Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Η κυβέρνηση φοβάται τη Siemens;

Μολονότι έχω επανειλημμένως αναφερθεί στη Siemens, επισημαίνοντας τι κατά τη γνώμη μου οφείλει να πράξει η Κυβέρνηση, θα το επιχειρήσω για άλλη μια φορά.

Οι πράξεις της κυβέρνησης δείχνουν να μην κατανοεί τη διαφορά μεταξύ δικαστικών και διοικητικών ενεργειών. Η μόνιμη επωδός της είναι: «αφήστε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της». Η «δουλειά» της φαίνεται ότι περιορίζεται στην αναζήτηση προσώπων που διέπραξαν κάποιο αδίκημα. Έτσι για παράδειγμα διοχετεύεται η πληροφορία ότι, για την ώρα τουλάχιστον, δεν έχουν προκύψει ευθύνες πολιτικών. Φαντάζομαι ότι αν τελικώς δεν προκύψουν, η δικαιοσύνη θα θέσει την υπόθεση στο αρχείο. Όπως έκανε με την υπόθεση των υποκλοπών.

Στην περίπτωση των υποκλοπών δεν βρέθηκε ποιος διέπραξε το αδίκημα. Αλλά η διοίκηση επέβαλε μεγάλο πρόστιμο στην εταιρεία από την οποία έγινε η υποκλοπή.

Στην περίπτωση των ομολόγων η δικαιοσύνη εξακολουθεί να αναζητεί υπευθύνους. Μπορεί να τους βρει, μπορεί όμως και να μη τους βρει. Παραδόξως όμως η διοίκηση (σε αντίθεση με το τι έγινε με τις υποκλοπές) δεν επέβαλε πρόστιμο ούτε αναζήτησε δικαστικώς μια θηριώδη αποζημίωση από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συνέπραξαν –παραπλανώντας και αποκρύπτοντας- στη διάθεση υπερτιμολογημένων δομημένων ομολόγων. Και το ερώτημα είναι γιατί; Μήπως φοβήθηκε η διοίκηση ότι αν επιβάλλονταν μεγάλη χρηματική ποινή, το θιγόμενο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα ρωτούσε: «Γιατί με τιμωρείτε, αφού έκανα ότι εσείς μου υποδείξατε;»

Έρχομαι τώρα στην υπόθεση Siemens. Τα γεγονότα είναι, ότι η ίδια η Siemens δηλώνει ότι έχει πληρώσει περισσότερα από 100 εκ. ευρώ σε υπουργούς, κόμματα, δημόσιους λειτουργούς, κλπ. Ο κ. Τσουκάτος επιβεβαίωσε ότι εισέπραξε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ το 0,5% του ποσού αυτού (1 εκ. μάρκα).

Όταν μια εταιρεία δωροδοκεί εκείνους που επηρεάζουν την αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, προσθέτουν το ύψος της δωροδοκίας στις τιμές τους. Ο αγοραστής αγοράζει κάπως ακριβότερα προκειμένου να πληρωθούν τα «δώρα». Λογικό θα ήταν να πει το κράτος-αγοραστής στη Siemens: «Πλήρωσες 100 εκ. ευρώ για δώρα στους αρμόδιους, που αν δεν τα είχες πληρώσει θα μπορούσες να μου τα έχεις δώσει ως έκπτωση. Επειδή τα δώρα αυτά δόθηκαν χωρίς τη δική μου έγκριση, απαιτώ να μου επιστρέψεις 100 εκ. ευρώ ως έκπτωση για τις αγορές μου». Η διοίκηση όμως, παρά τις φορτικές παρεμβάσεις μου, δεν έχει ζητήσει ο,τιδήποτε από την εταιρεία Siemens. Γιατί; Μήπως φοβάται ότι η Siemens θα πει ότι ενεργούσε κατ’ εντολή της κυβέρνησης;

Κατά τη γνώμη μου η διοίκηση οφείλει να αναζητήσει, υπό τύπον έκπτωσης, όσα ποσά δηλώνει η ίδια η Siemens ότι πλήρωσε για δωροδοκίες. Περισσότερα από 100 εκ. ευρώ μέχρι στιγμής. Επιπλέον πρέπει να επιβάλλει πρόστιμο ίσο με το πενταπλάσιο –άνω των 500 εκ. ευρώ- προκειμένου να συνετιστεί όχι μόνο η Siemens, αλλά και όλες εκείνες οι εταιρείες που δωροδοκούν για να κάνουν τις δουλειές τους στην Ελλάδα.

Η μη επιβολή μεγάλων οικονομικών κυρώσεων στις εταιρείες που είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων και στη Siemens δημιουργεί, σε μένα τουλάχιστον, την εντύπωση ότι στα σκάνδαλα αυτά υπάρχει κυβερνητική ενοχή. Δεν βρίσκω άλλη εξήγηση για την άρνηση της κυβέρνησης να επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις. Αντιθέτως, στις υποκλοπές, η κυβέρνηση δεν δίστασε να επιβάλλει πρόστιμα. Συμπεραίνω ότι εκεί δεν υπήρχε τίποτε που να τη φοβίζει.

Επαναλαμβάνω ότι τα πρόστιμα πρέπει να επιβληθούν στις εταιρείες είτε τελεσφορήσουν οι δικαστικές έρευνες, είτε όχι. Και πρέπει να επιβληθούν αμέσως διότι έτσι θα διευκολυνθεί και η δικαστική έρευνα.

78 σχόλια:

Anastasios είπε...

Η άποψη σας κ. Μάνο με βρίσκει σύμφωνο. Η στάση της κυβέρνησης στην υπόθεση “siemens” είναι τουλάχιστον χλιαρή…Φαίνεται ότι την πίτα των 100 εκ. ΕΥΡΩ τη μοιράστηκαν τα δυο κόμματα εξουσίας. Πάντως για άλλη μια φορά φοβάμαι ότι, αυτά που όλοι γνωρίζουμε για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, δε θα βγουν στην επιφάνεια. Ο κόσμος το έχει τούμπανο και ‘μεις κρυφό καμάρι. Ή μήπως τελικά στην Ελλάδα κανένα κόμμα και κανένας πολιτικός δε χρηματίζεται???

Ανώνυμος είπε...

Σαν να μη τρεχει τιποτα,ο Μανος γραφει τους σχολιαστες & ανοιγει νεο θεμα...

Και τι λεει ?

Να παραβιαστει το τεκμηριο της αθωοτητας & η αρχη της αναλογικοτητας παραβασης-ποινης για να εξοντωθει οικονομικα μια ιδιωτικη εταιρια.

Η θεση αυτη δεν ειναι φιλελευθερη αλλα...κομμουνιστοφασιστικη.
Χερι-χερι με Καρατζαφερη-Παπαρηγα.

Ο Μανος δεν ξερει πώς να τη βγει & εχει χασει το μπουσουλα...

kwtsos είπε...

Σωστός ο συλογισμός αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο χωρίς καταδίκη.

MOREIB είπε...

Εγώ συμφωνώ με τον κύριο Μάνο. Την άποψη του harrylogue δεν την καταλαβαίνω, ας με συγχωρέσει.
Να προσθέσω ότι οι λογικές υποψίες του κυρίου Μάνου, για μένα είναι βεβαιότητες, πέραν αποδείξεως. Και έχω τύψεις που ακόμα είμαι πεπεισμένος ότι αυτά δεν αλλάζουν.

SOTIRIS είπε...


Προσωπικά δεν με ενοχλεί τόσο το να τα παίρνουν οι πολιτικοί(ιδικά από μια εταιρία σαν της Siemens) όσο με ενοχλεί όταν δίνουν ανταλλάγματα είτε για να τα πάρουν είτε γιατί ήδη τα πήραν.

Έχει διαφορά νομίζω το να δεχτεί ένα κόμμα ή ένας πολιτικός μια «φιλική» εισφορά από το να κλείσει μια συμφωνία του τύπου «αν μου δώσεις τόσα θα σου κάνω αυτό» ή ακόμη χειρότερα να δώσει με στόχο να πάρει.

Και στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει αποδειχτεί ότι το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας ενήργησε καταφανώς υπέρ της Siemens.

Όταν και αν αποδειχτεί αυτό τότε όντως θα έχουμε ένα μέγα σκάνδαλο.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Στίς "Μέρες της Μπούρμας" ο Τζωρτζ Όργουελλ παρουσιάζει έναν δικαστή που δωροδοκείται και από τους δύο εκάστοτε διαδίκους και εκδίδει την σωστή απόφαση. Ιδιωτικοποίση της δικαιοσύνης, δηλαδή. Οι μίζες της Siemens, μιάς μεγάλης και γαφειοκρατικής επιχειρήσεως, έχουν αυτήν την μορφή. Να τάχει καλά με το δοβλέτι.
Πώς δηλαδή θέλουμε να ασχολούνται μερικοί με τα κοινά όταν δεν τους πληρώνουμε το ποσόν που αναλογεί στις ευθύνες τους; Οι πολίτες είμαστε ένας εργοδότης που έχει αναθέσει σε υπάλληλο τις σοβαρές υποθέσεις του και σε άλλο κακοπληρωμένο υπάλληλο (τους δημοσιογράφους) να ελέγχει τον πρώτο. Πώς πιστεύουμε ότι δεν θα μας κλέψουν ; Η λύση είναι να κάνουμε αυτό που κάνουμε και στην ιδιωτική μας ζωή : Μερικές αποφάσεις δεν τις εκχωρούμε. Εκείνες που εκχωρούμε τις παρακολουθούμε στενά. Ή, αν το κόστος της παρακολουθήσεως είναι μεγάλο, ανεχόμαστε την διαφθορά ως το μικρότερο κακό.
Για σκεφθείτε κι αυτό. Με τα λεφτά των μιζών ένας πιο αδίστακτος επιχειρηματίας θα μπορούσε να πληρώσει καμπόσους δολοφόνους και να απειλεί πολιτικούς και υπαλλήλους, αντί να τους χρυσώνει. Το προτιμάμε αυτό ;

magnon είπε...

Το ακόλουθο απόσπασμα θέλει πολές εξυγήσεις.

"Επαναλαμβάνω ότι τα πρόστιμα πρέπει να επιβληθούν στις εταιρείες είτε τελεσφορήσουν οι δικαστικές έρευνες, είτε όχι. Και πρέπει να επιβληθούν αμέσως διότι έτσι θα διευκολυνθεί και η δικαστική έρευνα."

Στα άλλα ας πω, στην δοροδοκία υπάρχει και ο δοροδοκούμενος. Να περιοριστεί η τιμορία μόνον στην Ζίμενς δεν κάνουμε τίποτα. Θα είναι και άδικο αν συμβεί αυτό. Αυτό φοβάται η κυβέρνηση και όχι κάποια Ζίμενς. φοβάται την σκιά της.

magnon είπε...

Και για να μην παρεξυγηθώ, αυτό ισχύει για όλλες τις κυβερνήσεις. Εξάλλου, κάτι ακούστηκε για όλλες τις παρατάξεις, μήν τα περιορίζομε στην κυβέρνηση. Ο λαός σαν πάνσοφος έχει και τις χρυσές του παροιμίες "όταν ανακέβεις το μέλι, θα θέλεις να γλύψεις την κουτάλα", αλλά πιο σοφο είναι "από την πίτα που δεν τρώς τι σε μέλι". Για τον φίλος μας τον Στέφανο ισχύει "έξω από τον χορό πολά τραγούδια λες".

MOREIB είπε...

Άδωρον, sin duda.

magnon είπε...

Sin duda.

To akoloytho keimeno einai kai afelhw. Koinh gnvsh einai, mia dorodokia epiferei perissotera kerdh, mionei to kostos gia ton katanalvth, den ton epibarhnei. Ayto den isxyei mono se xores san thn ellada, isos na einai aplos pio emfanes to problhma edo. Pos nomizete gigantothike h ziemens, apo katharh texnognosia? Kata ta alla, epimeno na leo oti meros toy problhmatos einai kai o dorolypths, oxi mono o dorodoths, opos thelei na to paroysiasei o Stefanos. Na timorhthoyn paradeigmatika kai oi dyo. Ta dora den ta ekane h Ziemens apo agnh agaph pros thn (tote kai symerinh kai mellontikh) kybernhsh. Aposkopoyse se kapoio antallagma.

Όταν μια εταιρεία δωροδοκεί εκείνους που επηρεάζουν την αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, προσθέτουν το ύψος της δωροδοκίας στις τιμές τους. Ο αγοραστής αγοράζει κάπως ακριβότερα προκειμένου να πληρωθούν τα «δώρα». Λογικό θα ήταν να πει το κράτος-αγοραστής στη Siemens: «Πλήρωσες 100 εκ. ευρώ για δώρα στους αρμόδιους, που αν δεν τα είχες πληρώσει θα μπορούσες να μου τα έχεις δώσει ως έκπτωση. Επειδή τα δώρα αυτά δόθηκαν χωρίς τη δική μου έγκριση, απαιτώ να μου επιστρέψεις 100 εκ. ευρώ ως έκπτωση για τις αγορές μου». Η διοίκηση όμως, παρά τις φορτικές παρεμβάσεις μου, δεν έχει ζητήσει ο,τιδήποτε από την εταιρεία Siemens. Γιατί; Μήπως φοβάται ότι η Siemens θα πει ότι ενεργούσε κατ’ εντολή της κυβέρνησης;

magnon είπε...

Εχω καταντήσει να μιλώ με μονόλογα. Όταν ακούω ότι ο Τσουκάτος τιμορείτε με διαγραφή από το κόμμα, ενώ ενήργησε για το κόμμα, δεν τολμώ να πω κατ' εντολή του κόμματος, τότε με πιάνουν τα γέλεια. Θα βρούνε και έναν αντίστοιχο τσουκάτο στην ΝΔ, και το πρόβλημα λύθικε. Στην Ζίμενς τα πρόστημα, στους τσουκάτους ανώδηνες διαγραφές από τα κόμματα. Σκιάχτηκαν όλοι τους. Πάμε πάρακατω, για το επόμενο σκάνδαλο.
(Sk;andalo e;inai kai ta gkriklish mu, me ellhnikoyw xarakt;hrew kai mh, ta lathh ta orthografika kai grammatika, all;a tairiazei toso poly edv. Diagrapste me, diagrapste me, apo to komma timoreiste me)

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Να σε διαγράψουμε, αλλά όχι για τα ορθογραφικά και τα greeklish, αλλά γιατί τα γράφεις σωστά. Κάπως έτσι δεν διέγραψε ο Κωστάκης (Κωνσταντίνος Καραμανλής ο Μικρός) τον Μάνο από την Νέα Δημοκρατία ;

Σωστός στο ότι η δωροδοκία αυξάνει το κόστος των προϊόντων μόνο σε περιπτώσεις που η παραγωγή τους δεν έχει οικονομίες κλίμακος. Όταν υπάρχουν σημαντικές οικονομίες κλίμακος, η παραγωγή, χάρη στην δωροδοκία, περισσοτέρων μονάδων ενός προϊόντος, ενός τύπου τηλεφωνικού κέντρου για παράδειγμα, σημαίνει χαμηλότερο μέσο κόστος διότι το κόστος ερεύνης και αναπτύξεως, που ο παραγωγός καταβάλλει άπαξ, μοιράζεται σε περισσοτέρους. Και καλύτερη υποστήριξη post sale έχει το προϊόν που αγόρασαν πολλοί απ`αυτό που αγόρασαν λίγοι.
Στην περίπτωση της Siemens, αυτό ισχύει απολύτως. Οπότε όσοι κατηγορούν τον Τσουκάτο ομοιάζουν «μερικούς ψιττακούς ηθικολόγους των ημερών μας»

nikiplos είπε...

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας,

Μήπως θα ήταν καλύτερα να μην σκεφτόμαστε έτσι? Δηλ, πρέπει η Ελλάδα να χρυσοπληρώνει τους κιφήνες για να μην "τα παίρνουν"?

Το θεωρείτε λογικό αυτό? Πως θα σας φαινόταν αν αποδειχτεί ότι κάποιος τα πήρε (Δημ λειτουργός, πολιτικός Δικαστής κλπ), η δήμευση της περιουσίας του και η φυλακή? Με αυτό θα κερδίζαμε δύο πράγματα...

Έσοδα για το κράτος είναι το ένα.

Καλύτερες φυλακές και συνθήκες κράτησης, γιατί θα φρόντιζαν για το μέλλον τους...

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Δύσκολο καί δαπανηρό να αποδείξει κανείς ότι ο μανάβης του δεν αγόρασε για να μεταπωλήσει στον πελάτη τα καλύτερα κεράσια, αλλά αυτά που του άφηναν το μεγαλύτερο συνολικό κέρδος. Εμάς, όμως, μας ενδιαφέρει να πάρουμε τα καλύτερα κεράσια στην καλύτερη τιμή. Αν δεν μας ικανοποιεί η επιλογή του μανάβη, δεν αγοράζουμε. Δεν του δημεύουμε την περιουσία (άντε ν' αποδείξεις ποια ακριβώς είναι η περιουσία του) ούτε τον κλείνουμε στην φυλακή. Τουτ' αυτό να ισχύει και για τους Τσουκάτους.

Τα μηχανήματα της Siemens αποδείχθηκαν πονηρώτερα κι από τους πονηρούς υπαλλήλους του ΟΤΕ που ήθελαν να πουλήσουν τεχνητά αργές γραμμές ADSL στην τιμή των γρήγορων γραμμών και τα μηχανήματα ήταν σχεδιασμένα να μη τους αφήνουν να χαλάσουν την ποιότητα της υπηρεσίας όσο οι ΟΤΕτζήδες ήθελαν. Τότε έβγαλε ο ΟΤΕ δελτίο τύπου ότι τα μηχανήματα είναι ελαττωμματικά και ότι θα πάει την Siemens στα δικαστήρια. Φυσικά δεν τόλμησε !

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Αν η μείωση των τιμών ADSL κατά 50% τον Σεπτέμβριο του 2003 μετά από μαραθώνια διήμερη σύσκεψη στην οποία ο τότε Υπουργός Βερελής παρέστη αν και ήταν άρρωστος οφείλεται στην δωροδοκία της Siemens, τότε η Siemens πρέπει να κάνει αγωγή στο Ελληνικό κράτος.
Με την μείωση των τιμών ξεκολλήσαμε ως οικονομία και κοινωνία από το ψηφιακό τέλμα, σώθηκε ο ΟΤΕ από την βεβαία χρεωκοπία (και το κράτος ως μέτοχος του ΟΤΕ) και τις μεγάλες προμήθειες τις πήραν οι Κινέζοι και όχι η Siemens.

Ούτε είναι τυχαίο ότι τόσο ο Βερελής, όσο και ο Παπακωνσταντίνου που πρωταγωνίστησαν τότε τυγχάνουν της εγκρίσεως του λαού στις επόμενες και μεθεπόμενες εκλογές ενώ το ΠΑΣΟΚ ηττάται.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Έλληνας βιομήχανος επισκέπτεται Έλληνα υπουργό Οικονομίας και βγαίνει σχεδόν δακρυσμένος. "Δεν τα παίρνει" λέει. "Και δεν χαίρεσαι που υπάρχει ένας ακέραιος άνθρωπος στην θέση αυτή;" τον ρωτά φίλος του. "Όχι, διότι όποιος τα παίρνει αισθάνεται την υποχρέωση να κάνει κάτι ουσιαστικό. Δεύτερον, διότι με τις συναρμαδιότητες, ο υπουργός που δεν τα παίρνει είναι απόβλητος από τους συναδέλφους του υπουργούς και δεν του περνά τίποτα!"

Anastasios είπε...

Τελικά το συμπέρασμα από την κουβέντα στο blog φαίνεται να είναι ότι όλα είναι καλά. Καλά κάνουν οι πολιτικοί που τα «παίρνουν».
Αναρωτιέμαι είναι καλό που τέτοιου είδους πολιτικοί δεν έχουν αξιοπρέπεια, που είναι υποτελείς στις επιχειρήσεις. Είναι πολιτικός άνδρας αυτός που ανοίγει το χέρι για να ζητήσει μίζα, για να προωθήσει ένα έργο και μια προμήθεια? Περιμένουμε από τον ίδιο πολιτικό να νομοθετήσει για το κοινό καλό? Και βέβαια επειδή αυτό το είδος του πολιτικού ευδοκιμεί κυρίως στην Ελλάδα, όσον αφορά στις ευρωπαϊκές χώρες (εντάξει Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική επίσης) πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, που με τον τρόπο αυτό όλα γίνονται πιο αποτελεσματικά? Τότε να αλλάξουμε και τους σχετικούς νόμους. Να μη θεωρείται η πράξη ποινικά κολάσιμη για ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα! Ήμαρτον!!!

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Υπάρχει και η μικρά πλην τιμία Ελλάς των προγόνων μας, η Κούβα, η Αλβανία του Χότζα και η Βόρειος Κορέα ως εναλλακτικές προτάσεις με μεγαλύτερη τιμιότητα (εμένα μου λες) και λιγώτερη αποτελεσματικότητα.
Σοβαρά τώρα, η μείωση του αριθμού των αποφάσεων που σηκώνουν δωροδοκία, η μείωση, δηλαδή, του μεγέθους και της σημασίας του κράτους, είναι λύση. Με την υπερχρέωσή του το κράτος αναγκάζεται να πουλά συνέχεια, οπότε και οι δυνατότητες δωροδοκίας μειώνονται.

nikiplos είπε...

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας, πιστεύω ότι για να γίνουν αυτά θα πρέπει να φτιαχτεί ένας σοβαρό κράτος (επανίδρυση του κράτους) κάτι που μου φαίνεται λιγότερο πιθανό από το να βρεθεί πετρέλαιο στην πελοπόνησσο.

Τη δεκαετία του 50 η Ιταλία και η Ελλάδα ήταν περίπου (περίπου λέμε) κοντά... Η Ιταλία σπατάλησε τη δεκαετία του 55-65 κι έφτιαξε σοβαρό κράτος που αποδίδει και χωρίς κυβερνήσεις... Η Ελλάδα το έχασε το στοίχημα οριστικά το 83, ενώ έκτοτε οι επανιδρύσεις απλά σημαίνουν κι άλλους διορισμένους κιφήνες στην πλάτη μας...

Όσο για τη Siemens και τον ΟΤΕ, αν είχε ο τελευταίος πουληθεί το 1993, θα είχαμε φθηνές παροχές από το 95, ενώ δεν θα επιβαρύναμε τη χώρα βλακωδώς να αγοράσει το δορυφόρο που είναι παντελώς άχρηστος...

Anastasios είπε...

Τα πάντα είναι σχετικά σε αυτή τη ζωή. Στην περίπτωση της χώρας μας το θέμα είναι ποιο μέτρο σύγκρισης βάζεις π.χ. για την οικονομία, για τη δημόσια διοίκηση κ.ο.κ. Αν βάζεις την Αλβανία και τη Β. Κορέα, πάντα ή έστω για πολλά χρόνια ακόμα-ποτέ δεν ξέρεις- θα νιώθουμε ικανοποιημένοι με αυτό που έχουμε. Αν το μέτρο σύγκρισης σου είναι η Φινλανδία ή η Αυστρία το πράμα αλλάζει. Το 1980 σε δείκτες ευημερίας η Ελλάδα ήταν μπροστά από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία. Μας ξεπέρασαν. Μας άφησαν τελευταίους. Ευτυχώς το 2004 ήρθαν άλλοι δέκα, οπότε σταματήσαμε να είμαστε ουραγοί. Σιγά σιγά άρχισαν να μας ξεπερνούν οι νέοι πάλι (Σλοβενία και έπονται και άλλοι). Τι φταίει? Πολλά φταίνε. Όμως το μέγεθος της διαφθοράς στην Ελλάδα από την κορυφή της δημόσιας διοίκησης μέχρι τα νύχια αποτελεί βασικό τροχοπέδη της πραγματικής ανάπτυξης!

Unknown είπε...

Τους υπεύθυνους δεν θα τους βρει, γιατι δεν θέλει να τους βρει.

Το δυστυχές σε όλα αυτά είναι ότι έχει παρεξηγηθεί η όλη έννοια της πολιτικής.
Οι πολιτικοί εκλέγοντε για να κάνουν την δουλειά για όλους τους άλλους που έχουν καλύτερες ασχολίες, ασχολίες που αποφέρουν κέρδη. Αντί να κάνουν αυτό, δλδ να είναι καλοί διαχειριστές, το παίζουν επιχειρηματίες και διανοούμενοι. Πως είναι δυνατόν οι πολιτικοί να δρουν ως καλοί διαχειριστές, όταν οι περισσότεροι δεν ξέρουν καν πως να διαχειριστούν περίπτερο. Και πως είναι δυνατόν να δρουν ως καλοί διαχειριστές, καταχράζοντας το δημόσιο χρήμα, που
δεν είναι δικό τους και δεν το βγάλαν με δικές τους ιδέες και δουλειά.
Δεν μπαίνεις στην πολιτική για τα λεφτά. Μπαίνεις για να διαχειριστείς τα λεφτά των άλλων, και πληρώνεσαι γι αυτό.

Κατα την γνώμη μου, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αν δινόντουσαν απο 1 εκατομμύριο ευρώ σε κάθε βουλευτή, δλδ 300x1=300 εκατομύρια, με την δέσμευση οτι θα ασχοληθεί ΠΛΗΡΩΣ με την δουλειά του.

Η απληστεία καλή είναι όπως και η ελευθερία. Αλλα απληστεία και ελευθερία εις βάρος άλλων λέγεται ασυδοσία.

Συγνώμη αν ξέφυγα απο το θέμα, απλα γενικεύω την υπόθεση της siemens σε συνάρτηση με άλλες συναφείς υποθέσεις και την γενική αντίληψη περι πολιτικής στην Ελλάδα.

magnon είπε...

"Τους υπεύθυνους δεν θα τους βρει, γιατι δεν θέλει να τους βρει."

Διόρθωση. Δεν μπορεί να τους βρει.

Το θέατρο του παραλόγου. Ζητήται οι διεφθαρμένοι να ορίσουν μία επιτροπή που θα διερευνήσει το θέμα και να αποκαλύψει ποιοι είναι διεφθαρμένοι.

Θα μου πείτε, μα δεν είναι όλοι τους διεφθαρμένοι. Υπάρχουν και τίμιοι. Σωστά. Υπάρχει και αυτό το είδος. Οι παροικούντες ξέρουν πολύ καλά ποιοι είναι και ποιοι δεν είναι. Οι μεν αποκλείουν τους δε. Η δύναμη της κλίκας. Και οι δυο τους θα λένε εν χορώ "έλα μωρέ, τι ψάχνεις να βρεις, σαμπως δεν τα γνωρίζουμε αυτά?" Εξάλλου να σου κάνουν ένα δωράκι δεν είναι και η συντέλεια του σύμπαντος. Το ίδιο δεν κάνει και η γιαγιάκα στον τραυματιοφορέφς, όταν της δίνει το καροτσάκι να το πάει σπίτι της? Ξέρετε πόσο κάνει ένα τέτοιο καροτσάκι> Η Ζίμενς έχει μπόλικα από δαύτα. Άμα θέλει να μην της αναθέσουν τον μαγνητικό τομογράφο, ας κάνει και αλλειώς. Σύμπλεγματα. Οι απέξω αναροτιούνται ποιος εκβιάζει ποιον, οι μεν που γίνονται αφόρητα φορτικοί και ενοχλητικοί που ζητούν συνεχώς δωράκια και χάρες από τις "Ζίμενς", ή μήπως η "Ζίμενς" που λαδώνει για να γίνει η δουλειά της. Οι από μέσσα δεν έχουν τέτοιους υπαρξιακούς προβληματισμούς. Με ταύτα και δαύτα, κάνει ο γιατρός τις δωρεάν διακοπές του σε κάποιο ιατρικό συνέδρειο στο Μπαλί. Εκατομοίρια κάνει αυτό το άχρειστο μηχάνημα. Ας φανεί τουλάχιστον σε κάτι χρήσημο. (Τέλος των ανοησιών. Είπα να μην ξαναγράψω εδώ, αλλά δεν κρατήθηκα.)

Stefanos είπε...

Αναρωτήθηκα μήπως η κυβέρνηση φοβάται τη Siemens.

Αφορμή για το ερώτημα ήταν η αμηχανία της κυβέρνησης απέναντι στο αίτημα μου να επιβληθεί στη Siemens πρόστιμο (ή να ζητηθεί έκπτωση, οι νομικοί θα επιλέξουν την προσφορότερη προσέγγιση) τουλάχιστον ίσο με το ποσό που μόνη της η Siemens ομολογεί ότι διέθεσε για να «λαδώσει» υπουργούς, κόμματα και αξιωματούχους (100 εκ. ευρώ +). Εζήτησα ακόμη να αποκλειστεί η Siemens από τις προμήθειες του Δημοσίου μέχρις ότου αποκαλύψει ποιοι υπήρξαν οι αποδέκτες της γενναιοδωρίας της.

Εξήγησα ότι η δωροδοκία φουσκώνει τη τιμή των προϊόντων και υπηρεσιών της Siemens και ότι συνεπώς οι Έλληνες φορολογούμενοι κατέληξαν να πληρώσουν τα «δώρα».

Την ίδια αμηχανία έδειξε η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή απέναντι στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που περιτύλιξαν διάφορα αριστοτεχνικά δομημένα ομόλογα υψηλού κινδύνου και τα εμφάνισαν ως αθώες επενδυτικές ευκαιρίες.

Και στις δύο περιπτώσεις (Siemens και δομημένα ομόλογα) το κράτος όφειλε –κατά τη γνώμη μου βέβαια- να στραφεί κατά των επιχειρήσεων που με τις δόλιες ενέργειες τους έβλαψαν τους Έλληνες φορολογούμενους.

Δεν θα επανερχόμουν, αν την περασμένη εβδομάδα δεν είχα διαβάσει δύο πληροφορίες που με ερέθισαν.

1. Η Γερμανία επέβαλε πρόστιμο 200 εκ. ευρώ στη Siemens επειδή, κατά παραβίαση της γερμανικής νομοθεσίας, «λάδωσε» ξένους αξιωματούχους. Η Γερμανία εφαρμόζει τη γερμανική νομοθεσία που έμμεσα προστατεύει και τους Έλληνες φορολογούμενους. Η ελληνική κυβέρνηση αντιθέτως δεν επιδιώκει να πάρει πίσω τα λεφτά με τα οποία η Siemens υπερτιμολόγησε τις υπηρεσίες της. Γιατί;
2. Στις 27 Ιουνίου, στη Herald Tribune, διάβασα ότι οι αρχές της Μασαχουσέτης εστράφησαν κατά της ελβετικής τράπεζας UBS επειδή διέθεσε ένα τύπο ομολόγων χωρίς να προειδοποιήσει τους πελάτες της ότι υπήρχε ο κίνδυνος να μη μπορέσουν να εισπράξουν τα λεφτά τους. Οι ελληνικές αρχές αντιθέτως δεν εστράφησαν κατά των χρηματοπιστωτικών οργανισμών που παραπλάνησαν τους «ανίδεους» (κατά Αλογοσκούφη) των ταμείων. Γιατί;

Μια όχι παράλογη απάντηση στα δύο «γιατί» είναι ότι η κυβέρνηση φοβάται ότι η δικαστική διεκδίκηση αποζημίωσης θα αναγκάσει τη Siemens και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα –προκειμένου να αποσείσουν τις ευθύνες τους- να αποκαλύψουν στοιχεία και ανθρώπους που η κυβέρνηση προτιμά να μη γίνουν γνωστά.

Μπορεί να υπάρχουν και άλλες ευλογοφανείς απαντήσεις. Δεν τις γνωρίζω. Είναι πάντως αδύνατο να πιστέψω ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί θεωρούν ότι μια εταιρεία μπορεί, χωρίς καμιά συνέπεια για την ίδια, να λαδώνει αδιάντροπα στην Ελλάδα, υπουργούς, κόμματα και αξιωματούχους. Και όχι μόνο να το κάνει αλλά και να το διαφημίζει στα δικαστήρια του Μονάχου. Αν έτσι πιστεύει ο κ. πρωθυπουργός της νέας διακυβέρνησης να μας το πει. Άλλως να κάνει το καθήκον του: Να προστατεύσει τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογουμένων επιδιώκοντας –εδώ και τώρα- να πληρώσει η Siemens όσα μοίρασε για λάδωμα.

Το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου διευκολύνει τον πρωθυπουργό με το να μη ζητάει και αυτός την τιμωρία της Siemens δεν απαλλάσσει τον πρωθυπουργό της ευθύνης να προστατεύσει τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού.

magnon είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
magnon είπε...

Αυτή η επιμονή σας να τιμωρηθεί μόνον το θύμα και ποτέ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ο θήτης ειναι


ΣΚΑΝΔΑΛΟ!!!!!


Φταίει λοιπόν η Ζίμενς που λαδώνει το ΠΑΣΟΚ/ΝΔ, και όχι το ΠΑΣΟΚ/ΝΔ που λέει στην Ζίμενς "αν δεν μου βάλεις 10 εκατομοίρια στα ταμεία δεν θα αλλάζεις ούτε μία λάμπα πυρακτώσεος".

Και αυτό με τις εκπτώσεις τι τα θέλεις. Τέτοια αφέλια δεν έχει ούτε δεκάχρονος. Και επιδεί εσεις δεν είσαστε δεκάχρονος, πάμε στην επόμενη λογική. Σαν μέλος της κλίκας των βουλευτών εν γένει, μόνο ηλίθιοι δεκάχρονοι (τονίζω το ηλίθιοι, διότι και οι δεκάχρονοι έχουν στοιχιώδη επίγνωση των πραγμάτων) θα περίμεναν να κατηγορήσετε το σινάφι σας. Η Ζίμενς φατίει που οι βουλευτές είναι σκάρτοι. Αν τιμωρήσουμε την Ζίμενς, αυτός ο τόπος θα λάμψει με μιάς στην καθαριότητα και οι βουλευτές θα αποσκαρτηθούν. Όπως έφταιεγε η Μόργκαν που οι διοικητές των ταμείων είναι πανηλίθιοι. Γελείο. Να ρωτούσαν τον καφετζή τους να μάθαιναν. Η την καθαρίστρια που τα έχει τετρακόσια σε σύγκρισει με αυτούς που το μόνο προσόν που έχουν είναι ότι είναι οσφυοκάμπτες και κωλογλύφτες.



Η κοινή λοκιγή απέθανε.

Stefanos είπε...

@ doron adoron

Είστε σε σύγχυση.

Η Siemens ΕΧΕΙ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ στα γερμανικά δικαστήρια ότι έχει λαδώσει κόμματα, πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς (γενικώς και ανωνύμως). Τα κόμματα, οι πολιτικοί και οι δημόσιοι λειτουργοί ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ότι έχουν λάβει χρήματα από τη Siemens (πλήν του κ. Τσουκάτου που αντιπροσωπεύει το 0,5% του συνολικού ποσού).

Η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ λέει λοιπόν να αρχίσει κανείς από το βέβαιο: τη Siemens που ομολόγησε. Να της επιβληθεί ένα πολύ μεγάλο πρόστιμο (5 φορές το ύψος του λαδώματος) και ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ από τις προμήθειες του Δημοσίου μέχρις ότου μας πληροφορήσει σε ποιον έδωσε τι και που και για ποια δουλειά. Τότε, έχοντας τα στοιχεία στα χέρια μας, θα μπορέσουν να τιμωρηθούν εκείνοι που πήραν τα λεφτά και πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Ένοχος ένοχον ου ποιεί.
Πώς θα αποδείξει η Siemens ότι τά έδωσε στον Πάνο καί όχι στον Μάνο; Μήπως πήρε απόδειξη; Μάλιστα, αν ήμουν Siemens, θα ισχυριζόμουν ότι τα έδωσα στα χέρια του Κωστάκη Καραμανλή και του Γεωργάκη Παπανδρέου.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Άν ήμουν Siemens θα έπαιρνα τις σφυγμομετρήσεις καιί θα έβλεπα ποιους ο λαός θεωρεί αδιαφθόρους. Έ, σ`αυτούς θα έλεγα ότι τα έδωσα. Με το τεκμήριο της πολιτικής ενοχής που αυτοί προβάλλουν για τους άλλους, πρώτοι αυτοί θα έπρεπε να παραιτηθούν, έτσι δεν είναι ;

mantz είπε...

@ Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας:
Το θέμα δεν είναι τι "θα έλεγε" η Siemens αλλά τι θα αποδείκνυε / ομολογούσε, παρουσιάζοντας στοιχεία (ποσά, τραπεζικούς λογαριασμούς, ημερομηνίες, κτλ.). Νομίζω ότι είναι φανερό για τι μιλάμε.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Τι να αποδείξει η Siemens ; Μήπως βιντεοσκοπούσε τους δωροδοκουμένους την ώρα που ζητούσαν ή έπαιρναν τις μίζες ;
Οι δουλειές αυτές γίνονται με νεύματα, όχι με χαρτιά και αποδείξεις.

Nope None είπε...

Κύριε Μάνο,
Μια ανακοίνωση για το θεματάκι του "μικρού κόματος" που τα πήρε;
Ένα σχόλιο;
Κάτι;

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dersu είπε...

Ισως να έχει νόημα να πληρώσουν οι γνωστοί τουλάχιστον ένοχοι (δλδ η δωροδωκίσασα Siemens ). Αλλά πέρα απο την αποκάλυψη συνενοχής ελλήνων σημοσίων λειτουργών, η μονόπλευρη αυτή τιμωρία έχει και άλλα σημαντικά προβλήματα τα οποία πιθανόν η κυβέρνηση έχει υπ όψιν και διστάζει:

1ον Για τους περισσότερους Ελληνες η Γερμανική κοινωνία αντιπροσωπέυει την κοινωνία μοντέλο, τον τελικό σκοπό της σύγκλισης τους στα πλαίσια του Ευρωπαικού τους Ονείρου. Διστάζουν λοιπόν θα ενατιωθούν στην χώρα που αποτελεί την ψυχή του Ευρωπαικού τους Ονείρου με το να επιβάλλουν κυρώσεις στην μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρία του Ευρωμοντέλου τους. Σκέφτονται λοιπόν, «εμείς θα επιβάλλουμε κυρώσεις στην αντιπροσωπευτική εταιρεία μιάς χώρας που εσωτερικά τουλάχιστον λειτουργεί με πολύ πιό χρηστά ήθη από την δική μας;»

2ον Τι εικόνα θα προέβαλλε μια χώρα που δεν μπορεί μεν (η δεν θέλει) να βρεί τους παρανομήσαντες ενόχους εντός του εδάφους της, και βασίζεται στην ξένη εταιρία να τής τούς υποδείξει, και μάλιστα προβαίνει σε επιβολή παραδειγματικά σκληρών προστίμων στην ξένη εταιρία ώστε να την αναγκάσει να ομολογήσει?

Και το φαινόμενο δεν είναι μόνο Ελληνικό. Αποτελεί πχ. κοινό σχεδόν παραδοχή σε όλες σχεδόν τις αμερικανικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε προμήθειες (κρατικού κυρίως ) υλικού στη Λατινική Αμερική ότι χωρίς μερικές, έστω έμμεσες, δωροδοκίες δεν μπορεί να πουληθεί σχεδόν τίποτα στην κάτω ήπειρο. Και έτσι γίνονται δωροδοκίες που είναι αδιανόητες εντός ΗΠΑ. Τι συνιστάτε στις εταιρίες αυτές? Να σταματήσουν να κάνουν μπίζνες στα κράτη αυτά μέχρι να διωρθωθεί το σύστημα (και να βλέπουν τους ανταγωνιστές τους να λαδώνουν?) Να συνεχίσουν αποδεχόμενοι έστω τον κίνδυνο οτι κάποια μέρα θα τους επιβληθούν πρόστιμα?

magnon είπε...

Αναρωτιέμαι. Τα δικαστήρια του Μονάχου επέβαλαν μία ποινή στην εταιρία. Έχει κάποιο άλλο δικαστήριο της ΕΕ δικαίωμα να επιβάλει μία πρόσθετη ή νέα ποινή για το ίδιο παράπτωμα? Νομικοί μπορούν να απαντήσουν καλύτερα, αλλά νομίζω αυτό το θέμα τελείωσε. Δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Μένει λοιπόν μόνο η τιμωρία τον δωροδοκουμένων. Για αυτούς δεν μιλά κανείς. Διόλου περίεργο. Πως τιμωρείς τους ΠΑΣΟΚ/ΝΔ? Αυτοί είναι οι θεσμοί. Μένουν στο απυρόβλητο. Κάποιοι, πολιτικοί πρωτίστως, θα μιλήσουν για πολιτικό κόστος. Καλύτερα να μην μιλήσει κανείς για αυτό. Τόσο πολύ σε εκτίμηση έχουν αυτό το πολιτικό κόστος.

Επικεντρωνόμαστε στην Ζίμενς. Η Ζίμενς δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Τι γίνεται με τις άλλες εταιρίες? Μένουμε με το στόμα ανοικτό σαν χάνοι μπροστά στα δρώμενα της Ζίμενς, παραβλέποντας τι γίνεται αυτή την στιγμή στον ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ. Ίσως και να είναι όλα προσχεδιασμένα. Στάχτη στα μάτια. Μετά δέκα, είκοσι χρόνια θα αναλίσκουμε πάλι τον χρόνο μας με παρόμοιο θέμα.

Την Ζίμενς να αποκλείσεις από τους δημόσιους διαγωνισμούς δεν είναι δυνατόν να γίνει. Όχι μόνον δεν μπορείς να επιβάλεις αυτή την ποινή, εφόσον έχει τιμωρηθεί ήδη για αυτό το παράπτωμα, αλλά θα δημιουργηθεί και μεγάλη αναστάτωση στην αγορά.

Την τιμή του προïόντος, της υπηρεσίας ορίζει μία εταιρία ελεύθερα όπως αυτή κρίνει και εκτιμά ότι μπορεί να αποσπάσει από την αγορά. Δεν υπάρχουν εκπτώσεις. Αν κρίνει ότι με ένα δωράκι μπορεί να ανεβάσει την τιμή στο διπλάσιο και δεκαπλάσιο της αξίας του δώρου, θα το κάνει. Δεν υπάρχουν κανόνες. Υπάρχει και η διείσδυση στην αγορά. Ο τεχνικός που έχει μάθει στα σχέδια της Ζίμενς, δεν μπορείς να τον μετεκπαιδεύσεις στα σχέδια της ΑΒΒ έτσι στα καλά καθούμενα και χωρίς κόστος. Πολλές φορές αυτό το κόστος είναι αστρονομικό, μεγαλύτερο από το κόστος του προϊόντος. Και τέλος, το κόστος της αποθήκης, να κρατάς ένα απόθεμα σε ανταλλακτικά, εκατομμύρια λεφτά να τα βλέπεις να σαπίζουν, σε καθιστά δέσμιο των εταιριών. Οπότε μένεις στην (κάθε) Ζίμενς και γλιτώνει ο αποθηκάριος το εγκεφαλικό. Έχουν την γνώση οι εταιρίες πώς να δημιουργούν αγορές και να τις κρατούν. Θεωρετικά, μπορείς να επιβάλεις έναν όρο στα συμβόλαια και να ζητείς να ακολουθούνται τα διεθνή στάνταρ στις τεχνικές προδιαγραφές. Έλα όμως που στην πράξη ποτέ κανείς δεν κατάφερε να επικοινωνήσουν δύο συστήματα κομπιούτερ. Ποτέ μία κάρτα μιας εταιρίας δεν είναι συμβατή να μπει στο ρακ μιας άλλης. Ακόμα και μία ασήμαντη λεπτομέρεια όπως ένα βισματάκι κάνει την διαφορά.

sal057 είπε...

Απόλυτα σωστή η άποψή σας αλλά δεν πρόκειται να εισακουσθεί.

Ισως ήρθε η ώρα, μέσα από την γενική απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος, να επανενεργοποιηθούν οι Φιλελεύθεροι.

Ο Ομπάμα μας έδειξε έναν νέο τρόπο χρηματοδότησης που θα ταίριαζε απόλυτα και στους Ταύρους.

Ανώνυμος είπε...

Et tu Manos ...?

Στας δυσμας του πολιτικου σας βιου,με υφος κομσομολου μπολσεβικου,βγαζετε αντιπλουτοκρατικο μενος...

Η Ζημενς & οι λοιπες εταιρειες ειναι αθωες,οι πολιτικοι ειναι ενοχοι.

Ο ιδιωτικος τομεας "εκβιαζεται" απο τους πολιτικους. Αν δεν λαδωσουν,δεν παιρνουν δημοσιο εργο.

Αν δεν μπορειτε να υπερασπιστειτε τον καπιταλισμο,τουλαχιστον μη τον προδιδετε...

Καθοτι τη προδοσια πολλοι αγαπησαν,τον προδοτη κανενας...

Καληνυχτα.

Καππαδόκης είπε...

Οποιος μπορεί να διαβάσει κάτω από τις γραμμές και πέρα απο τους "σικέ" σκυλοκαβγάδες των δύο κομμάτων μπορεί να δει καθαρά πως κανένας από τους δύο δεν θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα αλλά θέλει να το κουκουλώσει και να το καθαρίσει η αντισυνταγματική (Αρθρο 4."Ολοι οι Ελληνες είναι ίσοι ενώπιων του νόμου.")παραγραφή των πολιτικών προσώπων.

Με μια διατεταγμένη (τι κρίμα!) δικαιοσύνη και με έναν ομόφωνο στόχο των δύο κομμάτων, αυτά που λέμε και μεις και σεις κύριε Μάνο είναι δυστυχώς κουβέντες για να περνά η ώρα. Γιατί είναι κουβέντες που βασίζονται στην κοινή λογική ενώ το έμβλημα αυτού του κράτους είναι ο φτερωτός γάιδαρος....

Dersu είπε...

Δυστυχώς έχω την προαίσθηση οτι ο Ελληνικός λαός θα αντιδράσει στο σκάνδαλο με δύο αιτήματα:

1ο Θα απαιτήσει περισσότερους ελέγχους και κατασταλτικούς (κρατικούς) μηχανισμούς για να μετριασθούν παρόμοιες δωροδοκίες στο μέλλον. Δηλαδή θα απαιτήσει ακόμα μεγαλύτερο κράτος.

2ο Θα αυξήσει ακόμα περισσότερο το μίσος του προς τους πλουσίους, εφόσον (δικαιαολογημένα, εν μέρει) θα θεωρήσει ότι όσοι έχουν χρήματα στην Ελλάδα τα έχουν αποκτήσει με διεφθαρμένο τρόπο και θα προσπαθήσει να αναγκάσει τους ευκατάστατους σε αναδιανομή του πλούτου τους.

Και τα δυο αιτήματα θα επιτείνουν τον φαύλο κύκλο της διαφθοράς.

Άντε Έλληνα Steve Jobs να σου έρθει η όρεξη να κάνεις κάτι σε αυτό το περιβάλλον, όπου το μεγάλο κράτους θα σου βάλει τεράστια εμπόδια (λες και δεν είχες αρκετά) και αν ποτέ τα ξεπεράσεις, μόλις πάρει είδηση ο λαός οτι πλούτισες θα σε μισήσει.

Anastasios είπε...

Ο κ. Μάνος έχει δίκιο. Σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος η Siemens θα πλήρωνε αποζημίωση και θα πιεζόταν να αποκαλύψει που έδωσε τα χρήματα. Προφανώς και έχει παραστατικά. Προφανώς και φαίνεται που έχει στείλει εμβάσματα. Δεν έφυγαν 100 εκ. ΕΥΡΩ από την εταιρία σε μαύρες σακούλες χωρίς να έχει υπάρξει καμία εγγραφή. Αν πιεζόταν η εταιρία θα είχαμε πράγματι αποκαλύψεις. Αλλά ποιοι να πιέσουν αυτό είναι το ερώτημα. Αυτοί που τα πήραν. Αυτοί αφήνουν αμετάφραστη δικογραφία, πασαλείβουν, προσπαθούν να κουκουλώσουν. Κανείς δεν πειράζει τις εταιρίες. Για τον απλό λόγο ότι έχουν στο χέρι τους Έλληνες πολιτικούς!

Draminos είπε...

γεώργιος ιακ. γεωργάνας "Τι να αποδείξει η Siemens ; Μήπως βιντεοσκοπούσε τους δωροδοκουμένους την ώρα που ζητούσαν ή έπαιρναν τις μίζες ;
Οι δουλειές αυτές γίνονται με νεύματα, όχι με χαρτιά και αποδείξεις."

Ως γνωστόν όλες οι ανώνυμες εταιρείες εφαρμόζουν κάποιο λογιστικό σχέδιο, όπου απεικονίζεται με πραγματικά παραστατικά από πού προήρθε και που ξοδεύτηκε το κάθε ευρώ της επιχείρησης. Πριν τη δημοσίευση ισολογισμού προηγείται έλεγχος από ελεγκτές οι οποίοι αναφέρουν κάθε περίεργο εύρημα.
Ακόμη και εσωτερικοί ελεγκτές μιας επιχείρησης κολοσσού εντοπίζουν τέτοια τεράστια ποσά για μίζες.
Τώρα αν η Siemens μη μπορώντας να δικαιολογήσει τέτοιες τεράστιες δαπάνες για μίζες χρησιμοποιεί λογαριασμούς με όνομα π.χ. «στολισμός χριστουγεννιάτικων δέντρων» αντί του schmiergeld=χρήμα λαδωμάτων, είναι έργο των ελεγκτών και των ανακριτών. Υπάρχει βέβαια μεγάλη πιθανότητα να λαδώνονται και οι ελεγκτικές εταιρείες για να μη χάσουν τον ελεγχόμενο πελάτη τους.
Άρα υπάρχουν και χαρτιά και αποδείξεις για όποιον θέλει πραγματικά να βρει άκρη.
Τα νεύματα χρησιμεύουν στο να συμφωνηθεί η δουλειά μεταξύ μιζαδόρων και όχι για να πραγματοποιηθεί. Εκτός και αν μιλάμε για μαφιόζικες μεθόδους.

Και μια απορία. Ο Ιάκωβος Γεωργάνας http://www.helex.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=414&Itemid=10072 που διετέλεσε πρόεδρος, αντιπρόεδρος και μέλος Δ.Σ. τόσων μεγάλων επιχειρήσεων δεν αντελήφθη ποτέ κάτι σκανδαλώδες ή κάτι αξιόποινο; Του τα έκρυβαν πίσω από την πλάτη του με νεύματα;

magnon είπε...

Τ κάνει μιάου νιάου στα κεραμίδια? Να πιάσουμε τον Χρηστοφοράκο όμηρο, να του βγάλουμε όλα τα δόντια και τα νύχια ένα-ένα, τρίχια τρίχα να το ομολογήσει.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Ο Ιάκωβος Γεωργάνας για τον οποίο γνωρίζω αρκετά ώστε να έχω άποψη γεννήθηκε την ημέρα και την ώρα που ο Σημίτης έδινε το δαχτυλίδι στον Γεωργάκη.
Αλλα και να ήξερα για τον άλλο Ιάκωβο, αν νομίζετε ότι θα απαντούσα για λογαριασμό του σε άνθρωπο ( ή μήπως πλείονες ανθρώπους ;) που κρύβεται πίσω από ψευδώνυμο, σφάλλετε. Είναι το προνόμιο που επιφυλάσσω στον εαυτό μου γράφοντας επωνύμως και με την φωτογραφία μου. Κρίσις, ως γνωστόν, χωρεί μόνον μεταξύ ίσων.

SOTIRIS είπε...


Και τα κοινοτικά πακέτα στήριξης στην ίδια λογική είναι.

Απλοποιημένα αν το δούμε μας δίνουν λεφτά (κυρίως) οι Γερμανοί για να βελτιώσουμε τις υποδομές της χώρας.
Και η Siemens αυτό έκανε, βελτίωνε τις υποδομές των πολιτικών με παροχή εξοπλισμού.

Γιατί όταν πάνε για υποδομές υπέρ του λαού δεν μιλάει κανείς για λάδωμα αλλά όταν πάνε για υποδομές των πολιτικών του λαού όλοι φωνάζουν ;

Αφού και στις δύο περιπτώσεις δεν υπάρχει συμφωνία για βραχυπρόθεσμη συναλλαγή.

Γιατί δηλαδή αν δεχτεί ένα τηλεφωνικό κέντρο για το γραφείο του, ο τάδε πολιτικός είναι αμάρτημα αλλά όταν δεχτεί ο Ελληνικός λαός να φτιαχτεί η τηλεπικοινωνιακή υποδομή της χώρας με λεφτά από την Γ ΚΠΣ τότε όλα είναι οκ ;

Yannis H είπε...

Συμφωνώ και έχω αναδημοσιεύσει το άρθρο σας σε φόρουμ (μια αναζήτηση στο google θα δείξει). Να πω ότι αν και δεν είμαι φιλελεύθερος (με την καθημερινή, ελληνική έννοια – είμαι αριστερός) βρίσκω τις ιδέες σας εξαιρετικά χρήσιμες και αναγκαίες. Μια συζήτηση, εάν θα ήταν κάποτε δυνατόν, για την αναγκαιότητα ενός μίνιμουμ αξιοπρέπειας σε κάθε πολίτη με βάση τη φιλελεύθερη φιλοσοφία, θα ήταν χρήσιμη.

Επίσης, θα σας ζητούσα να μην παραμελείτε πολύ το blog – μην πέσετε δηλ. στην πρακτική του Ευάγγελου Βενιζέλου που έφτασε να το βλέπει απλώς σαν ένα ακόμα μπαλκόνι. Φυσικά η σοβαρή ενασχόληση μπορεί να απαιτεί ένα πλήρες οκτάωρο, αλλά μην αφήσετε τα «άσχημα» ή προκλητικά ή troll μηνύματα να σκεπάσουν την ευκαιρία για προσωπική επαφή που προσφέρει το διαδίκτυο. Είναι αναντικατάστατη (πιστεύω) και για τις δύο πλευρές.

Τέλος, επιτρέψτε μου μια πιο "υπαρξιακή" προσέγγιση - εδώ

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@harrylogue

να και μια φορά που θα συμφωνήσω χωρίς να αλλάξω ένα γράμμα με τον Harry..

Τα ακόλουθα με εκπροσωπούν ακριβώς...

«Et tu Manos ...?

Στας δυσμας του πολιτικου σας βιου,με υφος κομσομολου μπολσεβικου,βγαζετε αντιπλουτοκρατικο μενος...

Η Ζημενς & οι λοιπες εταιρειες ειναι αθωες,οι πολιτικοι ειναι ενοχοι.

Ο ιδιωτικος τομεας "εκβιαζεται" απο τους πολιτικους. Αν δεν λαδωσουν,δεν παιρνουν δημοσιο εργο.

Αν δεν μπορειτε να υπερασπιστειτε τον καπιταλισμο,τουλαχιστον μη τον προδιδετε...

Καθοτι τη προδοσια πολλοι αγαπησαν,τον προδοτη κανενας...»

Μολις χθές ο Αλογοσκούφης έκανε αλλαγές στο Υπουργείο του με άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του... "είπε..."

Μα δεν αισθάνεται ντροπή αυτός ο άνθρωπος;

Τι παει να πει της απολύτου εμπιστοσύνης του;

Ξέρει κανείς;

Κυριε Μανο, ξέρετε εσείς;

Εγω φοβάμαι ότι ξέρω και επειδή ξέρω αποφεύγω να το δημοσιοποιήσω...

p.m. είπε...

Να συνέλθετε όλοι, γρήγορα, γιατί ο πλανήτης περνάει δύσκολες στιγμές και η Δημοκρατία βλάπτει την Οικολογία.

Εν τάξει... είπε...

και η οικολογια τις επιχειρησεις μεγαλε...

Καππαδόκης είπε...

Πάει και η Siemens. Την κουκουλώσαμε και αυτή. Ας ασχοληθούμε τώρα με ΟΤΕ-Γερμανό ώσπου να το κουκουλώσουμε και αυτό και να βρούμε κάτι άλλο.

Κανένα σχετικό post κύριε Μάνο έτσι για να περνά η ώρα;

gnik είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Καππαδόκης είπε...

Πολύ καλή η χθεσινή επιστολή για τη Siemens στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Μόνο που κατά τον Υπουργό Δικαιοσύνης δεν εμπλέκονται στην υπόθεση πολιτικά πρόσωπα άρα δεν είναι δυνατόν να στείλει παρόμοια επιστολή με η χωρίς του Μάνου τη βοήθεια.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Η δωροδοκία δε την οποίαν βλέπεις τόσον γενικευμένην ως εκλογικόν όπλον, είναι κατ’ εμέ το μικρότερον κακόν. Όστις όμως δυσφορεί επί ταύτη ας μη μετέχει του εκλογικού αγώνος, μήτε ως εκλογεύς μήτε ως εκλέξιμος. «Κυάμων απέχεσθε…»

Τάδε έγραψε :
Λέανδρος Παπαδημούλης (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης) και κατήγετο εκ του τόπου. Είχε κατέλθει μετά πολλά έτη νοσταλγός εξ Αθηνών, όπου συνήθως διέτριβεν, ασχολούμενος εις έργα ουχί παραδεδεγμένης χρησιμότητος. Ήτο υψηλός, υπερτριακοντούτης, με μαύρην κόμην και γένειον, μελαψός, με αδρούς χαρακτήρας, πενιχρός την αναβολήν, πτωχαλαζών, τρέφων αλλοκότους ιδέας.

Το κείμενο απ' εδώ :
http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/ppd_xalaso-6.html

μαζί και με πολλά άλλα καλά ειπωμένα.

Ein Steppenwolf είπε...

Αντίλογος απ' το Νίκο Δήμου: "Υπέρ της Siemens".

Yannis H είπε...

Η Siemens λάδωνε και έπαιρνε δουλειές, αποκλείοντας άλλες εταιρίες. Δεν είμαι γνώστης εκ των έσω για να ξέρω τα δικά τους ατοπήματα – αλλά σε γενικές γραμμές, υποθέτω πως οι άλλες εταιρίες ούτε συμμορφώθηκαν με το διεφθαρμένο περιβάλλον ούτε εγκατέλειψαν την αγορά. Απλώς έπαιξαν με τίμιους όρους (ή τουλάχιστον, πιο τίμιους απ’ ότι η Siemens). Γι αυτό και η τελευταία πρέπει να τιμωρηθεί. Φυσικά, το ότι έδινε μίζες δεν την κάνει το χειρότερο μέρος – χειρότερος είναι ο δημόσιος λειτουργός που λαδωνόταν. Εάν λοιπόν υπάρχει ανισοβαρής κατηγορία εις βάρος της Siemens είναι λάθος (δεν βλέπω τελευταία ειδήσεις) αλλά ότι έχει ευθύνες, αυτό είναι σίγουρο.

Καππαδόκης είπε...

Εταιρεία τις μεγάλη και πολυεθνική θέλει να πάρει έργα στην Ελλάδα. Να αρχίσει να δίνει μίζες στα καλά καθούμενα,κομματάκι δύσκολο να το αντιληφθώ καθ' ότι ουδείς δίδει χρήματα από τη τσέπη του αν θα μπορούσε να μην τα δώσει.
Της σφυρίζουν το παρασύνθημα πως σε αυτό το τόπο που ήρθες πρέπει να τα σκάσεις για να παρεις δουλειές.
Εδώ είναι το ερώτημα. Τι κάνεις αν είσαι στη θέση της; Το παίζεις ηθικός, χάνεις τα έργα και τα παίρνουν αυτοί που το παίζουν "ανήθικοι" η ενδίδεις στο σύστημα; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όπως επιχειρείται να δοθεί στα διάφορα παράθυρα, blogs και πύρινα άρθρα στις εφημερίδες.

Αυτά τα ερωτήματα τίθενται μόνο σε αυτούς που τα δίνουν. Οι άλλοι που δημιούργησαν και συντηρούν το καθεστώς να τα παίρνουν είναι εγκληματίες κατά του λαού και του Εθνους.
Και όσοι τους συγκαλύπτουν, από τον ΚΑΚ και τον ΓΑΠ (αν δεν καταλαβαίνουν ποιούς συγκαλύπτουν τότε έχουν το ακαταλόγιστο αλλά δεν το νομίζω) μέχρι τον τελευταίο γραμματέα του δικαστηρίου η αν τους βγάλουν λάδι η αν παραγραφούν τα αδικήματα τους, είναι τό ίδιο ένοχοι με αυτούς που τα πήραν.

Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα.

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Με τη θέση του Νίκου Δήμου... και ιδιαίτερα με το

«Όταν ακούω πύρινους φιλιππικούς εναντίον της Siemens με καταλαμβάνει μία φρικτή υπόνοια. Μήπως επειδή δεν μπορούμε (ή δεν θέλουμε) να βρούμε τους πραγματικούς ενόχους, χτυπάμε το σαμάρι;»

Θα συμφωνήσω διότι έχει παραγίνει το να ισχυριζόμαστε οτι δεν βλέπουμε την διαφθορά... Δεν τη βλέπουν υπουργοί και στελέχη που πριν λίγα χρόνια είχαν μόνο τα σώβρακα που φορούσαν ως περιουσιακά στοιχεία...

Για να είμαι ειλικρινής γνωρίζω οτι δεν την βλέπουμε τη διαφθορά στην Ελλάδα αφού αποτελεί στοιχείο του 99% των Ελλήνων.

Εάν υπάρχουν άτομα εδώ που ενοχλούνται απο το 99% τα προκαλώ δημόσια... να αναλογιστούν τι έχουν και πως το απόκτησαν...

Που δουλεύουν και πως κατέληξαν σε αυτήν την εργασία ή πως αναρριχήθηκαν στην τρέχουσα θέση τους...

Θα εκπλαγούν οι ίδιοι αν κάνουν την ανασκόπησή τους...

Οι εταιρείες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα...

Όσοι δεν καταλαβαίνουν αυτό το απλό γεγονός ή δεν αντιλαμβάνονται το πως λειτουργεί μια σύγχρονη επιχείρηση (μιας και στην Ελλάδα διδάσκονται ακόμα παλαιολιθικά οικονομικά... ενα περίεργο μίγμα που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, σοσιαλιστικών ιδεών και μικροοικονομικών θεωρήσεων του 19ου αιώνα...) ας πάνε αλλού να ζήσουν αν βρουν τέτοιο περιβάλλον...

Οι αριστερίστικες ενοχές για τα καπιταλιστικά ήθη, πρακτικά αποτελούν συγκάλυψη δόλιων πολιτικών σκοπιμοτήτων και τον φερετζέ μιας απερίγραπτης ανηθικότητας.

Εν κατακλείδι, αν δεν πάνε φυλακή αρκετοί απο τους σημερινούς και τους προηγούμενους κυβερνήτες μας... η συζήτηση δεν είναι παρά η συνέχεια της άθλιας ανηθικότητας που χαρακτηρίζει ένα λαό όπως ο δικός μας, παρατημένο στην κατάπτωση και στην εξαθλίωση...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@neoinileias

Γνωρίζεις οτι στην Ελλάδα «Schizophrenia Rules…»

Οχι δεν είναι αστείο... είναι ακριβώς ο τρόπος που σκέπτονται οι περισσότεροι απο τους 1.000.000 υπαλλήλους του δημοσίου (έγιναν αισίως τόσοι τον περασμένο Φεβρουάριο...) που ως μοναδικό μέλημα έχουν την διαιώνισή τους...

Δεν θα βρεις αγαπητέ φίλε παρά ελάχιστους απο τους 1.000.000 κηφήνες να ενδιαφέρονται για την χώρα και για οτιδήποτε θα κάνει «Την ζωή μας» καλύτερη...

«Την ζωή τους» ναι, θα βρεις...

«Την ζωή μας», που περιλαμβάνει και την δική τους, ΟΧΙ...

Ο εγωκεντρισμός των ΑΘΛΙΩΝ (της πλειοψηφίας των υπαλλήλων του δημοσίου ) είναι στην Ελλάδα τέτοιος που θέματα όπως το περιβάλλον, η ανάπτυξη και η οικονομία με τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας αποτελούν δευτερεύοντα και τριτεύοντα θέματα...

Μόνο με τον φόβο της απόλυσης ή ΜΟΝΟ με τον φόβο της τιμωρίας απο αναξιότητα αυτοί οι κηφήνες θα μάθουν να σέβονται του υπόλοιπους Ελληνες...

Μόνο με τον φόβο της απόλυσης θα παύσουν να είναι αλαζόνες... αλλα βλέπεις ότι ο Καραμανλής κιότεψε... ΚΙΟΤΕΨΕ και δεν προχώρησε με τα επιβεβλημένα για ένα σύγχρονο δημόσιο μέτρα...

Δεν θα μιλήσω για τον Ανδρέα Παπανδρέου διότι αυτός τους ανέθρεψε και τους εφοδίασε με αυτό το mentality…

Τους μετέτρεψε σε πατερίτσες των πολιτικών του ονείρων...

Το είδε ως θρησκεία και δεν κατάλαβε οτι ήταν περαστικός για να αφήσει την λόξα της διαιώνισης, του νεποτισμού και της φαυλότητας υπερ των υμετέρων...

Ήθελε προσωπικό (προσωποπαγές) κόμμα ο Ανδρέας Παπανδρέου λες και ζούσαμε ακόμα τα σοσιαλιστικά ήθη των 60ς με τις ανατρεπτικές θεωρήσεις των νέων που δεν είχαν ιδέα ή ενδιαφέρον για την πολιτική ενω τα βόλευαν όμορφα με δυο τρεις κοπελιές... (τις έχτρα για καβάτζα μη τους τις πάρει ο άλλος... ω! πόσο σοσιαλιστικό...) και μπόλικα όνειρα θερινής νυχτός χωρίς προοπτική αφού άλλοι (οι γονείς) πλήρωναν τον λογαριασμό...

Αυτό το νεανικό ξέσπασμα ο Ανδρέας το είδε ως πολιτική και ευκαιρίας δοθείσης (ευτυχώς οι ηλίθιοι ήταν πάντα περισσευούμενοι... ) με την όξυνση συνδρομήτρια, χάριν των εκτροπών ενάντια στην δημοκρατική έκφραση που έφερε εν μέρει η δικτατορία και εν μέρει ο δωσιλογισμός των ολίγων βολεμένων, μας έστησε (φόρεσε) το σοσιαλιστικό του κίνημα...

Μας έστησε το προοδευτικό ΠΑΣΟΚ χωρίς πρακτικά πολιτική φιλοσοφία και στόχους άλλους απο λαϊκίζουσες πορείες σε δρόμους χωρίς διέξοδο...

Στην βάση κυριαρχούσε ο πολιτικός σκοταδισμός με σοσιαλιστική γαρνιτούρα...

Η κρέμα απο μέσα είχε ήδη βρωμίσει και όταν φαγώθηκε η γαρνιτούρα η μπόχα βγήκε στον αέρα...

Επιτρέψω φίλε neoinileias για να πω ότι το αέριο δεν έπρεπε να χρησιμοποιείται απλά αλλά να επιβάλλεται στην κίνηση αυτοκινήτων...

Όμως η κάστα των ληθαργικών γραφειοκρατών με την παχυδερμική συμπεριφορά και τον άθλιο εγωκεντρικό ωχαδελφισμό, κινείται αργά αφού κάθε χρονο εξασφαλίζει αυξήσεις απο μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται διοτι δεν παράγει αλλά εισάγει...

Όλη η ανάπτυξη είναι δρόμοι και μπετά...

Αλλα δεν είναι ανάπτυξη αυτό... οταν δεν συνοδεύεται παράλληλα απο γρηγορότερη ανάπτυξη λοιπών μέσων, δραστηριοτήτων και υπηρεσιών... που δημιουργούν διατηρησιμότητα (Sustainability).

Ζούμε ακόμα με χρήματα απο την κοινωνικότητα (πρακτικά κοινοτική ελεημοσύνη) των Γερμανών..., την ελεημοσύνη των πλοιοκτητών... (εμβάσματα και ρευστοποιήσεις / καταθέσεις κεφαλαίων σε Ελληνικές Τράπεζες) και τον οβολό των τουριστών για το μέτριας ποιότητας τάισμα που τους προσφέρουμε.....

Με άλλα λόγια μας ζουν οι ξένοι...

Είμαστε μόνο για λύπηση...

Καππαδόκης είπε...

Αφού δεν θέλουμε να βρούμε την άκρη από το μαύρο χρήμα, καταργούμε την Αρχή της καταπολέμησης του και ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα.

Δεν νομίζω πως είναι μακρυά ο καιρός που κάποιοι πολιτικοί θα λοιδορηθούν (στην καλυτερη περίπτωση για αυτούς για να μην πω τίποτε άλλο) δημοσίως. Για όλα υπάρχουν και κάποια ανθρώπινα όρια και πολύ κακώς μερικοί το αγνοούν.

Ανώνυμος είπε...

Σαν παλιος ψηφοφορος & ψηφοσυλλεκτης (σικ) του Μανου,εχω να πω ο,τι ελεγε & ενας τουρκοσπορος φιλελληνας ομ/φιλος ποιητης...

" Κι αν τη ζωη σου δεν μπορεις να τη κανεις οπως θελεις,φροντισε τουλαχιστον...".

Με τη σταση του ο Μανος αποδειχνεται & τεχνικα αποτυχημενος πολιτικος,μιας & ο πολυς κοσμος δινει δικιο στη Ζημενς...

" Η εταιρια τη δουλεια της κανει..."

Αντι να τη βγει,ο Μανος ,εναντιον των πολιτικων,τη βγαινει...μπολσεβικικα ,εναντιον καπιταλισμου...

¨Κι αν δεν μπορεις..."

Αυτο ισχυει & για καποιους πολιτικιζοντες ,με διακυρηξεις για..." πεπαιδευμενους"...

Χρειαζομαστε εναν νεο Αλεξανδρο,εμεις οι απογονοι του...

Ειναι η ελπιδα μας,
πηδα μας,
πηδα μας...

( που θα λεγαν & στην ΟΛΚΕ...)

nikiplos είπε...

Για να μην σπαταλήσω το χώρο του μπλογκ, λίγα μόνο επιγραμματικά, θα ήθελα να πω...

Δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε αθώους τους δωροδοκούντες. Σαφώς σκαιότατη η τιμωρία αυτών που χρηματίζονται, αλλά όπως και να το κάνουμε έχουν ευθύνη και αυτοί που δωροδοκούν. Σε τελευταία ανάλυση αυτό το αλισβερίσι με τα κόμματα, σε εμάς τελικά καταλήγει να το πληρώσουμε...

Η Υπόθεση της Siemens δεν είναι κάτι άλλο από μια αντίστοιχη πάγια πρακτική στα χτηματομεσιτικά, δημάρχους, καταπατήσεις κλπ. Είναι στην πραγματικότητα η ίδια η ραχοκοκαλιά του Δημόσιου Τομέα, που τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει υπόκοσμος...

Για τον τελευταίο, απλά να πω, ότι τα υπόγεια των υπουργείων είναι γεμάτα με πανάκριβους εξοπλισμούς που αγοράστηκαν με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος», έμειναν στα κουτιά, απαξιώθηκαν και τελικά σαπίζουν μέχρι την οριστική τους αποκομιδή... Μυστικοσύμβουλοι, βλαμμένοι στρατηγίσκοι, κούτσουρα απελέκητα διευθυντάδες όλοι μαζί βιλίτσες και καταπατημένα εξοχικά... Και καμιά φορά οι εκάστοτε Υπουργοί, πιάνονται κώτσοι, καθώς υπογράφουν όλες αυτές τις συμπαιγνίες...

Εντάξει είμαστε χώρα υποτελής θα πρέπει να αγοράσουμε κάτι, αλλά κάτι χρήσιμο ρε παιδιά τέλως πάντων... Αντί του άχρηστου βλακοδορυφόρου, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα τέλειο σύστημα επιτήρησης έγκαιρης προειδοποίησης και πυρόσβεσης. Και τέτοια έχει η siemens και μάλιστα σε καλή τιμή...

Για το γκάζι στα αυτοκίνητα, να βάλω μόνο μια μικρή ένσταση: Είμαστε χώρα που καπνίζουμε ακόμη και μέσα σε χειρουργεία (εμπειρία του γράφοντος από πολύ σικάτο αθένιαν χειρουργείο που επέτρεπαν αδιάφορα σε πολύ «σικάτο» πελάτη να μπαινοβγαίνει σαν δερβέναγας με την πουράκλα του), τρακάρουμε συχνά, και η συντήρηση των οχημάτων έχει ανατεθεί σε εμπειρικούς και συχνά κακοτέχνες... φοβάμαι κάπως μια άμεση εφαρμογή... όχι για την ασφάλεια των «οδηγών» αυτοί έτσι κι αλλιώς θα σκοτωθούν που θα σκοτωθούν... για την ασφάλεια των άφταιγων και των παράπλευρων ιδιοκτησιών μόνο...

magnon είπε...

Την "πολιτική" των εκπτώσεων στα δημόσια έργα ποτέ δεν κατάλαβα. Δημοπρατείτε ένα έργο αξίας 100, και το πέρνει τελικά η τάδε εταιρία με 40, επιδή έδωσε έκπτωση 60%. Στο τέλος του έργου μαθαίνουμε ότι έχει υπερβεί ο προυπολογισμός κατά 300% και βάλε. Δλδ το έργο μας κόστισε 400. Αν δεν έκανε έπτωση η εταιρία, πόσο θα κόστιζε? Αφελής ερώτηση. Αν δεν έκανε αυτή η εταιρία την έκπτωση, θα την έκανε κάποια άλλη, και το έργο πάλι θα κόστιζε 400, ενώ η αξία του είναι στα 100. Το επιχήρημα το κ. Μάνου ξεκινά με λάθος προυποθέσεις και οδηγεί σε λάθος ενέργειες. Δεν υπάρχει υποχρέωση να γίνουν εκπτώσεις. Αυτές είναι μέσα στο παιχνίδι. Γίνονται και δεν γίνονται.

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@doron adoron

To θέμα δεν είναι να μην γίνονται εκπτώσεις αλλά να μην γίνονται υπερβάσεις...

Οι υπερβάσεις είναι ο καρκίνος των συμβάσεων ενω η αντιμετώπισή τους θα λυνόταν πολύ εύκολα με προμελέτες που θα έδειχναν τα στοιχεία που αποτελούν συνήθως την αιτιολόγηση των υπερβάσεων...

π.χ. μια απο τις δικαιολογίες των υπερβάσεων είναι το σκληρότερο ή το μαλακότερο έδαφος που απαιτεί πολυ μεγαλύτερο κόστος διάτρησης σηράγγων ή στήριξης των υποδομών ενός δημόσιου έργου.

Όμως ακόμα και ένας άπειρος γεωλόγος έχει πολυ καλή άποψη περί τίνος αναμένεται σε κάθε περιοχή ενώ μία προμελέτη θα μπορούσε να εντοπίσει τα ποιο απρόβλεπτα σημεία του έργου...

Μια άλλη κατηγορία δικαιολογιών προέρχεται απο τα αρχαιολογικά ευρήματα αλλα αυτά θα μπορούσαν να τοποθετούνται στο κόστος της σύμβασης βάσει παραμέτρων υπολογισμού περιθωρίων πρόσθετου κόστους.

Με άλλα λόγια οι υπερβάσεις είναι φερετζές και σκοπιμότητα προσχεδιασμένης κερδοσκοπίας απο την οποία γίνεται το μοίρασμα στο φαγοπότι των συνδαιτυμόνων...

Οτιδήποτε άλλο είναι κωμική δικαιολογία.

Ακόμα και αν αποφασίσουν να απαντήσουν 100 διακεκριμένοι μηχανικοί περί του αντιθέτου δεν θα αλλάξουν την πεποίθηση του λαού και του γράφοντος (που έχει σημαντική εμπειρία σε τέτοιες δραστηριότητες) οτι θα πρόκειται για συμμαχίες συμφερόντων...

Συμπερασματικά ας δούμε το θέμα της συστηματικοποίησης των συμβάσεων πριν δούμε το θέμα των εκπτώσεων που είναι επακόλουθό του.

Ευελπιστώ οτι δεν απευθύνομαι σε αφελείς που θεωρούν οτι υπάρχουν σε αυτά τα θέματα αποδεικτικά στοιχεία... Άλλωστε μετά την δημοφιλία των κουτιών Pampers απο τον Κωσκοτά, τα χρόνια εκείνα..., για ποιές αποδείξεις μπορούμε να μιλάμε... ;

Επιπλέον να ενημερώσω οτι το σκάνδαλο της SIEMENS βγήκε στον αέρα χάριν των νέων μέτρων και ελέγχων των ΗΠΑ στην διακίνηση χρήματος για τους σκοπούς της τρομοκρατίας...

Με άλλα λόγια η παράνοια του Μπους με την τρομοκρατία έχει και τα καλά της...

Σε αυτή την περίπτωση τον ευχαριστούμε ολόψυχα...

Καππαδόκης είπε...

Πονάει κεφάλι (της Κυβέρνησης), κόψει κεφάλι (του Ζορμπά).

Αψογα!

nikiplos είπε...

Για τα δημόσια έργα (μικρά και μεγάλα) να πω μόνο κάτι ήκιστο...

Διαπλοκή είναι όταν παίρνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι τα έργα... Οι ΗΠΑ (πολύ πριν τον Μπους) έχουν για να καταπολεμούν τη διαπλοκή, στα μεσαία έργα το Μαθηματικό Τύπο.
Στα μεσαία και κάτω, γιατί στα Μεγάλα, έχουν μητρώα και ελεγκτικούς μηχανισμούς, που αν κάνεις εκεί το λάθος και πάρεις έργο, καλό είναι να το τελειώσεις, γιατί οι αποζημιώσεις που θα σου εγείρουν οι πολίτες και με δεδικασμένες υποθέσεις θα σε κάνουν να μετακομίσεις στην Κολομβία για να σωθείς...

Αλήθεια γιατί καταργήθηκε ο Μαθηματικός Τύπος? Θυμάμαι λίγο πριν την κατάργησή του τον χαρακτήριζαν όλα τα μίντια (ένεκα συμπαιγνίας) "αμαρτωλό". Έτσι ξαναγυρίσαμε στο μη αμαρτωλό 60 και 70.... Από πότε τα μαθηματικά είναι αμαρτωλά?

Ίσως γιατί στα Μαθηματικά είναι κουμπούρες λιγάκι οι Εργολάβοι μας, και δεν μπορούσαν εύκολα να στήσουν δουλειές...

Sakoulakis είπε...

Η εκπομπή της Βίκης Φλέσσα "στα άκρα" είχε καλεσμένο τον Στ. Μάνο πριν από μερικούς μήνες. Δυστυχώς το βίντεο που υπάρχει στην σελίδα της εκπομπής είναι χαλασμένο.

Δυστυχώς, παρόλη την επιμονή μου προς τους διαχειρηστές, ουδείς φιλοτιμήθηκε να το φτιάξει.

Μήπως ο διαχειριστής του ιστολογίου ή κάποιος από τους αναγνώστες έχει το βίντεο; Αν ναι, αφήστε κανά σχόλιο εδώ ή στο μπλόγκ.

Unknown είπε...

Αγαπητε Κε Μανο,
Ο Εκλεκτος Δασκαλος Χρ. Γιανναρας με το αρθρο του " ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΗ Η ΠΡΟΤΑΣΙΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΙΣ" σας καλει να εκθεσετε τις αποψεις σας.
Επειδη στο προσωπικο μου ιστολογιο WWW.CONSTANTINMACRIS.COM με τιτλο του αρθρου ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ, εκθετω καποιες αποψεις μου και οπως ειναι εμφανες απο τον τιτλο κανω καποιες ανιπροτασεις οι οποιες αφορουν βεβαιως και εσας ,θα ημουν ευτυχης εαν ειχα τις αποψεισ σας περι αυτων. με εκτιμηση Μακρης Κωνσταντινος .

nikiplos είπε...

constantin, με όλο τον σεβασμό, θεωρώ απίθανο ή τουλάχιστον ρομαντικό, πέντε ακαδημαϊκοί ομού με άλλους 500 ή 600 δυσαρεστημένους να μπορέσουν με μεταπολίτευση, να αλλάξουν καλοσκαμμένα κανάλια επικοινωνίας πλούτου και συμφερόντων καλολαδωμένων μηχανισμών, που έχουν δυναμώσει και σκληρύνει τόσο, ώστε να μπορούν να ελέγχουν τους κυβερνώντες και να πείθουν την ΕΕ.

Έχουμε ως δεδομένο έναν λαό, κακομάθημένο και απαίδευτο και τώρα πια χωρίς συνοχή... Φοβάμαι πως αυτό το θεαματικό που όλοι αναζητούμε στο βάθος του νου μας θα είναι για μας εφιαλτικό, καθώς τα βαλκάνια αυτή τη στιγμή, ρέουν και μέσα τους πνέουν ούριοι και φρέσκιοι άνεμοι, σε αντίθεση με εμάς εδώ...

Θεωρούμε την περιοχή μας κέντρο του κόσμου, ενώ στην πραγματικότητα ενδεχομένως να είμαστε μια γειτονιά που έχει κακοφορμίσει... Ήδη ο εβδομαδιαίος γκαρντιαν για 5η ή 6η εβδομάδα δεν έχει τίποτε θετικό για τη χώρα μας (μόνο παράπονα τουριστών-επιχειρηματιών), ενώ αντίθετα για Βουλγαρία και Ρουμανία, έχει μεγάλα άρθρα με θεαματικές επενδύσεις και δυθυράμβους για τη φορολογική απλότητα, επιχειρηματικότητα και υποδομή για δυνητική ανάπτυξη των χωρών αυτών.

Είμαι κάθετα αντίθετος με οιουδήποτε τύπου "λοχίες" γιατί οι "λοχίες" είναι σαρξ εκ της σαρκός μας και στο παρελθόν είδαμε τι οπερέτες με κακό τέλος (Κύπρο) μας έφεραν.

Νομίζω πως τα μικρά βήματα θα μπορούσαν θετικότερα να βοηθήσουν... Αρχής γενομένης από μικρή μεταλλαγή του πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία, όμοια με αυτήν των ΗΠΑ. Απλά οι πρωθυπουργοί, θα λέγονται πρόεδροι, όμως θα τους ψηφίζουν οι εκλέκτορες και όχι όλοι εμείς, που θα εκλέγουμε απλώς εκλέκτορες μέσα από πρόσωπα που κατά τη γνώμη μας θέλουμε να είναι πολιτικοί, και όχι από λίστες ληστών...

Καππαδόκης είπε...

Ξεπεράσαμε και το Θόδωρο Αγγελόπουλο στην ταχύτητα αλλαγής θεματολογίου.

Και συ στη Τήνο λιάζεσαι..

nikiplos είπε...

Καππαδόκη, μπορείτε εσείς να θίξετε δλδ ένα τόσο τεράστιο θέμα μονοδιάστατα? Εδώ για μια σταλιά τόπο σαν την Ελλάδα είναι τόσο πολυσχιδές...

Δωροδωκείται το σύνολο του πολιτικού κόσμου, από μαστρωπούς, νονούς, μαφιόζους, επιχειρηματίες με μαύρο χρήμα και πολλούς άλλους...

Αντί μιας στιβαρής και συνεκτικής μάζας ο πολιτικός μας κόσμος είναι ένας σωρός αθυρμάτων σε μια περίοδο που η "γειτονιά" βράζει και θέλει "αλλαγή"...

Η "αλλαγή" έρχεται... πως δεν το βλέπουμε?

(Μετά το φούσκο, μήπως θα λέμε ότι χτυπήσαμε στην πόρτα? )

Όσο για τους λοχίες μας, ανταγωνίζονται πως θα καρφώσει ο ένας τον άλλον στους επιτετραμένους της Β. Σοφίας... Φεύγει ο ένας και μπαίνει ο άλλος και καρφώνει... τι? φανταστικές ανοησίες...

Με τέτοιους λοχίες καλύτερα να προετοιμαστούμε για γερό φούσκο...

τα σέβη μου στην ομήγυρη...

Nikolaos Georgitsopoulos είπε...

Το θέμα δεν είναι να τιμωρηθούν οι εταιρείες! Και συγκεκριμένα η Siemens! Αυτή προκειμένου να ανταπέξέλθει στην έλληνική πραγματικότητα και να ανταγωνιστεί άλλες εταιρείες που δίνου μίζεσ έκανε και αυ΄τη το ίδιο! Το θέμ αείνια να τιμωρηθόυν όσοι πήραν τις Μίζες! Βρήμακε δηλαδή το Σαμάρι και το Καβαλάμε!

Kefalas είπε...

Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω κάτι μάλλον άσχετο.
Μήπως θα μπορούσε να μου πει κάποιος ή και ο κύριος Μάνος ποια είναι αυτή η διάταξη που επιτρέπει τη διάθεση του 2% του τζίρου των καναλιών και των εφημερίδων χωρίς δικαιολογητικά;
Προσπαθώ να τη βρω και δεν τα καταφέρνω.

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

@Kefalas,

εγώ δεν θα ρωτούσα ποια είναι η διάταξη αλλά θα χαρακτήριζα την διάταξη προϊόν πολιτικής αλητείας και τον υπουργό που την εισηγήθηκε πολιτικά ΑΛΗΤΗ!!!

Αντι για αυτή την απαράδεκτη διάταξη ας εφαρμοστεί η απόλυτη διαφάνεια ώστε ο κάθε πολίτης να ξέρει απο ποιον και σε τι βαθμό επιχορηγήθηκε το κάθε πολιτικό κόμμα.

Αν μιλάμε για στοιχειώδη δημοκρατία αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο...

Αλλα φαίνεται ότι είμαι αφελής διότι δεν έχουμε ακριβώς δημοκρατία αλλά επίφαση δημοκρατικής διακυβέρνησης απο μια ελίτ πολιτικών που αφού αναρριχηθούν στο βουλευτικό αξίωμα λειτουργούν ως ολιγάρχες σε φασιστικό καθεστώς...

Για να είμαι ο ειλικρινής, αν εξαιρέσουμε τις εκλογές... δεν βλέπω και ιδιαίτερη διαφορά απο ένα φασιστικό καθεστώς...

Εσείς βλέπετε;

αμμοδύτης είπε...

πες τα Στέφανε, ο φόβος της ελευθερίας έχει τους ραγιάδες με την γλώσσα έξω να προσκυνάνε τους δυνάστες τους. Που θα πάει, κάποια στιγμή θα καταλάβουν.

Ανώνυμος είπε...

Φθινοπωριασε & ακομα ο stefanos μας σνομπαρει...

Καππαδόκης είπε...

Το σημερινό άρθρο σας στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εξαιρετικό.
Μήπως θα έπρεπε να το αναδημοσιεύσετε σαν post σε αυτές τις σελίδες για να γίνει μια επικοδομητική συζήτηση;

nikiplos είπε...

Καλησπέρα...

Ενδιαφέρον το άρθρο και αν μη τι άλλο δείχνει δρόμο προς κάποιο στόχο...
(Τελυταία η πολιτική μας έχει ξεστρατίσει και η διαπλοκή μας έχει πνίξει... όλοι θα πατάξουν τη διαφθορά, θα επανιδρύσουν το κράτος, αλλά μάλλον εννοούν τη διαφθορά και το κράτος των "αντιπάλλων").

Βέβαια, η χώρα μας δεν γνωρίζω τι ωφέλη μπορεί νά έχει απο τη ναυτιλία, καθώς δεν έχει και τόσο νευραλγική θέση. Σε επίπεδο, κτήσεως στόλου, οι Έλληνες εφοπλιστές φαντάζομαι ακολουθούν την παγκόσμια αγορά (ευτελή εργατικά χέρια, κακές υπηρεσίες και ανταγωνιστικό logistics...). (Βέβαια για το συγκεκριμένο θέμα είμαι τελείως άσχετος...)

Πως θα δώσουμε νόημα και βάση στην Ιστορία, αφού είμαστε ο μόνος λαός που δεν διδάσκεται την ιστορία του (παρά μόνο αυτή μακρινών υποτιθέμενων προγόνων), και εν πολλοίς το ζήτημα Ιστορία για εμάς αποτελεί ταμπού (ιδέ πρόσφατη περιπέτεια ενός βιβλίου). Σε ακόμη πιο διεθνή βαθμό, τα πράγματα είναι χειρότερα, καθώς είμαστε οι μόνοι που δεν διδασκόμαστε Ευρωπαϊκή Ιστορία... Ωσαν από καπρίτσιο κρατάμε μούτρα στην Ευρώπη για την Τουρκοκρατία... Το αντίστοιχο παράδειγμα για να γίνει κατανοητό από εμάς, είναι να εμφανιστούν αίφνης απόγονοι των "πελασγών" και να θεωρούν τον δικό τους πολιτισμό, κοιτίδα και ανώτερο του κλασσικού Αρχαίου ελληνικού...

Για την αρχαιολογία συμφωνώ, και ίσως είναι ένας καθόλα έξυπνος τρόπος για να προστατευτούν επι τέλους οι αρχαιολογικοί χώροι, τόσο από τα εγχώρια αρπακτικά, όσο και από τους οικοπεδοφάγους...


Για το Ελληνικό περιβάλλον, μάλλον τα πράγματα είναι απαισιόδοξα... το αστικό, είναι ίσως το ασχημότερο της ΕΕ, ενώ το υπόλοιπο είναι μεν παρθένο, αλλά απειλείται άμεσα από λογής, λογής "αξιοποιητές".

Και μια παράμετρο.... Τι θα λέγαμε για ίδρυση ενός ερευνητικού κέντρου? επιστημονικού εννοώ, και φυσικά μακριά από τα πολεοδομικά συγκροτήματα-οχετούς του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης... Ας πούμε στην Κρήτη, στην Πελοπόνησσο, ή (καλύτερα) ευρύτερη περιοχή Μακεδονίας-Θράκης... ένα σοβαρό ινστιντούτο επιστημονικής έρευνας που θα στηθεί με πραγματικά ελληνικά χρήματα, και θα μπορεί να απορροφήσει εκατομύρια ευρωπαϊκών ευρώ... Αν σας φαίνεται αδύνατο, έχω δύο σαφή παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλλίας...
Μακριά, όμως από "Ελληνικά Πανεπιστήμια" τοπικούς φορείς εργολάβων κλπ... Μόνο του και να λειτουργεί με διεθνείς ακαδημαϊκούς κανόνες... (υπάρχουν κι αυτοί... )... και εννοείται με κίνητρα, φοροελαφρύνσεις για τους ξένους κλπ... (μόνο τότε θα έρθουν)

Τα ήδη υπάρχοντα ινστιτούτα πρακτικά είναι δημοσιοϋπαλληλικά, οπότε ας συνεχίσουν έτσι...

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος είπε...

Εδώ θα βρείτε το κείμενο του Στέφανου Μάνου της 14/09/2008:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_14/09/2008_284705

Το κείμενο αυτό, του Στέφανου Μάνου, αν και διακρίνεται απο τον γνωστό του ρεαλισμό, έχει ισχυρό το στοιχείο του ρομαντισμού.

Άλλωστε και η προσπάθειά του να δημιουργήσει το κόμμα των Ταύρων στο παρελθόν είχε ισχυρό το στοιχείο του ρομαντισμού σε μια εποχή απόλυτα προσγειωμένων προσδοκιών.

Η σκέψη του περιστρέφεται γύρω απο τα ισχυρά ειδικά πλεονεκτήματα των Ελλήνων.

Πράγματι η εξειδίκευση της χώρας στην ανάπτυξη υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακών σπουδών, απόλυτα συνδεδεμένων με την αρχαιολογική έρευνα και εργασία για τους απανταχού του κόσμου αρχαιολόγους είναι εξαιρετική...

Άλλωστε η Ελλάδα καμία ελπίδα δεν είχε στην Βιομηχανική εποχή και ούτε φαίνεται ότι θα έχει στην εποχή των υπηρεσιών...

Άπειρες διατάξεις, πολυπληθείς και αντικρουόμενοι νόμοι σε ένα απίθανο συνοθύλευμα που προάγει μόνο την προσφορά χαμηλού επιπέδου νομικών υπηρεσιών που δίνουν δουλειά σε ημιμαθείς δικηγόρους, απόφοιτους των Ελληνικών πανεπιστημιακών σχολών, διαμορφώνουν ενα πραγματικό ναρκοπέδιο στην οποιαδήποτε παροχή υπηρεσιών...

Ο ξένος δεν είναι διατεθειμένος να περπατά σε ναρκοπέδιο ακόμα και οταν λαμβάνει τις καλύτερες των υπηρεσιών.

Στην Ελλάδα όμως δεν λαμβάνει ούτε καν καλές υπηρεσίες ενώ και οι χώροι ή το περιβάλλον παροχής υπηρεσιών είναι άθλιο, σε μια Αθήνα που χαρακτηρίζω ανεπιφύλακτα ως την ποιο πρόστυχη Ευρωπαϊκή πόλη, απο πλευράς υποδομών και συνθηκών ζωής, εκτός αν υπάρχει κανείς που νομίζει οτι το μόνο μέλημα των ξένων είναι τα παρεϊστικα ταβερνάκια με τις λιπαρές μπριτζόλες και τις κρασοκατανύξεις...

Όσον αφορά την Ναυτιλία, ναι και αυτή έχει προοπτική αλλά φαίνεται να παραβλέπει ο Μάνος οτι η Ναυτιλία μαζί με τον Τουρισμό είναι οι πηγές που κλείνουν έτσι και αλλιώς την τεράστια τρύπα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών...

Ήδη οι πλοιοκτήτες επενδύουν στη χώρα δραματικά παρά το οτι παρενοχλούνται από τους κρωγμούς των ΚΚΕδων και των ΣΥΡΙΖΑδων, που δεν εννοούν να καταλάβουν (ασφαλώς χάριν πολιτικής σκοπιμότητας) πως λειτουργεί ο σημερινός επιχειρηματικός κόσμος...

Συνιστώ εδώ σε όλους και κυρίως στον Στέφανο Μάνο, να διαβάσει κατεπειγόντως το βιβλίο του Ρομπέρτο Σαβιάνο «Γόμορρα» που αναφέρεται στις δραστηριότητας της Ναπολιτάνικης Μαφίας.

Το πρωτο κεφάλαιο αναφέρεται στην Δραστηριότητα των Μαφιόζων που ελέγχουν τον κυρίαρχο όγκο του παραγόμενου ρούχου υψηλής ραπτικής παγκοσμίως. Απο τα περίχωρα της Νάπολης ξεκινούν τα αντίγραφα των Οίκων Υψηλής Ραπτικής (μαϊμούδες καλύτερες απο τα πρωτότυπα μαζί με τα πρωτότυπα... που κερδίζουν με ένα ειδικό μίγμα πλειστηριασμών και δουλείας) για ολόκληρο τον κόσμο...

Η Ατζελίνα Ζολί φόρεσε σε μια απο τι περίφημες νύχτες των Όσκαρ ένα Ταγιέρ υψηλής ραπτικής ραμμένο κατά παραγγελία απο Μαφιόζο ράφτη !!!

Το σύστημα της Ναπολιτάνικης Μαφίας (Καμόρρα) είναι εξαιρετικά ισχυρό με κάθε δραστηριότητά του να έχει κύκλο εργασιών πάνω απο 30 δις δολάρια τον χρόνο!!!

Η ανταγωνιστικότητά του σε όλους του τομείς είναι συγκλονιστική αλλά οι μέθοδοί του άθλιες... και εγκληματικές αν και άκρως φιλελεύθερες επιχειρηματικά... Εκεί η Μαφία έχει στήσει ένα παγκόσμιο εργαστήρι νεοφιλελευθερισμού!!! Όσοι αδίστακτοι πιστοί ας προσέλθουν...

Με άλλα λόγια, όταν έχουμε δίπλα μας ένα τόσο ισχυρό πυρήνα εγκληματικού φιλελευθερισμού που δεν κτυπιέται ούτε απο τους Κινέζους (Οι Κινέζοι είναι προς το παρόν μαθητές των Ιταλών ενώ απο την Νάπολη, μεσω της COSCO, εισάγουν τα περισσότερα εμπορεύματά τους παράνομα στην Ευρώπη) εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε κανένα περιθώριο να τους ανταγωνιστούμε βάσει της νομιμότητας εκτός απο τομείς που δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί η Μαφία, όπως ο Πολιτισμός μας, που στηρίζεται στην Αρχαιότητα, ο Τουρισμός των νησιών, εφόσον τα νησιά μας δεν μετατραπούν σε οικιστικές χαβούζες τύπου Μυκόνου και η ανάπτυξη των ΑΠΕ σε σημείο που θα αντικαταστήσει τις ενεργειακές μας ανάγκες 100% σε δέκα χρόνια... Ναι σε δέκα χρόνια όπως υποσχέθηκε ο Obama στους Αμερικανούς υιοθετώντας σχετική πρόταση του Al Gore.

Το θέμα όμως είναι μεγάλο για να εξαντληθεί εδώ...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δυστυχώς, τελειώνει και ο Αύγουστος και ακόμα ούτε η δικαιοσύνη ούτε η κυβέρνηση έχουν πάρει αποφάσεις. Ευτυχώς που η Siemens λάδωσε και στη Γερμανία γιατί αλλιώς...