Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Η γνώμη ενός φοιτητή για το Πανεπιστήμιο

Ένας τεταρτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο Πέτρος Κολοκοτρώνης, μου έστειλε ένα κείμενο με τις απόψεις του για το πανεπιστήμιο. Τον ερώτησα αν θα συμφωνούσε να το αναρτήσω στο blog μου. Συμφώνησε, και το κείμενο ακολουθεί. Δεν έχει υποστεί καμιά παρέμβαση εκ μέρους μου.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΣΤΟΧΟΙ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

· Τα πανεπιστήμιο πρέπει να παρέχει ουσιώδη παιδεία στους και όχι στείρα γνώση.
· Ακόμα πρέπει να αξιολογούνται σε τακτική βάση οι καθηγητές με βάση το επιστημονικό τους έργο. Δηλαδή από τις δημοσιεύσεις που έχουν κάνει κατά την διάρκεια της ακαδημαϊκής τους καριέρας σε επιστημονικά έντυπα και το κύρος αυτών και όχι από καθηγητές άλλων σχολών.
· Ενώ ότι αναφορά την διδασκαλία προτείνω λειτουργία παρουσιολογίου καθηγητών.
· Επίσης έλεγχος των οικονομικών στοιχείων του πανεπιστημίου από ορκωτούς ελεγκτές οι οποίοι όμως δεν θα λογοδοτούν στη διοίκηση του πανεπιστήμίου αλλά στο υπουργείο παιδείας από όπου υπάρχει και η χρηματοδότηση.
· Ακόμα να υπάρχει διασύνδεση με επιχειρήσεις οι οποίες να χρηματοδοτούν το πανεπιστήμιο συγκεκριμένα και όχι μέσου του υπουργείου παιδείας και αυτές να έχουν πρόσβαση στον φοιτητή διότι με αυτών των τρόπο να μειωθεί στο ελάχιστο το πρόβλημα ευρέσεως εργασίας στον τομέα τον οποίων γίνονται οι σπουδές. (Διότι κατά την γνώμη μου είναι τουλάχιστον αφελές να θέλουμε τις επιχειρήσεις έξω από τα πανεπιστήμα από την στιγμή που σε αυτές είναι πού θα ζητήσουμε εργασία.)
· Στην προσπάθεια αναβάθμισης του πανεπιστημίου να υπάρχει επιτροπή σε κάθε σχολή που να προτείνει τον αριθμό των φοιτητών που πρέπει να δέχεται ένα τμήμα με την προϋπόθεση το υπουργείο να δέχεται αυτές τις προτάσεις.
· Ανέγερση νέων κτιρίων για την διδασκαλία αν και πιστεύω ότι με το παραπάνω μέτρο να μην υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα αιθουσών.
· Κάθε φοιτητής θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να στεγάζεται στις φοιτητικές εστίες. Αυτό το μέτρο προϋποθέτει ανέγερση νέων εστιών
· Επίσης κατά την δική μου αιρετική άποψη πρέπει τα πανεπιστήμια ή καλύτερα οι σχολές να χωριστούν ανάλογα με την γνώση που προσφέρουν (π.χ. Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και όλα τα επιμέρους οικονομικά τμήματα) και να θέσουν τα δικά τους κριτήρια για την εισαγωγή των φοιτητών διότι πάντα κατά την δική μου άποψη άλλες δεξιότητες και γνώσεις χρειάζεται ο οικονομολόγος και άλλες ο φυσικομαθηματικός
· Ακόμη μια αιρετική άποψη είναι η αύξηση του μισθού του ακαδημαϊκού με μπόνους τα οποία θα προκύπτουν από την δημοσίευση της έρευνα που κάνουν.


ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΆΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ 16

Αυτή την στιγμή είμαι κατά την αναθεώρηση του. Διότι αυτή την στιγμή το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι σε κακή κατάσταση και οποιαδήποτε εισαγωγή μη κρατικού πανεπιστημίου θα το κατακερματίσει. Άποψη μου είναι ότι αν το ελληνικό πανεπιστήμιο αλλάξει και γίνουν αυτά που προτείνω θα είναι ανταγωνιστικό και δεν θα φοβηθεί κανένα μη κρατικό πανεπιστήμιο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι των πανεπιστημίων των Η.Π.Α. όπου τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αυτά που παρέχουν την κατώτερη ποιότητα διότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος.

Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι ένα μεγάλο μέρος της φοιτητικής κοινότητας συμμερίζεται τις απόψεις μου φυσικά όχι καθ’ ολοκληρία αλλά σε μεγάλο μέρος του. Αν θέλετε μπορείτε να μεταδώσετε σε περισσότερο κόσμο αυτές τις απόψεις.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
Με τιμή

Πέτρος Κολοκοτρώνης
4ετης φοιτητής Λογιστικής
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας & Χρηματοοικονομικής

Υ.Γ. για τυχόν διευκρινήσεις 2310266531 6970831159

Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Η τρέλα του ελληνικού κράτους

Οι ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων υγρών καυσίμων απεργούν διεκδικώντας μεγαλύτερες αυξήσεις. Τα βενζινάδικα δεν εφοδιάζονται. Ταλαιπωρούνται όλοι οι οδηγοί.

Οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ζητούν (το φαινομενικά αυτονόητο δικαίωμα σε οικονομία της αγοράς) να διανέμουν το πετρέλαιο στα πρατήρια τους με δικά τους βυτιοφόρα.

Ο Υπουργός Μεταφορών δηλώνει ότι δεν θα υποχωρήσει στα «εκβιαστικά» αιτήματα των απεργών, αλλά δεν θα επιτρέψει και στις εταιρείες να διανέμουν αυτές το πετρέλαιο με δικά τους βυτιοφόρα (μέχρις ότου τον υποχρεώσει η Ε.Ε.). Θα μείνουμε λοιπόν για λίγες ημέρες χωρίς καύσιμα και μετά θα υποχωρήσει ο Υπουργός στα αιτήματα των ιδιοκτητών βυτιοφόρων υγρών καυσίμων.

Οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης αντί να λύνουν προβλήματα, τα δημιουργούν.