Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Αρμενίζοντας στη θάλασσα της ανοησίας

Στις 12 Απριλίου επισκέφτηκα τη 2η διεθνή έκθεση εξοικονόμησης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον πρώην Ανατολικό Αερολιμένα. Σε πολλούς εκθέτες έθεσα το ίδιο περίπου ερώτημα: «Γιατί δεν έχουν τα σπίτια και οι πολυκατοικίες φωτοβολταϊκά συστήματα που να καλύπτουν ένα μέρος των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια;»

Γιατί ερωτώ;
Ø Επειδή από όλες τις χώρες της Ευρώπης έχουμε περισσότερη ηλιοφάνεια και συνεπώς τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα έχουν καλύτερη απόδοση απ΄ ό,τι π.χ. στη Γερμανία που έχει γεμίσει φωτοβολταϊκά στις στέγες.
Ø Επειδή το καλοκαίρι που έχουμε και περισσότερο ήλιο η ΔΕΗ δυσκολεύεται να καλύψει τις μεσημεριανές αιχμές που προκαλεί η λειτουργία των κλιματιστικών. Η ύπαρξη των φωτοβολταϊκών θα περιόριζε σημαντικά το πρόβλημα.
Ø Επειδή ο περιορισμός του φαινομένου του θερμοκηπίου επιβάλλει τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Ø Επειδή η εγκατάσταση χιλιάδων μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων αυξάνει σημαντικά την ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος που δεν εξαρτάται από τη λειτουργία λίγων μεγάλων σταθμών.

200.000 μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα των 2-5 kW σε ισάριθμες στέγες, σε θερινές μεσημεριανές ώρες αιχμής, θα ισοδυναμούσαν με ένα μεγάλο θερμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ.

Τα οικονομικά μιας τέτοιας εγκατάστασης είναι περίπου 6.000 ευρώ ανά kW συν το ΦΠΑ. Άρα για μια μονάδα 2 kW η εγκατάσταση θα κοστίσει με το ΦΠΑ 14.280 ευρώ.

Μια τέτοια μικρή μονάδα των 2 kW θα παράγει κατά μέσον όρο ετησίως 2.600 kWh ηλεκτρικής ενέργειας που θα πουληθεί στη ΔΕΗ (για την ακρίβεια στον ΔΕΣΜΗΕ) προς 0,45 ευρώ ανά kWh, δηλαδή συνολικά ο ιδιοκτήτης της φωτοβολταϊκής μονάδας θα εισπράξει (δεν θα εισπράξει, αλλά στην ουσία θα συμψηφίσει με το λογαριασμό της ΔΕΗ) 2.600Χ0,45 = 1.170 ευρώ ετησίως.

Άρα ο λογαριασμός είναι: Επένδυση 14.280 ευρώ για ετήσια εξοικονόμηση 1.170 ευρώ.

Για να διευκολύνει αυτή την επένδυση τι σκέφθηκε το κράτος; Να επιτρέψει στον ιδιώτη επενδυτή να εκπέσουν μια φορά 700 ευρώ από το φορολογητέο του εισόδημα!

Το κράτος έκανε όμως και την ακόλουθη έξυπνη σκέψη: Αφού ο ιδιοκτήτης της φωτοβολταϊκής μονάδας πουλάει 2.600 kWh αντί ετήσιου συνολικού τιμήματος 1.170 ευρώ, προφανώς είναι έμπορος και παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπώς πρέπει να ανοίξει βιβλία στην εφορία και να δηλώσει τη νέα του δραστηριότητα. Στην εφορία όμως του θέτουν την προϋπόθεση να έχει εγγραφεί στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) όπου θα πληρώνει εισφορές περί τα 1.500 ευρώ ετησίως. Θα πρέπει να εγγραφεί και στο Εμπορικό Επιμελητήριο. Και αφού τα κάνει όλα αυτά θα πρέπει να αρχίσει να υποβάλλει ανά τρίμηνο δήλωση ΦΠΑ. Η ανοησία του Υπουργείου Οικονομικών σε όλο της το μεγαλείο.

Τι πρέπει να γίνει; Να διατυπωθεί με σαφήνεια ο στόχος: 200.000 – 300.000 στέγες με ισάριθμες μικρές φωτοβολταϊκές μονάδες. Για τις μονάδες αυτές να μην απαιτείται καμιά άδεια, καμιά γνώμη κανενός φορέα. Να αρκεί μια ανακοίνωση στη ΔΕΗ που θα υποχρεούται εντός 3 εβδομάδων να εγκαταστήσει ένα ρολόι αγοράς της παραγόμενης ενέργειας. Να μην απαιτείται καμιά απολύτως φορολογική διατύπωση παρά μόνο μια βεβαίωση του ΔΕΣΜΗΕ για το ποσό που κατέβαλε για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Το ποσό αυτό θα φορολογείται ως εισόδημα. Από το εισόδημα όμως θα αφαιρείται για δέκα χρόνια, αντί του γελοίου ποσού των 700 ευρώ, το 10% της αρχικής δαπάνης εγκατάστασης.

117 σχόλια:

gdoc είπε...

Καλή δύναμη !

azrael είπε...

Καταπληκτικά post.

Με κερδίσατε!!

Meropi είπε...

Δυστυχώς στην Ελλάδα η Κοινή Λογική είναι ένα είδος εν ανεπαρκεία. Όλα θέλουν να τα πλέκουν στα γρανάζια της Γραφειοκρατίας και να τα ακυρώνουν.

carder είπε...

Εξαιρετικός. Καλή συνέχεια!

gprok είπε...

Πολύ χαίρομαι που διαβάζω τα κείμενά σας. Καλή δύναμη.

Aggelos Spyrou είπε...

Αν είναι τόσο απλό, γιατί η Κυβερνήσεις δεν προχωράνε στην υλοποίηση;

Μου άρεσε ο τρόπος που το ανέλυσες Στέφανε, είναι όμως πολύ πολύπλοκος για να τον καταλάβουν τα "τζάκια" της πολιτικής και των οικονομικών συμφερόντων...

Dersu είπε...

«...που θα πουληθεί στη ΔΕΗ (για την ακρίβεια στον ΔΕΣΜΗΕ) προς 0,45 ευρώ ανά kWh, δηλαδή συνολικά ο ιδιοκτήτης της φωτοβολταϊκής μονάδας θα...»

Δεδομένου ότι το σημερινό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι 0.10-0.12 ευρώ ανά kWh....

...ο ιδιοκτήτης της φωτοβολταϊκής μονάδας ....για κάθε ευρω ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει χρεώνει τον έλληνα / ευρωπαίο φορολογούμενο 3.5 ευρώ.

Δέν είναι αυτή η μεγαλύτερη προσβολή απ όλες στην κοινή λογική;

Nikos Dimou είπε...

Tι ελπίδες έχει μία τέτοια απόλυτα λογική πρόταση να υιοθετηθεί από το Ελληνικό Κράτος;

Καμία!

Τελικά διαβάζοντας Στέφανο Μάνο, απελπίζομαι. Δείχνει ένα τρόπο ζωής απλό, πρακτικό και αποτελεσματικό που ενώ είναι τόσο αυτονόητος, παραμένει ουτοπικός γι αυτή τη χώρα.

glam είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Το σωστό να λέγεται είπε...

Ο dersu έχει απόλυτο δίκαιο. Δεν υπάρχει δωρεάν σίτιση (free lunch) και στην προκειμένη περίπτωση ο σιτιζόμενος επιδοτούμενος εισαγωγέας συστημάτων ή πολίτης-μικροπαραγωγός θα μας κοστίσει
μισό ευρώ για κάθε KWhr που παράγει. Μαζί με τις επιδοτήσεις των συστημάτων μιλάμε για ένα κόστος στο δημόσιο της τάξης των 4-5 δις ευρώ για όσα χρόνια θα είναι σε λειτουργία και θα είμαστε αναγκασμένοι να αγοράζουμε ηλεκτρική ενέργεια από αυτούς τους 200.000 παραγωγούς κατ' οίκον.

Θα ήθελα αν μπορούσα να προσφέρω μερικές σημαντικές πληροφορίες (facts) που λείπουν από την βάση γνώσεων του αγαπητού ιστολόγου.

Το σημερινό δυναμικό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ δεν ξεπερνά τα 13.000 MW από τα οποία ανανεώσιμες πηγές είναι λιγότερο από 1% (91 MW, αιολική και γεωθερμική ως επί το πλείστον). Δηλαδή καταλαβαίνετε ότι τα 200.000 σπίτια με 2 KW παραγωγή, κι αυτή μόνο όταν υπάρχει απόλυτη ηλιοφάνεια, δηλαδή συνολική εγκατεστημένη ισχύ διάσπαρτη σε όλη την Ελλάδα της τάξης των 400 MW, μόνο το 3% των σημερινών αναγκών του δικτύου της ΔΕΗ καλύπτει.
Τον επόμενο χρόνο θα χρειαστούμε παραγωγή από άλλα 200.000 σπίτια μια και η κατανάλωση ηλεκτρισμού στην Ελλάδα αυξάνεται 3% κάθε χρόνο. Τον μεθεπόμενο χρόνο άλλα 200.000 σπίτια και ούτως καθ' εξής. Για κάθε νέα φουρνιά παραγωγών ηλεκτρισμού από την φωτοβολταϊκή ενέργεια, το κόστος στο δημόσιο, δηλαδή όλους εμάς τους υπόλοιπους θα αυξάνεται κατα 5 δις ευρώ! Αν είναι έτσι να βγάλουμε γρήγορα μια τέτοια εταιρεία εισαγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων στο χρηματιστήριο γιατί δεν θα υπάρχει πιο επικερδής επιχείρηση στον κόσμο, μια και το δημόσιο θα πληρώνει τέτοια τεράστια ποσά για τον "περιβαντολογικό" της ρόλο!


Λοιπόν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια έχουν το 24% της εγκατεστημένης ισχύς στην χώρα με μηδαμινό σχεδόν κόστος στην παραγωγή της κάθε Kwhr.
Τα νησιά έχουν το 13% του δυναμικού παραγωγής με καύσιμο το πετρέλαιο και υψηλό κόστος παραγωγής που θα είναι όλως πάμφθηνο σε σύγκριση με το κόστος της Kwhr που θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά "οικιακά" συστήματα.

Δεν κοστίζει λοιπόν στην ΔΕΗ 0,43 ευρώ για την παραγωγή μιας KWH έτσι ώστε να μπορεί λογικά να την αγοράσει τόσο από τον μικρό ή οικιακό παραγωγό φωτοβολταϊκής ενέργειας, αλλά κοστίζει πολύ λιγότερο σχεδόν σε όλη την διάρκεια του χρόνου.

Το κόστος παραγωγής για μια μονάδα παραγωγής φορτίου βάσης (Βase load power) είναι πολύ μικρότερο (στην περίπτωση θερμοηλεκτρικού εργοστασίου λιγνίτη ή άνθρακα) και ακόμα μικρότερο κόστος (στην περίπτωση υδροηλεκτρικής μονάδος) από την οικιακή παραγωγή φωτοβολταϊκού φορτίου βασικής ή υψηλής ζητήσεως (demand peak).
Η οικιακή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να κοστίζει μισό ευρώ την KWH όταν την ίδια στιγμή η ΔΕΗ μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια βασικού φορτίου με κόστος το ένα δέκατο των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Ακόμη και στις λίγες μέρες της πιο υψηλής ζήτησης όπως σε καύσωνα το καλοκαίρι πάλι το κόστος της ΔΕΗ θα είναι το ένα τέταρτο ή λιγότερο από το κόστος του "οικιακού" συστήματος παραγωγής.
Δεν είναι μόνο οι "Οικονομίες μεγέθους" (Economies of scale) που κάνουν άνιση την σύγκριση αλλά περισσότερο το υψηλό ακόμα κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Στην καλύτερη περίπτωση και για απόσβεση δεκαπέντε χρόνων το κράτος πρέπει να επιδοτήσει το κόστος αυτών των συστημάτων σε ποσοστό πάνω από 50%.
Αυτό γίνεται στο εξωτερικό (75% επιδότηση του κόστους) για να μειωθεί το κόστος έτσι ώστε να είναι συγκρίσιμο με αυτό της παραγωγής του δικτύου (grid production cost) ή για να ενισχυθεί η τοπική βιομηχανία φωτοβολταϊκων συστημάτων και το εμπόριο τους.

Πολλοί πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερα να δαπανηθούν όλα αυτά τα δημόσια κονδύλια επιδότησης από το κάθε κράτος της ΕΕ στην επιστημονική έρευνα μέσω ενός κοινού φορέα της ΕΕ, έτσι ώστε να βελτιωθεί η τεχνολογία στον τομέα αυτό με αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά το κόστος και να φτάσει το grid production cost.

Δεν μπορούμε σήμερα να απαιτούμε από την ΔΕΗ να αγοράζει την οικιακή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας φωτοβολταϊκων συστημάτων με τόσο μεγάλη ζημιά που βέβαια θα την πληρώνει η απόλυτη πλειοψηφία των καταναλωτών!

Σύμφωνα με το διαφημιστικό φυλλάδιο εταιρείας που προωθεί τέτοια φωτοβολταϊκά συστήματα σε σπίτια για πώληση ηλεκτρισμού, "η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να αγοράζει το παραγόμενο από φωτοβολταϊκά συστήματα ρεύμα σε τιμή επταπλάσια από αυτήν που χρεώνει τους καταναλωτές"!!!(τα θαυμαστικά δικά μου). Μάλιστα, παρά μια τέτοια υπερβολική τιμή η εταιρεία αυτή μιλάει για απόσβεση του κόστους σε δέκα χρόνια!
Δεν γνωρίζω από που βγάζουν τέτοια γελοία συμπεράσματα αλλά γιατί να αγοράζει μια εταιρεία την ηλεκτρική ενέργεια επτά φορές πιο ακριβά από ότι μπορεί να την πουλήσει; Μόνο αν είναι βέβαια δημόσια, του Ελληνικού κράτους και σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων, με σκοπό το γρήγορο κέρδος από τους εισαγωγείς!
Τι έχεις Γιάννη, τι είχα πάντα!

Γιατί δεν αναλαμβάνει η ΕΕ να κάνει τέτοιες τεράστιες επιδοτήσεις στην παραγωγή ηλεκτρισμού στα Ελληνικά σπίτια αλλά πρέπει να την κάνει ο Έλληνας πολίτης;
Σε τελική ανάλυση αυτά τα φωτοβολταϊκά συστήματα εισάγονται στην Ελλάδα από μεγάλη χώρα της ΕΕ, ας την πληρώνει αυτή η χώρα της επιδότηση των βιομηχάνων της και όχι η "θάλασσα της ανοησίας", δηλαδή εμείς;

Τέτοια οικονομικά στραγγαλίσματα όμως της Ελευθέρας Οικονομίας και του λογικού κόστους κατανάλωσης, των νόμων της προσφοράς και της ζήτησης, θυμίζουν καθεστώτα του πρώην Σοβιετικού μπλοκ ή άκρα σοσιαλιστικές τακτικές επιβολής μιας μειοψηφίας πάνω στην πλειοψηφία των καταναλωτών.
Προσφέρεται μια ψευδαίσθηση σε ορισμένους Έλληνες αγοραστές ότι κάτι επικερδέστατο μπορούν να κάνουν για την τσέπη τους βοηθώντας την ίδια στιγμή το περιβάλλον.

Όποιος θέλει να προστατέψει το περιβάλλον ας μειώσει την κατανάλωση στο δικό του σπίτι ή επιχείρηση (πιο οικονομική σε μεγαλύτερη κλίμακα)
Οι 2.600 kWh ηλεκτρικής ενέργειας που ίσως θα παραχθούν σε μια πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας, αν υπάρχει κάθε μέρα του χρόνου ηλιοφάνεια, και που θα πληρωθούν χρυσοί με επιδότηση από όλους μας θα μπορούσαν κάλλιστα να εξοικονομηθούν, αν οι ίδιοι ένοικοι άλλαζαν τους λαμπτήρες παλιάς τεχνολογίας στα διαμερίσματά τους με τους νέους ελικοειδείς μακροβιότερους και οικονομικότατους(1/4 της κατανάλωσης) λαμπτήρες.

Βέβαια αν η τιμή του πετρελαίου αυξηθεί πέντε με δέκα φορές επάνω από την σημερινή όλοι θα βάλουμε φωτοβολταϊκα στην στέγη των σπιτιών, στις αυλές μας, στα βουνά και στα λαγκάδια μας, στις λίμνες και στις λιμνοθάλασσες, σε όλο το Αιγαίο (γκρίζες ζώνες και μη) ακόμα και πάνω στα αυτοκίνητα μας και στις βάρκες μας, για να πουλήσουμε πανάκριβη ηλεκτρική ενέργεια στην μέχρι τότε ΒορειοΕυρωπαιοΑραβική μονοπωλιακή επιχείρηση ηλεκτρισμού της χώρας μας.

Άκης

Υ.Γ.
Τα 2 KW ισχύ δεν φτάνει ούτε καν για τις συσκευές στο γραφείο μου.
Το μέσο σπίτι σήμερα έχει μίνιμουμ 10-20 KW απαιτήσεις δυναμικού σε περιόδους απαίτησης μέγιστης ισχύς στο σπίτι (καλοκαίρι με A/C, και τα λοιπά).
Δηλαδή η κατανάλωση οικιακού ρεύματος σε περίοδο υψηλής ζήτησης θα είναι πέντε με δέκα φορές μεγαλύτερη από την παραγωγή.

Ένα ακόμη γεγονός, χρειάζονται περίπου 2 τ.μ. ηλιόλουστης επιφάνειας καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας για κάθε 100W ισχύ. Για 2KW δηλαδή χρειάζονται 40 τ.μ. χώρος για να τοποθετηθεί η εύθραυστη επιφάνεια του φωτοβολταϊκού συστήματος.

amnesiac είπε...

Μηπως να το ψαχναμε λιγακι πριν ευαισθητοποιηθουμε με οτιδηποτε?Δε λεω,καλες οι εναλλακτικες πηγες ενεργειας κλπ κλπ.Οσον αφορα ομως το φαινομενο του θερμοκηπιου...κυριε Γκορ εμενα δεν με πεισατε.Ουτε εσεις ουτε και οι προθεσεις σας.Ουτε και κανεις αλλος φυσικα απο την παρεα σας.
Ξαναπροσπαθηστε.

Stefanos είπε...

Ο dersu θα μπορούσε να έχει δίκηο αν επρόκειτο να αποφασίσουμε τώρα σε ποια τιμή θα αγοράζει το σύστημα την παραγόμενη από φωτοβολταϊκά kWh. Η τιμή όμως των 0,45 ευρώ έχει καθοριστεί με νόμο και είναι η παραδοχή στην οποία στηρίζονται οι αιτήσεις για μεγάλες φωτοβολταϊκές μονάδες. Αυτές εκτός από την ευνοϊκή τιμή έχουν και σημαντική (40%) επιδότηση της επένδυσης που δεν αφορά τις μικρές οικιακές μονάδες.

Ενώ το μέσο κόστος της ΔΕΗ είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα 0,45 ευρώ ανά kWh, στα νησιά και ιδίως στην Κρήτη όπου όλη η παραγωγή στηρίζεται στο πετρέλαιο τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Για το θέμα έγραψα στην Καθημερινή προτείνοντας στην Κρήτη να ισχύσει τιμή kWh που να αντιστοιχεί στο κόστος παραγωγής στην Κρήτη. Αυτό ως προϋπόθεση για σωστές επενδυτικές αποφάσεις και για ισχυρό κίνητρο εξοικονόμησης ενέργειας. Χωρίς τις ζημιές της Κρήτης η ΔΕΗ θα διπλασίαζε τα κέρδη της.
Το κόστος της ΔΕΗ είναι επίσης πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο στα όρια, όταν δηλαδή καλείται να καλύψει θερινές αιχμές.
Παρατηρεί ο/η το σωστό να λέγεται ότι τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια έχουν μηδαμινό κόστος. Έτσι είναι μόνο αν δεχτούμε ότι το νερό που χρησιμοποιείται είναι άνευ αξίας. Αν κοστολογούσαμε το νερό με 0,25 ευρώ ανά κυβικό, ο λογαριασμός θα ήταν διαφορετικός.

mtryfo είπε...

οδηγήθηκα στο blog σας απ τα "Επίκαιρα" του Νίκου Δήμου, καλορίζικος και καλή συνέχεια...

aggelos-x-aggelos είπε...

Καλή αρχή και καλή τύχη!

athanasia είπε...

Καλή συνέχεια!

Ανώνυμος είπε...

Κανένα κράτος δεν υιοθέτησε ποτέ καμία απολύτως λογική πρόταση και να μην κοροϊδεύετε τον κύριο Μάνο επειδή τον βρίσκετε αδύναμο να βγει απ' τη βαρβαρότητα.

Dersu είπε...

Ας περιμένουν τα 200.000 σπίτια να βελτιωθεί η τεχνολογία φωτοβολταικών ώστε να παράγουν ηλεκτρισμό με κόστος 0.10-0.15 ευρω/kWh και τότε δεν θα χρειάζονται πια ούτε επιδοτήσεις ούτε καταναγκαστική αγορά ενέργειας πρός 0.45 ευρω/kWh από τους υπόλοιπους πολίτες.

Αν η τεχνολογία δεν μπορέσει να το επιτύχει αυτό ποτέ, τότε, ες αεί αγορά ενέργειας στα 0.45 ευρω/kWh ειναι αδιανόητη. Ενα μέσο νοικοκοιριό θα πληρώνει 200 ευρώ το μήνα μόνο γιά ρεύμα στις τιμές αυτές. Και παράλληλα το κόστος όλων των προιόντων θα αυξηθεί. Μιλάμε για τεράστιο πληθωριστικό συμβάν το οποίο οι Ελληνες/Ευρωπαίοι προτίθενται να αυτοεπιβάλλουν στον εαυτό τους.

Λες καί δεν έχουν οι εταιρείες αρκετά κίνητρα να μετακομίσουν στην Κίνα χρειάζονται και ρεύμα στα 0.45 ευρω/kWh. Τίποτα πιά δεν θα παράγεται στην Ευρώπη υπ αυτές τις συνθήκες. Ούτε τα ίδια τα φωτοβολταικά!

Dersu είπε...

Ο/Η Stefanos είπε...
«Παρατηρεί ο/η το σωστό να λέγεται ότι τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια έχουν μηδαμινό κόστος. Έτσι είναι μόνο αν δεχτούμε ότι το νερό που χρησιμοποιείται είναι άνευ αξίας. Αν κοστολογούσαμε το νερό με 0,25 ευρώ ανά κυβικό, ο λογαριασμός θα ήταν διαφορετικός.»

Το νερό που περνάει απο τα ηδροηλεκτρικά δεν «χάνεται». Ενα μικρό μέρος της κινητικής του ενέργειας χάνεται, το οποίο θα χανόταν ούτως η άλλως ως τριβή στην κοίτη του ποταμού καθώς το νερό κάνει το ταξίδι του από το βουνά στη θάλασσα (απλή Κοινή Φυσική). Το νερό παραμένει ενέπαφο και μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως νερό για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Απλώς η χρήση του αναβάλλεται μέχρι να περάσει απο το ηδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Δλδ δεν είναι διαθέσιμο για όσους βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο του ηδροηλεκτρικού σταθμού.

Αλλά και ο ισχυρισμός οτι το ρεύμα απο υδροηλεκτρικά ειναι μηδαμηνό θέλει ανάλυση. Υπάρχει το αρχικό κόστος επένδυσης, συντήρηση και προσωπικό. Αλλά εν πάσει περιπτώσει, ηλεκτρική ενέργεια απο υδροηλεκτρισμό στοιχίζει λιγότερο από 0.10 ευρω/kWh. Το θέμα είναι οτι μάλλον δεν υπάρχει αρκετή εύκολα εκμεταλλεύσιμη υδροηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει όλες της ανάγκες της Ελλάδας.

Κανένας πολιτικός, (και φυσικά ουτε εγώ ως πολίτης) δεν θα μπορέσει ποτέ να συλλάβει όλες τις διαστάσεις του προβλήματος και αυτό, κατά τη γνώμη μου, δείχνει το πόσο ακατάλληλο είναι το κράτος (οποιοδήποτε

Dersu είπε...

...κράτος) ως μηχανισμός για τέτοιου είδους προγραμματισμούς.

mantz είπε...

@το σωστό να λέγεται:
Να προσθέσω -ως προς τα υδροηλεκτρικά- ότι με βάση τις προβλέψεις για το φαινόμενο του θερμοκηπίου η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα έντονα (δεν αναφέρομαι σε "τρομοκρατικές" προβλέψεις που διακινούν διάφοροι αλλά στα κυρίαρχα σενάρια). Με μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας και περισσότερους καύσωνες, άρα και με -πιθανότατα- επίπτωση στην δυνατότητα παραγωγής ρεύματος από τα υδροηλεκτρικά. Άρα, μας συμφέρει να κάνουμε ότι μπορούμε για τη μείωση του φαινομένου.

Ως προς το κόστος και το ποιος πληρώνει ας μην ξεχνάμε ότι το "χαμηλό κόστος" της ΔΕΗ προκύπτει μεταξύ άλλων και από τις αρνητικές εξωτερικότητες που διαχέονται στο σύνολο του πληθυσμού (με ένταση στις περιοχές γύρω από τις μονάδες παραγωγής) ενώ αντίθετα η χρήση φωτοβολταϊκών έχει θετικές εξωτερικότητες.

Επίσης, η μεγαλύτερη ισορροπία του συστήματος που αναφέρει ο κ. Μάνος δεν έχει και αυτή κάποια οικονομική αξία έστω κι αν δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί;

Το κόστος των φωτοβολταϊκών συνεχώς πέφτει λόγω της ανάπτυξης οικονομιών κλίμακας και η απόδοσή τους επίσης αυξάνεται. Ενώ αντίθετα το κόστος της ενέργειας από συμβατικές πηγές (οι οποίες επίσης έχουν επιδοτηθεί απλόχερα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς κατά το παρελθόν) συνεχώς αυξάνεται. Τα προγράμματα επιδοτήσεων βοηθούν στο να επιτευχθούν οι οικονομίες κλίμακας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μια ώρα αρχύτερα και πολύ σύντομα οι επιδοτήσεις αυτές δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης.

Dersu είπε...

Εν πάσει περιπτώσει επιστρέφοντας στο κύριο θέμα, του παραλόγου της γραφειοκρατείας του υπουργείου οικονομικών :

Εμπόδια στην εφαρμογή ενός αντιπαραγωγικού νόμου ίσως να μην είναι τελικά τόσο άσχημο τελικό αποτελεσμα. Το δυστύχημα είναι οτι τα εμπόδια θα υπήρχαν ακόμα και στην περίπτωση άλλου, παραγωγικού, νόμου.

Μόνο θετικό είναι ότι ίσως θα αναλογιστεί ακόμα μιά φορά το Ελληνικό κοινό σε τι είδους γραφειοκρατεία υποβάλλεται ο έλληνας επιχειρηματίας και γιατί η Ελλάδα δεν είναι εύφορο έδαφος για επιχειρείν.

Βέβαια την γραφειοκρατεία την επιβάλλει το ίδιο το κοινό διότι Ελληνας πολίτης έχοντας κολλεκτιβιστική νοοτροπίαθέλει να είναι βέβαιος ότι ελέγχει τον ιδιώτη/επιχειρηματία κλπ. (Ετσι τουλάχιστον το εκτιμώ εγώ βλέποντας τα πράγματα απο άλλη ήπειρο, αλλά ο Ελληνικός κολλεκτιβισμός είναι άλλο ευρύτερο θέμα....).

Επι τη ευκαιρία,
Συγχαριτήρια Κύριε Μάνο για τα άρθρα σας. Είναι μεγάλης αξίας και ας μην συμφωνούμε σε όλα (για τους συμβαλαιογράφους και τα κλειστά επαγγέλματα, σίγουρα συμφωνούμε).

Δημήτρης ηλεκτρολόγος είπε...

Ως ηλεκτρολόγος συμφωνώ με το post...

Dersu είπε...

Mantz ειπε... «Τα προγράμματα επιδοτήσεων βοηθούν στο να επιτευχθούν οι οικονομίες κλίμακας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μια ώρα αρχύτερα και πολύ σύντομα οι επιδοτήσεις αυτές δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης.»

...σπάταλος υπολογισμός που βασίζεται σε υπερβολική αισιοδοξία.

Πόσο αρχίτερα είναι το θέμα; 1-5-10 χρόνια; Το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει χρονικό ορίζοντα 100+ χρόνια, και ας λέει ο Al Gore οτι επειίειται η συντέλεια του κόσμου. Εαν όντως όπως ο λέει ο Mantz «...πολύ σύντομα οι επιδοτήσεις αυτές δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης.» τότε τι νόημα έχει να υπάρχουν τώρα για ενα φαινόμενο (θερμοκήπιο) που έχει χρονικό ορίζοντα εκατοντάδων ετών?

Δεν νομίζω ότι η εκ των άνω «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» αντιμετώπιση προβλημάτων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την φυσική εξέλιξη της τεχνολογίας. Πόσο μάλλον αφού τις περισσότερες φορές η λύση προέρχεται αναπάντεχα, απο κλάδους τεχνολογίας που δεν περιμένει κανείς. Το κράτος συνήθως αποτυγχάνει στο να προβλέψει τέτοιες τεχνολογικές εξελίξεις. Ποιός φανταζόταν το 1960 οτι η λύση στις εκπομπές αυτοκινητιστικών ρύπων θα προέρχοταν απο το computer?

Εάν τελικά όντως ο κόσμος καταστραφεί τα επόμενα 100-200 χρόνια, συνεχίζω να πιστεύω ότι η πιθανότητα να συμβεί αυτό απο τα πυρηνικά όπλα είναι 50 φορές μεγαλύτερη απο το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Εν όψει αυτού, η γνώμη μου είναι οτι , το να συγκεντρώνει μια κοινωνία τόση πολλή από την πεπερασμένη συνολική ανθρώπινη δυναμικότητα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι αλόγιστη σπατάλη. Με την πρώτη πυρινική βόμβα όλες οι ανησιχίες περί θερμοκηπίου θα φύγουν από το παράθυρο στο πι και φι.

Zoros είπε...

Μπράβο Στέφανε που ξεκίνησες δημόσιο διάλογο με το νέο σου blog!

Συγκρίνω τον τρόπο σκέψης σου με αυτή του μέσου πολιτικού στην Ελλάδα και με πιάνει κατάθλιψη! Γιατί κανείς άλλος δεν εκφράζεται έτσι απλά, λογικά και ξεκάθαρα? Ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να διαφωνήσει με αυτά που λες?

elias είπε...

Καλή αρχή.

Ανώνυμος είπε...

καλοί άνθρωποι είναι

δεν συμφωνούν με τον κύριο Μάνο σε όλα (άγνωστο το γιατί, ίσως η δημοκρατία, ίσως η αγάπη) όμως θα ζήσουμε δηλαδή μας την επιτρέπουν τη ζωή

θα γίνει η ζωή μας αφού δεν συμφωνούν με τον κύριο Μάνο σε όλα

καλοί άνθρωποι είναι

Ανώνυμος είπε...

Μία απλή πάλι λύση θα ήταν να εγκαταστήσει η ίδια η ΔΕΗ φωτοβολταϊκά στα κεραμίδια και στις ταράτσες της χώρας μας, και μετά σιγά σιγά θα αποπληρώσουμε με τους λογαριασμους το κόστος.
Δεν ξέρω όμως αν πρακτικά εφαρμόζεται.

pk είπε...

Aν προβληματίζεται αυτός που μπορούσε να διαμορφώσει τα πράγματα, τι να πουν οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι;

Aκόμα, μάλλον κύριε πάτε να προσθέσετε ακόμα ένα μπελά στην πλάτh του μεριοκαματιάρη και μια bmw στο μηχανικό ή τον κατασκευαστή.

Είδαμε που κατέληξε η αγαθή καλλτεχνική πρόθεση του νομοθέτη με τους ημιυπαίθριους, κα τα κοράκια/κατασκευαστές μηχανικοί!

Κακό ψόφο* σε γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους!

(* πολιτικό ψόφο)

pk είπε...

Και κάτι ακόμα

Από την 1η Απριλίου, τέρμα το νιάγκρα, το ψιάλις, το χενικάλ, το αρόμπλια και αρκετά άλλα σύγχρονα φάρμακα, για τους δημόσιους υπαλληλους.

Χαρακτηρίστηκαν lifestyle !

Να αλλάξουν τρόπο ζωής, να κοικιάσουν κανένα χωραφάκι να το σκάβουν για να αδυνατίσου και να φτάξει και το ζάχαρο και η χοληστερίνη και το κούκ__

Μάλιστα γεννιούνται φοβίες πως θα ζητηθούν με χρεωστικά επιστροφές από δημόσιους υπάλληλους που ήδη τα χρησιμοποίησαν, με συνταγή του δημοσίου!

Ποιος μου λέει εέν πως αργότερα δε θα υπερφορολογήσουν όσους αγόρασαν με επιδότηση τέτοια συστηματα;

neoinileias είπε...

To κράτος επειδή επιδοτεί μόνο τα μεγάλα συμφέροντα εξαιτίας του γεγονότος ότι εφαρμόζει σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν μπορεί και δεν θέλει να επιδοτήσει τον μικρό χρονιά τώρα, και αυτό γιατί ο τρόπος που προσεγγίζει το μεγαλύτερο μέρος των αναλυτών και των δημοσιογράφων την μερική κρίση του πολιτικού συστήματος είναι σε μεγάλο βαθμό λάθος,
Αδυνατούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα επειδή δεν είναι μέρος αυτής αλλά και δεν σκέφτονται αντικειμενικά επειδή δεν έχουν μάθει να σκέφτονται αντικειμενικά, παντα εξυπηρετούσε ο λόγος τους τα συμφέροντα των αφεντικών. Φυσικό θα πει κάποιος «αφού πληρώνονται» για να γράφουν.…
Διαβάστε περισσότερα
http://neoinileias.blogspot.com/

pk είπε...

Η πόλη μαχαιρώθηκε με τις κεραίες τηλεόρασης.
Η πόλη σφάχτηγκε με τους ηλιακούς στις ταράτσες, διώχτηκαν και τα ζωντανά.

Αν μπούνε και συλλέκτες για ρεύμα, θα πονάει να κoιτάει κάποιος ψηλά!

mantz είπε...

@dersu: Η αντιρρυπαντική τεχνολογία στα αυτοκίνητα –για να αναφερθώ στο παράδειγμά σου- δεν υιοθετήθηκε ευρέως παρά μόνο μετά την επιβολή αυστηρών στάνταρ εκπομπών από την πολιτεία (με πρώτη την Πολιτεία της Καλιφόρνια).

Θα συμφωνήσω με τη γενική αρχή ότι το κράτος θα πρέπει να δίνει γενικές κατευθύνσεις / κίνητρα συμπεριφοράς και όχι να επιδοτεί συγκεκριμένες τεχνολογίες. Από τη στιγμή που δεν μπορούν όμως να αρθούν οι επιδοτήσεις που ιστορικά έχουν δοθεί στις ρυπογόνες τεχνολογίες το να επιδοτείται μια... οικογένεια τεχνολογιών που έχει ήδη κάνει προόδους δεν είναι τελείως παράλογο.
Το επιστημονικό consensus αυτή τη στιγμή είναι ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι υπαρκτό και οφείλεται σε σημαντικό βαθμό (τουλάχιστον) σε ανθρώπινες επιδράσεις και αν θέλουμε οι επιπτώσεις του να μην ακραίες και ανεξέλεγκτες θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών. Άρα, το να δίνονται κίνητρα αυτή τη στιγμή – με βάση τις υπάρχουσες τεχνολογίες – το βρίσκω απόλυτα λογικό.

Η λογική των “nega-watt” (επιδότηση της μη κατανάλωσης) δειλά-δειλά υιοθετείται και από εταιρείες παραγωγής ενέργειας (και τη ΔΕΗ). Δεν μπορεί όμως να αναιρέσει το γεγονός ότι η μακροχρόνια τάση είναι για συνεχή αύξηση των ενεργειακών αναγκών. Άρα, αυτή η συνεχώς αυξανόμενη ενέργεια καλό θα είναι να παράγεται με τρόπους περιβαλλοντικά φιλικούς.

Σε κάθε περίπτωση, οι τραγελαφικές αντιφάσεις που αναφέρονται στο ποστ δείχνουν την απουσία σαφούς πολιτικής κατεύθυνσης. Όταν αυτά τα ζητήματα θεωρούνται ακόμη δευτερεύοντα για τον ελληνικό πολιτικό κόσμο είναι φυσικό να σαπίζουν στους λαβυρίνθους της γραφειοκρατίας και στις δι-υπουργικές διαμάχες.

Ανώνυμος είπε...

σιχαίνομαι να διαβάζω ανοησίες

ο άνθρωπος είπε "επισκέφτηκα τη 2η διεθνή έκθεση εξοικονόμησης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον πρώην Ανατολικό Αερολιμένα"

και συνέχισε να λέει: "Από το εισόδημα όμως θα αφαιρείται για δέκα χρόνια, αντί του γελοίου ποσού των 700 ευρώ, το 10% της αρχικής δαπάνης εγκατάστασης"

διάβασες εσύ τίποτα για το περιβάλλον; πώς μιλάς για το περιβάλλον με έναν που η ευισθησία του όλη περιορίζεται στο να οργανώσει τη γραφειοκρατία;

γιατί το κάνεις αυτό το πράγμα; επειδή πιστεύεις ότι τα άπαντα θα ρυθμισθούν εαν διασωθούν οι γραφειοκρατικές δραστηριότητες και οι παρασιτικές ανέσεις των φασιστών να μιλούν για τις ιδέες στα πτώματα.

πολλά παιδιά να ωριμάσουν αργούν είναι η αλήθεια, οι έλληνες αστοί πολιτικοί δεν ξυπνούν αφού ως οι πλούσιοι τα ρυθμίζουν τα ζωτικά ζητήματα με το χρήμα και με τις μάχες για τις ιδέες...

δεν ειπε για περιβαλλον δεν ειπε κι αν πει πως θα το πει: θα κανει μια συγκριση της οικονομιας με το περιβαλλον ωστε η οικονομια να σκωθει απο τα γονατα της..

ύστερα λέει: "η ΔΕΗ δυσκολεύεται" προσπαθώντας ο ίδιος να νιώσει τη δυσκολία και να συγκρίνει τον υγιή σωματικά εαυτό του με την παραγωγή ενέργειας της ΔΕΗ...

έχει λοιπόν τα αερικά του...ένας εύρωστος άνθρωπος δεν παραδέχεται ότι "δυσκολευεται η Δημοσια Επιχειρηση Ηλεκτρισμου"...

δεν είναι εύρωστοι οι καπιταλισταί και τα γρανάζια τους...

kostakis είπε...

Καλή δύναμη στην κοινή λογική.
Υ.Γ. το παράλογο ήταν η μέχρι τώρα απουσία της (σας) από τα blogs

Unknown είπε...

Δυστυχώς η χρησιμοποιήση άναρχα φωτοβολταικών στοιχείων απλά είναι σαν τα βιοκαύσιμα. Ακούγεται καλή ιδέα αλλά στην πραγματικότητα δεν λύνεται κανένα πρόβλημα.

Όσοι διάβασαν το Scientific American του Ιανουαρίου θα διάβασαν μία μελέτη που προβλέπει τη δημιουργία φωτοβολταικών πάρκων καθώς και ηλιακών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων στις ερήμους των ΗΠΑ. Το κόστος σε αυτές τις περιπτώσεις λόγω

1) Των οικονομιών κλίμακας
2) Της ουσιαστικά δωρεάν γης.
3) Της εξαιρετικά μεγαλύτερης ηλιοφάνειας.

Είναι δυνατόν λοιπόν με ένα τέτοιο έργο η παραγωγή ηλ. ενέργειας με κόστος κάτω από 0.07 euro/kwh, με μηδενική εκπομπή ρύπων. Μάλιστα υπάρχουν προβλέψεις ότι το κόστος μπορεί να πέσει και στα 0.05 euro/kwh.

Αντίστοιχα projects έχει μελετήσει και η ΕΕ και οι μελέτες δείχνουν εξαιρετικά ελπιδοφόρες. Η βασική ιδέα είναι

1) Η δημιουργία συστοιχειών ηλιοθερμικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στην ερημο Σαχάρα.
2) Η μεταφορά της παραγώμενης ενέργειας στις νότιες χώρες της ΕΕ με δίκτυο ΗVDC (υποθαλάσσιο) που έχουν τρομακτικά μικρότερες απώλειες από τα AC δίκτυα. Μάλιστα μία τρομακτικά σημαντική ιδιοτητα που έχουν αυτοί οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί είναι η αποθήκευση ενέργειας έτσι ώστε να μπορεί να γίνει τροφοδότηση με ηλ. ενέργεια και τις νυχτερινές ώρες.

Ανακεφαλαιωτικά:

1) Η αποκεντρωμένη εγκατάσταση PV συστημάτων απλά δεν δουλεύει. Οι λόγοι είναι η μικρή απόδοση, η αδυναμία αποθήκευσης ενέργειας (οι συμβατικές μπαταρίες είναι πανάκριβες και επικίνδυνες για το περιβάλλον) και γενικά το μοντέλο αυτό δεν είναι βιώσιμο.
2) Η χρησιμοποίηση αποκεντρωμένων PV δεν λυνει κανένα πρόβλημα ουσιαστικά μιας και το οικονομικό μοντέλο που το στηρίζει είναι σαθρό.
3) Η χρήση ενός μοντέλου όπου η ηλ. ενέργεια θα εισάγεται από τη Σαχάρα και η οποια θα παράγεται από ηλιοθερμικά εργοστάσια καθώς και ανεμογεννήτριες είναι μία λύση η οποία λύνει πολλά προβλήματα με ελάχιστα αρνητικά.

Dersu είπε...

Mantz,
Το κόστος της αντιρυπογόνης τεχνολογίας αυτοκινήτων είναι αμελητεο μπροστά στο κόστος των 0.45 ευρω/kWh για ρεύμα. Και αντίστοιχες δαπάνες θα χρειαστούν και σε άλλους τομείς.
Στα 0.45 ευρω/kWh θα χρειαστεί και νόμος που να απαγορεύει την αποδημία εταιριών προς μη ευρωπαικές χώρες. Πιθανόν δε και απαγόρευση αποδημίας φορολογουμένων.

Εν πάσει περιπτώσει. Καλή τύχη στην Ευρώπη.

svensken είπε...

ΚΑΛΗ ΕΠΤΥΧΙΑ κ. ΜΑΝΟ.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ BLOG ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ κ. ΔΗΜΟΥ.

ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΟY ΕΜΗΜΕΡΩΣΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ Ε-ΜΑIL ΤΙΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΥΣ:

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ Ο ΝΙΚΟΣ Ο ΔΗΜΟΥ.

ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΟ! ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΤΕ ΣΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΣΑΣ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ BLOG ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΑΝΟΥ. ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ - ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!- ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΛΑΜΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟ "ΣΥΣΤΗΜΑ" ΑΠΕΡΡΙΨΕ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ........


ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!!!


ΓΙΑΝΝΗΣ

Κοινή Λογική


Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Η Κοινή Λογική είναι βέβαια μία ειρωνική ονομασία για κάτι που καθόλου κοινό δεν είναι – αντίθετα γίνεται όλο και πιο σπάνιο. Το είπε και ο Βολταίρος: Le sens commun est fort rare.

Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που διαθέτουν αυτό το σπάνιο δώρο – να λένε πράγματα λογικά, σχεδόν αυτονόητα, που όμως κανείς δεν τα σκέφθηκε ούτε τα διατύπωσε πριν από αυτούς.

Ένας από τους ελάχιστους αυτούς είναι ο Στέφανος Μάνος. Γι αυτό χαιρετίζω την έναρξη ενός δικού του blog με τίτλο «Κοινή Λογική». Θα το βρείτε στην διεύθυνση http://www.stmanos.blogspot.com/

magnon είπε...

Γράφει το άρθρο ότι «200.000 μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα των 2-5 kW σε ισάριθμες στέγες, σε θερινές μεσημεριανές ώρες αιχμής, θα ισοδυναμούσαν με ένα μεγάλο θερμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ.»

Η δική μου κοινή λογική αμέσως κτυπάει αλάρμ και αναρωτιέται, τι κόστος έχει το ισοδύναμο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο, και τι κόστος έχουν αυτές οι ατομικές μονάδες? Ξέχωρα από τα πάμπολλα προβλήματα που θα δημιουργήσει στο περιβάλλον της Ελλάδας, και δη στην αρχιτεκτονική των πόλεων. Στην Γερμανία ίσως να ταιριάζουν στις στέγες τους, εδώ δεν πάνε παρέα με τις τσιμεντόπλακες.

Πολύ φοβάμαι ότι στην σύγκριση θα βγει η ΔΕΗ νικητής. Με όλες τις ατέλειες και την γραφειοκρατία που έχει η ΔΕΗ. Δεν χρειάζεται να το αναλύσω. Με αυτά τα λεφτά που θα καταξοδεύει το κράτος στις επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, ας τα δώσει στην ΔΕΗ να κτίσει όχι ένα, αλλά τρία και τέσσερα εργοστάσια. Και ταυτόχρονος το ηλεκτρικό ρεύμα θα φθηνύνει, χωρίς καμία επιβάρυνση του φορολογούμενου καταναλωτή.

Αυτά όλα είναι το νέο σκάνδαλο που εκκολάπτετε. Κάτι σαν τα θαλασσοδάνεια, και ο κύριος Στέφανος τα γνωρίζει από πρώτο χέρι, τα οποία ταλαιπώρησαν την Ελλάδα για είκοσι χρόνια. Ο νέος νόμος-σκάνδαλο θα ισχύσει μόνον για τους λίγους ημέτερους που θα αγοράσουν κτήματα για τα φωτοβολταϊκά τους. Μετά θα καταργηθεί ή το κόστος θα ισούται με την επένδυση. Για αυτό, όσοι πιστοί γρηγορείτε.

Η κοινή λογική ας συνοδεύεται με την κουτοπόνηρη σκέψη. Προς το παρόν μας έσωσε η γραφειοκρατία. Από τις λίγες φορές που απεδείχθη καλή.

Unknown είπε...

Νομίζω ότι τα έχουμε μπερδέψει λίγο τα πράγματα. Αν μας ενδιαφέρει αποκλειστικά το κόστος παραγωγής του ρεύματος τότε ας γεμίσουμε τη χώρα με φθηνά και ρυπαρά εργοστάσια λιθάνθρακα και ας τα βάλουμε και δίπλα στην Αθήνα για να γλυτώσουμε και τις όποιες απώλειες απο τη μεταφορά του ρεύματος.
Αν όμως σαν κοινωνία συμφωνήσουμε ότι για χ,ψ λόγους είμαστε διατεθήμένοι να πληρώσουμε κάτι παραπάνω για καθαρότερη ενέργεια και ότι θα πρέπει να επιδοτήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές - χωρίς επιδότηση δεν επιβιώνουν -. Το διλημα εκεί είναι θα επιδοτήσουμε μεγάλες μονάδες - με επιδότηση όχι μόνο της KWh αλλά και της αρχικής επένδυσης - οπώς πάμε τώρα ή θα επιδιώξουμε ένα αποκεντρωμένο σύστημα όπου ο καθένας μας θα μπορεί να γίνει ενας μικροπαραγωγός - χωρίς επιδότηση αρχικής επένδυσης και με παραγωγή ενέργειας στο σημείο της κατανάλωσης. Στο θέμα της επιδότησης της αρχικής επένδυσής να βάλουμε και τη παράμετρο των υπερτιμολογήσεων και της διαρθοράς που μπόρει να επιτρέψει τελικά στον επενδυτή να κάνει σχεδόν δωρεάν την επένδυσή του.

Giorgos είπε...

Πολύ θα ήθελα να ακούσω την απάνατηση στο θέμα που θέτετε από τον Υπ. Οικονομικών ή όποιον άλλο είναι αρμόδιος για αυτό το αστείο.

Αρχαίος είπε...

Κύριε Μάνο είναι πολύ καλό που μπορούμε να διάβαζουμε άμεσα τις σκέψεις σας που διακρίνονται απο την κοινή λογική.

Βάλτε όμως κάποιου είδους moderation γιατί θα γεμίσουμε με διαφημίσεις τύπου sexgr.

Βασίλης είπε...

φαίνεται αρκετά απλό για να το κατανοήσει η κοινή.. γραφειοκρατική λογική. Εξάλλου αυτό το σχέδιο μοιάζει να εξυπηρετεί τον πολίτη.
Προσπαθήστε παρακαλώ να το επαναδιατυπώσετε πιο περίτεχνα (π.χ. χρησιμοποιείστε τις λέξεις εισφορές και εφορία συχνά) λαμβάνοντας υπόψη πρωτίστως το κέρδος του κράτους.. ;)

nikiplos είπε...

Καλησπέρα... Από εδώ από το Παρίσι, κύριε Μάνο να ξέρατε πόσο σοφά ακούγονται τα λόγια σας... Εδώ δεν υπάρχει ήλιος (ελάχιστος μόνο το καλοκαίρι...). Τα φ/β συστήματα απαγορεύονται στο ιστορικό κέντρο (και σωστά) για λόγους αισθητικής... Εκεί όμως που επιτρέπονται, υπάρχουν έστω κι αν ο ήλιος είναι ελάχιστος και δεν είναι τόσο παραγωγικά όσο στην Ελλάδα... Φυσικά επιδοτούνται και ο πολίτης μόνο κέρδος έχει λαμβάνειν...

καλή αρχή εύχομαι!!! (και καλή δύναμη)

palimpsisto είπε...

"Facts are meaningless," κ.Μάνο, "you could use facts to prove anything that’s even remotely true!", όπως ισχυρίζεται και δημοφιλής ήρωας κινουμένων σχεδίων.

Εσείς βλέπετε τη μία όψη του ενεργειακού ισοζυγίου, επιτρέψτε μου να σας γνωρίσω και την άλλη.

Η μετατροπή του απλού δώματος σε φυτευτό μάλλον κοστίζει περισσότερο από 14.280 Ευρώ.

Η ετήσια εξοικονόμηση είναι σίγουρα μικρότερη των 2.600 kWh (αν υπολογίσουμε τις μειωμένες θερμικές απώλειες χειμώνα/καλοκαίρι του τελευταίου μόνο ορόφου. Σε αυτήν μπορεί κάποιος να συνυπολογίσει και την αγορά/συντήρηση ψυκτικών/θερμικών συσκευών).

Επομένως, στην περίπτωση αυτή, η απόδοση της επένδυσης της μη κατανάλωσης ενέργειας (κυρίως) για ψύξη (σε μια χώρα με τέτοια ηλιοφάνεια) μπορεί να μην είναι τόσο υψηλή όσο αυτή της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών μονάδων. Αλλά αυτή η απόδοση υπάρχει.

Και δεν χρειάζεται ούτε ΔΕΣΜΗΕ, ούτε ΟΑΕΕ, ούτε ΤΕΒΕ, ούτε βιβλία. Μόνο ατομική (και όχι ιδιωτική) πρωτοβουλία.

Επομένως δεν φταίει μόνο το κράτος που με τη δυσκοιλιότητά του συνήθως, δίνει αφορμή για την απραγία του καθενός.
Στην οποία όλοι έχουμε δικαίωμα.
Με ή χωρίς δικαιολογία.

Και για την υπογραφή, φ.

TeddyBoy είπε...

Πολύ χάρηκα με το blog σου γιατί τώρα πια δεν θα περιμένω να πέσω τυχαία σε κάποια σου συνέντευξη για να ακούσω δυο κουβέντες με περιεχόμενο.

Δεν έχει σημασία αν συμφωνώ πάντα μαζί σου.

Σου έχω και μια φιλική συμβουλή την οποία δίνω όχι ως blogger αλλά ως αναγνώστης πολλών blogs:

Όσο πιο σύντομα και περιεκτικά είναι τα post, τόσο πιο εύκολα μιλάνε στους αναγνώστες.

Καλή δύναμη και καλή συνέχεια.

Ανώνυμος είπε...

έλα μωρέ τώρα που έχει καταλάβει από ζωή ο μπακαλοδεύτερος

Alexandros είπε...

Καλοδεχούμενο το blogg σου Στέφανe, ενδιαφέροντα τα θέματα με τα οποία ξεκίνησες…όπως κάθε τι που αναφέρεσαι κινεί το ενδιαφέρον και την περιέργεια για το πώς θα προσεγγίσεις πάλι αυτό σου το πόνημα. Η κάθε σου εμφάνιση στο παρελθόν ήταν μια καλή εμπειρία , μια καλή επένδυση του χρόνου κάποιου μια που από το στόμα σου μάλλον τα αυτονόητα ακούμε…αυτά της ‘κοινής λογικής’!
Είναι απορίας άξιον το πώς δε είσαι ανακατεμένος στα κοινά…..δείχνεις ότι θα μπορούσες. Σε ‘πάω’ που λέει και η νεολαία.
Είναι σίγουρο ότι θα επισκέπτομαι συχνά τον τόπο αυτό. Νοιώθω ότι θα μαθαίνω πάντα κάτι.
Κλείνοντας θα ήθελα να μου εξηγήσεις γιατί ήταν τόσο αναγκαίο τον Αύγουστο του 1992 με την ιδιότητα που είχες τότε να μου αυξήσεις την τιμή στο καινούργιο μου Alfa Romeo. Το είχα παραγγέλλει αλλά δυστυχώς δε πρόλαβε να έλθει στην Ελλάδα παρά τον Σεπτέμβριο εκείνου του έτους. Είχε πάρει σημαντική αύξηση η τιμή του…όπως άλλωστε και της βενζίνης…σε παρακαλώ δώσε μου με τον τρόπο που εσύ μόνο γνωρίζεις την εξήγηση….

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Η πρόταση είναι λογική αλλά στην Ελλάδα ισχύει η λογική του παραλόγου...

Για να είμαι ειλικρινής ισχύει η λογική της κουτοπονηριάς διότι ο λόγος που εξηγεί αυτό που λες Στέφανε είναι οτι το Κράτος δεν θέλει να πριμοδοτήσει με .45 λεπτά την KW...

Όμως με έκπληξη έμαθα ότι η λεγόμενη πριμοδότηση απο το κράτος θα «φορεθεί» σε όλους τους καταναλωτές ως πρόσθετο ποσό είσπραξης υπερ των φωτοβολταιζόντων...

Ναι και μάλιστα έχουμε κάτι περισσότερο απο πονηρία.. έχουμε απάτη... διότι στα νησιά το κόστος παραγωγής ενέργειας εξαρτάται απο το πετρέλαιο που είναι υψηλό και η διαφορά τιμής απο το επιχορηγούμενο .45 δεν θα είναι (.45 - .07) που ισχύει σε όλη την Ελλάδα αλλά κάτι πολύ μικρότερο από την αναφερθείσα διάφορα βάσει του μέσου κόστους των .7 λεπτών του Ευρώ.

Έτσι η διαφορά αν και μικρότερη στα νησιά θα φορτώνεται στους καταναλωτές πλήρης. Δηλαδή διπλή κοροϊδία απο την ΔΕΗ ή το κράτος...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Να προτείνω στην κλαίουσα, όταν σημειώνει εδώ να φροντίζει η επιρροή των ληγμένων χαπιών που παίρνει να έχει περάσει...

Να πω επίσης στον χυδαίο διαφημιστή του GRSex , να κάνει στην άκρη διότι μια φορά θα τον κάνουν στη άκρη και θα είναι η μοιραία του...

Να διορθώσω το προηγούμενο κείμενό μου όπως σωστά λεει ο Dersu το διοτι το κόστος δεν είναι .07 €/kWh κατά μέσο όρo αλλα .10-0.15 €/kWh

Όμως και αυτός διαπιστώνει το παράλογο του να φορτωθεί το επιπλέον στους λοιπούς που βλακωδώς θα επιδοτούν τους λίγους και τους έχοντες...

Η κατάσταση γίνεται χειρότερη αν σκεφθούμε οτι οι τάχα καθυστερήσεις της ΡΑΕ υποκρύπτουν πονηρία διότι αποβλέπουν στο να δοθούν οι άδειες σε ελαχίστους μεγάλους ως στοιχείο εύκολου πλουτισμού τους και να αποκλεισθούν οι μικροί...

Αυτό αποτελεί πολιτική αθλιότητα για την οποία ο υπουργός ενέργειας τάχα δεν γνωρίζει τίποτα...

Ασφαλώς δεν γνωρίζει ούτε το τέχνασμα με τα νησιά...

Με άλλα λόγια κύριε Μάνο, αν και συμφωνώ μαζί σας βλέπω πολλά κόλπα απο το κυβερνητικό επιτελείο, πολλά και απαράδεκτα κόλπα για τα οποία κανείς εισαγγελέας δεν έκανε την εμφάνισή του...

Εσείς βέβαια μπορείτε να τον προσκαλέσετε να ελέγξει αν οχι τους έχοντας ασυλία τουλάχιστον τα τσιράκια τους που σχεδιάζουν τις απάτες σε μια ελεύθερη και ανταγωνιστική υποτίθεται αγορά... Τι ελεύθερη δηλαδή... κρατικιστική όσο δεν παίρνει άλλο είναι ακόμα...

heinz είπε...

Stefanos said:

...Τι πρέπει να γίνει; Να διατυπωθεί με σαφήνεια ο στόχος...

A μάλιστα! Από πότε συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα;

Δεν υπάρχει στόχος, γιατί δεν ξέρουμε πως να τον διακρίνουμε, γιατί δεν έχουμε τρόπο να λαμβάνουμε αποφάσεις, γιατί δεν γνωρίζουμε γιατί χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο, κ.ο.κ.

Ζούμε μέρα με τη μέρα. "Δοξάζουμε το Θεό" - πολύ χαρακτηριστικά.. και συνεχίζουμε...

Είναι νομίζω ανάγκη κάποτε, να αποφασίσουμε γιατί αναπαράγουμε ό,τι αναπαράγουμε (την Ελλάδα έτσι εν προκειμένω). Μου φαίνεται πως λειτουργούμε από κεκτημένη ταχύτητα και μόνο, δεν υπάρχει στόχος - μόνο περιδίνηση, εξ ου και η α-νοησία. Για να νοηθείς, πρέπει να επιλέγεις - εμείς το αποφεύγουμε...

Nikos Dimou είπε...

Παρόλο που αυτό το θέμα είναι σοβαρό και η συζήτηση άκρως διαφωτιστική, λυπάμαι που - όπως συμβαίνει συνήθως στα blogs - τα δύο προηγούμενα θέματα καπελώθηκαν από το τελευταίο. Και το σκάνδαλο των συμβολαιογράφων αλλά και η αδιανόητη κοροϊδία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου άξιζαν να σχολιαστούν περισσότερο.

Harris είπε...

Διαβάζω στο τέλος του post:

"...Τι πρέπει να γίνει; Να διατυπωθεί με σαφήνεια ο στόχος: 200.000 – 300.000 στέγες με ισάριθμες μικρές φωτοβολταϊκές μονάδες. Για τις μονάδες αυτές να μην απαιτείται καμιά άδεια, καμιά γνώμη κανενός φορέα. Να αρκεί μια ανακοίνωση στη ΔΕΗ που θα υποχρεούται εντός 3 εβδομάδων να εγκαταστήσει ένα ρολόι αγοράς της παραγόμενης ενέργειας. Να μην απαιτείται καμιά απολύτως φορολογική διατύπωση παρά μόνο μια βεβαίωση του ΔΕΣΜΗΕ για το ποσό που κατέβαλε για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Το ποσό αυτό θα φορολογείται ως εισόδημα. Από το εισόδημα όμως θα αφαιρείται για δέκα χρόνια, αντί του γελοίου ποσού των 700 ευρώ, το 10% της αρχικής δαπάνης εγκατάστασης."

Μπορείτε να μου πείτε πως ακριβώς βλέπετε να γίνεται ο έλεγχος παραβίασης του "μεμονωμένου" χαρακτήρα της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών; Ποιος και πως ακριβώς θα ελέγξει, με ποιο νομικό καθεστώς και με ποια εκτελεστικά όργανα, την περίπτωση κάποιος "έξυπνος επενδυτής" να αρχίσει να εγκαθιστά φωτοβολταϊκά σε κάθε καλύβα και ταράτσα, επιτυγχάνοντας απίστευτα κέρδη για την επιχείρησή του; Μήπως αυτό δεν έχει γίνει με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας σήμερα, όπου για κάποιο αντίτιμο ο οποιοσδήποτε μπορεί να "πουλήσει" το δικαίωμα εγκατάστασης κεραίας στην ταράτσα του σπιτιού του, χωρίς καμία άδεια ή γνωμοδότηση; Μήπως είμαστε υπερβολικά καλόπιστοι και ανεκτικοί με την αποδεδειγμένα χαμηλή ηθική στάθμη των κατά των "επενδυτών";

Η σημερινή κατάσταση με τις μονάδες παραγωγής ΑΠΕ είναι πραγματικά τραγική, όχι γιατί τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας θέλουν να βγάλουν μερικές χιλιάδες ευρώ από εισφορές ιδιωτών. Είναι γιατί, αφ' ενός στις ανεμογεννήτριες τα συμφέροντα είναι μεγάλα και συγκεκριμένα (άρα όχι "ελεύθερη" αγορά), αφ' ετέρου στα μικρά φωτοβολταϊκά δεν μπορεί να υπάρξει ο επιθυμητός έλεγχος (με την καλή και την κακή έννοια). Η σημερινή κατάσταση δείχνει ακριβώς την ανικανότητα και την απροθυμία του κράτους να ρυθμίσει τον τομέα αυτό, όχι μόνο τα τελευταία 5-6, άλλα τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, σε κυβερνήσεις και κόμματα στα οποία υπήρξατε βασικό στέλεχος. Κατά συνέπεια, δεν καταλαβαίνω προς ποια κατεύθυνση στρέφεται η κριτική σας, όταν μιλάμε για πράγματα γνωστά και αυταπόδεικτα.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Μάνο, καλή επιτυχία στο νέο σας ιστολόγιο. Ίσως να σας ενδιαφέρει να κάνετε μια δημοσίευση για το 10ο Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών Ταινιών (http://www.geocities.com/panoramalgbt/6-10-panorama.html) που πραγματοποιείται τον άλλο μήνα στη Θεσσαλονίκη.

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Για τον Gordongr (http://www.blogger.com/profile/04891675997962798980)

Δικαίωμα σας να είσθε ομοφυλόφιλοι...

Αλλα δεν έχετε και δεν θα έχετε ποτέ το δικαίωμα να διαφημίζετε την ομοφυλοφιλία...

Κανένας φόβος δεν υπάρχει ενάντια στην ομοφυλοφιλία. Αυτή είναι δική σας επινόηση.

Αηδία υπάρχει και μόνο αηδία απέναντι σε εκείνους που έχουν το θράσος να θεωρούν το απωθητικό και το αηδιαστικό ως το σύνηθες και το ομαλό...

Η σχέση των φύλων είναι ετεροφυλική για να δημιουργεί οικογένεια και να συνεχίζουμε να υπάρχουμε σε αυτό τον πλανήτη...

Εσείς το είδατε ανάποδα..

Δικαίωμά σας...

Ας υπάρχετε ως δείγματα εκπεσμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας... Κάνετε καλό ως παραδείγματα προς αποφυγήν, σε όσους παρατηρούν τον άθλιο εκπεσμό σας... και τις αηδιαστικές συμπεριφορές σας...

Αλλά μέχρις εκεί... Μέχρι το να έχετε ίσες ευκαιρίες επαγγελματικής και κοινωνικής ανέλιξης... Είναι ανθρώπινη υποχρέωσή μας (των ετεροφυλικών) να σας το προσφέρουμε αυτό.

Καλό θα κάνουν επομένως να απαγορεύσουν την προπαγανδιστική προβολή ταινιών υπερ της ομοφυλοφιλίας αν υπάρχουν άνδρες στην Θεσσαλονίκη...

To εδώ περιβάλλον δεν αφορά την ομοφυλοφιλία...

Chimeutis είπε...

Θα μπορούσε κάποιος να μου απαντήσει στην εξής απορία μου? Αν δε θέλω να συνδεθώ στο σύστημα της ΡΑΕ και απλά να βάλω φωτοβολταϊκά στην ταράτσα μου, να αποθηκεύω σε (πανάκριβες η αλήθεια) μπαταρίες και να συνδέσω μια ενεργοβόρα συσκευή, απαιτούνται οι ίδιες προϋποθέσεις (βιβλία, εφορία, κτλ)?

Kαπα είπε...

A.

Ευχαριστούμε θερμά τον εκλεκτό στοχαστή Νίκο Δήμου για την ενημέρωση και ευχόμαστε κι εμείς, ολόψυχα, στον κο Μάνο, καλό κατευόδιο.


B.

Σχόλιο εκτός θέματος (και δεν θα επανέλθω):

Κε Παναγιώτη Μπαζιωτόπουλε,

1. Ο Gordongr απευθύνθηκε στον κο Μάνο κι όχι σε σας. Εσείς όμως τον... σχολιάσατε, άρα κι εγώ μπορώ να τοποθετηθώ στα λεγόμενά σας.

2. Δεν θα είχα ενοχληθεί, ως συμφιλοξενούμενος, αν αρκούσασταν σε μία απλή σύσταση του τύπου "αγαπητέ Gordongr, εδώ δεν είναι χώρος να διαφημίζεται ο καθείς".

3. Εσείς όμως, κύριε Π. Μπ., υπερβήκατε τα εσκαμμένα. Του μιλήσατε απαξιωτικά και ρατσιστικότατα, τη στιγμή μάλιστα που όλοι μας εδώ μέσα είμαστε φιλοξενούμενοι σε έναν χώρο κατ΄ εξοχήν φιλελεύθερο και ανεκτικό. Εν ολίγοις το σχόλιό σας, κατά τη γνώμη μου, είναι, λίαν επιεικώς, α π α ρ α δ ε κ τ ο !

Αν θέλετε τεκμηριωμένο αντίλογο επί του θέματος, όχι εδώ, αλλά σε άλλο μπλογκ της αρεσκείας σας, είμαι στη διάθεσή σας.

Και πάλι ζητώ συγγνώμη για την παρέκβαση.

Συγγνώμη, κε Μάνο.


Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Κάπα

Ανώνυμος είπε...

Ζητώ συγνώμη από τον κ. Μάνο για την παρεκτροπή. Δεν φαντάστηκα ποτέ ότι το σχόλιό μου θα δημιουργούσε ρατσιστικό ομοφυλοφοβικό παροξυσμό.

Ανώνυμος είπε...

Ο Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος γεννήθηκε στην Κηφισιά της Αγγλίας στις 2 Σεπτεμβρίου του 1951 της Αγγλίας και διαμένει έκτοτε μόνιμα στην Κηφισιά της Αγγλίας. Μετά το Γυμνάσιο εγήτεψεν το σπάνιο πτυχίο BSc στα Οικονομικά Μαθηματικά – Οικονομετρία του Πανεπιστημίου Κόβενρυ της Αγγλίας και το μεταπτυχιακό MBA - MSc στην Υψηλή Επιχειρησιακή Έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουαλίας της Αγγλίας. Ως άνδρας βαρύς και σπουδαίος, παρακολούθησε πλήθος επαγγελματικών σεμιναρίων στην διοίκηση επιχειρήσεων της Αγγλίας και ειδικά μαθήματα Επιχειρησιακής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας. Εργάσθηκε στις Ernst & Young και KPMG ως επιστάτης στα Burger’s King της Αγγλίας, στις Α.ΣΥ.Κ. Α.Ε. και Χ.Α. Α.Ε.(Χρηματιστήριο Αθηνών της Αγγλίας) ως Σύμβουλος χρηματιστηριακών εφαρμογών, στο Κ.Α.Α. (Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών της Αγγλίας) ως διοικητικός Διευθυντής ενώ από το 2001 έχει διατελέσει γενικός Διευθυντής στις εταιρείες πληροφορικής Micronet A.E. & Broker Systems A.E. Έχει διατελέσει μέλος της Εταιρείας Επιχειρησιακής Έρευνας Αγγλίας (tr - UK), της Ελληνικής Εταιρείας Επιχειρησιακής Έρευνας (ket-UK), του Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής της Αγγλίας, της Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (div-UK), του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ηλεκτρονικών Μηχανικών (rot-UK) και της Αμερικανικής Ένωσης Μηχανογράφων της Αγγλίας. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη. Η κόρη του γεννήθηκε στην Κηφισιά της Αγγλίας στις 2 Σεπτεμβρίου του 1981 της Αγγλίας και διαμένει έκτοτε μόνιμα στην Κηφισιά της Αγγλίας. Μετά το Γυμνάσιο...

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Συγχαρητήρια κύριε Μάνο γιὰ τὸ νέο δικτυακό σας ἡμερολόγιο. Χάρη σ' αὐτὸ θὰ μπορέσετε νὰ ἀκονίσετε τὴν ἐπιχειρηματολογία σας καὶ νὰ ἀποφύγετε καὶ μερικὲς δημόσιες ἀστοχίες. (Ἀνεκτώτερα τραύματα φίλων, γάρ, ὑπὲρ ἐκούσια φιλήματα ἐχθρῶν).
Ἐπὶ τῆς οὐσίας, τὸ πρόβλημα ἐλλείψεως ἐνεργείας ὀφείλεται στὸ ὅτι ἡ τιμή της διατηρεῖται τεχνητῶς χαμηλή. Ὅσα παράπλευρα μέτρα κι ἂν λάβωμε, τὸ μόνο ποὺ ἐπιτυγχάνουμε εἶναι νὰ ἀμβλύνουμε καί, συνεπῶς, νὰ διαιωνίζουμε τὸ βασικὸ πρόβλημα.

Ανώνυμος είπε...

καταλαβαίνεις βεβαίως κάπα παιδί μου πόσο πολύ είσαι ελεύθερος εσύ τώώώραααα αν ζητάς και την άφεση από τα πρεζάκια του καπιταλισμού και τους σπουδαίους ανθρώπους της ζήσης με σπουδές πάνω στις αριθμητικές και γεωμετρικές προόδους...καημένε.

Ανώνυμος είπε...

Καλωσοριζω το μπλογκ σας. Καλλιο αργα παρα ποτέ.

Τα σχολια παραμπλογκίας πρεπει να διαγραφονται.

Ενδιαφερομαι - οπως πολλοί- να μαθω αν θα επιστρεψετε στην επομενη Βουλη σαν βουλευτης Επικρατειας ή σαν υποψηφιος.

Θα πολιτευθει καποιο απο τα παιδια σας ?

Επι του θεματος,ειναι πολυπλοκο,πολυ...παραγοντικό & αδιεξοδο για 3κοσμικες χωρες επιπεδου GR.

Ακομα & στη ¨μητερα της πρωτοποριας ¨ ηλιολουστη & πλουσια Καλιφορνια τα φωτοβολτ. ειναι ελαχιστα.

Το κεντρικα παραγομενο (ΚΠ) ρευμα ειναι ηδη ακαταμαχητα φτηνο & μπορει να γινει φτηνοτερο,με τη πυρηνικη ενεργεια.

Να μιλησουμε για πυρηνικα,χτυπωντας λαικισμο & αντιεπιστημονικο σκοταδισμο.

Αφου δε οι Γραικοι ( Greeks ) ισχυριζονται οτι ειναι απογονοι (αρχαιων ) Ελληνων,(...¨εισαι ο,τι δηλωσεις¨ ...),ας εμπνευστουν απο τον ...προγονο τους Δημοκριτο & ας δεχτουν να κατασκευαστει στη... ¨Θρακη " το μεγαλυτερο πυρηνικο εργοστασιο,με το καταλληλο ονομα. ¨Δημοκριτος ".

Ας ασχοληθουμε με τα εφικτα...(?)

Ανώνυμος είπε...

καλύτερα θάναι αν πούμε ότι είναι φασίστες εκείνοι που έγιναν υπουργοί

Dersu είπε...

Ο/Η Harris είπε...
Ποιος και πως ακριβώς θα ελέγξει, με ποιο νομικό καθεστώς και με ποια εκτελεστικά όργανα, την περίπτωση κάποιος "έξυπνος επενδυτής" να αρχίσει να εγκαθιστά φωτοβολταϊκά σε κάθε καλύβα και ταράτσα, επιτυγχάνοντας απίστευτα κέρδη για την επιχείρησή του;

…αυτό είναι ενα παράδειγμα του πως η παρέμβαση του κράτους, δλδ η επιδότηση του 0.45 που διαστρευλώνει την οικονομική πραγματικότητα αφού το κόστος είναι 0.10 , φέρνει αναγκαστικά χιονοστιβάδα άλλων αναγκαίων παρεμβάσεων όπως πχ. την αστυνόμευση αυτών που θα εκμεταλλευτούν το σύστημα
Τελικά, στις κοινωνίες αυτού του τύπου, ένα μεγάλο μέρος του ανθρωπίνου δυναμικού σπαταλάται στο ρυθμιστικό ρόλο του κράτους την απάτη και την αστυνόμευση. Δηλαδή όλοι τρέχουν σαν τρελλοί αλλά η παραγόμενη ενέργεια είναι κούφια (εντροπία).

Ανώνυμος είπε...

dersu: ποιός σου είπε να πιστεύεις ότι υπάρχει "οικονομική πραγματικότητα";

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Κύριε Μάνο,

θα συμφωνήσω με τον Γεώργιο Ιακ. Γεωργάνας που ισχυρίζεται ότι το ρεύμα στην Ελλάδα είναι πολύ φθηνό αλλά δεν μας λέει πόσο φθηνό...

Όμως ακόμα και αν μας το έλεγε δεν θα αρκούσε...

Στη Αγγλία π.χ, το ρεύμα είναι ακριβότερο αλλά χρησιμοποιείται ελάχιστα διότι εκεί το βασικό καύσιμο θέρμανσης είναι το γκάζι...

Θερμαίνονται με γκάζι, μαγειρεύουν με γκάζι και ζεσταίνουν το νερό για την προσωπική τους υγιεινή με γκάζι.

Αντίθετα στην Ελλάδα, ακόμα και όταν το αέριο αντικαθιστά το ρεύμα, καταλήγει πλην εξαιρέσεων στον καυστήρα ενώ το μαγείρεμα που είναι εξαιρετικά απαιτητικό σε kWh γίνεται σε ηλεκτρικούς φούρνους και με ηλεκτρικά μάτια...

Πρόκειται για μια κουλτούρα που δεν θα αλλάξει γρήγορα... μεταξύ άλλων και διοτι απαιτείται σημαντική δαπάνη σε κάθε σπίτι.

Άλλωστε ποτέ δεν είχαμε αρκετό αέριο για οικιακή χρήση μέχρι τώρα... Είναι γνωστή η κοροϊδία με το αέριο που λαμβάνουμε απο το Καζακστάν = με το ΜΗΔΕΝ

Η συνολικά εισαγόμενη ποσότητα σήμερα, είτε εισάγεται απο την Ρωσία είτε σε υγροποιημένη μορφή απο την Αλγερία.

Συμπερασματικά, δεν είναι εφικτή η αύξηση της τιμής του ρεύματος στο επίπεδο άλλων Ευρωπαϊκών χωρών εάν δεν ετοιμαστούν οι υποδομές εναλλακτικών καυσίμων... Άρα το σχόλιο του Γεώργίου Ιακ. Γεωργάνα είναι σωστό αλλά άκαιρο.

Όσον αφορά την πρόταση του harrylogy την θεωρώ απόλυτα λογική και είναι καιρός να σταματήσει ο λαϊκισμός που απεργάζεται τα συμφέροντά μας.

Τα λεγόμενα πυρηνικά απόβλητα είναι το μόνο αγκάθι που αφορά τους πυρηνικούς σταθμούς και είναι αντιμετωπίσιμο.

Επιπλέον, όλοι οι γειτονικοί λαοί θα κτίσουν πυρηνικούς αντιδραστήρες με την δική μας αποχή να φαίνεται αξιοπερίεργη...

Να θυμίσω οτι η χώρα μας είχε και την κύρια ευθύνη για το κλείσιμο στο Kozloduy της Βουλγαρίας δυο απο τους τέσσερις σταθμούς, πράξη που επιβλήθηκε απο την ευρωπαϊκή ένωση ως απαίτηση της ενταξιακής πορείας της γείτονος...

Να συμπληρώσω ακόμα επιγραμματικά τα ακόλουθα:

Τα Φωτοβολταϊκά δίνουν και αυτά το πλεονέκτημά τους σε μεγάλες μονάδες...

Οι Γερμανοί έχουν άλλο εισόδημα που επιτρέπει την χρήση μικρών μονάδων αν και παραμένουν ακόμα αντιπαραγωγικές...

Παράδειγμα προς μίμηση είναι για την Ελλάδα η Πορτογαλία που έχει καταφέρει τα μάλα με πολυ μεγάλο αριθμό εγκατεστημένων ΑΠΕ, κυρίως ανεμογεννητριών.

Εμείς έχουμε εξαιρετικό πλεονέκτημα στις ανεμογεννήτριες διότι στο Αιγαίο υπαρχει δυνατός αέρας όταν χρειάζεται η επιπλέον ενέργεια... το καλοκαίρι. Όμως η ΡΑΕ κλωσωγυρίζει πνιγμένη στην τυπολατρία και στης παραγοντολαγνεία με αιτιολογία το ανεπαρκές θεσμικό / χωροταξικό πλαίσιο...

Επιπλέον αγνοούμαι πλήρως μια σχετική με την χρήση της ηλιακής ενέργειας τεχνολογία, που είναι δυόμισι φορές οικονομικότερη, στηριζόμενη στην χρήση κατόπτρων, συστήματος αντίστοιχου με του Αρχιμήδη, που έκαψε τον στόλο των Συρακουσών...

Επίσης, αγνοούμε την χρήση της πλασματοποίησης των απορριμμάτων (καύση σε εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία που παράγει Syngas = Υδρογόνο + Μονοξείδιο του Άνθρακα ) καθώς και την χρήση πλασματοκαταλυτών στα αυτοκίνητα που με διάφορους τρόπους βελτιώνουν την καύση των υδρογονανθράκων μειώνοντας αφάνταστα την εκπομπή καυσαερίων.

Επι των τεχνολογιών αυτών θα επανέλθω με ξεχωριστά σημειώματα.

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Αγαπητέ κύριε Μάνο,

υπέθεσα οτι το blog αυτό ακριβώς επειδή δημιουργήθηκε απο εσάς, έναν πρώην υπουργό με έμφυτη την ικανότητα επινόησης και εκλαίκευσης ιδεών και πρωτότυπων λύσεων, θα παρέμενε μια όαση ανταλλαγής απόψεων και θέσεων επι πρακτικών θεμάτων και λύσεων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν αυτόν τον τόπο.

Με έκπληξη παρατηρώ οτι ενέσκηψαν διάφοροι χυδαίοι διαφημιστές όπως ο πανταχού παρόν GRSex ή ο προπαγανδιστής της Ομοφυλοφιλίας GordonGR, αλλά και αναρχοκρατούμενοι με εμφανέστατα διαταραγμένη σκέψη όπως η κλαίουσα που προσπαθούν να υποβιβάσουν και να γελοιοποιήσουν μια σοβαρή προσπάθεια.

Θα πρότεινα επομένως σε σας να ακολουθήσετε την μέθοδο του ελέγχου των καταχωρήσεων και ας είναι ολιγότερα τα σχόλια.

Τουλάχιστον έτσι θα γίνεται σοβαρή και παραγωγική συζήτηση.

Θεωρώ οτι αυτή η μέθοδος που εφαρμόζει μεταξύ άλλων ο Μίμης Ανδρουλάκης, έχει κρατήσει το επίπεδο επικοινωνίας στο δικό του blog σε υψηλό επίπεδο.

Το τι τελικά θα κάνετε είναι δική σας υπόθεση...

Να τονίσω επίσης στην χυδαία κλαίουσα, οτι το να διαβάζει τις πληροφορίες του προσωπικού μου blog είναι ελεύθερη επιλογή της...

Το να τις παραποιεί όμως ως έπραξε και παραποιημένες να της δημοσιοποιεί, δικαιολογεί ακριβώς τον χαρακτηρισμό περί της χυδαιότητάς της, υπό την επήρεια αναντίρρητα ψυχοτρόπων ουσιών, γεγονός που καθιστά κάθε διάλογο μαζί της ανέφικτο και εν τέλει αδιάφορο...

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Κατὰ τὴν γνώμη μου ἡ ὀρθὴ τιμολόγηση τῆς ἐνεργείας (περιλαμβανομένου καί τοῦ κόστους ρυπάνσεως που συνεπάγεται ἠ παραγωγή της) θά μᾶς δεὶξει ποιὲς ἀκριβῶς ἐναλλακτικὲς ὑποδομὲς χρειάζεται νὰ ἀναπτύξουμε. Καὶ θὰ ἔχει ἄμεσο ἀντίκτυπο στὴ ἐξοικονόμηση ἐνεργείας ποὺ εἶναι κι αὐτὴ μιὰ ἀφανὴς πηγὴ ἐνεργείας.

mantz είπε...

Ο/Η Harris είπε...
Ποιος και πως ακριβώς θα ελέγξει, με ποιο νομικό καθεστώς και με ποια εκτελεστικά όργανα, την περίπτωση κάποιος "έξυπνος επενδυτής" να αρχίσει να εγκαθιστά φωτοβολταϊκά σε κάθε καλύβα και ταράτσα, επιτυγχάνοντας απίστευτα κέρδη για την επιχείρησή του;

Και γιατί αυτό είναι αναγκαστικά κακό;
(Εφόσον φυσικά νοικιάσει το χώρο από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού). Ήδη νομίζω πως κάτι παρόμοιο γίνεται -σε εμπορικά κτήρια- στην Καλιφόρνια.

@Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας:
Στο σχόλιό σας για το θέμα που εμμέσως έθεσα κι εγώ (ορθή τιμολόγηση), διάβασα χτες αυτό το ενδιαφέρον άρθρο: When Will Solar Achieve Grid Parity? We're Already There!.
Δεν ξέρω κατά πόσον τα στοιχεία του είναι ακριβή αλλά αξίζει να διαβαστεί.

Dersu είπε...

Mantz,
Εάν όντως το κόστος της μη επιδοτούμενης φωτοβολταικής ενέργειας έχει πλέον γίνει χαμηλότερο από το το κόστος της συμβατικής ηλεκτρικής ενέργειας, οπως ισχυρίζεται το link που αναφέρετε, τότε η επιδότηση με 0.45 φαντάζει ακόμα πιο μεγάλη απάτη σε βάρος του Ελληνα φορολογούμενου.

Kostas Skiadas είπε...

Πολύ συχνά καταγράφονται απόψεις τών οποίων ή εφαρμογή θά έδινε λύσεις στά όποια προβλήματα. Παρά ταύτα τό αποτέλεσμα στίς περισσότερες τών περιπτώσεων είναι τό ίδιο. Τίποτα. Μάλλον θά ήταν προτιμότερο καί θά είχε μεγαλύτερη σημασία νά προσπαθήσει κανείς νά βρεί τίς αιτίες χάρις στίς οποίες δέν γίνονται τά αυτονόητα.

six1eight είπε...

Πολύ χαίρομαι που ανακαλύπτω το blog σας κυριε Μάνο.

Μάλλον απογοητευμένος απο τον κατα ΣΥΡΙΖΑ εξτρεμισμό της ΦΣ.

Troll είπε...

Το κράτος έκανε όμως και την ακόλουθη έξυπνη σκέψη: Αφού ο ιδιοκτήτης της φωτοβολταϊκής μονάδας πουλάει 2.600 kWh αντί ετήσιου συνολικού τιμήματος 1.170 ευρώ, προφανώς είναι έμπορος και παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπώς πρέπει να ανοίξει βιβλία στην εφορία και να δηλώσει τη νέα του δραστηριότητα. Στην εφορία όμως του θέτουν την προϋπόθεση να έχει εγγραφεί στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) όπου θα πληρώνει εισφορές περί τα 1.500 ευρώ ετησίως. Θα πρέπει να εγγραφεί και στο Εμπορικό Επιμελητήριο. Και αφού τα κάνει όλα αυτά θα πρέπει να αρχίσει να υποβάλλει ανά τρίμηνο δήλωση ΦΠΑ. Η ανοησία του Υπουργείου Οικονομικών σε όλο της το μεγαλείο.

--------------------------
Αν πραγματι ειναι ετσι οπως τα γραφετε κ.Μανο ..κακως φτιαξατε Μπλογκ...εργαστηριο παραγωγης μολωτοφ θα πρεπε να φτιαξετε!!!

Stefanos είπε...

Υποστηρίζει ο Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας ότι η ορθή τιμολόγηση της ενέργειας είναι ο καλύτερος οδηγός για τις επενδυτικές μας επιλογές. Συμφωνώ ανεπιφύλακτα και υποστηρίζω την ίδια άποψη. Το πρακτικό ερώτημα που τίθεται είναι: ποια είναι η ορθή τιμολόγηση; τι πρέπει να περιλαμβάνει; Αν για παράδειγμα θέσουμε ως προϋπόθεση ότι μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να έχει μηδέν εκπομπές CO2, θα πρέπει να προσθέσουμε στο κόστος των λιγνιτικών ή ανθρακικών μονάδων το κόστος μηδενισμού των εκπομπών αυτών οπότε οι μονάδες αυτές θα καταστούν ασύμφορες σε σύγκριση με μια ισοδύναμη φωτοβολταϊκή μονάδα ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα κόστους των φωτοβολταϊκών. Οι ανεμογεννήτριες είναι ανταγωνιστικές και με μια ποιο ανεκτική αντιμετώπιση των εκπομπών CO2. Υποστήριξα πρόσφατα ότι το νερό που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για τα υδροηλεκτρικά της θα έπρεπε – με δεδομένη την επερχόμενη λειψυδρία – να τιμολογείται εκτός αν ήδη τιμολογείται. Δηλαδή αν το νερό που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ καταλήγει στη θάλασσα ή αρδεύει αγρούς δωρεάν θα πρέπει να τιμολογείται. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ και εγώ εξαιρετικά σημαντικό να τιμολογείται «σωστά» η ενέργεια και πολύ θα ήθελα να δω να γίνεται μια συστηματική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί να μην αναλάμβανε μια τέτοια προσπάθεια σωστής αποτίμησης της ενέργειας το Οικονομικό Πανεπιστήμιο;

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Μιὰ καλὴ ἀρχὴ εἶναι νὰ τιμολογήσουμε τὴν ἐνέργεια στὸ μέσο ἐπίπεδο τῶν τιμῶν ποὺ χρεώνουν τοὺς κάθε λογῆς καταναλωτὲς ἐνεργείας στὶς ὑπόλοιπες χῶρες στὴν Εὐρωπαϊκὴ Ἕνωση. Πιὸ εὔκολο καὶ πρακτικό. Ἡ συλλογιστικὴ εἶναι ὅτι δὲν εἶναι πιθανὸν νὰ ἀνακαλύψει τὸ Οἰκονομικὸ Πανεπιστήμιο κάτι ποὺ δὲν ἔχουν ἤδη βρεῖ καὶ ἐφαρμόσει ἀλλοῦ.

Παρεμπιπτόντως, ἤ «Οἰκονομικὸ» θὰ εἶναι ἤ «Πανεπιστήμιο», θὰ θεραπεύει, δηλαδή, ὅλες τὶς ἐπιστῆμες.

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Κύριε Μάνο,

την 22 Απριλίου 2008, ο βουλευτής ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με θέμα: «Σε Τέλμα Οδηγείται η Αγορά των Φωτοβολταϊκών».

Μεταξύ των όσων αναφερόντα εκεί επέλεξα τις ακόλουθες ποιο αντιπροσωπευτικές παραγράφους...(δείτε στο τέλος των παρατηρήσεών μου)

Δεν θεωρείτε ότι έχουμε εδώ ένα πρώτης τάξης σκάνδαλο;

Όσο και αν η ΡΑΕ κρύβεται πίσω απο προφάσεις για ανυπαρξία χωροταξικού που ήταν προϋπόθεση για την έγκριση του χώρου εγκατάστασης των συστημάτων αυτών, δεν θεωρείτε οτι κάτι πολυ μεγαλύτερο υπάρχει εδώ;.

Η δική μου άποψη είναι

1. Οτι η τρέχουσα κυβέρνηση σε συνεννόηση με την ΔΕΗ, λόγω ανυπαρξίας κεφαλαίων, εμπαίζει τους πολίτες διότι δεν τολμά να τους πει την αλήθεια..

2. Οτι η ΔΕΗ με τα προβλήματα και τα χάλια που έχει, βάζει άλλες προτεραιότητες.

3. Οτι η κυβέρνηση θέλει ή πιέζεται απο μεγάλους επιχειρηματίες να δώσει δυο - τρείς εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και να ξεχάσει τις μικρές μονάδες ή να τις ελαχιστοποιήσει...

4. Οτι οι αρχικοί υπολογισμοί της κυβέρνησης ήταν τόσο χαχόλικοι που όταν το κατάλαβαν τρόμαξαν και τα παράτησαν όλα σύξυλα...

Θα υπάρξει κάποιος να ξεκολλήσει αυτό σύστημα;

Εγώ επικροτώ την ερώτηση του Χρυσοχοίδη στη Βουλή. Το θέμα δεν είναι κομματικό αλλά εθνικό...

Όσο και αν απέχετε απο την πολιτική καθημερινότητα θα καλέσετε το κύριο Φώλια στο τηλέφωνο να του πείτε ότι ή συμπεριφέρεται ως παραγωγικό μέλος της κυβέρνησης ή ας ξαναγυρίσει στα εστιατόριά του (Tα καλά παλιά Goodys) να πουλά με επιτυχία beef burgers... Εκεί ήταν πραγματικά άξιος... Εδώ γιατί συμπεριφέρεται ως ανάξιος...;

Επιλογή απο την ερώτηση στην βουλή...

«...Εντούτοις, από τον περασμένο Iούνιο και μέχρι τις 27/3/08 η PAE συνέχιζε να δέχεται αιτήσεις από ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενώ γνώριζε ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο υλοποίησης τους, καλλιεργώντας έτσι επενδυτικές προσδοκίες σε χιλιάδες πολίτες και ενισχύοντας με τη στάση της μια αγορά συμβούλων και μηχανικών που άνθησε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι το κόστος για κάθε επενδυτικό φάκελο εκτιμάται σε 15-20 χιλιάδες ευρώ.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι πιθανόν να αναζητηθούν αστικές ευθύνες αποζημίωσης των αιτούντων από το κράτος. Οι αστικές ευθύνες είναι όχι μόνο θετικές, ως προς το κόστος που ανέλαβαν, αλλά και αποθετικές ως προς τη προσδοκώμενη ωφέλεια που δυνητικά μια τέτοια επένδυση θα μπορούσε να αποφέρει.

Εξαιρετικά ανησυχητικό φαινόμενο αποτελεί επίσης και το γεγονός ότι είκοσι δύο μήνες μετά την ψήφιση του Νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η γραφειοκρατία έχει ακυρώσει στην πράξη όλα τα ευνοϊκά κίνητρα του θεσμικού πλαισίου. Παρά το πέρα από κάθε προσδοκία επενδυτικό ενδιαφέρον, η συνολική εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών συστημάτων στη χώρα μας αυξάνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Harris είπε...

O/H Dersu είπε...

"...…αυτό είναι ενα παράδειγμα του πως η παρέμβαση του κράτους...Δηλαδή όλοι τρέχουν σαν τρελλοί αλλά η παραγόμενη ενέργεια είναι κούφια (εντροπία)..."

Άρα, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας έλεγχος, ούτε καν σε σχέση εμ τη νομιμότητα-παρανομία, επειδή αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πληρώνουμε αστυνομικούς, δικαστικούς, εφοριακούς, έτσι; Καλά τα σχόλια για την εντροπία, αλλά δεν βλέπω απάντηση στο ερώτημά μου.

Ο/Η mantz είπε...

"...Και γιατί αυτό είναι αναγκαστικά κακό;
(Εφόσον φυσικά νοικιάσει το χώρο από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού). Ήδη νομίζω πως κάτι παρόμοιο γίνεται -σε εμπορικά κτήρια- στην Καλιφόρνια..."

Γιατί αυτό είναι *παράνομο* με βάση τον ΚΒΣ (Εφορία), με βάση το αστικό δίκαιο (επινοικίαση οικίας για εμπορική εκμετάλλευση) και γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν λαμβάνεται υπόψη καμία περιβαλλοντική μελέτη. Η Καλιφόρνια δεν είναι και το καλύτερο ενεργειακό παράδειγμα, δεδομένου ότι πριν μερικά χρόνια η εταιρία που αγόρασε τους σταθμούς παραγωγής ρεύματος "έπαιζε" με τη μετοχή της και άφησε για μήνες χωρίς ρεύμα ολόκληρη την δυτική ακτή των ΗΠΑ για μήνες.

mantz είπε...

@harris:
Εγώ ρώτησα γιατί είναι κακό.
Εσείς μου απαντήσατε γιατί είναι "παράνομο" (τελείως διαφορετικό πράγμα). Μου επισημάνατε δηλ. μια σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων που θέτει το ίδιο το κράτος στη δραστηριοποίηση πολιτών και εταιρειών προς την κατεύθυνση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας. Αυτό απλώς επιβεβαιώνει το αρχικό ποστ. Ότι οι διοικούντες το ελληνικό κράτος δεν ξέρουν τι θέλουν και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να βάζουν εμπόδια στις ... ζωές των άλλων.

Η Καλιφόρνια μπορεί να είχε προβλήματα με το ηλεκτρικό της δίκτυο αλλά είναι και πρωτοπόρος στην υιοθέτηση περιβαλλοντικών πολιτικών.

@dersu:
Το άρθρο γράφει ότι αν ληφθούν υπ'όψιν όλα τα κόστη τότε η ηλιακή είναι εξίσου φθηνή ή φθηνότερη από την συμβατική ενέργεια. Θα συμφωνήσω ότι θα ήταν θεωρητικώς προτιμότερο να μην επιδοτείται η ηλιακή αλλά να τιμολογείται "πλήρως" η συμβατική. Σε αυτή όμως την περίπτωση, ακριβώς επειδή η συμβατική ενέργεια αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό του μίγματος θα είχαμε πράγματι το πληθωριστικό σοκ που αρχικώς αναφέρετε.

Unknown είπε...

Διαβάζοντας αρκετά σχόλια σχετικά με το υπερβολικό κόστος που θα κλειθεί ο ΔΕΣΜΗΕ να πληρώσει για τα Φ/Β σε σχέση το παραγόμενο ρεύμα της ΔΕΗ, θα ήθελα να τονίσω τα εξής:
Το Υπολογιζόμενο κόστος εξόρυξης λιγνίτη, μεταφοράς και καύσης, δεν υπολογίζει τα εξής:
-Καταστροφή Δασών λιγνιτοπαραγογών περιοχών
-Καταστροφής του περιβάλοντος μέσω εκπομπών ρύπων.
-Δημιουργεία προβλημάτων υγείας στους κατοίκους της περιοχής, λόγω ρύπων και ακτινοβολίας. Δείτε Μεγαλόπολη και Πτολεμαϊδα όπου ο
μέσος όρος ζωής είναι 54 έτη λόγω αυξημένων καρκινικών συμπτωμάτων.
-Κόστος μεταφόρας Δικτύων υψήλης τάσης, η πρόκληση πυρκαγιών και εργατικών και άλλων ατυχημάτων εξαιτίας τους.

Σε σχέση με την καύση πετρελαίου, το κόστος δεν υπολογίζει τις εκπομπές ρύπων (έως τώρα τουλαχιστον), βλάβες στην υγεία μικρότερες μεν αλλά σημαντικές και τα υπόλοιπα παραμένουν όπως παραπανώ.

Σχετικά με την Σύγκριση των Φ/Β με των κεραιών κινητών, σε σχέση με τον μεγάλο αριθμό και τους κινδύνους που θα προϋπάρχουν, τα Φ/Β δεν εκπέμπουν ακτινοβολία, έχουν εγγυημμένη απόδοση λειτουργιάς 25ετής και η κατασκεύη θέλει μεν για 2KW Μέγιστα 40μ2, ελάχιστα 10μ2, σε οποιαδήποτε νότια επιφάνεια.

Τα Φ/Β παρέχουν αποκεντρώμενη ενεργειακή παραγωγή όπως κανένα άλλο μέσο στον πλανήτη.

Και να μην υπάρχει επιχορήγηση, τα Φ/Β μπορούν να καλύψουν εκατομμύρια στέγες στην Ελλάδα μόνο από το μεράκι του Έλληνα.
Η διαδικάσια μόνο να απλοποιηθεί όπως αναφέρετε και θα γίνει όπως με τους θερμοσίφωνες. Θυμηθείτε πως για να βάλουν οι Πορτογάλοι και Ισπανοί Θερμοσίφωνες, περίμεναν κρατική επιχορήγηση. Η Ελλάδα σε πολλά πράγματα είναι ετη πολλά μπροστά από την Ευρώπη, δεν χρειάζεται να λειτουργούμε για τα Ελληνικά δεδομένα με Ευρωπαϊκες προοπτικές εφόσον δεν υπάρχουν και τα χρήματα.

Κάτι τελευταιό, τα Φ/Β αντέχουν χαλαζόπτωση της τάξης 80Km/h, δεν είναι ευαίσθητα όπως ειπώθηκε.

Harris είπε...

@mantz:

"...Εγώ ρώτησα γιατί είναι κακό.
Εσείς μου απαντήσατε γιατί είναι "παράνομο" (τελείως διαφορετικό πράγμα)....οι διοικούντες το ελληνικό κράτος δεν ξέρουν τι θέλουν και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να βάζουν εμπόδια στις ... ζωές των άλλων."

Προφανώς το να κλέβεις την Εφορία είναι κακο, μια και στην ουσία κλέβεις όσους την πληρώνουν κανονικά (μισθωτοί). Επίσης, το ότι υπάρχουν κάποιοι (λίγοι) νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτών στο Σύνταγμα είναι επίσης καλό, εκτός αν και αυτό θεωρείται εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα και άλλες λέξεις σε -ότητα.

"...Η Καλιφόρνια μπορεί να είχε προβλήματα με το ηλεκτρικό της δίκτυο αλλά είναι και πρωτοπόρος στην υιοθέτηση περιβαλλοντικών πολιτικών..."

Προφανώς δεν έχετε δει την ταινία-ντοκυμαντέρ "The Corporation", ούτε την προ μερικών ετών επανάληψη του σκηνικού σε ολόκληρη την ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Κρίμα.

Dersu είπε...

Είπα να ακολουθήσω για λίγο την κινδυνολογία περί CO2 και να κάνω έναν χοντρικό υπολογισμό να δω πόσο τελικά στοιχίζει η συμβατική ηλεκτρική ενέργεια αν κάποιος αγοράσει και τα δικαιώματα εκπομπής CO2, δηλαδή ενα συμπεριλάβει και το περιβαλλοντολογικό κόστος.

Η παραγωγή μιάς kWh συμβατικά παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας πωλείται σήμερα γύρω στα €0.10, αγνοώντας το θερμοκηπιακό κόστος του CO2

Επίσης βλεπω οτι η παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας με συμβατικές μεθόδους εκπέμπει 0.43 Kg CO2/kWh κατά μέσο όρο


Επίσης διαβάζω οτι...η τιμή του δικαιώματος εκπομπής ενός τόννου CO2 σύμφωνα με το ευρωπαικό σύστημα του cap and trade είναι αυτή τη στιγμή €25. Κάνοντας την απλή διαίρεση βγάζουμε ένα επιπλέον κόστος μόλις 0.011 ανα kWh για να αγοράσουμε το δικαίωμα εκπομπής του CO2 που αντιστοιχεί στην κιλοβαττώρα αυτή (δηλαδή στην ουσία αγοράσαμε το γεγονός ότι κάποιος άλλος σταμάτησε να εκπέμπει το CO2 που θα εκπέμψει η κιλοβαττώρα μας).

Συμπέρασμα,
απ οτι φαίνεται, εάν κατασκευάσει κανείς σήμερα ένα ολοκαίνουργιο συμβατικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και παράλληλα αγοράσει και το αντίστοιχο δικαίωμα εκπομπής του ανάλογου CO2, πάλι μπορει να πουλαει το ηλεκτρικο αυτο €0.11/ kWh, τιμη που περιλαμβανει και το περιβαλλοντολογικο κοστος.

Συνεχιζει να απεχει δις ευρω απο τα €0.45/ kWh.

Charis Tselentis είπε...

Ευχαριστώ για τη συζήτηση που έχει προκύψει για το θέμα αυτό και θα επιχειρήσω να συμβάλλω.

Ο φίλος "το σωστό να λέγεται" έγραψε:

"Τα 2 KW ισχύ δεν φτάνει ούτε καν για τις συσκευές στο γραφείο μου.
Το μέσο σπίτι σήμερα έχει μίνιμουμ 10-20 KW απαιτήσεις δυναμικού σε περιόδους απαίτησης μέγιστης ισχύς στο σπίτι (καλοκαίρι με A/C, και τα λοιπά).
Δηλαδή η κατανάλωση οικιακού ρεύματος σε περίοδο υψηλής ζήτησης θα είναι πέντε με δέκα φορές μεγαλύτερη από την παραγωγή.

Ένα ακόμη γεγονός, χρειάζονται περίπου 2 τ.μ. ηλιόλουστης επιφάνειας καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας για κάθε 100W ισχύ. Για 2KW δηλαδή χρειάζονται 40 τ.μ. χώρος για να τοποθετηθεί η εύθραυστη επιφάνεια του φωτοβολταϊκού συστήματος."

Αυτά είναι υπαρκτά προβλήματα, τα οποία όμως είναι επιλύσιμα:

Θεωρώ ότι το πρόβλημα με τα σημερινά δεδομένα δεν επιλύεται χωρίς επαναπροσδιορισμό της καταναλωτικής συμπεριφοράς, αλλά και των συσκευών/συστημάτων που χρησιμοποιούνται.

Στο πεδίο του φωτισμού μπορούμε να πετύχουμε μείωση αναγκών ισχύος 75% σε σχέση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως ή 50% σε σχέση με τα αλογόνα (βλ. εδώ. Αν χρησιμοποιήσουμε τεχνολογία LED περιορίζουμε και τις ανάγκες ενέργειας για ψύξη, αφού πρόκειται για απολύτως ψυχρό φωτισμό.

Στο πεδίο των συσκευών γραφείου, ένα σύγχρονο laptop θέλει 60-70 W αντί των 240 W + οθόνη των επιτραπεζίων. Ένα modem-router "κοστίζει" 16 W. Τεράστια οικονομία επιτυγχάνεται αν ανοίγουμε τις συσκευές μόνον όταν πραγματικά τις χρειαζόμαστε: οι σύγχρονοι υπολογιστές διαθέτουν προγραμματιζόμενα power schemes που βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Στο πεδίο του ζεστού νερού είναι απαραίτητο ν' απαλλαγούμε από τους θερμοσίφωνες των 4 kW: οι γνωστοί ηλιακοί θερμοσίφωνες δεν επαρκούν όμως 100% (πρόβλημα: νύκτα και χειμώνας). Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη, πιθανόν στην κατεύθυνση ηλεκτρονικής οδήγησης των συσκευών.

Το απογοητευτικό είναι ότι το κράτος δαπανά ελάχιστα ή καθόλου κονδύλια στην έρευνα σε αυτούς τους τομείς.

mantz είπε...

@dersu:
Απαντώ στα βιαστικά:
-Αν καταλαβαίνω καλά ανήκεις σε αυτούς που έχουν παρασυρθεί από την ιδεολογικοποίηση / πολιτικοποίηση του θέματος του φαινομένου του θερμοκηπίου. Προσωρινά είχα επηρεαστεί από αυτούς (σκεπτικιστής όν) αλλά όχι πλέον.

Επί της ουσίας: Το σύστημα cap-and-trade δεν έχει ως σκοπό την πλήρη αποτίμηση του περιβαλλοντικού κόστους των όποιων εκπομπών. Απλά λειτουργεί ως ένα κίνητρο για την σταδιακή και ομαλή ενσωμάτωση αυτού του κόστους. Δηλ. η τιμή μιας μονάδας / ενός δικαιώματος ρύπανσης δεν ισούται με το περιβαλλοντικό κόστος της ρύπανσης. Αυτό άλλωστε εξηγεί και τις τεράστιες διακυμάνσεις στην τιμή των δικαιωμάτων.

Βασιλική Σ. είπε...

Πανόπτης ο Κάπα τεκμηρίωσε και ως υπεραμυνόμενη των τεκμηρίων νομίζω πως οφείλετε να του το αναγνωρίσετε, όπως ακριβώς κάνανε κάποιοι άλλοι συνομιλητές αξιοπρεπώς στις αντιπαραθέσεις που προκύψανε, και όχι να αποχωρείτε λόγω της -ευφυούς, θα έλεγα- μη ανάμειξης στα τεκταινόμενα κου Μάνου.
Λευτέρη δεν χρειάζεται να πας στα ζαρζαβατικά της Αμερικής, σου έχω ολόφρεσκο παράδειγμα: εχθές αγόρασα πουκάμισο με αναγραφόμενη τιμή, Γερμανία 56 ευρώ, Ελλάδα 68 ευρώ. κι εγώ η κακομοίρα νόμιζα πως έχουμε γίνει Ευρώπη...
Κε Μπαζιωτόπουλε, η επώνυμη κατάθεση σκέψεων και απόψεων από πολλούς χρησιμοποιείται ως μέσον πρόσδοσης κύρους σε αυτές. Προσωπικά υπογράφω πάντα όσα γράφω για ένα λόγο και μόνο, για να με προστατεύω έναντι των ανώνυμων φρικιών στέλνοντας εκ προτέρων το απλό μήνυμα πως Πρόσωπα δεν μπορούν να συνδιαλέγονται με α-Πρόσωπα. Όμως για να σας διαβάσω εσάς δεν μου είναι απαραίτητο το προφίλ σας, μου αρκεί η σοβαρότητα, η ευπρέπεια και η έλλειψη χαρακτηρισμών στην οποία υποπίπτουν όσοι χάνουν τον έλεγχο κι έτσι αποκαλύπτουν τις δεύτερες σκέψεις τους. Πολύ χρήσιμο ετούτο το ποστ του Στέφανου Μάνου, έτσι όπως εξελίχθηκε!

Dersu είπε...

Mantz,

Η έννοια του «Cap», εξ ορισμού πλέον, σημαίνει ότι όταν εγώ πχ αγοράσω το δικαίωμα εκπομπής Χ τόννων CO2, σημαίνει οριστικά και αμετάκλητα, ότι κάποιοι άλλοι θα ελλατώσουν τις δικές τους εκπομπές πάλι κατά Χ τόννους ακριβώς. Αρα έχω, εξ ορισμού πλέον, απαλείψει το περιβαλλοντολογικό κόστος της δραστηριοτητάς μου.

Οποιο και να ήταν το περιβαλλοντολογικό κόστος εκπομπής το εχω απαλείψει. Ο προσδιορισμός του περιβαλλοντολογικού κόστους κάθε επιπλέον τόννου CO2, είναι άσχετος με την προκειμένη συζήτηση, διοτι απλούστατα, δεν υπάρχει ούτε ένας επιπλέον εκπεμπόμενος τόννος CO2.

mantz είπε...

@dersu:
Η συζήτηση είναι σίγουρα χρήσιμη και ενδιαφέρουσα.

Aυτό που κάνει το cap-and-trade είναι να επιτρέπει τη μείωση ενός ρύπου κατά αποτελεσματικότερο συνολικά τρόπο απ'ότι μια κοινή "απαγορευτική" νομοθεσία ή μια φορολόγηση της εκπεμπόμενης ποσότητας ρύπων. H δε τιμή του δικαιώματος ρύπανσης δεν έχει να κάνει με το περιβαλλοντικό κόστος (που υφίσταται η κοινωνία συνολικά) αλλά με το κόστος συμμόρφωσης της επιχείρησης.
Χρήσιμο και ενδιαφέρον αυτό το άρθρο όπου συγκρίνονται τα αναμενόμενα οφέλη στη δημόσια υγεία από διάφορες περιβαλλοντικές πολιτικές. Τα "οφέλη στη δημόσια υγεία" δεν είναι παρά ένας άλλος όρος για το "περιβαλλοντικό κόστος" (για την ακρίβεια μέρος μόνο αυτού). Πουθενά στο άρθρο όπως θα δείτε δεν ταυτίζονται τα οφέλη (=περιβαλλοντικό κόστος) με την τιμή των δικαιωμάτων ρύπανσης (carbon credits).

Για να ακολουθήσω το παράδειγμά σας:
Αν αγοράσεις δικαιώματα για Χ τόνους CO2 δεν έχεις απαλείψει το περιβαλλοντικό κόστος της μονάδας παραγωγής (για αυτούς τους τόνους) γιατί το περιβαλλοντικό κόστος δεν έχει να κάνει μόνο με το εκπεμπόμενο CO2 αλλά με πολύ περισσότερα πράγματα που αναφέρθηκαν και από άλλους.
Επιπλέον, η οριακή ζημία (κόστος) που προκαλείται από Χ τόνους ρύπου διαφέρει ανάλογα με το βαθμό της ρύπανσης και το κατά πόσον απέχεις από τον τελικό/επιθυμητό στόχο.
Άλλο το να πέσεις από τους 1000Χ τόνους στους 980Χ και άλλο από τους 600Χ στους 580Χ.
Θα μπορούσες ίσως να πεις ότι το περιβαλλοντικό κόστος (που προξενείται από τον συγκεκριμένο ρύπο) ισούται με το κόστος απόκτησης των δικαιωμάτων ρύπανσης αν το "cap" ήταν τόσο χαμηλό που να μας μεταφέρε άμεσα στην επιθυμητή κατάσταση και να εξάλειφε το πρόβλημα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με το ισχύον "cap" για το φαινόμενο του θερμοκηπίου που έχει θέσει η Ε.Ε. (ούτε κατά προσέγγιση).

mantz είπε...

...Κοινώς, για να έρθω λίγο στα λόγια σας, αν δεν ακολουθήσουν και άλλοι στον ίδιο δρόμο με την ΕΕ, το σύστημα θα είναι πράγματι μια τρύπα στο νερό με σημαντικό κόστος. Όλα όμως δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι και σταδιακά θα απαλείφεται όλο και μεγαλύτερο μέρος του περιβαλλοντικού κόστους με όλο και μικρότερο (τεχνολογίας βοηθούσης) κόστος συμμόρφωσης για επιχειρήσεις και πολίτες.

mantz είπε...

@dersu (και όποιον άλλο έχει παραμείνει και διαβάζει):
Με παρασύρατε και έκανα τον ίδιο λάθος συλλογισμό με σας. Θεωρείστε ως άκυρη την παράγραφο:
"Θα μπορούσες ίσως να πεις ότι το περιβαλλοντικό κόστος ... εξάλειφε το πρόβλημα".

Το κόστος μείωσης της ρύπανσης (κόστος συμμόρφωσης) ισούται με το άθροισμα των δικαιωμάτων ρύπανσης (π.χ. 25Ε/τόννο CO2) συν το επιπλέον ποσό που πληρώνουμε (ονομαστικά) για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Το όφελος ισούται με το περιβαλλοντικό κόστος που απαλείφουμε / αποφεύγουμε. Είναι δύσκολο προφανώς να προσδιοριστεί σε αυτήν την περίπτωση. Μια προσέγγισή του έγινε μέσω της Έκθεσης Stern. Ειδικά το κεφάλαιο 6 (Economic modelling of climate change impacts).

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

mantz,

Ευχαριστώ για το Stern Report...

Παρακαλώ δες (και όποιοι άλλοι επιθυμούν) την οπτική γωνία του Bjorn Lomborg στα βιβλία του «The Skeptical environmentalist» και «Cool it» με το πρωτο να δίνει εξαιρετικά στατιστικά στοιχεία που αποφεύγουν οι τρομολάγνοι... και το δεύτερο το σκεπτικό του τι κερδίζουμε και τι χάνουμε με την τρομολαγνεία των κλιματικών αλλαγών.

Αγνοούμε δυστυχώς (απο οτι φαίνεται) οτι πολλοί, μετά την πτώση του λεγόμενου Υπαρκτού Σοσιαλισμού (τρομάρα τους...) δεν είχαν τι να κάνουν και βρήκαν θέμα...

Μόνο που αυτοί εδώ δεν θα μοσχοπουλήσουν το θέμα όσο ο Τριανταφυλλόπουλος (αστείο...) αλλά ούτε όσο οι εταιρίες που πλουτίζουν από την φοβία που δημιουργεί η τρομοκρατία του κλίματος...(σοβαρό...)

Έχουμε φαίνεται ξεχάσει ότι ο λεγόμενος σατανάς ή διάβολος των θρησκειών είναι η ΓΝΩΣΗ και για να είμαι ειλικρινής προτιμώ την γνώση απο τα παραμύθια... της γενέσεως...

Κατ’ αντιστοιχία είμαι υποψιασμένος και επιφυλακτικός...

Dersu είπε...

Mantz,

Εάν επιβάλλεις το cap and trade system τότε πρέπει βασικά να χρησιμοποιήσεις μόνο αυτό.

Δηλαδή, δεν μπορείς να πεις «θα χρησιμοποιήσουμε το cap and trade system αλλά επειδή αυτό, απο μόνο του, θα μειωσει τις εκπομπες CO2 μόνο στο επίπεδο του cap, θα εφσαρμόσουμε και πρόσθετα μέτρα (κίνητρα και ποινικές φορολογίες)».

Γιατί; Διότι ανατρέπεται ο μηχανισμός cap and trade. Στο βαθμό που τα επιπλέον μέτρα θα είναι επιτυχή, το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να μειώσουν την τιμή του CO2 στην αγορά δικαιωμάτων εκπομπής. Οι συνολικές εκπομπές θα παραμείνουν στο επίπεδο του cap.

Εαν όντως αυτό που επιδιώκεις είναι μείωση κάτω απο το επίπεδο του cap, τότε χαμηλώνεις το cap. Αλλοιώς τα άλλα μέτρα ουσιαστικά ανατρέπουν τον μηχανισμό cap and trade και δεν επέρχεται πρόσθετη μείωση κάτω από το cap.

Οι επόμενες δύο παράγραφοι του ποστ σου φαίνεται να επαναλαμβάνουν την ίδια ιδέα δλδ οτι: «το cap and trade δεν είναι αρκετό διότι το πρόβλημα είναι κρίσιμο και χρειάζονται επιπλέον μέτρα». Οπότε κατά τη γνώμη μου ισχύει πάλι ότι ανέφερα παραπάνω.

Dersu είπε...

...Γενικότερα συμμερίζομαι τον σκεπτικισμό του Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος, και άλλων, μολονότι με μειωμένη έμφαση στα κίνητρα και τις συνωμωτικές θεωρίες.

Μια πολιτική φιλοσοφία η οποία βασίζεται στην αρχή του:

«εφόσον οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα τελικά επηρεάζει όλους, στον ένα βαθμό η τον άλλο, επιβάλλεται όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες τελικά να ελέγχονται συλλογικά»

δεν αντιπρωσωπεύει μία κοινωνία στην οποία επιθυμώ να ζήσω.
Μου θυμίζει αποτυχημένα πολιτικά συστήματα του παρελθόντος.

Ο συλλογισμός είναι βέβαια πάντα ο ίδιος «είμαστε γενικά υπέρ της ατομικής ελευθερίας και άρα καταλαβαίνουμε και λυπούμαστε για τον περιρισμό της, αλλά αυτή τη φορά αντιμετωπίζουμε μιά πραγματικά κρίσιμη κοινή απειλή». Το χρώμα φορέας αυτής της ιδεολογίας διαφέρει κατά καιρούς, μαύρο, κόκκινο, πράσινο.

Οπότε πραφανώς και εγώ είμαι σκεπτικός στην παραδοχή ότι, σε αντίθεση με όλες τις παλαιότερες μορφές ολοκληρωτισμού, αυτός ο νέος πράσινος ολοκληρωτισμός είναι τελικά ο σωστός, η έστω ο αναπόφευκτα δικαιολογημένος.

mantz είπε...

@dersu και Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος:
Θα με βρείτε σύμφωνο ως προς την αξία του σκεπτικισμού. Το βιβλίο του Bjorn Lomborg το έχω ήδη στη λίστα των προς ανάγνωση.

Όμως, εν προκειμένω, είμαι της άποψης ότι οι κινδυνολόγοι ... κινδυνεύουν να την πάθουν όπως στο γνωστό μύθο του βοσκού με το λύκο καθότι έχουν τρομοκρατήσει τόσο πολύ τον κόσμο και τόσες φορές που η αξιοπιστία τους έχει μειωθεί και δυσκολεύονται να πείσουν ακόμη κι όταν έχουν δίκιο. Το πρόβλημα είναι ότι μαζί με αυτούς θα την παθαίναμε και όλοι οι υπόλοιποι. Ακόμη και για το θέμα του φαινομένου του θερμοκηπίου υπάρχουν τερατολόγοι (ενσυνείδητα υποπτεύομαι κάποιοι...) αλλά αυτό δεν επηρεάζει τα γεγονότα, όπως τουλάχιστον προκύπτουν από το επιστημονικό consensus που γίνεται όλο και πιο έντονο.

mantz είπε...

Κάποιες τελευταίες σκέψεις στα φωναχτά:
Το cap-and-trade αφορά τις εκπομπές από κάποιες πολύ συγκεκριμένες δραστηριότητες (μεγάλες βιομηχανίες).
Όμως, πράγματι, επηρεάζεται από τη μείωση εκπομπών άλλων (π.χ. οικιακών καταναλωτών) στο βαθμό που οι μεγαλύτεροι παίκτες του cap-and-trade είναι οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας (π.χ. ΔΕΗ). Έτσι, αντί η ΔΕΗ να αναγκαστεί να αγοράσει δικαιώματα για 100Χ τόνους αγοράζει για ...90Χ (αφού τα 10Χ εξοικονομήθηκαν από τους καταναλωτές). Άρα πράγματι πέφτει η τιμή της μονάδας δικαιώματος.
Δηλ. ένα μέρος του κόστους μετακυλίεται αλλού. Δεν ξέρω τι θα ήταν το συνολικά ορθότερο / αποτελεσματικότερο ούτε ποια είναι η λογική για αυτή την επιλογή. Σίγουρα είναι ενδιαφέρουσα η επισήμανση.
Πιθανώς η λογική είναι να προωθηθούν τεχνολογικές αλλαγές και σε άλλους τομείς, όχι μόνο σε ότι αφορά τις συγκεκριμένες βιομηχανίες, ακόμη κι αν έτσι αφήνεται κάποιος... αέρας στις ρυπογόνες βιομηχανίες για να ανασάνουν :)

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Κύριε Μάνο και δυνατοί της παρέας,

Προσωπικά δεν ισχυρίζομαι οτι είμαι δυνατός στα περιβαλλοντικά, απλά διαθέτω κοινό νου) παρακαλώ δείτε το θέμα των SREC…

Οχι του γλυκού γίγαντα των μικρών μας φίλων..., του SREK... αλλα των προγραμμάτων χρηματοδότησης των φωτοβολταϊκών επενδύσεων στις ΗΠΑ
Θα δείτε εκεί οτι τα προβλήματα δεν διαφέρουν και τόσο απο τα Ελληνικά, αλλα εκείνοι τουλάχιστον προηγήθηκαν, μάζεψαν εμπειρίες και καλό είναι να τι χρησιμοποιήσουμε και εμείς...

Το επίσης σημαντικό είναι οτι λόγω του οτι η κάθε πολιτεία ακολουθεί διαφοροποιημένο πακέτο επιλογών, έχουμε, οι ακολουθούντες, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα έτοιμα και μάλιστα άκοπα.
Για το τι είναι τα SREC δείτε εδώ...

«An SREC represents the value of one megawatt-hour (MWh) of clean electricity generated by a solar system and is traded on the clean power market. Under any RPS, utilities must accrue a certain amount of renewable energy credits to meet their renewable electricity procurement obligations.

An SREC-only program works like this: Instead of relying on up-front payments from the state, owners of solar systems will earn some of their money back by selling certificates to utilities or some other aggregator. From June 2007 through December 2007, the average SREC selling price ranged from US $200-$233.http://www.njcleanenergy.com/files/file/200Q4NJRECMarketUpdate.pdf This means that on average, a 10-kilowatt (kW) system will generate an annual return of approximately US $2400, according to figures from the state's Clean Energy Program.http://www.njcleanenergy.com/renewable-energy/programs/solar-renewable-energy-certificates-srec/faqs/faqs#newquest_4»

Για περισσότερα στις πηγές...

Unknown είπε...

Κύριε Μάνο σας ανιχνευσα απ το ηλεκτρονικο στίγμα του Κυρίου Δήμου.

Θέλω να σας ευχαριστήσω που υπάρχετε στο εδώ και τώρα μου, να σας ευχαριστήσω για την απλότητα της λογικής σας και να αποτείνω τιμές σε όλους τους παράγοντες που συντελούν στην υπόστασή σας συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων που σας ενοχλούν

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Κύριε Μάνο,

επειδή πολύ κουβέντα γίνεται για χρηματοδοτήσεις των φωτοβολταϊκών, η τεχνολογία που σας παραπέμπω

http://www.sunrgi.com

δίνει άλλη διάσταση στην συζήτηση.

Με αυτό το ομολογουμένως μικρό κόστος των $0.05/kWh και μάλιστα σε δολάρια τι συζητάμε... ;

Νομίζω οτι πρόκειται για τον εφιάλτη των εταιρειών πετρελαίου και γενικώς άντλησης και εμπορίας υδρογονανθράκων.

Πρόκειται για κόστος παραγωγής ενέργειας πολύ κάτω του κόστους παραγωγής του με λιγνίτη ή λιθάνθρακα... από την ΔΕΗ και η κοινή λογική προστάζει τις μηχανές «πρόσω ολοταχώς» προς εξασφάλιση επενδυτικών συνεργασιών.

Προτείνω λοιπόν στους απανταχού της γης Ελληνες επενδυτές να συνενωθούν και να αρχίσουν να σκέφτονται την αχρηστία του άθλιου κρατισμού...

Αφήστε τους κρατιστές στα νεκροκρέβατά τους... Η αγορά έχει πάντα τον πρωτο λόγο, της τεχνολογίας βοηθούσης και φευ, αυτή τη φορά βοήθησε δραματικά... Αναμενόμενο ήταν... Ξύπνα ΡΑΕ απο τον λήθαργό σου...

Εδώ θα προκαλέσω έναν ενδιαφέροντα παραλληλισμό...

Από τότε που αναπτύχθηκε η τεχνολογία του διαδικτύου αλλά ακόμα και σήμερα, οι αθεόφοβοι υπάλληλοι των διαφόρων υπουργείων της χώρας, στις υπηρεσίες πληροφορικής, συνέχισαν να παράγουν τεύχη διαγωνισμών με όρους και χαρακτηριστικά εποχής mainframe υπολογιστών με τεράστιο ποσοστό σε hardware (απόλυτα άχρηστο) και άλλα τραγελαφικά για τα οποία ο αγαπητός κύριος Δήμου θα έχει γελάσει με πίκρα πολλές φορές...

Η τεχνολογία τους ξεπέρασε και αυτοί χαμπάρι δεν πήραν αλλά συνέχισαν τους διαγωνισμούς των 240, 280, 400 και βάλε χιλιάδων € για Web Siteς που ούτε 30.000 € δεν κοστίζουν ενώ τα υπόλοιπα είναι μίζες. Ναι κύριοι, μίζες (δηλαδή παροχή υπηρεσιών χωρίς φορολογικά στοιχεία...) για τους κρατικούς υπαλλήλους και τις στρατιές των συμβούλων τους που περιέργως κατάφεραν να αποκτήσουν ενδιαφέρουσες περιουσίες στα βόρεια προάστεια και στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά...

Ας ελπίσουμε οτι μετά τις εξελίξεις στην τεχνολογία των Φωτοβολταϊκών τα πράγματα δεν θα ακολουθήσουν τον δρόμο της «αξιοσύνης» που έκανε όσους ασχολήθηκαν επαγγελματικά με την πληροφορική (όπως ο γράφων) να μπουχτίσουν απο αισθήματα αηδίας...

trandism είπε...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Αηδία υπάρχει και μόνο αηδία απέναντι σε εκείνους που έχουν το θράσος να θεωρούν το απωθητικό και το αηδιαστικό ως το σύνηθες και το ομαλό...

Η σχέση των φύλων είναι ετεροφυλική για να δημιουργεί οικογένεια και να συνεχίζουμε να υπάρχουμε σε αυτό τον πλανήτη...

Εσείς το είδατε ανάποδα..

Ας υπάρχετε ως δείγματα εκπεσμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας... Κάνετε καλό ως παραδείγματα προς αποφυγήν, σε όσους παρατηρούν τον άθλιο εκπεσμό σας... και τις αηδιαστικές συμπεριφορές σας...

Καλό θα κάνουν επομένως να απαγορεύσουν την προπαγανδιστική προβολή ταινιών υπερ της ομοφυλοφιλίας αν υπάρχουν άνδρες στην Θεσσαλονίκη...

To εδώ περιβάλλον δεν αφορά την ομοφυλοφιλία...

---------------------

Αυτά έγραψε ο "κύριος" Μπαζιωτόπουλος..

Αυτοπροσδιορίζεστε ως "φιλελεύθερος" κύριε Μπαζιωτόπουλε? Γιατί τα ανωτέρω μπορώ να τα φανταστώ μόνο ως λόγια φασίστα - είτε ερυθρού είτε φαιού.

Εσείς είστε αηδιαστικός και εμετικός κύριε! Και ναι υπάρχουν "άνδρες" στη Θεσσαλονίκη.. Είναι αυτοί που ψηφίζουν Ψωμιάδη, το ποιμνίο του Άνθιμου.. Σας προτείνω να πάτε κατα κει, θα περάσετε πολλά καλά με τους ομοίους σας. Γίνονται και κάτι χουντογλέντια εκεί πάνω, το γνωρίζετε..

Το "εδώ περιβάλλον" τιτλοφορείται "Κοινή λογική".. Η κοινή λογική προστάζει την πλήρη αποδοχή της ομοφυλοφιλίας ως φυσιολογική σεξουαλική συμπεριφορά..

Αυτά, συγνώμη για το εκτός θέματος, αλλά αυτό που έγραψε ο κύριος αυτός είναι εξοργιστικό.

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Η προκλητική παρέμβαση του ανώνυμου @ trandism (3 Μάιος 2008 3:42 μμ) με το ψευτοblog επικάλυψης της ανωνυμίας του δεν έχει καμία θέση εδώ...

Επειδή όμως πέρα απο την παρεκλιτική τους συμπεριφορά οι Ομοφυλόφιλοι διαθέτουν και απρόσμετρη θρασύτητα θα απαντήσω ανάλογα...

Η ομοφυλοφιλία ανώνυμε (trandism) μπορεί να θεωρηθεί ως φυσιολογική σεξουαλική συμπεριφορά μόνο απο άτομα που έχουν χάσει τον αυτοπροσδιορισμό τους...

Η κοινωνία τους δέχεται και έτσι... με τις παρεκκλίσεις τους και τον χαμένο αυτοπροσδιορισμό τους... διότι είναι κοινωνία ανθρώπων και όχι θηρίων.

Δεν τους δημιουργεί ούτε πρέπει να τους δημιουργεί προβλήματα όταν συμμετέχουν στα κοινά και δεν προπαγανδίζουν την παρέκκλισή τους...

Οταν όμως αρχίζουν την προπαγάντα η κοινωνία μας και η κάθε κοινωνία έχει μηχανισμούς για να αντιμετωπίσει τις κατά παρέκκλιση συμπεριφορές...

Αν αυτό θεωρείται φασιστικό, τότε υπάρχει και ένα επιπλέον πρόβλημα με τους ομοφυλόφιλους... Οτι έχουν άγνοια της σωστής επιλογής των λέξεων για να εκφράσουν την σκέψη τους...

Τους προτείνω λοιπόν να πάρουν κάποιο ταχύρυθμο τμήμα, απο τα προοριζόμενα για αλλοδαπούς, στην σωστή χρήση της Ελληνικής γλώσσας...

Τους κυρίους που αναφέρετε ανώνυμε δεν τους γνωρίζω... Εσείς που τους γνωρίζετε κάτι θα ξέρετε παραπάνω...

trandism είπε...

1. Δεν είμαι ανώνυμος.. Υπογράφω με τον ίδιο τρόπο που υπογράφω οπουδήποτε αλλού στο internet.. Αν γράψεται trandism στο google θα ανακαλύψετε πολλά πράγματα για μένα.. Δεν υπάρχει άλλος που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο από όσο γνωρίζω..

2. Δεν είμαι ομοφυλόφιλος, τουλάχιστον όχι ακόμα, ποτέ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να γίνω ομοφυλόφιλος, bisexual, τραβεστί, εγχειρισμένη λεσβία ή κάτι άλλο..

3. Σε αυτό το blog, δεν είμαι εγώ με την παρεκκλιτική συμπεριφορά αλλά μάλλον εσείς..

4. Το φεστιβάλ Ομοφυλοφιλικών Ταινιών δεν αποτελεί προπαγάνδα / απόπειρα προσυλιτισμού ή κάτι τέτοιο, αποτελεί ένα φεστιβάλ ταινιών.. Εσείς πήρατε σαφέστατη θέση υπές της απαγόρευσής του και αυτό είναι φασιστικό..

5. Τα Ελληνικά μου είναι μια χαρά, ευχαριστώ..

6. Τους κυρίους δεν τους γνωρίζετε προφανώς διότι δεν κατοικείτε στην Ελλάδα, κρίμα θα τους συμπαθούσατε πολύ..

7. Σας γράφω στον πληθυντικό επειδή σας σιχαίνομαι και όχι βέβαια ως ένδειξη σεβασμού..

8. Δεν μου απαντήσατε στο αν αυτοπροσδιορίζεστε ως "φιλελεύθερος". Σε αντίθεση από μένα δεν έχετε χάσει τον αυτοπροσδιορισμό σας, οπότε φαντάζομαι ότι θα έχετε απάντηση σε αυτό το ερώτημα..

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Καλή ανάρρωση κύριε trandism,

Θα τα ξαναπούμε όταν με το καλό αισθανθείτε πάλι υγιής...

Προς το παρόν αδυνατείτε να αντιληφθείτε οτι ο εδώ χώρος δεν αφορά την ομοφυλοφιλία και την όποια άλλη παρεκλιτική συμπεριφορά...

Αει σ’άλλα Blogga άνθρωπέ μου και πες ότι θες με τα φιλαράκια σου...

Nikolaos Georgitsopoulos είπε...

Πολύ καλο! Respect!!!

trandism είπε...

Απολογούμαι που μπήκα σε αυτή τη διαδικασία με τον "κύριο" Μπαζιωτόπουλο..

Ο άνθρωπος έχει φτιάξει 5 blogs, στα 4 εκ των οποίων δεν έχει postάρει καν ενώ στο 5ο έχει καταφέρει το ακατόρθωτο, να κάνει ένα blogspot τόσο άσχημο σε layout..

Διαμένει στην Κηφισιά και ισχυρίζεται ότι δε γνωρίζει τον Ψωμιάδη και τον Άνθιμο, ενώ φυσικά δεν απαντάει στο αν αυτοπροσδιορίζεται ως φιλελεύθερος αφού προφανώς τυχόν καταφατική απάντηση θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με τις απόψεις του περί ομοφυλοφιλίας..

Διάβαζοντας δε κάποια από τα αναρίθμητα ποστ του σε δεκάδες blogs, έχω πειστεί πλέον ότι πρόκειται περί troll που καταπολεμά τη μοναξιά του γράφοντας φλύαρες παπαριές εδώ και κει..

Καταθέτω τη συμπάθεια μου..

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Οταν μπήκα στο blog του Μάνου για να προσθέσω όπως τόσοι άλλοι τις απόψεις μου στα εξαιρετικής σημασίας θέματα για την ενέργεια και την αδράνεια των κρατικών φορέων στην επιτάχυνση των διαδικασιών υιοθέτησης των ΑΠΕ, δεν φαντάσθηκα οτι θα έπεφτα σε λάτρεις της ομοφυλοφιλίας που λένε τον καϊμό τους όπου σταθούν και όπου βρεθούν...

Το θέμα εδώ κύριοι δεν αφορά ούτε το πως ούτε το πότε οι ανα την Ελλάδα ομοφυλόφιλοι θα αποκομίσουν τα δικαιώματα τους που επικαλούνται οτι έχουν.... Δεν με ενδιαφέρει ούτε το θέμα τους ούτε τα δικαιώματά τους... Επομένως κύριε trandism πάρτε τους βώλους σας και παίξτε σε άλλο πάρκο... αντι να ασχολείσθε με blog ξένης προς τα ενδιαφέροντά σας θεματολογίας.

Επιστρέφοντας στα της θεματολογίας μας, θα εστιάσω την προσοχή όσων σχολίασαν την θέση του οικοδεσπότη μας Μάνου, για την πρακτικότητα εγκατάστασης 200.000 φωτοβολταϊκών ικανών να αντικαταστήσουν μία μονάδα 400MW, σε αντισχολιασμό του Κυριάκου Βλάχου, μέλους της ΡΑΕ και αναπληρωτή Καθηγητή του ALBA, στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ο κύριος Βλάχος ισχυρίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ, οτι η θέση του Μάνου είναι επιεικώς ρομαντική και επομένως ανέφικτη.

Η επιχειρηματολογία του στηρίζεται στα πλεονεκτήματα της Αιολικής ενέργειας της οποίας η ενεργειακή απόδοση ανα μονάδα ίσης αξίας με την φωτοβολταϊκή είναι πολύ μεγαλύτερη. Λεει και αλλα ο κύριος Βλάχος παίρνοντας θέση περιέργως λόγω του ρόλου του στην ΡΑΕ, ότι οι όποιες ενέργειες δεν θα πρέπει να προσφέρουν κίνητρα εύκολου πλουτισμού... Με άλλα λόγια, η ΡΑΕ, αντι να ασχολείται με τα του οίκου της, προσφέρει ηθικοπλαστικές συμβουλές... αγνοώντας οτι δεν συνταιριάζουν με την πρόταση Μάνου διοτι τι κερδοσκοπία να κάνει αυτός που εγκαθιστά μια μικρής ισχύος αλλά πανάκριβη μονάδα φωτοβολταϊκών στο σπίτι του.

Εκείνο που μας αποκρύπτει ο κύριος Βλάχος είναι οτι ήδη το κόστος των φωτοβολταϊκών κατέρρευσε... ΝΑΙ κατέρρευσε... Για την ακρίβεια, όπως αναφέρω πάρα πάνω σε άλλο μου σχόλιο, η τιμή της kWh κατέβηκε στα $0.05 !!!

Πρόκειται για εξέλιξη που αλλάζει τα πάντα... και για τους επαγγελματίες και για τους ερασιτέχνες διότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι extra modular... Με αυτή την τιμή ανα kWh ούτε ενισχύσεις χρειάζονται, ούτε νέες μονάδες λιγνίτη ή λιθάνθρακα απο την ΔΕΗ.

Ανασκούμπωμα χρειάζεται απο τα μέλη της ΡΑΕ που αντι να εφευρίσκουν δικαιολογίες απραξίας να τρέχουν για τις απαιτούμενες απο τη νέα τεχνολογία αναβαθμίσεις των προγραμμάτων τους.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το στοιχείο που αλλάζει άρδην τα δεδομένα αλλα και μία εξαιρετική ιδέα άντλησης κεφαλαίων για την χρηματοδότηση των ΑΠΕ απο τα Χρηματιστήρια, κάτι ανάλογο με τα SDR’s για τους μυημένους...

Αγαπητοί bloggers, έχοντας αυτές τις δραματικές εξελίξεις λεω να φουλάρουμε τις μηχανές για να ξυπνήσουμε μερικούς γραφειοκράτες στην ΡΑΕ και στο Υπουργείο Ανάπτυξης που κινούνται με τον Αραμπά χωρίς ασφαλώς να ξεχνάνε να κλείσουν το μάτι με νόημα στους δικούς τους... για τις πραγματικές αιτίες των καθυστερήσεων... που ανάγκασαν τον Χρυσοχοίδη να υποβάλει σχετική ερώτηση στην Βουλή...

(Συνεχίζεται... )

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Αγαπητέ κύριε Στεργίου,

Οι «Απόψεις» που κατατίθενται στην έγκριτη εφημερίδα σας διαβάζονται με ίδιο ενδιαφέρον απο εκείνους που έχουν λόγο στα όσα εκτίθενται αλλά και εκείνους που απλά ενδιαφέρονται για τα σημαντικά θέματα της εποχής μας.

Τα θέματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος είναι εξαιρετικής σημασίας και η εφημερίδα σας τα αγκάλιασε συστηματικά και με την σοβαρότητα που τους ανήκει...

Πρόσφατα σε δημοσίευση του πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου με τίτλο «Αρμενίζοντας στη Θάλασσα της Ανοησίας» εκφράστηκαν πρωτόπυπες ιδέες και καυτηριάσθηκε η ανυπαρξία κρατικού ενδιαφέροντος υποστήριξής τους.

Ο κύριος Μάνος έθεσε τους υπεύθυνους των προγραμμάτων ενέργειας προ ευθυνών που δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιηθεί απο τους ίδιους...

Καυτηρίασε την αδράνεια υιοθέτησης ενός συστήματος πολλών οικιακών παραγωγών ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων όπως ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στην Γερμανία. Ο κάθε ιδιοκτήτης κατοικίας θα μπορεί με συνοπτικές διαδικασίες να εγκαθιστά ένα τυποποιημένο σύστημα που θα καλύπτει σημαντικό μέρος ή και το σύνολο των αναγκών του σε ενέργεια, υποκαθιστώντας αθροιστικά μια μονάδα 400 MW.

Το θέμα δεν είναι αν η υλοποίηση της πρότασης του κυρίου Μάνου, με τους 200.000 μικροπαραγωγούς ενέργειας, θα επιβαρύνει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας πολύ περισσότερο απο ότι η δημιουργία μιας κεντρικής μονάδας των 400 MW.

Το θέμα είναι το μήνυμα που εμπεριέχεται στην πρόταση Μάνου ενάντια στην αδράνεια που παρατηρείται σήμερα με εξαιρετικά δυσμενή αποτελέσματα για την αξιοπιστία των εμπλεκόμενων φορέων και του ίδιου του κράτους...

Σε απάντηση / σχολιασμό των σκέψεων Μάνου, διάβασα τις θέσεις του μέλους της ΡΑΕ και Αναπληρωτή καθηγητή του ALBA Κυριάκου Βλάχου.

Το πρώτο στοιχείο που ξενίζει στα σχόλια του κυρίου Βλάχου είναι το ηθικοπλαστικό «Χρειάζεται τέτοια παροχή κινήτρων που να μη δίνουν ευκαιρίες γρήγορου και εύκολου πλουτισμού στους επενδυτές»

Ομολογουμένως δεν ήξερα ότι η ΡΑΕ είναι ηθικοπλαστικός οργανισμός με ενδιαφέροντα σε μία εξισωτική κοινωνία (egalitarian society)

Θεωρούσα αυτό ως έργο της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης και οπωσδήποτε έξω απο τα ενδιαφέροντα των τεχνοκρατών της ΡΑΕ οι οποίοι καλούνται να κάνουν την δουλειά που τους ανατέθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά.

Θεωρώ επίσης την τοποθέτηση του κυρίου Βλάχου αφάνταστα υποκριτική διότι η ΡΑΕ έχει το μερίδιο του λέοντος στην ευθύνη των καθυστερήσεων αδειοδότησης μικρών επενδυτών σε ΑΠΕ που σίγουρα δεν θα πλουτίσουν απο την πρωτοβουλία τους να παράγουν ενέργεια...

Αντι λοιπόν να επικεντρωθεί σε αυτές τις καθυστερήσεις, ο κύριος Βλάχος, εκφράζει θέσεις με κοινωνικό μήνυμα... αγνοώντας τα όσα μηνύματα εξανάγκασαν τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ κύριο Χρυσοχοίδη να κάνει σχετική με το τραγελαφικό των καθυστερήσεων ερώτηση στη βουλή...

Σε κάθε περίπτωση ενα μέλος τη ΡΑΕ, λόγω του ρόλου της αρχής στην οποία μετέχει, οφείλει να είναι προσεκτικότερο στις μη τεχνοκρατικές τοποθετήσεις του...

Όμως υπάρχει και ένα επιπλέον στραβοπάτημα απο τον κύριο Βλάχο.

Απλά αγνοεί, παρά την θέση του ως διδάσκων, τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις. Αγνοεί π.χ. ότι πλέον υπάρχουν τεχνικές με τις οποίες το κόστος της παραγόμενης απο τον ήλιο ενέργειας κατεβαίνει στα $ 0.05 / kWh !!!

Το κόστος αυτό είναι εξαιρετικά χαμηλό για τα σημερινά δεδομένα και ανατρέπει τα πάντα στον τομέα παραγωγής ενέργειας μεσω ΑΠΕ ή κάθε ΠΕ. Είναι σαφώς χαμηλότερο απο το κόστος παραγωγής ενέργειας απο Λιγνιτικές μονάδες...

Επιπλέον, τα συστήματα που χρησιμοποιούνται με αυτή την εκπληκτική απόδοση είναι modular με αποτέλεσμα να είναι το ίδιο εύκολη η χρήση τους σε μικρές και μεγάλες μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Με το αναφερόμενο κόστος ακόμα και οι ανεμογεννήτριες γίνονται μη ανταγωνιστικές... αν και σε ενα ενεργειακό grid διαφορετικών πηγών είναι αναγκαίες για λόγους εξισορρόπησης ισχύος, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες.

Θα προσθέσω οτι με τα νέα δεδομένα κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας απο τον ήλιο δεν χρειάζεται καμία χρηματοδότηση διότι οι επενδυτές θα παράγουν ενέργεια φτηνή που θα πωλούν στη ΔΕΗ με τις τρέχουσες τιμές χρέωσης των καταναλωτών και πάλι θα επωφελούνται...

Θα έχουμε δηλαδή μια κατάσταση πραγματικής απελευθέρωσης στο σύστημα παραγωγής ενέργειας που δεν βοηθά η σημερινή κατάσταση και που θα είναι το βάθρο υλοποίησης της πρότασης Μάνου.

Στη περίπτωση δε που χρειασθεί χρηματοδότης για την αρχική επένδυση καλό θα ήταν να δουν οι υπεύθυνοι του υπουργείου ανάπτυξης τις πρωτότυπες μεθόδους χρηματοδότησης που ακολουθούν στη πολιτεία του New Jersey των ΗΠΑ, με τα εμπορεύσιμα πιστοποιητικά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Solar Renewable Energy Certificates - SREC -Program) Εκεί βέβαια δεν περιμένουν τις χρονοβόρες διαδικασίες και αποφάσεις της ΡΑΕ για την έναρξη λειτουργίας και σύνδεσης των μικροσταθμών τους στο δίκτυο της τοπικής εταιρείας ενέργειας... Η διαδικασία γίνεται άμεσα με την συμπλήρωση σχετικής διαδικτυακής φόρμας.

Πηγές:

Κυριάκου Βλάχου «Φωτοβολταϊκά: κοινή λογική και συμπεράσματα» Απόψεις, Καθημερινή, 4ης Μαίου 2008

Στέφανου Μάνου «Αρμενίζοντας στη θάλασσα της ανοησίας» Απόψεις, Καθημερινή, 20ης Απριλίου 2008

New Jersey Solar Renewable Energy Certificate Program - http://www.njcleanenergy.com
How SUNRGI's propriety technology produces large amounts of electricity from solar radiation at a whole sale price of US $0.05 / kWh http://www.sunrgi.com

kapa-skeptikos είπε...

@ trandism

Αγαπητέ φίλε,

μερικοί δεν έχουν καταλάβει ότι μπορεί το εκάστοτε ποστ του κου Μάνου να διαφοροποιείται, ωστόσο κοινός παρονομαστής είναι αφενός μεν ο "κοινός νους", αφετέρου δε ο γνήσιος (κι όχι ο ψευδεπίγραφος) φιλοσοφικός και πολιτικός φιλελευθερισμός που συνεπάγεται την απόλυτη αποδοχή και το σεβασμό κάθε ανθρώπινης, νομιμόφρονος οντότητας, ανεξαρτήτως της όποιας διαφορετικότητάς της.

Με εκτίμηση

Κάπα

trandism είπε...

@kapa-skeptikos

Ευχαριστώ φίλε.. Και να ταν μόνο αυτό?

την απόλυτη αποδοχή και το σεβασμό κάθε ανθρώπινης, νομιμόφρονος οντότητας, ανεξαρτήτως της όποιας διαφορετικότητάς της.

Να μου επιτρέψεις να πω και ανεξαρτήτως νομιμοφροσύνης..

Οι ομοφυλόφιλοι ειναι παράνομοι σε κάποιες χώρες, φαντάζομαι τους σεβόμαστε.. Οι νόμοι δεν είναι παντού ίδιοι, ούτε παντού σεβαστοί κατά την άποψη μου..

Για να μην πούμε και για το γεγονός ότι στην Ελλάδα είναι παράνομος όποιος πουλήσει πακέτο τσιγάρα φθηνότερο του 1.5 Ευρώ ακόμα κι αν πληρώσει κανονικά τους δασμούς και έχει φορολογική ενημερώτητα.. Κλειστά επαγγέλματα κλπ.

kapa-skeptikos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kapa-skeptikos είπε...

/Η trandism είπε...

@kapa-skeptikos

Ευχαριστώ φίλε.. Και να ταν μόνο αυτό?
--------------------------

Αγαπητέ φίλε,

συμφωνώ απολύτως μαζί σας. Γι΄αυτό άλλωστε αναφέρθηκα στον "γνήσιο, φιλοσοφικό και πολιτικό φιλελευθερισμό", στα πλαίσια του οποίου η νομιμοφροσύνη αφορά σε ό,τι προβλέπει ένα ανθρωπιστικό σύνταγμα μιας "ανοιχτής" και ορθρολογικής κοινωνίας η οποία προστατεύει τον όποιο πολιτη και τις μειονότητες και δεν διώκει λόγοις και έργοις, με αυθαίρετα κριτήρια, την διαφορετικότητα κανενός. Τουναντίον, καλλιεργεί την άνευ όρων αποδοχή τους.

Με εκτίμηση

Κάπα

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Κύριε Μάνο,

διάβασα σήμερα την δευτερολογία σας σχετικά με τον αντισχολιασμό του κυρίου Βλάχου στην Καθημερινή.

Δεν θα είδατε οτι σε δική μου παρατήρηση (παραπάνω) αν και αντιλαμβάνομαι την λογική του επιχειρήματος των 200.000 αδειών, τονίζω οτι με τα υπάρχοντα δεδομένα στην Ελλάδα...
πρόκειται για ουτοπία...

Στη Ελλάδα έχουμε κυρίως ταράτσες και οχι στέγες..

Τα Φωτοβολταϊκά σε ταράτσες θα είναι ακόμα μία εκτρωματική προσθήκη στις ήδη εκτρωματικές παλαιές κεραίες, ηλιακά θερμοσίφωνα και άλλα συμπράγκαλα που κάνουν έτσι και αλλιώς, απο αισθητικής πλευράς, την πρωτεύουσά μας και τις λοιπές πόλεις μας απο τις ποιο άσχημες της Ευρώπης...

Επιπλέον, είναι και πρακτικό το θέμα... Δεν υπάρχει χώρος... στις πολυκατοικίες της Αντιπαροχής που θα πρέπει σιγά-σιγά να κατεδαφίζουμε με αυξανόμενους ρυθμούς... (Η θέση σας είχε αξία μόνο σαν αντίδραση στην σχιζοφρενική κρατικίστικη γραφειοκρατία που πρέπει να εκλείψει...)

Επειδή η μέχρι τώρα φωτοβολταϊκή τεχνολογία παράγει πολύ λίγη ισχύ ανα Μ2 σας έδωσα στοιχεία για μια νέα σειρά φωτοβολταϊκών που απαιτούν για την ίδια ισχύ το 1/16 του εμβαδού... με αποτέλεσμα το κόστος να υποβιβάζεται κατά πολύ.

Το κόστος αυτών των νέων μονάδων είναι $ 0.05 / kWh που τα κάνει πραγματικά προσιτά και αλλάζει το σκηνικό όλης της συζήτησης για τις λοιπές ανάγκες...

Να θυμίσω δε οτι υπάρχει και μια ακόμα τεχνολογία εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας που ανέπτυξαν Ελληνες επιστήμονες στην Ισπανία και την παρουσίασαν αναλυτικά σε ημερίδα στην Θεσσαλονίκη προ διμήνου.

Λειτουργεί βάση της αρχής των κατόπτρων του Αρχιμήδη αλλά το πλεονέκτημα της είναι οτι παράγει υδρογόνο με ηλεκτρόλυση σε υψηλή θερμοκρασία...

Το αποτέλεσμα το αντιλαμβάνεστε αφού η ενέργεια αποθηκεύεται για να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας όταν δεν λειτουργούν τα Φωτοβολταϊκά...

Κύριε Μάνο, είναι καιρός να ξεφύγουμε απο το περιοριστικό καβούκι της σκέψης μας... διότι εάν όπως λέτε αντιπαθείτε τον κρατισμό και σας αρέσει η ελεύθερη παραγωγική σκέψη αποδείξτε το... με τρόπο πρακτικό...

Ο κρατισμός δεν υπάρχει μόνο στο κράτος αλλά και στα κεφάλια μας ενω είναι συνώνυμος του συντηρητισμού ή άλλως της βλακείας, διαμορφώνοντας έτσι το αδιάσειστο δίκτυο των βλακών που κυβερνά... εδώ και πολλά χρόνια τον τόπο μας...

Ο κρατισμός είναι ο κοινός παρονομαστής της βλακείας όλων των πολιτικών παρατάξεων έτσι ώστε να συνεννοούνται μεταξύ τους ανεξάρτητα από την δηλωμένη πολιτικά γραμμή που τάχα τηρούν για του αδαείς ψηφοφόρους τους... Πρόκειται για κώδικα ανικανότητας εχθρικό στην ελεύθερη και δημιουργική σκέψη...

Χαράλαμπος Αποστόλου είπε...

Το ερώτημα είναι τι θα γινότανε αν - ας πούμε - αποφασίζανε 2,000,000 ιδιοκτήτες σπιτιών αποφασίζανε να κάνουνε το ίδιο πράγμα. Να μετατρέψουν τις στέγες τους σε φωτοβολταϊκά πάνελς. Θα μπορούσε η ΔΕΗ να αγοράζει όλο αυτό το ρεύμα σε αυτές τις τιμές ή μήπως θα έγραφε ζημιές;
Αν η απάντηση είναι ναι, τότε σαν έθνος έχουμε βρεί έναν καλό στόχο να βάλουμε για ταεπόμενα χρόνια μια που λέμε ότι μας λείπουν οι στόχοι και τα πολιτικά οράματα.

Χαράλαμπος Αποστόλου είπε...

Το ερώτημα είναι τι θα γινότανε αν - ας πούμε - αποφασίζανε 2,000,000 ιδιοκτήτες σπιτιών αποφασίζανε να κάνουνε το ίδιο πράγμα. Να μετατρέψουν τις στέγες τους σε φωτοβολταϊκά πάνελς. Θα μπορούσε η ΔΕΗ να αγοράζει όλο αυτό το ρεύμα σε αυτές τις τιμές ή μήπως θα έγραφε ζημιές;
Αν η απάντηση είναι ναι, τότε σαν έθνος έχουμε βρεί έναν καλό στόχο να βάλουμε για ταεπόμενα χρόνια μια που λέμε ότι μας λείπουν οι στόχοι και τα πολιτικά οράματα.

AN είπε...

Κύριε Μάνο, δεν πρόκειται για ανοησία αλλά για επιστράτευση της γραφειοκρατικής διαστροφής στη διατεταγμένη υπηρεσία της απαγόρευσης των οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων. Είναι στην ευχέρειά μας ως κράτος και κοινωνία να βρεθούμε πρωτοπόροι στην ενέργεια ή να ακολουθήσουμε τους πολλούς στο δρόμο της εξάρτησης και αυτοκαταστροφής. Το διακύβευμα δυστυχώς ξεπερνά κατά πολύ τις στενές οικονομοτεχνικές αναλύσεις βιωσιμότητας και κόστους - ωφέλους. Μήπως κάποιος γνωρίζει τι ισχύει πχ στη Γερμανία ή έστω στην Ισπανία για τα οικιακά φωτοβολταϊκά; Προτείνω να μην περιοριστούμε στα φωτοβολταϊκά αλλά σε κάθε παρούσα ή μελλοντική τεχνολογία ΑΠΕ που θα εφαρμόζεται σε μικρή κλίμακα (οικιακή κλπ). Πάντως στο συγκεκριμένο θέμα είμαι σε θέση να τεκμηριώσω ότι θα αρκούσε μία σύννομη καθόλα ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπ.Οικονομικών για να χαρακτηρίσει το σύστημα συμψηφισμού της πλεονάζουσας παραγόμενης οικιακά ενέργειας απο ΑΠΕ με την καταναλισκόμενη από τη ΔΕΗ και την επιστροφή της θετικής διαφοράς στο χρήστη ως μη άσκηση επιτηδεύματος και να τακτοποιήσει το όλο θέμα (διατάξεις περί τιμολογίων αγοράς από ιδιώτες, περί αποδείξεων επαγγελματικής δαπάνης, περί επιτηδευματιών και μη του ΠΔ 186/92 - ΚΒΣ, ειδικά καθεστώτα ΦΠΑ του ν.2859/2000 κλπ κλπ)
Η βούληση φαίνεται ότι υπάρχει αλλά είναι προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης της παραγωγής ενέργειας από οικιακούς χρήστες ή από ιδιώτες. Δυστυχώς για "αυτούς" το ποτάμι της εξέλιξης δεν γυρίζει πίσω, μόνο αφήνει πίσω αυτούς που το αγνοούν.

Anna είπε...

Πολύ καλο άρθρο. Πάντως άσχετα από όλα τα άλλα, είναι σημαντικό η αναφορά στα φωτοβολταικα επειδή θα πρέπει να παίρνονται τέτοιες πρωτοβουλίες αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας διότι η Ελλάδα μας τα χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά