Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Η τρέλα του ελληνικού κράτους

Οι ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων υγρών καυσίμων απεργούν διεκδικώντας μεγαλύτερες αυξήσεις. Τα βενζινάδικα δεν εφοδιάζονται. Ταλαιπωρούνται όλοι οι οδηγοί.

Οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ζητούν (το φαινομενικά αυτονόητο δικαίωμα σε οικονομία της αγοράς) να διανέμουν το πετρέλαιο στα πρατήρια τους με δικά τους βυτιοφόρα.

Ο Υπουργός Μεταφορών δηλώνει ότι δεν θα υποχωρήσει στα «εκβιαστικά» αιτήματα των απεργών, αλλά δεν θα επιτρέψει και στις εταιρείες να διανέμουν αυτές το πετρέλαιο με δικά τους βυτιοφόρα (μέχρις ότου τον υποχρεώσει η Ε.Ε.). Θα μείνουμε λοιπόν για λίγες ημέρες χωρίς καύσιμα και μετά θα υποχωρήσει ο Υπουργός στα αιτήματα των ιδιοκτητών βυτιοφόρων υγρών καυσίμων.

Οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης αντί να λύνουν προβλήματα, τα δημιουργούν.

166 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν απαντατε στα ερωτηματα μας,δεν δινετε εξηγηση & ανοιγετε καινουργιο ποστ σαν να μη τρεχει τιποτα...

Αυτο ονομαζεται... " πολιτικο ηθος " ?

Γ. Κύρκος είπε...

Προφανως υπαινίσεσθε οτι οι υπουργοί των προηγουμένων κυβερνήσεων έλυναν.

Εσείς κύριε Μάνο ξέρετε κατά τη διάρκεια ποιας δεκαετίας χάθηκε το τρένο της ανάπτυξης. Όταν δε μια χώρα μείνει τόσο πίσω όσο η Ελλάδα, όχι μόνο σε υποδομές αλλά και σε νοοτροπία, απεργιακές γελοιότητες είναι το μικρότερο κακό.

kapa-skeptikos είπε...

Από τα λίγα που γνωρίζω, στην Ελλάδα (και όχι μονον) υπάρχουν τα "Δημοσίας Χρήσεως" φορτηγά παντός είδους που εξυπηρετούν τις μεταφορές και των καυσίμων.

Αυτό το νομικό καθεστώς (προστασίας) των "δημοσίας χρήσεως μεταφορών" το περιέθαλψαν επί δεκαετίες οι προηγουμενες κυβερνήσεις και εκείνον τον καιρό είχε κάποια λογική το πράγμα.

Ασφαλώς, αν κάποιος είχε δική του επιχείρηση, μπορουσε να διαθέτει τα δικά του φορτηγά για δική του μόνο χρήση κι όχι για εξυπηρέτηση άλλων, να πάρει λχ από το εργοστάσιό του εμπορεύματα και να τα πάει κάπου αλλού, ή με τα δικά του αυτοκίνητα να φέρει πρώτες ύλες στο εργοστάσιό του.

Επειδή τους μικροεπιχειρηματίες αλλά και αρκετους μεγαλεμπόρους δεν τους συνέφερε να συντηρούν φορτηγά και οδηγούς, έτσι το κράτος για να διευκολύνει τις μεταφορές, εξέδωσε σταδιακά έναν συγκεκριμένο αριθμό αδειών Δημοσίας Χρήσεως - κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις άδειες των "ταξί".

Το ίδιο συνέβη και με τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων. Επί χρόνια εξυπηρέτησαν την οικονομία, σε μια εποχή που οι εταιρίες, μάλλον, δεν ήθελαν να επωμιστουν το κόστος της συντήρησης βυτιοφόρων.

Με τον καιρό όμως, η αγορά μεγάλωσε και οι εταιρίες έχουν πλέον συμφέρον να φτιάξουν τους δικούς τους στόλους μεταφορών, άρα οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων θα πρέπει να μπουν στην άκρη.

Αν αυτό γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, θα καταστραφούν πολλές οικογένειες.

Το κράτος λοιπόν, αν έσφαλε κάπου, δεν είναι γιατί δεν επιτρέπει τώρα στις εταιρίες να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους βυτιοφόρα, αλλά επειδή δεν πρόβλεψε πώς να εξασφαλίσει σε αυτήν την μικρή επαγγελματική ομάδας (ιδιοκτητών βυτιοφόρων) το κεφάλαιο που έχουν επενδύσει (για αγορά αδείας).

Η λυση υπάρχει: να αποζημιωθούν αυτοί οι άνθρωποι από τις εταιρίες και το κράτος, που εξυπηρέτησαν τόσα χρόνια, δηλαδή να πάρουν τα χρήματα που έχει στην αγορά η αξία της αδείας του βυτιοφόρου, κι ας στραφούν σε άλλα είδη μεταφορών.

Με εκτίμηση

Κάπα

Dersu είπε...

Επειδή απο μακρυά μου είναι δύσκολο να καταλάβω πως φτάνει κανείς σε μια τέτοια κατάσταση έχω μερικές απορίες:

Μπορεί κάποιος να αγοράσει ελεύθερα το δικό του βυτιοφορό και να κάνει μεταφορές καυσίμων ?

Πόσες άδειες χρειάζονται? Πρέπει να έχει την έγκριση του σωματείου βυτιομεταφορέων ?

Μπορεί κάποιος στην πράξη να μην ανήκει στο σωματείο ?

Μπορεί κάποιος μεταφορέας να μην απεργήσει ?

Dersu είπε...

kapa-skeptikos: «έτσι το κράτος για να διευκολύνει τις μεταφορές, εξέδωσε σταδιακά έναν συγκεκριμένο αριθμό αδειών Δημοσίας Χρήσεως - κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις άδειες των "ταξί".»

Αρχίζω να καταλαβαίνω...

Δεν έχουν δηλαδή μόνο οι συμβολαιογράφοι φύλακα άγγελο. Απ οτι φαίνεται έχουν και οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων. Και οι οδηγοί ταξί?

ΥΓ: kapa-skeptikos: τον όρο «διευκολύνει» βρίσκω δύσκολο να καταλάβω.

Ανώνυμος είπε...

Μου αρεσει οτι απευθυνεστε στον Μανο νομιζοντας οτι θα σας απαντησει,οσο σας απαντησε στο προηγουμενο ποστ.
Αν ομως κοψετε τον σχολιασμο & καθηλωθει στα μηδενικα σχολια,οσα ειχε πριν του κανει αβαντα ο Δημου,τοτε μπορει να κανει την αναγκη φιλοτιμια & να εμφανιστει...

Ο κοσμος πρεπει να ειναι απαιτητικος.

Meropi είπε...

Και μια ρητορική ερώτηση από μένα την ανίδεη. Γιατί δεν επιτρέπεται στις Εταιρείες να διακινήσουν μόνες τα καύσιμα;;; Αφού τα κλειστά επαγγέλματα (και μάλιστα όταν δεν χρειάζονται ειδικές σπουδές γι' αυτό) απαγορεύονται από την Ε.Ε.;;

Joe είπε...

Ευελπιστώ ότι κύριος Χατζηδάκης (ο οποίος είναι ένας από τους ελάχιστους της κυβέρνησης από τον οποίο έχω προσδοκίες) δεν θα ενδώσει στην απεργία-εκβιασμό.Προσωπικά έχω βαρεθεί την κυβέρνηση να κάνει πίσω ακόμη και στα αυτονόητα

gnik είπε...

Αγαπητέ κ. Στέφανε
Δεν το πιάσατε από την αρχή το θέμα.
Η απεργία ξεκίνησε με τα φορτηγά Δ.Χ. μετά είδαν το μαγαζί ανοιχτό και μπήκαν τα TIR και τα βυτιοφόρα και ακολουθούν τα ταξί έτσι για συμπαράσταση.
Πριν από αυτούς απεργούν επί μεγάλο χρονικό διάστημα οι λιμενεργάτες και τα λιμάνια είναι κλειστά. Το εμπόριο έχει πάει κατά διαόλου γιατί οι εισαγωγές είναι αδύνατες εδώ και αρκετό καιρό. Και ως γνωστόν σαν χώρα πλέον μόνο εισάγουμε.
Τα φορτηγά παρκάρουν στις εθνικές οδούς και στα διόδια καταλαμβάνοντας παρανόμως το οδόστρωμα και καίνε και λάστιχα αυτοκινήτων καταστρέφοντας το.
Όλα αυτά με την ανοχή της αστυνομίας .
Και αν έχω καταλάβει καλά ζητάνε αύξηση των κομίστρων.
Απορώ γιατί δεν την κάνουν. Ποιος την απαγορεύει. Ας λειτουργήσει η ελεύθερη αγορά. Δεν νομίζω ότι σήμερα ισχύει ενιαίο τιμολόγιο στις μεταφορές. Ένα πρακτορείο μεταφορών θα σου πάρει για την μεταφορά ενός δέματος από το Α στο Β σημείο διαφορετικό κόμιστρο από το άλλο. Είναι θέμα συμφωνίας.
Οι ταξιτζήδες πήρανε αύξηση και ζητάνε και άλλα (άλλο πάλι…. Χριστούγεννα και Πάσχα εισπράττουν δώρο σαν τους μισθωτούς.)
Γενικά είναι ένα μπάχαλο το οποίο αν δεν με ξεγελά η μνήμη μου το αντιμετωπίζουμε σχεδόν κάθε χρόνο.
Πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξουν αυτά τα επαγγέλματα γιατί όσο μας κρατάνε στο χέρι αυτό θα γίνεται συνέχεια.
Άντε να δούμε ποιος θα έχει το θάρρος να επωμιστεί το πολιτικό κόστος επανίδρυσης του κράτους.
Πράξεις όχι λόγια.

magnon είπε...

Blogger Ο/Η Meropi είπε...

Και μια ρητορική ερώτηση από μένα την ανίδεη. Γιατί δεν επιτρέπεται στις Εταιρείες να διακινήσουν μόνες τα καύσιμα;;; Αφού τα κλειστά επαγγέλματα (και μάλιστα όταν δεν χρειάζονται ειδικές σπουδές γι' αυτό) απαγορεύονται από την Ε.Ε.;;

10 Μάϊος 2008 8:22 μμ


Επιτρέπετε και το κάνουν. Απλώς, ο στόλος των εταιριών δεν επαρκεί και νοικιάζουν ΔΧ. Δεν είναι κλειστό επάγγελμα. Αυτό όμως δεν αλλάζει την κατάσταση. Μία απόφαση ενός σωματείου ισχύει για όλους. Για τα μέλη του σωματείου, αλλά και για τα μη μέλη. Η απεργία στρέφετε κατά των εταιριών, όχι κατά της κυβέρνησης. Να αυξήσουν τα κόμιστρα οι εταιρίες και να μην κρύβονται πίσω από υπουργούς.

magnon είπε...

Αυτοί που ζητάνε, είναι τα ανεξάρτητα πρατήρια (Α.Π.) να τροφοδοτούν μόνοι τους τα πρατήρια τους και να μην εξαρτώνται από τις εταιρίες. Στην ανάγκη, να αναθέσουν ή να νοικιάσουν μόνοι τους βυτιοφόρα. Όσον αφορά το θέμα μας όμως, δεν αλλάζει τίποτα.

zizugataki είπε...

Δεν έχω ψάξει τί ακριβώς συμβαίνει με τα βυτιοφόρα αλλά εδώ στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα ξαναζωντάνεψαν μνήμες "επιστράτευσης".
'Οπου υπήρχαν ανοιχτά βενζινάδικα το μποτιλιάρισμα έφτανε το χιλιόμετρο.
Και καθώς οι δρόμοι είναι τόσο "φαρδείς" που μετα βίας χωράνε ένα αυτοκίνητο στην κάθοδο και ένα στην άνοδο μπορείτε να καταλάβετε το χάος που επικράτησε στους δρόμους της πόλης.

Unknown είπε...

Θερμά συγχαρητήρια για την παρατήρησή σας.

Takis Alevantis είπε...

Αν απεργούν όλα τα δημοσίας χρήσεως φορτηγά γιατί επικεντρωνόμαστε μόνον στα καύσιμα; Γιατί δεν μιλάμε για τα φάρμακα, τα τρόφιμα, τα ανταλλακτικά;

Προσωπικά νομίζω ότι η συγκεκριμένη απεργία, σε συνδυασμό με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου (125 $ χτες) αποτελούν μια πολύ καλή άσκηση αφύπνισης όλων μας στην νέα πραγματικότητα - ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ! Και το τραγικό δεν είναι ότι σε λίγο θα πρέπει να αλλάξουμε υποχρεωτικά τις συνήθειές μας αλλά ότι (όπως επεσήμανε ο κ. Μάνος σε παλαιότερη ανάρτηση) κάποιοι εξακολουθούν να φρενάρουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Υ.Γ. κ. Μάνο καλωσήλθατε στην διαδίκτυακή παρέα και καλή τύχη!

Draminos είπε...

Κοινή λογική. Μου άρεσε πολύ ο τίτλος του blog.
Η δική μου απλή λογική λέει ότι για να λυθεί με τον καλύτερο τρόπο κάποιο πρόβλημα, πρέπει να λάβουμε υπόψη όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με το πρόβλημα και όχι όσες μας βολεύουν.
Με απλά μαθηματικά και με συγκεκριμένα κοστολογικά στοιχεία του κλάδου των μεταφορέων καυσίμων μπορούμε να συμπεράνουμε αμέσως πόσο ανέβηκε το κόστος μεταφοράς ανά λίτρο καυσίμου, γιατί με το πετρέλαιο στα 125 δολλάρια σίγουρα υπάρχει σημαντική επιβάρυνση στον μεταφορέα. Θα μπορούσαν επομένως μέσα σε ελάχιστα λεπτά να μας δείξουν με στοιχεία πόσο τους ανεβάζει το λειτουργικό κόστος μεταφοράς η αύξηση της τιμής των καυσίμων, και πόσο επηρεάζει αυτό την τελική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής. Αλλά είμαι σίγουρος πως όλα τα κανάλια μόλις αντιληφθούν ότι η κουβέντα βαδίζει προς συγκεκριμένα στοιχεία, λένε το κλασικό «διακόπτουμε για διαφημίσεις και επανερχόμαστε σε λίγα λεπτά», ή το χειρότερο «δυστυχώς με ειδοποιούν ότι δεν έχουμε άλλο χρόνο στη διάθεση μας» και μένουμε όλοι με την απορία. Ετσι μένει ελεύθερο το πεδίο να κάνουν κήρυγμα οι Τραγκαουνάκηδες.

Και μια δική μου παλιά απορία. Αληθεύει ότι οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών έχουν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους από τους πρατηριούχους; Δηλαδή ο χονδρέμπορος να έχει μεγαλύτερο περιθώριο από τον λιανέμπορο;

Nikos Lioliopoulos είπε...

@Takis Alevantis : Αντε να μαζευόμαστε οι doncatιστες σιγά-σιγά, χαθήκαμε...

Stefanos είπε...

@harrylogue

Ερώτημα δεν βρήκα εκτός από μια τοποθέτηση:

"Το μελλον το δειχνει το Χιουστον.
Συνεχης επεκταση του ¨σχεδιου πολης ",νεοι δρομοι,χωρις ΜΜΜ.Μονο για πολιτισμο,δηλ ΙΧ".

Για να μη μείνει το παράπονο σημειώνω ότι στις ΗΠΑ η διαθέσιμη έκταση γης ανά κάτοικο είναι τριπλάσια από την αντίστοιχη στην Ελλάδα. Η κοινή λογική επιβάλλει να μην είμαστε σπάταλοι στη χρήση της γης.

Stefanos είπε...

@ γ. κύρκος
@ kapa-skeptikos
@ dersu
@ meropi
@ gnic
@ isodimatias taratsas

"Ο δημοσιογράφος Γιώργος Κράλογλου περιέγραψε στο Capital τα πράγματα ως εξής:

Απολαύστε την ιστορία και πείτε μου αν έχω άδικο. Πριν από 20 χρόνια η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκρινε ότι μόνο το κράτος πρέπει να έχει την ευθύνη να κανονίζει το πως θα δίδονται οι άδειες σε Δ. Χ. και Ι.Χ. βυτιοφόρα και πως θα καθορίζεται το κόμιστρο. Έτσι αποφάσισε και έτσι διέταξε με υπουργικές και αγορανομικές αποφάσεις. Σε πρώτη φάση ο κλάδος των εταιρειών εμπορίας αντέδρασε φυσιολογικά παραπέμποντας το όλο θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Ολομέλεια του οποίου αποφάνθηκε (με την υπ’ αριθμό 2612/1989 απόφαση) ότι " ο σχετικός περιορισμός αντίκειται στην οικονομική ελευθερία που προστατεύεται από το ισχύον Σύνταγμα."Ε, και τι έγινε..." (είπαν οι τότε αρμόδιοι) και απλώς "λάσκαραν" λιγάκι την κατάσταση... Σε τέσσερα χρόνια όμως "έκαναν γαργάρα" ακόμη και την απόφαση του ΣτΕ και ξανάρχισαν το ίδιο τροπάριο.
Απρίλιος του 1994: Το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών με εγκύκλιο που υπέγραφε ο τότε υπουργός (Α2/12530/2274/21.4.94) ανέστειλε την έκδοση νέων αδειών κυκλοφορίας βυτιοφόρων αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, χωρίς νομικό έρεισμα και πέραν από κάθε λογική και επιχειρηματική δεοντολογία. Συνέπεια ήταν οι Εταιρείες Εμπορίας Πετρελαιοειδών (οι οποίες και δικαιούνται τα Ι.Χ. βυτιοφόρα) να μην έχουν ακόμη μέχρι και σήμερα τον αναγκαίο αριθμό βυτιοφόρων για κάλυψη των δραστηριοτήτων τους.
Μετά από πολλές πιέσεις και επίμονες προσπάθειες του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος και κάτω από την επισήμανση ότι δημιουργούνται προβλήματα προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και του περιβάλλοντος, το υπουργείο Μεταφορών αποδέχθηκε την ύπαρξη του προβλήματος το 2002. Δηλαδή 8 χρόνια μετά την απαγόρευση.
Δείχνοντας όμως και πάλι πόσο κοντόφθαλμη είναι η πολιτική του τόπου μας το αρμόδιο υπουργείο (με την απόφαση Α8/11642/988/14-03 2000) επέτρεψε μόνο την αντικατάσταση των ήδη ταξινομημένων και κυκλοφορούντων Ι.Χ. βυτιοφόρων υγρών καυσίμων που κυκλοφορούν στο όνομα των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών. Αλλά και αυτή η "ανάσταση" κράτησε μόνο 4 χρόνια.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλάζει και έρχεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στις 29-3-2006, υπό την απειλή απεργίας τριών κλάδων (με την ψευδεπίγραφη αιτιολογία της πάταξης της λαθρεμπορίας) και υπό την πίεση των συντεχνιακών αιτημάτων της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Δ.Χ. Βυτιοφόρων Αυτοκινήτων ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Λιάπης ( σε συνεννόηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα) όρισε (Απόφαση 8/19348/1487/29.3.2006), να ανασταλεί (πάλι χωρίς νομικό έρεισμα), η άσκηση του (αναφαίρετου) δικαιώματος των Εταιρειών Εμπορίας ακόμη και να αντικαθιστούν τα παλιά και ανασφαλή Ι.Χ. βυτιοφόρα με νέα σύγχρονα και ασφαλέστερα βυτιοφόρα αυτοκίνητα.
Αμέσως μετά την ικανοποίηση του συντεχνιακού αιτήματος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Δ.Χ. βυτιοφόρων Αυτοκινήτων, ανεστάλη η προγραμματισμένη απεργία "για την πάταξη του λαθρεμπορίου"! Οι Εταιρείες το "πάλεψαν" ένα εξάμηνο μήπως και αντιληφθεί η κυβέρνηση την "γκάφα" της και ανακαλέσει την απόφασή αυτή.
Όταν διαπίστωσαν αδιαφορία (στην προφορική ενημέρωση που έκαναν ότι θα προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση) κατάλαβαν ότι πρόκειται για "φωνή βοώντος…" και κατέθεσαν μέσω του Συνδέσμου τους στις αρχές Δεκέμβρη του 2006 (capital gr.13/12/06) προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας:
ΠΡΩΤΟΝ την απελευθέρωση του κλειστού σημερινού κυκλώματος απόκτησης άδειας Δ.Χ. βυτιοφόρου ή φορτηγού οχήματος για την μεταφορά καυσίμων ή άλλων προϊόντων επειδή το καθεστώς αυτό παρεμβάλλεται ως σοβαρότατο εμπόδιο στον ελεύθερο ανταγωνισμό και στην προσπάθεια διαμόρφωσης χαμηλού κόστους μεταφοράς.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ την ελεύθερη κυκλοφορία Ι.Χ. βυτιοφόρων που σήμερα προσκρούει στην κρατική παρέμβαση για περιορισμό του αριθμού των κυκλοφορούντων οχημάτων της κατηγορίας αυτής ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική άποψη, βούληση και απόφαση….
ΤΡΙΤΟ την κατάργηση του καθεστώτος της διαμόρφωσης ναύλου μεταφοράς με αγορανομικές διαδικασίες που αντιτίθεται στην πολιτική ελεύθερου ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης."

Αυτά είναι τα δεδομένα. Και με αυτά τα δεδομένα δικαιολογείται, πιστεύω, ο ισχυρισμός μου ότι οι υπουργοί αντί να λύνουν προβλήματα, τα δημιουργούν.

Στη σημερινή απεργία μία είναι η ενδεδειγμένη στάση του Υπουργού Μεταφορών: Η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και η άμεση άρση κάθε εμποδίου στη διακίνηση πετρελαιοειδών από τις ίδιες τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών με δικά τους βυτιοφόρα αυτοκίνητα.

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Κύριε Μάνο,

Γνωρίζετε τον λόγο της άρνησης του Υπουργού να επιτρέψει την μεταφορά με βυτιοφόρα των εταιρειών διότι εάν αυτό δεν γίνει γνωστό δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος επι του θέματος...

Σε κάθε περίπτωση οι μεταφορείς βρήκαν μια ακόμα δικαιολογία αν και είναι ειλικρινές οτι υπάρχει αύξηση καυσίμων...

Εάν υποχωρήσει ο Υπουργός δεν θα είναι Υπουργός αλλά κάτι διαφορετικό...

Είναι όμως και μια ευκαιρία να διαπιστώσουν οι πολίτες αυτής της χώρας την κατάσταση που βρίσκονται...

Δεν θα με χάλαγε αν για μια εβδομάδα δεν υπήρχαν καθόλου καύσιμα παρά μόνο για τις δημόσιες συγκοινωνίες και τις μεταφορές τροφίμων...

Γνωρίζετε κύριε Μάνο οτι υπάρχουν άνθρωποι που μόλις πιάσουν μερικά χρήματα στα χέρια τους αναφέρονται με αηδιαστικές εκφράσεις στο πρόσωπο για την πιθανότητα να συγχρωτιστούν με άλλους σε δημόσια μέσα συγκοινωνίας..

Έχετε δει αυτά τα ξινά πρόσωπα...;

Είναι στιγμές που αισθάνομαι οτι θα έπρεπε να υπάρχει φόρος νεοπλουτισμού και ασυδοσίας... (σχεδόν ισοδύναμος με φόρο βλακείας...)

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Κύριε Μάνο,

@Stefanos λεει ακριβώς το ζητούμενο...


«ΠΡΩΤΟΝ

την απελευθέρωση του κλειστού σημερινού κυκλώματος απόκτησης άδειας Δ.Χ. βυτιοφόρου ή φορτηγού οχήματος για την μεταφορά καυσίμων ή άλλων προϊόντων επειδή το καθεστώς αυτό παρεμβάλλεται ως σοβαρότατο εμπόδιο στον ελεύθερο ανταγωνισμό και στην προσπάθεια διαμόρφωσης χαμηλού κόστους μεταφοράς.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ

την ελεύθερη κυκλοφορία Ι.Χ. βυτιοφόρων που σήμερα προσκρούει στην κρατική παρέμβαση για περιορισμό του αριθμού των κυκλοφορούντων οχημάτων της κατηγορίας αυτής ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική άποψη, βούληση και απόφαση….

ΤΡΙΤΟ

την κατάργηση του καθεστώτος της διαμόρφωσης ναύλου μεταφοράς με αγορανομικές διαδικασίες που αντιτίθεται στην πολιτική ελεύθερου ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης."»

Τα υπόλοιπα είναι παραφιλολογία... και χαμένος χρόνος...

Ο κρατισμός πρέπει να σταματήσει...

Προτείνω το θέμα να επεκταθεί και στα ταξί οι άδειες των οποίων πωλούνται 200.000 € +

Τι ανοησία είναι αυτή...;

Αν θέλουν όλοι να κάνουν τους ταξιτζήδες να τους κάνουν αλλά με προδιαγραφές όπως οι Ταξιτζήδες του Λονδίνου που δίνουν εξετάσεις...

Το κράτος βάζει ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ λειτουργίας και δεν γίνεται συνεταιράκι σε αριθμό αδειών... που δίνει ή δεν δίνει, κατά το δοκούν...

Ανώνυμος είπε...

Blogodelirium = παθολογικος σχολιασμος εξαρτημενων μπλογκομανών,σε μπλογκ οπου απουσιαζει ο μπλογκερ...

Αντιστοιχο του παραμιλητου ( talking to myself)...

gnik είπε...

Harry σου απάντησε και με προσωπικό σχόλιο.
Μην είσαι άδικος.

gnik είπε...

@παναγιώτης μπαζιωτόπουλος
Συμφωνώ με όλα όσα λέτε αγαπητέ Παναγιώτη εκτός από ένα που αφορά τις δημόσιες συγκοινωνίες.
‘Επειδή οι περισσότεροι εξ υμών κατοικούν εντός του λεκανοπεδίου Αττικής και βλέπουν την ζωή όπως διαμορφώνετε γύρω τους, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι υπάρχει και μία άλλη Ελλάδα εκτός λεκανοπεδίου που δεν έχει συγκοινωνίες που να εξυπηρετούν τους εργαζόμενους.
Δεν τις σνομπάρουμε….απλώς δεν έχουμε δρομολόγια. Για να μην πούμε για τις τιμές των εισιτηρίων που ούτε και αυτές γνωρίζουν οι ¨εντός ¨ γιατί ποτέ δεν αναφέρθηκαν στα ρεπορτάζ.
Ούτε και εμένα θα με χάλαγε αν μπορούσα να πάω να δουλέψω με άλλα μέσα.
Βασικά θα με έφτιαχνε να μην ξαναπήγαινα ποτέ…αλλά δεν γίνεται.

Εγκάρδια
Νίκος

Ανώνυμος είπε...

Τα σχολια εμφανιζονται με καθυστερηση...

" Καλως ηλθατε στο σπιτι σας ",
που θα ΄λεγε & ο Καραμανλης στο Σουφλια...



Εκτός απο μενα,εθεσαν & αλλοι σχολιαστες ερωτηματα...

Η δικαιολογια της ελλειψης χωρου ειναι δυστυχως μια κλασσικη δεξια στερητικη απαγορευτικη τοποθετηση.

Υπαρχει αφθονος χωρος για να επεκταθουν οι πολεις,μονο που ο χωρος αυτος στραγγαλιζεται γραφειοκρατικα,επονομαζομενος " εκτός σχεδιου " & εγκαταλειμμενος χωρις υποδομη.

Ερωτημα.Ειστε υπερ της αρχης της επεκτασης των σχεδιων πολης,με ελαχιστη & ρεαλιστικη επιβαρυνση των ιδιοκτητων γης ?

( Υπηρχε & ενα αλλο ερωτημα,αν θα πολιτευθει καποιο απο τα παιδια σας...).

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Ζητώ συγνώμη που δεν κατάλαβα οτι το Stefanos = Manos

Ομως τα σχολιά μου παραμένουν τα ιδια.

Επίσης αγαπητέ κύριε Μάνο(=Stefane) δείτε το θέμα των τεχνολογικών εξελίξεων στα φωτοβολταϊκά για τις οποίες εξελίξεις αναφέρομαι αναλυτικά στην προηγούμενη θεματική καταχώρηση για την θάλασσα της ανοησίας...

@gnik θα πω απολύτως κατανοητή η παρατήρηση...

Harris είπε...

@Stefanos:

"...Αυτά είναι τα δεδομένα. Και με αυτά τα δεδομένα δικαιολογείται, πιστεύω, ο ισχυρισμός μου ότι οι υπουργοί αντί να λύνουν προβλήματα, τα δημιουργούν..."

"...στις ΗΠΑ η διαθέσιμη έκταση γης ανά κάτοικο είναι τριπλάσια από την αντίστοιχη στην Ελλάδα. Η κοινή λογική επιβάλλει να μην είμαστε σπάταλοι στη χρήση της γης..."

Δικά μου ερωτήματα (2) και μια υποσημείωση:

1) Το ότι οι υπουργοί δημιουργούν προβλήματα, αυτό από πότε ακριβώς άρχισε; Ή μήπως αυτό αναφέρεται μόνο στους σημερινούς υπουργούς;

2) Η αρχή της ελεύθερης αγοράς δηλαδή της αυτορύθμισης μέσω προσφοράς/ζήτησης ισχύει παντού; Δηλαδή οι αμοιβές των γιατρών και των μηχανικών ας πούμε πρέπει να καθορίζονται από την αγορά και μόνο; Τότε γιατί ως υπουργός έχετε συνυπογράψει σε Ν/Σ και ΠΔ για τον καθορισμό των ελάχιστων αμοιβών τους; Μήπως γιατί έτσι ενισχύεται το επάγγελμα και κατά συνέπεια η "ελάχιστα αποδεκτή" ποιότητα των υπηρεσιών τους; Από την άλλη, γιατί κάποια άλλα επαγγέλματα όπως για παράδειγμα αυτό των αναλυτών-προγραμματιστών δεν έχει λυθεί από κανέναν υπουργό και οι πτυχιούχοι ΑΕΙ εξακολουθούν να συναγωνίζονται στην ελεύθερη αγορά με αστρολόγους, γυμναστές, μηχανικούς που δηλώνουν προγραμματιστές; Γνωρίζετε ότι πριν μερικούς μήνες οι πτήσεις της Air France από Ελλάδα καθηλώθηκαν στο έδαφος λόγω κατάρρευσης των υπηρεσιών Internet του ISP που είχε η εταιρία (HOL); Εκεί δεν φταίει σε τίποτα η "ελεύθερη αγορά";

3) Καλό είναι για όλους μας να μην αναφέρονται οι ΗΠΑ ως παράδειγμα επιτυχημένου οικονομικού μοντέλου. Από τη μια η οικονομία της συνεχώς διολισθαίνει, τόσο ουσιαστικά (εισοδήματα χαμηλόμισθων, ποσοστό αστέγων στις πόλεις) όσο και τυπικά (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα). ΑΠό την άλλη, είναι αναγκασμένοι να διεξάγουν πολέμους και να εισβάλλουν σε περιοχές με καύσιμα και ορυκτό πλούτο, ώστε να τονώσουν την εθνική οικονομία, παρά το ότι όλα σχεδόν τα "ακριβά" χρηματιστηριακά αγαθά στον κόσμο συναλλάσσονται σε δολάρια.

Ανώνυμος είπε...

Οπως μια κοτα αδυνατει να καταλαβει το πεταγμα του αετου,ετσι & οι ασχετοι σχολιαστες να μην εμπλεκονται με την Υπερδυναμη,την οποια δεν μπορουν να κατανοησουν,γελοιοποιουνται δε εν τη διαδικασια ταυτη...

Dersu είπε...

Ο/Η Stefanos είπε...
«Για να μη μείνει το παράπονο σημειώνω ότι στις ΗΠΑ η διαθέσιμη έκταση γης ανά κάτοικο είναι τριπλάσια από την αντίστοιχη στην Ελλάδα. Η κοινή λογική επιβάλλει να μην είμαστε σπάταλοι στη χρήση της γης.»

Η κοινή λογική θα έλεγε η σύγκριση να γίνει με πχ. τις πολιτίες California η Illinois.

Οι δύο αυτές πολιτείες έχουν την ΙΔΙΑ πυκνότητα πλυθισμού με την Ελλάδα (περίπου 85 κάτοικοι ανα τετραγωνικό χιλιόμετρο). Η δε Καλιφόρνια έχει και παρόμοιο κλίμα (ξερό) και παρόμοια γεωγραφία (λοφώδες / ορεινό).

Στην Καλιφόρνια λοιπόν η μέση οικογένεια ζεί σε μια μονοκατοικία 220 τμ. σε οικόπεδο 600 τμ. Παρά ταύτα μόνο το 5 % (5.1% για την ακρίβεια) της επιφανείας της είναι αστικοποιημένο (και τι αστικοποίιηση! μονοκατοικίες σε οικόπεδα του ενός στρέτμματος κατά μέσον όρο).

Οσοι δεν έχετε ποτέ έρθει στην Καλιφόρνια και νομίζετε οτι σας κοροιδεύω, ρίξτε παρακαλώ μια ματιά στο Google Earth. Ξεκινίστε απο τις συντεταγμένες 37.358893° , -122.042463° κάπου στην καρδιά της Silicon Valley. Αλλά γιά να μην νομίσετε οτι διάλεξα το συγκεκριμένο σημείο, παρακαλώ εξερευνήστε την όλη περιοχή γύρω απο το San Jose, California.

Οσο για την σπατάλη γης (ελληνιστί «καταστροφή περιβάλλοντος» και «τσιμεντοποίηση») πάλι κάντε μια επισκόπηση όλης της Καλιφόρνιας στο Google Earth. Θα δείτε πόσο καταστροφικό πλέον είναι το να αστικοποιηθεί το 5% μιας χώρας ώστε να μπορούν όλοι να έχουν μονοκατοίκιες 220τμ. σε οικόπεδα 600τμ.

Ετσι θα καταλάβετε το μέγεθος της υπερβολής (σε βαθμό παραπληροφόρησης) που δέχεστε όταν τα ελληνικά ΜΜΕ σας διατυμπανίζουν συνεχώς για την τσιμεντοποίηση της Ελλάδας. Στην Ελλάδα έχετε ουσιαστικά αστικοποιήσει το 1-2% της επιφανείας με πάρα πολύ πυκνοκατοικιμένες περιοχές. Εχετε δηλαδή δημιουργήσει μικρές νησίδες τσιμέντου μέσα στις οποίες και ζείτε. Προφανώς τοτε ζείτε μέσα σε αυτες τις μικρές νησίδες τσιμέντου και δεν βλέπετε γύρω σας άλλο από τσιμέντο. Ζείτε μέσα στο 1-2% της επιφανείας που έχετε τσιμεντοποιήσει (το οποίο και αρνείστε να επεκτείνετε).

kapa-skeptikos είπε...

@ Dersu

"kapa-skeptikos: τον όρο «διευκολύνει» βρίσκω δύσκολο να καταλάβω." (10 Μάϊος 2008 7:52 μμ)

Αγαπητέ φίλε,

Εξήγησα ότι, αρχικά και μέχρι προ εικοσαετίας, το κόστος των μεταφορών δεν μπορουσαν να το επωμισθούν εταιρίες και ιδιώτες, έτσι ανατέθηκε (πριν ακόμα από τον μεσοπόλεμο) σε μια ομάδα εξεικευμένων επαγγελματιών με κατοχυρωμένες (και περιορισμένες) άδειες Δ.Χ. κυκλοφορίας, η οποία εργαζόταν για ένα καλό μεροκάματο (και πολυ επικίνδυνο - το επάγγλεμα του φορτηγατζή είναι μαζί με του αστυνόμου και του πυροσβέστη από τα πιο επικίνδυνα).

Τα πράγματα άλλαξαν ριζικά κατά την τελευταία 25ετία. Η οικονομία αναπτύχθηκε και οι ιδιώτες μπορουν πια να αναλάβουν το κόστος των μεταφορών.

Ομως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν νοιάστηκε για το μεταβατικό στάδιο, για το τι θα απογίνει αυτός ο κοσμάκης που μέχρι "χτες" έτρεφε την οικογένειά του βασιζόμενος στην "άδεια" που για να αποκτήσει, προ ετών, είχε καταβάλει ένα τεράστιο αντίτιμο.


@ stefanos

Ευχαριστώ για την απαντηση.


Με εκτίμηση (και προς τους δύο)

Κάπα

Ανώνυμος είπε...

Σε καθε ταξιδι Αθηνα-Σαλονικη με αεροπλανο,ειναι φανερες οι τεραστιες ακατοικητες περιοχες...

Για να βγαλουμε ειδηση,ο Μανος θα πολιτευθει στις επομενες εκλογες ?

Αρχαίος είπε...

Τα κλειστά επαγγέλματα είναι μια ακομα πληγή που δεν τολμά να αγγίξει καμμία κυβέρνηση. Σήμερα ακουσα και τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ να υποστηρίζει τους απεργούς των βυτιοφόρων και να καλέι την κυβέρνησ να υποχωρήσει στα "δίκαια" αιτήματα των απεργών.
Κατα τα άλλα όλοι αυτόν τον καιρό τα έχουν βάλει με την ακρίβεια, το ότι τα κλειστά επαγγέλματα δημιουργούν λόμπι και επιβάλουν τις τιμές που θέλουν κανένας δεν το συζητά.

Stefanos είπε...

@ harris

Υπουργοί που δημιουργούσαν αντί να λύνουν προβλήματα υπήρχαν πάντοτε. Σπάνια υπήρχαν και υπουργοί που έλυναν περισσότερα από όσα δημιουργούσαν.

Δεν καταλαβαίνω όμως το νόημα της ερώτησης, όπως δεν καταλαβαίνω και τα σχόλια του είδους: και γιατί δεν τα έλυσες εσύ όταν μπορούσες;

ΜΑ αν γινόταν κάτι στο παρελθόν, αυτό σημαίνει ότι δικαιολογείται να γίνεται και σήμερα;

ΜΑ αν δεν έλυσα κάτι στο παρελθόν, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσω να λυθεί τώρα;

Και τα δύο ΜΑ οδηγούν σε μια κοινωνία απόλυτης ακινησίας. Απόλυτης συντήρησης, μηδενικής αλλαγής.

Stefanos είπε...

@ dersu

Σε αντίθεση με το τι ισχύει στο Χιούστον, η Καλιφόρνια έχει εξαιρετικά λεπτομερείς κανόνες για τις χρήσεις γης. Καλή τοποθεσία για μια πρώτη επαφή με το θέμα είναι: http://ceres.ca.gov/planning/pzd/2000/pzd2000_web/

Πολλές από τις αμερικανικές πολεοδομικές επιλογές (τα αμερικανικά προάστια) στηρίχτηκαν στην εσφαλμένη παραδοχή της ύπαρξης φθηνής και αστείρευτης ενέργειας, στο ΙΧ. Σιγά σιγά ανακαλύπτουν την πραγματικότητα.

Στις πόλεις τους αντίθετα επέλεξαν τις εξαιρετικά υψηλές πυκνότητες (ουρανοξύστες).

Για το πόσο σπάταλη είναι η χρήση της γης και πόσο χαοτική αρκεί η παρατήρηση της Αττικής στο Google Earth.

Aristos είπε...

Αυτά που γράφεις είναι σωστά και μας κοροϊδεύουν ότι έχουμε ελεύθερη αγορά και μας λένε ότι θα χτυπήσουν τα καρτέλ όταν διαπραγματεύονται με το καρτέλ των βυτιοφόρων και των ΔΧ φορτηγών (Ελληνική πρωτοτυπία)
Επειδή έζησα από το 1969 έως 1980 στην Αυστραλία . όπου από τότε ίσχυε η ελεύθερη αγορά εκτός πολύ λίγων προϊόντων που ήταν από παλιούς νόμους στην διατίμηση , ένα από αυτά ήταν και τα οινοπνευματώδη με ένα νόμο πριν από 100 χρόνια, που καθόριζε τα μαγαζιά που θα πωλούν οινοπνευματώδη και την τιμή . Το 1970 συμπληρώθηκαν τα εκατό χρόνια και ήλθε το θέμα στην βουλή και απελευθερώθηκαν και τα οινοπνευματώδη . Αποτέλεσμα η μπίρα ΚΒ το κιβώτιο των 24 κουτιών των 330 ml πουλιόταν παντού προς 12,99 δολάρια , με την απελευθέρωση τα μεγάλα καταστήματα που πριν δεν πωλούσαν οινοπνευματώδη την έβαλαν στα 8,99 δολάρια , δηλαδή κέρδος στον καταναλωτή 33% ή 4 δολάρια.
Στην ελεύθερη οικονομία το σωστό κράτος προστατεύει τους καταναλωτές από την ποιότητα και την ποσότητα , στην ποιότητα συμπεριλαμβάνετε και η προέλευση των προϊόντων και υποχρεωτικά αναγράφετε στα τυποποιημένα προϊόντα τα πάντα στην γλώσσα της Αυστραλίας δηλαδή στα Εγγλέζικα, την ποσότητα ελέγχει κατά τακτά διαστήματα τις ζυγαριές και κάθε διό χρόνια σφραγίζονται από τον δήμο οι ζυγαριές ότι ελέγχθηκαν.
Αυτά τα ξέρω γιατί είχα κατάστημα στο Σύδνευ παντοπωλείο και οπωρικά και τον μόνο έλεγχο που είχα ήταν από το δήμο από ένα υπάλληλο που ήταν ο ίδιος και τα πέντε χρόνια που είχα το μαγαζί και έκανε έλεγχο για την καθαριότητα, ζυγαριές και την ποιότητα των προϊόντων όπως ημερομηνία λήξης κτλ. . Ένας υπάλληλος έκανε αυτή την δουλειά . αυτά ας τα ακούσουν οι αρμόδιοι που μας λένε ότι δεν έχουν υπαλλήλους.
Ένα παράδειγμα εδώ στην Μακεδονία σε όποια λαϊκή και αν πας πωλούν πατάτες Νευροκοπίου (βαφτισμένες) πείρα τηλέφωνο για να διαμαρτυρηθώ στην νομαρχία Θεσσαλονίκης στο αρμόδιο τμήμα εμπορίου για μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ , ότι πουλά σε συσκευασία των 5 κιλών πατάτες , συσκευασμένη σε μεγάλο συσκευαστήριο πατάτας και αναγράφει ότι είναι Νευροκοπίου ενώ από την γνώσει μου κατά 99,99% δεν είναι η κοπέλα στο τηλέφωνο με απάντησε ότι πρέπει να πάω στα γραφεία και να κάνω επώνυμη καταγγελία, την απάντησα ότι θα κάνω την επώνυμη καταγγελία αρκεί να μου πει αν και που μπορώ να ελέγξουν τις πατάτες (είχα αγοράσει διο συσκευασίες την μια είχα σφραγισμένη) αν όντως δεν είναι Νευροκοπίου , η απάντηση ήταν ότι δεν ξέρει. Τις είπα ότι δεν πειράζει και θα πάρω τον νομάρχη και έκλεισα το τηλέφωνο , σε πέντε λεπτά μου πείρε τηλέφωνο και μου έδωσε ένα όνομα και μου είπε να τον πάρω τηλέφωνο μέχρι τις 11 η ώρα , πράγματι πείρα τηλέφωνο και η κοπέλα μου είπε ότι ο κος πήγε για έλεγχο , δεν ξαναπήρα τηλέφωνο να ενημερώσω ποιόν αυτός που πληρώνετε να κάνει μια δουλειά και δεν την κάνει σωστά γιατί δεν υπάρχει κανένας καταναλωτής που να μην ξέρη για τα βαφτίσια εκτός από αυτούς που πληρώνονται για να κάνουν τους ελέγχους.
Θα μπορούσα να σας αναφέρω πολλά παραδείγματα σε πολλά είδη.
Άρα το κράτος με όλες τις μορφές του, δήμους, νομαρχίες, καταναλωτικές οργανώσεις, υπουργεία δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους.
Έρχομαι τώρα στην τιμή που στην ελεύθερη αγορά είναι ελεύθερος εδώ έχουμε ευθύνη και εμείς οι καταναλωτές και οι μαϊμού καταναλωτικές οργανώσεις που δεν μας ενημερώνουν όπως οφείλουν για το ποιος κερδοσκοπεί να τον μποϊκοτάρουμε και να προτιμούμε τους σωστούς επαγγελματίες.
Προχθές σε όλα τα κανάλια είχαν μια κυρία νομίζω ήταν από καταναλωτική οργάνωση και μας αποδείκνυε με την έρευνα που έκανε ότι στην Ελλάδα είμαστε ακριβότερη από το Βερολίνο κατά 33% και σε προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα .
Τα 86 προϊόντα που πείρε ήταν από πολυεθνικό σούπερ μάρκετ το ίδιο σε Ελλάδα και Βερολίνο, γιατί δεν είπε το σούπερ μάρκετ ποιο είναι να το τιμήσουμε δεόντως .
Δεν πρέπει να είναι εθνικό μυστικό η μήπως κάτι άλλο κρύβεται;
Βέβαια την μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι δημοσιογράφοι , δεν μπορούν να μας ενημερώσουν γιατί δεν θα διαφημίσουν τα πολυκαταστήματα και οι διάφοροι κερδοσκόποι τα προϊόντα τους η δουλειά τους είναι να ανεβάσουν τα ποσοστά στην AGB και να παίρνει το μέσον περισσότερα από την διαφήμιση και δεν εξαιρούνται και τα κρατικά κανάλια που τα πληρώνουμε εμείς μέσο ΔΕΗ.
Μήπως και αυτό δεν είναι μια κερδοσκοπία που κάνουν οι δημοσιογράφοι στις εκπομπές τους για να κερδίζουν περισσότερα οι καλύτεροι AGB-μπίδες.
Πρόσφατα ήρθε ο ανιψιός μου από την Αυστραλία η εικόνα που έχουν για την Ελλάδα είναι ότι δεν έχουμε να φάμε.

gnik είπε...

@aristos
η εικόνα που έχουν για την Ελλάδα είναι ότι δεν έχουμε να φάμε.

Λάθος εικόνα αγαπητέ Αρίστο
Και να φάμε έχουμε και να τα σπάσουμε έχουμε…..το που θα τα βρούμε δεν ξέραμε αλλά το μάθαμε και αυτό.
Η λύση εύκολη. Ζητάνε…Δώστα όλα.

Το ξέρουν όλοι οι πολιτικοί το παραμύθι "Δώστε και αν δεν έχουμε θα δανειστούμε"
Και τι έγινε αν το δημόσιο χρέος έχει φτάσει στα 270 δις ευρώ.
Τι έγινε αν χρωστάμε ο καθένας μας για λογαριασμό του Δημοσίου 23000 ευρώ περίπου.
Εμείς να είμαστε καλά…να έχουμε την δόξα και την ασυλία να τσιμπάμε και τον μισθό πείνας του βουλευτή όσα περισσότερα χρόνια γίνετε και το κάτι τι μας από εδώ και από εκεί ..και άσε τα κορόιδα στον ύπνο τους.
Παίξε και λίγο με το πολιτικό πάθος του καθενός… ρίξε και μια γερή δόση ομαδικών σπορ στο λαό να μην ασχολείται με το τι κάνουμε συνέχεια και έτοιμη η μαγιονέζα.
Κλείστε και τις κουρτίνες να μην μας βλέπουν απέξω και καθίστε να φάμε.
Άλλωστε 4 χρόνια είναι θα περάσουν γρήγορα και θα βγούμε και συνταξιούχοι.
Και αν είμαστε και στην επόμενη βουλή…ε τότε κακό της κεφαλής τους.
Κάτι ξέρει ο λαός που λέει ¨Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι¨
Αλλά εμείς το τρώμε και ας βρωμάει.
Άντε… και καλή λευτεριά.

Ανώνυμος είπε...

Απαντηση απο τον Stefanos για τον αν θα κατεβει υποψηφιος ο ιδιος ή καποιο απο τα παιδια του δεν πηραμε...

Για να ανοιξει το μπλογκ μαλλον τεσταρει τα νερα & θελει να κατεβει...

kostakis είπε...

που μεινανε οι θεωρίες και τα λόγια...

nikiplos είπε...

Κύριε Μάνο...

Νομίζω ότι τις συντεχνίες (κάθε είδους) πρέπει να τις καταργήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα, υπό τύπον διακομματικής επιτροπής...

Είναι μάταιο να περιμένουμε να εμφανιστεί υπουργός πρόθυμος να σταυρωθεί, να καταστραφεί η καριέρα του για να τα σπάσει με μια οποιαδήποτε συντεχνία έστω και μικρή όχι τις τεράστιες των οδηγών ταξί ή των μεταφορών.

Για να είμαστε και λίγο δίκαιοι, σήμερα ποιός ενεργεί ελέγχους σε αυτή τη χώρα? και ποιός ελεγχόμενος πληρώνει πραγματικά όταν παρανομεί... Για τα ταξί επί παραδείγματι είναι κοινό μυστικό ότι κυκλοφορούν 4 ανά άδεια... Έβαλε και το ΥπΜεταφ την ηλεκτρονική σφραγίδα, και την παίρνει κανείς στη ζούλα, εύκολα με κάποιο "αντίτιμο" από υπαλλήλους του υπουργείου... ξέρετε ποιούς τους ανώτερους και μέσα στο δίκτιο των συνδικαλιστών...

Ανώνυμος είπε...

Γιατί βιάζεται ο Μάνος
να με πάρει στο ταξίδι
αφού ακόμα μπουσουλάω
και δεν χόρτασα παιχνίδι.

Αρχαίος είπε...

Σήμερα άκουσα -δεν το έχω ελέγξει όμως αν πράγματι ισχύει- ότι ένα απο τα αιτήματα των απεργών φορτηγατζήδων είναι να μην τιμωρούνται όταν πιάνονται να διαθέτουν νοθευμένο πετρέλαιο.
Επισημοποίηση δηλαδή της παρανομίας.
Πάντως μου αρέσει (και αυτό το αναφέρω χωρίς έλεγχο) που απο την πλευρά του κράτους το συζητάνε και αυτό!!
Λυπάμε πραγματικά που αναφέρω πράγρατα χωρίς έλεγχο αλλά παρόμοια αιτήματα έχουν διατυπωθεί κατα καιρούς απο διάφορες ομάδες και μάλιστα ορισμένα έχουν γίνει δεκτά!!.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Γιατί νά μήν κάνει τό κράτος έναν πλειστηριαμό νὰ αγοράσει, μέ σκοπό νά τίς ακυρώσει, εκατό άδειες βυτιοφόρων, ώστε νά μάθουμε όλοι πόση ακριβώς είναι η περιουσία των διαμαρτυρομένων που απειλείται ; (καί τί απόδοση στό κεφάλαιό τους διεκδικούν) Αυτή η περιουσία δημιουργήθηκε με βάση κρατικές αποφάσεις, έτσι δεν είναι ; Καλό είναι να μάθουμε πόσο κοστίζει να τις πάρουμε πίσω τις αποφάσεις αυτές. Πιστεύω ότι με το φάσμα της Εὐρωπαϊκής δικαιώσεως των εταιρειών εμπορίας πετρελαίου και της απελευθερώσεως χωρίς καμμία αποζημίωση, πολλοί ιδιοκτήτες βυτιοφόρων θα τα σκεφθούν καλύτερα. Κάπως έτσι έγινε η εθελουσία στον ΟΤΕ και η μερική εκλογίκευση στην Ολυμπιακή.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Και κάτι ακόμα. Ας μην χαλάμε τον διάλογο με τίτλους «Αυριανής» (πού την θυμήθηκα ;) του τύπου «η θάλασσα της ανοησίας», «η τρέλλα του κράτους», «οι ανίκανοι υπουργοὶ». Πέραν του αισθητικού κόστους, αργότερα θα ψάχνουμε να βροῦμε το πραγματικό θέμα μιας συζητήσεως και ο τίτλος δεν θα μας λέει τίποτα.
Επίσης, τυχόν πολιτικά σχέδια του κυρίου Μάνου να περιορισθοῦν σε σχετικό θέμα και μόνο αν ο ίδιος επιλέξει να το ανοίξει. Τί νόημα έχει να εγείρουμε τό ίδιο και το ίδιο ζήτημα δίκην μαϊντανού σε κάθε συζήτηση ;

Aristos είπε...

Όποίος τα βάλει με τους απεργούς των φορτηγών και των βυτίων τώρα που η αγορά στεγνώνει κυριολεκτικά από βενζίνη και αρχίζουν να εμφανίζονται οι ελλείψεις στα τρόφιμα είναι ή κακόπιστος ή απληροφόρητος. Επειδή δε, η κακοπιστία δύσκολα αποδεικνύεται θα πρέπει να δεχθούμε ότι οι αγανακτισμένοι καταναλωτές είναι σαφώς απληροφόρητοι.

Γιατί αυτό που κυρίως δεν γνωρίζουν είναι ότι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την απεργία φορτηγών και βυτίων ευθύνεται μόνο το κράτος και η συγκεκριμένη κυβέρνηση που το διαχειρίζεται. Οι απεργοί κινούνται εντελώς μέσα στο πλαίσιο των λογικών τους διεκδικήσεων.

Ποια είναι τα αιτήματα αιχμής των απεργών. Να αυξηθούν τα κόμιστρα στο 13% αντί του 5% που δίνει η κυβέρνηση επειδή αυξήθηκαν τα καύσιμα. Να κυνηγήσει το κράτος τους «πειρατές» φορτηγατζήδες. Και να γίνει σαφέστερος ο ποινικός κώδικας στην υπόθεση του χαρακτηρισμού των λαθρεμπόρων καυσίμων.

Και γιατί κάνουν απεργία για τα αιτήματα αυτά. Γιατί το κράτος «πατερούλης» δεν τους έχει δώσει όσα τους έχει υποσχεθεί. Εδώ είναι και το «μυστικό» της ιστορίας.

Στο ό,τι η εμπλοκή των μεταφορών με το κράτος και τα δεινά που περνούν κάθε φορά οι καταναλωτές ξεκινάει ως πολιτικό πρόβλημα που έχει ως βάση τις πελατειακές σχέσεις των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία και των κυβερνήσεων που τη διαχειρίζονται στη συνέχεια.

Τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση, αγνοώντας ακόμη και τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και τα όσα έχει υποχρέωση από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κρατάει κλειστή την αγορά των μεταφορών με δύο ισχυρά κλειδιά. Το ένα κλειδί είναι η χορήγηση, κατά την κρίση της, άδειών για τα φορτηγά και τα βυτιοφόρα. Και το δεύτερο ο καθορισμός των κομίστρων με αγορανομικό τρόπο.

Ο λόγος (μόνο κατά την κυβέρνηση) είναι ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζει τα συμφέροντα των καταναλωτών και τους προστατεύει από τους απατεώνες φορτηγατζήδες και από την αισχροκέρδεια.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα;

• Κόμιστρα: Το 2005 έδωσε αυξήσεις στα κόμιστρα 8%, το 2006 7% και την ίδια αύξηση το 2007 όταν οι τιμές του πετρελαίου ανέβαιναν, αλλά όχι τόσο όσο σήμερα. Τις αυξήσεις αυτές τις πληρώνει βέβαια ο καταναλωτής στο διπλό και το τριπλό γιατί κανείς δεν μαθαίνει ποτέ τι κάνει το κράτος «πατερούλης» με τον κλάδο των φορτηγών και βυτίων.

• Διαφάνεια στα κόμιστρα: Κανείς στην αγορά δεν γνωρίζει ποιο είναι το τιμολόγιο για μια μεταφορά ή μια μετακόμιση. Αυτό που ξέρουν οι πολίτες που θέλουν να κάνουν μια μεταφορά είναι το «όπου τους πιάσεις».

• Δικαίωμα στην μεταφορά: Ούτε οι Εταιρείες Πετρελαιοειδών έχουν δικαίωμα να διαθέτουν όσα βυτία μπορούν για να κάνουν τη δουλειά τους και να εξυπηρετήσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά. Μόνο το κράτος «πατερούλης» ξέρει πόσα βυτία θέλουν... και τους δίνει τις ανάλογες άδειες.

• Πειρατεία στην αγορά μεταφορών: Το κράτος «πατερούλης» έχει προστατέψει τόσο καλά τον καταναλωτή από τους απατεώνες... που ένα από τα βασικά αιτήματα του κλάδου των πραγματικών επαγγελματιών φορτηγών και βυτιοφόρων είναι να ξεκαθαρίσει το μητρώο και να παταχθούν οι «πειρατές». Προσέξτε το αυτό. Οι ίδιοι οι επαγγελματίες έχουν αγανακτήσει από τους απατεώνες!!! Οι καταναλωτές απλώς κοιμούνται.

Υπάρχει λύση στο περίπλοκο αυτό πρόβλημα; Υπάρχει. Είναι η λύση που προτείνεται πρώτα απ΄ όλα από μια πραγματικά ελεύθερη οικονομία, δεύτερον από ένα υγιή ανταγωνισμό, τρίτον από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τέταρτον από τους κλάδους που συνδέονται και με τις μεταφορές όπως οι εταιρείες καυσίμων, τα διυλιστήρια και οι βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Ανοίξτε το κλειστό επάγγελμα στις μεταφορές με κατάργηση της κρατικής άδειας και των αγορανομικών διαδικασιών στον καθορισμό των κομίστρων.

Ανοίξτε το κλειστό επάγγελμα των μεταφορών και αφήστε τον ανταγωνισμό να τακτοποιήσει και τις τιμές και τους «πειρατές» και τους λαθρέμπορους.

Ανοίξτε το κλειστό επάγγελμα στις μεταφορές και σταματήστε την υπονόμευση της τσέπης του καταναλωτή με τις αυξήσεις που δίνετε στα φορτηγά και τα βυτία για να έχετε εξασφαλισμένη την πολυπληθή αυτή εκλογική πελατεία.

Ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στην Ευρώπη λόγω της επιτυχούς θητείας τους στην Ευρωβουλή. Η παλαιομοδίτικη όμως συμπεριφορά του για να μην διαταράξει το πολιτικό κόστος και τις πολιτικές ισορροπίες δεν τον κολακεύουν. Τι μένει να κάνει λοιπόν ο αρμόδιος υπουργός και η κυβέρνηση για να λύσει την απεργία αν δεν καταργήσει την αγορανομία στο κόμιστρο και τις κρατικές άδειες στα φορτηγά και στα βυτία; Τα συνηθισμένα. Θα «ψιθυρίσει στο αυτί» των απεργών ότι η κυβέρνηση είναι σε δύσκολη θέση και ότι θα πρέπει να λύσουν την απεργία, περιμένοντας όταν «κοπάσουν τα πράγματα» να τους δώσει τμηματικά τις αυξήσεις που θέλουν και να τους ικανοποιήσει τα άλλα αιτήματα. Αλλά με τρόπο και χωρίς να «σηκώνεται σκόνη» από την απεργία. Και οι αυξήσεις αυτές που οπωσδήποτε θα γίνουν θα πληρωθούν από τον καταναλωτή. Αλλά άντε να το πάρει χαμπάρι...

Να είστε βέβαιοι ότι αυτή θα είναι η σκεπτική της κυβέρνησης αφού η ανάγκη για την διατήρηση των πελατειακών σχέσεων της δεν της επιτρέπει να ανοίξει την αγορά και να δουλέψουν οι κανόνες ανταγωνισμού. Που ίσως αρχικά να προκαλέσουν αναταραχή, αλλά στη συνέχεια θα επιβάλουν τους δικούς τους νόμους που θα είναι σε όφελος του καταναλωτή όπως έγινε και με την κινητή και σταθερή τηλεφωνία και με την πληροφορική και με το άνοιγμα των εισαγωγών από τρίτες χώρες.

nikiplos είπε...

Καλημέρα...

Μια μικρή παρατήρηση αν μου επιτρέπει η ομήγυρις...

Γιατί τόση εμπιστοσύνη στην Ελληνικού τύπου ελεύθερη αγορά? Που την είδαμε? εδώ στις Λαϊκές καταφέρνουν αγράμματοι μαναβηδες να φτιάξουν τις τιμές και να είναι παντού ίδιες ανά ώρα...

Υποτιθέστω ότι αφήνονται όλα ελεύθερα... Γιατί να μην συνεννοηθούν όλοι αυτοί και να αυξήσουν τα κόμιστρα 50% αντί 13%?

Ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα δεν έχει δουλέψει και πολύ... συνήθως κάποιοι νταβατζήδες ελέγχουν το παιχνίδι ανά περιοχή και την κάνουν τσιφλίκι τους... και ύστερα βάζουν ότι τιμές γουστάρουν... Παραδείγματα? Γάλα, είδη διατροφής κλπ όπου δηλ υπάρχει ζήτηση-κοινωνική ανάγκη...

Οι μόνες μεταφορές που δεν θα ακριβύνουν είναι οι μετακομίσεις...

Τα αναφέρω αυτά σαν ενδεχόμενο και πολύ πιθανό κίνδυνο... Σίγουρα μακριά από τις αποφάσεις ξέρουμε πολλά τραγούδια, ας δούμε όμως και την Ελληνική πραγματικότητα...

gnik είπε...

Εννοείται ότι η κάθε Αντιπολίτευση υπάρχει για να εμποδίζει την Κυβέρνηση να κάνει μυστικές συμφωνίες σαν αυτές που περιγράφει ο Αρίστος.
Να μαθαίνει και ο λαός τι παίζετε πίσω από την πλάτη του.
Αλλά ως γνωστόν ¨κόρακας κοράκου μάτι…¨

-----------------------------
@nikiplos
Σίγουρα θα λειτουργήσει η ελεύθερη αγορά γιατί ο καθένας θα θέλει να είναι φτηνότερος για να έχει περισσότερη δουλειά. Αναγκαστικά λοιπόν αργά αλλά σταθερά θα φτάσουν στα χαμηλότερα όρια του πραγματικού κόστους μεταφοράς.
Είναι άλλο πράγμα η συνεννόηση των παραγωγών για υψηλές τιμές και άλλο η μεταφορά των προϊόντων.

Γιατί δεν έχει δουλέψει ο ανταγωνισμός??
Ενδεικτικά είπε ο aristos
¨όπως έγινε και με την κινητή και σταθερή τηλεφωνία και με την πληροφορική και με το άνοιγμα των εισαγωγών από τρίτες χώρες.¨

nikiplos είπε...

Gnik, δυστυχώς μόνο εκεί έχει δουλέψει ο ανταγωνισμός... Και αυτό γιατί δεν αποτελεί ανάγκη η κινητή τηλεφωνία και το software...

Αντίθετα σε όλα τα υπόλοιπα δεν έχει πείσει ότι δουλεύει... Προσωπικά θα το ήθελα αλλά δεν το πιστεύω... Στην Ελλάδα ο ανταγωνισμός δούλεψε μόνο μεταξύ ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης ή πρώτης ζήτησης (πχ ρούχα, ηλεκτρονικά είδη κλπ) Αντίθετα σε ότι αφορά το γάλα, τρόφιμα κλπ οι τιμές συμπιέζονται προς τα κάτω μόνο στους παραγωγούς που τρέχουν τα πρόστιμα και τα δάνειά τους...

Οι μεταφορές όμως δεν έχουν κάποιον σοβαρό ανταγωνιστή, (πχ ελαφρές μεταφορές με ελικοφόρα) ή υποδομή σιδηροδρόμων... Από την Άρτα ότι και να γίνει τα προϊόντα θα έρθουν μέσω φορτηγών... και βέβαια οι χαμηλές υποδομές αυξάνουν το κόστος...

Όσο για τον ανταγωνισμό, στην ελλάδα σε κανένα είδος διατροφής και πρώτης ανάγκης δεν έχει πραγματικά δουλέψει και ειδικά σε "παραπληγικές" περιοχές όπως το Λεκανοπέδιο δεν πρόκειται να δουλέψει παρά μόνο στα χαρτιά... Μπορείτε εσείς να οδηγήσετε μια ώρα στο τριτοκοσμικό Λεκανοπέδιο για να προμηθευτείτε φθηνότερα προϊόντα? Εδώ στην Αττική επιβιώνουν τα μπακάλικα ακόμα... Και αν κάποια προϊόντα στα ράφια των ΣΜ είναι κάπως φθηνότερα, οι γείτονές τους καλύπτουν τη διαφορά που διατίθενται ακριβότερα... Πήγατε εσείς ποτέ σε τρία ΣΜ για να ψωνίσετε? Είναι εφικτό αυτό?

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@Aristos

«Τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση, αγνοώντας ακόμη και τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και τα όσα έχει υποχρέωση από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κρατάει κλειστή την αγορά των μεταφορών με δύο ισχυρά κλειδιά. Το ένα κλειδί είναι η χορήγηση, κατά την κρίση της, άδειών για τα φορτηγά και τα βυτιοφόρα. Και το δεύτερο ο καθορισμός των κομίστρων με αγορανομικό τρόπο»

Αυτό είναι το πρόβλημα... και το να το συζητάμε δεν έχει έννοια...

Πράξεις χρειάζονται... ΠΡΑΞΕΙΣ...

Η Ελληνική αγορά δεν είναι ανταγωνιστική...

Ο κρατισμός των αριστερών παρατάξεων που παρεμπιπτόντως δεν έχει σχέση με την αριστερά αλλά έτσι μάθανε απο τον «πατερούλη» Στάλιν και τον «παππούλη» Λένιν, δεν έφερε κανένα καλό στη χώρα μας..

Για να είμαι ειλικρινής δεν υπάρχει καν αριστερισμός μεταξύ των αριστερών... διότι εκ των πραγμάτων οι λαϊκίζοντες αριστεροί είναι πρακτικά ισοδύναμοι με τους φασιστίζοντες δεξιούς και μόνο δείνα φέρνουν στις χώρες τους...

Δείτε τι λενε τα καταστατικά των συνασπισμένων παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ...

Δείτε πόση εκτίμηση έχουν για την δημοκρατία αυτά τα απερίγραπτα πλάσματα...

Δείτε την υποκρισία του πρώην αρχηγού του Συνασπισμού κυρίου Κωνσταντόπουλου για τις μίζες της SIEMENS προς τα πολιτικά κόμματα... ενω όλοι ξέρουν τι γινόταν με τις μαύρες σακούλες του Αλαφούζου... Τι λετε να είχαν οι σακούλες... Τα σκουπίδια της κουζίνας του;

Το να μιλάμε εμείς για ελεύθερη αγορά φαίνεται κωμικό εάν δεν περάσει το μήνυμα στην Κυβέρνηση...

Όσον αφορά την διαμόρφωση των τιμών, αυτή πρέπει να αφήνεται ελεύθερη αλλά όπως όταν περνάμε κάτι χοντρό απο το κόσκινο το υποβοηθάμε παρεμβαίνοντας έτσι και οι κυβερνήσεις πρέπει να φροντίζουν για την ομαλή λειτουργία της ελεύθερης αγοράς...

Προσωπικά είμαι υπέρ της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων όπως των ταξιτζήδων, των συμβολαιογράφων, των οδηγών και όποιου άλλου κλάδου...

Ειλικρινά δεν με ενδιαφέρουν τα προβλήματα αυτών των τάξεων εφόσον αυτές θεωρούν εαυτούς κάτι το ιδιαίτερο...

Τα ψώνια και οι κουτοπόνηροι ας αφεθούν στην τύχη τους... Κανένας οίκτος...

Το κακό είναι οτι ο Καραμανλής έμαθε το επάγγελμα του Ζογκλέρ (ισορροπιστή), προετοιμαζόμενος για το επάγγελμα του Πρωθυπουργού και δυστυχώς αντι να παράγει πολιτική αφιερώνεται στο πως θα συνεχίσει άχρωμος και άοσμος να σέρνεται... ως Πρωθυπουργός..

Η χώρα όμως έχει επιτακτικά προβλήματα πολύ ποιο σοβαρά απο το πως θα ονομάζεται στο μέλλον η FYROM.

Πολλοί φαίνεται να αγνοούν στρουθοκαμηλίζοντας την έκρυθμη κατάσταση στο IRAQ, τον Λίβανο και το ΙΡΑΝ.

Προτείνω σε όλους, να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την διεστραμμένη Αμερικανική Πολιτική στην Μέση Ανατολή διοτι αν συμβεί κάτι σοβαρό... που ετοιμάζεται με επιμέλεια εδώ και καιρό... θα γυρίσουμε σε εποχές φτώχιας και θλίψης για πολλά χρόνια... Θα ξαναδείτε ξυπόλυτα παιδιά στα δημοτικά σχολεία που οι περισσότεροι εδώ δεν έχετε καν συνείδηση του τι σημαίνει...

Τότε οι φορτηγατζήδες, οι ταξιτζήδες, οι συμβολαιογράφοι και οι λοιποί κηφήνες θα πεινάσουν... αλλα θα είναι αργά... κανένας οίκτος... κανένας πλέον για τους άθλιους κηφήνες...

Ein Steppenwolf είπε...

Stefanos είπε...

δεν καταλαβαίνω και τα σχόλια του είδους: και γιατί δεν τα έλυσες εσύ όταν μπορούσες;

Υποθέτω ότι υπονοείται το εξής: η λύση των προβλημάτων έχει το πολιτικό της κόστος. Αυτός που θα έχει την ατυχία να υπουργεύει όταν λυθεί το πρόβλημα, θα πληρώσει και τη νύφη. Άρα το νόημα των σχολίων μπορεί να είναι: ως υπουργός προτιμήσατε να μην διακινδυνεύσετε και τώρα προτείνετε λύσεις εκ του ασφαλούς.

Ανώνυμος είπε...

Αλβανομωραιτης εναντιον ΗΠΑ.
Τρεμε Υπερδυναμη...

Χασαμε ομως το πολυτονικό του Γεωργιου ( οχι Γιωργου).

Σαν εκεινο το μοδιστρο που επιμενει να τον λενε Βασιλειος...

Απαντηση απο Stefanos...?

gnik είπε...

@ nikiplos
Συμφωνώ και χαίρομαι για το επίπεδο αντιπαράθεσης.
Απλώς σκέπτομαι μήπως θα έπρεπε να δοκιμάσουμε και βλέπουμε.
------------------------

Γεια σου Παναγιώτη επιθετικέ…
μαζί σου.

nikiplos είπε...

Εγώ για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου βέβαια δεν είμαι υπέρ ενός κρατικού μονοπωλίου (ΔΕΗ - ΟΤΕ) γιατί δημιουργούν τα χειρότερα ρετιρέ...

Το αντίθετο... είμαι υπέρ του ελεύθερου ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς, επι ίσοις όροις όμως... Και εδώ αυτό το ίσοις όροις πρέπει να το διασφαλίζει τόσο η πολιτεία, όσο και ανεξάρτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, (πχ από τους κακόμοιρους τους καταναλωτές...)
Θα μου πείτε ότι οι ελεγκτές "θα τα παίρνουν"... Ναι αλλά αν θεσπίσουμε σήμερα ελέγχους, προϊόντος του χρόνου μπορούμε να τους κάνουμε καλύτερους...

Οι κρατικές εταιρίες είναι καλές μόνο για να παρέχουν κοινωνικό έργο...

Όταν ο αείμνηστος Κων/νος Καραμανλής ίδρυσε τη ΔΕΗ ομαδοποιώντας την ΗΛΕΠΑΠ και τις άλλες εταιρίες, το έκανε για να πάει ρεύμα παντού στην Ελλάδα... Αλλιώς μόνο η Αθήνα και η Θεσσ/νίκη θα είχαν... Ο ΟΤΕ το αυτό... Τότε που τα τηλέφωνα ήταν ακριβά και πήγαιναν με σύρμα, μόνο μια κρατική μονοπωλιακή εταιρία θα μπορούσε να πάει τη φωνούλα μας παντού...

Σήμερα πολλά έχουν αλλάξει, αλλά όχι τόσο θεαματικά...

Τα νησιά μας έχουν πρόβλημα και εκεί το ρεύμα είναι ακριβό. Οι μεταφορές το ίδιο...

Οι τελευταίοι δύο υπουργοί Εμπ. Ναυτιλίας άφησαν ξεσάλωτους τους εφοπλιστές και είδαμε τα χαΐρια τους... Με τα Δημητρούλα και τα συναφή...

Ταξιδεύω συχνά και όποτε θέλω να πάω εκτάκτως στην Ελλάδα (μέσα στα πλαίσια του εύλογου προγραμματισμού της μιας εβδομάδας), μόνο η κακομοίρα η ΟΑ με έχει πάει και με έχει φέρει με κάτω από 400€.
Οι διαφημίσεις της Aegean και της eazyjet είναι ανέκδοτο, γιατί δύο φορές που πήγα εκτάκτως απο Αθήνα Λονδίνο μετ επιστροφής, η πρώτη ΔΕΝ πήγαινε, ενώ η δεύτερη ήταν πανάκριβη... Αυτές εξυπηρετούν μόνο όταν έχει κίνηση το δρομολόγιο πάνε κι έρχονται τα καμάρια μας που σπουδάζουν εκεί... Μόνο η κακομοίρα η Ολυμπιακή με πήγε και με έφερε με 250€... και με την εύλογη αίσθηση ασφάλειας που έχεις εκεί... Κι όμως πολλοί στην Ελλάδα θέλουν να την κλείσουν... Το παρασκήνιο, είναι γνωστό κι έξω απο τις προθέσεις του συγκεκριμένου ποστ...
Λέω απλά μην ενθουσιαζόμαστε με τους ελεύθερους ανταγωνισμούς, γιατί αν γίνονται αυτοί ανεξέλεγκτα, τότε τους κάνει η μαφία...

Ανώνυμος είπε...

Ε οχι & υποστηριξη σε ΟΑ...

Ο μαζοχισμος & το ψεμμα εχουν τα ορια τους...

Dersu είπε...

Ισως αν το Ελληνικό σύστημα παρουσιαστεί στους Ευρωπαίους απλώς ως “Cap and Trade System for Transportation of Fossil Fuels”, μπορεί όχι μόνο να το δεχτούν αλλά να το εφαρμόσουν και πανευρωπαικά και τελικά να ευγνωμονούν την Ελλαδα για την καινοτομία! Εχουν πέραση αυτά στις Βρυξέλλες....:-)

Dersu είπε...

...αλήθεια και οι άδειες των βοθρατζήδων; Και αυτές έχουν ιδιαίτερο χωριστό Cap; Και πως λέγεται άραγε η επιτροπή κρατικών εμπειρογνομόνων που ορίζει τον αριθμό τους;

Dersu είπε...

nikiplos,
Η μαφία, ακριβώς, ανθεί μόνο εκεί που υπάρχει ισχυρός περιοριστικός/ρυθμιστικός παρεμβατισμός. Βλέπε, ποτοαπαγόρευση, τζόγος, mandates (ελληνιστι?) γιά φωτοβολταικά, οικοδομικές επιχειρήσεις, κλπ.

nikiplos είπε...

harrylogue, Εγώ από εδώ από το Παρίσι, έχω πολλά options να φθάσω οπουδήποτε στην Ευρώπη... και με τραίνο ακόμη... και όλα πήγαινε έλα ξεκινάν από 100 έως 150 το πολύ ευρώ... (αποδεκτές αεροπορικές εταιρίες...)
Με την Αθήνα φαλτσάρει το πράγμα... Δεν υπάρχει τίποτε... Εκεί και εμένα είναι το πρόβλημά μου... Γιατί μόνο η Ολυμπιακή ρε παιδιά? Μα ποιός νοιάζεται για την Αθηνούλα και την Ελλαδίτσα? Ε? μόνο εμείς... και η Ολυμπιακή... αυτή η γριά η άσχημη.... Ας δω πρώτα εταιρίες με εναλλακτικές λύσεις και τότε να πω οκ διαλύστε την...

Dersu, παρεμβατισμός η Πολεοδομία? Εγώ θα την έλεγα τον πιο επίσημα διεφθαρμένο φορέα... Δημιουργεί γραφειοκρατία μόνο για τη γραφειοκρατία και για να τ' αρπάζουν...Ο παρεμβατισμός μπορεί να γίνει θεσμικά και ίσως καλύτερα κι από ανεξάρτητους φορείς και αρχές... και όχι κατ' ανάγκη κρατικές...

Στην πολεοδομία επι παραδείγματι, αν υπήρχε φορέας ανεξάρτητος να τους ελέγξει, δεν θα έκαναν τα μύρια αίσχη... τώρα τα κάνουν γιατί δεν φοβούνται τίποτε...

Ο έλεγχος και ο παρεμβατισμός θα γίνονται για να απαγορεύουν τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ...

Για όσους θαυμάζουν τις ΗΠΑ, να τους θυμίσω ότι εκεί ελέγχεται ακόμη και ο πρόεδρος...

Dersu είπε...

nikiplos, I’ve lost you…

Ανώνυμος είπε...

Οσοι ζουν στον πολιτισμο πρεπει να κατανοησουν οτι η Γκρης ειναι ετσι απο τη φυση της.
Λογω ποιοτητας κατοικων της...

Αλλιως θα ηταν Φραγκια,Ολλανδια κ.ο.κ.

Να μη κυνηγουν φανταστικες καταστασεις.

Dersu είπε...

Πολλοί Ελληνες πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ είναι άλλος κόσμος και άρα καμμία ωφέλιμη σύγκριση δεν μπορει να γίνει μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.

Να όμως που και στις ΗΠΑ ο παρεμβατισμός έχει τα ίδια αποτελέσματα όπως και στην Ελλάδα. Οταν και στις ΗΠΑ ακολουοθούνται κολλεκτιβιστικές πολιτικές, τότε και οι ΗΠΑ γίνονται Ελλάδα. Ο συσχετισμός ισχύει παγκοσμίως.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως,παντου υπαρχουν τεχνητα δημιουργημενα παρασιτικα επαγγελματα,οπως του λαομισητου ταξιτζη,του συμ/γραφου κλπ...

Δεν ειμαι σιγουριος αν η απολυτη ελευθερια ειναι πανακεια. Ισως οδηγησει σε καννιβαλισμο.

Παντως,πρεπει να δοκιμαστει...

Dersu είπε...

harry,
Η απόλυτη ελευθερία απέχει έτη φωτός από μία απλή κατάργηση του καθεστώτος περιορισμένου αριθμού αδειών.

Ανώνυμος είπε...

Το μονο καθεστως που δεν εχει εφαρμοστει ποτέ ειναι ο απολυτος καπιταλισμος.
Ενω τον απολυτο σοσιαλισμο ( κομμουνισμο ) & τις ελαφροτερες παραλλαγες του τις εχουν ολοι φαει στη μαπα...

Η ανθρωποτητα χρειαζεται 10 χρονια " σκληρου,απανθρωπου & αναλγητου " καπιταλισμου & μετα να κανουμε απολογισμο,κερδη & ζημιες...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Αντι να ασχοληθώ με τον ανάλγητο καπιταλισμό του harrylogue που δεν είδαμε και τον κομουνισμό που είδαμε (αναρωτιέμαι σε πιο σύγγραμμα ή σύραμμα - ποιο πιθανό - διάβασε αυτά τα απίθανα... διοτι δικτατορία του προλεταριάτου και κρατισμό είχαμε αλλά κομουνισμό δεν είχαμε ούτε καν σοσιαλισμό παρά σοσιαλίζουσες εκτροπές της αστικής δημοκρατίας και φασιστικές παραλλαγές με σοσιαλιστικές πινελιές...) θα ασχοληθώ με το θέμα των ημερών... τα καύσιμα...

Πολλοί ξέρουν ότι υπάρχει και τελειοποιείται η τεχνολογία του υδρογόνου ως καύσιμο...

Ήδη τα λεωφορεία του Reykjavik καίνε υδρογόνο… όπως και μερικά στην Ολλανδία στον Καναδά και αλλού

Όμως η χρήση Υδρογόνου συνεπάγεται πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα διοτι το υδρογόνο πρέπει να παραχθεί, να μεταφερθεί, να αποθηκευτεί και να περάσει με ασφάλεια στις κυψέλες των αυτοκινήτων σε περιοχές και με συνθήκες που η περιορισμένη χρήση της εγκεφαλικής ουσίας μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά ατυχήματα...

Η λύση βασικά είναι η παραγωγή υδρογόνου κατά την λειτουργία του κινητήρα (Οn Demand).

H τεχνολογία αυτή υπάρχει αν και έχει ακόμα ατέλειες... Όμως έχουν υπάρξει πρωτότυπα που λειτούργησαν μόνο με νερό...

Όμως πολύ ποιο εφικτή και ιδιαίτερα απλή φαίνεται να είναι μια υποδεέστερη έκδοση της τεχνολογίας για την παραγωγή ενός σύνθετου αερίου Syngas (Υδρογόνου και μονοξειδίου του άνθρακα) που διοχετεύεται μετα την παραγωγή του στο θάλαμο καύσης της βενζίνης ή του πετρελαίου αυξάνοντας την ισχύ του κινητήρα διότι η καύση βελτιώνεται τόσο ώστε οι ρύποι σχεδόν να μηδενίζονται...

Οι διατιθέμενη τεχνολογία έχει πολλές εκδόσεις με την καλλίτερη να στηρίζεται στην χρήση ενός πρόσθετου αναφλεκτήρα (μπουζί) συνεχούς σπινθηρισμού που παράγει σε υψηλή θερμοκρασία το Syngas. (Πρόκειται για διαδικασία πλασματοποίησης χρησιμοποιούμενης και για την «εξαφάνιση» στην κυριολεξία των αστικών απορριμμάτων)

Λεω να δούμε και αυτά τα θέματα, με την ανοχή αλλά και την συμμετοχή του κυρίου Μάνου που θα κάνει καλά να τα βγάλει στον αέρα, αντι να λέμε trivialities και banalities εδώ μιμούμενοι τα σκυλιά που γυρνάνε γύρω-γύρω προσπαθώντας να πιάσουν την ουρά τους...

Δείτε αυτό το διαφημιστικό σαν ευχάριστη εισαγωγή...

http://www.reviews-reports.com/waterhybridcars.html

...και μην ακούσω οτι είναι απάτες διοτι θα αναγνωρίσω αμέσως το πραγματικό πρόσωπο του απατεώνα... προφανώς εκείνου που θα βιασθεί να κλείσει την συζήτηση πετώντας αυτού του τύπου την εξυπνάδα...

Βέβαια σας διαβεβαιώ ότι θα έχω «ράμματα για την γούνα του» απο το MIT... αλλά θα τον αφήσω να εκτεθεί πρώτα...

Dersu είπε...

Μα τι λέτε τώρα! Κυβερνητικές επιτροπές εμπειρογνομόνων, πολιτικοί, το 80% των Ευρωπαίων και το 99.8% των Ελλήνων έχουν προδικάσει το τέλος του ΙΧ (το έχουν προδικάσει εδώ και δεκαετίες αλλά τώρα αυτή τη φορά, σοβαρά, είναι αλήθεια). Και έχουν μάλιστα ποντάρει την μακροχρόνια εθνική πολιτική (πχ πολιτική χρήσης γης) γύρω απο αυτήν την αναπόφευκτη μίζερη κατάληξη. Δεκαετίες τώρα ακούμε και ξέρουμε οτι τελείωσαν οι καλοί καιροί. Απο δω και πέρα ολο και χειρότερα θα είμαστε, λοιμοί, έλλειψη καυσίμων, αλλαγή κλίματος, ασθένειες και στιμωξίδι στα λιγοστά ΜΜΜ που θα κινούνται πια με τις πενιχρές ενεργειακές επιλογές που μας απομένουν.

Τολμάει κανείς να ποντάρει τώρα οτι η ανθρώπινη εφευρετικότητα θα βρεί λύση στα προβλήματα αυτά; Εχει γίνει ποτε αυτό; Οι ειδήμονες παντα παιτυχαίνουν διάνα όταν είναι να προβλέψουν το μέλλον, και μας έχουν πει οτι το μέλλον ειναι σκοτεινό. Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουνμε είναι οτι θα επιζήσουμε και αυτό μόνο αν υποταχθούμε όλοι στον κοινό σκοπό της επιβίωσης μας ως ανθρώπινη φυλή.
Τι ανέυθυνη αισιοδοξία είναι αυτή Κυριε Μπαζιωτόπουλε;

Πηγαίνετε καλλίτερα να αγοράσετε κονσέρβες, πολλές κονσέρβες, απο τα Σούπερ Μάρκετ όσο υπάρχουν. Αφήστε τα όνειρα.

Dersu είπε...

...ούτε την σύνταξή μας δεν θα προλάβουμε να πάρουμε.

nikiplos είπε...

Αγαπητέ Dersu, δεν νομίζω ότι το μέλλον του κόσμου είναι τόσο ζοφερό...

Δυστυχώς ο Κος Μπαζιωτόπουλος λέει κάτι που θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα στην Ελλάδα, από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο Δημοκρατίας μέχρι τους υπουργίσκους τους...

Είμαστε τόσο εξαρτημένοι από το πετρέλαιο σαν χώρα, που θα πεινάσουμε πρώτοι και με διαφορά, ακόμη και από Βαλκάνιους (Ρουμανία) και για το Λεκανοπέδιο κάποιοι θα κλάψουν... Και θα κλάψουν γιατί πλήρωσαν ένα σκασμό λεφτά για σπίτι στο ήσυχο ντράφι ή σε άλλο καταπατημένο από τους εργολάβους μέρος και δεν θα μπορούν να πάνε στη δουλειά τους...

Το πετρέλαιο τελειώνει... Θα ακριβαίνει και (ακόμη χειρότερο) μαζί του και οι μεταφορές που βασίζονται σε αυτό...

Οι υπουργοί και οι "ιθύνοντες νόες" αντί να παραδώσουν ένα άριστο ηλεκτρικό σιδηροδρομικό δίκτυο ώστε τις δύσκολες ώρες τα προϊόντα να μεταφέρονται φθηνά και έγκαιρα και να καίμε λιγνίτη, ή βιομάζες η επεξεργασμένα σκουπίδια για να το κινήσουμε, παραδίδουν μαθήματα οικολογίας επιτρέποντας και ενισχύοντας και άλλο την εξάρτηση από το πετρέλαιο....

Η Γαλλία χρησιμοποιεί 100% των διυλιστήριών της και αυτό για τους Γάλλους σήμαινε παλαιότερα ότι θα έχτιζαν και άλλα διυλιστήρια για να αυξήσουν κατά 30% τις εφεδρείες. Γιατί δεν επενδύουν όμως σε νέα δημιουργία διυλιστηρίων? Σίγουρα κουτόφραγκοι δεν είναι...

Ο Δε Σουφλιάς, (να σημειώσω ότι ο βλάχος είναι απείρως σοβαρότερος του Λαλιώτη...), ούτε τη Λυμματολάσπη δεν έχει καταφέρει να κάνει ζάφτι... Αναλώνεται σε φληναφήματα περί πυρηνικής ενέργειας λες και είναι φθηνή, ή έχουμε πλεόνασμα σε υλικά και τεχνογνωσία σαν χώρα...

Η Ελλάδα σήμερα θα έπρεπε να ανασκουμπωθεί σοβαρά και να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα της επιστήμης... Δεν εννοώ να φτιάξουμε επιστήμονες το τραίνο αυτό το έχουμε πληρώσει ακριβά... Να πάρουμε έτοιμη τεχνογνωσία, μέσα από συνεργασίες διεπιστημονικές... Να υποχρεώσουμε τους κιφήνες των Ελλ Πανεπιστημίων να τις κάνουν και να ελέγχονται αν επιφέρουν αποτελέσματα... αλλιώς να πάνε σπίτια τους...

Επί παραδείγματι πέρα από τα φ/β και τις Α/Γ για την παραγωγή ηλ. ρεύματος με ήπια μέσα, οι Ισπανοί τελειώνουν έναν δεύτερο Γυάλινο πύργο 100 μέτρων ύψους όπου θα παράγουν ρεύμα με αεριοστρόβιλο από τη διαφορά θερμοκρασίας του Αέρα... Έχτισαν τον πρώτο 10 μέτρα τον δούλεψαν τον τελειοποίησαν 10 χρόνια και τώρα έχτισαν και αυτόν που θα τους αποδώσει... πληροφορίες εδώ:
http://www.global-greenhouse-warming.com/solar-tower.html
Εμείς εδώ στα Πανεπιστήμια κάνουμε καταλήψεις για να ΜΗΝ γίνονται αυτές οι Συνεργασίες ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΠΟΛΩΝΙΑ λένε τα φερέφωνα των καθηγητών...

Δεν ξέρω για κονσέρβες λοιπόν (επειδή υπάρχει υπερπαραγωγή) αλλά καλό είναι να πάρουμε σόλες γιατί θα λιώσουμε πολλές στο περπάτημα και πετσέτες γιατί τα καλοκαίρια από δω και πέρα θα ιδρώνουμε καθώς η δημοκρατική ΔΕΗ θα αναγκαστεί σε ημερήσια βάση να επιβάλει διακοπές ρεύματος...

George Bourchas είπε...

@ Στέφανο Μάνο
Θα μπορούσατε παρακαλώ να μου εξηγήσετε την μη δημοσιεύση σχόλίου μου στο αμέσως προηγούμενο post του blog σας που έχει παραμείνει στα 216 σχόλια;

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@nikiplos

Μπράβο nikiplos..

Η Ελλάδα σήμερα πρέπει πραγματικά να ανασκουμπωθεί σοβαρά και να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα της επιστήμης...

Οι τεχνολογίες είναι πολλές..

Οι ιδέες περισσότερες...

Αλλα ας ξεκινήσω απο τον κύριο Μάνο.

Θεωρώ οτι αυτή η πλατφόρμα (http://stmanos.blogspot.com) ανοίχτηκε για να βάλουμε κάτω μερικές πρακτικές και οχι θεωρητικές ιδέες ξεφεύγοντας απο την γενικόλογη και ανεύθυνη πολιτική (πολιτικαντισμό) της αριστεράς, της δεξιάς και της κάθε ελαφρότητας του είναι, και να εξετάσουμε το πως αυτές οι ιδέες και οι τεχνολογίες θα ωφελήσουν τη χώρα μας...

Ο δε Μάνος να μεταφέρει αυτές τις ιδέες και προτάσεις μαζί μας αλλά και χωριστά στη δημοσιότητα... ώστε να ξεφύγουμε απο την θολούρα της σημερινής στασιμότητας...

Πριν παμε στην τεχνολογία που αναφέρει ο Νικιπλος, έχουμε πολλά στάδια πρακτικότερων και αποτελεσματικότερων ιδεών που έχω εν μέρει αναφέρει σε πολλά προηγούμενα σημειώματά μου...

Ας γίνουμε πρακτικοί και οχι αιθεροβάμονες και απεραντολόγοι...

Δεν λεω... Καλή και η αμπελοφιλοσοφία αλλά για το κρασάκι μας με το MILNE (που λεει και η διαφήμιση) τις βραδινές ώρες...

Θα έλεγα μάλιστα, για τους Αθηναίους, να δώσουμε και μια φυσική υπόσταση στην παρέα και να συναντιόμαστε σε ένα στέκι, όσοι μπορούν... γιατί έτσι μόνο θα δέσουμε (οχι ως γλυκό... αλλα ως Παρέα Ιδεών και Προτάσεων...) Να είστε βέβαιοι οτι σε καλό θα μας βγει και οχι σε κακό...

Κύριε Μάνο, αν θέλετε να σας στείλω ένα κατάλογο με συγκεκριμένα αντικείμενα τεχνολογικών εφαρμογών για το περιβάλλον, την ενέργεια και τις συγκοινωνίες, είμαι στην διάθεσή σας...

Να ξεκινήσουμε όμως... μεθοδικά και οχι χαοτικά...

Αν πάλι σας αρέσει το χαοτικό να είστε καλά αλλά απο το χάος σας διαβεβαιώ ότι θα αργήσει πολύ να έλθει το συγκεκριμένο και το εποικοδομητικό αν και το σύμπαν είναι ομολογουμένως χαοτικό...

Αν θέλετε, εμείς οι άνθρωποι, βάζουμε τάξη, στο συμπαντικό χάος που μας αναλογεί, για λόγους πρακτικούς... Δεν μπορούμε να περιμένουμε για να δούμε πως θα τα σιάξει η χαοτική αλλά σοφή φύση...

Μερικοί απο εμάς, αυτό το «εν τάξη Χάος» το ονομάζουν ΘΕΟ... αλλα το όνομα δεν κάνει την διαφορά...

Κύριε Μάνο, η απάντησή σας θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα σε οτι είναι να ακολουθήσει...

Την περιμένω... οχι ως ξερή απάντηση... αλλά ως ουσιαστικό βήμα για το επόμενο στάδιο...

Θα παρακαλέσω επίσης να διαβιβάσετε στην πάλε ποτέ εξαίρετη συνεργάτιδά σας Μιράντα Ξαφά, να μας κάνει την τιμή να επισκέπτεται το blog σας που και που.

Η γυναίκα αυτή έχει μια εξωπραγματική ικανότητα να αναλύει και να εκλαϊκεύει και τα ποιο σύνθετα οικονομικοτεχνικά θέματα και αναρωτιέμαι γιατί δεν επεδίωξε να μπει στην Πολιτική... Θα ήταν «Θεά μπροστά στους αλογο... σκούφηδες ή ξεσκούφηδες της άνυδρης σημερινής πολιτικής πραγματικότητας...

@Dersu

Dum spiro spero (Όσο αναπνέω ελπίζω) αλλα μαζί με το «Συν Αθηνά και χείρα κίνει...»

@ Ολους

Να προσέχετε τις κονσέρβες μήπως έχουν φτιαχτεί με μηχανόλαδο... Ουκρανίας... Σας διαβεβαιώ οτι δεν θα γίνεται Turbo αν τις φάτε... Προτιμήστε τις γνήσιες Ουκρανέζες... Αυτές σας διαβεβαιώ οτι θα σας κάνουν Turbo…

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@nikiplos

H τεχνική του Solar Tower αποδεικνύει το πόσο αιχμάλωτοι είμαστε τόσα χρόνια στους εμπόρους των πετρελαίων (δεσμώτες μας...)

Θα ξέρεις ασφαλώς οτι η σχέση δεσμώτη - φυλακισμένου αναπτύσσεται συχνά σε επίπεδα που μόνο η ψυχολογία και η ψυχιατρική μπορούν να εξηγήσουν...

Το πρακτικό πρόβλημα του Solar Tower είναι η κατασκευή του πύργου των 1000 μέτρων ύψους που έως τώρα είναι στα όρια της σημερινής τεχνολογίας των ουρανοξυστών... Για την ακρίβεια το σημερινό όριο είναι γύρω στα 900 μέτρα...

Μια άλλη τεχνολογία με κάποιες ομοιότητες με του Solar Tower, αφού και αυτή Solar Tower χρησιμοποιεί, είναι εκείνη των κατόπτρων του Αρχιμήδη...

Η εστίαση όλων επικεντρώνεται σε ένα σημείο του Πύργου όπου αναπτύσσεται θερμοκρασία 1.200 Co απο την οποία παράγεται υδρογόνο με ηλεκτρόλυση ενώ η συνέχεια είναι προφανής... Έγινε μάλιστα προ μηνός σχετική ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με τον Ελληνα εφευρέτη της τεχνολογίας παρόντα. Η εφαρμογή της τεχνικής γίνεται στην Ισπανία διότι μόνο εκεί βρέθηκαν τα κεφάλαια για την αρχική επένδυση...

Μία άλλη εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνική είναι της υπερσυγκέντρωσης της ηλιακής ενέργειες σε 625 φορές μικρότερη επιφάνεια φωτοβολταϊκών κυψελών για οικονομία ενω η συλλεγόμενη ενέργεια παραμένει η ίδια... Η θερμότητα που περισσεύει απομακρύνεται με ψήκτρες ενώ το συνολικό εμβαδόν των συστημάτων είναι 16 φορές μικρότερο παράγοντας ενέργεια με κόστος $0.05 / kWh..

H τεχνολογία αυτή κάνει εφικτή την πρόταση του Μάνου για Φωτοβολταϊκά στις στέγες... λόγω χαμηλότερου κόστους και υψηλότερης αποτελεσματικότητας.

Επιπλέον, η τεχνολογία αυτή είναι απόλυτα εφικτή σήμερα... ισως ποιο εφικτή απο τα κλασσικά Φωτοβολταϊκά... ενώ παράγει ενέργεια με κόστος που αγγίζει αυτό της λιγνιτοπαραγωγής...

Που είσαστε λαϊκιστές της Greenpeace και της WWF να ανοίξετε τα στραβά σας και να δείτε την πραγματικότητα χωρίς τα φίλτρα των συμφερόντων που πρεσβεύεται;

Τα Sliver Solar Cells αποτελούν μια άλλη προσπάθεια να κατέβει το κόστος των φωτοβολταϊκών κυψελών...

Ανώνυμος είπε...

Ειμαστε & εμεις Βαλκανιοι...

Ο Σουφλιας ειναι Σαρακατσανος,νομας βλαχος,τσαντιροβλαχος.

Τα σχολια που αφορουν ξενες τεχνολογιες ειναι εκτός τοπου,μιας & στη Ψ/κωσταινα " δεν γινονται τετοια πραματα ".

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@harrylogue

Θέλω να πιστεύω οτι είσαι αγνός Έλληνας και όχι μισθωτό τσουτσέκι κάποιας υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ.

Εάν συμβαίνει το πρώτο διαβάζω τις απόψεις σου με την ανοχή προς πατριώτη που ζει εκτός Ελλάδας και τα λέει κάπως διαφορετικά... αφού έχει άλλες παραστάσεις...

Εάν συμβαίνει το δεύτερο η απάντηση μου είναι να πάρεις πίσω τις εξυπνάδες περί ψωροκώσταινας και να φροντίσεις να απομακρυνθείς απο τα φίδια που σε ζώνουν το γρηγορότερο...

Ως καλοπροαίρετος θεωρώ ότι είσαι αγνός Πατριώτης...

Θα με στενοχωρούσε πολύ το δεύτερο...

Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά ικανή χώρα στην οποία μπερδεύονται πολλά ξένα τσουτσέκια που θα πρέπει κάποια στιγμή να πάρουν το μάθημά τους...

Ανώνυμος είπε...

Ωχ,αρβανιτικη παρανοια...

Τα ντοκτορά δεν αλλαζουν το ντιενεη...

Για να γινεις συμβατικος πρακτωρ CIA πρεπει να εχεις αμερ. υπηκοοτητα,οπως ο Ντερσου...

Αρχαίος είπε...

Παναγιώτη τώρα σώθηκες... τον έβρισες που τον είπες αγνό Έλληνα!!!.
Αν έχεις αντοχή διάβασε το doncat.blogspot.com για πολύ περισσότερες ενδιαφέρουσες απόψεις του συγκεκριμμένου ατόμου.
Δεν μου άρεσαν όμως οι απόψεις σου για .. το κάτι που θα γίνει στη μέση ανατολή και θα πεινάσουμε ... πολύ θεωρία συνωμοσίας διαβλέπω.

Να γυρίσω όμως στο περιεχόμενο του post. Σύμφωνα με τις ειδήσεις στο in.gr συνεχίζεται η απεργία των φορτηγατζίδων. Στη "Γενική" συνέλευση πήγαν 72 άτομα και τα 43 ψήφισαν υπέρ της συνέχισης. Δηλαδή 43 άτομα!!! αποφασίζουν να κρατήσουν όμηρο χιλιάδες πολίτες και την οικονομία της χώρας.

Ανώνυμος είπε...

Ο ...ανδρας στο αβαταρι,δειχνει τη σοβαροτητα του αβαταρισμενου...

Οπως & το ουφο ο πολυτονιστης,με αβαταρι τη μουρη του...

Απ' ολα εχει ο μπαχτσες...

gnik είπε...

Το είπα από τις αρχές του post ότι το θέμα κακώς εστιάζεται στα βυτιοφόρα.
Άλλοι ξεκίνησαν την απεργία.
Τα βυτιοφόρα χρησιμοποιήθηκαν για να εκβιάσουν τους πολίτες με την έλλειψη καυσίμων γιατί την έλλειψη εμπορευμάτων και συναφών λίγοι την καταλαβαίνουν.
Είμαι περίεργος τώρα να δω τι θα κάνουν τώρα τα βυτία.

Dersu είπε...

Nikiplos… «...»

…με τόσες απειλές, στον ορίζοντα είστε σίγουροι οτι είναι καλή ιδέα να καταργηθεί τελικά η προσευχή στα σχολεία;

Dersu είπε...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος: «Έγινε μάλιστα προ μηνός σχετική ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με τον Ελληνα εφευρέτη της τεχνολογίας παρόντα.»

Αν ο εφευρέτης ειναι Ελληνας να είστε σίγουρος οτι θα την σαμποτάρουν οι Αμερικάνοι την τεχνολογία. Μετά θα συνεχίσουν την τεχνολογία κρυφά μόνοι τους εκεί που κρατάνε κρυμμένους και τους εξωγήινους.

Η πρώτη φάση του σχεδίου περιλαμβάνει αλεπάληλα κτυπήματα στην φήμη του από τον πράκτορα harrylogue.

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@Αρχαίος,

Δε θέλω να χρησιμοποιήσω το παρελθόν κανενός για να κρίνω το μέλλον...

Απλά όταν ακούω κάποια περίεργα για τις αδυναμίες των Ελλήνων τα παίρνω κάπως γρήγορα και καλό είναι να μη συμβαίνει διοτι δεν βοηθά κανέναν...

Όσον αφορά την Μέση Ανατολή... τα πράγματα είναι πολύ μα πάρα πολύ άσχημα...

Προχθές συνέβη το απίθανο ο Τζούμπλατ του Λιβάνου να ζητήσει απο την Hezbollah να τα βρουν αφού παραδέχτηκε την ήττα του... Αυτό είναι πρωτάκουστο...

Οι συγκρούσεις αυτές είναι επικίνδυνες διότι θα χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία μίας γενικότερης σύρραξης...

Δυστυχώς η ομάδα Bush είναι εξαιρετικά επικίνδυνη στο τέλος ακριβώς της θητείας της διοτι θα παραδώσει την καταστροφή στον επόμενο... π.χ. ενα σκεπτικό είναι να παραδώσει την καταστροφή στους Δημοκρατικούς αν κερδίσει ο Obama... ώστε να είναι καταδικασμένος σε όλη την περίοδο της προεδρίας του.

Επιπλέον, επιθυμούν να στερήσουν απο την Κίνα τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας με το IRAN βάσει των συμφωνιών που ξεπερνούν τα $70 δις

Το κακό είναι ότι όλη η υποδομή στα Εμιράτα και στην Σαουδική Αραβία θα καταστραφεί...

Να γιατί ο Βγενόπουλος παίζει έξυπνα μπάλα... ικανοποιώντας αγωνίες των εκεί αρχηγών...

Το ποιό τελευταίο είναι ότι οι Αμερικανοί θα επιτεθούν «δοκιμαστικά...» στα στρατόπεδα εκπαίδευσης των ανταρτών που δρουν μέσα στο ΙΡΑΚ αλλά εκπαιδεύονται στο ΙΡΑΝ.

Το μόνο που έχω να πω είναι οτι η ομάδα Dick Cheney είναι ότι χειρότερο συνέβη στον πλανήτη γή μετα τον ΒΠΠ

Οι στρατιωτικοί αρνήθηκαν να παίξουν το παιχνίδι της ομάδας Cheney και γιαυτό τοποθετήθηκε ο αρχιστράτηγος David Petraeus στην ηγεσία της U.S. Central Command (USCENTCOM) ώστε να υπακούσει στις διαταγές του Cheney's σε περίπτωση σύρραξης.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό οτι ο πόλεμος δεν γίνεται ακριβώς για τα πετρέλαια των ΗΠΑ αλλά για τα μη πετρέλαια των μη ΗΠΑ δηλαδή, οι αμερικανοί αφ’ενός επιθυμούν να πωλούν τεράστιες ποσότητες όπλων ως καταναναλωτικά αγαθά... και υπηρεσιών (βλέπε ΙΡΑQ) και απο την άλλη να ζορίζουν του συμμάχους τους όπως τους Ευρωπαίους αλλα και τους δυνητικούς αντιπάλους τους όπως η ΚΙΝΑ...

Προσοχή, καμία θεωρία συνομωσίας δεν υπάρχει εδώ... Πρόκειται για μια παρτίδα «σκάκι» απο αδίστακτους παίκτες που δεν έχουν όρια...

Να προσθέσω επίσης οτι η καραμέλα περί θεωριών συνομωσίας διαχέεται απο τις μυστικές υπηρεσίες κυρίως των ΗΠΑ για να εξουδετερώνει γελοιοποιώντας κάθε λογικό αντίλογο... Προσοχή σε αυτή την καραμέλα... είναι γεμάτη δηλητήριο...

Αλλα ας γυρίσουμε στα δικά μας... και ποιο συγκεκριμένα στα θέματα ενέργειας που μας καίνε τα μέγιστα προς το παρόν...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@Dersu

Καλή η πλάκα σου... Χα, χα, χα.

Να γελάμε που και που διότι πήξαμε απο προβληματισμό...

Είμαι βέβαιος οτι ο harrylogue θα έχει κλείσει θέση στα στρατοσφαιρικά αεροπλάνα να φύγει κατά Άρη μεριά αν τα δει τα σκούρα...

Εμείς εδώ τι θα κάνουμε...;

14 Μάϊος 2008 8:06 μμ

Ανώνυμος είπε...

Η αναλυση Μπαζ(ι)ο για την Μ. Ανατολη ειναι ενδεικτικη του IQ Αλβανου...

Η ρατσα μας δεν ειναι και...τα πρωτα μυαλα...

Nikolaos Georgitsopoulos είπε...

Κοίταξε φίλε μου μην αντιμετωπίζεις το θέμα όπως το αντιμετώπίζουν αυτοι οι κλέφτερσ οι δημοσιογράφοι γιατί όταν κάναν αυτοί απεργία όλοι οι τηλεθεατές έιχαν ψοφήσει στην επανάληψη 'ετσι! τώρα όμως που μέιναμε από βενζίνη μας έλειψε το αυτοκίνητο ε? ε ΛΟΙΠΌΝ αυτό δεν θα γινόταν αν δεν είχαμε καταλάβει απο πιο πριν ότι αυτά έχει το πετρέλαιο! Και ρε παιδια υπάρχουν και τα μέσα μαζικής μετααφοράς όχι μόνο το ΙΧ κάλα που έκαναν απεργία αυτόι και κατάλαβε ο ελλήνας ότι υπάρχει λεωφορείο τραμ μετρό και χί μόνο το αυτοκίνητο εγώ μάλιστα επίμένω να συνεχιστεί η απεργία άλλωστε οι δρόμοι είναιι υπέροχοι χωρις ΙΧ! Ε?

Dersu είπε...

Εφόσον μιλάμε για οχήματα και άδειες, θα ήθελα να ρωτήσω τους εδώ bloggers κάτι παρεμφερές με το κύριο θέμα του πόστ. Κάτι το οποίο επίσης δεν καταλαβαίνω...

Κάποιος Ελληνας κάποτε προσπάθησε να μου εξηγήσει ότι το σιγκεκριμένο όχημα το οποίο μπορεί κάποιος να αγοράσει και να οδηγήσει στην Ελλάδα σε μερικές περιπτώσεις εξαρτάται απο το επάγγελμά του?! Και οτι κατά κάποιον τρόπο, εαν μετακόμιζα στην Ελλάδα δεν θα μπορούσα να αγοράσω πχ. ενα ημιφορτηγό (pickup truck).

Εδώ στην Καλιφόρνια ένα απο τα δύο αυτοκίνητα της οικογενείας μας είναι pickup, και απ οτι βλέπω οι μισοί περιίου απο τους γείτονες μου έχουν κάνει την ίδια επιλογή. Γιατι? Διότι πάντα υπάρχει κάποια σαβούρα να πάω στη χωματερή, κάποιο χώμα να αγοράσω για την αυλή, πλακάκια, επισκευές στο σπίτι, φυτά να μεταφέρω, οικιακές συσκευές και έπιπλα, να πάω για κατασκήνωση και να κοιμηθώ στην καρότσα, πρόσβαση σε ανόμαλο δρόμο, να βοηθήσω την πεθερά του φίλου μου να μετακομίσει, κλπ. Αλλά και σε τελική ανάλυση το τι αυτοκίνητο αγοράζω εξαρτάται μόνο απο εμένα (απο ποιόν άλλο?).

Κάποιος λοιπόν απο την Ελλάδα προσπαθούσε να μου εξηγήσει ότι αν ερχόμουνα στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσα να αγοράσω ημιφορτηγό διότι κατά τα φαινόμενα αυτά τα οχήματα είναι μόνο για ωρισμένα επαγγέλματα (για να είμαι ειλικρινής δεν έδωσα και πολύ σημασία στις λεπτομέρειες αλλά το μόνο που συγκράτησα ήταν ότι εγώ προσωπικά δεν θα μπορούσα να αγοράσω ημιφορτηγό).

Υποθέτω λοιπόν οτι εφόσον η Ελλάδα είναι δημοκρατία οι νόμοι του κράτους θα πρέπει λίγο πολύ να αντιπροσωπεύουν τις συλλογικές επιθυμίες του Ελληνικού κοινού, η τουλάχιστον της πλειοψηφίας του κοινού, αλλοιώς, υποθέτω, δεν θα εκλέγατε τους πολιτικούς που σας κυβερνάνε και σας κυβέρνησαν κατά καιρούς.

Και εφόσον εσείς οι εδώ bloggers πιθανόν είσαστε ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό υποσύνολο του Ελληνικού κοινο θέλω να σας ρωτήσω το αυτονόητο: Γιατί φαίνεται να θέλετε να έχετε κάποιο λέγειν στο τι όχημα θα έπαιρνα εγώ ως άτομο?

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

To ανέκδοτο που επισυνάπτω αφορά την κάθε Ελληνική επιχείρηση και είναι διδακτικό...

Ένας άντρας μέσα σε ένα αερόστατο συνειδητοποιεί ότι έχει χαθεί. Μειώνει ύψος και βλέπει έναν άλλο άντρα από κάτω. Κατεβαίνει κι άλλο και φωνάζει:

 "Συγγνώμη, μπορείτε να με βοηθήσετε; Υποσχέθηκα σε ένα φίλο ότι θα τον συναντούσα εδώ και μια ώρα, αλλά δεν ξέρω πού είμαι".

Ο άντρας από κάτω του απαντάει:

 "Είσαι σε ένα αερόστατο ζεστού αέρα σε ύψος περίπου δεκαπέντε μέτρων.

Βρίσκεσαι στις 38 μοίρες ανατολικά γεωγραφικό μήκος και στις 23 μοίρες βόρεια γεωγραφικό πλάτος".

 "Μήπως είσαι κομπιουτεράς;" ρωτάει ο αιωρούμενος.
 "Ναι, είμαι", λέει εκείνος στο έδαφος. "Πώς το κατάλαβες;"
 "Κοίτα, ό,τι μου είπες είναι τεχνικά σωστό, αλλά δεν έχω ιδέα τι να κάνω με την πληροφορία που μου έδωσες και το γεγονός παραμένει ότι είμαι ακόμα χαμένος. Ειλικρινά, δε με βοήθησες και πολύ ως τώρα".

Ο από κάτω λέει:

 "Kι εσύ πρέπει να είσαι manager".
 "Πράγματι! Εσύ πώς το κατάλαβες;"
 "Κοίτα, δεν ξέρεις πού είσαι, ούτε πού πας. Έχεις ανέλθει στο ύψος σου χάρη σε μια μεγάλη φούσκα. Έδωσες μια υπόσχεση πού δεν γνωρίζεις πώς να την κρατήσεις, και περιμένεις από τους από κάτω σου να λύσουν τα προβλήματά σου.

Το θέμα είναι ότι βρίσκεσαι ακριβώς στην ίδια κατάσταση όπου βρισκόσουν πριν με ρωτήσεις, αλλά, κατά κάποιο τρόπο, τώρα μοιάζει να είναι δικό μου σφάλμα".

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@Dersu

Άδεια για PickUp μπορείς να βγάλεις στην Ελλάδα μόνο για επαγγελματική χρήση.

Σχεδόν όλοι οι αγρότες π.χ έχουν πλέον στην Ελλάδα αυτοκίνητα όπως αυτό που λες...

Οταν όμως ζεις στο Κολωνάκι, στην Αγία Παρασκευή ή στην Εκάλη δεν κουβαλάς κλαδιά και κ.λπ. και δεν το χρειάζεσαι...

Σου κάνει και ένα μικρό SUV με μεγάλη πίσω πόρτα...

Βέβαια στην Ελλάδα κυκλοφορούν πολλά αστικά Τζιπ, τα περισσότερα οδηγούμενα απο ανασφαλείς κυρίες («ξανθιές» για τις οποίες ο Νίκος Δήμου έχει επανειλημμένα εκφράσει απορίες ως προς την πηγή των χρημάτων τους... $150.000 δεν είναι λίγα...) που δεν έχουν κανένα λόγο ως λειτουργικά οχήματα. Θα έχεις ισως ξεχάσει οτι το πάνω τμήμα της αστικής τάξης στην Ελλάδα είναι παρασιτικό και με νεοπλουτίστικες αντιλήψεις...

Αυτά κουβαλάνε και κοπριά αν θέλεις... αλλά θα μυρίζουν κάπως μετά την χρήση...

Η Αθήνα Dersu έχει ήδη υπερβολικά πολλά αυτοκίνητα... και ελάχιστους δρόμους...

Δυστυχώς, λόγω ενός παθολογικού κολλήματος του Ελληνα με το ακίνητό του αλλά και μιας αφάνταστα ξεπερασμένης νομοθεσίας που συντηρεί μια κλίκα συμβολαιογράφων... (φέρνει απο Τουρκοκρατία...) η γη κατατμείται σε απειροελάχιστα κομμάτια και οι γελοίοι μένουν κολλημένοι σε αυτά... Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση με τα ιδρύματα και τα κληροδοτήματα... όπου «γίνεται της μάσας δικέ μου» απο τις επιτροπές που τάχα τα διαχειρίζονται (διάβασε τα ληστεύουν)

Θα πρέπει να περάσουν ακόμα 30 χρόνια και να πεθάνουν αυτοί οι στερημένοι ιδεών ανθρώποι για να αλλάξει το σύστημα...

Βέβαια ούτε η πολιτεία βοηθά...

Ο Μάνος ως Υπουργός είχε ιδέες αλλά λίγες εφάρμοσε διότι συχνά δεν βλέπει την πρακτική πλευρά και σαμποτάρει το ίδιο του το έργο... Το έχει κάνει πολλές φορές αυτό... Το κάνει και τώρα με τα Φωτοβολταϊκά στις στέγες..

Με αλλα λόγια δεν έχει σημασία το τι λες αλλά πως το λες και κυρίως πως πας να το εφαρμόσεις... διαφορετικά ρίχνεις την τουφεκιά και ελπίζεις οτι θα περάσει το χαζοπούλι μπροστά απο τα σκάγια για να σκοτωθεί...

Ακόμα όμως και τα πουλιά είναι έξυπνα Dersu και ο Μάνος πληρώνει άδικα για τις μπαταριές του... και γυρνά σπίτι χωρίς κυνήγι...

Ας γίνουμε λοιπόν πρακτικοί...

Αν έλθεις στην Ελλάδα φρόντισε να αποφύγεις την βρωμερή και άθλια Αθήνα... Το μόνο που της αξίζει είναι η Μπουλντόζα για μαζικό γκρέμισμα...

Τα λέμε.. και με ιδέες για επενδύσεις στο http://www.bazioto.blogspot.com

gnik είπε...

Δεν είμαι σίγουρος ότι για τα pick-up είναι ακριβώς έτσι.
Δηλαδή
Η αναφορά γίνεται για επαγγελματικά οχήματα.
Αν κάποιος θέλει φορτηγάκι γιατί έτσι την είδε χωρίς επαγγελματική χρήση και πληρώσει κανονικά τους φόρους δεν μπορεί να το αποκτήσει.??
Εκτός αυτού παλαιότερα απαγορευόταν η κυκλοφορία pick-up με περισσότερα καθίσματα από 2. Τώρα βλέπω αρκετά με 4 καθίσματα και καρότσα πίσω.
Όπως και τροχόσπιτα αυτοφερόμενα δηλ. με μηχανή και θέση οδηγού που παλαιότερα μόνο οι ξένοι κυκλοφορούσαν.
Σίγουρα μερικά πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν ξέρω ποια.
Πάντως dersu έλα εσύ και θα σου βρούμε καρότσι.
Αλλα τώρα θα φύγεις που έρχεται ο Harry !!!!
Η τελευταία φράση του Παναγιώτη περί Αθήνας αξίζει προσοχής.

nikiplos είπε...

Καλημέρα...

Πιλοτικά, η Αθήνα πιλοτικά (και η υπόλοιπη Ελλάδα και το Λεκανοπέδιο ύστερα απο 30 ή 40 χρόνια), θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μέσω αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων και ειδικών (Όχι μόνο Ελλήνων), ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αποσυγκέντρωσης.
Σε 30 το πολύ χρόνια οι πολυκατοικίες του 50 (σημειωτέον πολύ ωραιότερες απο τις σημερινές 9ώροφες με 2.70μ ύψος που χτίζουν οι σύγχρονοι μπετολάβοι) θα θέλουν γκρέμισμα, γιατί θα είναι υπο-στατικές πλέον...

Φυσικά το μόνο πρόβλημα είναι η διευθέτηση των ιδιοκτησιών...
Αν αρχίσουμε απο τώρα να επεξεργαζόμαστε τα σενάρια όμως σε 10 με 20 χρόνια θα έχουμε στο πιάτο έτοιμα νομοσχέδια...

Εγώ πιστεύω η μόνη λύση είναι η οικοδόμηση ουρανοξυστών, ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ. Θα προκύψουν άφθονοι ελεύθεροι χώροι με πολλές δυνατότητες... Πιστεύω ότι η περιοχές Νέος κόσμος, τα δύσμοιρα πατήσια και η Κυψέλη, που είναι και από τις παλαιότερες θα έπρεπε να εξεταστούν πιλοτικά να μετατραπούν σε λειτουργικές, όμορφες και σύγχρονης υποδομής γειτονιές...

Εννοείται το κόστος θα το πληρώσουν ως επί το πλείστον οι νέοι ιδιοκτήτες...

Ειδάλλως αν το αφήσουμε το πράμα έτσι (όπως όλα στην Ελλάδα) δεν βλέπω φως... και οι προσευχές μέχρι τώρα αγαπητέ Dersu όχι μόνο δεν βοήθησαν, αλλά κακό μας έκαναν...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@ gnik

Οχι, ισχύει οτι είπα... για τα Pick Ups…

Ας μη λέμε τα ίδια και τα ίδια...

Η Αθήνα περιμένει τις μπουλντόζες αλλά πρέπει να προηγηθεί ουσιαστική αλλαγή σε θέματα που αφορούν την νομοθεσία για τις ιδιοκτησίες..

π.χ τα ιδρύματα ή να κάνουν χρήση μέσα σε δέκα χρόνια των κληροδοτούμενων ακινήτων ή να τα χάνουν υπερ του δημοσίου που θα υποχρεούται εντός 12 μηνών είτε να τα εκπλειστηριάζει είτε να τα επισημοποιεί στα πλάνα του για δικές του χρήσεις (δημοσίων υπηρεσιών, σχολείων, παιδικών σταθμών, πάρκων με παιδικές χαρές κ.λπ.

Τα ιδρύματα είναι ασύδοτα και βρωμερά στην διαχείριση των ακινήτων χωρίς σχεδόν εξαιρέσεις...

Κορυφαίος κακοδιαχειριστές στην Ελλάδα ο Ερυθρός Σταυρός... και τα Πανεπιστήμια. Για την εκκλησία τι να πω... ΟΖΕΙ εξ αποστάσεως και αποφεύγω τις άσχημες μυρωδιές...

Ισως είχαν κάποιοι παρακολουθήσει τον πόλεμο που έκανε στον Μπαμπινιώτη, τον Γλωσσολόγο και πρώην Πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών (που πεθαίνει για δημοσιότητα και επίδειξη) ο Ψυχάρης του Βήματος.

Οχι πως συμπαθώ τον Ψυχάρη αλλά είχε δίκιο...

Το πανεπιστήμιο είναι άθλιος διαχειριστής της περιουσίας του...

Ανώνυμος είπε...

Η απαντηση Μπαζο ειναι χαρακτηριστικη του γραικικου φασισμου...

Καποιος αλλος θα σου πει εσενα ποιο αυτοκινητο χρειαζεσαι ή οχι...

Το κακο ειναι οτι το καθεστως αυτοκινητοαπαγορευσης δεν εχει χτυπηθει απο ΕΕ εδω & 27 χρονια.

Τζουφια η Ευρωπη,φουσκα...

gnik είπε...

Ο politis έπιασε το θέμα ΔΧ φορτηγών και κλειστών επαγγελμάτων
Ρίξτε και εκεί κανένα σχόλιο

Ανώνυμος είπε...

Ta politis & press gr ειναι φασιστομαγαζα.
Εχουν πλακα παντως εκει μεσα τα ανθρωπακια που βρυχωνται εναντιον των μεγαλων...

Επι του θεματος,κλειστα επαγγελματα,οπως του λαομισητου ταξιτζη,υπαρχουσιν & στο Αμερικα.

Δυστυχως,η ελευθερια βαλλεται παντου...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@ harrylogue,

Καλή ξεκούραση harry…

Ακόλουθα φίλε μου κάποια φορά τις υποδείξεις των γιατρών... που συνιστούν ανάπαυση μετά απο έντονο stress, αιτία που σε εμποδίζει να συνειδητοποιείς τι διαβάζεις ή γράφεις...

Κράτησέ τα τουλάχιστον για τότε που θα γίνεις καλά ώστε να έχεις ένα αρχείο αναμνήσεων... Ξέρεις... βοηθά και στην αποθεραπεία...

gnik είπε...

Αν βάλλετε η ελευθερία και στα states Harry δεν είναι να την κάνεις προς τα εκεί.
Τώρα που θα βγει και Obama δεν είναι καλό κλίμα.
Ψάξε κάτι άλλο πιο νότια.

Ο politis δεν συγκρίνετε με το press-gr θυμήσου το Ολυμπιακός -Πανγκατζολιακός

Dersu είπε...

Και πως επιβάλλεται στην πράξη αυτή η απαγόρευση των Pickup ?

Εάν πάω στην αντιπροσωπία Toyota και γράψω μια επιταγή για την αξία του αυτοκινήτου τι γίνεται? Κυττάζουν να δούν πρώτα τι δουλειά κάνω? Πως μπορεί να ξέρει η αντοπροσωπία τι δουλειά κάνω? Και αν είμαι άνεργος? Αν έχω 2 η 3 δουλειές? Υπάρχει τράπεζα αρχείων που λέει τι δουλειές κάνει ο κάθε πολίτης?

Ανώνυμος είπε...

Uzala,μη τη ψαχνεις για αγροτικο ΙΧ στη Γραικια,πρεπει να κανεις ολοκληρη κομπινα...

Αν η Χιλλαρυ κατεβει ανεξαρτητη,τελειωσε ο μαυρος. Αλλιως,μπορει να γινει καμμια πλακα...

Υπαρχει " κενο εξουσιας " αυτη τη στιγμη στο Αμερικα,αφου οι δεξιοι την παιζουν (... τη διακυβερνηση...) & ακτινοβολουν εξυπναδα...

gnik είπε...

Κοίτα ο αμερικάνος τι λέει
Κατευθείαν στην Toyota.
Πρώτη αμερικανική επιλογή και μετά να βγάλει κατευθείαν το τσέκι.
Που πας ρε φίλε….εδώ έχουμε δόσεις…έχουμε καταναλωτικά δάνεια….έχουμε αγορές άτοκες μέσω πιστωτικών καρτών εσύ αμέσως επιταγή να χαλάσεις την πιάτσα.
Η καλύτερη λύση είναι να πάρεις από εκεί ένα Χάμερ ανοιχτό ή μια σκούνα Σέβυ με καρότσα και να το φέρεις με μετοικεσία. Αυτό είχα κύριοι…αυτό έφερα.

Dersu είπε...

gnik «….εδώ έχουμε δόσεις…έχουμε καταναλωτικά δάνεια….έχουμε αγορές άτοκες μέσω πιστωτικών καρτών...»

Μάλλον νοοτροπία που θέλει τις προσωπικές επιλογές καθενός ελεγχόμενες και υποταγμένες στην συλλογική λαική επιθυμία του κοινού έχετε...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@Dersu

το θέμα δεν είναι πως το αγοράζεις αλλά πως το χρησιμοποιείς.

Πρώτα-πρώτα έχεις άλλη τιμή για το επαγγελματικό και άλλη τιμή για το ιδιωτικό εάν υποθέσουμε οτι εισάγονται και τα δυο... και η διαφορά είναι σημαντική... υπερ του επαγγελματικού...

Εάν το επαγγελματικό είναι diesel όπως τα αγροτικά έχεις επιπρόσθετες δυσκολίες κυκλοφορίας στις πόλεις...

Ο πωλητής θα σε ρωτήσει ως τι το αγοράζεις και αν δεν προσκομίσεις τα χαρτιά δεν το παίρνεις... τόσο απλά...

Όμως ακόμα και αν το αγοράσεις θα έχεις πρόβλημα με την ασφάλιση...

Και αν το ασφαλίσεις και σε πιάσουν στο δρόμο με λάθος ταυτότητα σου κόβουν απλά τον κωλο... εννοώ το αυτοκίνητο ακινητοποιείται...

Άρα τα στάδια έλεγχου είναι τρία

Τώρα αν το πληρώσεις με cash δεν ενδιαφέρει κανέναν ούτε αλλάζει κάτι... απλά θα έχεις πρόσθετη έκπτωση στην τιμή αγοράς...

Ανώνυμος είπε...

Μαγκες,οι συγκρισεις βουρτσας & ... ειναι μη σοβαρες...

Στη Καλιφορνια τωρα το Α. Δικαστηριο επιτρεπει & τον γαμο ομ/φιλων...

Ενω εδω,οι ομ/φιλοι κρυβονται & παντρευονται γυναικες..

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@ harrylogue

λοιπόν απο την στεναχώρια μου για την οπισθοδρομική Ελληνική κοινωνία δεν θα φαω για μια εβδομάδα...

Κηρύσσω απεργία πείνας στον εαυτό μου...

Το πήρα κατάκαρδα που οι κακόμοιροι οι ομοφυλόφιλοι υφίστανται γυναίκες και οχι άνδρες...

Πότε είπες οτι ετοιμάζεται το C130 με πρώτες βοήθειες υπέρ των απο γυναικείο πόδι ατιμαζομένων ομοφυλοφίλων;

gnik είπε...

@Dersu
Πρώτη φορά που ήλθα στα states ήταν το 1981 για αρκετό καιρό.
Μετά το 1982 και το 1987
Ξέρεις τι σημαίνει για ελληνόπαιδο (ωχ ο Harry) να σκάει μύτη το 81 εκεί.
Έπαθα πλάκα. Γύρισα όλη την ανατολική μεριά με ένα ford. Είδα πράγματα που έβλεπα μόνο στις ταινίες.
Το πώς ήταν η ζωή εδώ τότε σε σύγκριση με τις USA είναι δύσκολο να το καταλάβεις. Σήμερα δεν έχει και μεγάλη διαφορά.
Άρα όλα αυτά που λέμε είναι μικρολεπτομέρειες
Απλώς το ψιλοδιασκεδάζουμε
Μας ξέχασε και ο Στέφανος πάλι... !!!!

Ανώνυμος είπε...

Οντως το ανοιγμα Αμερ-Γκρης εχει μικρυνει,αλλα δεν παυουν να εχουν τη διαφορά του #1 με το # 27,του Ολυμπιακου με ομαδα παρακατιανη του Πανγκατζολιακου...

nikiplos είπε...

Καλημέρα στην ομήγυρις και με τις υγειές μας!
"Εκτός δικτύου ΔΕΗ τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα, με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ". Τα απαγόρευσε δε, από παραδοσιακούς οικισμούς και παραδοσιακά κτήρια...
Κύριε Μάνο, μάλλον το ΠΕΧΩΔΕ έδωσε μια Σολωμόντια λύση, όπως και σε πολλά άλλα σε αυτόν τον τόπο...

Με εκπλήσσει όμως η τεμπελιά αυτών των ανθρώπων... Ένα μάτσο μηχανικοί στο ΠΕΧΩΔΕ ούτε ένας δε βρέθηκε να κάτσει να διαβάσει κάνα βιβλίο? Τόσα ταξίδια πάνε στας Βρυξέλλας, δεν διάλλεξαν κανένα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας? και αμοίβονται και με πλουσιοπάροχους μισθούς για να μην "τα παίρνουν"...

Aristos είπε...

Όποίος τα βάλει με τους απεργούς των φορτηγών και των βυτίων τώρα που η αγορά στεγνώνει κυριολεκτικά από βενζίνη και αρχίζουν να εμφανίζονται οι ελλείψεις στα τρόφιμα είναι ή κακόπιστος ή απληροφόρητος. Επειδή δε, η κακοπιστία δύσκολα αποδεικνύεται θα πρέπει να δεχθούμε ότι οι αγανακτισμένοι καταναλωτές είναι σαφώς απληροφόρητοι.

Γιατί αυτό που κυρίως δεν γνωρίζουν είναι ότι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την απεργία φορτηγών και βυτίων ευθύνεται μόνο το κράτος και η συγκεκριμένη κυβέρνηση που το διαχειρίζεται. Οι απεργοί κινούνται εντελώς μέσα στο πλαίσιο των λογικών τους διεκδικήσεων.

Ποια είναι τα αιτήματα αιχμής των απεργών. Να αυξηθούν τα κόμιστρα στο 13% αντί του 5% που δίνει η κυβέρνηση επειδή αυξήθηκαν τα καύσιμα. Να κυνηγήσει το κράτος τους «πειρατές» φορτηγατζήδες. Και να γίνει σαφέστερος ο ποινικός κώδικας στην υπόθεση του χαρακτηρισμού των λαθρεμπόρων καυσίμων.

Και γιατί κάνουν απεργία για τα αιτήματα αυτά. Γιατί το κράτος «πατερούλης» δεν τους έχει δώσει όσα τους έχει υποσχεθεί. Εδώ είναι και το «μυστικό» της ιστορίας.

Στο ό,τι η εμπλοκή των μεταφορών με το κράτος και τα δεινά που περνούν κάθε φορά οι καταναλωτές ξεκινάει ως πολιτικό πρόβλημα που έχει ως βάση τις πελατειακές σχέσεις των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία και των κυβερνήσεων που τη διαχειρίζονται στη συνέχεια.

Τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση, αγνοώντας ακόμη και τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και τα όσα έχει υποχρέωση από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κρατάει κλειστή την αγορά των μεταφορών με δύο ισχυρά κλειδιά. Το ένα κλειδί είναι η χορήγηση, κατά την κρίση της, άδειών για τα φορτηγά και τα βυτιοφόρα. Και το δεύτερο ο καθορισμός των κομίστρων με αγορανομικό τρόπο.

Ο λόγος (μόνο κατά την κυβέρνηση) είναι ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζει τα συμφέροντα των καταναλωτών και τους προστατεύει από τους απατεώνες φορτηγατζήδες και από την αισχροκέρδεια.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα;

• Κόμιστρα: Το 2005 έδωσε αυξήσεις στα κόμιστρα 8%, το 2006 7% και την ίδια αύξηση το 2007 όταν οι τιμές του πετρελαίου ανέβαιναν, αλλά όχι τόσο όσο σήμερα. Τις αυξήσεις αυτές τις πληρώνει βέβαια ο καταναλωτής στο διπλό και το τριπλό γιατί κανείς δεν μαθαίνει ποτέ τι κάνει το κράτος «πατερούλης» με τον κλάδο των φορτηγών και βυτίων.

• Διαφάνεια στα κόμιστρα: Κανείς στην αγορά δεν γνωρίζει ποιο είναι το τιμολόγιο για μια μεταφορά ή μια μετακόμιση. Αυτό που ξέρουν οι πολίτες που θέλουν να κάνουν μια μεταφορά είναι το «όπου τους πιάσεις».

• Δικαίωμα στην μεταφορά: Ούτε οι Εταιρείες Πετρελαιοειδών έχουν δικαίωμα να διαθέτουν όσα βυτία μπορούν για να κάνουν τη δουλειά τους και να εξυπηρετήσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά. Μόνο το κράτος «πατερούλης» ξέρει πόσα βυτία θέλουν... και τους δίνει τις ανάλογες άδειες.

• Πειρατεία στην αγορά μεταφορών: Το κράτος «πατερούλης» έχει προστατέψει τόσο καλά τον καταναλωτή από τους απατεώνες... που ένα από τα βασικά αιτήματα του κλάδου των πραγματικών επαγγελματιών φορτηγών και βυτιοφόρων είναι να ξεκαθαρίσει το μητρώο και να παταχθούν οι «πειρατές». Προσέξτε το αυτό. Οι ίδιοι οι επαγγελματίες έχουν αγανακτήσει από τους απατεώνες!!! Οι καταναλωτές απλώς κοιμούνται.

Υπάρχει λύση στο περίπλοκο αυτό πρόβλημα; Υπάρχει. Είναι η λύση που προτείνεται πρώτα απ΄ όλα από μια πραγματικά ελεύθερη οικονομία, δεύτερον από ένα υγιή ανταγωνισμό, τρίτον από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τέταρτον από τους κλάδους που συνδέονται και με τις μεταφορές όπως οι εταιρείες καυσίμων, τα διυλιστήρια και οι βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Ανοίξτε το κλειστό επάγγελμα στις μεταφορές με κατάργηση της κρατικής άδειας και των αγορανομικών διαδικασιών στον καθορισμό των κομίστρων.

Ανοίξτε το κλειστό επάγγελμα των μεταφορών και αφήστε τον ανταγωνισμό να τακτοποιήσει και τις τιμές και τους «πειρατές» και τους λαθρέμπορους.

Ανοίξτε το κλειστό επάγγελμα στις μεταφορές και σταματήστε την υπονόμευση της τσέπης του καταναλωτή με τις αυξήσεις που δίνετε στα φορτηγά και τα βυτία για να έχετε εξασφαλισμένη την πολυπληθή αυτή εκλογική πελατεία.

Ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στην Ευρώπη λόγω της επιτυχούς θητείας τους στην Ευρωβουλή. Η παλαιομοδίτικη όμως συμπεριφορά του για να μην διαταράξει το πολιτικό κόστος και τις πολιτικές ισορροπίες δεν τον κολακεύουν. Τι μένει να κάνει λοιπόν ο αρμόδιος υπουργός και η κυβέρνηση για να λύσει την απεργία αν δεν καταργήσει την αγορανομία στο κόμιστρο και τις κρατικές άδειες στα φορτηγά και στα βυτία; Τα συνηθισμένα. Θα «ψιθυρίσει στο αυτί» των απεργών ότι η κυβέρνηση είναι σε δύσκολη θέση και ότι θα πρέπει να λύσουν την απεργία, περιμένοντας όταν «κοπάσουν τα πράγματα» να τους δώσει τμηματικά τις αυξήσεις που θέλουν και να τους ικανοποιήσει τα άλλα αιτήματα. Αλλά με τρόπο και χωρίς να «σηκώνεται σκόνη» από την απεργία. Και οι αυξήσεις αυτές που οπωσδήποτε θα γίνουν θα πληρωθούν από τον καταναλωτή. Αλλά άντε να το πάρει χαμπάρι...

Να είστε βέβαιοι ότι αυτή θα είναι η σκεπτική της κυβέρνησης αφού η ανάγκη για την διατήρηση των πελατειακών σχέσεων της δεν της επιτρέπει να ανοίξει την αγορά και να δουλέψουν οι κανόνες ανταγωνισμού. Που ίσως αρχικά να προκαλέσουν αναταραχή, αλλά στη συνέχεια θα επιβάλουν τους δικούς τους νόμους που θα είναι σε όφελος του καταναλωτή όπως έγινε και με την κινητή και σταθερή τηλεφωνία και με την πληροφορική και με το άνοιγμα των εισαγωγών από τρίτες χώρες.

Aristos είπε...

Οι πολιτικοί και οι συνδικαλιστές που αγωνίζονται για την ευημερία των ΔΕΚΟ μου προκαλούν βαθιά συγκίνηση. Τους πιστεύω. Αναγνωρίζω τις θυσίες τους και σπαράζω όταν τους βλέπω στα πεζοδρόμια ή στα τηλεοπτικά παράθυρα να δίνουν την άνιση μάχη κατά των καπιταλιστών και των ξένων κατακτητών.


Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί αφού οι ίδιοι τα καταφέρνουν τόσο καλά όλον αυτόν τον καιρό, όλες σχεδόν οι ΔΕΚΟ είναι ζημιωμένες!


Διάβασα πρόσφατα τη βιογραφία του Παύλου Ιωαννίδη (στενού συνεργάτη του Ωνάση στην Ολυμπιακή και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος) με τίτλο «Κι αν δεν είσαι, θα γίνεις».

Σας εξομολογούμε ότι πριν το ξεκινήσω, νόμιζα ότι ο τίτλος του ήταν ατάκα κάποιου πολιτικού που αναφερόταν σε μια... ζημιογόνα Ολυμπιακή. Τελικά ήταν κάτι άλλο.


Διαβάζοντας λοιπόν αυτό το βιβλίο κατάλαβα ότι οι συνδικαλιστές (με την κακή έννοια του όρου) σε συνδυασμό με την ολιγωρία της Πολιτείας, μπορούν να διαλύσουν πραγματικά μια γιγάντια εταιρεία με άριστες προοπτικές. Μπορούν δε να διατηρούν το καθεστώς της διάλυσης για χρόνια με την ανοχή φυσικά των φορολογουμένων.


Οι εταιρείες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ούτε οι ΔΕΚΟ. Είναι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μη κερδοσκοπικές. Τεκμαίρεται λοιπόν ότι –αφού μιλάμε για επιχειρήσεις- , το break even point παραμένει ζητούμενο.

Γιατί λοιπόν να μη πουλήσουμε το μάνατζμεντ σε κάποιους που μπορούν, χωρίς αγκυλώσεις, να παράγουν εξαιρετικές υπηρεσίες και ταυτόχρονα κέρδη; (τέλειο παράδειγμα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και απορώ γιατί κανείς δεν το αναφέρει ως τώρα)


Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει ο συνδικαλιστής (που δεν έχει δουλέψει σχεδόν ποτέ του), ο λαϊκιστής πολιτικός και η κυρά Κατίνα και ωρύονται. «Πώς θα πάει ο ιδιώτης (Έλληνας ή ξένος) το καλώδιο της ΔΕΗ στο κάτω Νευροκόπι, πώς θα πάει η γραμμή του ΟΤΕ στα Άγραφα και πώς θα πάει το αεροπλάνο στο Καστελόριζο αφού όλες αυτές οι επεκτάσεις δεν μπορούν να παράγουν κέρδος;


Προσωπικά βαρέθηκα να ακούω αυτή την ανοησία. Είναι ποτέ δυνατόν εταιρείες κολοσσοί όπως οι προαναφερθείσες να ασχοληθούν με ελάχιστα κλάσματα και όχι με την ουσία; Θεωρούν κάποιοι ότι αν ένας νέος ιδιοκτήτης της Ολυμπιακής κατάφερνε να την κάνει Aegean (δηλαδή κερδοφόρα), θα είχε πρόβλημα να έστελνε δυο φορές την εβδομάδα ένα αεροπλάνο στο Καστελόριζο-ταξίδι που δεν κοστίζει πάνω από 2000 ευρώ;


Και εν πάση περιπτώσει αν ο ιδιώτης δεν θέλει να εξυπηρετήσει τους ακρίτες, μπορεί τότε το κράτος να τον επιδοτήσει, διαπράττοντας έτσι το κοινωνικό του έργο. Δεν είναι ανάγκη να επιδοτεί μια ολόκληρη εταιρεία που βουλιάζει από τις αλόγιστες ζημίες.



Γιατί όμως σκούζουν, πολιτικοί και συνδικαλιστές, όταν οι ΔΕΚΟ ιδιωτικοποιούνται; Τι λόγους έχουν;


Ας πάρουμε τους πρώτους. ΔΕΚΟ για έναν πολιτικό σημαίνει εξουσία, ψήφοι και (κάποιοι λένε) χρήμα. Στο ΜΕΤΡΟ π.χ. είναι κοινό μυστικό ότι μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων είναι από την Αιτωλοακαρνία λόγω Βερελή. Πολλοί ψήφοι, μεγάλη εξουσία.

Από την άλλη, έχουμε μερικά...σπάνια παραδείγματα σκανδάλων τύπου SIEMENS με μαύρα χρήματα που κατέληξαν σε κρατικές τσέπες. Πολύ χρήμα.


Οι συνδικαλιστές τώρα γιατί φωνάζουν; Υποτίθεται ότι βρίσκονται εκεί για να προστατέψουν τα δικαιώματα των συναδέλφων τους. Είπε κανείς ότι θα τους πειράξουν; Κάθε άλλο απ’ ό,τι ακούω. Άρα υπάρχουν κι άλλοι λόγοι... Και αυτοί σχετίζονται με την εξουσία που κακώς τους παρέχει η συνδικαλιστική τους ενασχόληση.

Κάποιος, λίγο θρασύς ίσως, θα πεταγόταν εδώ και θα προσέθετε ότι έχουν κι ένα επιπλέον ιερό καθήκον. Την προστασία όχι μόνο δικαιωμάτων αλλά και κεκτημένων. Κι εκεί θα την πάταγε.


Γιατί άλλο είναι το κεκτημένο 40ωρο εργασίας, κι άλλο το επίδομα γραβάτας, η μία μέρα άδεια ανά μήνα λόγω εργασίας με ηλεκτρονικό υπολογιστή (!) ή τα 20000 ευρώ επίδομα αν το παιδί μας γίνει 18 χρονών!


Ο Ισπανός φιλόσοφος Jose Ortega y Gasset(1883-1955) είχε πει ότι «ο συνδικαλισμός και ο φασισμός έχουν γεννήσει ένα είδος ανθρώπου που δεν θέλει να αιτιολογεί ή να είναι σωστός, απλά εμφανίζει τον εαυτό του αποφασισμένο να επιβάλλει τη γνώμη του.» Εξυπακούεται ότι δεν παρομοιάζω τους συνδικαλιστές με τους φασίστες. Το αναφέρω απλά γιατί κάποιοι άλλοι το έκαναν...


Είναι σαφές ότι σ’ αυτή τη συμμαχία, συνδικαλιστές&πολιτικοί ενάντια στην πώληση των ΔΕΚΟ, έχει κάτι υποκριτικό στα σπάργανά της. Διότι ενώ έχουν και οι δύο βαρύτατες ευθύνες για τα σαθρά αποτελέσματα, εμφανίζονται ως λυτρωτές και εχθρεύονται όποιον προτείνει λύσεις. Τα δικά σας καλά τα είδαμε κύριοι. Ας δούμε τι έχουν να μας πουν κι εκείνοι που πρόκοψαν!


Ο Βολταίρος ανάμεσα σε τόσα άλλα είχε πει ότι η κοινωνία είναι μια λουστραρισμένη ορδή που αποτελείται από δύο πανίσχυρες φυλές – τους Ενοχλητικούς και τους Ενοχλημένους.

gnik είπε...

@aristos
Αγαπητέ Αρίστο όταν αντιγράφεις από κάπου βάλε και την πηγή.
Είναι καλό να αναφέρουμε και αυτόν που τα έγραψε
Π.χ. έγραψε στο capital.gr ο Γ. Κράλογλου
Άλλωστε το ίδιο άρθρο το έβαλες πάλι στις 13/5 στις 10:30πμ

gnik είπε...

@nikiplos
Μάλλον ο Σαρακατσάνος το περιέλαβε στις ¨παπαρολογίες¨
----
Έχεις κάπου την απόφαση ??

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@nikiplos

Για τα Φωτοβολταϊκά πολλά εχω πει εδώ και ακόμα περισσότερα σε άλλα Blogs.

H Τεχνολογία τρέχει αλλά οι μηχανικοί του υπουργείου κοιμούνται...

Αυτή η εξαθλίωση του Ελληνικού κρατικού μηχανισμού με τους υπναλέους τεχνικούς και τις απίθανες γραφειοκρατικές υπηρεσίες του πρέπει να αλλάξει.

Ο μόνος τρόπος είναι να καταλάβουν σιγά-σιγά οτι θα χάσουν τα προνόμιά τους...

Είναι καιρός να μάθουν οτι η σιγουριά του κράτους θα τελειώσει... για του κηφήνες...

Έχουμε πάνω απο ένα εκατομμύριο κρατικούς υπαλλήλους... (Σκληρό Δημόσιο και ΔΕΚΟ)

Ο αριθμός πέρασε το 1 εκατομμύριο τον περασμένο Ιανουάριο...

Το μόνο του τους ενδιαφέρει είναι το βόλεμα, η δεύτερη δουλειά, τα «τυχερά» και η σύνταξη...

Αν τους μιλήσεις για μια παραγωγικότερη Ελλάδα σε κοιτάνε με την ευστροφία που έχει το βλέμμα του βοδιού... Συγνώμη κύριε Μάνο... Βοδιού όχι Ταύρου...

Καμιά φορά σου κλείνουν και το μάτι πονηρά για να σου πουν οτι είσαι αφελής...

Ας επανέλθουμε όμως στα δυο φλέγοντα θέματα...

Το ένα είναι το «ενεργειακό»...

Το δεύτερο είναι τα «κλειστά επαγγέλματα»...

Το ποιό μεγάλο και επείγον είναι το ενεργειακό.

Να θυμίσω σε όσους ζουν με ροζ όνειρα οτι το θέμα ενεργειακό δεν είναι απλά μεγάλο θέμα για την Ελλάδα... Είναι θέμα επιβίωσης... Είναι όπως λένε θέμα ζωής και θανάτου... Η χώρα μας αν δεν το πάρει ζεστά θα φτωχύνει δραματικά και τότε οι έχοντες και κατέχοντες θα γίνουν αντικείμενο μίσους και έχθρας με αποτέλεσμα σκληρές κοινωνικές αναταραχές... που θα εκμεταλλευτούν οι άχαροι του ΣΥΡΙΖΑ και οι υποκριτές του ΚΚΕ.

Δεν είμαι προφήτης... Το αυτονόητο λεω...



Ο Σουφλιάς δείχνει σημάδια κόπωσης με τις αλλεπάλληλες ανοησίες και βλακώδεις δηλώσεις του τελευταία...

Καιρός είναι να δει πόρτα...

Τον συμπαθούσα αλλά μου τέλειωσαν τα καύσιμα της συμπάθειας...

Ξεκινήστε το βάρεμα λοιπόν για να σηκωθεί να φύγει.

Εμπρός κύριε Μάνο..

Σουφλιάς έξω...

Ποιός προτείνετε να τον αντικαταστήσει;

Επωνύμως παρακαλώ ώστε να υπάρξει πίεση...

Αυτή η γωνιά πρέπει να γίνει παραγωγική... και να μεγαλώσει αποφεύγοντας την αθλιότητα των ύβρεων άλλων blog…

Και ένα πολυ σημαντικό:

Οι γυναίκες παραπονούνται συστηματικά για τον κοινωνικό σεξισμό των ανδρών και την άδικη μεταχείρισή τους στην επαγγελματική τους ανέλιξη..

Πιστέψτε με... θεωρώ τα παράπονα αυτά τόσο αξιόπιστα όσο και τα επιχειρήματα του ΚΚΕ = Αναξιόπιστα και λαϊκίστικα...

Πείτε μου ποιός τις εμποδίζει να μπουν δυναμικά σε αυτήν και σε κάθε γωνιά και να ταράξουν τα νερά...

Που είναι η παρουσία τους... Γιατί κιότεψαν ή μήπως έχουν κάτι πολυ ποιο σημαντικό να κάνουν και δεν μας πληροφόρησαν για το ποιο είναι αυτό...

gnik είπε...

Αυτό που ενδιαφέρει είναι να βελτιωθούν τα φωτοβολταϊκά για οικιακή χρήση όσο γίνεται περισσότερο με συσσωρευτές και ρυθμιστές κατάλληλους και μετά η πιθανή πώληση του ρεύματος.
Να κατέβουν οι τιμές και ίσως να επιδοτηθούν.
Είναι η πρώτη νομίζω υλοποιήσιμη εφαρμογή τουλάχιστον για μονοκατοικίες και μετά οι ανεμογεννήτριες, βιοκαύσιμα κλπ.
Άλλωστε δεν νομίζω η οικιακή χρήση Φ/Β να παράγει τόση ενέργεια που να μπορεί να πουληθεί.

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@Aristos

Μου αρέσει ο τρόπος που επιχειρηματολογείς ξεκινώντας με ειρωνική συμπάθεια και καταλήγοντας σε ένα ανελέητο σφυροκόπημα της υποκρισίας των ομάδων πίεσης...

Αγαπητέ @Aristos, κανείς του δεν είναι αλτρουιστής...

Πες μου σε παρακαλώ με τι κριτήρια ένας πολιτικός όπως ο Αλαβάνος του ΣΥΡΙΖΑ, έμεινε στην Ευρωβουλή επι 20 χρόνια;

Mε ποιό δικαίωμα θεώρησε εαυτόν εξυπνότερο και αξιολογότερο απο οποιονδήποτε άλλον ώστε να επωφελείται της βουλευτικής αποζημίωσης και να συσσωρεύει περιουσία; (Να σημειώσω οτι προέρχεται απο ευκατάστατη οικογένεια και τα λαϊκίστικά του πείθουν μόνο τους αφελείς...)

Μετά λοιπόν απο ένα καλό κομπόδεμα γύρισε στην Ελλάδα και έστησε τον ΣΥΡΙΖΑ... την ποιο παράξενη πολιτική ομήγυρη στα Ελληνικά πολιτικά πράγματα, μια ομάδα ασυνάρτητων παρατάξεων μερικές απο τις οποίες δηλώνουν επίσημα την απέχθειά τους στη Αστική Δημοκρατία.

Εάν δεν είχε μεσολαβήσει η νομιμοποίηση του ΚΚΕ (της αριστεράς) απο τον Καραμανλή αυτοί θα ήταν τώρα πολιτικοί κρατούμενοι.

Χαίρομαι που δεν είναι... Χαίρομαι που ο Καραμανλής τους έδωσε το δικαίωμα του κάθε Ελληνα να είναι ελεύθεροι... αλλά αυτοί οι άθλιοι θέλουν να βάλουν τους ευεργέτες τους στη θέση που είχαν εκείνοι πριν την ευεργεσία...

Συμπερασματικά, αγαπητέ @Aristos, τα μίση των ανθρώπων δεν εξαφανίζονται διοτι υπάρχει πάντα το ιδιοτελές συμφέρον...

Οι πολιτικές θέσεις είναι το καμουφλάζ που διαλέγει ο καθένας για την ικανοποίηση της ιδιοτέλειας του...

Όπως τις απόκριες, ο ένας ντύνεται καουμπόης και ο άλλος πιερότος... αλλά όλοι μασκαρεύονται για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να διασκεδάσουν την ανάγκη ενός ανερχόμενου ΕΓΩ (Tα παιδιά που ντύνονται μασκαράδες) ή την οικονομική τους ιδιοτέλεια (Oι μεγάλοι που γράφονται σε κόμματα και αποκόμματα...)

Ας δούμε κάποτε και πίσω απο το καμουφλάζ της πολιτικής ιδιοτέλειας και ας δουλέψουμε όλοι για όλους...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@gnik

αν διάβαζες παραπάνω θα έβλεπες ότι αυτό επετεύχθη ήδη...

Γιατί λέμε τα ίδια και ίδια... όπως οι αγράμματες γριούλες...

Γιατί δεν ρίχνουμε μια ματιά στα σχόλια και στις προτάσεις των άλλων...

Γιατί ο κύριος Μάνος κάνει και αυτός το λάθος της επανάληψης χωρίς ουσία, χωρίς το επόμενο βήμα, χωρίς στόχους...

Γνωρίζει οτι είναι απο τους λίγους Ελληνες πολιτικούς που δεν είναι πολιτικάντηδες και δεν στελεχώνουν την προσπάθειά τους με άθλιους κουμπάρους όπως πολλά απο τα τρέχοντα στελέχη του Κώστα Καραμανλή...

Αυτό υποθέτω οτι επεκτείνεται και στο Blogging ως στάση πολιτικής έκφρασης...

Εκτός αν το Blogging είναι μόνο για την πλάκα αλλά εγώ όταν κάνω πλάκα είμαι σοβαρός...

gnik είπε...

Παναγιώτη μου που λέει και η Μερόπη
Μου θυμίζεις τον δάσκαλο με την ¨βίτσα¨
Ποιο επετεύχθη ήδη ??
Τελείωσε η έρευνα για τα Φ/Β.
Ή να βάλουμε solar tower στην σκεπή μας.
Όλο μου λες ¨το είπαμε να μην το ξαναλέμε¨

gnik είπε...

Μια απλή εγκατάσταση Φ/Β κοστίζει περίπου 15.000€
Νομίζεις ότι είναι μια υλοποιήσιμη εφαρμογή για οικιακή χρήση με τέτοιο κόστος ???
εδώ και η περιγραφή

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@gnik

Αν είχες διαβάσει τα σχόλιά μου θα ήξερες το αυτοί οι τύποι των φωτοβολταϊκών έχουν ήδη πάρει το δρόμο για το Μουσείο...

Έτσι εξηγείται και η επιμονή μου να μην αναμασάμε αυτά που ξεπεράστηκαν,

Παμε για άλλα... όχι για ιστορικές αναδρομές...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@gnik (16 Μάϊος 2008 2:30 μμ)

Αν είχες διαβάσει τα σχόλιά μου θα ήξερες ότι αυτοί οι τύποι των φωτοβολταϊκών έχουν ήδη πάρει τον δρόμο για το Μουσείο...

Αλλο θέμα εάν πωλούνται ακόμα...

Η μετάβαση στα νεα συστήματα θα γίνει σταδιακά αλλά θα γινει...

Ερχεται σεισμός στις τεχνολογίες εκμετάλευσης της ηλιακής ενέργεισς...

Οι υπηρεσίες του κράτους (ΡΑΕ) και οι μηχανικοί που ασχολούνται με αυτά πρέπει να ενημερώνονται καθημερινά...

Έτσι εξηγείται και η επιμονή μου στο να μην αναμασάμε αυτά που ξεπεράστηκαν...

Παμε για άλλα... όχι για ιστορικές αναδρομές...

Stefanos είπε...

@nikiplos

Το ρεύμα στα νησιά δεν είναι πιο ακριβό, από ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έχει άκριβώς το ίδιο τιμολόγιο, μολονότι η παραγωγή του κοστίζει πολύ περισσότερο. Η Κρήτη είναι το καλύτερο παράδειγμα: Οι Κρητικοί αγοράζουν το ρεύμα στη μισή τιμή του κόστους με αποτέλεσμα να χάνει η ΔΕΗ στην Κρήτη περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Η Ολυμπιακή μπορεί πράγματι να προσφέρει φθηνά εισιτήρια από το Λονδίνο, αλλά εσείς μεν πληρώνετε λίγα και οι Έλληνες φορολογούμενοι καλύπτουν τη διαφορά έτσι ώστε τελικά το εισιτήριο να είναι πιο ακριβό από το αντίστοιχο της Β.Α.

Stefanos είπε...

Τα οπωροκηπευτικά μεταφέρονται από τον τόπο παραγωγής τους στην Αθήνα με φορτηγά δημόσιας χρήσης. Ο ιδιοκτήτης του φορτηγού δημόσιας χρήσης ασκεί κλειστό επάγγελμα. Δεν μπορεί, στην «ελεύθερη» ελληνική οικονομία, να γίνει ιδιοκτήτης φορτηγού δημόσιας χρήσης όποιος το επιθυμεί. Το Υπουργείο Μεταφορών δεν χορηγεί άδειες. Όποιος όμως θέλει να γίνει ιδιοκτήτης φορτηγού δημόσιας χρήσης, μπορεί να αγοράσει την άδεια που χορηγήθηκε κάποτε σε έναν άλλο ιδιοκτήτη.

Ένας καινούργιος λοιπόν επιχειρηματίας/φορτηγατζής θα αγοράσει δεύτερο χέρι ένα φορτηγό και θα πληρώσει περί τις 60.000 ευρώ και θα αγοράσει αναγκαστικά και μια άδεια αξίας σήμερα 300.000 ευρώ. Η επένδυση του θα φθάσει έτσι τις 360.000 ευρώ, όσο αξίζουν 6 φορτηγά. Με αυτό το υπέρογκο ποσό θα επιβαρύνει τα κόμιστρα των προϊόντων που διακινεί. Κάθε ντομάτα, κάθε κουνουπίδι που έρχεται στην Αθήνα χρεώνεται με την απόσβεση 6 φορτηγών αντί του ενός που το μεταφέρει. Εξ αιτίας του κλειστού επαγγέλματος που διαδοχικές κυβερνήσεις δεν τολμούν να καταργήσουν για να μη στενοχωρήσουν τους λίγους στους οποίους χορήγησαν προνομιακά τις άδειες. Παρόμοια ρύθμιση με άδειες μεγαλύτερης αξίας υπάρχει για τα βυτιοφόρα και για τα ταξί.

Ανώνυμος είπε...

Δεν απαντησατε αν θα πολιτευθειτε εσεις ή τα παιδια σας...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Κύριε Μάνο,

Πως μπορεί κανείς να ανεχθεί αυτόν τον αηδιαστικό πολιτικαντισμό του κυρίου Αλαβάνου...

Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που ψηφίζουν αυτόν τον ...

Δείτε μόνος σας τι είπε...


Αλαβάνος: "...για μέλη της Κυβέρνησης, όπως ο κ. Αλογοσκούφης, θα υπάρξει εργασιακό πρόβλημα. Γιατί, κύριε Αλογοσκούφη, δεν στέκεστε ούτε σε συνοικιακό σούπερ μάρκετ ως διαχειριστής! Και ξέρετε γιατί δεν στέκεστε!..."
Αλογοσκούφης: "Εγώ δεν είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα, όπως εσείς. Εγώ δούλεψα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον των πανεπιστημίων της Μεγάλης Βρετανίας και επέλεξα να επιστρέψω στην πατρίδα μου ως καθηγητής.... όπως και επέλεξα να διεκδικήσω την ψήφο του ελληνικού λαού για να προσφέρω και ως πολιτικός. Δεν έχω κανένα επαγγελματικό –αν θέλετε- πρόβλημα και καμία επαγγελματική αδυναμία! Έχετε εσείς να μας πείτε τι κάνατε στη ζωή σας! Εσείς να μας πείτε πού δουλέψατε, πώς δουλέψατε!"
Αλαβάνος: "Ο κ. Αλογοσκούφης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν καταλάβει ότι άλλο είναι τι έκαναν στις επιχειρήσεις και στις σπουδές τους και άλλο στη δημόσια περιουσία! Αυτό που είπα και αυτό που επιμένω, είναι ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα να εφαρμόζετε πολιτικές για τη δημόσια περιουσία, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να εφαρμόζετε πολιτικές ξεπουλήματος για τη δημόσια περιουσία, που δεν θα σας έδιναν θέση ούτε σε μία μικρή ιδιωτική επιχείρηση! δεν έχετε κανένα δικαίωμα να εφαρμόζετε πολιτικές ξεπουλήματος για τη δημόσια περιουσία, που δεν θα σας έδιναν θέση ούτε σε μία μικρή ιδιωτική επιχείρηση!... Από εκεί και πέρα στην ιστοσελίδα της Βουλής μπορείτε να βρείτε το βιογραφικό μου!"

Ανώνυμος είπε...

Αναμενουμε & νεο ποστ...

gnik είπε...

Ωραία Παναγιώτη
Αναλώθηκαν σε μια παρτίδα τάβλι μεταξύ τους και το αποτέλεσμα ????

Αν υπάρχουν άνθρωποι που αναρωτιέσαι και ψηφίζουν αυτόν τον….ή τον άλλο τον… δεν φταίνε αυτοί .
Φταίει η γραμμή ¨μαντρώματος¨ τόσα χρόνια στο κάθε κόμμα, η κατευθυνόμενη ενημέρωση και η αποβλάκωση με κάθε μέσον.

Dersu είπε...

@Stefanos
Εάν υπάρχει απλή απάντηση (η links), εφόσον έχετε και μεγάλη πείρα στό ελληνικό πολιτικό περιβάλλον, θα με ενδιέφρε ποιά είναι η γνώμη σας για τα βαθύτερα αίτια που δημιούργησαν και διατηρούν αυτό το Cap and Trade στις άδειες μεταφορέων.

Συχνά αναφέρεται το πολιτικό κόστος. Αλλά αυτό δεν μου φαίνεται ικανοποιητική εξήγηση στην προκειμένη περίπτωση (Μου φαίνεται απίστευτο οτι διατήρηση του κλειστού χαρακτήρα των μεταφορικών δρστηριοτήτων υποστηρίζεται απο την πλειοψηφία των Ελλήνων).

Επίσης, αλήθεια, στο πόσο έχει ορίσει, η όποια σοφή «κρατική επιτροπή εμπειρογομόνων μεταφορών» το Cap των αδειών? Δλδ. πόσες άδειες υπάρχουν?


Υ.Γ. Ελληνικέ λαέ: Μάλλον γι αυτό θα μου απαγόρευες και το Pickup? Μήπως και κάνω «αθέμιτο» ανταγωνισμό στο λαικο cartel των μεταφορέων μεταφέροντας το δικό μου ψυγείο (αντί να μισθώσω μέλος του cartel)?

ΥΓ2. Μία ακόμα γενική ερώτηση αν ξέρει κανείς: Πως λέγεται ελληνικά το rent seeking?

Ανώνυμος είπε...

Καταχρηση προνομιακης θεσης...

Γ. Κύρκος είπε...

Harrylogue
Η απάντησή σου ενδεικτική της μόρφωσής σου και του γιδοβοσκοεπιπέδου σου.
Άλλο είναι το νόημα του rent seeking. Μη ξανακάνεις τον έξυπνο. Δε σου βγαίνει με τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

Ψοφια η Αθηνα Σαββατο νυχτα..

Εξευρωπαιζομαστε..

Εκτός απο απογονους Αλβανων γιδοβοσκων ( Circo) που απευθυνονται σε μενα χωρις να τους δωσω το λογο,αντι να κοιτουν το χάλι τους με τα ανορθογραφα σχολια τους..

mantz είπε...

@dersu:
Μία ακόμα γενική ερώτηση αν ξέρει κανείς: Πως λέγεται ελληνικά το rent seeking?

Προσοδοθηρία. Δες και αυτό.

nikiplos είπε...

Καλησπέρα... Ο Harrylogie απάντησε σωστά και κάπως ποιητικά... Γιατί του την πέσατε?

rent-seeking:
When a company, organization or individual uses their resources to obtain an economic gain from others without reciprocating any benefits back to society through wealth creation. An example of rent-seeking is when a company lobbies the government for loan subsidies, grants or tariff protection. These activities don't create any benefit for society, they just redistribute resources from the taxpayers to the special-interest group.

Ότι δλδ κάνουν τα ΚΤΕΛ, τα ταξί, οι ΔΕΚΟ και όλα αυτά τα ωραία...

Να ρωτήσω κι εγώ κάτι τους Αγγλομαθείς της παρέας: Ξέρετε τι σημαίνει ο όρος pork-barreling

Ανώνυμος είπε...

Pork barreling = τοπικιστικη ευνοιοκρατια...

Αυτες ειναι κυριλε εκφρασεις...

Αλλιως


rent seeking = νταβατζοτσαμπουκας..

pork barreling = ντοπιοτσατσιλικι...

Dersu είπε...

mantz,
Thanks.

Nikiplos,
Pork barell. Μεταφράζοντας: Απονομή κρατικών πόρων εκ μέρους πολιτικών σε κάποια άτομα, εις ανταλλαγήν βοηθείας στην εκλογή/επανεκλογή τους (πχ. ψήφος η/και ενίσχυση/συμμετοχή στην προεκλογική τους καμπάνια).

Πχ. Εάν κάποιος βουλευτής από την πχ. Μυτιλήνη προσπαθούσε / κατάφερνε να αποσπάσει κρατικές επιδοτήσεις για την πχ. τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου (παράδειγμα φέρνω στην τύχη).

gnik είπε...

Μαζί με τις μεταφράσεις δεν ρίχνετε και κανένα καλό ανέκδοτο να γελάμε ώσπου να μπει νέα ανάρτηση.

Anastassios είπε...

Γειά σας κύριε Μάνο


Θα μπορούσατε κάλλιστα κι εσείς να είστε σήμερα υπουργός και να λύνετε τα προβλήματα -αλλά προτιμήσατε να αμφισβητήσετε το νεοκλεγέντα τότε αρχηγό σας(πού μάλλον ποτέ δεν αποδεχθήκατε λόγω της ανύπαρκτης δικής του προηγούμενης πολιτικής εμπειρίας -είδαμε και τους πάλαι ποτέ λεγόμενους "Δεινόσαυρους", τις "παλαιές καραβάνες"...), με συνέπεια να σας διώξει, σε μια -αναγκαία- επίδειξη αρχηγικής πυγμής. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από εκείνες τις διαγραφές, η ΝΔ συνήλθε ως κόμμα μετά από έριδες και "χτυπήματα κάτω από τη μέση" δεκαετιών -και κέρδισε 2.5 εκλογικές αναμετρήσεις(τη μία την έχασε για μερικές χιλιάδες ψήφους -κάνουμε και λίγο χιούμορ ως προς τον αριθμό των νικών).

Τώρα, κι αφού κάνατε πίσω στο δικό σας πολιτικό εγχείρημα(και σας είχα πιστέψει/ψηφίσει), παριστάνετε τον γέρο του "Muppet Show" -και γκρινιάζετε για όλα(ο έτερος γέρος, ήταν δύο αν θυμάστε, είναι τo alter-ego σας, ο Ανδρανόπουλος -άλλος "ξερόλας"-αποτυχημένος).

Στη θεωρία μπορεί να είσαστε "άσσος" - στην πράξη όμως, έχετε αποτύχει, κύριε. Και αυτό το λέει η Λογική.

Δεν είστε team-player. Είστε ένας ακόμη "ξερόλας" που δεν συμβιβάζεται με τίποτα(αν και πολιτικός, μόνον "πολιτική" δεν χρησιμοποιήσατε για να πετύχετε όσα θεωρείτε σωστά, μέσα από το κόμμα που σας ανέδειξε). Συμβιβαστήκατε μόνον, με όλους εκείνους που επί χρόνια φτύνατε...

Δεν είμαι ΝΔ. Αλλά αυτά τα ρεσάλτα από το ένα καράβι στο αντίθετό του, δεν τα εγκρίνει κανένας ΛΟΓΙΚΟΣ άνθρωπος, κανένας σοβαρός ψηφορόρος, ό,τι κι αν ψηφίζει. Και όσο για τις δικαιολογίες σας(τις έχω ακούσει), "μπάζουν" από παντού...("μπάζουν" τυχοδιωκτισμό)

Αν είχατε κρατήσει ζωντανούς, έστω τους Ταύρους, θα σας έβγαζα το καπέλο. Θα έλεγα "αυτός ο τύπος έχει guts!". Αλλά εσείς προκειμένου να βγείτε βουλευτής, συμμαχίσατε με τους μαλάκες που μας πήγαν πίσω ως χώρα, μισό αιώνα.

Έχετε δίκιο -κατά καιρούς- σε πολλά. Αλλά είναι πρόκληση για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, να έχετε εσείς blog με τίτλο "Κοινή Λογική".

Ανώνυμος είπε...

Απο στομα κορακα,ελεγαν οι " προγονοι"...

gnik είπε...

Fantoma όλα καλά ????
Χάρηκα που σε είδα.

nikiplos είπε...

Προς Φαντομά,

Δεν έχω σκοπό να χαϊδέψω κανέναν, ούτε και να κολακέψω, άλλωστε αν έφυγα από την Ελλάδα στα 38, το έκανα γιατί εκεί δεν έχεις ούτε στοιχειώδη δικαιώματα αν δεν κολακέψεις ή "βάλεις μέσο" ακόμη και για τη φορολογική σου δήλωση, ή την πολεοδομία. Αφήνω τη χολή γιατί έτσι κι αλλιώς δεν έχω, αγαπάω την Ελλάδα και τους Έλληνες, όχι όμως και τα κουσούρια μας...

Μπροστά στο Λαϊκισμό, του Καραμανλή Νεότερου και Σημίτη, που έκαναν γιαλαντζί απο-κρατικοποιήσεις τουλάχιστον οι κύριοι Μάνος και Ανδριανόπουλος προσπάθησαν ουσιαστικά τη δεκαετία του 90 να μας απαλλάξουν από την κατάρα των ΔΕΚΟ και των απείρων αχρήστων ημι-κρατικών εταιριών... Κάτι άλλοι ανόητοι και η μυωπική πολιτική του Μητσο στέρησαν απο την Ελλάδα να μπει στα Ευρωπαϊκά χρήματα των πακέτων Ντελόρ-Σαντέρ με αναπτυξιακή τάση...

Αν το είχαν κάνει τότε σήμερα δεν θα συνταξιοδοτούσαμε τους ΟΤΕτζίδες με Καραμανλικό Λαϊκισμό στα 55 τους με 2400€ σύνταξη και 50000€ εφάπαξ (τόσα πήρε ο Θείος μου συνδικάλας κιόλας).
Όσον αφορά τη στρατηγική σημασία του ΟΤΕ, όσοι έχουν σχέση με τις σύγχρονες τηλεπικοινωνίες απλά γελάνε. (για τους δύσπιστους, το σκάνδαλο των υποκλοπών από τρίτους δίνει μια ιδέα...)
Όσο για τους κυρίους του ΠΑΣΟΚ του έβαλαν θηλιά στο Λαιμό
υποχρεώνοντάς τον να αγοράσει το 50% του δορυφόρου (τεράστια ανόητη σπατάλη πάλι δήθεν για στρατηγικούς λόγους).
Οσονούπω θα πληρώσουμε τους ΔΕΗΤζήδες...
Σε κάτι πονηρές ημι-κρατικές εταιρίες κάποιοι πονηροί παίρνουν μισθούς 4 και 5 χιλιάδων ευρώ.

Και επειδή δεν μου αρέσουν οι Ταμπέλες γιατί είναι μόνο τέτοιες (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΚΚΕ), η μεγαλύτερη ομαδική ανοησία που έγινε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν είναι παρά η ανάληψη των ΟΑ2004.

Αλήθεια γιατί εκεί δεν έγινε δημοψήφισμα?

Ανώνυμος είπε...

Has Manos left the building ?

Stefanos είπε...

@ dersu

Οι Θ. Πελαγίδης και Μ. Μητσόπουλος έγραψαν ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για rent seeking στην Ελλάδα. Απέδωσαν τον όρο με τη λέξη προσοδοθηρία. Ο τίτλος του βιβλίου είναι "Προσοδοθηρία και Μεταρρυθμίσεις"

Stefanos είπε...

@ fantomas

"προτιμήσατε να αμφισβητήσετε το νεοκλεγέντα τότε αρχηγό σας"

Είναι το επιχείρημα που χρησιμοποιούν διάφοροι νεοδημοκράτες για να δικαιολογήσουν τις αυθαιρεσίες του κ. Καραμανλή.

Η αλήθεια είναι ότι όταν το ΠΑΣΟΚ επεχείρισε να περάσει από τη Βουλή διάταξη για τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ υποστήριξα ότι δεν ήταν σωστό να να την καταψηφίσει η ΝΔ μόνο και μόνο επειδή την πρότεινε το ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια ψήφισα κατά συνείδηση. Η ειρωνεία είναι ότι αργότερα η Ν.Δ. -ως κυβέρνηση- έφερε ακριβώς την ίδια διάταξη, με την ίδια διατύπωση και την παρουσίασε ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση. Αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε τη διάταξη που το ίδιο είχε ψηφίσει ως κυβέρνηση. Και τη δεύτερη φορά ψήφισα υπέρ της διάταξης.

Τα παρακάτω είναι από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής της 13/12/2005:

"Τον Ιανουάριο του 1998 ήμουν Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Δήλωσα τότε ότι δεν μπορούσα να καταψηφίσω τη διάταξη που πρότεινε ο κ. Παπαντωνίου, διότι, όπως τόνισα και σήμερα για την ίδια διάταξη του κ. Αλογοσκούφη, τη θεωρώ απολύτως σωστή και επιβεβλημένη. Το ίδιο έκαναν τότε και άλλοι, όπως ο κ. Σουφλιάς και ο κ. Κοντογιαννόπουλος και ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Καραμανλής, επειδή δεν ακολουθήσαμε την κομματική γραμμή και δεν καταψηφίσαμε τη ρύθμιση του κ. Παπαντωνίου, που ωστόσο ξαναφέρνει σήμερα για ψήφιση η Κυβέρνησή του, μας διέγραψε οριστικώς από τη Νέα Δημοκρατία όλους πλην του κ. Μητσοτάκη που, όπως ειπώθηκε τότε, ως πρώην αρχηγός δικαιούται να λέει ό,τι θέλει.
Έτσι είναι η πολιτική στην Ελλάδα. Και γι’ αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανείς όταν εκείνοι οι λίγοι, που παρά την αδιάφορη σιωπή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης γνωρίζουν και παρακολουθούν όσα συμβαίνουν, περιβάλλουν με περιφρόνηση τους πολιτικούς.
Ο ενορχηστρωτής της έντονης αρνητικής στάσης της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στη ρύθμιση του κ. Παπαντωνίου ήταν ο σημερινός εισηγητής της ίδιας ρύθμισης, ο κ. Αλογοσκούφης. Αρέσκεται ο κ. Αλογοσκούφης να καλεί τους κομματικούς του αντιπάλους να ζητήσουν συγνώμη για όσα λάθη -κατά την άποψή του- διαπράττουν.
Αναρωτιέμαι μήπως ήρθε η ώρα να ζητήσει ο κ. Αλογοσκούφης συγνώμη τουλάχιστον από το συνάδελφό του κ. Σουφλιά, τη διαγραφή του οποίου προκάλεσε.
Εγώ πάντως, κύριοι συνάδελφοι, σε αντίθεση με τους κυρίους Καραμανλή και Αλογοσκούφη ψηφίζω ή καταψηφίζω τα νομοσχέδια ανάλογα με το περιεχόμενό τους και όχι με το ποιος τα συνέταξε.
Ψηφίζω, λοιπόν, επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις Δ.Ε.Κ.Ο."

Υπάρχουν δυστυχώς πολλοί, πάρα πολλοί, στην Ελλάδα που στον όνομα του κόμματος που υποστηρίζουν είναι διατεθειμένοι να παραβλέψουν και τις μεγαλύτερες κομματικές αθλιότητες, τις προκλητικότερες ατιμίες. Αντιμετωπίζουν την πολιτική με ένα κυνισμό που δικαιολογεί το: "όλα επιτρέπονται στο κόμμα μου αρκεί να προάγεται η επιδίωξη της διατήρησης ή της κατάκτησης της εξουσίας".

Το ΠΑΣΟΚ μου έδωσε τη δυνατότητα να είμαι στη Βουλή στην οποία δεν ήθελε να είμαι η Ν.Δ. Αξιοποίησα τη δυνατότητα διατηρώντας στο ακέραιο την ανεξαρτησία μου. Η ανεξαρτησία μου στενοχώρησε του Πασόκους όσο είχε στενοχωρήσει παλαιότερα τους Νεοδημοκράτες.

Ο fantomas και πολλοί όπως αυτός διαβλέπουν τυχοδιωκτισμό. Εγώ θεωρώ ότι έκανα το καθήκον μου. Ήμουν στη Βουλή και μπορούσα να λέω τη γνώμη μου και να υποστηρίζω - όταν κατά τη γνώμη μου ήταν σωστά- όσα έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Anastassios είπε...

Ωραία. Λέω όμως -μήπως η πολιτική είναι τελικά, ζήτημα προτεραιοτήτων; Μήπως ο κ.Καραμανλής είχε μεγαλύτερη ανάγκη της υποστήριξής σας στο ξεκίνημά του ως αρχηγού, από το να λειτουργήσετε τόσο "Δον Κιχωτικά";

Επί της ουσίας, αποδεχόμενος όλα όσα παραθέτετε(δεν έχω λόγο να αμφισβητώ την ειλικρίνειά σας), έχετε δίκιο. Μήπως είχε δίκιο και όμως και ο τότε αρχηγός σας;

Ο χρόνος άλλωστε τον δικαίωσε...

(όπως κι αν έχει, συγχαρητήρια για τη στάση σας, απέναντί στο εν λόγω νομοσχέδιο. Η πλειοψηφία των πολιτών, φυσικά και αγνοεί τις "λεπτομέρειες", όλα όσα αναφέρετε -όταν η ενημέρωσή του εξαρτάται από κάποιες κοσμικές κυρίες και κάποιους κοσμικούς κυρίους, που ενδιάμεσα βρίσκουν χρόνο για "ρεπορτάζ" -στο πόδι και τα το δοκούν των αφεντικών τους...)

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Αγαπητέ κύριε Μάνο,

Διάβασα με προσοχή την απάντηση σας στον Fantoma..

Με ενοχλεί αυτή η προκλητική ανωνυμία των Φαντομάδων και γιαυτό τον λόγο όταν κάποιος όπως εσείς απαντάτε με ευπρέπεια και παρρησία, η απάντησή σας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία...

Η ερωτήσεις του Fantoma αποτελούν κλασσικό παράδειγμα ερωτήσεων ατόμων με πολιτικές παρωπίδες... δήθεν φιλελεύθερων, δήθεν δημοκρατικών, δήθεν, δήθεν, δήθεν... (Να προσθέσω ότι μετά την απάντησή του και την ευαίσθητη παρουσία του στο Mission Impossible τον συμπάθησα σαν άνθρωπο...)

Όμως, σε μια Δημοκρατική χώρα το θέμα δεν είναι να κρίνω εγώ το αν ο Fantoma είναι σωστός, δεν μου πέφτει λόγος σε αυτό..., ας είναι οτι θέλει εφόσον αναγνωρίζει το δημοκρατικό μας πολίτευμα..., αλλά το ποια θα είναι η πολιτική απάντηση στις θέσεις του που είναι γενικές και μας αφορούν όλους.

Η απάντησή σας επομένως είναι βαθύτατα πολιτική και με τεράστιες προεκτάσεις για την πολιτική ζωή του τόπου μας...

Αν π.χ. οι αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας με τους οποίους συγκρουσθήκατε, αντιλαμβάνονταν την ουσία πίσω απο την πολιτική σας πράξη να διαφοροποιηθείτε, οχι μόνο δεν θα σας έθεταν εκτός της παράταξης αλλά θα διαφοροποιούσαν το προφίλ της παράταξης ώστε να μη κινδυνεύει απο την ξινή λογική των καθωσπρεπιστών και των εικονολατρών... που θεωρούν θέσφατο την πολιτική γραμμή ακόμα και αν πρόκειται για ηλίθια πολιτική γραμμή...

Είναι προφανές οτι τα κόμματα δεν είναι θρησκείες και δεν στηρίζονται στο πίστευε και μη ερεύνα χωρίς αυτό να σημαίνει οτι είναι και αναρχοκρατούμενα μπουλούκια...

Τα ελληνικά κόμματα δυστυχώς παραμένουν ατροφικά απο πλευράς φιλελευθεροποίησης με την κατάσταση να χειροτερεύει όσο κοιτάζουμε προς τα αριστερά όπου επικρατεί σχεδόν φασιστίζουσα δομή...

Βέβαια, η Χώρα μας έχει υποφέρει απο μια ισχυρή και συχνά ανεύθυνη αριστερά που λειτουργεί ως συνοθύλευμα θέσεων «φασαρίας» αφού γνωρίζει οτι δεν θα γίνει ποτέ παράταξη εξουσίας για να δοκιμάσει τις θέσεις που προβάλει... θέσεις πλήρους ανευθυνότητας...

Αυτή η ασύδοτα σκεπτόμενη αριστερά έχει επηρεάσει το σύνολο της πολιτικής σκέψης στη χώρα μας καλλιεργώντας την αγελαία θεώρηση που δεν ξεχωρίζει το σωστό απο το λάθος ή το επωφελές απο το καταστροφικό αφού αυτό αποφάσισε μια μικρή νομενκλατούρα θεσφατούχων αρχηγών...

Αν και η θεώρηση αυτή έχει και θετικά στοιχεία, κυρίως απο πλευράς συνοχής σε κρίσιμες καταστάσεις..., συνήθως προσφέρει αρνητικά διότι όσο προικισμένοι και αν είναι οι όποιοι αρχηγοί, παραμένουν μονάδες περιορισμένης συνολικά αντίληψης για το τι είναι και πως μπορεί να γίνει το καλύτερο για την χώρα...

Παραπέμπω όλους τους εδώ bloggers στα αρχεία του Καραμανλή... Θα έχουν έτσι μια εξαίρετη εικόνα της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας απο την σκοπιά ενός αρχηγού που είχε συχνά τις καλλίτερες των προθέσεων αν και ακόμα συχνότερα επέβαλε τα χειρότερα για τις περιστάσεις...

Η πολιτική ζωή του τόπου μας τα τελευταία 50 χρόνια ακολούθησε αυτό το μοτίβο άλλοτε χειρότερα και με αποκρουστικές έως τραγικές εκφάνσεις και άλλοτε καλλίτερα... αλλα ποτέ καλά...

Σήμερα όμως τα περιθώρια στένεψαν διότι δεν διαμορφώνουμε πλέον την δική μας οικονομική πολιτική... αλλά ακολουθούμε την πολιτική μιας κοινωνίας «αθροιστών» που μας επιτρέπουν να αγοράζουμε αυτοκίνητα με ότι χρώμα θέλουμε αρκεί να είναι πάντα μαύρα... (Γνωστή έκφραση του ιδρυτή της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford για το Μοντέλο μαζικής παραγωγής Τ)

Με τα παραπάνω θέλω να πω στον Στέφανο Μάνο ότι αν και μου αρέσουν οι ιδέες του (για να είμαι ειλικρινής εχω το ίδιο πρωτότυπες ιδέες αλλά οχι και την πλατφόρμα να τις προβάλλω...) αυτό δεν σημαίνει οτι δεν μπορεί να διαμορφώσει την διαφοροποίησή του εντός της πολιτικής παράταξης που τον εκφράζει (το ΠΑΣΟΚ δεν το εκφράζει...) με επιχειρήματα που μπορούν να μετακινήσουν ακόμα και βουνά...

Δεν θεωρούσα π.χ ανόητο τον Καραμανλή όταν επέβαλε περίεργες πολιτικές θέσεις και ρυθμίσεις διότι αυτός είχε επωμισθεί την δυσκολία του συμβιβασμού που δεν είχε ο κάθε υπουργός του ξεχωριστά..

Αντίστοιχα, δεν θεωρούσα ανόητο τον κύριο Μητσοτάκη...

Κλασσικό παράδειγμα διαφοροποίησης υπήρξε ο Ανδρέας Παπανδρέου οχι διοτι λογάριαζε τα στελέχη του περισσότερο αλλά επειδή δεν λογάριαζε τους άλλους... Όμως αυτή η τακτική είχε τα όριά της και το απέδειξε τότε... όπως το αποδεικνύει και σήμερα που το πρόβλημα έσκασε στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου...

Συμπερασματικά, αν και το σχόλιο αυτό ξεκίνησε με αφορμή την επίθεση απο τον Fantoma στην πολιτική συμπεριφορά του Στέφανου Μάνου, μου έδωσε την αφορμή να πω και εγώ μερικές παραπάνω σκέψεις ευελπιστώντας οτι πολλοί φίλοι bloggers εδώ θα κάνουν το ίδιο.

Περιέργως, ευχαριστώ τον Fantoma που έγινε η αιτία για αυτόν το διάλογο... αλλά ακόμα περισσότερο ευχαριστώ τον Στέφανο Μάνο που απάντησε με ειλικρίνεια και ευθύτητα...

Το Blogging τελικά αποδεικνύεται εξαιρετικό περιβάλλον προώθησης της ελεύθερης πολιτικής σκέψης μιας και ο έντυπος τύπος αλλα και ο ηλεκτρονικός μεσω της TV έχει κυριαρχηθεί απο τον ψευτοκαθωσπρεπισμό των δηθενιστών με την μόνιμα υποκριτική και ιδιοτελή σκέψη...

Anastassios είπε...

Αγαπητέ κ. Μπαζιωτόπουλε,


μάλλον είστε ο μόνος που διέκρινε "επίθεση". Άλλο αυστηρή κριτική κι άλλο "επίθεση". Εάν επρόκειτο για επίθεση δεν θα ξεκινούσα με το "γεια σας κύριε Μάνο" ούτε βέβαια θα ανήκα στο τιμητικό 1.6% που ψήφισε τους Ταύρους(δηλαδή, εν πολλοίς τον ίδιο τον κ. Μάνο και μόνο). Αυτή μου δε η ψήφος, δείχνει αν και κατά πόσο είμαι φιλελεύθερος...

Περί της ανωνυμίας, επειδή με ένα σας σχόλιο, θίξατε σχεδόν τα πάντα, το διαδίκτυο και κατ' επέκταση το blogging ευδοκιμούν λόγω αυτής. Περίττο να πω ότι δεν θίγομαι έτσι εύκολα -ίσως όμως να θίξατε όλους τους άλλους που γράφουν ανωνύμως...

Αν πράγματι είστε φιλελεύθερος, θα ήταν προτιμότερο επομένως να το δείχνατε στην πράξη...(υποστηρίζοντας την ανωνυμία-επειδή γράφουμε ανώνυμα δεν είμαστε αυτομάτως χειρότεροι των επωνύμων ή "κακά παιδιά" -οκ?)

Τέλος πάντων

Συνομιλητής μου είναι ο κ.Μάνος -εφόσον το επιθυμεί και κανείς άλλος. Κι αυτό γιατί δεν θέλω να χαλάσω το blog με σχόλια και κόντρα σχόλια "επί προσωπικού" ούτε και να χάνω την ώρα μου επειδή κάποιος βιάστηκε να βγάλει τα συμπεράσματά του

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Fantoma,

Θα ήταν χρήσιμο να διαβάσεις το κείμενο μου... διοτι δεν το διάβασες και διατυπώνεις άσχετες παρατηρήσεις...

Η ανωνυμία δεν ήταν ούτε είναι θετικό στοιχείο του blogging... αλλά η κατάντια του blogging… Όμως τα θετικά υπερβαίνουν τα αρνητικά... και συνεχίζουμε...

Ο ανώνυμος στην ουσία είναι ένα 0 (Μηδέν) και το 0 δεν μπορείς να το χειριστείς και να του απαντήσεις... δεν απαντάς στον Κανένα...

Όμως όταν τα σχόλια των ανωνύμων εκφράζουν γενικευμένες θέσεις και τοποθετήσεις προσφέρονται για ανάπτυξη θέσεων και σκέψεων που αφορούν όλους.

Διαφορετικά, δυστυχώς και αδίκως..., τα τρώει το μαύρο το σκοτάδι...

Οι απάντηση του Μάνου στα δικά σου σχόλια αποτελεί σοβαρή πολιτική τοποθέτηση πολύ πέραν του μικρού μας χώρου εδώ...

Οι δικός μου σχολιασμός προκαλεί πρόσθετη συζήτηση σε ένα πολυ σημαντικό πολιτικό θέμα...

Ανώνυμος είπε...

Σε ανωδυνα σχολια απανταει ο Μανος,στα δυσκολα φερεται σαν πολιτικος...

Anastassios είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Anastassios είπε...

Αγαπητέ κ. Παναγιώτη,

όπως είπα δεν θα εμπλακώ σε ατέρμονη φλυαρία με άσχετους - αφήνω λοιπόν σε σας το προνόμιο του "φλυαρείν" που όπως αποδείξατε δις, κατέχετε απολύτως -όπως βέβαια και τον τελευταίο (παρά)λόγο που τόσο επιθυμείτε

Ό,τι είχα να πω το έχω ήδη καταθέσει και αν επανέρχομαι είναι για να πω ένα 'ευχαριστώ' στον κ. Μάνο για την καλοσύνη που είχε να απαντήσει

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Κύριε Μάνο,

Πολλά λέμε και γράφουμε εδώ αλλά εχω την αίσθηση οτι προσπαθούμε να πιάσουμε την ουρά μας στριφογυρίζοντας, όπως τα σκυλιά, γύρω απο τον εαυτό μας και ποτέ δεν τα καταφέρνουμε...

Είναι περισσότερο απο βέβαιο οτι εκτός απο τα σαχλά και χιλιοειπωμένα, οτι τάχα η Ελλάδα είναι μόνο για Τουρισμό ενώ αν είναι τυχερή θα εισπράττει και τα ξεροκόμματα των πλοιοκτητών που την σέβονται και την αγαπούν στο βαθμό που τους αποδίδει περισσότερα απο όσα επενδύουν... (Είναι βλέπετε και αυτοί στον αγώνα για το οικονομικό αεικίνητο!!!) θα μπορούσε να γίνει ένα ερευνητικό κέντρο παραγωγής νέων τεχνολογιών που δεν είναι απαραίτητο οτι θα εμπορευματοποιούνται εντός της χώρας.

Να θυμίσω οτι το Ισραήλ διαθέτει στην Αμερική «τεχνολογίες» του μυαλού ή αλλέως μαθηματικούς αλγορίθμους που χρησιμοποιούνται κατ’ εξοχήν σε θέματα ασφαλείας οπλικών συστημάτων.

Μπορεί να φαντάζει εξωπραγματικό αλλά αν ήθελαν οι Ισραηλινές εταιρείες να καταστρέψουν την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ για ενα κάποιο διάστημα θα το μπορούσαν μόνο και μόνο με την γνώση των συστημάτων ασφαλείας που προστατεύουν τα οπλικά αυτά συστήματα.

Δεν ξέρω αν μπορούμε να καταφέρουμε οσα οι Ισραηλινοί αλλά μπορούμε να καταφέρουμε αρκετά αφού κόψουμε τον βήχα ορισμένων φασιστοειδών που κάτω απο το πρόσχημα μιας αριστερίζουσας ιδεολογίας ακυρώνουν με τις αντιδημοκρατικές του ενέργειες οτιδήποτε παραγωγικό ως επινόηση του διαβολικού καπιταλισμού...

Αλλα για να έλθω στο προκείμενο, οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια για την παραγωγή ενέργειας είναι πάμπολλες...

Σε αυτές ξεχασμένα σχεδόν ονόματα όπως του Τέσλα και του Ράιχ (Βίλχελμ Ράιχ) επανεμφανίζονται διότι στις μεγαλειώδεις επινοήσεις τους υπήρχαν οι σπόροι των τεχνολογιών του μέλλοντος...

Και οι σπόροι αυτοί δεν περιλαμβάνουν την πυρηνική ενέργεια αλλά άλλες καθαρότερες και οπωσδήποτε ανανεώσιμες πηγές έκκλησης και παραγωγής ενέργειας...

Στέλνω την ακόλουθη διεύθυνση
http://www.aero2012.com/en/suppressed.mhtml
ως ένα μόνο σημείο αναφοράς, δικής σας και των φίλων bloggers με ανήσυχο μυαλό και περίσσεια ενέργειας για να κάνουν τα πρώτα βήματα...

Αν δείξετε κάποιο ενδιαφέρον θα διαπιστώσετε οτι υπάρχουν εφευρέσεις που ζητούν ελάχιστα για τους επιδιωκόμενους αρχικούς στόχους ανάπτυξης.

Γιατί να μη δούμε όλοι αυτές τις δυνατότητες και γιατί να μην ενεργοποιηθούμε σε αυτό που μπορεί έκαστος, αφήνοντας στην ελεεινή γραφειοκρατία του Ελληνικού κράτους τους καφέδες...

Με αυτήν άλλωστε την επίκληση αναζητούν τα γρηγορόσημά τους...

Ανώνυμος είπε...

Ο Μανος μας την εσπασε...

Dersu είπε...

Π.Μ.: Μετοχές να αγοράσετε σε όλες αυτές τις νέες τεχνολογίες / εταιρείες (Δλδ. Put your money where your mouth is). Πρωτού επενδύσει μαζικά το κράτος και χαθεί πλέον η μοναδικότητα της ευκαιρίας.

Ανώνυμος είπε...

ΑΑ ο Μανος...

Lefteris είπε...

Οι συνέπειες του κόστους αδειών

Έχουν οι νέοι επαγγελματικό διέξοδο όταν η τιμή της άδειας είναι 60 χιλιάδες ευρώ; Μπορούν οι επαγγελματίες να παρέχουν φτηνά προϊόντα και υπηρεσίες όταν οι άδειες είναι τόσο ακριβές;

Κάποιος εδώ μέσα άγγιξε ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο εάν λυθεί, μπορεί πραγματικά να μειώσει το κόστος αγαθών και υπηρεσιών κατά περίπου 30% (ναι!). Το θέμα αυτό είναι το κόστος των αδειών για διάφορους επαγγελματίες.
Βλέπετε, εάν θέλω να είμαι φορτηγατζής και δεν χρειάζεται να πληρώσω πολλά χρήματα για άδεια, τότε το κόστος διακίνησης αγαθών θα μειωθεί δραματικά (και θα εμφανιστούν περισσότεροι φορτηγατζήδες στην αγορά, με αποτέλεσμα ανταγωνισμό, δηλαδή μείωση του κόστους έστω και χωρίς την άδεια και μεγαλύτερη ταχύτητα διακίνησης προϊόντων).
Το ίδιο ισχύει για τις υπηρεσίες: η μείωση του κόστους αδείας (ή εξάλειψή του) θα μειώσει το κόστος των υπηρεσιών, προσελκύοντας έτσι επενδύσεις από το εξωτερικό (ακόμα κι από χώρες εκτός ΕΕ -- κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη συναλλαγματική ευελιξία για την Ελλάδα που είναι προς το παρόν εξαρτημένη από τη Γερμανία-Γαλλία για έκδοση νομίσματος).

Σκεφτείτε το κύριε Μάνο, προτείνετέ το, βρείτε υποστήριξη. Είναι ζωτικής σημασίας θέμα.

Λευτέρης

ΥΓ1. το υψηλό κόστος αδειών δεν εξασφαλίζει καλή ποιότητα υπηρεσιών (είναι πεταμένα λεφτά). Αντιθέτως, εξασφαλίζει το αντίθετο, μια και ο επαγγελματίας δεν έχει διαθέσιμα χρήματα να βελτιώσει τις υπηρεσίες του.

ΥΓ2. Το κόστος ζωής που θα αντιμετωπίσουμε σε ΕΕ και ΗΠΑ, λόγω αποβιομηχάνισης (όλοι πάνε Κίνα) και αύξησης τιμής του πετρελαίου (λόγω τρομακτικής αύξησης ζήτησης από Κίνα και Ινδία), θα είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα που θα τρομάξει κι εμάς τους "συνηθισμένους στα φτηνά" Αμερικανούς. Το κακό είναι ότι τώρα δεν πρόκειται για "λογιστικό πρόβλημα" όπως ήταν το '71. Τώρα είναι πραγματικό το πρόβλημα (πετρέλαιο γιοκ). Γι' αυτό και η μείωση του κόστους αδειών, η μείωση ή εξάλειψη των άχρηστων φορολογιών κλπ, είναι ζωτικής σημασίας για να μη φτάσουμε, ειδικά σε φτωχές περιοχές της ΕΕ και των ΗΠΑ να ζοριζόμαστε ν' αγοράσουμε ακόμα και αναγκαία τρόφιμα.
Με δυο λόγια, είναι πια καιρός να μειωθεί η χρηματοδότηση του κράτους μέσω άχρηστων φορολογιών και αδειών και να κυκλοφορήσει το χρήμα στην αγορά των επαγγελματιών και βιοτεχνών (μείωση κόστους αδειών), υπαλλήλων και εργατών (μείωση κόστους ζωής) κλπ κλπ.

Κι αυτό μπορεί να γίνει εύκολα, εάν βέβαια λυθεί το πρόβλημα των τρομακτικών απεργειών λόγω αντίδρασης από τους συνδικαλιστές και άλλους που χρηματοδοτούνται από κρατικούς και δημόσιους φορείς, που εκμεταλλεύονται βασικές ανάγκες του κόσμου για να χρηματοδοτήσουν τον "τσαμπουκά" τους.
Λιγότερες κρατικές εξουσίες και παρεμβάσεις (πολύ λιγότερες), μείωση κόστους αδειών (που θα ενισχύσει και την τοπική επιχειρηματικότητα μικροεπαγγελματιών) και εξάλειψη του παράγοντα "κομματικός τσαμπουκάς μέσω συνδικαλιστών, εναντίων απλών πολιτών".

Dersu είπε...

Stefanos: Υπουργοί που δημιουργούσαν αντί να λύνουν προβλήματα υπήρχαν πάντοτε. Σπάνια υπήρχαν και υπουργοί που έλυναν περισσότερα από όσα δημιουργούσαν.

Πραγματικά . Αφού η διατίμηση λειτουργεί τόσο καλά στις μεταφορές γιατί όχι και στο λάδι?

«Φαρέτρα»? Ναι! των όπλων οικονομικής αυτοκτονίας. Αλλάχτε του τουλάχιστον το όνομα σε «Υπουργείο Καθυστέρησης.»

Μου φαίνεται τελικά οτι το Ελληνικό κράτος συνεχώς επεκτείνεται? Ολοένα και περισσότερα πράγματα υπόκεινται σε κρατικό/λαικό έλεγχο. Για κάθε τομέα απ τον οποίο το κράτος αποτραβιέται, φαίνεται να αντισταθμίζει με το να εισχωρεί σε δυο καινούργιους τομεις. Σαν την Λερναία Υδρα.

Που είναι τελικά αυτός ο σατανικός φιλελευθερισμός που έχει ζώσει την Ελλάδα?

Ανώνυμος είπε...

Νεκροταφειο...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Οι βολεμένοι και τα αδιέξοδα της χώρας

Του Στέφανου Μάνου

Λίγες μέρες μετά τις τελευταίες εκλογές έγραψα για κάτι φίλους μου, ευκατάστατους, ώριμους (γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’40), που διαβάζουν –τουλάχιστον τους τίτλους των εφημερίδων– και πιστεύουν ότι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις. Το 2004, το 2000, το 1996 και όσο θυμούνται ψήφισαν Νέα Δημοκρατία. Είναι αρετή να μένεις σταθερός, να μην αλλάζεις. Ετσι λένε. Είναι συντηρητικοί. Δεν πιστεύουν (και ίσως ενδόμυχα δεν θέλουν) ότι μπορεί ν’ αλλάξει οτιδήποτε στην Ελλάδα. Εύκολα καταλήγουν στο απαισιόδοξο συμπέρασμα ότι: «τι τα θες, αυτή είναι η... Ελλάδα!».

Τα παιδιά τους σπούδασαν σε καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η διάλυση της Παιδείας ευτυχώς δεν τους άγγιξε. Ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, χωρίς να περιμένουν πολλά από αυτήν, σχεδόν τίποτε, και ελπίζουν, χωρίς και να το πολυπιστεύουν, ότι ο Καραμανλής θα γίνει καλύτερος, τώρα που... έμαθε. Οι ίδιοι πάντως δεν αλλάζουν, είναι σταθεροί στην επιλογή τους, ελπίζουν μόνο να αλλάξει λίγο η Νέα Δημοκρατία, τόσο ώστε να δικαιολογεί την ψήφο τους. Αλλά και αν δεν αλλάξει, πάλι αυτήν θα ψηφίσουν. Διότι, όπως λένε, τι άλλο μπορούν να κάνουν; Είναι, όπως είπαμε, συντηρητικοί.

Οι φίλοι μου αυτοί νομίζουν ότι η Ελλάδα δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια πλατφόρμα, μια γεωγραφική περιοχή, από την οποία μπορούν επωφελώς για τους ίδιους να ασκούν τις όποιες επικερδείς δραστηριότητές τους. Δεν αισθάνονται καμιά ιδιαίτερη ευθύνη για την Ελλάδα. Αντιθέτως πιστεύουν ότι η Ελλάδα τους χρωστάει. Τους χρωστάει κυρίως την προστασία των συνθηκών που επιτρέπουν τον πλουτισμό τους. Τους χρωστάει σταθερότητα. Επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, οι άνθρωποι που θα έπρεπε να είναι η ηγεσία του τόπου, για ένα μόνο ενδιαφέρονται: Πώς δεν θ’ αλλάξει κάτι που ίσως θίξει τα προσωπικά τους συμφέροντα. Οπως ακριβώς οι αρχαίοι Ρωμαίοι της παρακμής όταν οι Οστρογότθοι ήταν έξω από την πόρτα τους.

Για κάθε έναν από αυτούς –ας τους πούμε βολεμένους– υπάρχουν δεκάδες άλλοι που θα ήθελαν να τα αλλάξουν όλα. Δεν έχουν κάτι να χάσουν! Οταν δεν έχεις κάτι, πώς θα το χάσεις; Θα ήθελαν όμως, είμαι σίγουρος, να νιώθουν υπερήφανοι για την πατρίδα τους.

Πώς όμως να κινητοποιήσεις αυτούς τους πολλούς, πώς να επικοινωνήσεις τις σκέψεις σου, να τους κερδίσεις; Δεν διαβάζουν εφημερίδες, παρακολουθούν τηλεόραση. Ελάχιστοι διαβάζουν. Η Ελλάδα έχει, με διαφορά, τους λιγότερους αναγνώστες εφημερίδων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η επικοινωνία μαζί τους προϋποθέτει τη σύμπραξη, τη μεσολάβηση, τη διαστρέβλωση της τηλεόρασης. Αλλά η τηλεόραση ανήκει στην κατηγορία που δεν θέλει οποιαδήποτε αλλαγή. Βολεύτηκε η τηλεόραση στο σύγχρονο ελληνικό κράτος. Χωρίς κανόνες, χωρίς αρχές, χωρίς άδειες, με μαύρα λεφτά (με την άδεια της κυβέρνησης). Γιατί να θέλει να στηρίξει και να προβάλει οποιαδήποτε αλλαγή;

Αυτό, λοιπόν, είναι το πρόβλημα. Στο οικοδόμημα «Ελλάδα» εγκαταστάθηκαν στον επάνω όροφο οι βολεμένοι. Εσωστρεφείς, αδιάφοροι και απαθείς με όσα συμβαίνουν γύρω τους, με την προσοχή τους στραμμένη αποκλειστικά στον δικό τους μικρόκοσμο, χωρίς καμία ατομική και κοινωνική ευθύνη. Στους κάτω ορόφους και στα υπόγεια οι υπόλοιποι. Αμήχανοι, ανασφαλείς, βλέπουν τι γίνεται γύρω τους, αντιλαμβάνονται τα γενικότερα προβλήματα και περιμένουν. Περιμένουν να τους καθοδηγήσει κάποιος. Μάταια όμως, διότι καμιά τίμια και αληθινή φωνή δεν φθάνει σε αυτούς. Ολα τα μηνύματα πνίγονται στα παράθυρα της τηλεόρασης.

Αναρωτιέμαι συχνά πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσα κλειστά επαγγέλματα, τόσα προστατευόμενα εισοδήματα. Πώς είναι δυνατόν να μην έχει επαναστατήσει η κοινή γνώμη εναντίον της κυβέρνησης που τα διατηρεί, που τα συντηρεί. Η κυβέρνηση πουλάει προστασία, συντήρηση του status quo, με αντάλλαγμα τη διατήρηση της εξουσίας (διευκρινίζω ότι δεν αναφέρομαι μόνο στην τωρινή κυβέρνηση, αλλά και στις προηγούμενες). Κανονικά θα έπρεπε να έχουν ξεσηκωθεί και οι πέτρες με το φαύλο καθεστώς των μαύρων ταμείων που συντηρεί η κυβέρνηση για τους εκδότες και τους καναλάρχες. Αλλά οι μεν εύποροι και συντηρητικοί του επάνω ορόφου, που γνωρίζουν ακριβώς τι συμβαίνει, δεν νοιάζονται, δεν τους αφορά προσωπικά. «Τι τα θες, αυτή είναι η... Ελλάδα!», γυρίζουν το κεφάλι τους αλλού και συνεχίζουν να βγάζουν λεφτά. Οι άλλοι όμως, των κάτω ορόφων, που θα ξεσηκώνονταν αν ήξεραν, δεν ξέρουν διότι κανείς δεν μπορεί να τους το πει. Κανένα κανάλι δεν αναφέρθηκε ποτέ στο ζήτημα αυτό. Γιατί θα το έκανε άλλωστε; Αφού το μαύρο ταμείο είναι για το κανάλι.

Εγραψα άπειρες φορές για τις υποχρεωτικές και βαθιά προκλητικές αμοιβές (με ρήτρα αντικειμενικών αξιών) των συμβολαιογράφων, αλλά οι εύποροι και συντηρητικοί αναγνώστες δεν στενοχωρήθηκαν. Εχουν τα δικά τους προβλήματα, τον δικό τους κόσμο να φροντίσουν. Ο λογιστής όμως των 1.000 ευρώ τον μήνα, που ελπίζει να κάνει μια υπερωρία για να τα βγάλει πέρα, δεν έμαθε ποτέ ότι ένας Αθηναίος συμβολαιογράφος μπορεί εύκολα –με λίγη ώρα δουλειά– να βγάλει 50.000 ευρώ τον μήνα. Το μήνυμα δεν πέρασε ποτέ από το φίλτρο της τηλεόρασης.

Ισως διότι η τηλεόραση είναι απασχολημένη. Ανέλαβε να διδάξει για παράδειγμα τους μη προνομιούχους των κάτω ορόφων και των υπογείων ότι οι πολίτες πρέπει να σέβονται τους πολιτικούς και να μην καταφεύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον τους ακόμη και όταν οι πολιτικοί τούς συκοφαντούν και τους λοιδορούν. Δεν έχω πάρε-δώσε με τον κ. Βγενόπουλο, ούτε τον έχω ποτέ συναντήσει και είμαι ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι η όλη μεθόδευση με τον ΟΤΕ είναι περίεργη, αλλά η διά της τηλεόρασης διδασκαλία για το ατιμώρητο των πολιτικών (και των δημοσιογράφων) με ενοχλεί βαθύτατα.

Κατά τη δική μου εκτίμηση, ως χώρα, προχωρούμε προς ποικίλα αδιέξοδα. Κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά. Είναι δύσκολο, πρέπει να θέλεις, να μη διακρίνεις τα αδιέξοδα. Και όμως κανείς (ή πάντως εξαιρετικά λίγοι) δεν είναι διατεθειμένος να βάλει το χέρι του για να τα αποτρέψει. Και το σημαντικότερο κανείς δεν αφήνει να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν εκείνοι που θα υποστούν τις περισσότερες συνέπειες. Θα βρει δουλειά και τι δουλειά το σημερινό παιδί των 10 ετών όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του στο «ελληνικό» εκπαιδευτικό σύστημα; Τι θα συμβεί στον αγρότη μετά το 2013; Πέντε μόνο χρόνια απομένουν. Θα έχουν νερό τα νησιά σε πέντε χρόνια; Τι θα γίνει αν περάσει το πετρέλαιο τα $ 200; Και πολλά άλλα.

Ο υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι τα πανεπιστήμια χρειάζονται ένα σοκ. Μπορεί να έχει δίκιο. Αλλά ποιος και τι θα προκαλέσει σοκ; Η... κυβέρνηση θα προκαλέσει το σοκ; Σοκ, και όχι μόνο στα πανεπιστήμια, θα προκληθεί όταν επιτέλους ξυπνήσουν και αναλάβουν τις ευθύνες τους «οι βολεμένοι». Οι Ρωμαίοι της παρακμής προτίμησαν να μην ξυπνήσουν και στο τέλος τους διέλυσαν οι Οστρογότθοι.

Dersu είπε...

ΥΓ. Εκ των υστέρων είδα οτι ο Κος Μάνος έχει ήδη διατυπώσει γνώμη για την παρέμβαση στην τιμή των ελαίων.

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@Dersu (27 Μάϊος 2008 10:41 πμ)

«ΥΓ. Εκ των υστέρων είδα οτι ο Κος Μάνος έχει ήδη διατυπώσει γνώμη για την παρέμβαση στην τιμή των ελαίων.»

Το αναφερόμενο σχόλιο του κυρίου Μάνου είναι καθαρά ειρωνικό...

Βέβαια σε κάθε ειρωνεία υπάρχει και υπερβολή και εδώ η υπερβολή παραείναι μεγάλη διότι ο λόγος της διατίμησης του ελαιόλαδου ήταν απαιτητός και αναγκαίος σε μια κρίσιμη στιγμή εφ’οσον η Ελληνική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική..

Ποτέ δεν ήταν...

Πρόκειται για μεταπρατική οικονομία με τους μεταπράτες διαφόρων τίτλων και χαρακτηριστικών να παίζουν το δικό τους εκβιαστικό παιγνίδι...

Το περίεργο είναι οτι ο κύριος Μάνος σε προηγούμενο κείμενό του με τίτλο «οι Βολεμένοι και τα αδιέξοδα της χώρας» καυτηριάζει την κοινωνία των βολεμένων... που απομυζούν κάθε ικμάδα που απομένει στην κοινωνία μας ενώ στις βραδυνές παρεούλες υποκρίνονται την κοινωνική αλληλεγγύη και οτι άλλο φαντασμαγορικό... οινοποσίας βοηθούσης...

Είναι η κοινωνία που δεν προσφέρει, δεν ανανεώνει αλλά μόνο απομυζά...

Εδώ τα περί φιλελευθερισμού μεταφράζονται σε περί εγωκεντρισμού ενσωματώνοντας κάθε επιχειρηματική αλητεία ως καλοδεχούμενη άμυνα απέναντι στο αδηφάγο κράτος...

Ο Μάνος σωστά και παρά την φιλελεύθερη τάση του κτυπά αλύπητα (δείτε το κείμενό του στην προηγούμενη ανάρτησή μου – Δείτε και στην καθημερινή http://search.kathimerini.gr/?keyword=%D3%F4%E5%F6%E1%ED%EF%F5+%CC%E1%ED%EF%F5+)

Εκείνο που δυστυχώς δεν κάνει ο Μάνος είναι ο συλλογισμός διασύνδεσης διότι πολλά απο αυτά τα τρωκτικά (δεν διστάζω να τα αποκαλέσω σιχαμερά τρωκτικά...) είναι οι βολεμένοι του κυρίου Μάνου.

Με άλλα λόγια λεω στον κ. Μάνο οτι δεν μπορούμε να καυτηριάζουμε τα τρωκτικά και να εθελοτυφλούμε στα τρωκτικά... (Τους μεταπράτες... που είναι το χειρότερο συνειδησιακά είδος... επαγγελματιών)

Αναμφίβολα η λύση θα έλθει απο την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων συμπεριλαμβανομένων των Ταξί και των οδηγών Βυτιοφόρων, για τους οποίους όμως δεν θα έλθει κοινοτική εντολή... Είναι εσωτερική μας υπόθεση...

Όμως θα πρέπει να σκεφθείτε τι θα συμβεί εάν τα κόμιστρα των ταξί διπλασιαστούν...

Προσωπικά δεν θέλω ούτε να βλέπω τους ταξιτζήδες...

Τα μέσα μεταφοράς μου είναι το τραμ-δυο, η συγκοινωνία και το ιδιωτικό αυτοκίνητο... με τη σειρά που αναφέρονται..

Όμως οι «χλυδάτοι» αθηναίοι που ακόμα και όταν παίρνουν 700 € χρησιμοποιούν ταξί, θα επαναστατήσουν...

Συμπερασματικά:

Καλή η κριτική αλλά ο ρεαλισμός ακόμα καλλίτερος...

Πολιτική σημαίνει ρεαλισμός ή πολιτικαντισμός...

Διαλέχτε...

Γ. Κύρκος είπε...

Οι πολιτικοί μας αδυνατούν να δουν τα πραγματικά προσόντα του αντιπάλου τους. Αντιθέτως, αποδίδουν την όποια επιτυχία του στη "βλακεία" ή στο "βόλεμα" ή στο "συντηρητισμό" των οπαδών του.

Καραμανλικός δεν είμαι, αλλά του αναγνωρίζω προσόντα. Μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του και με δεδομένη την ακαμψία της Ελληνικής κοινωνίας προέβη σε σοβαρές τομές. Δεν τον συγκρίνω βέβαια με τον Ρούσβελτ, αλλά με τους προκατόχους του, που νομίζω ο κύριος Μάνος ξέρει πόσο γερά καθήλωσαν την Ελλάδα στον πάτο της ΕΕ. Και από πλευράς υποδομών (κυρίως στις επικοινωνίες και εκπαίδευση) και από πλευράς νοοτροπίας (ισοπέδωση και καλοπέραση).

Ανώνυμος είπε...

Παραφραζοντας εναν ομ/φιλο ποιητη...
" κι αν το μπλογκ σου δεν μπορεις να το κανεις οπως θελεις,

φροντισε τουλαχιστον να μη το ξευτελιζεις...".

Αν ο Μανος δεν μπορει να επιμεληθει του μπλογκ του,καλυτερα να το κλεισει.

Dersu είπε...

Π.Μ.:...διότι ο λόγος της διατίμησης του ελαιόλαδου ήταν απαιτητός...

Στο βαθμό που η τιμή διατίμησης είναι διαφορετική από την νέα φυσική τιμή ισσοροπίας στην αγορά, το μόνο που ο έλεγχος τιμών θα καταφέρει θα είναι[1,
2]:

- Eλλείψεις ελαίων στην αγορά,
- Eξαφάνιση των επιπλέον κινήτρων για μεγαλύτερη παραγωγή / εισαγωγές και
- Tαυτόχρονα αύξηση κινήτρων για εξαγωγές Ελληνικών ελαίων προς άλλες χώρες που έχουν έλλειψη αλλά οχι έλεγχο τιμών (με αποτέλεσμα την περαιταίρω εντατικοποίηση των ελλείψεων).

Yπάρχουν κρυμμένες ποσότητες επιπλέον ελαιολάδου που θα καλύψουν τις σημαντικές ποσότητες ελαίων που αποσύρθηκαν? Οχι. Οπότε η ακριβαίνουν αυτομάτως τα έλαια και πηγαίνουν σε όποιον πραγματικά τα θέλει /χρειάζεται (δλδ όποιον διατίθεται να τα πληρώσει παραπάνω) η μπαίνει πλαφόν και πηγαίνει σε όσους προλάβουν να αγοράσουν πρώτοι τις ανεπαρκείς ποσότητες.

Πως θα αντιμετωπιστεί λοιπόν η έλλειψη? Με δελτίο? Και απαγόρευση εξαγωγών?

Μία παρεμβολή στην αγορά δημιουργεί αυτόματα την ανάγκη περεταίρω παρεμβολών, σαν χιονοστιβάδα.

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@Dersu,

Τα οσα λες είναι ακριβώς ο σωστός αντίλογος...

Γιαυτό και οι διατιμήσεις σήμερα είναι σπάνιες και μόνο σε περιόδους που δημιουργείται κρίση...

Επιπλέον δεν μπορούν παρά να είναι βραχυπρόθεσμες...

Είναι όμως αναγκαίες σε στιγμές πανικού... Είναι κάτι αντίστοιχο με το κλείσιμο των Χρηματιστηρίων σε περιόδους ΚΡΑΧ για μερικές μέρες...

Όμως να τονίσω οτι αυτά που λες είναι textbook scenario..

Εδώ οι παραγωγοί μας δεν φροντίζουν να τυποποιήσουν το λάδι τους όπως ανέφερα παραπάνω, σε προηγούμενο μήνυμα, για να το διαθέτουν σε καλύτερες τιμές..

Το χειμώνα με του συγγενείς μου (ελαιοπαραγωγούς στην Μεσσηνία) άκουσα το έξης αμίμητο... «Δεν τυποποιούμαι διοτι ο λάδι μας είναι θολό και θέλει ραφινάρισμα...

Τι να πω έμεινα με το στόμα ανοιχτό...

Ούτε οι μέτοχοι του ελαιοτριβείου δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους...

Άλλο λοιπόν η θεωρία και άλλο η τρελή πραγματικότητα...

nikiplos είπε...

Παναγιώτη (Μπαζιωτόπουλε) και dersu... Να προσθέσω και άλλη μια παράμετρο στη συζήτηση που ενδεχομένως μας διαφεύγει αλλά είναι μέσα στο θέμα... Αυτή του logistics.
Αν επι παραδείγματι, οι ελαιοπαραγωγοί, ήταν στο Μόναχο ή στη Βάδη Βυρτεμβέργη, θα μπορούσαν κάλλιστα ελεύθερα να διαθέσουν τα προϊόντα τους όπου ήθελαν και σε βολικές τιμές. Ένας παραγωγός όμως από τη Μεσσηνία, δεν έχει πρόσβαση σε τίποτε πέρα από τους τοπικούς χονδρεμπόρους. Επομένως έχει δύο λογικές ή να περιμένει να πέσει η ποιότητα του λαδιού και να το διαθέσει στις θερινές ταβέρνες, ή να το δώσει στο καρτέλ των τοπικών χονδρεμπόρων. Να τα πάρει μόνος του τα προϊόντα και να τα πουλήσει στην Αθήνα είναι αδύνατο, γιατί ακόμη κι αν το έκανε, ποιός θα έτρεχε τώρα στο Σχιστό να τον βρει? Στα ράφια του Βερόπουλου και στον Βασιλόπουλου θα είναι πάλι τα γνωστά τυποποιημένα.
Η τυποποίηση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, επίσης δύσκολο όμως, αφού απαιτεί τριτογενή και τεταρτογενή παραγωγή (διορθώστε με αν κάνω λάθος εδώ) και οι επαρχιακοί νομοί της χώρας δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες, ούτε οργανωμένα γραφεία για κάτι τέτοιο. Ένας Μεσσήνιος ελαιοπαραγωγός που γνώριζα το έφερνε μόνος του στην Αθήνα μαύρο τενεκέ τενεκέ και το πουλούσε σε οικείους, ενώ το υπόλοιπο το σκότωνε στον χονδρέμπορο... Δεν υπάρχουν οργανωμένες φάρμες στην Ελλάδα για περαιτέρω τυποποίηση πέρα από αυτήν του Αυστριακού στην Μάνη. Επίσης να προσθέσω ότι κατόπιν κοινοτικής οδηγίας που πέρασε στο ντούκου, πατρίδα του ελαιόλαδου θεωρείται και το ελαιοτριβείο. Αυτό σημαίνει ότι οι Ιταλοί και οι Ισπανοί μπορούν να αγοράζουν τις ελιές και να τις κάνουν λάδι στην Πατρίδα τους βελτιώνοντας τις δικές τους παραγωγές και πιάνοντας τους απαραίτητους κοινοτικούς δείκτες ανέξοδα. Πράγμα που βεβαίως και κάνουν.
Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί κάποιοι συναιτερισμοί που φυτοζωούν, όταν στην υπόλοιπη ευρώπη μετρουν 100 χρόνια ιστορίας.
Για την ιστορία πάντως εδώ στο Παρίσι, δεν είναι δυνατό να βρει κανείς ελαιόλαδο άλλο από Ιταλικό ή Ισπανικό.

Ανώνυμος είπε...

Παραμπλογκία,το Παρκινσον του μπλογκ...

Dersu είπε...

Nikiplos: «Ένας παραγωγός όμως από τη Μεσσηνία, δεν έχει πρόσβαση σε τίποτε πέρα από τους τοπικούς χονδρεμπόρους.»


Πάλι δεν καταλαβαίνω τις ιδιεταιρότητες της Ελλάδας...

Απ οτι διαβάζω το να είναι κανείς χονδρέμπορος ελαιολάδου στην Ελλάδα πρέπει να είναι φοβερά επικερδής επιχείρηση. Και απ οτι φαίνεται χρειάζεται ελάχιστα προσόντα. Αρκεί αριθμιτική δημοτικού: αγοράζω €3.32, - πουλάω €6.24 - τα υπόλοιπα στην τράπεζα - πόσο έχει μια Φερράρι.

Τι εμποδίζει λοιπόν δυο τρείς δεκάδες, μέσα απο τις εκατοντάδες χιλιάδες, Αθηναίων που βγάζουν μισθο €1000 τον μήνα να πάνε να εγκατασταθούν στην Καλαμάτα και να γίνουν τοπικοί χονδρέμποροι?

Δεν μπορεί! Κάτι θα πρέπει να τους εμποδίζει τελικά. Τι είναι; Είναι και οι χονδρέμποροι σαν τους συμβολαιογράφους, τους ΔΧ, τους ταξιτζήδες και τους φαρμακοποιούς? Υπάρχουν περιορισμένες άδειες; Κρατικά προσδιορισμένα υψηλά προσόντα? Κεφάλι αλόγου στην εξώπορτα απο το καρτέλ? Τι είναι τελικά?

nikiplos είπε...

Dersu χονδρέμπορος μέχρι πρώτινος ήταν όποιος έκανε χονδρεμπόριο, δηλ προμήθευε μεταπράτες. Το μόνο που έπρεπε να έχει ήταν αποθήκες και φορτηγά ήτοι, άδειες-κλειστό επάγγελμα. Σήμερα που οι αποθήκες δεν συμφέρουν, συνήθως έχουν μόνο ένα κεντρικό διαμετακομιστικό κέντρο (Η Αθηνοκεντρική Ελλάδα συμφέρει να το έχεις στην Αττική)και φορτηγά με τις ανάλογες άδειες.
Μια παρένθεση για τα ταξί. Με μια άδεια αντί να κυκλοφορείς ένα ταξί κυκλοφορείς 4. 4 ανά άδεια τα υπολογίζουν στην Αθήνα οι πιο αισιόδοξοι, ενώ οι έλεγχοι από την πολιτεία είναι σε όλους μας γνωστοί... (τους θάψαμε, τους κλάψαμε και πάμε για άλλα).

Τώρα τελευταία όπως και με τα ταξί, μπορείς να κυκλοφορείς και φορτηγά μαϊμού, αλλά είναι πιο δύσκολο γενικά και κινδυνεύεις. Για αυτό και αυτό γίνεται μόνο μέσα στο Λεκανοπέδιο για τα μεσαίου μεγέθους οχήματα...

Για τα χρήματα δε που βγάζουν τα logistics στην Ελλάδα, αρκει να σας πως ότι μια φίλη μου που έχει ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία έχει τρια μεγάλα λογιστικά γραφεία που απασχολεί για να γλιτώνει φόρους... Τα δε κέρδη της είναι τεράστια...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@Dersu

Όσο και αν σου φαίνεται περίεργο η αλλαγή ζωής είναι η κύρια δυσκολία ...

Η απόφαση και κάποιο κεφάλαιο...

Τα όσα λέει ο nikiplos είναι επίσης σωστά...

Πρόσεξε την αλήθεια για τις άδειες των ταξί για τις οποίες το αισχρό Ελληνικό κράτος κάνει πως δεν ξέρει...

Πρόσεξε και το ανήκουστο... Ο πρώην Προεδρος του ΕΦΕΤ, Ευάγγελος Λαζος, υπεύθυνος για την ποιότητα των τροφίμων, είπε εκ των υστέρων ότι τον πιεζαν οι μεγαλέμποροι να μην ψυρίζει την μαιμου με τα λάδια...

Αυτα για τον κύριο Μάνο που πολλές φορές λειτουργεί ως παρθένος παρά το οτι είναι εξαιρετικα καλά ενημερωμένος...

Επιστρέφοντας στο εμπόριο, υπάρχει πάντα η δυσκολία να μπει ο νεοενδιαφερόμενος στα ράφια των Super Market όπου σε πολεμάνε οι πολυεθνικές με αισχρά κόλπα... Τι φιλελευθερισμός και νεοφιλελευθερισμός... Αυτά είναι θεωρίες για τους αγαθούς...

Στα Super Market Neo-Gangsterism rules… ONLY .. The rest is fantasy…

Όσον αφορά την τυποποίηση, αυτή έχει γίνει απο μικρούς συνεταιρισμούς... ακόμα και παρέες στη Μάνη και στην Κρήτη με καλά αποτελέσματα...

Ανώνυμος είπε...

Να χαρω εγω Μπαζοαγγλικά Κωλοκοτρωνέικα...

Dersu είπε...

Ξέρει κανείς αν το ίδιο καθεστώς κολλεκτιβιστικού ελέγχου των μεταφορών (και αλιείας απ οτι φαίνεται) ισχύει και στην Ισπανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Αγγλία?

Αν όχι, δεν καταλαβαίνω προς τι οι απεργίες . Δεν μεταφέρεται αυτόματα το επιπλέον κόστος των καυσίμων στις υπηρεσίες που παράγουν, η τα προιόντα που πουλάνε?

Οι αλιείς ίσως καταλαβαίνω οτι μπορεί να δεχθούν περισσότερο ανταγωνισμό από κρέατα και άλλες τροφές οι οποίες ίσως να μην ειναι τόσο ενεργειοβόρες (αν και το αμφισβητώ, και, εν πάσει περιπτώσει, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε κολλεκτιβιστική αντισταθμιστική δράση γι αυτό).

Και οι μεταφορείς? Απο ποιούς άλλους μπορούν να έχουν συναγωνισμό? Διακτίνηση προιόντων δεν εχει εφευρεθεί ακόμα.

Οι Σκανδιναβοί δεν φαίνεται να απεργούν . Γιατί άραγε?

Εδώ στην Αμερική οι τιμές των καυσίμων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί το τελευταίο 18μηνο (αν και παραμένουν σχεδόν οι μισές απ οτι στην Ευρώπη) αλλά δεν βλέπω να απεργεί κανείς. Απλά το επιπλέον κόστος μεταφέρεται αυτόματα στους τελικούς καταναλωτές με συνέπεια κάποια μικρή ανακατανομή σε προταιραιότητες, επιδιώξεις και επιλογές.

Ryan Jeremy είπε...

Χρειάζεστε δάνεια για έργα, επενδύσεις, προσωπικά δάνεια, επιχειρηματικά δάνεια, στεγαστικά δάνεια, δάνεια σπουδαστών, δάνεια ενοποίησης και δάνεια για διάφορα έργα; Χρειάζεστε δάνειο για να ξεκινήσετε μια επιχείρηση μικρού, μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους; Χρειάζεστε δάνειο για να χτίσετε ένα δάνειο αυτοκινήτου ή αυτοκινήτου; Χρειάζεστε δάνειο για την αγορά μηχανημάτων εξοπλισμού για εργασία; Παγκόσμια αποζημίωση Η επένδυση δανείων είναι η απάντηση σε όλα τα προβλήματά σας, δίνουμε δάνεια με επιτόκιο 3% και η συναλλαγή μας είναι γρήγορη, ασφαλής και βολική. όσοι επιθυμούν να λάβουν δάνειο από εμάς θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί μας τώρα μέσω (globalprovissioncompany@gmail.com) και να αφήσουν την έναρξη συναλλαγής