Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Ο φύλακας άγγελος των συμβολαιογράφων


Από τις 8 Απριλίου ισχύουν οι νέες αντικειμενικές αξίες των εκτός σχεδίου ακινήτων. 23,5% η μέση αύξηση σε όλη την Ελλάδα, 50% η αύξηση στην περιφέρεια Αττικής.

Αναρίθμητες φορές έγραψα για την απαράδεκτη –κατά τη γνώμη μου- σύνδεση των αντικειμενικών αξιών με τα εισοδήματα των συμβολαιογράφων, δικηγόρων και υποθηκοφυλάκων. Μίλησα επανειλημμένως στη Βουλή για το ίδιο ζήτημα. Κατέθεσα τροπολογία τον Δεκέμβριο του 2006. Όλες μου οι ενέργειες έμειναν χωρίς αποτέλεσμα. Το πετσί της κυβέρνησης είναι πολύ χονδρό. Τα μέσα που διαθέτω δεν είναι ικανά να το διαπεράσουν. Άλλωστε, όπως έγραψα στην Καθημερινή πριν ένα μήνα, η κυβέρνηση αρνείται να κάνει ο,τιδήποτε πρότεινε ο Μάνος.

Σε όλη την Ελλάδα οι συμβολαιογράφοι αριθμούν τους 3.300 περίπου. Το επάγγελμα είναι στην ουσία κλειστό. Οι αμοιβές τους ορίζονται με απόφαση του κ. Αλογοσκούφη. 1,2% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου χωρίς κανένα όριο. Όσο πάει. Μείωση της αμοιβής από τον συμβολαιογράφο, απαγορεύεται.

Ο κ. Αλογοσκούφης έχει βαλθεί να κάνει όλους τους συμβολαιογράφους, εκατομμυριούχους. Γιατί δεν ανακοινώνει πόσοι από τους συμβολαιογράφους δήλωσαν το 2007 εισοδήματα μεγαλύτερα από 100.000 ευρώ και πόσοι μεγαλύτερα από 250.000 ευρώ; Αν κάποιος από τους τελευταίους (των 250.000 €) προσφέρει τις υπηρεσίες του στην περιφέρεια Αττικής, το 2008 χάρη στον κ. Αλογοσκούφη, τα εισοδήματα του θα φθάσουν τα 375.000 ευρώ. Έτσι απλά, χωρίς ρίσκο, χωρίς πρόσθετη δουλειά. Σε τρία-τέσσερα χρόνια θα είναι εκατομμυριούχος. Αν είναι τυχερός και προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Ασπρόπυργο δεν θα χρειαστεί να περιμένει τόσο. Οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν κατά 195%. Τα 250.000 ευρώ του 2007, θα γίνουν 737.500 ευρώ το 2008.

Θα ήταν πιστεύω σωστό και δίκαιο και το προτείνω, να ανακηρύξουν οι συμβολαιογράφοι τον κ. Αλογοσκούφη φύλακα άγγελο των εισοδημάτων τους και σε έμπρακτη απόδειξη της ευγνωμοσύνης τους να επιτρέψουν στον κ. Αλογοσκούφη, τη σύζυγο του και τα παιδιά του να ασκήσουν ελεύθερα το επάγγελμα του συμβολαιογράφου σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι που, το 2008, θα λάβουν εισοδήματα αυξημένα κατά περίπου 3,5% -όσο ο πληθωρισμός-, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ο κ. Αλογοσκούφης μας αγαπάει όλους εξ ίσου και ενδιαφέρεται να μας κάνει όλους εκατομμυριούχους, απλά δεν μπορεί να το κάνει ταυτοχρόνως για όλους.

23 σχόλια:

Nikos Dimou είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Nikos Dimou είπε...

Καλορίζικο και καλοτάξιδο το νέο blog.

Απαραίτητο για την πολιτική μας υγεία!

Betty είπε...

Έτσι απλά, χωρίς ρίσκο, χωρίς πρόσθετη δουλειά. Σε τρία-τέσσερα χρόνια θα είναι εκατομμυριούχος. Αν είναι τυχερός και προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Ασπρόπυργο δεν θα χρειαστεί να περιμένει τόσο. Οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν κατά 195%.

***

Δεν είχα κάνει ποτέ αυτή τη σκέψη, τον υπολογισμό και τη σύνδεση (αλλαγή έδρας επαγγελματικής δραστηριότητας ισοδύναμη με κατακόρυφη αύξηση κέρδους), έχετε δίκιο.

Διάβασα για το blog σας στα Επίκαιρα του κ. Νίκου Δήμου. Καλή αρχή!

resident είπε...

Καλή αρχή και καλή συνέχεια!

BG είπε...

Πετυχημένα posts και τα δυο!

Παρά τις κακές αναμνήσεις μου από τις αρχές της δεκαετίας του '90, αναγνωρίζω ότι αρκετές ιδέες σου δείχνουν αυτό που θα έπρεπε να αποτελεί τον κανόνα.

Οι πλήρεις σκέψεις μου και μια μικρή εξομολόγηση σε αυτό το post .

Giasafox είπε...

Καλή αρχή.

peoples είπε...

Οι 250.000 ας πούμε πως αντιστοιχούν σε 100 συμβόλαια των 2.500 € έκαστο. Η αύξηση των α.α κατά 50 % δεν σημαίνει πως θα γίνουν 100 συμβόλαια και τον επόμενο χρόνο , λόγω ακριβώς αυτής της αύξησης πιστεύων πως θα γίνουν λιγότερα. Κανείς δεν εγγυάται δηλαδή πως θα ξαναγίνουν 100 συμβόλαια.

Ποιος εγγυάται ότι τα συμβόλαια που θα γίνουν την επόμενη χρονιά θα είναι ίσης αξίας. Καθημερινά εξάλλου διαβάζουμε για πτώση στην αγορά ακινήτων, για λιγότερα δηλαδή συμβόλαια, για μικρότερης αξίας πράξεις .

Ας μην ξεχνούμε πως τα πραγματικά έξοδα των συμβολαίων ακινήτων βρίσκονται αλλού, πχ περίπου 10% φόρος, 0,9% υποθηκοφυλάκειο, 2% μεσίτης , τράπεζες περίπου 1+1% για προσημείωση. Γιατί ο κος Μάνος δεν αναφέρει τίποτε για όλα αυτά. Το 1,2 % των συμβολαιογράφων ή το 0,50% των δικηγόρων των πείραξε. Να μην ανοίξω και τη συζήτηση για το ότι περίπου το μισό των αμοιβών των συμβολαιογράφων και δικηγόρων πάει στα ταμεία και τους συλλόγους τους ( εκεί μάλλον θα συμφωνούσε ο κος Μάνος ) και όχι στην τσέπη τους.
το βρήκα εδώ
http://don-ald.blogspot.com/2008/04/blog-post_10.html

monahikoslikos είπε...

Έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρεις ή με όποιον δάσκαλο καθήσεις.
Ξέχασες ότι ο σημερινός προστάτης (ελληνιστί νταβατζής) των συμβολαιογράφων Αλογοσκούφης έμαθε τα κόλπα από σένα.
Αλήθεια γιατί δεν αποδέσμευσες την αμοιβή του συμβολαιογράφου από τις αντικειμενικές αξίες τότε (1992) που μπορούσες;

Βασίλης είπε...

καλορίζικο και μακάρι να στεριώσει το νέο blog. Υπόψη ότι επιθέσεις και παρεκτροπές θα πρέπει δυστυχώς να αναμένονται, όπως σε κάθε δημοφιλές blog, οπότε σύντομα πιστεύω θα τεθεί το δίλημμα moderation or no comments..

Οι απόψεις σας πάντως θα διαβαστούν. Αυτό είναι το ευχάριστο..

Καλή συνέχεια!

ΥΓ: Στείλτε ένα ευχαριστήριο μηνυματάκι στον κ. Δήμου- κι εγώ από κει ήρθα!

Stefanos είπε...

Με ρώτησε ο monahikoslikos γιατί δεν αποδέσμευσα την αμοιβή των συμβολαιογράφων από τις αντικειμενικές αξίες το 1992. Για ένα πολύ απλό λόγο: Δεν αντιλήφθηκα τότε ότι υπάρχει πρόβλημα. Κανένας άλλωστε δεν μου το υπέδειξε. Τέλος, διότι επί των ημερών μου δεν υπέγραψα απόφαση για τις αμοιβές των συμβολαιογράφων οπότε θα είχα αντιληφθεί το πρόβλημα. Τώρα, αντιθέτως ο κ. Αλογοσκούφης υπέγραψε απόφαση για τις αμοιβές και δεύτερον έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει από τις δεκάδες παρεμβάσεις μου.

athanasia είπε...

Οι συμβολαιογραφικές (ή δικηγορικές) αμοιβές που υπολογίζονται υποχρεωτικώς ως ποσοστό επί της αξίας απλώς πρέπει να καταργηθούν. Πρόκειται για αδικαιολόγητη -εκ του νόμου- επιβάρυνση των συναλλαγών με ποσά που συχνά είναι εντελώς δυσανάλογα με κάθε έννοια εύλογης αμοιβής σε σχέση με την παρεχόμενη υπηρεσία.

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Κύριε Μάνο,

το επάγγελμα των συμβολαιογράφων θα ανοίξει ενώ ο λόγος που παραμένει ακόμα κλειστό οφείλεται σε τερτίπια της Ελληνικής εξουσίας με το αζημίωτο ασφαλώς...

Δεν υπάρχει καλλίτερος τρόπος να επιβάλετε την συμμόρφωση με προσφυγή σας στην επιτροπή ανταγωνισμού της Κοινότητας...

Αν και είναι κάπως ανθελληνικό αυτό είναι καλλίτερο απο την οσφυοκαμψία εκείνων που παραβλέπουν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής κοινότητας.

Παρακαλώ ξεμπροστιάστε τους στην κοινότητα...

Βέβαια εγώ δεν είμαι έχων και κατέχων για να με πολυενδιαφέρει το θέμα όπως ορισμένοι που έχουν και προσωπικό κίνητρο...

Παρεμβαίνω θεωρώντας οτι δεν μπορούμε να διατηρούμε κάστρα σε μια ενοποιούμενη αγορά προιόντων και υπηρεσιών...

glam είπε...

Να προσθέσω απλώς ότι οι μεγάλοι του χώρου (κατασκευαστές κυρίως) βάζουν "ψαλίδι" στίς αμοιβές όλων. (συμβ/φο, δικηγόρο, μηχανικό κ.λ.π.)
Οι "μικροί" είναι που την πληρώνουν ακριβά, και είναι ακόμη πιο άδικο!!!

Ευχάριστη έκπληξη!!
(Ν.Δ. ευχαριστώ)

Καλή συνέχεια .....

Anastasios είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τη θέση σας περί συμβολαιογραφικών αμοιβών. Είναι πράγματι προκλητικό, ιδιαίτερα για το μέσο μισθωτό στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που βλέπει το μισθό του να αυξάνεται ετησίως με 3% ή ακόμα και να παραμένει στάσιμος (ονομαστικά-πραγματικά μειώνεται). Αλλά είναι το μόνο προκλητικό στην Ελλάδα???
Η άποψη μου είναι ότι πολλοί νόμοι στην Ελλάδα φτιάχνονται για να εξυπηρετούν επιχειρηματικά και συντεχνιακά συμφέροντα. Η «ελάχιστη» αμοιβή των συμβολαιογράφων και η σύνδεση της με τις αντικειμενικές αξίες δεν είναι παρά άλλο ένα ακόμα παράδειγμα απομύζησης του «λαουτζίκου».

περιούσιος είπε...

Καλορίζικο το ιστολόγιό σας, κύριε Μάνο και καλή συνέχεια!

Επί του θέματός σας, η αλήθεια έιναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό της αμοιβής του συμβολαιογράφου πηγαίνει για τη μεταγραφή του συμβολαίου στο Υποθηκοφυλάκειο ή την καταχώρησή του στο Κτηματολογικό Γραφείο (όπου αυτό υπάρχει). Λάβετε υπόψη τις κρατήσεις, που έχουν για το σύλλογό τους, ως, επίσης, το ποσοστό φορολόγησής τους και θα έχετε μια εικόνα πόσα, τελικά, κερδίζουν οι συμβολαιογράφοι. Άλλωστε, μπορεί το εν λόγω επάγγελμα να είναι, ακόμα, κλειστό αλλά υπάρχουν τόσες θέσεις συμβολαιογράφων αυτή τη στιγμή πανελληνίως, ώστε οι πραγματικά προνομιούχοι συμβολαιογράφοι να είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, οι οποίοι, συνάμα, είχαν την πρόνοια να διοριστούν στα μεγάλα αστικά κέντρα και να ζήσουν την εποχή, όπου η συνεργασία τους με 2-3 εργολάβους πολυκατοικιών τους εξασφάλιζε πάρα πολλά συμβόλαια μηνιαίως. Λάβετε υπόψη σας και την πτώση του αριθμού των μεταβιβάσεων των ακινήτων και θα έχετε μια εικόνα πόσοι συμβολαιογράφοι "πλούτισαν".Λάβετε, επίσης, υπόψη ότι ο περισσότερος κόσμος αδυνατεί, πλέον, να μεταβιβάσει τα ακίνητά του, λόγω της αυξήσεως των αντικειμενικών αξιών και της συνακόλουθης αυξήσεως των αμοιβών συμβολαιογράφων και δικηγόρων και θα έχετε μια εικόνα του πόσο σύντομα θα γίνει ένας συμβολαιογράφος εκατομμυριούχος. Και αν ποτέ θα γίνει εκατομμυριούχος!

Επί τη ευκαιρία, ποιές ακριβώς ήταν οι θέσεις σας στο Βουλή το 2006 για το θέμα των αμοιβών των συμβολαιογράφων, των δικηγόρων και των υποθηκοφυλάκων;

Πόσοι συμβολαιογράφοι, επιθυμώντας να καταστούν ανταγωνιστικοί και να κρατήσουν πελάτες, λαμβάνουν στο τέλος λιγότερα χρήματα από το 1,2%; Η απάντησή μου είναι ότι οι περισσότεροι αυτό κάνουν.

Οι συμβολαιογράφοι, που θα κάνουν 100 συμβόλαια, όπου η αμοιβή τους για το καθένα από αυτά είναι 2.500ευρώ, είναι ελάχιστοι. Τα περισσότερα συμβόλαια αφορούν ακίνητα με μικρή αξία ή αναγράφεται αρκετά χαμηλότερη αξία, ώστε τα συμβαλλόμενα μέρη να καταβάλουν λιγότερο φόρο. Η δε αύξηση κατά 50% των αντικειμενικών αξιών σε μερικές περιοχές της χώρας δε σημαίνει ότι θα αυξηθεί απαραίτητα και το εισόδημα των συμβολαιογράφων, αφού, όπως προανέφερα, ο αριθμός των συμβολαίων έχει μειωθεί σημαντικά μετά τις αυξήσεις αυτές.

Είναι προτιμότερο να πούμε ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών είναι ωφέλιμη για το κράτος πρωτίστως, αφού αυτό καρπώνεται τα περισσότερα και, κυρίως, δεν έχει την υποχρέωση να αποδώσει τίποτε και πουθενά. Οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι σας ενόχλησαν;

Έτσι απλά θα γίνει ένας συμβολαιογράφος εκατομμυριούχος; Μα για να γίνει σωστά ένα συμβόλαιο, ο συμβολαιογράφος και κυρίως οι δικηγόροι, που θα παρασταθούν στο συμβόλαιο, θα "βγάλουν τα μάτια τους" με τις αντικειμενικές αξίες, τις πιθανές φοροαπαλλαγές, τα όρια, τον έλεγχο τίτλων και άλλα πολλά. Μόνο απλό δεν είναι ένα συμβόλαιο μεγάλης αξίας, κύριε Μάνο.

Μάνος Καρμίρης mcarmit1@hotmail.com είπε...

www.manoskarmiris.blogspot.com

Κίνηση Ανεξαρτησίας Υπόπτων Λαθραίων Απαγωγών είπε...

Μπορει καποιος να μου υποδειξει εστω και εναν φτωχο συμβολαιογραφο?
Κλειστο επαγγελμα, γιατι?
Τα ονοματα Πελεκης, Παπαδοπουλος λενε τιποτα?

Unknown είπε...

Αγοράστε σπίτι με ιδιωτικό συμφωνητικό (αν γινόταν). Όταν ο αγοραστής δε θα σας δίνει τα χρήματα, θα πάτε στο συμβολαιογράφο και με το συμβόλαιο που θα σας δώσει-(απόγραφο) κάνετε άμεσα κατάσχεση στον αγοραστή σε ότι έχει και δεν έχει, και παίρνεται τα χρήματά σας. Χωρίς το Συμβολαιογράφο, πηγαίνετε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, πληρώνετε το δικηγόρο, περιμένετε έξι μήνες για την 1η συζήτηση, περιμένετε άλλους 4 μήνες λόγω αναβολής, άλλους έξι μήνες να βγει η απόφαση, άλλους 2 μήνες να γίνει έφεση, ξαναπληρώνετε το δικηγόρο σας, ένα χρόνο ακόμη να συζητηθεί η έφεση μετά από κάποια νέα αναβολή και περίπου σε 5 χρονάκια θα βγει και η απόφαση του εφετείου. Ε, τότε, δηλαδή με λίγα χρήματα και χρόνο (χωρίς ενοχλητικούς συμβολαιογράφους), θα ξεκινήσετε τις κατασχέσεις μήπως βρείτε κάτι που να ανήκει στον παλιό αγοραστή σας και πάρετε τα χρήματά σας πίσω…….. ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. Ανήκει στα λεγόμενα μέτρα της προληπτικής δικαιοσύνης, ώστε να γλιτώνουν οι πολίτες κόπο, χρήματα και ταλαιπωρία- να διασφαλίζονται οι συναλλαγές και επικρατεί πίστη και ασφάλεια σε αυτές. Οι συμβολαιογράφοι είναι μικροί δικαστές, που πρέπει να είναι δίκαιοι και αμερόληπτοι ακριβώς λόγω της ισχύος του συμβολαιογραφικού εγγράφου. Ποιός πιστεύει ότι οι δικαστές δεν πρέπει να αμοίβονται καλά; Τον κ. Μάνο τον πείραξαν οι Συμβολαιογράφοι που, μετά και τα ανωτέρω, παίρνουν 1,20% στην αντικειμενική αξία των ακινήτων, ενώ οι μεσίτες που παίρνουν 2% ή και συνολικά 4% (από πωλητή και αγοραστή) στην τριπλάσια πραγματική αξία δεν τον ενοχλούν. Και προφανώς κατά την άποψη του κοπιάζουν αναλόγως της αμοιβής τους και διασφαλίζουν επίσης αναλόγως τις συναλλαγές ….
Οι Συμβολαιογράφοι πληρώνονται με 1,20% όποτε κάποιος αποφασίζει να αγοράσει σπίτι ή να το χαρίσει στα παιδιά του. Περίπου δηλαδή για τον κάθε Έλληνα 2 φορές στη ζωή του (εκτός αν ο Κ. Μάνος μπαινοβγαίνει στα συμβολαιογραφεία, διότι συνεχώς αγοράζει ακίνητα). Όλες οι άλλες πράξεις που κάνουν έχουν αστεία αμοιβή σε σχέση με τον κόπο που καταβάλουν και τη νομική προστασία που προσφέρουν, και οι υψηλές αμοιβές από τα ακίνητα απλά ισοσκελίζουν τη διαφορά.

Και το μόνο που μας έλειπε είναι να γίνεται Συμβολαιογράφος όποιος θέλει !!!! Λες και το ίδιο συμβαίνει και με τους δικαστές !!!! (Και είστε και βουλευτής κ. Μάνο ….). Κάθε χρόνο προκηρύσσεται διαγωνισμός για να καλυφθούν οι κενές θέσεις των Συμβολαιογράφων. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει, αναλογικά με τον πληθυσμό της, τους περισσότερους Συμβολαιογράφους από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα (στο Μόναχο υπάρχουν τρεις Συμβολαιογράφοι). Στο διαγωνισμό έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι έχουν αποφοιτήσει από τη Νομική, έχουν ήδη αποκτήσει την ιδιότητα του Δικηγόρου και έχουν συμπληρώσει το 28ο έτος της ηλικίας τους. Από τους καλλίτερους που συμμετέχουν στις εξετάσεις - σαν τις πανελλήνιες, και χωρίς προφορικά όπως στις αντίστοιχες των δικαστικών, που μπορεί να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα -, περνούν οι καλλίτεροί τους, ώστε να διασφαλίζεται με το βέλτιστο τρόπο η ασφάλεια και η αξιοπιστία των συναλλαγών.
Το κράτος στο Συμβολαιογράφο επαφίεται ώστε να γίνει, μεταξύ άλλων, έλεγχος και ορθή συγκέντρωση δικαιολογητικών που διασφαλίζουν τα οικονομικά του κράτους (δηλώσεις φόρου, Τ.Α.Π., Ε.Τ.Α.Κ. κλπ), κατά τη συγκέντρωση των οποίων ο Συμβολαιογράφος παλεύει καθημερινά με το θηρίο που λέγεται δημόσια διοίκηση και τους πολλούς κακούς-αδαής-αγενής και τεμπέληδες υπαλλήλους. Το κράτος έχει το Συμβολαιογράφο για «δικαστή», «εφοριακό» και γενικό ελεγκτή του, ενώ ταυτόχρονα η ύπαρξή του διασφαλίζει τις συναλλαγές και τους συναλλασσόμενους. Και κατόπιν τούτων θεωρούνται υπερβολικά τα έσοδα των Συμβολαιογράφων;
(Ο λαός λέει «ο λόγος μου συμβόλαιο», όταν θέλει να εκφράσει τη σιγουριά και τη βεβαιότητα μίας προφορικής υπόσχεσης).

Leonidas είπε...

Γιατι γραφετε ανακρίβειες?
Το ποσοστό κερδους των φαρμάκων στη Γερμανία δεν ειναι 2-3%

http://www.pharmapoland.com/32163/Czech-Republic-drug-profit-margin-decrease.shtml

The Czech government has approved a reduction in the profit margin on medicines from 32% to 29%, effective from 1 January 2006, the Prague Monitor reports.
Czech Pharmacists' Chamber (CPC) criticised the move, arguing that the Czech profit margin on medicines is low for EU countries, comparing 20 of them.
(CPC) states that pharmacies in Estonia, Italy, Latvia, Portugal, Slovakia and Sweden have lower margins.
The highest margin of 34% is in Poland, and, of the “old” member states, in Luxembourg and Germany where it approaches to 32% for pharmacies.

Με εκτίμηση
Λεωνίδας Παναγιωτόπουλος
Φαρμακοποιός
ps:
σε καποιες χώρες δεν επιβάλλεται για ορισμένα ακριβά φάρμακατο το ίδιο ποσοστό κέρδους αλλα αρκετά μικρότερο
Στην Ελλάδα για 150 ακριβά φάρμακα το ποσοστό κέρδους ειναι ~12%.

λυκος της στεππας είπε...

ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΕ ΒLOGS.ΤΟ ΚΑΝΩ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ:1.ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤ.ΜΑΝΟΥ.2. ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΩ, ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΡΙΣΤΕΡΟ DNA, ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΧΡΟΝΟΥΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ, ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΠΟΥΡΖΟΥΑΖΙΑΣ ΕΞ ΑΠΑΛΩΝ ΟΝΥΧΩΝ, ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΗΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΟΡΜΗΞΕΙ! Η ΛΥΚΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΠΠΑΣ

erin είπε...

ειναι ολοφανερο οτι η μονη σχεση του κ. μανου με την ελληνικη συμβολαιογραφια ειναι οταν πληρωσε πολλα και του κακοφανηκε (και αν τα πληρωσε...). ας καταργησουμε τους συμβολαιογραφους, να μη βαζουμε και δικηγορους στα συμβολαια ουτε τοπογραφικα σχεδιαγραμματα. να καταργησουμε και το κτηματολογιο που τοσο μας εχει κοστισει και ας τα βρουμε στις διαφορες που θα ανακυψουν (100%) στα ελληνικα δικαστηρια που λειτουργουν στην εντελεια. και ας βρουμε αλλα θυματα (ναι, εννοω τους συμβολαιογραφους!) να μαζευουν ολη τη χαρτουρα που απαιτει αυτο το σαθρο κρατος και να παλευουν με τη θλιβερη πολυνομια του φορολογικου και πολεοδομικου δικαιου, να διορθωνουν τοπογραφους μηχανικους, εφοριακους, λογιστες και μεσιτες γιατι πολυ απλα αυτοι εχουν την μεγαλυτερη ΕΥΘΥΝΗ και την υπογραφη οτι η συμβαση καταρτιστηκε σωστα. και στο τελος ας μην ξεχναμε οτι ο συμβολαιογραφος ειναι απο τους πιο σκληρα φορολογουμενους επαγγελματιες. μεχρι να παρουμε λιγο βαρος απο τις πλατες τους (που τωρα τους θελετε και υπευθυνους να συμπληρωνουν το Ε9 των πολιτων με αστικη και ποινικη ευθυνη παλι!!!!), ας αναλογιστουμε ποσα εσοδα εχει χασει το δημοσιο απο την εξευτελιστικη μεθοδο των αντικειμενικων τιμων, ειδικα στα αργοτεμαχια, που πουλιουνται 100.000 ευρω και δηλωνεται η αντικειμενικη στο συμβολαιο 2.000 ευρω......... και αυτα τα ξερατε ως υπουργος κ.μανο...... αληθεια περιμενα καλυτερο επιχειρημα απο το οτι ο αλογοσουφης εβγαλε αποφαση για τις αμοιβες των συμβολαιογραφων και γιαυτο γνωριζε το προβλημα!!! καλη επιτυχια αλλα δυστυχως δεν θα σας ψηφισω...και ειχα μπει στον πειρασμο.

voldemort είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
voldemort είπε...

Χμμμ, έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από το πόστ, οι αντικειμενικές αξίες είναι ακόμα οι ίδιες και αντί να αυξηθούν τα εισοδήματα των συμβολαιογράφων έχουν υποτετραπλασιαστεί..
Που λάθεψε άραγε η κοινή λογική του κ. Μάνου;
Α, και ήδη το ποσοστό των συμβολαιογράφων είναι 0,80%, ενώ των αγράμματων μεσιτών είναι ακόμη 2+2% (θεσμοθετημένα)..