῶν ἀνταγωνιστῶν σου εἶναι θεμελιώδης παράγων τῆς ἀτομικῆς, ἀλλὰ καὶ τῆς συνολικῆς οἰκονομικῆς προόδου. Ἔπειτα, ἡ αὑτοπειθαρχία, τὴν ὁποία σὲ διδὰσκει ἡ παπαγαλία ἀχρήστων γνώσεων, εἶναι ἀπαραίτητη σὲ ὅλα τὰ πεδία τῆς κοινωνικῆς καὶ τῆς οἱκονομικῆς δραστηριότητος.
Ἂν θέλουμε ἐκπαίδευση γιὰ τοὺς πολλοὺς καὶ ὄχι γιὰ τοὺς λίγους καὶ ἐκλεκτοὺς, θέλουμε καὶ παπαγαλία. Ἄσε ποὺ οἱ Gates καὶ Jobs αὐτοῦ τοὺ κόσμου δὲν ἔχουν ἀνάγκη τὴν ἐκπαίδευση τῶν ἐκλεκτῶν. Μποροῦν νὰ μαθαὶνουν μόνοι τους.

ΥΓ Ἄλλο παιδεία, ἄλλο ἐκπαίδευση.

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας

Υπάρχουν πικρές αλήθειες σε αυτά που λέτε αλλά και μεγάλη, σχεδόν διαστροφική παρεξήγηση...

Έχοντας ζήσει στο εξώτερο πολλά χρόνια ξέρω οτι εκεί η παπαγαλία δεν πουλάει καθόλου...

Οι λαοί και τα έθνη που ακολουθούν την παπαγαλία είναι καταδικασμένα σε δουλεία σύγχρονης μορφής αλλα δουλεία...

Σας θυμίζω οτι μελέτη Ιταλών Πανεπιστημιακών κατέληξε στο οτι οι σημερινοί φτωχοί είναι φτωχότεροι και περνούν χειρότερα απο τους δούλους της Αρχαίας Ρώμης...

Οι Ελληνες έχουν εξασφαλίσει το σκύψιμο της κεφαλής με το να έχουν τέτοιου επιπέδου πανεπιστήμια.

Ο ΑΣΕΠ ήταν μια ανοησία που διαμορφώθηκε για να καλύψει μια προηγούμενη ανοησία...

Βέβαια ήταν αναγκαία αλλά υπάρχουν και καλλίτερα συστήματα...

Με αλλα λόγια το ΑΣΕΠ είναι μια προχειράντζα γραφειοκρατών χωρίς δημιουργική σκέψη ...

Θα έπρεπε να είχε εξελιχθεί...

Αντι για αυτό τυποποιήθηκε και φτιάχθκαν και φροντιστήρια για ΑΣΕΠ ώστε να συνεχίζεται η παρασιτοτροφία των φροντιστών...

Με την παπαγαλία όμως καμία χώρα δεν πέτυχε παρά την δουλεία της...

Ας παρηγορεί τουλάχιστον η μελέτη των Ιταλών καθηγητών...

Υπάρχουν και χειρότερα...

Είμαστε σε παρακμή και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι...

Επι τη ευκαιρία, ΝΑΙ «Ἄλλο παιδεία, ἄλλο ἐκπαίδευση» και χρειαζόμαστε ΠΑΙΔΕΙΑ !!! μέσα απο την εκπαίδευση...

Γ. Κύρκος είπε...

Ο φοιτητής λέει με λίγα λόγια ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα βλάψουν τα υφιστάμενα διότι τα δεύτερα δεν θα αντέξουν τον αναταγωνισμό.
Αυτή είναι η νοοτροπία του προστατευτισμού που θρέφει την αχρηστία και πνίγει την ικανότητα. Ο προστατευτισμός μιας μη υγιούς επιχείρησης καταστρέφει τελικά παρεμφερείς υγιείς επιχειρήσεις.
Αν δε αυτή η επιχείρηση διαχειρίζεται μονοπωλιακά ένα προϊόν ευρύτατης κατανάλωσης όπως αυτό της παιδείας, τότε οι παράπλευρες ζημιές είναι πλέον ανυπολόγιστες.

Dersu είπε...

Γεωργάνας,
Σε κάποιον ξένο(Ελληνα), οι άνθρωποι μιας διαφορετικής κουλτούρας (Αμερικανοί, Αγγλοι) φαντάζουν πανομοιότυποι. Οσο εξοικιώνεται κανείς με την ξένη κουλτούρα τόσο αρχίζουν να διαφαίνονται οι διαφορές.

Αλλά το θέμα μου δεν ήταν η ομοιομορφία αυτή καθ εαυτή. Το πολιτικό θέμα είναι η καταναγκαστική ομοιομορφία.

Dersu είπε...

Alevantis,
Ακριβώς, το πρώτο που μου έκανε εντύπωση ήταν το πόσα «πρέπει» περιέχει το αρχικό άρθρο. Είδα ένα άρθρο με καμμιά 10αρια «πρέπει» (δλδ. μια παιδική λίστα «θέλω» στον Αγιο Βασίλη) και μετά είδα 20 σχολιαστές να παρουσιάζουν τις δικές τους λίστες των «πρέπει». Και κατάλαβα ότι μάλλον δεν πρόκειται για μεμονωμένη στενοκεφαλιά του συγκεκριμένου φοιτητή αλλά γενικευμένο φαινόμενο του έλληνα πολίτη, ο οποίος σκάβει το λάκκο του, αποζητώντας κολλεκτιβιστική πολιτική λύση σε όλες του τις επιδιώξεις.

Η λέξη «Παιδεία»: Οχι δεν ξέρω την ακριβή ιστορική ετοιμολογία της λέξης. Αλλά εάν σημαίνει κατανακγκαστικό μονοπώλιο τότε ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω. Το πρόβλημα γιά τους εν Ελλάδι είναι οτι δεν μπορούν να μην πάρουν. Διότι θα τους πάρουν τα παιδιά με το ζόρι και θα τα βάλουν στην παιδεία του Προκρούστη. Οι λιγοι τυχεροι που ταιριαζουν στο κρεββατι του Προκρουστη την γλυτωνουν μόνο με ψυχολογικά τραύματα. Οι υπόλοιποι κόψιμο και τράβηγμα.

Takis Alevantis είπε...

dersu είπε: Η λέξη «Παιδεία»: Οχι δεν ξέρω την ακριβή ιστορική ετοιμολογία της λέξης. Αλλά εάν σημαίνει κατανακγκαστικό μονοπώλιο τότε ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω.

Ελπίζω να ψάξεις να βρεις τι σημαίνει η λέξη «παιδεία» για να δούμε αν μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Περιμένω. Όσο για την απέχθεια σου στα καταναγκαστικά μονοπώλια την εκλαμβάνω ως υποστήριξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων (και όχι μόνον).

Μίλησα παραπάνω για κλείσιμο των πανεπιστημίων που δεν ανταποκρίνονται σε ορισμένα κριτήρια ποιότητας. Διαβάστε στο σημερινό Guardian/Observer για το τελεσίγραφο της βρετανικής κυβέρνησης σε εκατοντάδες σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα οποία αν εντός 50 ημερών δεν καταρτίσουν προγράμματα δράσης για την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης θα κλείσουν από τον Σεπτέμβριο. Το μέτρο μάλιστα λαμβάνεται λίγες μέρες μετά την αναγγελία ανάθεσης της διοίκησης κακοδιοικούμενων νοσοκομείων σε ιδιώτες διαχειριστές.

Takis Alevantis είπε...

Ενδιαφέρον κείμενο για τον ορισμό της παιδείας. Και άλλο ένα για τη διαφορά εκπαίδευσης και παιδείας.

vasilis74 είπε...

“…Ένας άνθρωπος που δεν θα μπορούσε ποτέ να σταδιοδρομήσει στην Ελλάδα»

Νίκος Δήμου για Steve Jobs

http://www.youtube.com/watch?v=GofmsqZ_GjQ

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@Takis Alevantis

Πολυ ενδιαφέρουσες οι αναφορές στα θέματα της παιδείας... Την δική μου συνεισφορά στα ίδια θέματα θα βρείτε στο blog μου http://bazioto.blogspot.com/2008/06/blog-post_08.html

Το φιλμάκι http://www.youtube.com/watch?v=UF8uR6Z6KLc έχει την αξία του διότι ο Steve Jobs απευθύνεται σε φοιτητές του Stanford και θα πρέπει να γίνει κατανοητό τι σημαίνει Stanford στους θλιβερούς οπαδούς των κρατικών Ελληνικών πανεπιστημίων.

Τα ονομάζω θλιβερά διότι δεν παρέχουν παιδεία ενώ μόνο κακής ποιότητας μη ανταγωνιστική εκπαίδευση παρέχουν.

Στην Ελλάδα αντιγράψαμε δυστυχώς το κεντροευρωπαϊκό εκπαιδευτικό μοντέλο, ένα Γαλλογερμανικό συνοθύλευμα ψευτο δημοκρατικών φαντασιώσεων και πολιτικών σκοπιμοτήτων που επιδιώκει την εκπαίδευση χωρίς κόπο και χωρίς αιδώ.

Δυστυχώς οι εκφραστές της φιλελεύθερης αριστεράς (ναι υπάρχει και αυτός ο όρος μαϊμουδισμένος στα Ελληνικά...) γινήκανε μπροστάρηδες σε μια προσπάθεια για την παιδεία που αποζητά την αναβάθμιση αλλά δεν προσδιορίζει ποια αναβάθμιση..., που θέλει ελευθερία αλλά δεν προσδιορίζει τι θα την κάνει αυτή την ελευθερία διότι αν επικρατεί η άποψη ότι την θέλουν ως αναγκαίο στοιχείο του λόγου (με την φιλοσοφική έννοια,) τότε πρόκειται περί άφατης υποκρισίας αφού χρησιμοποιούν ως μοχλούς πίεσης αναρχοφασιστικές μεθόδους που γελοιοποιούν ακόμα και τα συστήματα απο τα οποία τις αντέγραψαν...

Η φιλελεύθερη αριστερά που διχάζει τάχα την ακαδημαϊκή κοινότητα, στην πραγματικότητα καθοδηγείται απο τμήμα αυτής της κοινότητας που επέλεξε να αναρριχηθεί στα ύπατα ακαδημαϊκά αξιώματα χωρίς ισως να διαθέτει το επιβαλλόμενο προφίλ και τώρα ανταποδίδει την εκδούλευση με τις λίστες όσων θα πρέπει να περάσουν, διότι ανήκουν στην κλαδική χ ή ψ ή ω... όπως απεκάλυψε ο Γραμματέας της ΠΑΣΠ_ΤΕΙ Λαμίας Δημήτρης Καλαμπόκας.

Η φιλελεύθερη κατ’ευφημισμόν Αριστερά, δεν θέλει και δεν επιδιώκει μια ικανή Ελλάδα αλλά μια Ελλάδα όπου οι δικοί της θα έχουν άκοπα το πάνω χέρι έναντι εκείνων που σήμερα διοικούν.

Θέλει και επιδιώκει μια βίαιη ανταλλαγή θέσεων και κυριαρχικών δικαιωμάτων ενώ δεν ενστερνίστηκε ποτέ τα οράματα του Μαρξισμού αλλά τις μαριονετίστικες εκφράσεις όσων νόμισαν οτι μπορούν να εγκαθιδρύσουν τον Μαρξισμό στην Ελληνική κοινωνία.

Επιστρέφοντας στα θέματα των πανεπιστημίων, ακούμε την καραμέλα περί ιδιωτικών πανεπιστημίων ενω όλοι γνωρίζουν οτι πρόκειται για μη κερδοσκοπικά ιδρύματα...

Όλοι γνωρίζουν ότι τα standards τα βάζει η πολιτεία σε συνεργεία με τα ιδρύματα αυτά... και αν θέλουν υψηλότερα standards ας απευθυνθούν στην πολιτεία με συγκεκριμένες προτάσεις...

Ομιλούν για διαχωρισμό σε πληβείους και είλωτες μετά την εγκατάσταση των «ιδιωτικών» πανεπιστημίων... αλλα δεν τους απασχολεί ότι εξαντλήθηκαν να ικανοποιούν τις ορέξεις ιδιωτικών φροντιστηρίων ακαθόριστου επιπέδου... πριν περάσουν τις αντίστοιχες πόρτες των δωρεάν κρατικών.

Αγνοούν το ότι οι ικανοί θα σπουδάζουν στα «ιδιωτικά» με υποτροφίες...

Δεν αντιλαμβάνονται οτι σήμερα το ενιαίο κρατικό σύστημα είναι δραματικά άδικό διότι δεν πληρώνουν οι έχοντες και κατέχοντες... ενώ τα σημερινά πτυχία των κρατικών πανεπιστημίων έχουν την αξία της κόλας περιτυλίγματος της ψαραγοράς...

Εθελοτυφλούν στο ότι οι επαγγελματικές αναγνωρίσεις δεν δίνονται στα πτυχία Πανεπιστημίων, όπως τραγικά συμβαίνει στην Ελλάδα (παγκόσμια πρωτοτυπία), αλλά στις εξετάσεις επαγγελματικών σωματίων που με τη σειρά τους δέχονται υποψηφίους με το μίγμα ακαδημαϊκών επιδόσεων που τις εκφράζει.

Η χώρα μας βέβαια πρωτοτυπεί και απο την μια ορίζει ακαδημαϊκές σπουδές για την γνώση ανεξάρτητα απο την απασχόληση ενώ απο την άλλη δίνει επαγγελματική αναγνώριση στα ακαδημαϊκά πτυχία..

Έτσι το κράτος υποκρίνεται όσον αφορά την εκπαιδευτική του στόχευση ενώ οι νεαροί πολίτες του όσον αφορά τα πραγματικά κίνητρα των αναρχοφασιστικών τους μεθόδων.

Dersu είπε...

Εάν ήμουν στην Ελλάδα θα απεχθανόμουν να μου ορίζουν τα υπόλοιπα 11 εκατομύρρια συμπολίτες μου (η οι αντιπρόσωποί τους) το πότε θα διδαχθώ, το που θα διδαχθώ, το τι θα διδαχθώ και το από ποιούς θα διδαχθώ.

Απ οτι θυμάμαι στην Ελλάδα τέτοια όνειρα ελεθυερίας συχνά κρίνονται ως ανευθυνότητα και πολιτική ανωριμότητα. Έχω δε την εντύπωση ότι στην Ελλάδα το να υποφέρεις και να καταφέρνεις να επιζείς μέσα στον ισοπαιδωτισμό είναι κάτι σαν τέστ ανδρισμού - απόδειξη μαγκιάς. Οι «ξένοι» που δεν δέχονται την την ισοπεδωτική αυτή καταπίεση χαρακτηρίζονται μάλλον ως βουτυρόπαιδα που δεν έχουν τα κότσια και τον ανδρισμό που χρειάζεται γιά να ζήσει κανείς σε ένα απαιτητικό περιβάλλον όπως η Ελλάδα. Κάποιον παρόμοιο χαρακτηρισμό θα έδιναν οι περισσότεροι Έλληνες σε κάποιον νεαρό και ακόμα άσημο Steve Jobs. «Ονειροπόλο χαζοαμερικανάκι.»

Takis Alevantis είπε...

Ωραία dersu. Πες μας τι σπουδές έκανες ΕΣΥ ή πως λένε την (εφάμιλη του Jobs) εταιρεία σου.

magnon είπε...

Αυτή είναι η κατάντια της παιδίασ στο αμέρικα. Τουσ παραμυθιάζουν μερα-νύχτα με το αμερικάνικο όνειρο, και αν μερικοί ξυπνίσουν και συκόσουν κεφάλι, η απάντιση πάντα ομοιόμορφη. "Είσαι κομμουνιστής? Εδώ ζούμε στην ελευθερία, κοίτα τον Ροκεφελερ που έγεινε μεγιστάνασ από το μηδέν, μπορείσ και εσεί!" Και με αυτά και αυτά, τουσ πουλάνε παραμύθεια ότι στο Ιράκ υπάρχουν μέσα μαζικής καταστροφής. Αν τουσ πείσ κάτι, πάλι η ίδια απάντηση. "Είσαι κομμουνιστής? Μάθε ότι οι ιρακινοί μασ παρακάλλεσαν να εισβάλουμε." Χάσμα μεταξύ ευρωπαικής παιδείας και αμερικάνικης δουλείασ στουσ ροκεφελεράνουσ.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

@dersu
Τι να κάνουμε τώρα, χάριν της ποικιλίας να αρχίσουμε να διδάσκουμε τα παιδιά ότι 5 φορές το 3 κάνει έξι, ώστε να μην υποστούν τα καημένα τα παιδιά καταναγκασμό ;
Και πώς θα ξεχωρίσουμε την προχειρολογία, την τσαπατσουλιά και την ανευθυνότητα από την γνήσια πρωτοτυπία ;
Ας είμαστε ειλικρινείς. Εκπαίδευση ίσον διανοητική πειθαρχία. Και κάμποση σκέτη πειθαρχία. Δυστυχώς, οι κανόνες της λογικής είναι τυραννικοί και η ανθρωπίνη φύση εξανίσταται πότε, πότε εναντίον τους. Δεν έχει, όμως, δυστυχώς εφευρεθεί άλλος τρόπος να συνεννοηθούμε οι άνθρωποι μεταξύ μας. Εκτός της μεταφυσικής, βέβαια ...

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Σύμφωνοι ότι ο Jobs πουλά ένα μηχάνημα που αξίζει 100 ευρώ προς 300 ευρώ και βρίσκει αγοραστές, αλλά δέχεται κανείς, βάσει αυτού του παραδείγματος, ότι 100=300 ;

kalamata είπε...

@ Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος

θα ήθελα να μου εξηγήσετε τι εννοείτε με το σχόλιο:
"& σε όλα τα καλά παιδιά που δεν είναι ακριβώς παιδιά... "

επίσης, επειδή δεν έχω τη δυνατότητα να διαβάσω την την βιογραφία του Steve Jobs «Inside Steve's Brain», θα ήθελα να μου πείτε (επιγραμματικά)που διαφωνείτε με τα σχόλια μου.
ευχαριστώ.

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@kalamata

«θα ήθελα να μου εξηγήσετε τι εννοείτε με το σχόλιο:
"& σε όλα τα καλά παιδιά που δεν είναι ακριβώς παιδιά... "

επίσης, επειδή δεν έχω τη δυνατότητα να διαβάσω την βιογραφία του Steve Jobs «Inside Steve's Brain», θα ήθελα να μου πείτε (επιγραμματικά) που διαφωνείτε με τα σχόλια μου»

Στο πρωτο η αναφορά είναι οτι είμαστε ώριμοι ανθρώποι εμείς που γράφουμε εδώ και έχουμε όλη την ευθύνη των πράξεών και των λεγομένων μας...

Στο δεύτερο η απάντηση είναι οτι δεν διαφωνώ με τα οσα λες αλλα με τα όσα δεν λες...

Καλύπτεις ένα σημαντικό τομέα του θέματος για το πρόβλημα στα σημερινά Ελληνικά πανεπιστήμια με κορυφαίο εκείνο της ανεξαρτησίας τους ή της πλήρους αυτοδιοίκησης της.

Πιστεύω οτι αυτό θα πρέπει να πάρει προτεραιότητα αλλά ας ξεχάσoυμε όλοι μετά τα περί ασύλου κωμικά και εκ του πονηρού...

Όποιος σπάζει και καταστρέφει θα πληρώνει διπλά ή θα σαπίζει στη φυλακή..

Ο τσαμπουκάς των ολίγων ή θα συγχρονιστεί με το θέλω των πολλών ή θα αποσυρθεί ήρεμα και απλά διότι ο πέλεκυς των πολλών θα είναι αδυσώπητος...

Οι πολλοί θέλουν να σπουδάσουν και οχι να κάνουν πολιτικό χαβαλέ με χρηματοδότηση απο κόμματα, αποκόμματα και μυστικές υπηρεσίες...

Ο Jobs αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα ανθρώπου που πέτυχε χωρίς καν να σπουδάσει... και οτι έκανε ήταν τουλάχιστον εξαιρετικό... Το σημερινό λειτουργικό σύστημα της Microsoft Windows ΧΧ υστερεί έναντι του λειτουργικού του Mackintosh το 1987!!! για όσους είχαν δουλέψει τον mackintosh τότε σε καθημερινή βάση όπως εγώ... Όσον αφορά το free Linux... καλή προσπάθεια για συνεχή άσκηση των εκπαιδευομένων αλλά για άσκηση... μόνο για άσκηση... τα πνευματικά δικαιώματα πληρώνονται... Ο τζάμπας εψόφησε και οι τζαμτζήδες είναι απατεώνες...

Όσον αφορά το κωμικό σχόλιο οτι ο Jobs πουλά αυτό που κάνει 100 € για 300 €, είναι αποτέλεσμα βαθύτατης άγνοιας του πως λειτουργεί η οικονομία και δεν θα περίμενα να το ακούσω απο ενα ευφυή κατά την άποψή μου άνθρωπο όπως ο Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Οι τζαμτζήδες είναι απατεώνες ;
Γιατί ; Δεν βάζουν τα τζάμια σωστά ;
Οι εναλλακτικές γραφές "τζαμπατζήδες" καί "ατζαμήδες" δεν ταιριάζουν με τα συμφραζόμενα.

Η πνευματική ιδιοκτησία είναι το λάθος επίθετο για το λάθος ουσιαστικό, αλλά είναι ζήτημα μεγάλο και μακράν της τρεχούσης συζητήσεως.

Το σχόλιο για το προϊόν κόστους 100 που πωλείται 300 δεν σημαίνει ότι η προστιθεμένη αξία δεν υπάρχει. Υπάρχει για τον σωστό άνθρωπο, προμηθευτή καί χρήστη. Αλλά δεν πρέπει νά θεωρούμε ότι η απλή αριθμητική λειτουργεί όπως η πολύπλοκη οικονομία

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας

«Οι τζαμτζήδες είναι απατεώνες ;
Γιατί ; Δεν βάζουν τα τζάμια σωστά ;
Οι εναλλακτικές γραφές "τζαμπατζήδες" καί "ατζαμήδες" δεν ταιριάζουν με τα συμφραζόμενα.»

«Η πνευματική ιδιοκτησία είναι το λάθος επίθετο για το λάθος ουσιαστικό, αλλά είναι ζήτημα μεγάλο και μακράν της τρεχούσης συζητήσεως....»

Καλό τo λεκτικό ευφύημα αλλά αταίριαστο στη σοβαρότητα του θέματος... Όμως έσπασε την μονοτονία... και οφείλω να ευχαριστήσω γιαυτό...

Η πνευματική ιδιοκτησία δεν είναι καθόλου άλλο πράγμα αλλα θεωρείται έτσι στην Ελλάδα της ασυδοσίας και της ληστρικής χρήσης λογισμικού...

Πάντως συμφωνώ οτι είναι μεγάλο και βαρύ θέμα... για τις δυνατότητες ενός blog

Χαίρομαι που συμφωνείτε με την ανάγκη της υπεραξία ενός προϊόντος που θεωρείται εξαιρετικό και δεν φτιάχνεται σε ταιβανέζικα κάτεργα... ώστε να πέφτει το εργατικό κόστος... ενω δεν διαθέτει την αισθητική του καρνάβαλου που χαρακτηρίζει τα μηχανήματα των άλλων εταιριών made in China «sweat shops»!!!

Χαίρομαι που τα λέμε σε στυλ Ping Pong…

nikiplos είπε...

Καλησπέρα...

Μια νότα για το Γαλλικό σύστημα εκπαίδευσης που αφορά το λεγόμενο «κεντροευρωπαϊκό» όπως σωστά το ανέφερε ο κύριος Μπαζιωτόπουλος.

Το Γαλλικό σύστημα εκπαίδευσης είναι οπωσδήποτε το λεγόμενο παλαιό πρότυπο... Παλαιότερα για να γίνει κάποιος κάτοχος επαγγελματικού πτυχίου, έπρεπε να τελειώσει μπακαλορεά, και ύστερα να πάρει κάποια κατεύθυνση ακολουθώντας τον διετή προπαρασκευαστικό κύκλο σπουδών. Εκεί χώριζαν τα ερρύφια απο τα πρόβατα, και στη συνέχεια με άλλα τρία (πχ μηχανικός), ή δύο (πχ δικηγόρος) ανάλογα με την κατεύθυνση έπαιρνε κάποιος το πτυχίο.

Βεβαίως η Ελλάδα (και πολλές άλλες χώρες στον κόσμο) ακολούθησαν αυτό το τρόπο απόδοσης των επαγγελματικών πτυχίων. Αυτό γιατί στον μεσοπόλεμο, το κυρίως εκπαιδευτικό σύστημα που κυριαρχούσε ήταν αυτό, με την Γερμανία να πρωτοπορεί σε όλους τους τομείς, την Γαλλία να ακολουθεί με δορυφόρους όπως η Πολωνία, η Τσεχοσλοβακία, κλπ.
Η Βρεττανία, είχε άλλο εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο εξυπηρετούσε κυρίως τις αποικιοκρατικές της ανάγκες. Τουτέστιν, νέος κάποιος πριν καλά καλά καταλάβει τι του γίνεται βρισκόταν με πτυχίο μακριά από τη Βρεττανία, (που έτσι κι αλλιώς θα ήταν άνεργος) και έφτιαχνε τη ζωή του εκεί... Για να ακολουθεί τον υπόλοιπο κόσμο βέβαια είχε κάποια από τα καλύτερα πανεπιστήμια, με σκληρό σύστημα εκπαίδευσης, κατόπιν όμως του βασικού τίτλου σπουδών που ήταν πάντα 3ετής. Έτσι αν κανείς ήταν κάτοχος μαστερ ακόμη και στη θεολογία του Καίημπριτζ, είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να βρει εργασία οπουδήποτε από έναν απλώς οικονομολόγο ενός άλλου πανεπιστημίου. Βέβαια οι συγκρίσεις είναι λάθος να γίνονται έτσι, γιατί στην Βρεττανία ποτέ δεν προσλαμβάνουν overqualified.

Σήμερα πάντως τα πράγματα είναι σε μια διαρκή κρίση-σύγκρουση... Η ΗΠΑ ακολούθησε το αγγλοσαξωνικό σύστημα, ενώ η Ευρώπη, δεσμεύτηκε στην Μπολώνια το 2002, ότι θα το υλοποιήσει, είναι όμως εν πολλοίς διστακτική ακόμη...

Σε επίπεδο υψηλού επιστημονικού έργου, το αγγλοσαξωνικό σύστημα είναι σαφώς ελλιπές πράγμα που εξηγεί το γεγονός της διαρκούς εισαγωγής επιστημόνων στις δύο αυτές χώρες από τρίτες χώρες και την άμεση (αυτό είναι η χρυσή τους συνταγή) ισότιμη ενσωμάτωσή τους στις κοινωνίες τους. Εδώ υπερτερούν οι Ευρωπαίοι μαζί με όλους όσους ακολουθούν το δικό τους σύστημα καθώς και υπερβολικές εκδοχές αυτού (πχ πρώην ΕΣΣΔ και δορυφόροι).

Όμως οι ανάγκες πλέον τέτοιου επιπέδου δεν είναι πολλές για την κοινωνία... Αντίθετα η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών χαμηλότερου επιπέδου, έχει περισσότερη ζήτηση. Παράδειγμα. Ένας ΠολΜηχ τη δεκαετία του 70 για μια μελέτη μεσαίας οικοδομής, σπαταλούσε μία εβδομάδα περίπου, έναντι μιας ημέρα που αφιερώνει σήμερα με τη βοήθεια φυσικά Η/Υ και εκτυπωτικών μέσων. Αντίστοιχα και σε άλλες ειδικότητες με κάποιες αναλογίες βέβαια. Πχ ένας Ιατρός ή ένας Δικηγόρος σήμερα μεσω διαδικτύου έχει πρόσβαση σε «ψαχτήρια» ή κέντρα που κάνουν αναλύσεις και τις στέλνουν σε pdf έτοιμες προς εκτύπωση και επιστημονικά άρτιες.

Βέβαια από όλα αυτά καλύτερα να αφήσουμε έξω την Ελλάδα. Η Ελλάδα αντιγράφει δεν παράγει συστήματα. Εδώ οι σπουδές αποσκοπούν μόνο στο διορισμό στο Δημόσιο, για αυτό και η νεολαία μάχεται για ανωτατοποιήσεις με βαφτήσια μόνο (πχ ΤΕΙ έργα και ημέρες του Γιωργάκη), σπουδές χωρίς κόπο (όχι παρακολουθήσεις, όχι βιβλία κλπ). Φαντάζομαι ο μέσος Έλληνας αν ζούσε στη Γαλλία ή στην Αγγλία, ούτε που θα σπούδαζε, εφόσον μπορούσε με το δαιμόνιο πνεύμα του να βγάλει όχι μόνο τα προς το ζήν αλλά και πολλά περισσότερα...
Η Ελλάδα, δεν χρήζει παιδείας σήμερα... Στο δημόσιο, έκαστος την ίδια εργασία κάνει είτε έχει προσόντα είτε όχι... Η Ελλάδα χρήζει ψυχίατρους... και συγχωρέστε με...

Κλείνω με ένα παράδειγμα πραγματικό. Είχα ένα συμφοιτητή συνδικάλα που είχε μπει «κατά λάθος» με «μεταγραφή». Τελείωσε εύκολα και αβίαστα με το «γνωστό» τρόπο. Στα χρόνια που εργαζόμουν για μεγάλη Ελληνική Εταιρία, γνωστή και μη εξαιρεταία, είχαμε ένα έργο υπεργολαβία. Το Έργο πλήρωνε ο ΟΤΕ, το είχε πάρει με απευθείας ανάθεση εταιρία φάντασμα, και φυσικά το κάναμε εμείς στη γαλέρα.... Μάνατζερ στην εταιρία ο συμφοιτητής μου που φυσικά δεν ήξερε την τύφλα του. Μισθός δικός μου τότε, 350 καλές παλιές χιλιάδες δραχμές... Δικός του 800000 συν μπόνους... Η εταιρία αυτή ήταν φυσικά «αέρας» με μόνο κομματικά στελέχη διορισμένα και εξυπηρετούσε ρουσφέτια κλπ. Περιττό να πω ότι σήμερα δεν υπάρχει... Κατά τα άλλα ο εισαγγελέας ψάχνει...

Dersu είπε...

«Σε επίπεδο υψηλού επιστημονικού έργου, το αγγλοσαξωνικό σύστημα είναι σαφώς ελλιπές πράγμα που εξηγεί το γεγονός της διαρκούς εισαγωγής επιστημόνων στις δύο αυτές χώρες από τρίτες χώρες και την άμεση (αυτό είναι η χρυσή τους συνταγή) ισότιμη ενσωμάτωσή τους στις κοινωνίες τους. Εδώ υπερτερούν οι Ευρωπαίοι μαζί με όλους όσους ακολουθούν το δικό τους σύστημα καθώς και υπερβολικές εκδοχές αυτού (πχ πρώην ΕΣΣΔ και δορυφόροι).»

Στό βαθμό που αυτό που λες ισχύει, οι Ευρωπαίοι υπερτερούν στο να είναι κορόιδα. Ξοδεύουν πόρους γιά την εκπαίδευση των πιό ικανών μελών τους τα οποία μετά επιλέγουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πιό εύφορο περιβάλλον των Αγγλοσαξωνικών χωρών. Μάλλον χρειάζεστε έλεγχο αποδημιών (κάαατι μου θυμίζει αυτό).

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@nikiplos,

Δεν φαντάζεσαι πόσο συμφωνώ μαζί σου εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων..

Ο Dersu τσίμπησε την βασική εξαίρεση σαν λαγωνικό!!! Και πρόσθεσε τον λογικό κυνισμό του...

Έχει αρκετό δίκιο σε αυτό αλλά η αλήθεια είναι κάπου στη μέση...

Το αγγλοσαξονικό σύστημα παράγει υψηλού επιπέδου μόρφωση και εξειδίκευση ακριβώς σε μεταπτυχιακό επίπεδο αλλά θα πρέπει να ληφθεί υποψιν και η τεράστια πολυπλοκότητα του που είναι άγνωστη ακόμα και στους Ελληνάρες φοιτητές της Αγγλίας...

Με αυτό θέλω να τονίσω οτι έχω συναντήσει πάρα πολλούς που πήγαν στην Αγγλία, σπούδασαν και δεν κατάλαβαν την τύφλα τους...

Αν τους ρωτήσεις πως λειτουργεί το εκεί εκπαιδευτικό σύστημα εκεί δεν ξέρουν...

Το μόνο που έκαναν ήταν (το 90% των Ελλήνων αυτό κάνει) να βλέπουν την Ελληνική παρέα τους και να διαβάζουν... να τρωνε ελληνικό φαγητό και να μιλάνε με την Μαμά!!! πρωί βράδυ... (Τραγικά πράγματα... ακόμα και απο μαντράχαλους...)

Δηλαδή σκοταδισμός...

Πολλοί έλληνες, τουλάχιστον παλιότερα, όταν ήμουν εγώ εκεί παντρεύονταν μόνο και μόνο για να πληρώνει ο πεθερός τα έξοδα φοίτησης του γαμπρού... Είχα τουλάχιστον πέντε φίλους σε αυτό το «μοντέλο» σπουδών...

Αυτοί δεν ήξεραν τίποτα έξω απο τη γειτονία που έμεναν...

Όσον αφορά τις φοιτήτριες, η κατάσταση ήταν ακόμα ποιο τραγική...

Αυτές ήξεραν μόνο τα αγγλικά μαγαζιά που ψώνιζαν οταν δεν διάβαζαν... δηλαδή δύο φορές σκοταδισμός...

Με αυτά τα δεδομένα οι πληροφορίες και οχι το σύστημα της Αγγλίας είναι δραματικά ελλιπές...

Dersu είπε...

Ο Dersu τσίμπησε την βασική εξαίρεση σαν λαγωνικό!!! Και πρόσθεσε τον λογικό κυνισμό του...

Συγγνώμη για τον κυνισμό, αλλά όταν βλέπω να εφαρμόζεται το σύνθημα «ένα έθνος μία παιδεία», I can’t help it!

Dersu είπε...

Διάβαζα αυτό και δεν καταλαβαίνω. Τι σημαίνει «Προεδρικό Διάταγμα για απόκτηση επαγγελματικών δικαιώματων»? Μετά τις σπουδές εσύ και ο εργοδότης σου χρειάζονται άδεια από τον Πρόεδρο / Υπουργό γιά εργασία?

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Ναί, ἂν ἰσχυρίζεσαι ὅτι εἶσαι γιατρὸς. Κατ΄ ἀναλογίαν θὰ θέλεις ἄδεια, ἂν θέλεις νὰ εἶσαι τεχνικὸς ήλεκτρονικῶν ὑπολογιστῶν κλπ. Φυσικά, οὔτε ὁ Bill Gates, οὔτε ὁ Steve Jobs, οὔτε ὁ Larry Ellison θὰ μποροῦν νὰ δουλέψουν στὴν Ἑλλάδα μὲ τὴν ίδιότητα τῶν τεχνικῶν ἠλεκτρονικῶν ὑπολογιστῶν, κι ἔτσι οἱ άπὸφοιτοι τῶν Ἑλληνικῶν πανεπιστημίων θὰ ᾿δοῦν στὸν ἥλιο μοῖρα ...
Συγχαρητήρια στὸν νέο καὶ φερέλπιδα Ὑπουργὸ (παρα)Παιδείας !

nikiplos είπε...

dersu, το πρόβλημα είναι απλό... Ο στόχος είναι (κυρίως) το ΔΗΜΟΣΙΟ... Να διορίσουν στο Δημόσιο... κατά συνέπεια πρέπει να έχουν επαγγελματικά πτυχία, με αναγνωρισμένα δικαιώματα...

Κανείς από αυτά τα Ιδιωτικά Σπουδαστήρια δεν ευελπιστεί να παράξει Ιατρούς μη γελιόμαστε... Όμως μπορεί εύκολα να παράξει Τεχνικούς πάσης φύσεως (πχ Μηχανικός Αεροσκαφών), και ενώ οι πολλοί θα πάρουν των ομματιών τους και θα παρακαλάν για καμιά δουλειά στα carrefour οι επιτήδειοι, περι ων ο καυγάς, θα διοριστούν στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Μάλιστα, αν ισχύσει ο ΑΣΕΠ όπως σήμερα θα προτιμηθούν, καθώς θα φέρουν μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου. Όπως ακριβώς έγινε τη δεκαετία του 90 με τους αποφοίτους των βαλκανικών Πανεπιστημίων...

Προσωπική μου γνώμη είναι όλα αυτά να γίνουν... να γίνουν μάλλιστα τάχιστα... Ο Κύριος Στυλιανίδης, τον οποίον δεν γνωρίζω, είπε κάτι σωστό, αλλά το περιόρισε στα Πανεπιστήμια... ΣΟΚ χρειάζεται η ελληνική κοινωνία... Το κακό είναι βέβαια ότι τα ΣΟΚ δεν θεραπεύουν και ενίοτε ο "ασθενής" μπορεί να καταλήξει...

Unknown είπε...

Είναι πλέον αργά.
Να ανοίξει η αγορά και το γρηγορότερο δυνατό να γίνουν ιδιωτικές πρωτοβουλίες που θα τονώσουν τον ανταγωνισμό.

Όσον για τον τύπο που αναφέρθηκε στην επίλυση των προβλημάτων του πανεπιστημίου Μακεδονία στο οποίο είμαι και μέλος έχω να πω μόνο μια φράση: χαμένη υπόθεση. Στο Μακεδονία το μόνο που έχω μάθει μέχρι τώρα(για να είμαι ακριβείς επιβεβαίωσα) είναι ότι αυτό που μετρά όταν το σύστημα έχει "κάτσει" είναι η προσωπικότητα και μοναδικότητα του καθενός.

Unknown είπε...

* ακριβής.
Όταν θα γίνω δισεκατομυριούχος θα ιδρύσω και 'γω ένα πανεπιστήμιο.
Όσοι πέρνουν το 14 κάθε μέρα για το ΠΑΜΑΚ στροιμωγμένοι σαν &^$&*#*%^&, όσοι παίρνουν iPod Touch για αντιγραφή, όσοι πάνε στα πάρτι για την υποδοχή πρωτοετών, όσοι πάνε στις αίθουσες του ΠΑΜΑΚ που χωράν 20 άτομα και το μάθημα είναι για 150, όσοι ακούν το Κ. Πιπερόπουλο να μιλά για τα θέματα που θα βάλει στην εξεταστική για "επιβράβευση" αυτών που έκαναν τον κόπο και ήρθαν στο μάθημά του, και όσοι έχουν παρόλες τις αντίξοες συνθήκες γίνει επιτυχημένοι οικονομολόγοι ή διαχειριστές(Managers), όσοι έχουν πάει την πρώτη μέρα στο φουαγιέ του ΠΑΜΑΚ και με εντυπωσιασμό είδαν τα σταντς των κομμάτων και επιπλέον διαπίστωσαν ότι τα μαθήματα δεν γίνονται σε συνεχόμενο ωράριο αλλά καθόλη την διάρκεια της ημέρας με τεράστια διαλλείματα, κ.λπ. κ.λπ. Με μια φωνή λένε: Δηλαδή με 6 χιλιάρικα το εξάμηνο θα μπορώ να πάω σε ένα κανονικό πανεπιστήμιο; Μμμμμμ. Ας το σκεφτώ.

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@Panagiotis T. Tsimpoglou

Το μόνο που θα πω είναι αν είναι τα πράγματα τόσο μπλεγμένα όσο ο λόγος σας κύριε Τσιμπόγλου μαύρα... πολυ μαύρα τα πράγματα..

Ας μάθουμε να λεμε τα πράγματα σταράτα και καθαρά...

Ας φύγουμε απο την υποκουλτούρα των Ελληνικών Πανεπιστημίων...

Ας ξεχάσουμε το τι έμαθαν μερικοί άθλιοι ακαδημαϊκοί να θεωρούν ως πνεύμα και στυλ διδασκαλίας...

Ας απομονώσουμε την εκπαίδευση από το ξέρασμα εκείνων που πίστεψαν οτι με το κομματιλίκι θα πάρουν πτυχίο για να τυλίγουν ψάρια... διοτι μόνο για εκεί θα κάνει..

Το κακό όμως είναι πως τελικά αυτοί οι άθλιοι, όπως έλέγε κάποιος πρόσφατα, γίνονται οι «managers» τρομάρα τους, χωρίς να ξέρουν τι σημαίνει ο τίτλος manager..

Η αλλαγή θα έλθει αλλά ασφαλώς θα αφορά τους λίγους...

Άλλωστε τώρα που ο Στυλιανίδης θα δώσει σε 350.000 επαγγελματική αποκατάσταση... πω! Πω! κάτι δουλειές που τους περιμένουν...!

ΑΝΕΡΓΙΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ με υπογραφή υπουργού...

nikiplos είπε...

Panagiotis T. Tsimpoglou, δεν θα έγραφα αυτό το ποστ, αν δεν απευθυνόμουν σε σένα... Ως παλαιότερος αλλά όχι τόσο, θα σου έλεγα τα εξής...

Πανεπιστήμιο, δεν είναι αυτό που σου κάνει τη χάρη και σε εγγράφει, κι ύστερα σου λέει να κόψεις το λαιμό σου για το που θα μείνεις (τσάμπα τις χτίζαμε τις γκαρσονιέρες?) και τι θα κάνεις...

Καθηγητής Πανεπιστημίου, δεν είναι αυτός που δεν πατάει ποτέ του, αλλά βάζει κάτι κακομοίρηδες να κάνουν το μάθημά του, και το πιο σημαντικό δεν βάζει ότι θέλει σε όποιον θέλει... Υπάρχει υποχρεωτικά η κανονικοποίηση (αυτός που έγραψε καλύτερα παίρνει άριστα και οι βαθμίδες των υπολοίπων κανονικοποιούνται για να έξαχθεί το σύνολο της βαθμολογίας). Αν δε η κατανομή (καμπάνα) είναι πολύ οξεία τότε η εξεταστική ακυρώνεται και ο κος Καθηγηγητής κάνει έγγραφη αναφορά για το τι φταίει, και εξετάζεται αν έχει δίκιο...

Πανεπιστήμιο δεν είναι αυτό που δεν έχει αναγνωστήρια ή βιβλιοθήκες ή έχει τέτοια για τα μάτια του κόσμου (ανεπαρκέστατα) και με ωράρια δημοσίου.

Πρέπει οπωσδήποτε να περάσεις κι απέξω για να δεις πως είναι το Πανεπιστήμιο... Εγώ όταν το έκανα για πρώτη φορά στο Λονδίνο έκλαιγα για τα χαμένα χρόνια... Επειδή είσαι μάλλον Αγγλικής παιδείας, αν τα οικονομικά σου δεν είναι επαρκή, σε συμβουλεύω να μάθεις Γαλλικά άπταιστα, γιατί εδώ τα πάντα είναι κρατικά και δωρεάν αν γνωρίζεις τη Γαλλική. Επίσης δεν είναι κατ' όνομα πανεπιστήμια, αλλά Πανεπιστήμια με Π κεφαλαίο... Σκέψου το τουλάχιστον για τα μεταπτυχιακά σου...


Τέλος με τους χειρότερους αντιγραφείς και μαντράχαλους που εκτονώνονται σπάζοντας και γράφοντας και λερώνοντας παντού, να
τα έχεις καλά, γιατί αύριο αυτοί θα διοικήσουν τη χώρα... Αυτούς θέλει η κατάσταση στην Ελλάδα... Σε προτρέπω να ανατρέξεις στο πως γινόταν η εκπαίδευση των δούλων στον αρχαίο κόσμο για να δεις ακριβώς πόσο πολύτιμη είναι η στρατιά του 5 για τη χώρα μας...

nikiplos είπε...

και για να μην παρεξηγηθώ, ένας φοιτητής που γράφει 5 σήμερα σε ένα ΕλλΠαν δεν είναι κατ΄ ανάγκη αδιάβαστος κλπ. Μπορεί να γνωρίζει το ν εκπαιδευτικό στόχο καλύτερα και από το βοηθό του Καθηγητή που κάνει την "αγγαρεία".
Στο προηγούμενο ποστ, μιλούσα για αυτούς που παίρνουν το 5 χαριστικά, και με συγκεκριμένο και γνωστό τρόπο...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@nikiplos,

Αχ nikiplos, Αχ nikiplos,

Πόσο συμφωνώ με τα τελευταία σου σχόλια τονίζοντας ότι όχι μόνο οι μαντράχαλοι, αυτά τα πληρωμένα ανθρωποειδή που μιλούν για δημοκρατικές διαδικασίες που προσπαθούν να επιβάλουν με φασιστικές τεχνικές!!! ενώ δεν ξέρουν ούτε πως να συντάξουν ένα κείμενο..., αλλα και μια σημαντική μερίδα καθηγητών που έγιναν καθηγητές με κομματολαγνειακές συμπεριφορές...

Τις μέρες αυτές, αν και διακρίνω την αιτία της αντίδρασης του Σημίτη, αντιλαμβάνομαι και τους λόγους της απομόνωσής του διότι μετά τον εξισωτικό λαϊκισμό του Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε έστω την λογική του, ως εξισορροπητικός μιας φασιστοειδούς κοινωνίας, μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των ακαλλιέργητων εκφραστών της αμερικανόδουλης χυδαιότητας, δεν βγήκε να διορθώσει τα στραβά.

Ναι πέτυχε δυο κορυφαία και ΜΟΝΑΔΙΚΑ γεγονότα, όπως η προετοιμασία και η είσοδος στην ΟΝΕ και η προετοιμασία των ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ αγώνων.

Τα πέτυχε όμως με πολλούς και σαθρούς... τόσους πολλούς και τόσο σαθρούς που ακόμα και τώρα, μετα πέντε χρόνια διακυβέρνησης απο την ΝΔ, τους έχουμε στο κεφάλι μας...

Δυστυχώς και ο Καραμανλής αποκαλύπτεται αδύναμος στο να βρει και να αξιολογήσει ικανούς εστιάζοντας σε κουμπαριλίκια και άθλιους κομματολάγνους...

Ανώνυμος είπε...

Πλακωσε & ο αλβανοτουρκοσπορος...

Σαν ζομπι που μεγαλωνουν τα νυχια του,ενω ειναι πεθαμενο,ετσι & το νεκρο τουτο μπλογκ μαζευει ψωνια...

nikiplos είπε...

harry, ομολογώ ότι μας έλειψες... Η Αθήνα τι έλεγε ετούτο το Σ? όλοι ποδόσφαιρο?

Άσε τους Αλβανούς ήσυχους... Οσονούπω θα είναι πλειοψηφία και όλοι θα πρέπει να κάνουμε όπισθεν μια εικοσαετία για να μπορούμε να συννενοηθούμε... (Δυστυχώς για μένα τη δεκαετία του 70 ήμουν παιδί και δεν θυμάμαι πολλά πράγματα ενώ του 60 ήμουν μωρό...)

nikiplos είπε...

παρεπιπτόντως ρίξτε και μια ματιά σε αυτό:http://g700.blogspot.com/2008/06/blog-post_17.html

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@harrylogue

Όπως θα έχεις διαπιστώσει, όλοι εδώ βλέπουμε με συγκατάβαση την ψυχασθένειά σου...

Ο κύριος Μάνος δείχνει ανοχή πέρα απο το σύνηθες ή και το αρμόζον σε ένα blog που διαμορφώθηκε για να συγκεντρώνει θέσεις σκεπτομένων και όχι ψυχικά διαταραγμένων ατόμων...

Όμως οταν αυτοί ξεπερνούν τα όρια, πρέπει παρά την ασθένειά τους να θεωρούνται ανεπιθύμητοι...

Θα μείνω σε αυτό το επίπεδο...

Ein Steppenwolf είπε...

Ο/Η nikiplos είπε...

παρεπιπτόντως ρίξτε και μια ματιά σε αυτό:http://g700.blogspot.com/2008/06/blog-post_17.html

Generazione mille euro

nikiplos είπε...

Ein Steppenwolf, μιλούσα για το συγκεκριμένο ποστάκι της σελίδας [Η γενιά του ΕΓΩ] και όχι για το μπλογκ...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@nikiplos

το πρόβλημα δεν είναι τα 700 € (Στην Πορτογαλία υπάρχει η γενιά των 350 €...)

Το πρόβλημα είναι οι απαιτήσεις...

Η Αμερικανική κοινωνία που περιγράφει η κυρία Jean M. Twenge στο Generation Me: Why Today's Young Americans Are More Confident, Assertive, Entitled--and More Miserable Than Ever Before, εστιάζει στην ναρκισσιστική συμπεριφορά των νέων και στα επακόλουθά της που έχουν δραματικές επιπτώσεις και στο κοινωνικο μοντέλο της οικογένειας που δεν εκμοντερνίζεται...

Ο εκμοντερνισμός θεσμών όπως η οικογένεια είναι σαν να λέει κάποιος ότι εκμοντερνίζεται η σεξουαλική πράξη επειδή διατίθενται και σεξουαλικά βοηθήματα...

Η Ελληνική κοινωνία είναι πολυ ποιό οπισθοδρομική διότι δεν είχε τις αγγλοσαξονικές επιρροές των προόδων του 19 αιώνα που άλλαξαν τις κοινωνικές δομές και δημιούργησαν άλλους τρόπους επικοινωνίας...

Το καλλίτερο παράδειγμα θα το δεις στις ελληνικές παραλίες όπου τα παιδιά τρέχουν ξεφωνίζοντας και οι γονείς γκαρίζουν για να τους επιβληθούν...

Δεν υπάρχει αυτή η αηδιαστική κατάσταση... (αναφέρομαι στους γονείς...) στην Αμερική ή στην βόρεια Ευρώπη...

Το κακό με την Ελλάδα είναι οτι οι νέοι περισσότερο από ναρκισσιστές είναι μιμητές...

«Μαϊμού και Άγιος ο Θεός να πούμε...» θα έλεγε ο γνωστός μίμος Χάρη Κλίν.

Το βλέπεις και στην τραγική συμπεριφορά των νέων στα κέντρα...

Κοπέλες με κοπέλες και άνδρες με άνδρες... στις παρέες...

Το απόλυτο ξέρασμα κοινωνικής συνοχής...

Η απόλυτη αηδία κοινωνικής συμπεριφοράς... διοτι έτσι πρέπει σήμερα... τους είπαν οι χαχόλοι διαφημιστές... αυτά τα κοράκια της σύγχρονης εξαθλίωσης των μαζών...

Άμα λάχει και γίνει κανά καμάκι είναι το γεγονός... Το ντεμοντέ γεγονός...

Θα προτείνω εδώ και τώρα για σουξέ των καλοκαιρινών κέντρων, οταν εκδηλώνεται καμάκι... το μαγαζί να κερνάει τα ποτά και αν η σχέση προχωράει να στέλνει ένα voucher για γεύμα σε επόμενη εκδήλωση...

Όσοι μπορέσουν ας το διαδώσουν...

Θα παίξει πολύ «μπάλα» στα κέντρα της παραλιακής και οχι μόνο ενώ δηλώνω ότι δεν διατηρώ τα πνευματικά δικαιώματα της ιδέας...

Σε επόμενο μήνυμα ελπίζω να πιάσω και άλλη σκοπιά του θέματος...

still-elate είπε...

Το 2001, τόσο πρόσφατα, ο Νόμος περί Παιδείας των Μπους-Κένεντι (!!!) αναγνώρισε την παιδαγωγική και γνωστική χρησιμότητα των ...εξετάσεων στα αμερικανικά σχολεία, και τις εισήγαγε... Ως τότε τελείωναν το σχολείο και δεν ήξεραν να διαβάζουν πολλοί, καθότι ΔΕΝ ειχαν ΠΟΤΕ εξεταστεί σε ΤΙΠΟΤΑ.
(Εξ ου και διάφορες γνωστές παραγωγές του Χολιγουντ, που θέμα τους έχουν αυτό, τον αναλφαβητισμό στην ..τρίτη Λυκείου...)

...Κόβω το κεφάλι μου ότι στις ΗΠΑ ΔΕΝ παραδειγματίστηκαν από τον αντίστοιχο θεσμό στην Ελλάδα.
Αν το έκαναν, ελπίζω να έμειναν στο ...πνεύμα, και να αγνόησαν τόσο το ...γράμμα, όσο και την πρακτική του εφαρμογή. Αλλιώς τσάμπα η ..."ανίερη" συνεργασία.
(Στην Ελλάδα παρ' όλο που έχουμε εξετάσεις ...εξαπανέκαθεν, ΔΕΝ μας κάνουν εντύπωση τα όσο περιγράφονται στις συγκεκριμένες αμερικάνικες ταινίες, είναι εντελώς νάτσουραλ, κουλ και ουάου...)

Προτείνω, ως εκπαιδευτικός κι η ίδια, να γίνει κάτι με τους καθηγητές.
Δημόσια διαπόμπευση, στέρηση των δικαιωμάτων τους να ασκούν το επάγγελμά τους, κατι τέτοιο.

Πιστέψτε με, για μερικούς από μας θα ηταν ΣΩΤΗΡΙΟ.

Είναι ΦΟΒΕΡΟ να μην μπορείς να "κόψεις" μαθητές, η αν το κάνεις να σε αντιμετωπίζουν συνάδελφοι και προιστάμενοι ως μαύρο πρόβατο και Ιούδα που ρισκάρεις με θράσος την ηρεμία-τάξη-και-ασφάλειά τους, και τα ολοκαίνουργια αυτοκινητάκια τους επίσης.

Οι γονείς των "αποτυχόντων" το αντιμετωπίζουν με απειλές κατά παντός υπευθύνου - με 10+ χρόνια καθυστέρηση να ασχοληθούν με τις επιδόσεις των βλασταριών τους βέβαια- και οι μαθητές με σκασμένα λάστιχα, χαραγμένα σασί και αβγά....

Και είναι άδικο και για τους ίδιους που αποκτούν νοοτροπία "κεκτημένου χωρίς θυσίες",
και για τους υπόλοιπους μαθητές που καταδικάζονται σε ολοένα φθίνον γνωστικό επίπεδο,
και για την κοινωνία που είναι υποχρεωμένη να τους "αφομοιώσει" ...καλωσορίζοντάς τους ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ,
και βέβαια για τα ...ΕΡΜΑ τα Πανεπιστήμια, που προκειμένου να μην κλείσουν (και χασουν τα κονδύλια τα καημένα) σε λίγο θα θέτουν ως προυπόθεση εισαγωγής την "Καλήν γνώσιν της Αλφαβήτου και του πίνακος της προπαιδείας", όπως το κείμενο παραπάνω αποδεικνύει.


Κάτι, επειγόντως συνάδελφοι και ΕΣΥΠ!!! Η ...αξιολόγηση των Πανεπιστημίων έρχεται!!!


ΥΓ: Και κάτι άλλο. Ο word processor δεν ειναι για ...χόρταση, ούτε και τόσο αξιόπιστος από μόνος του, παιδιά. Μερικές φορές πρέπει να ξέρεις και στοιχειώδη σύνταξη και ολίγη ορθογραφία, να ξεχωρίσεις τα ομόηχα μεταξύ τους...
Και πάνω απ' όλα πρέπει να ξέρεις αν ξέρεις στοιχειώδη σύνταξη και ορθογραφία, ή όχι, και πού αυτές χρησιμεύουν.

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@elate

Απνευστί μπράβο...

Συμφωνώ με
«άφησε Προτείνω, ως εκπαιδευτικός κι η ίδια, να γίνει κάτι με τους καθηγητές. Δημόσια διαπόμπευση, στέρηση των δικαιωμάτων τους να ασκούν το επάγγελμά τους, κάτι τέτοιο»
και με

«Είναι ΦΟΒΕΡΟ να μην μπορείς να "κόψεις" μαθητές, η αν το κάνεις να σε αντιμετωπίζουν συνάδελφοι και προιστάμενοι ως μαύρο πρόβατο και Ιούδα που ρισκάρεις με θράσος την ηρεμία-τάξη-και-ασφάλειά τους, και τα ολοκαίνουργια αυτοκινητάκια τους επίσης».

Σου θυμίζω την άθλια προτροπή του καραγκιόζι της σημερνής πολιτικής σκηνής, του Αλαβάνου (συγνώμη για τον χαρακτηρισμό αλλά αυτή είναι η άποψή μου και δικαιολογημένα αν κάποιος το ζητήσει...) που είπε σε σχολείο προεκλογικά... Και αν ο διπλανός σας δεν ξέρει αφήνετέ τον να αντιγράψει...

Αναρωτιέμαι γιατί τον ψηφίσαν αυτόν τον σαρδανάπαλο και τυχοδιώκτη της Ελληνικής πολιτικής που έχει τόση σχέση με την εργασία όση ο γράφων με την Πυρηνική Φυσική...

elate,

έρθουμε δεν έρθουμε σήκωσε την σημαία της αξιοκρατίας όσο αντέχεις... θα αλλάξουν οι καιροί... Τα ζόμπι της αναξιοκρατίας και της υποκουλτούρας της αριστεράς που δεν είναι αριστεροί... θα χάσουν...

Η κοινωνία των βλακών, αυτή τη φορά θα χάσει... αλλα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί.

still-elate είπε...

...μόνο που για να τα αλλάξουμε, πρέπει να στείλουμε ...εκπροσώπους στη Βουλη!!!!!

Ετσι λειτουργεί η κοινοβουλευτικη δημοκρατία.

...σου φαινονται αυτά να τα ...πείς στο μπαλκόνι????

...εμένα οχι. Γι αυτο και δεν ασχολούμαι με το μπαλκόνι.
Αλλά κάπως κάπου κάποτε, κάποιος πρέπει να ρισκάρει και να τα πεί. Στο μπαλκόνι. Χωρίς να τον γιουχάρουν ή να μείνουν στήλες άλατος οι απο κάτω.
Και να εκλεγεί εννοώ.

Και ΧΩΡΙΣ να τον διαγράψουν εκ των υστέρων ως ...ψηφοφθόρο. (χμ.....)

Προς το παρόν, ας ελπίζουμε στην ΕΕ. Οτι θα υποχρεωσει κάποιους να κάνουν τα για μας αυτονόητα και δέοντα.

Οσο για τον Αλαβάνο άστο... πρόκειται περί "επεξεργασίας ψηφοφόρων". Κανονική και με το νόμο.
Και οχι τιποτε άλλο, αλλά ...παίζουν κι άλλοι το παιχνιδάκι του τελευταία...
Αναγκαστικά??? Δεν ξερω και δεν μ' ενδιαφέρει.
Ας μην το έπαιζαν.

Ανώνυμος είπε...

Δεν εχετε ουτε τη στοιχειωδη αξιοπρεπεια να φευγετε απο ενα μπλογκ οπου ο μπλογκερ σας προσβαλλει...

Μάνος Καρμίρης mcarmit1@hotmail.com είπε...

Περί...κοινής Λογικής...
Ερώτησις:
Πόσα καντάρια πανήβλακας θα πρέπει να είναι κάποιος, που επειδή κάποιοι άλλοι ηλίθιοι τον διώρησαν Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, αλλά δεν είχε ιδεί ποτέ μοτοσυκλέττες στην ζωή του(φαίνεται?) έβαλε λαστιχένια...LEGOS(sic) μεταξύ 1ης και 2ης λωρίδας κυκλοφορίας, για να...μαζεύουν οι δικυκλιστές από την άσφαλτο τα...δόντια τους...
Επίσης αρχές του '90 έκανε γιουρούσι για να μαζέψει φράγκα, από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Και βεβαίως δεν τσίμπησα κι ακόμη περιμένει να πάρει κι απ' τον γράψαντα...
Μάνε τί...χαμπάρια?
Τις (σ)κατά καιρούς κοτσάνες σου διαβάζω στην «Εστία». Εμ, τα ίδια μυαλά κουβαλά και η Στεφανοπούλου, γι αυτό και σου δίνει...βήμα να μπουρδολογείς...