Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Ασφαλιστικό και Δημοψήφισμα

Σε ένα συνέδριο με ρώτησαν αν συμφωνώ με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό και απάντησα ότι, μολονότι συμφωνώ απολύτως με τον θεσμό του δημοψηφίσματος, θα δίσταζα να τον εξευτελίσω χρησιμοποιώντας τον για ένα νόμο χωρίς περιεχόμενο.

Με τον ασφαλιστικό νόμο η κυβέρνηση έκανε μια τρύπα στο νερό. Να γιατί:
Το Υπουργείο Οικονομίας είχε συστήσει για το ασφαλιστικό μια Επιτροπή Σοφών. Στην πρώτη και τελευταία έκθεση της η Επιτροπή είπε ότι η συνολική δαπάνη συντάξεων το 2007 ήταν 23,5 δισ. ευρώ (12,5% του ΑΕΠ) και προορίζεται (αν δεν αλλάξει κάτι) να φθάσει τα 32,7 δισ. ευρώ το 2015 και 40,8 δισ. ευρώ το 2020 (με τιμές 2007). Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι αριθμοί αυτοί είναι υποτιμημένοι, δηλαδή η κατάσταση είναι χειρότερη.

Με άλλα λόγια. Το 2007 ξοδέψαμε 23.500 εκατομμύρια ευρώ για συντάξεις. Το 2015 θα χρειαστεί να ξοδέψουμε 32.700 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 9.200 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα. Σε μόλις 7 χρόνια από σήμερα η ετήσια δαπάνη θα αυξηθεί κατά 9.200 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το ασφαλιστικό πρόβλημα. Ανεξαρτήτως του ποιος θα πληρώσει (οι ασφαλισμένοι, οι εργοδότες, οι πλούσιοι, οι φορολογούμενοι κλπ) το πρόσθετο ποσό είναι ιλιγγιώδες και θα γονατίσει την οικονομία.

Απέναντι σε αυτό το πρόβλημα ο νέος ασφαλιστικός νόμος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών, θα εξοικονομήσει 309 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Μας λείπουν 9.200 ευρώ και το ασφαλιστικό εξασφάλισε 309. Το 3,3%! Που και αυτό θα αποδειχθεί λιγότερο στην πραγματικότητα μετά τις αλλαγές που έγιναν στη Βουλή (βαρέα και ανθυγιεινά και κυρίως σύνταξη μετά από 37 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτως ηλικίας).

Σε σχέση με το πρόβλημα, ο νέος ασφαλιστικός νόμος είναι μια σαχλαμάρα.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ο κυρός μάνος πιστεύει ο ίδιος ότι θα ψοφήσει αν "η οικονομία γονατίσει"

και θέλει εμείς να πιστέψουμε ότι δεν πρέπει "να γονατίσει η οικονομία" δηλαδή να τον σώσουμε

τι είναι οικονομία;

kukuzelis είπε...

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την διαδικτυακή σας παρουσία.

Όλες οι παρατηρήσεις σας μου φαίνονται εύλογες. Μια απορία έχω: Ο νέος νόμος θα κάνει άραγε πιο εύκολη ή πιο δύσκολη μια μελλοντική (και ουσιαστικότερη) μεταρρυθμιστική απόπειρα;

ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ είπε...

Συντάσσομαι απόλυτα με τις δηλώσεις του Στέφανου Μάνου.

Σε μια χώρα που η υποκρισία, η βλακεία κι η αμάθεια των πολιτών πλεονάζουν, βρίσκεται κι ένας πολιτικός να καταθέσει την αλήθεια χωρίς καμία ιδιοτέλεια και έτη φωτός μακριά από τον ωμό λαϊκισμό.

Είμαι 35 ετών και μπούχτισα να ακούω μπούρδες από το κάθε λαμόγιο που νομίζει ότι όλοι οι Έλληνες είναι χαχόλοι και δεν ξέρουν τι παίζεται σε άλλα μήκη και πλάτη του πλανήτη Γη.

Κουράστηκα να βλέπω "αγωνιστές" αντιπαραγωγικούς Μόνιμους ΔΥ και βολεμένους να θέλουν να βγαίνουν σε σύνταξη στα 50 ( παγκόσμια πρωτοτυπία - ποιός άραγε θα πληρώσει το μάρμαρο τελικά ;), τη στιγμή που σύσσωμη η γεννιά μου ξεσκίζεται για 700 ευρώ ή λιώνει με 15ώρα, αν πρόκειται να πάρει κάτι παραπάνω, μέσα σε έναν εργασιακό Μεσαίωνα.

Κουράστηκα επίσης να βλέπω πολιτικάντηδες που ξεπηδούν από μιαν άλλη εποχή, αυτή των Μαυρογιαλούρων, να χαιδεύουν τ' αυτάκια με μόνο στόχο τα ψηφαλάκια, προτιμώντας τον εύκολο δρόμο από τον δύσκολο της Αρετής.

Καλή συνέχεια κύριε Στέφανε και καλή επιτυχία σε τυχόν συμμετοχή σε επερχόμενες εκλογές!

gprok είπε...

@κλαίουσα
Ενώ εμείς θα είμαστε μες την τρελή χαρά αν "γονατίσει η οικονομία". Αυτό νομίζεις;
Εκτος κι αν ονειρεύεσαι κάποιον "πατερούλη με παχύ μουστάκι" να φροντίζει πριν από μας για μας ...

Ανώνυμος είπε...

Γιατί όμως το πρόσθετο ποσό για συντάξεις "θα γονατίσει" οπωσδήποτε την οικονομία; Οι συντάξεις είναι βέβαια μεταφορά πόρων -από ενεργά εργαζόμενους ή από κεφάλαιο- αλλά και εισόδημα που ξοδεύεται, άρα και ζήτηση για την παραγωγή. Οι πιο πολλές συντάξεις είναι χαμηλές, και δεν φαίνεται να ξοδεύονται σε εισαγόμενα "είδη πολυτελείας". Μήπως χρειάζεται πιο πολλή σκέψη;

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Κύριε Μάνο,

παρακάμπτοντας τα σχόλια ατόμων που σας γράφουν υπό την επήρεια ψυχοτρόπων ουσιών, είναι φανερό ποιά άτομα υπονοώ..., θα προσθέσω τα εξής.

Οχι δεν νομίζω οτι υπάρχει κανείς που δεν έχει αντιληφθεί την ουσία του θέματος.

Όμως, όπως έλεγα τις προάλλες στον Μιμη Ανδρουλάκη, οταν κάνουμε προτάσεις βάζουμε πρώτο το να ολοκληρώσουμε εκείνες με το μικρότερο κόστος... συνήθως τις θεσμικές... Μετα προχωράμε σε εκείνες με το κάποιο κόστος, έχοντας ανοίξει ένα διάδρομο στην αντίδραση, και τέλος προχωράμε ακάθεκτοι κατατροπώνοντας την αντίδραση...

Μπορεί να μοιάζει με πολεμική στρατηγική αυτό που λεω και πράγματι είναι... Οι πολιτική κύριε Μάνο, είναι αποτέλεσμα πολλών ασκήσεων μάχης εν καιρώ ειρήνης που ελπίζει (η κυβέρνηση) οτι δεν θα καταλήξουν ποτέ σε πόλεμο... Αν θέλετε απεργάζεται την προοπτική του πολέμου με αντίμετρα στα οποία διαφαίνεται η επιτυχία της...

Όμως τα στοιχεία του πολέμου και της προετοιμασίας για αυτόν είναι παρόντα με μελέτες και τεχνικές εναλλακτικών λύσεων απλωμένες, όπως οι χάρτες των στρατηγών εν καιρώ πολέμου, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

Το δημοψήφισμα τώρα θα εγείρει αμηχανία λόγω της ανατροπής του πρώτου βήματος...

Η πλειοψηφία των ανθρώπων κύριε Μάνο, το γνωρίζετε άλλωστε, δεν διαπνέεται απο αλτρουιστικά παρά μόνο εγωκεντρικά αισθήματα...

Ως Έλληνες είμαστε η χειρότερη φάρα στην Ευρώπη σε αυτό το θέμα...
Οι κομουνιστές είναι οι χειρότεροι ως οι πλέον λιγούρηδες..

Οι κεντρώοι τους ακολουθούν κατά πόδα.., ψελλίζοντας μερικά ακαταλαβίστικα σοσιαλιστικά..., σιγά μην τα εφαρμόσουν...

Οι δεξιοί σε κάποιο ποσοστό διατηρούν την κουλτούρα της ανέκαθεν εξουσίας και είναι λιγότερο προκλητικοί στην εκχυδαϊσμένη έκφραση των συμφερόντων τους...

Συμπερασματικά, ναι έχετε δίκιο για το αύριο αλλά αυτό παρακαλώ προτείνετέ το στο επόμενο βήμα αλλαγών για το μεθαύριο ώστε να είμαστε έτοιμοι για την ημέρα της κρίσεως.

Θα σας θυμίσω το οτι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει οτι το ασφαλιστικό θα λυθεί όταν οι Έλληνες αντιληφθούν ότι πρέπει να λυθεί..

Ε ακόμα δεν το έχούν αντιληφθεί... δυστυχώς κύριε Μάνο.

Μόνο την «πάρτυ» τους φροντίζουν με τον χυδαιότερο τρόπο, με απαύγασμα αυτής της χυδαιότητας τις θέσεις των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος...

Alexandros είπε...

Κύριε Δήμου όπως βλέπετε δε έχουμε σχόλια σχετικά με το φλέγον θέμα του ασφαλιστικού, αλλά νομίζω δικαίως, μια που το δίλλημα εδώ είναι μάλλον το δημοψήφισμα παρά το ‘ασφαλιστικό’. Σε ότι αφορά το δημοψήφισμα, θα τολμούσα να πω ότι είναι μια έννοια και μια διαδικασία άγνωστη στη ψυχολογία του Έλληνα και πολλών άλλων λαών…άλλωστε η ανά τετραετία προσέλευση μας στις κάλπες ενέχει πολλές από τις έννοιες του δημοψηφίσματος. Ο λαός που ανέδειξε την σημερινή κυβέρνηση ουσιαστικά επικύρωσε και το πρόγραμμα της. Τώρα, αν οι διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης εφεύραν άλλον ένα τρόπο να μας ξεσηκώσουν και να ‘γράψουν χρόνο στο γυαλί’ θα έλεγα πως αυτό είναι κάτι άλλο και όχι μια τίμια πρόταση για λύση του ασφαλιστικού.
Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό τώρα, εδώ αρχίζουν τα δύσκολα! Ο δικός μου φόβος και αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι το μέλλον του 12χρονου γιου μου, σε σχέση πάντα με το ασφαλιστικό. Δε θέλω να είναι δέσμιος των διαφόρων ομαδοποιημένων ‘Βαμπίρ’. Με αναστατώνει αυτό. Με εξοργίζει για να είμαστε πιο σαφείς. Να φροντίσει ο κάθε ένας πολίτης τον εαυτό του. Έχει υποχρέωση να μην επιβαρύνει το σύνολο πέραν κάποιου σημείου. Τι περιμένει δηλαδή? Να μοχθεί κάποιος και να απολαμβάνουν ‘τρίτοι’ ? Φταίω εγώ να τον εκπαιδεύω προς την κατεύθυνση του να γίνει ‘κανίβαλος’ ? Διαβάζοντας το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη δε μπορεί κανείς παρά να δει το μέλλον και πως διαγράφετε παγκόσμια!
Για δώστε και σεις ένα χεράκι στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας βιώσιμης και δίκαιης πάνω από όλα λύσης με βάση τα σημερινά παγκοσμιοποιημένα δεδομένα. Είμαστε πολίτες του ‘κόσμου’ που δυστυχώς δε μένουμε στην Ελβετία όπου και πολλά δημοψηφίσματα έχουν αλλά και λυμένο το ‘ασφαλιστικό’ τους! Οι άνθρωποι αποταμιεύουν προς την σύνταξη από μόνοι τους πέραν των εισφορών τους στα κρατικά ταμεία! Έχουν δυο τρεις ‘πυλώνες’ να στηρίξουν τη ζωή τους όταν ξεμπερδέψουν με την ‘δουλεία’! μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και εμείς ? και πως ?

Dersu είπε...

Ο/Η Dionysios είπε...
«Γιατί όμως το πρόσθετο ποσό για συντάξεις "θα γονατίσει" οπωσδήποτε την οικονομία; Οι συντάξεις είναι βέβαια μεταφορά πόρων -από ενεργά εργαζόμενους ή από κεφάλαιο- αλλά και εισόδημα που ξοδεύεται, άρα και ζήτηση για την παραγωγή. Οι πιο πολλές συντάξεις είναι χαμηλές, και δεν φαίνεται να ξοδεύονται σε εισαγόμενα "είδη πολυτελείας". Μήπως χρειάζεται πιο πολλή σκέψη;»

Καθώς ο λόγος ενεργού / συνταξιούχου πλυθισμού αυξάνεται :

Η υποβάθμιση της οικονομίας προέρχεται κυρίως απο το γεγονός οτι αυτοί που δουλεύουν θα πάψουν να δουλεύουν (ήδη η μέση παραγωγικότητα στην Ελλάδα είναι χαμηλή λόγω απουσίας κινήτρων γιά παραγωγική εργασία) διότι απλούστατα, τι κίνητρα έχουν να δουλέψουν όταν μεγάλο μέρος της εργασίας τους δεν ωφελεί τους ίδιους αλλά άλλους, άγνωστους.

Αντίστροφα, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση υπηρεσιών απο τους συνταξιούχους και έλλειψη παρεχομένων υπηρεσιών απο τους λίγους εναπομείναντες ενεργούς πολίτες οι τιμές των παρεχομένων υπηρεσιών θα αυξάνονται μέχρις ότου να είναι οριακάα προσιτές στους συνταξιούχους.

Ολα αυτά βέβαια είναι συμτώματα του βασικού γεγονότος ότι οι συρρικνούμενοι ενεργοί πολίτες δεν έχουν κίνητρο να δουλέψουν για τους ολοένα αυξανόμενους συνταξιούχους. Η άσκηση όλο και περισσότερης πίεσης στους ενεργούς να στρατολογηθούν στην υπηρεσία των συνταξιούχων θα χειροτερέψει τα πράγματα ακόμα περισσότερο (πχ. πολλοί θα επιχειρήσουν να μεταναστεύσουν σε χώρες που έχουν ευνοικότερους συσχετιςμούς ενεργών συνταξιούχων η σε χώρες που δεν χρήσιμοποιουν αυτό το λεγόμενο -pay as you go- συνταξιοδοτηκό σύστημα, δλδ αυτό το οποίο μεταξύ άλλων χωρών χρησιμοποιεί η Ελλάδα).

Ανώνυμος είπε...

Ωστόσο οι συνταξιούχοι δεν είναι "άγνωστοι", είναι οι γονείς μας. Και αύριο βέβαια εμείς - αν ζήσουμε. Οι συνταξιοδοτικές εισφορές είναι υποχρεωτική αποταμίευση για μελλοντικό εισόδημα. Αν κάποιος θεωρεί δυσβάστακτη αυτή την αποταμίευση και μεταναστεύει, και στη νέα του πατρίδα δεν θα γεράσει;

CROSSROADS είπε...

κε Μανο, χαιρετιζω την εισοδο σας στο "ευγενες σπορ" του blogging..!
Υποθετω οτι το κανατε μετα λογου γνωσεως, μια και ειναι γνωστο τι εχει συμβει στην αναλογη παρουσια του Νικου Δημου. Θα προσελκυσετε οσους ...ξυνουν τα νυχια τους, μαζι με οσους αληθινα ενδιαφερονται για εποικοδομητικο διαλογο, και ενιοτε μαχητικο (γιατι οχι ;)
Ευχομαι καλη επιτυχια και ζωηρες πλην ευγενεις αντιπαραθεσεις.
@ Alexandros ...πρωτοτυπο για να ειναι αληθινο !!Απο την πολλη φορα ή απο την πολλη "ελλειψη" το ...μπερδεμα με το doncat ???

Alexandros είπε...

@crossroads με ωθείς να δευτερολογήσω αν και δε έχω κάτι πιο ‘πρωτότυπο’ να πω! Ας τα πάρουμε ένα ένα όμως τα θέματα που έθιξες…καταρχήν η αναφορά μου στον Ν. Δήμου δε είναι εκτός τόπου και χρόνου μια που ο Νίκος έκανε παρατήρηση σε άλλη θεματική ενότητα σχετικά με την έλλειψη παρεμβάσεων σε τούτο τον ‘προβληματισμό’….οκ τώρα ? καλύτερα ?
Ας δούμε τώρα το ‘πρωτότυπο’ της κατάθεσης μου…δε θα συμφωνήσω μαζί σου….οι όροι και οι έννοιες ‘Βαμπίρ και Kανίβαλοι’ είναι βγαλμένοι απευθείας από το ομώνυμο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη…συνεπώς καθόλου πρωτότυποι….
ένα δημοψήφισμα για το ‘ασφαλιστικό’ δε έχει να προσφέρει αληθινές και βιώσιμες λύσεις μια που γνωρίζουμε ήδη το αποτέλεσμα του…να δουλεύουν οι λίγοι και να συντηρούν τους πολλούς…δηλαδή από την πόλη έρχομαι και στην κορφη κανέλλα σε ότι αφορά τη λύση…κανείς δε προκιτε να συναινέσει στο να παίρνει λιγότερα πληρώνοντας περισσότερα και δουλεύοντας πιο πολλά χρόνια….αυτές οι προτάσεις είναι πυροτεχνήματα μερικών ανόητων και μοιάζουν με τις άλλες προτάσεις του τύπου να αποποινικοποιηθούν λέει τα ‘μαλακά ναρκωτικά’….(πια είναι αυτά άραγε? ) μάλλον οι προτάσεις είναι για τα αυτιά των ανυποψίαστων πολιτών και την αρπαγή της ψήφου τους παρά μια σωστή και ρεαλιστική πρόταση….για να μη λέμε ονόματα θα πω απλά, οι ‘κύριοι’ που ευαγγελίζονται ένα παράδεισο με μαλακά ναρκωτικά το εννοούν ? ΘΑ ΠΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ : “ παίδες ‘ανάψτε’, ‘καπνίστε’ όσα ‘μαλακά’ αντέχετε…μια χαρά είναι…σαν coca cola κάτι…?”
έλεος δηλαδή crossroads….έχουμε μπλέξει άσχημα δυστυχώς!!